PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Nyolcvanéves Kunbaja Sportegyesülete

1916-1996.

II. fejezet: Kunbaja bajnok akar lenni...

II/2. Valami megmozdult a megyei második osztály Déli csoportjában. Kiegyensúlyozott lett a mezőny, több csapat jelentette be, hogy egyetlen elfogadható eredmény csak a bajnokság megnyerése lehet. Ezek árnyékában, a Vaskút csendben felhajtás nélkül készül a bajnokságra, ám a legnemesebb érem átadásakor nem kizárt, meglepetés éri azokat, akik nem számolnak időben, komolyan velük. Tehát a Vaskút, ha titokban is, de a bajnokság megnyerésében bizakodik. Ez viszont nem is lehet másként, hiszen egy csapat, amely egy kicsit is ad magára erre készül, ezért edz, játszik, hogy a legjobb legyen. És ez az, ami már vagy még nem általános. Az, hogy bajnokságot csak egy csapat nyerhet a nagy erőfeszítések ellenére is, az meg a sport lényegéből fakad.

Visszatérve a Kunbaja együttesére.  A céloknak megfelelő komolysággal kezdték meg a felkészülést és játsszák sorozatban az előkészületi mérkőzéseket. A csapat játéktudásáról annyit: a Mélykút ellen idegenben elért döntetlen (1-1) a hazai csapatra nézve hízelgő, hiszen a Kunbaja, 1-0-s vezetésüknél még egy büntetőt is kiharcoltak, ám ez kimaradt. A visszavágón azonban 11-2-re lelépték a Mélykút együttesét. Ennek viszont csak egy szépséghibája volt, hogy a felnőtt helyett az ifjúsági csapattal viszonozták az edzőmérkőzést. Igaz, a Soltvadkert a megbeszéltek ellenére még azzal sem. Nem veszik őket komolyan. Az első bajnoki mérkőzésről Kelebiáról „pontosan" érkeztek haza.  A jó játék ellenére, a siralmas helyzet kihasználás miatt mégis elégedetlenek voltak. Gyenge vigaszt jelent, hogy mindig az első mérkőzés a legnehezebb. Tehát Kelebia - Kunbaja 0-0. Az új pontszámítás szerint a győzelemért három, a döntetlenért egy pont jár. Így az idény két pont elvesztésével indult, ám ebből még nem lett pánik hangulat a csapat körül, hiszen az ellenlábas együttesek mérkőzésén is pontosztozkodás született. Vaskút - Dusnok 2-2.

A második fordulóban aztán beindult a kunbajai henger. Hazai pályán 1-1-es félidő után 6-1-re legyőzték, a Kecel együttesét.

A harmadik fordulóban Garát fogadták Bácsalmáson. Háromszáz néző előtt: Kunbaja - Gara 7-0 (4-0). A mérkőzésen Révész 3, Wettstein 2, Popov és Szalai 1-1 gólt szerzett. Az eredményes játékot nyújtó csapatból Novák és Wettstein játéka nőtt a társai fölé.

A negyedik fordulóban Hercegszántóra látogattak a kunbajai labdarúgók, ahol tovább folytatódott a gólparádé. Hercegszántó - Kunbaja 1-5 (0-3). A gólok közül Radu hármat, Szalai és Révész egyet-egyet lőtt. A mérkőzésen Radu, Révész, Szalai, Popov és Wettstein teljesítménye emelkedett az átlag fölé, de a csapat azt is bizonyította, hogy idegenben sem fogy el a góllövő tudománya.  Arra pedig még legrosszabb álmukban sem gondoltak, hogy hazai pályán meglepetés érheti őket.

A Szakmár ellen Bácsalmáson lejátszott mérkőzésen aztán már nem álom, valóság: Kunbaja - Szakmár 1-2 (1-0)! A 300 néző előtt lejátszott mérkőzésen a következő összeállításban lépett pályára a hazai csapat: Szőke - Kövesdi, Novák, Pekker, Hebők (Kálmán), Popov (Baumhackl), Wettstein, Szalai, Fülöp (Csipak), Révész, Radu. Edző: Zsivanov Ferenc.

Az első félidőben Radu góljával megszerezték ugyan a vezetést a hazaiak, ám a további gólok helyett, a jobbnál jobb helyzetek elpuskázása után, a második félidőben a szakmáriak a két adódó lehetőségük kihasználásával nagy meglepetésre legyőzték a bajnoki címre pályázó Kunbaját. A csapatból csak Wettstein és Kövesdi játéka emelhető ki, míg a vendégeknél mindenki önfeláldozóan, dicséretesen küzdött.

1994. szeptember. A bajnokság első öt fordulójában mutatott jó játék, de gyenge, siralmas helyzet kihasználás miatt váratlan pontvesztések érték a csapatot. (Kelebia, Szakmár) Olyan pontok elhullajtása, amelyek már-már a kitűzött cél elérését is veszélybe sodorták. Legalább is Halász István így gondolta. Ezért, bár soha nem sportolt versenyszerűen, azt azért tudta, hogy ilyen helyzetekben soha nem a tizenegy gyenge focistát küldik el a csapatból. Ezért aztán az edző Zsivanov Ferenc került „lapátra".

A hatodik fordulótól kezdve a Bácsalmáson sikeredzőként bemutatkozó Szőcs Lázár vette át a csapat szakmai munkáját. Az elvárás vele szemben sem változott. Cél, a megyei első osztály! Az új edző szerette volna a mezőny élére vezetni a csapatot, ám előjárójában annyit elárulhatunk, hogy ez neki sem sikerült, mert gyenge közhely, de igaz: a kispadról ő sem tud gólt lőni.

A csapatépítéssel egyidőben a pályát is újjá varázsolták.  A pálya és a csapatépítés „összevetése" során némi iróniával megállapítható: hogy a pálya gyepszőnyege sokkal dúsabb és zöldebb, mint a csapat eddig mutatott teljesítménye. A pálya és a csapat viszonylatában a csapat teljesítményében mutatkozó hátrány ledolgozása érdekében Szőcs Lázár hegyeket mozgatott meg, amely alapján az általa dirigált két mérkőzésen elért győzelmek ismét reményt adtak a végső sikerre is, de jött a vaskúti rangadó.   

A nyolcadik fordulóban, idegenben lépett pályára a csapat és a rangadó mérkőzésen: Tényi - Kunbaja 4-0!!!  Az első  félórában  a jobbnál jobb helyzeteket is kihagyták Révész Gabiék és amikor már a fáradtság jelei is kiütköztek  a  játékosokon, jött Tényi és négy góljával  eldöntötte a rangadó sorsát. 

Október 8-án újabb rangadót játszik a Kunbaja együttese. Ezúttal Bácsalmáson fogadja a Dusnokot. Ennek a mérkőzésnek az volt a tétje, hogy a 0-4 után talpra tud-e állni, tud-e győzni a csapat? Ha igen, marad még esély a végső sikerre is.  Ellenkező esetben búcsút mondhatnak merész álmaiknak.

Nos, győztek (1-0). Radu révén szereztek vezetést, egyben három pontot. A gól után ismét növelhették volna előnyüket, de egy kihagyott büntető és hat hatalmas gólhelyzet képében ismét a régi betegség tüneteit mutatta a csapat. Szerencséjükre a Dusnok most nem büntette gólokkal ezt a luxust. A mérkőzés után reménykedve nyilatkoztak az edzők:

- A null-négyen túltettük  magunkat és megfelelő  hozzáállással, harcossággal sikerült győzni. Erőben, taktikában még sokat kell fejlődnünk és főként a helyzetek jobb kihasználásában. A mai küzdőképességgel, az említettek javításával van esélyünk a bajnoki címre is, - értékelt Szőcs Lázár a Kunbaja edzője.                

- Az eredmény miatt nem kesergünk, még sok mérkőzést kell lejátszani az eredményhirdetésig. Ráadásul Kunbaja és a Vaskút együttese tavasszal hozzánk látogat, - vélekedett Barákovics István a legnagyobb esélyes Dusnok szakvezetője.  

Bár Barákovics István remek edző, ráadásul Bácsalmásról származik, ennek ellenére nem látnok, így ekkor még nem tudhatja, hogy a Kunbaja együttese tavasszal nem megy Dusnokra. No, nem oszlik fel a csapat, de a további események és eredmények alapján, a valós lehetőség helyett, már szinte csak matematikai esély maradt volna a megyei első osztályba jutásra.  Ezért, más oda vezető utat választanak.  A 13. és 15. fordulókban  kapott újabb pofonok csak megerősítették szándékaikat.

A tizenegyedik fordulóban ismét Bácsalmáson játszik bajnoki mérkőzést a Kunbaja, a Császártöltés ellen. A 200 néző ismét csak a szenvedve kiizzadt győzelemnek örülhetett A játék  sok kívánni valót hagyott maga után. Talán már le sem kell írni: a kihagyott gólhelyzeteket most gólokkal büntették a vendégek az első félidőben és csak a folytatásban sikerült kicsikarni a győzelmet. Kunbaja - Császártöltés 3-2 (1-2). A gólokat Révész, Fülöp és Radu lőtte, de a játékával csak Kiss László és Fülöp tűnt ki.

A tizenkettedik fordulóban Bátyára látogatott a csapat és gólokban gazdag mérkőzésen ismét sikerült győzni. Bátya - Kunbaja 1-6 (0-3). A gólok közül négyet Révész Gabi lőtt, míg Radu és Szalai egyet-egyet. A mérkőzés hősei kétség nem férhet hozzá, most Révész és Radu voltak. A remek győzelem ellenére a táblázaton a Vaskút vezet, hat ponttal megelőzve a 28 ponttal második Kunbaját, míg az ő előnyük a harmadik helyen tanyázó Dusnokkal szemben csak egy pont.

A tizenharmadik forduló nem hozott szerencsét az együttesnek, mert a Tompa elleni mérkőzésen nagy nehezen sikerült ugyan megszerezni a győzelmet 1-0-ra, de Radu három sárga lappal szerepelt, ezért a három pont el is úszott.  Nem kockáztatunk vele sokat, ha azt mondjuk, hogy a pontok elvesztésében talán nem is a balszerencse játszott főszerepet...

Az viszont biztos, hogy az eddig egy döntetlent játszó Vaskúttal szemben már kilenc pontra növekedett a hátrány. A helyzet egyre reménytelenebb, már a feljutás szempontjából. Mert a harmadik helyezésnek Csólyospáloson bizonyára nagyon örülnének, ám Kunbaján nem erről álmodoztak. A következő fordulóban Érsekhalmán ismét győzött a gárda, ám sokat elárul a játékból, hogy Wettstein mellett a söprögető  Novák, és a kapus Szőke teljesítménye kívánkozik az élre.  Érsekhalma - Kunbaja 0-3 (0-0). Góllövők: Novák 2, Wettstein 1.

Az őszi záró fordulóban a szerény képességű Sükösd együttese látogatott Bácsalmásra, a Kunbaja vendégeként. A nézők szép búcsúban reménykedtek, de ez sajnos nem sikerült. Az eredmény viszont azt jelentette, hogy a Kunbaja az őszi idénnyel együtt, a megyei második osztálynak is búcsút intett. Már nem bíznak abban, hogy tavasszal minden kedvezően alakul.       

Kunbaja - Sükösd 1-1 (1-1). Bácsalmás, 200 néző. Vezette: Tumó. Kunbaja: Szőke- Kövesdi, (Baumhackl), Novák, Kálmán, (Pekker), Kiss, Szalai, Hebők, (Csipak), Popov, Fülöp, Révész, Wettstein. Edző: Szőcs Lázár.

Sükösd: Szabados - Mádi, Kernya, Kreszló, Ottentálh, Csordás, (Geleta),  Berger, Balogh, Szilágyi, Tamás, Pesti, (Újszászi). Edző: Bujdosó Márton.

Góllövők: Novák illetve Csordás. Kitűntek: Révész, Wettstein illetve az edző nélküli sükösdi csapat.

Mennyit ér a sportszerűség? Sokat, mondhatnánk egyre többet. Fordított arányban azzal, hogy kiveszőfélben van. Egyre többször a sport szellemétől idegen események zavarják meg a sporteseményeket. A fair play általában két ellenfél, (csapat, versenyző) között valósul meg, még annak az árán is, hogy a nemes gesztust gyakorlók vesztesként hagyják el a küzdőteret. Az alábbiakból az derül ki, van ettől eltérő eset is. Bár a céljaikhoz képest nehéz helyzetben lévő kunbajai csapat ennek nem örült túlságosan.

Történt, hogy a megyei második osztály déli csoportjában, az utolsó fordulóban a sorsolás szerint Sükösd labdarúgóit fogadta a bajnoki címre pályázó Kunbaja Bácsalmáson. A mérkőzés a „hazai" pályán játszó Kunbaja győzelmét ígérte, ám nem érvényesült a papírforma. Kunbaja - Sükösd 1-1. A döntetlenért járó egy pont azonban a gyenge teljesítményük ellenére is könnyen lehetett volna három az igazi tudása alatt játszó vendéglátók javára.

Először az 1-1-es állásnál egy durva szerelési kísérlet nyomán megítélt büntető értékesítésével, de ez, kimaradt. Másodszor, időrendben az első, a büntetőt már el sem kellett volna végezni, ha a sükösdi játékosok szót fogadnak edzőjüknek. Ő ugyanis a büntető megítélését követően szinte önkívületi állapotban, nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel illette a játékvezetőt, majd sportemberhez méltatlan módon a csapata lehívását kezdeményezte.

A játékosok azonban okosabbak voltak. Helyesen, nem fogadtak szót edzőjüknek, és nyertek. Az egy pontnál sokkal többet, értékesebbet.  A küzdelem folytatásával, a sükösdi együttes sportszerű játékosai emelt fővel távozhattak Bácsalmásról és a levonulásuk esetén aktivizálódó büntető pontok is elmaradtak, sőt egy értékes ponttal is gazdagodtak.

Még mondja valaki, hogy a sportszerűség, a fair play nem mérhető kategória.
* Kunbaja csapata 1994. őszén: álló sor balról: Szőcs Lázár edző, Radu, Novák, Szalai, Hebők, Kiss L., Révész, Csipak, Baumhackl, Hamblander József. Alul balról: B. Tóth, Wettstein, Popov, Kálmán, Pekker, Fülöp, Szőke.

Az őszi pontvadászat végeredménye az élen:

1.

Vaskút

15

13

1

1

46-10

40 pont

89 %

2.

Dusnok

15

11

3

1

50-11

36 pont

80 %

3.

Kunbaja

15

10

2

3

43-13

32 pont

71 %

Félidejéhez érkezett az 1994-95. évi megyei II. osztályú labdarúgó-bajnokság. Bár a csapatok pihenőre tértek, az ősszel lejátszott mérkőzések eredményeinek értékelése elengedhetetlen a tavaszi folytatás előtt. Most az a három csapat kerül sorra, amelyeknél nyíltan vagy titokban, a bajnoki cím kivívásával kacérkodtak.

Folyt.köv.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 130
Tegnapi: 546
Heti: 676
Havi: 6 110
Össz.: 1 253 162

Látogatottság növelés
Oldal: Kunbaja Sportja: Kunbaja bajnok akar lenni... II. fejezet, 2.
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »