PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

kezis_figura.png

Bácsalmási Petőfi SK - MEDOSZ SE - Petőfi Városi Sportegyesület

1959 - 2011.

Az egyesület kézilabdás öt évtizede

Segédanyag az emlékezéshez...

I. rész 1959-1968.

Az egykor bácsalmási színekben kézilabdázó férfi játékosok részvételével, 2011. október 14.-én, este, a Sárga Csikó vendéglőben találkozót rendeztek, amelynek keretében felidézték a régi szép időket, majd abban állapodtak meg, hogy ezt a találkozót, az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben, rendszeressé teszik, azaz évente megrendezik.

A találkozót Németh István, Kerényi Béla, Lipták László trió szervezte, hívta életre. Az élet fura fintora, hogy pont a szervezők egyike Kerényi Béla nem lehetett jelen, aki éppen egy franciaországi úton vesz részt Németh Balázs polgármesterrel egyetemben, de sebaj, ez a találkozó lesz jövőre is, sőt jövőre már népesebb lesz, hisz a várostól messze kerültek is ígéretet tettek a megjelenésre.

A találkozón megjelenteket a bácsalmási kézilabda élet nagy öregje, a csapat egykori kiváló kapusa, később az egyesület elnöki tisztét is betöltő korelnök, Németh István nyugalmazott iskolaigazgató köszöntötte. A kötetlen beszélgetés során a '60-as, '70-es évek kézilabdásairól, az általuk elért eredményekről ejtett néhány keresetlen szót, megemlékezve azokról a régi játszótársakról, akik már nem lehetnek köztünk. Mondandójához csatlakozott Prókai Károly a '80-as, '90-es évekről megemlékezve, majd ki-ki, egy-egy kedves emléket, sztorit felidézve tette emlékezetessé a találkozót, na meg a közben felszolgált finom vacsora, amely a Sárga Csikó vendéglő szponzorálásában került a nosztalgiázók asztalára.

A baráti találkozó zárásaként elkészült a közös fotó is, amelyen sajnos a jelen férfi kézilabdásai közül senki sem látható. Mondjuk Német Balázs, igazoltan...

11.10.14._bacsalmasi_kezisek_a_sarga_csikoban.jpg
A képen a találkozó résztvevői jobbról balra: Németh Miklós, Kovács István, ..., Németh István, Koch János, ..., Varga György, Szöllősi Sándor, Markó Csaba, Lipták László, Bencsik Gyula, Vida János, Prókai Károly, Arnyász István, Borossy András.

Most pedig rövid áttekintés következik, Az ezredvég sportja segítségével az elmúlt évtizedek férfi kézilabdásairól, az első dokumentált pályára lépéstől kezdve... Elsőként az egyesület  kereteiben eltöltött első évtizedről (1959 - 1968.) kerülnek bemutatésra szemelvények, első sorban a játékosok és az eredmények... A segédanyag ehhez a 2004-ben megjelent, a település szervezett sportéletét bemutató kiadvány, Az ezredvég sportja címmel megjelent könyv elektronikus változata volt...

bsc_1963_emlektabla.jpg

Bács-Kiskun megyében 1959-ben alakult meg a megyei kézilabda szövetség, azzal egyidőben, hogy országos viszonylatba egységesen bevezetésre került a kispályás kézilabdázás.

1959 Fordul a kocka „Ez az a pont, ahol az eddigi metodika, már ami a Bácsalmás sportjának kivonatos ismertetésére vonatkozik, megfordul. Ed­dig a kiváló eredményeket szerte Dél-Magyarországon: Nagykanizsától Kaposvárig, Pécsen át, Szabadkáig, Szeged át Temerinig vagy Békéscsabától Kecskemétig, - elérő labdarú­gók adták az írás gerincét és emellett ki-kitekinthettünk az egyéb sportágakra, ezután az „egyéb" sportok mellett a labda­rúgókra is ki-kitérünk, de csak olyan mélységben, mint hogy ilyen sport is létezik Bácsalmáson.

Beismerve azt az önző szempontot, ami ebben vezérel - a labda­rúgók gyengébb eredményei mellett, - hogy a nagypályás kézilabda helyett, ez időtől számítva egyre jobban hódít a kispá­lyás kézilabdázás országosan, így Bácsalmáson is! Ezen kívül a kézilabdajáték bácsalmási térhódítása óta tapasztalható háttérbe szorítása is erre ösztönöz, a sportág elszalasztott lehetőségeire fel­hívni a figyelmet. Ugyanis a tömeg-, és a minőségi sport is sokat kaphatna e szép és férfias, sokoldalú képességeket igénylő játék­tól. Nem mellékes szempont az sem, hogy e kiadvány szerzője, ősszállítója maga is kézilabdázott mindez ideig. (1993.)"

1961. A Megyei Kézilabda Szövetség városok közötti tornát rendez Kiskunhalason: 1. Kiskunfélegyháza, 2. Kecske­mét, 3. Kiskunhalas, 4. Baja, 5. Bácsalmás pont nélkül, de már „ott van" a pályán a férfi csapat!

  • A bácsalmási KISZ alapszervezet csapata, Teleki István irányí­tásával megnyerte a megyei szpartakiádot. Amint az újság írja: „Eredményeiket kitartó szorgalmuknak, rendszeres, állan­dó edzéseiknek köszönhetik!"
  • Bácsalmási járás csapatai játszanak egymással. A gimnáziumi pályán lejátszott bajnokságon a női és a férfi mezőnyben is Bácsalmás végez az élen...
  • Kézilabda-bajnokság, Dél Bács-Kiskun megye területén. Az Északi és Déli csoportban lebonyolított bajnokságon, az északiban egyaránt első lett a női és a férfi csapat is. A déli csoport győzteseivel vívott helyosztókon azonban vereség született. A férfiak a Bajai Honvédtól, a női csapat Csátalja együttesétől. Így „csak" 2. helyezéseket értünk el.
  • Járási Kézilabda Szövetség. Szép eredményeket értek el a JTST Kézilabda Szövetségének Bácsalmási munkatársai: Bácsalmás, Kunbaja, Madaras, Mélykút településeken már működik kézilabda szakosztály, míg Tataházán, Csikérián és Katymáron szervezés alatt van.

1962. Alapozás.  Az év elején teremben (fiúiskola) edzenek a kézilabdások, készülnek a tavaszi szezonra. A női csapat edzője Rapcsák Tibor és játékosai közül Lengyel Erzsi, Severacz Marika, a két Horváth leányzó és Rapcsák Tiborné arról panaszkodik, hogy a fiatal női és férfi csapatoknak nagyobb támogatást kellene biztosítani. Mondván: A vezetők ne csak a labdarúgásra koncentráljanak.

  • Edző nélkül. 1962. januárjában ezek után talán nem minden alap nélküli az „Edző nélkül" címmel közre adott írás Molnár József tollából. A sportkör vezetése büszke lehetne a kézilabda-csapatokra, mert előkelő helyen végeznek a megyei bajnokságban, de csak a focival törődnek. 1960-tól két éven át Teleki István testnevelő tanár foglalkozott velük, de tiszteletdíjat nem kapott. Mondván: nincs papírja! Azaz képesítése. Megszerzi, majd az anyagiakat a költségvetésben is tervezik, de mégsem kapja meg. Teleki megunja a huzavonát, lemond tisztségéről. Így került a női csapathoz Rapcsák Tibor, segíteni a fiatal, sokra hívatott kéziseket. Persze tiszteletdíj nélkül.
  • Kézilabda-bajnokság Bajai csoport állása a 12. forduló után: Férfiaknál 3. a Medosz, 12 m, 9 gy - 0 d - 3 v, 188:125, 18 pont. 5. a Gimnázium 13 m, 7 gy - 1 d - 5 v, 15 pont Nők: 1. Gimnázium 8 gy - 0 d - 1 v, 69:23, 16 pont.
  • Bajusz, Bajusz... Október. A játékvezetőt bántalmazó Bajusz Pétert eltiltják a játéktól, de még a mérkőzések látogatásától is (ME­DOSZ - Bajai Honvéd). Ugyancsak ebben a hónapban Bá­csalmáson rendezik a megyei kézilabda-bajnokság döntő­jét, amelyen: Bajai Honvéd - Kiskunhalasi Spartacus 19:14.
  • A Bajai csoportban a Honvéd mögött a 2. helyet szerezte meg a MEDOSZ. (a bajnoki döntőt a Honvéd játszhatta) Mérleg: 18 m, 14 gy - 0 d - 4 v, 254:176 ga, 28 pont. A női mezőnyben: 1. Gimnázium, 12 m, 11 gy - 0 d - 1v, 77: 25 ga, 22 pont.
bsc_1969._ferfi_kezisek.jpg
A képen balról, jobbra, állnak: Prikidánovics Márton, Galla Károly, Németh István, Szőgyi István, Dervalics György, Horváth Gergely. Alul, balról: Somoskövi Mátyás, Borcsik György, Ollé László, Németh Miklós, Kancsár Ferenc, Harnos János.

1963. 50 éves az egyesület. A kézilabdások Teleki István és Molnár József vezetésével, tevékeny részvételével felfelé ívelő eredményességgel nyújtanak szórakozást közönségüknek. Bajusz Péter, Németh István, Németh Mihály, Oriold Miklós, Kovács István, Koch János, Borossy András, Mondovics Sándor, Szénási László, Puruczki Péter, Fleckenstein József, Batiz Ferenc alkotta ekkor a játékos keretet.

1964. márciusában a férfi kézisekről Teleki István így nyi­latkozik: „az új játékosok, Bédity János, Szundy István ko­moly erősítésként kerültek a csapathoz. A régiekkel együtt, - Németh, Oriold, Kovács, Virincsik, Borosi - még na­gyon sok öröme lesz az almási közönségnek ebben a csa­patban".

  • Kézilabda Fiúiskola Tallózva a Kukkantó iskolai újságban: 1961. Járási elsők, 1963-ban és 1964-ben járási 3. helyezés, míg 1962-­ben a Kiskunfélegyháza mögött a megyein második helyezés! Legjobb kézilabdázók: Tenyér István., Nagy S., Lapid L, Unyi Márton, Harnos János, Zsemberi Imre, Somoskövi D., Borossi András, Kiss Baranyi Sándor, Ollé László, Kiss P, Stír A., Szöllősi Sándor, Milyacski I, Mőzl Péter.
  • Fiúiskola. Amint látható, az egyes sportágak mellett a nevek gyakran ismétlődnek, de mielőtt valaki arra gondolna ebből kifolyó­lag, hogy a sport csak egy szűk rétegre igaz, álljon itt - ennek cáfolatára, - a házi versenyeken résztvevőkről egy kimutatás. Előre bocsátva: ebben az időszakban a felső tagozatos tanulók száma 230-280 fő között ingadozott. A házi versenyeken az alábbi átlagos létszámmal vettek részt a tanulók: Asztalitenisz: 75 tanuló. Atlétika: 242 tanuló. Kézilabda: 215 tanuló.(!) Labdarúgás: 220 tanuló. Torna: 190 tanuló. Úszás: 50 tanuló! Sakk: 111 tanuló.

1965. A kézilabda-csapatok (MEDOSZ férfi és a Gimnázium női) a megyei bajnokság Déli csoportjában rajtolnak. Pillanatnyi állás a 7. forduló után, férfiak: 2. helyezés 6 gy - 0 d - 1 v, 124:87 ga, 12 pont. Nőknél: 1. helyezés 5 m, 5 gy - 0 d - 0 v, 42:25 ga,  10 pont. A második Garának 7 mérkőzésből 9 pontja van.

  • Válogatott. Németh István a MEDOSZ kapusa a megyei kézilabda válogatottban.
  • Eltiltás Prikidánovics Klára ugyancsak ide szóló meghívásnak nem tett eleget, ezért eltiltják. A Megyei Panaszügy Bizottság, Bajusz Péter két hónapos eltiltását jóváhagyta, és panaszát elutasította!

1966. A megyei kézilabda bajnokságban 1966-ig zömében a képen látható játékosok alkotta csapat szerepelt. Álló sor balról: Prikidánovics Márton, Galla Károly, Németh István, Szőgyi István, Dervalics György, Horváth Gergely. Alul: Somoskövi Mátyás, Borcsik György, Ollé László, Németh Miklós, Kancsár Ferenc, Harnos János.

1967.  Az idősebb, rutinos játékosok, - Bédics, Németh Miklós, Kovács István, Szőgyi István, Gránicz Antal mellett - sok a tehetséges fiatal kézi­labdás.

  • A megyei kézilabda-bajnokság végeredménye: férfiak 11. MEDOSZ SE 22 m, 4 gy - 0 d -18 v, 237:353 ga, 8 pont. Női: 2. Gimnázium 14 m, 10 gy - 2 d - 2 v, 118:65 ga, 22 pont.

1968. Teleki István és a lányok  A kézilabdás lányok az Úttörőolimpia országos döntőjébe jutottak Teleki István irányításával Csiszár Kati, Rudics Éva, Schaffer Bora, Földessy Piri, Rádi Rózsa, Feodor Ibolya, Baranyi Zsuzsa, Horváth Anna, Szepesváry Györgyi, Szeidl Anna, Giszinger Györgyi, Prikidánovics Erzsébet nagyon fogadkoznak a sikeres szereplésre. Az úttörő kézisek végül a negyedik helyezést szerezték meg

  • !  Ezüstös lányok 1968. november hónapban a női kézilabda-bajnokság me­gyei döntőjét megérdemelten nyerte a Kecskeméti BRG csa­pata. BRG - Bácsalmási Gimnázium 15:6 (7:1). Miután az első, Bácsalmáson lejátszott mérkőzésen is a kecskeméti csapat győzött 13:3 arányban, így a bajnoki címmel az NB­ II-be jutást eldönteni hivatott osztályozón való részvétel jo­gát is a BRG nyerte. Viszont az ezüstérem is szépen csillog!
 bsc_1969._kezisek.jpg
Az 1969-ben újjáalakult férfi kézilabdacsapat. Álló sor, balról: Halász József, Dervalics György, Szakál Sándor, Szalontai Imre, Hutterer Tamás, Szőgyi István, Győrki Árpád. Alul: Becker Ferenc, Szőke Ferenc, Németh István, Snyehola Géza.

1969. A MEDOSZ SE férfi csapata nem indult a bajnokságban, csak a Gimnázium női (leány) csapata rajtolt a megyei baj­noki címért. Eredmények: Gimnázium - Jánoshalma 9:7, - Kiskőrös 10:7, - Kiskunfélegyháza 15:7, - Kecskeméti BRG 7:8, - Kerekegyháza 15:1 stb. A tavaszi fordulók után 12 m, ­10 gy - 0 d - 2 v, 118:57 ga, 20 ponttal, a 2. helyen állt a csapat! 

Folyt.Köv 1969-1978.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 188
Tegnapi: 492
Heti: 2 306
Havi: 9 187
Össz.: 2 080 819

Látogatottság növelés
Oldal: Bácsalmási kézilabdázás első évtizede: 1959-1968.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »