PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

BÁCS-KUN SPORT

X. évfolyam, 10. szám

Bácsalmás, Kunbaja Sportlapja

2005. október 16.

Megjelent Az ezredvég sportja

Már elérhető a

www.bacskunsport.bacskaisport.hu

20. Plus Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál

Az idén, október 2-án immár 20. alkalommal rendezik meg a Budapest Maraton és Futófesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően, most is 15 ezer profi és amatőrfutót várnak a rendezők, a különböző korosztályokban és futóprogramok keretében. Ezen, a Budapest legszebb részeit érintő útvonalon zajló, a Hősök teréről induló, majd a célba, ide visszatérő fesztiválon, a Törökszentmiklósi Székács Elemér Mezőgazdasági Technikum három volt diákja is indul. Néposz Péter, Kovács Zoltán barátaim mellett, a Bács-Kun Sport képviseletében is Prókai Károly. Folytatás a 2. oldalon...

A listavezető, és a sereghajtó esete

Az NB II. Dél-nyugati csoportjában, már a negyedik fordulóban léptek pályára a csapatok. A PVSE sorozatban harmadik hazai, azaz Bácsbokodon lejátszott mérkőzésén is túl van. Nos, a mérkőzés kimenetelére, az előjelek nem a legkedvezőbbek voltak, hisz a listavezető Csurgót fogadta, a jelen állapotában sereghajtó PVSE csapata. A mérkőzésen a papírformának megfelelően, vendégsiker született. Folytatás a 4. oldalon ...

Vérrel és verítékkel - döntetlen

A korai kezdés, vagy talán a hűvösebbre fordult időjárás okozta, de meglehetősen kevés számú néző előtt került sor Bácsalmáson a mezőny második felében tanyázó Nemesnádudvar elleni bajnoki mérkőzésre. Bár az is lehet, hogy sokan sejtették, hogy mi történik majd a mérkőzésen. Mert az szent igaz, hogy eddig, a mezőny első feléhez tartozó csapatok zöme ellen is egész jól elboldogult a PVSE, még idegenben is, ám hazai pályán, különösen a hasonszőrű együttesek ellen, valahogy nem akarja a vezérfonalat megtalálni... Folytatás az 5. oldalon...

Húsz perc előnyt adott a PVSE

A megyei női kézilabda bajnokság újabb fordulójában, október 16-án, a bajnokságban egyeduralkodó Kiskunhalas együttese látogatott Bácsalmásra. Oda, ahol a Fiat Auto Team fennállása alatt lejátszott bajnoki mérkőzéseiken egyetlen vereségüket elszenvedték, a PVSE együttesétől. A most látottak alapján, csapatukról elmondható: most még erősebb, mint valaha volt, míg a PVSE, az elmúlt években megszokott, sőt gyengébb játékosállománnyal vette fel a küzdelmet. Folytatás a 7. oldalon...


20. Plus Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál

Az idén, október 2-án immár 20. alkalommal rendezik meg a Budapest Maraton és Futófesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően, most is 15 ezer profi és amatőrfutót várnak a rendezők, a különböző korosztályokban és futóprogramok keretében. Ezen, a Budapest legszebb részeit érintő útvonalon zajló, a Hősök teréről induló, majd a célba, ide visszatérő fesztiválon, a Törökszentmiklósi Székács Elemér Mezőgazdasági Technikum három volt diákja is indul. Néposz Péter, Kovács Zoltán barátaim mellett, a Bács-Kun Sport képviseletében is Prókai Károly.

Zoli barátom a teljes távot teljesíti, egyben tagja, a Maraton irdatlan hosszú távját teljesítő Székács SE váltónak is. Péter barátom 12,5 kilométer után veszi át a stafétabotot, helyesebben az ezt helyettesítő chipet, majd a 42.195 méter felét lefutva, adja át nekem, hogy befutónként vígfiúsan kiszenvedjem az utolsó 8 kilométert és más dolgom, már nem lévén beérkezzek a célba. A szenvedés nem túlzás, mert az útvonal mentén tapsoló, a futókat biztató népes közönség előtt, ha már ennyire lelkesek a nézők, nincs bőr az ember képén, hogy megálljon, és szusszanjon egy kicsinykét.

2003-ban, az ötszáz benevezett váltócsapat között, a 315. helyen végzett, a 353-as rajtszámmal startoló Székács SE csapata Kovács Zoltán, Néposz Péter, Prókai Károly összeállításban. A táv felét 1 óra 59 perc, 40 másodperc, a teljestávot: 4 óra 32 perc 38 másodperces idővel teljesítettük. 2004-ben, a 310. helyen végzett, a 200-as rajtszámmal induló Székács SE. A Kovács Zoltán, Néposz Péter, Prókai Károly összeállítású csapat a táv felét 2 óra 06 perc 57 másodperc, a teljestávot 4 óra 27 perc 00 másodperc alatt teljesítette. Az eredményeket jónak értékelte a csapat, célba érkeztünk. A tavalyi eredmény, viszont új csúcs számunkra, és az abszolút helyezésünkön is javítottunk öt helyezést. Az idén, újabb rekord várható, hisz öregebbek lettünk 1-1 évvel. Az éveink száma, ennek megállapításához már számítógép kell, összesen, 159 év. A csapat, ebben az évjáratban még előkelőbb helyet is elfoglalhatna, ám ilyen értékelés nincs a fesztiválon. Aki ennél jobb eredményről tud, ebben a korosztályban, az tudassa a tisztelt olvasókkal. A Székács SE csapata ezúttal 668-as rajtszámmal rója a kilométereket Budapest utcáin, a csúcsjavítás reményében.

A listavezető, és a sereghajtó esete

Az NB II. Dél-nyugati csoportjában, már a negyedik fordulóban léptek pályára a csapatok. A PVSE sorozatban harmadik hazai, azaz Bácsbokodon lejátszott mérkőzésén is túl van. Nos, a mérkőzés kimenetelére, az előjelek nem a legkedvezőbbek voltak, hisz a listavezető Csurgót fogadta, a jelen állapotában sereghajtó PVSE csapata. A mérkőzésen a papírformának megfelelően, vendégsiker született.

Bácsalmás - Csurgó 21-42 2005. október 1.  Bácsbokod.  NB II. Dél-nyugati csoport, PVSE: Kovács - Márfi 4, Kilián 1, Róka 4, Vajda, Bilinovics 2, Lázár 3.  Csere: Csovcsics 4, Szente Osztrogonácz 1, Dörmő 1, Igás 1. Edző: Lázár Zoltán.

Lázár Zoltán. - A tavalyi évből a tanulságokat levonva az idei felállásnál az erősebb védőjátékra helyeztük a hangsúlyt.  A kezdőcsapat összeállításánál is ezt tekintettük alapnak. Az előző mérkőzéseken tapasztaltak alapján, logikus döntésnek tűnt Róka János játéka, aki elementáris erőt sugározva magából, a döntés helyességét igazolta a mérkőzés elején. A csapat tagjai között olykor előforduló tanácstalanság miatt előforduló holtpontokon, az ő vállalkozó kedve lendíti át a csapatot. Az egyes posztokon többször is változtatásokat végeztünk, annak érdekében, hogy a friss energiát a csapat hasznára fordítsuk. Vajda az idén fejlődést mutat a beállós játékában, befordulásaiból, bedőléseiből, hetesek és gólok születnek, állóképességéhez igazodva támadásban és védekezésben is meghatározó a játékrész elején. Jelen meccsen is kihasználtuk játékát, igaz a bírói meglátások nem mindig egyeztek meg a kispadon észleltekkel, így most ezzel nem sikerül oly mértékben érvényesülni, mint az előzőekben. A bal szél játékát ki lehet emelni, mivel az új szerzemények - Márfi és Kilián - összjátéka általánosságban célravezető volt, összeszokásukhoz még idő kell. Viszont, ha jelenleg már ily eredményesek, reménykedve nézhetünk a jövőnk elé. Kevés ilyen szépen kivitelezett „cundert" látott eddig a hazai közönség, amelynek látványa ma már természetes „eseménynek" számít, leigazolásuknak köszönhetően. 

Ellenfelünk kihasználva fiatalos lendületét, néhány technikai hibánkat, több eredményes gyorsindítást, lefutást valósított meg, s a két csapat közötti különbséget, főként ez okozta. Ugyanis a felállt fal elleni támadásokkal szemben hatásosabb védelmet tudtunk állítani. A meccs színvonala végig magas szintű, jó iramú volt, melyhez a vendégek játékához párosuló gyorsindításoknak köszönhetően, már a mérkőzés első félidejének közepén átvették a játék irányítását.

A lesújtó eredmény ellenére, az előző bajnoki évet figyelembe véve a csapat fejlődést mutat, s bármilyen furcsa, elégedettségemet fejeztem ki a játékosoknak. Következő állomás Simontornya, - október 9., vasárnap, - ahol a Bácsalmás ismét lendülettel és még jobb összjátékot nyújtva mindinkább csapatként játszva, igyekszik első pontjait megszerezni.

Húsz perc előnyt adott a PVSE

A megyei női kézilabda bajnokság újabb fordulójában, október 16-án, a bajnokságban egyeduralkodó Kiskunhalas együttese látogatott Bácsalmásra. Oda, ahol a Fiat Auto Team fennállása alatt lejátszott bajnoki mérkőzésein egyetlen vereségét elszenvedte, a PVSE együttesétől. A most látottak alapján, csapatukról elmondható: most még erősebb, mint valaha volt, míg a PVSE, az elmúlt években megszokott, sőt gyengébb játékosállománnyal vette fel a küzdelmet, próbálta meg a lehetetlent, a bravúrgyőzelem megismétlését.

Bácsalmás - Kiskunhalas 22-31 (10-19) Bácsalmás, 150 néző. Vezette: Papp Tibor, Frich Margit. Bácsalmás: Banász Katalin - Gertner Andrea, Prókai Anett 3, Máté Tünde 7/1, Fenyvesi 9/5, László Krisztina, Horváth Adrienn. Csere: Kocsis Anett 3, Prókai Anna, Bozóki Tímea, Szente Katalin. Edző: Osztrogonácz János. Az eredmény alakulása: 1-10. Perc: 1-7! 11-20. Perc: 5-8!, 21-30. Perc: 4-4. 31-60. perc: 12-12. 7 méteres/gól: 8/6 illetve 1/1. Kiállítás: 4 illetve 12 perc.

A hazai együttes szoros őrizet alá vette Vasas Olimpiát úgy, mint az elmúlt években is történt, ám a vegyes védekezés nem hozta meg a várt sikert, különösen a mérkőzés első harmadában. A vendégek, a játékból kikapcsolt Vasas nélkül is rongyossá lőtték, Banász Katalin kapuján a hálót. A mérkőzés 20. percére, kilencgólos előnyre tettek szert, a kezdetben sokat hibázó PVSE ellen, amely csapaton nagyon látszott a mérkőzéshiány, hogy most más, egyéb hiányosságokról ne beszéljünk. A húszperces „összeszoktató" időszakot követően, a hazai együttes is ráérzett a játék lényegére, és ha a különbséget érdemben nem is tudta csökkenteni, de lépést tudott tartani a kiváló kapus és átlövő teljesítményt nyújtó Kiskunhalassal, amelynek köszönhetően a kilencgólos hátrány már nem növekedett tovább, a Bácsalmás - Nemesnádudvar, megyei első osztályú labdarúgó mérkőzésnek is köszönhetően népes közönség előtt. A nádudvari focistáknak például kimondottan tetszett a mérkőzés...

A Kiskunhalas elleni mérkőzésen minden csapatnak túl kell esni, ez az együttes egy másik dimenzióban - és ez, nem a megyei bajnokság - játszik. A PVSE együttesére ezt követően már csupa testhezálló csapat következik, ahol a győzelemre esélyeként lép pályára, de csak abban az estben, ha a most látott, kezdeti „üresjáratot" minimálisra csökkenti. A PVSE csapatára a hétvégén szabadnap vár. Legközelebb, de ezt félve írom le, október 29-én, 13 órakor lép pályára a PVSE, ismét hazai környezetben, amikor a Vaskút együttese látogat Bácsalmásra.

Joo-hír Svédországból

II. rész. Úgy gondolom, két ember beszélgetése magánügynek is tűnhet, ám a téma, amelyről a diskurzus folyik, nevezetesen a sport és nem feltétlen csak a bácsalmási, vagy a bácskai sport, az ezekkel kapcsolatban elhangzottak, jelen esetben írásba foglalt mondandó, sokunk számára lehet érdekes, mi több, tanulságos. Ezért, a Svédországban élő, bácsalmási gyökerekkel rendelkező Joo János engedelmével, ezt most közé tesszük, hasonlóan az eddigiekhez. Az előző szám folytatása.

3. levél.  - Az igazság az, hogy mindjárt reagáltam a könyvre, az alábbi címre: prokai@bacskaisport.hu, de úgy látszik ez nem jutott el a címzetthez. (Hát tényleg nem.) Nem tudom aktuális-e még vagy sem, talán legjobb, ha elküldöm még egyszer. A bácsalmási honlappal (www.bacsalmas.hu) kapcsolatos megjegyzés csak részben aktuális, mert úgy látszik a Webmaster pont, most kezd reagálni arra, ami már régóta megy és elijesztette a legtöbb komoly érdeklődőt...

A válogatottal kapcsolatban meg súlyosabb lett a dolog, célozva a legutóbbi átkozott vereségre! Amióta itt vagyok - 36 éve - legalább 6 alkalommal kerültünk ugyanabba a csoportba, mint a svédek és minden alkalmat elszalasztottunk. A 3:3-as Népstadionban lejátszott meccsen is az utolsó percben egyenlítettek a svédek, és ez az ő továbbjutásukat jelentette! Egyszer vertük meg őket a 36 év alatt Pesten, 1:0-ra... (Ezen a 3:3-as meccsen, magam is ott szurkoltam a Népstadionban a kanizsai kézilabdások társaságában, a főépülettel szembeni oldalon, a továbbjutásunkat annuláló Engström fejesén szomorkodó, ma már hihetetlenül soknak tűnő, 80 ezer néző társaságában.)

Tehát itt a levél ismét: Kelt 2005. július. Remélem nem haragszol, ha gyorsan átváltok tegezésre részben abból kiindulva, hogy én vagyok az idősebb. Másrészt meg itt mindenkit tegeznek, a királyt is beleértve s így nehezemre áll a magázás! (Szó se róla. Teljesen helyén való a tegezés, bár itt ketten birtokoljuk ezt a címet. Én, meg a Mancz Tamás). Örömmel vettem tudomásul, hogy hamarosan olvashatom a Petőfi-sztorit, aminek magam is részese voltam, az 50-es évek végen a 60-as évek elején. Sok legendát hallottunk, meg láttunk is, de még senki nem foglalta össze az almási sport lassan évszázados történetet. Sajnos szakbarbár vagyok, értve ezalatt, hogy a foci volt a mindenünk és talán más nem is volt, mert a kézilabda is valahogy az 50-es évek végen kezdett kibontakozni. (A Bács-Kiskun megyei Kézilabda Szövetség 1959-ben alakult)

A foci meg a strand! Az utóbbi látogatásom alkalmából azonban azt vettem észre, hogy egyik sem létezett! A strand kaputt. (2002. év után, 2006-ban ismét strandot avatunk, most már fedettet) A focipálya meg egy pár évvel ezelőtt elég kiábrándító látvány volt a nagy gödörrel a kapuban, nem beszélve az öltözőről minek láttán azt hittem megállt az idő és pont egy edzésre voltam útban 45 évvel ezelőtt. (A pálya helye ma is ugyanaz, ám a lehetőségekhez képest, a környezet rendezett és még az öltöző épület tetőzete is kijavításra kerül az idén, bár nem mindig ázik be - csak ha esik az eső.) A magyar labdarúgás oly sok keserűséget adott nekem - gondolom sok másnak is - az utóbbi évtizedekben, hogy minden jó hírt örömmel fogad az ember.

Az almási foci emelkedése - mert én annak látom - az egyike a jobb híreknek. Habár a történelemolvasás talán többeket rádöbbent arra, hogy bizony még így is a mélyponton vagyunk! Mi, akik az NB II. kapuját döngettük, és hatalmas meccseket vívtunk az NB III-ban éveken keresztül? Tompától kezdve Kelebiáig lehagytak bennünket! (Ez a 2002-2003-as bajnoki évre vonatkozóan szent igaz, ám az óta a bácskai csapatokat nézve talán a Tompát kivéve, meg az örök mumus Bajaszentistvánt leszámítva, lásd szeptember 21., már-már győzelemre esélyesként vesszük fel a küzdelmet, de a megye legjobb csapatainak is méltó ellenfele ma már a PVSE) Ez azonban nemzetközileg is érvényes! Ki hitte volna hosszú évekkel ezelőtt, hogy Izlandot csak véres csatában tudjuk megverni? Élve a legutóbbi, de nem a legsúlyosabb példával, mert a magyar válogatott már senki ellen nem tud kiállni a vereség veszélye nélkül... (Szent igaz! Nem az edzőnek kellene világbajnoki címmel rendelkezni)

Nem tudom, hogy nemzeti szinten is felismerték a fociiskola jelentőségét?  Biztos vagyok benne, hogy a mostani fellendülésnek - félreértés ne essék, a bácsalmási fellendülésre gondolok - aminek a 90-es évek elején beindított Focisuli az alapja, mert az nem lehet véletlen, hogy minden korosztály az elsők között van. (Az jelenleg túlzás, hogy minden csapat, de az utánpótlás tényleg jó, immár másfél évtizede, de a felnőtt csapatra sem lehet most  egy rossz szót  sem szólni, bár lesz ez még jobb is)

Itt már 5-6 éves korukban kezdenek rendszeresen focizni a gyerekek őszi-tavaszi szériákkal, és ennek bizony van is eredménye. Sok rejtett tehetség bukkan így fel. (Már eddig is jelentek meg az iskolai fociról írások oldalunkon, a legfrissebb, hamarosan olvasható lesz)

Érdekes volt felfedezni a bácsalmási honlapot, (www.bacsalmas.hu), de rövid aktivitás után, be kellet látni, hogy egy pár sötét alak átvette a legtöbb fórumot. Ami meg megmaradt, az legtöbbször inaktuális volt. Beleértve a sportrovatot, amit te ápoltál, de legjobb lenne, ha levetetnéd a WEB-masterral. Mivel nem sok aktuális dolog van benne. (Így van, mert az írások felkerülése oda elég körülményes volt, ezért és egyébként is tervbe volt véve egy olyan weboldal, amit én szerkesztek, és amely a helyi és a környékbeli sportélettel foglalkozik, azt népszerűsíti. Ez a honlap, idén májusban, egészen pontosan 18-án, egy szerdai napon látott napvilágot, illetve „fogadott" látogatókat először, és ettől az időponttól kezdve, az almási sportéletről itt lehet információhoz jutni, és ahogy látom a statisztikákat, az olvasottsága egyre csak nő. És még nagyobb is lehetne, ha a kérésem meghallgatásra talál, melyszerint a Sport Bácsalmáson menüpont helyett, a Bács-Kun Sport hivatkozása jelenne meg. Ugyanis a kettő ugyanaz - lenne. A törlésre vonatkozó javaslatot azonban jónak tartom, elgondolkodok rajta).

Az egyik fiam lent lesz valamelyik nap Bácsalmáson azzal a megbízatással, hogy hozza el a könyvet, amiben talán fogok olvasni dolgokról, amiket én is láttam. (A könyv célba ért, lásd 1. levél)

Hú! Ez egy kicsit hosszúra sikerült, talán, azért mert most jobb itt bent ülni a hűvösben, mint kint lenni, mert 33 fok meleg van már régóta... (A nyár itt is forró volt, és nagyon csapadékos. Lassan az indián nyár is elmúlt, de az esős napok maradtak, bár így ősszel ez természetes.)

Temesy László - így láttam a balszélről I.

Talán még emlékeznek olvasóink, Temesy Lászlóval, a PVSE legidősebb tagjával, és Bódog Tamással a bácskai térség, sőt hazánk egyik legjobb labdarúgójával kapcsolatban közzétett írásokra, amelyekben egy-egy portré, elég egyedi előkészítése került terítékre. Az írások, akkor így végződtek: Kavics a vízben, és hullámokat gerjeszt, minek következtében talán hamarosan a kész portrékkal jelentkezünk". Nos, a kavics által, Bácsalmáson gerjesztett első hullám, visszatért Bácsalmásra. Temesy László, a ma már 89 éves Laci bácsi, megírta korának sportéletét árnyaltabban bemutató első levelét, New Jersey-ből, amelynek első részét most közöljük.

 „Kelt: Morris Plains 2005. szeptember 18.

Kedves Honfitársam és Fiatal Barátom Károly!

Jó hír volt számomra, mikor unokatestvéremtől, Olivértől megtudtam, hogy gyorsan odaért hozzád az általam küldött pénz. Ez az összeg részemről hozzájárulás a Bács-Kun Sport magazin fenntartásához. Ezzel a pénzzel Te szabadon rendelkezhetsz, erről semmiféle elszámolás nem szükséges. Minden általad küldött sporthírnek már hosszú ideje én vagyok a haszonélvezője. Olivértől a legfrissebb eredményeket megtudom telefonon át, majd a részletes eredményeket is mindig megküldi levélben.

Olivér már kisdiák korában elkerült Bácsalmásról, így a bácsalmási sporthoz nem alakult ki kapcsolata, de ismerve az én érdeklődésemet mindig szívesen segít. A mai, Tiszakécske elleni eredményt is talán már este tudni fogom tőle - remélem, győzünk. Látható, tehát, hogy engem legfőképp a jelen érdekel, a mostani bácsalmási fiúk - Mándity, Berényi, Bögre, Párczen Zoli és társaik szereplése. Helytállást várva tőlük, és csoportjukban középmezőnybeli szereplést. Szívvel és lelkes küzdeni tudással el lehet ezt érni.

Mint a múlt tanúja, régi sportemlékeimet szívesen megküldöm neked. Csodák folyamán megmaradt néhány képem és innen-onnan kivágott, vagy másolt újságcikk a régi Nemzeti Sportból és a Felső-Bácskából. Mellékelek egy képet és három újságcikket, Főszereplő azonban nem akarok lenni, miképp a múltban sem voltam az, semmi téren.

A képek és a cikkek küldését folytatni fogom időnként.

Szívélyesen köszönt: Laci bácsi."

A Temesy László által korának sportéletéről megfogalmazott visszaemlékezéseinek folytatását, a jövő héten közöljük - e sorok közreadója ugyanis indul Budapestre. Laci bácsinak, pedig jó egészséget kívánva, köszönöm meg, hogy tollat ragadott és a bácsalmási emlékeivel megtiszteli a Bács-Kun Sport internetes sportmagazin Kedves Olvasóit.

Vérrel és verítékkel - döntetlen

A korai kezdés, vagy talán a hűvösebbre fordult időjárás okozta, de meglehetősen kevés számú néző előtt került sor Bácsalmáson a mezőny második felében tanyázó Nemesnádudvar elleni bajnoki mérkőzésre. Bár az is lehet, hogy sokan sejtették, hogy mi történik majd a mérkőzésen. Mert az szent igaz, hogy eddig, a mezőny első feléhez tartozó csapatok zöme ellen is egész jól elboldogult a PVSE, még idegenben is, ám hazai pályán, különösen a hasonszőrű együttesek ellen, valahogy nem akarja a vezérfonalat megtalálni...

Azért a Nemesnádudvart, a mérkőzés előtt elfoglalt 15. helyezése és az addig begyűjtött 4 pontja ellenére nem kell lebecsülni. Ahogy Schindler Endre, az e vidéken, különösen egy kicsit délebbre, sem ismeretlen kiváló vendégjátékos, a mérkőzés előtt elmondta: - Valami átok ül a csapaton. Ragyogó játékot nyújtottunk az eddig lejátszott mérkőzéseink többségén, de a góllövés sehogy sem akart sikerülni eddig. Most azonban győzni szeretnénk.

A mérkőzés előtt, mit is mondhatna egy sportember, mint hogy győzni szeretnének. Ez a játék lényege, bár az erre való törekvést nem mindig követi a beteljesülés. A hazai csapat számára, talán mondanom sem kell, szintén a három pont volt a cél, amellyel a célkitűzéseket messze felülmúló magasságokba emelkedhetett volna a PVSE. Nos, Schindlerék nem beszéltek a levegőbe. Még alig telt el tízperc, és a hazai együttesnek igen nagy gondja támadt: gyorsan egyenlíteni kellett volna, ám ez csak közel 80 percig tartó kemény küzdelem után sikerült.

Bácsalmás - Nemesnádudvar 1-1 (0-1)

Bácsalmás, 250 néző. Vezette: Tanács László, Somogyi István, Száll János. (Csongrád megye). Bácsalmás: Zsemberi - Snyehola, Rudics, Juhász, Párczen, Páncsics (Kővári 46. perc), Hercz, Berényi, Mándity, Bögre, Tóth. Edző: Kővári Péter. Nemesnádudvar: Kékesi - Barta, Szűcs, Ivancsán, Schindler E., Sánta, Gruber (Bécsi 53. perc), Pesti (Száhler 80. perc), Schindler Z. (Tusori 82. perc), Pusztai, Máté. Edző: Alföldi Albert. Gólszerzők: Bögre 8 méterről, a bal alsó sarokba, a 88. percben 1-1 illetve Gruber 5 méterről, a jobb alsó sarokba, a 13. percben 1-0. Kitűntek: Snyehola, Rudics Bögre illetve Kékesi, Szűcs, Sánta. Sárga lap: Rudics, Tóth illetve Barta, Schindler, Bécsi, Máté, Pusztrai. Kiállítás: Pusztai 67. perc második sárga lap után.

A mérkőzés krónikája Amolyan tapogatózó játékkal indult a mérkőzés, majd a 7. percben a vendégek végezhettek el két szögletet, különösebb veszély nélkül. 9. perc - Sánta esett el a tizenhatoson belül, ám a játékvezetőt nem hatotta meg a produkciója. Az első tíz percben különösen Alföldi mester hangjától zengett a pálya környéke örökös reklamációival. A 11. perc - A vendégek szakvezetője, egy kicsit elnémult, amikor Barta sárgával díjazott akcióval kíméletlenül beleszállt Párczen Zoliba. A jó iramú mérkőzés elején, a nagyobb küzdeni tudással rendelkező vendégek a 13. percben meglepetésre megszerezték a vezetést. Máté akciózott a baloldalon majd középre adta a labdát és az üresen álló Gruber az ötösön jobb lábbal lekezelte, majd ballal a kapu jobb alsó sarkába helyezte: 0-1. 16. perc: A vendégek, különösen a vezetés megszerzését követően nem válogattak az eszközökben, hogy megállítsák a vendégek egy-egy kibontakozó támadását. Így Pusztai szerelési kísérletét jutalmazta sárgával a játékvezető. 19. perc - A kapura veszélyes játékost Rudics állította meg a tizenhatos előtt, ám a szabályok szerint ez is sárga lapos akció volt. 27. perc - a jobb oldalon Pesti törhetett előre zavartalanul, majd 15 méterről célba vette a kaput, de Zsemberi bravúrosan szögletre mentett. A szögletből ismét sarokrúgás következett, ami után Ivancsán fejese messze kapu mellé szállt.

31. perc - Mándity a baloldalon iramodott meg a védőket faképnél hagyva, majd a jobb oldalra, a támadást követő Juhász elé tálalta a labdát. A Juhász és a kapuját elhagyó Kékesi között kibontakozó versenyfutás a kapus győzelmével végződött. Remek akció volt. 32. perc: Pesti próbált kapura törni két védő szorításában, ám ez elhatározása a tizenhatos előtt meghiúsult, bár ezért szabadrúgást ítélt a játékvezető, a javára. Közben kiderült, hogy Tóthnak fontos dolga akadt a jövő vasárnapi mérkőzéssel egy időben, ezért addig reklamál, amíg a bíró elunja a dolgot és „végre" megadja neki a sárgát, a harmadikat, ami még hiányzott az egynapos pihenőhöz. A Máté által elvégzett szabadrúgás egyébként elakadt a sorfalon. 37. perc - előbb Berényi lövése vágódott vissza a védőkről, majd a lepattanó labdával Mándity veszi tűz alá Kékesi kapuját. 41. perc - Szűcs jobb oldalról szabadrúgásból találja el a jobb oldali kapufát. 44. perc: Hercz ellen elkövetett szabálytalanság miatt kapott szabadrúgást a PVSE, a kaputól 22 méterre, balról, ám a labda sorfalon elakadt. 46. perc - Kővári Péter edző elhagyta a számára kijelölt 5x2 méteres „kalitkát", és befutott a pályára - a lecserélt, Páncsics János helyére. 48. perc - szabadrúgásból, jobbról, Bögre ívelhette a kapu elé a labdát, ám Hercz fejesét a bal felső sarok előtt Kékesi megfogta. 50. perc - Kővári 20 méterről vette célba a kaput, ám Kékesit ez sem állította megoldhatatlan feladat elé. 53. perc - egyre nagyobb nyomás nehezedik a vendégek kapujára. Alföldi edző Gruber helyett Bécsit küldi csatába, aki három perccel később sárga lappal bűnhődik.

62. perc - Néhány cselt követően Sánta vette célba a kaput, és elhatározása teljes sikerrel járt. A jobbról, 22 méterről meglőtt labda a jobb oldali kapufa tövéről került az alapvonalon túlra. 66. perc - Máté kapott sárga lapot, miután elrúgta a labdát sípszó után. 68. perc - Pusztai megkapta második sárgáját, ennek következtében a kiállítás sorsára jutott. „A mérkőzés 68. percében a nádudvari Pusztai Tamás gáncsolta (gáncsolta fölött: buktatta) ellenfelét, miután a labdát elvesztette. Ezért sárga lappal figyelmeztettem. Mivel ez már a második volt, ezért Őt piros lappal kiállítottam" idézet a jegyzőkönyvből, T.L. játékvezetőtől. A második félidőben eddig is fölényben játszó PVSE a kiállítást követően még nagyobb lendülettel kezdett a játékba. Bögréék azonban hiába támadtak, tettek fel mindent egy lapra, a nádudvari védelem biztosan állt a lábán, vagy ha a védők már verve voltak Kékesi védett biztos kézzel. 89. perc - már-már az egy pontba vetett hit is elszállt, amikor egy remek Juhász - Tóth akció végén, egy szép támadás befejezéseként Bögre mattolta Kékesit, amikor a védők közül kilépve a bal alsó sarokba helyezte a labdát: 1-1!

Az első félidőben a vendég, a másodikban a hazai együttes játszott fölényben, minek következtében igazságos döntetlen született. A hazai együttessel volt a két kapufa, a vendégeknél Kékesi védett nagyokat.

Kővári Péter - Nagyon fontos mérkőzésen vagyunk túl. Közvetlen riválisunkat mindenképpen szerettük volna legyőzni, ám az akaratunk mellé mást nem tudtunk csatasorba állítani. Így megérdemelten vittek el egy pontot a vendégek. Amilyen örömteli a sok fiatal játékos a csapatban, ez szeptember óta, legalább olyan nagy gondot is okoz, hisz a vidéken tanuló egyetemistákkal hét közben a szükségesnél kevesebbszer találkozhatok, edzéseken. Erre megoldást kell találni, mert nem elég a mérkőzéseken akarni... Alföldi Albert - Nagyon közel álltunk a bravúrhoz. Ha még egy gólt lövünk, amire a lehetőség megvolt, biztosan nyerjük a mérkőzést. Zsivanov Ferenc a PVSE alelnöke: - Egy félidőnyi előnyt adtunk a Nádudvarnak. Az első félidőben ők, a másodikban mi irányítottuk a játékot, ám ez már csak az egyenlítésre volt elegendő, az ekkor már csak a védelemre koncentráló vendégek ellen.

Biztató játék a bácskai rangadón

A már eleve az alsóházi csapatokkal kezdő Hercegszántó 6 pont birtokában lépett pályára, a sereghajtó Bácsalmással szemben, amely csapat eddig, a mezőny legjobb együtteseivel vette fel a küzdelmet. A PVSE számára ez volt az első olyan mérkőzés, ahol reálisan megítélve volt esélye a győzelem kiharcolására. Bár a jövőre nézve valóban biztató teljesítményt nyújtott a PVSE, még nem született meg az első bácsalmási bajnoki pont, ennek megfelelően a Hercegszántó nyolcra gyarapította a pontjainak a számát. Örvendetes, hogy a korábban „duzzogó" Dörmő Attila ismét a csapat rendelkezésére állt. Legutóbb Szalai Zoltánnal találkoztam, még megéljük talán, az Ő visszatérést is...

Bácsalmás - Hercegszántó 19-25 (9-12)

NB II. Dél-nyugati csoport, férfi felnőtt kézilabda mérkőzés. Bácsbokod. PVSE: Kovács - Márfi 4, Róka 1, Csovcsics 1, Vajda, Dörmő 1, Lázár 5. Csere: Kilián 5, Szente, Osztrogonácz 1, Bilinovics 1, Igás. Edző: Lázár Zoltán.

Sajnos a számolatlanul kihagyott ziccerek, és a négy kimaradt hetes jellemezte a meccset, a PVSE szemszögéből, ami valószínűleg, most a játékosokra nehezedő pszichikai nyomásnak volt betudható. A PVSE a statisztikák adatai alapján is készült a szántói csapat ellen. Ennek megfelelően, a góllövésben kiemelkedő Veréb, Holpert és Buzogány játékát igyekeztek semlegesíteni, ami tökéletesen sikerült. Ami az irányítóban szereplő Buzogány és Veréb játékát illeti, Márfi teljesen elvágta a góllistán előkelő helyen tanyázó játékosok útját Kovács Péter kapuja felé. A mérkőzés első percétől, Márfi emberfogással semlegesítette az említett játékosokat, de a hátsó ötös is nagyot alakított - már önmagához képest. A védekezésben Bilinovics kapott még főszerepet, aminek, különösen a játék első részében jól megfelelt. Az állóképességben nem mutatkozott eltérés a két együttes között, így a ziccerekben elkövetett kevesebb hiba billentette a Hercegszántó együttesének javára a mérleg nyelvét.

A mérkőzést nyomon követő nézők a kiegyenlített erők, jó iramú összecsapásnak lehettek tanúi, amelyen a játékvezetés nem befolyásolta a végeredmény kialakulását. Az új szerzemények - Márfi és Kilián - játéka megfelelt a tőlük elvárható szintnek és, egyre jobban összecsiszolódik a „gépezet", amely reménykeltő a jövőre nézve.

A következő mérkőzést szintén hazai pályán - értsd: Bácsbokodon - játssza a PVSE, a keszthelyi Georgikon DSE csapata ellen. Az egykor szebb napokat is megélt ellenfél, az eddig lejátszott mérkőzések eredménye alapján, szintén „alsóházas". A PVSE csapata, várja szurkolóit október 22-én, szombaton, 11 órakor az ifjúsági, illetve. 13 órakor a felnőtt gárda mérkőzésére.

Aki érdeklődését mélyrehatóbban szeretné kielégíteni a meccsel kapcsolatban, az a BácsTV heti friss adásában láthat felvételről pillanatképeket és edzői nyilatkozatokat a helyszínről, Bácsbokodról. A helyi tv-csatorna ígérete szerint, ismét visszatérnek a hazai mérkőzések helyszíni felvételeihez, illetve a tudósításokhoz.

Kőrösi hírek - legjobb az egyenes út...

Mozgalmas volt a mögöttünk hagyott hétvége, különösen a vasárnap. Kora reggel hét órakor lezajlott a Forma1 Japán futama. Ezt követően, délelőtt tíz órakor kirohantam a PVSE pályára, hogy megnézzem a Csávoly elleni női kézilabda-mérkőzést, ám hatalmas koppanás lett a vége. A mérkőzést elhalasztották - tudtam meg mindezt már Kőrösön, Máté Tündétől a csapat egyik éljátékosától, mert mi után hoppon maradtam kézilabdailag, felszálltam a célirányosan direkt Kiskőrösre, igyekvő buszra. Itt aztán a hírek Kánaánja várt rám. - Kiderült, hogy Dörmő Attila miért nem volt abban az időben Simontornyán. „Tisztázódott", hogy a példátlan sérüléshullámmal szemben, a hírek szerint miért nem léptek pályára a tompai, déli szomszédainktól igazolt légiósok, és miért húzódik még mindig a PVSE hasonló területről tervezett igazolások ügye, meg még egyéb C(z)ifra-ügy is...

Miért nem volt tudósítás? Bácsalmáson nagy port vert fel az a tény, hogy a Szabadszállás elleni labdarúgó mérkőzésről szóló tudósítás, október 4-én, elmaradt - a Petőfi Népe sportrovatában. Nos, mindenki ennek okát tudakolta. Az ebben illetékesnek vélt személy a hét folyamán, egy darabig megválaszolta a kérdést, ám Kőrösön már csak számokkal jelezte, hogy a kérdésfeltevő hányadik a sorban. Így érkeztünk el a 299. almási szurkolóhoz, akinek az „illetékes" a következő kérdést tette fel: „Olvastad a Petőfi Népe csütörtöki számát? Abban a válasz is benne volt!" A napilap ugyanis ekkor számolt be, a Bácsalmás - Szabadszállás bajnoki mérkőzéssel egynapon zajló, 20. Nemzetközi Budapest Maraton eredményeiről, amelyben a tudósítás elmaradásáért „felelős" személy is említésre került. Azaz a mérkőzés idején, Budapesten tartózkodott.

Szakvezetők kontra Dörmő. Nos, ekkor veregette meg a vállamat hátulról Dörmő Attila, akinek jelenléte nem okozott meglepetést, hisz itt lakik. Inkább azon csodálkoztam, hogy itt, a mérkőzésen látom, holott, neki valahol félúton kellett volna járni Simontornya felé, a PVSE NB II-es kéziseivel. Aztán elmondta, hogy a szakosztályvezetéssel és az edzővel összekülönbözött. Vélemény nyilvánításának köszönhetően, a kispadot koptatta, ám erre Ő már nem hajlandó. Majd, ha rendeződnek a csapat körüli dolgok, talán majd ismét visszatér...

Mazochisták Itt fejeződött be a Dörmővel folytatott diskurzus, ám nem folytatódott a szurkolókkal - kezdődött a mérkőzés. Részemről az ügy lezárva. Ám C(z)ifira-ügy kerekedett ebből, legalábbis a tudósítás elmaradását számon kérők egyike, panaszkodott, a Szent István utcai Mini Market-ben hétfőn korareggel, hogy milyen bunkó ez az ember - azaz ember, aki nem volt hajlandó 299. alkalommal is elismételni, hogy miért nem jelent meg a tudósítás a PN-ben. Én meg azt mondom, hogy ez az úri ember valami önsanyargató valaki, akinek nem volt elég a mérkőzésen kín-keservesen kivívott győzelmet végig nézni, még néhányszor olvasva is át akarta élni a látottakat...

Kiváló utánpótlás. Úgy tudtam, és ez talán fedi is a valóságot, hogy Bácsalmáson, a régió határain túl is közismert, sőt elismert az utánpótlásképzés színvonala, ám vasárnap felrémlett előttem: valami nincs rendjén, a sportra nevelés terén, ha a mérkőzés előtti napon hárman is telefont ragadnak, hogy lemondják a mérkőzést - lázas betegségre hivatkozva. Nos pénteken még senkinek sem, volt még csak hőemelkedése sem. Valami másról lehetett szó, a szombat esti láz, utóhatásáról... persze nincs ebből semmi probléma, de a labdarúgás az már csak olyan, hogy csapatjáték. A társak számítottak rájuk, és velük, talán még a győzelem is elérhető lett volna. Így viszont, kínos körülmények közepette, tanulságos vereség lett a kőrösi kiruccanás vége...

Legjobb az egyenes út. „.... a Nemesnádudvar elleni bajnokin történt sérülések és sárgalapok miatt jelentősen átalakított csapatot kellett Kószó Mesternek pályára küldeni Dusnokon" - írta a magazin tompai tudósítója, a Dusnok - Tompa mérkőzéssel kapcsolatban. Nos, a három, déli szomszédainktól igazolt légiós nem lépett pályára Tompa csapatában. Kőrösön viszont, már vasárnap arról beszéltek a drukkerek, hogy ez utóbbi tény, de nem, azért mert sérültek voltak. A három déli légiós átigazolása körül találtak az illetékesek valami jogszabályba ütközőt, aminek következtében, a játékosokat kitiltották hazánkból. Bácsalmáson, hasonló cipőben jár a PVSE együttese, már ami az igazolási terveket illeti. A két játékos leigazolása még az elmúlt héten sem járt sikerrel, még mindig tudtak a hivatalok újabb és újabb pecsétet, iratot kérni, ahhoz, hogy a héten már tényleg sikerüljön a két átigazolást nyélbe ütni. Bácsalmáson a hivatalok útvesztőit járva tehát a héten már talán siker övezi a nem kis utánjárást, igénylő átigazolásokat realizálni. Persze mondhatnánk: Bácsalmáson csak „tökölnek", lásd Tompát, a játékosokat már rég leigazolták, sőt a gyorsaságot fokozva, a szabályos átigazolás menetébe néhány oda nem illő elem „beemelése" miatt a játékosokat már ki is utasították hazánkból. A bácsalmási ügymenet lehet, hogy lassúbb, de biztosabb, meg még azt is mondhatnánk, hogy legjobb az egyenes út...

Ez nem Kőrösön történt, de még cifrább ügy, hogy július óta hiába kértem a www.bacsalmas.hu Webmesterét, arra, hogy: a „Sport Bácsalmáson" hivatkozás helyére kerüljön fel a Bács-Kun Sport magazin linkje. Nem hajlandó ezt megtenni, pedig sok bosszúságtól kímélné meg azokat, akik a bácsalmási sportért látogatják meg a város honlapját - persze hiába. Nem akarja belátni, hogy a „Sport Bácsalmáson" helyén a Bács-Kun Sport bár attól eltérő formában, de ugyanazt jelentené, az ott elkezdett sporthírek folytatását.

Az első hozzászólás

Re: Kőrösi hírek - legjobb az egyenes út... Szerző: mokaldo Dátum: 2005. október 13. csütörtök, 15:22 „Talán annyit kell ehhez hozzáfűzni, hogy a tompai vezetés ahhoz szokott hozzá, hogy lehetetlen nincs csak kevés a kenőzsír. Ha elég akkor csak a megfelelő embereket kell ehhez megtalálni. Hogy ilyenek vannak az már világcociológiai problem. Azonban az, hogy 3 ember 2-2 évre kitiltódott az országunkból az ő mohóságuk miatt, talán lenne egy kis gurigányi lelkiismeret furdalásom."

Hercz Zoltán - bemutatkozik

Bácsalmás megyei első osztályú labdarúgó csapata, három játékossal erősített a 2005-2006-os bajnoki évre, ám Szlavisa Sztojánovics és Szűcs Szilárd esetével szemben, Hercz Zoltán, Bácsbokod szülötte, valójában már mérkőzésen is bemutatkozott, a Kiskunfélegyháza elleni mérkőzésen - idegenben. A bravúros döntetlen után, a hazai nézők is szemrevételezhették az új fiút, akinek játékával elégedettek lehetnek. Most Hercz Zoltánt mutatjuk be, abban a reményben, hogy hamarosan mindhárman, együtt szerepelhetnek a PVSE együttesében.

Hercz Zoltán, Bácsbokod szülötte, 1974. szeptember 28-án, mint a bácsalmási gyerekek zöme is napjainkban, Baján látta meg a napvilágot. Nős, gyerekek száma, egy - Dániel Zoltán - de hamarosan egy leánygyermekkel is bővül a család. Az, hogy a labdarúgást választotta a megannyi sportág közül, talán azért nem lep meg, mert Édesapja, Bácsbokod egykor volt megyei első osztályú labdarúgó csapatának volt oszlopos tagja.

A labdarúgás tudományával hatodik osztályos korában kezdett megismerkedni komolyabban, amikor testnevelője, Kiss József meglátta benne a tehetséget, és azt javasolta, hogy Zoli menjen el a Baján lebonyolított tehetségkutatóra. Nos, Zoli bemutatkozása jól sikerült. Felfigyeltek rá, és tagja lett a BSK labdarúgó szakosztályának. Ezt követően a serdülő korát itt töltötte ki, heti négy alkalommal edzésre, majd hétvégeken mérkőzésekre Bokodról Bajára vezetett az útja.

Az alapok elsajátítása után, az ifjúsági korosztály első évében Bajáról, visszaigazolt Bokodra, ahol rövididőn belül a felnőttek között is bemutatkozott. Bokodról Csávolyra vezetett az útja, ahol felejthetetlen öt évet töltött el. Ebben az időszakban Csávoly csapatával, egy bajnoki ezüstöt szerzett és tagja volt annak az együttesnek is, amely a magyar kupa megyei selejtezőit követően feljutott az országos főtáblára, azaz három mérkőzés erejéig, neves együtteseket láthattak vendégül Csávoly sportszerető szurkolóinak örömére. A gyors, a labdával jó barátságban lévő játékos egyéni képességeit jól jelzi, a jelenlegi középpályás posztjával ellentétben, csatárként a megyei második osztályában elért gólkirályi cím is.

Csávolyról, akkor igazolt vissza Bácsbokodra, további három játékos társával együtt, amikor az addig a megyei harmadik osztályban szereplő bokodi csapat elé a bajnokság megnyerését tűzték ki célul. A csapat akkor teljesítve a kitűzött célt, a megyei második osztályba jutott, amely együttes a 2005-2006-os bajnoki évben is itt szerepel, de már Hercz Zoltán nélkül.

- A 2004-2005-ös bajnoki év után elérkezettnek láttam az időt, hogy visszavonuljak. Hogy akkor miért mondtam igent a Bácsalmás hívószavára? Mindig is izgatta a fantáziámat, hogy milyen lehet, egy magasabb osztályban szereplő együttesben pályára lépni, ott játszani. A megyei második osztályban is sok érdekes, izgalmas mérkőzésnek voltam részese, de ma már tudom, ez valami más, itt még érdekesebb a játék, és amíg segítségére lehetek a PVSE jó szellemű gárdájának, itt szeretnék játszani.

Mi, egyszerű földi halandók meg, önző módon, mit is kívánhatnánk magunknak? Hercz Zoltán sokáig legyen még hasznos tagja a PVSE együttesének, és gyakran ismétlődjön például a Szabadszállás ellen rögzített akció: „49. perc - a vendégvédők gondolatban talán még az öltözőben voltak, amikor a baloldalon felfutó Hercz középre passzolt, az érkező Tóth előbb elcsúszott majd felállt, és ha már arra járt be is talált, a kapuba: 2-0.

Kétszázegy...

A 135 napja elérhető Bács-Kun Sport internetes sportmagazin ismét mérföldkőhöz érkezett. Az oldal megnyitása óta, 200 sporthírrel jelentkezett eddig. Többnyire Bácsalmás sportjáról, ám nyugodtan mondhatom a bácskai régió sportjáról is. A közreadott hírekhez közel 300 hozzászólást jegyeztek be tagjaink. Ezt már csak azért emelem ki, mert véleményét csak az teheti közzé, a „forgalmát" nézve napjainkban megélénkülő hozzászólás rovatban, aki az oldalon, regisztrálja magát. A regisztrációval, a Bács-Kun Sport magazinban, egyrészt teret kap a véleményének ütköztetéséhez, másrészt erkölcsi támogatásáról biztosítja az oldal fenntartóját, működtetőjét, az oldal létjogosultságáról, annak hasznosságáról.

Az oldal indítása, egészen pontosan, 2005. május 18-án szerdán történt, amikor a PVSE labdarúgói például, túl voltak a Bajaszentistván elleni vereségen, de még a Hajós elleni derbire készültek - a megyei II. osztályban, nos azóta a letöltések száma megközelítette az 50 ezret. A statisztikára klikkelve jól nyomon követhető, a letöltések emelkedése, hónapról hónapra, az ismertség növekedésének, meg szeretem azt hinni, hogy az itt leírtaknak köszönhetően. A szeptemberi letöltések száma meghaladva az augusztusban mért adatokat már 14 ezerhez közelít. A látogatottság növekedését az oldalon június 15-től működő, websas statisztikája is alá támasztja: a látogatók száma szeptember végére már meghaladta a 10 ezret, amelyből szeptember hónap 4 ezerrel részesedett. Az említett statisztikai adatokat persze nem olvasásra ajánlom, nem azért írom ide, hogy nézegessék, ezt majd megteszem én, - időnként, hogy lássam érdemes papírt és ceruzát venni a kézbe egy-egy sporteseményen személyesen, majd billentyűzetet ragadni azért, hogy a kiváló, meg olykor a nem annyira, dicsekvésre méltó eredmények, események leírása itt, megjelenhessen.

Bács-Kun Sport 2005. október 16.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 198
Tegnapi: 160
Heti: 358
Havi: 6 355
Össz.: 2 067 695

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport X./10. 2005.10.16.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »