PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

BÁCS-KUN SPORT

VII. évfolyam, 2. szám

2002. augusztus 1.

Labdarúgás, megyei I. osztály

Előjáték: Orbán-gól

Bácsalmás - Soltvadkert 2-1 (2-0)

Mélykút-Bácsalmás 0-2!

Amatőr alapokon Bácsalmás Sportja

Új elnökség a PVSE élén

Joker Kupa

Ötven százalék

VIII. Thomann Antal Emléktorna

Pacsér végzett az élen

Felsőház a cél Kunbaján

Tisztel Mendler Úr!

BKS501.htm

BKS502.htm

BKS503.htm

BKS504.htm

BKS505.htm

BKS506.htm

BKS507.htm

BKS508.htm

BKS509.htm

BKS601.htm

BKS602.htm

BKS701.htm

BKS702.htm

BKS703.htm

BKS704.htm

BKS801.htm

BKS802.htm

BKS901.htm

BKS902.htm

BKS903.htm

Bács-Kun Sport

Labdarúgás, megyei I. osztály

Bácsalmás - Kerekegyháza 3-2 (2-1)

2002. március 24., Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Ártim, Kara, Takács. Bácsalmás: Tomik - Párczen (Balogh 46'), Bodrogi, Berényi, Morvai, Barna, Goretich, Nagy, Rácz (Molnár M. 85.'), Köves, Kővári. Edző: Barákovics István. Kerekegyháza: Fekete - Duzmath, Kulmann R., Sándor, Kulmann A., Kecskeméti, Gazdag, Nagy, Hugyecz, Máté, Gogolák. Edző: Máté Attila. Gólszerzők: Berényi 2, Rácz illetve Hugyecz. Kitűntek: Bodrogi, Berényi Köves, Nagy illetve Fekete, Gazdag, Hugyecz. Sárga lap: Barna illetve Duzmath, Sándor. Kiállítás: Máté.

Előjáték: Orbán-gól Bácsalmáson, a helyszínen több mint ezer néző, a televíziónak köszönhetően százezrek láthatták a „forduló gólját". Ezt a 10. számú országgyűlési képviselő választási körzet válogatottja - Parlamenti válogatott mérkőzésen (eredmény: 3-2) maga a Miniszterelnök érte el. Orbán Viktor a kaputól 40-45 méterre megítélt szabadrúgásból a kapu jobb oldalába vágta a labdát, szombaton.

Ami az eredményt illeti vasárnap sem történt másképpen. A hazai csapat hasonló különbséggel diadalmaskodott, ám pusztán már csak száz néző árválkodott a lelátón és volt tanúja Berényi Krisztiánék tavaszi első győzelmének.

A hideg, szeles időben lejátszott mérkőzésen a PVSE játszott fölényben, ám ez csak a 25. percben érett góllá. Bodrogi, Párczen akció végén Berényi öt méterről középen a léc alá vágta a labdát. 1-0. Öt perc múlva egy ártatlan hazaadás végén Tomik, hozta helyzetbe Hugyeczet, akinek nem okozott nehézséget az egyenlítés. 1-1. A 42. percben Duzmath sárgalapos szereléssel akadályozott meg egy ígéretes hazai támadást a jobb szélen. A szabadrúgásból Nagy ívelte a kapu elé a labdát, és a jó ütemben berobbanó Berényi a öt méterről a kapu jobb oldalába fejelte: 2-1.

A 68. percben Hugyecz ismét egyenlített: a baloldali szabadrúgásból kapu elé ívelt labdát fejjel a jobb felső sarokba juttatta. 2-2. A 78. percben Nagy néhány csel után Ráczhoz passzolta a labdát, bár az egy védőn megpattant, ez nem zavarta a szemfüles Ráczot abban, hogy a kapuba helyezze a vezető, egyben győzelmet jelentő gólt: 3-2. Bács-Kun Sport

Bácsalmás - Soltvadkert 2-1 (2-0)

2002. március 31., Bácsalmás, 400 néző. Vezette: Horváth, Patyi, Hegedűs. Bácsalmás: Tomik - Párczen, Bodrogi, Berényi, Morvai, Barna, Goretich, Nagy, Rácz (Balogh 53'), Köves, Kővári. Edző: Barákovics István. Soltvadkert: Hatvanyi - Galántai, Schiszler, Gillich, Eiler Z., Marton, Rumán, Mészáros, Font (Eperjesi), Eiler L. (Gusztos), Varga. Edző: Marton István. Gólszerzők: Párczen, Berényi illetve Rumán. Kitűntek: Párczen, Bodrogi, Morvai, Barna, Köves, Nagy illetve Hatvanyi, Rumán. Sárga lap: Morvai. Ifjúsági eredmény: Bácsalmás - Soltvadkert 0-1.

A mérkőzés krónikája: Kellemes tavaszi napsütésben, szép számú néző előtt lejátszott jó iramú mérkőzésen az első félidő 40. percéig a kapura veszélytelen hazai fölény alakult ki. Ekkor Goretich a felezővonalról, a védők vonalában helyezkedő Párczen elé varázsolta a labdát, majd Párczen egy pattanás után lehulló játékszert kapásból a jobb felső sarokba bombázta: 1-0. A 43. percben Goretich került a védők mögé a baloldalon. Beadását Galántai fejelte ki a kapu előteréből, ám a labda Berényihez került, aki a jobb alsó sarokba helyezte: 2-0.

A szünet után a vendégek kerültek enyhe mezőnyfölénybe, a szépítő góljukhoz mégis Tomik „segítsége" kellett. A 66. percben, a hazai védők mögé ívelt labdára Tomik futott ki a 16-os vonaláig, hogy ártalmatlanná tegye, ám a szemfüles Rumán megelőzte, majd a kapus és egy visszafutó védő mellett a bal alsó sarokba helyezte a szépítő gólt: 2-1. A félidő nagy részében védekezésre kényszerülő hazai együttes, a gyors kontráit követően kétszer is növelhette volna előnyét, amikor előbb Balogh, majd Köves, egyedül vezethette a labdát a kapusra. Ám az akciók mindkétszer Hatvanyi sikerével zárultak. A kitűnő játékvezetés mellett lejátszott mérkőzésen, igazságos eredmény született. Nem sokkal a mérkőzés vége előtt Sándor sárgalapos szerelését követően Máté tett fel ezzel kapcsolatban kérdést (?) Ártim játékvezetőnek. Egy piros lap képében, a válasz sem késlekedett, és mehetett zuhanyozni.

Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás - Kerekegyháza 0-4

Bács-Kun Sport

Bácsalmás - Tiszaalpár 1-2 (0-0)

2002. április 14., Bácsalmás, 200 néző. Vezette: ifj. Berger, Apró, Forgács. Bácsalmás: Tomik - Párczen, Morvai, Szemán (Molnár Márió), Goretich, Barna, Kővári, Nagy, Köves, Berényi, Rácz. Edző: Barákovics István. Tiszaalpár: Hekkel - Forgó, Szabados, Márton, Kovács F. (Kovács J.), Bíró, Tar, Kása, Rozmán (Dudás), Ruzsinszky, Sinkó (Tóth).Gólszerzők: Köves illetve Ruzsinszky, Rozmán. Kitűntek: Barna, Nagy, Köves illetve Hekkel, Márton, Forgó, Szabados, Kása. Sárga lap: Tomik illetve Bíró, Szabados, Márton. Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás - Tiszaalpár 3-3.

Az első félidőben néhány szöglet jelezte a hazai csapat fölényét. A második félidőben a kapujához szögezte ellenfelét a hazai együttes, ám jó ütemű ellentámadásai révén a vendégek rúgták a gólokat. Az 53. percben egy hazai kirúgást követően, Rácztól az ellenfélhez került a labda. A gyors jobb oldali szélső elfutás után kapu elé ívelt labdát, Ruzsinszky 7 méterről kapásból a jobb alsó sarokba vágta: 0-1. A 75. percben, egyenlített a PVSE. Párczen, jobb oldali szögletből beívelt labdáját, Köves fejjel, a bal alsó sarokba csúsztatta: 1-1. A 85. percben Rozmán kapott remek indítást, aki lefutotta a védőket, majd Tomikot is kicselezve az üres kapu közepébe helyezte a labdát: 1-2. A 89. percben a csereként pályára lépő Molnár Márió varázsolhatta volna a kiváló formában védő Hekkel kapujába a hazai együttes egyenlítő gólját, ám lövését követően a labda a kapu bal oldali vinklijéről a mezőnybe vágódott.

2002. május 1. Mélykút-Bácsalmás 0-2!

Bács-Kun Sport

Bácsalmás - Szakmár 3-3 (2-0)

2002. május 5., Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Suba, Pocsai, Tóth. Bácsalmás: Tomik - Pintér, Morvai, Goretich, Barna, Szemán (Balogh), Nagy, Köves, Párczen, Berényi, Kővári. Edző: Barákovics István. Szakmár: Filus - Bakó, Aradi, Mácsai, Csekei (Ferencz)) Tóth D., Dobler (Tóth Z.), Únyi, Pesti, Perity, András. Edző:Barákovics István. Gólszerzők: Nagy 2 (elsőt 11-esből), Berényi illetve Perity 2, Pesti. Kitűntek: Tomik, Goretich, Nagy, Kővári illetve Pesti, Perity, András.. Sárga lap: Dobler, Tóth Z.Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás - Szakmár 3-1

A szemerkélő esőben lejátszott mérkőzés elején a szakmári csapat játszott fölényben és csak Tomik néhány bravúros védésének köszönhető, hogy a vendégek kezdeti rohamait a PVSE megúszta gól nélkül. A 24. percben egy gyors ellentámadás során Szemán szöktette remek labdával Kővárit, akit a védők a 16-oson belül csak szabálytalanul tudták szerelni. A bűntetőből Nagy a jobbra vetődő kapus helyére, a kapu közepébe lőtte a labdát: 1-0. A 42. percben egy ártatlannak tűnő hazaadás után, a vizes labda kicsúszott Filus kezéből és a szemfüles Nagy az üres kapuba helyezte: 2-0.

A szünet után a hazai csapat kétgólos előnye birtokában, érthetetlenül, ismét átengedte a kezdeményezést a vendégeknek. 58. perc. A kapu előtt tömörülő hazai játékosok között, üresen maradt Tóth Zoltán, a felső lécre lőtte a labdát, majd a mezőnybe visszavágódó játékszert Perity helyezte a kapu jobb alsó sarkába: 2-1. 75. perc. Bakó baloldalról ívelte kapu elé a labdát és a jó ütemben érkező Perity 5 méterről a kapu bal alsó sarkába lőtte: 2-2.

A lendületben lévő Szakmár a 89. percben megszerezte a vezetést. Tomik kapujától 25 méterre Tóth Zoltán végezhetett el szabadrúgást, középről. A jól eltalált lövése után a labda a felső lécről vágódott vissza a mezőnybe, ám pontosan Pesti elé, aki a jobb alsó sarokba lőtte: 2-3. Már mindenki elkönyvelte a Szakmár győzelmét, ám a hazai csapat egy huszáros támadás végén szögletet harcolt ki. Párczen jobbról ívelte kapu elé a labdát, és Berényi a kapu bal oldalába bombázta: 3-3.

Szolgálati közlemény

Mendler úrnak: Május elsején, Mélykút-Bácsalmás 0-2!

Bács-Kun Sport

Bácsalmás - Akasztó 3-2 (2-0)

2002. május 19., Bácsalmás, 300 néző. Vezette. Nagy, Horváth, Serdűlt. Bácsalmás: Tomik - Pintér (Nagy 56.'), Bodrogi, Morvai, Goretich, Szemán, Barna, Köves, Párczen, Berényi, Kővári. Edző: Barákovics István. Akasztó: Markó - Klajkó, Újvári, Kertész, Sárközi A., Meggyes, Hambalkó, Sárközi J., Sándor, Supka, Agócs. Edző: Agócs Zoltán. Gólszerzők: Berényi, Morvai, Kővári (11-esből) illetve Sárközi A. (11esből), Meggyes. Kitűntek: Goretich, Párczen, Berényi illetve Kertész, Sárközi A., Meggyes. Sárga lap: Agócs. Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás - Akasztó 3-4.

Az, hogy melyik csapat küzd a bajnoki címért, illetve melyik a kiesés elkerüléséért, az csak a mérkőzés utolsó 20 percében derült ki. Addig a hazai csapat játszott szemre is tetszetős mezőnyfölényben, amit a hazai közönség többször honorált régen hallott tapssal.

Az 5. percben egy gyors támadásvezetés során, Köves, Kővári, Berényi összjáték végén, Berényi révén kötött ki a labda Markó kapujában:1-0. A 22. percben Kővári jobb oldali szögletét Bodrogi a felső lécre fejelte, majd a lehulló labdát Morvai fejelte az akasztói kapuba:2-0. Az első félidő további részében a vendégek is bátrabban kitámadtak, ám próbálkozásaik elhaltak a jól záró hazai védelmen. Szembetűnő volt, hogy Sándor sérüléssel bajlódott, ám a vendégek edzője ennek ellenére nem cserélte le. Mint kiderült, a kispadon sem ült bevethető játékos. A második félidőt már Sándor nélkül, azaz emberhátrányban játszották végig, ami nem látszott meg a játékukon, bár az 53. percben a PVSE növelte előnyét. Pintér cselezgetett a 16-oson belül, amikor az akasztói védők akasztották. A büntetőt Kővári laposan, a balalsó sarokba helyezte:3-0. A 70. percben Sárközi A. szerezett meg egy átadást, majd egyedül törhetett kapura, és Tomik csak szabálytalanul tudta megszerezni a labdát. A büntetőt Sárközi A. a balra vetődő Tomik helyén, középen helyezte a kapuba: 3-1. A 84. percben egy gyors jobboldali támadásvezetés végén, a beadásból Meggyesi a kapu jobb alsó sarkába helyezte a labdát: 3-2. A játék hevében végig sportszerű küzdelem zajlott a pályán. Az egyetlen sárgalapos akciót Agócs sportás mutatta be, amikor látványos mozdulattal, kézzel lehúzott egy hazai indítást. Bács-Kun Sport

Tisztelt Mendler Úr!

Amint azt a mai, előző levelemben tudattam, a labdarúgóink szép győzelmet arattak a bajnoki címre esélyes Akasztó ellen Bácsalmáson. Ennek szépséghibája, hogy a megyei bajnokságban az élen álló csapatok körében a cél az, hogyan kerüljék el az első helyezést. Ebben a „műfajban" érdekelt a Harta és az Akasztó együttese is. Éppen ezért így a bajnokság vége felé nagyon furcsa vereségeket szenvednek el. Arra, hogy miért nem akar egyik csapat sem bajnokságot nyerni, arra az a felelet, hogy nincs pénzük az NB III-ra. Persze a magasabb osztályban nem kötelező indulni a bajnokcsapatnak, ám a jelenlegi versenykiírás szerint, a visszalépő csapatot visszasorolják, a megyei III. osztályba. Nos, ezt kívánják elkerülni. Számunkra persze teljesen mindegy, hogy miért jöttek Bácsalmásra olyan összeállítással, amilyennel jöttek, nekünk nagyon kellett az a három pont. Már csak azért is, mert az utolsó helyezett Hajós otthonában betervezett 3 pont helyett vereséget szenvedtünk május 12-én. Hajós - Bácsalmás 3-0! Ami viszont ennél szomorúbb: az ifjúsági csapat 8 játékossal állt ki a Hajós ellen, majd mivel egy bácsalmási játékos megsérült, a mérkőzés félbeszakadt, kellő számú játékos hiánya miatt, a játékvezető lefújta a mérkőzést. Az elmúlt évtizedben az utánpótlás csapatok által elért eredményes időszak után nagyon lehangoló az eset. A Dusnok ellen valóban sikerült győzni: Bácsalmás - Dusnok 3-2, miként idegenben a Mélykút - Bácsalmás 0-2!

 A tavaszi 12 fordulóban eddig 16 pontot szereztünk, kettővel többet, mint az őszi fordulókban összesen. Javul a csapat játéka, ezzel együtt a teljesítménye is. Így eddig összesen 30 pontot gyűjtöttünk be.

A jelenlegi sportpálya, a 65 évvel ezelőtti pálya mellett, a Mártírok útja másik oldalán, attól nyugatra fekszik az Ön által is említett egykori Grófi park területén. Itt található a jelenleg már nem üzemelő strand (nem felel meg az egészségügyi előírásoknak). Ezt öleli körül, két füves labdarúgópálya, egy bitumenes kézilabdapálya, valamint két vörössalakos teniszpálya. A klubház és a Szent János utca közötti részen kerül megépítésre a már említett áruház, talán még az idén. Valamint a hatvanas években épített strand korszerűsítése is, a képviselőtestület döntése értelmében. Az ifjúsági együttes természetesen ott játszik, ahol a felnőtt együttes. A Dózsa György utca mellett, azzal párhuzamos pályát, ma már többnyire csak egy-egy cirkuszi sátor felállítására használják, továbbá évente egyszer a bácsalmási búcsúban. Bácsalmás, 2002. május 20.

Bács-Kun Sport

Bácsalmás - Kiskunmajsa 3-4 (2-0)

2002. június 2., Bácsalmás, 200 néző. Vezette: Berger, Kondász, Lengyel. Bácsalmás: Tomik - Pintér, Bodrogi, Morvai, Goretich, Barna, Nagy, Párczen (Szemán), Köves, Kővári, Berényi. Edző: Barákovics István. Kiskunmajsa: Mindák - Andricz, Fekete Zs., Pócsik, Fekete I., Újfalusy, Bús (Pap), Beke, Verba, Török, Szikora. Edző: Tellinger Vilmos.

Gólszerzők: Nagy 2 (1 11-esből), Pintér illetve Fekete Zs 2, Verba, Török. Kitűntek: Pintér, Barna, Kővári illetve Mindák, Fekete Zs., Pócsik, Beke. Sárga lap: Pintér, Barna illetve Verba. Kiállítás: Bodrogi (38. perc) illetve Fekete Zsolt (90. perc). Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás - Kiskunmajsa 3-3

A hazai együttes számára úgy kezdődött a mérkőzés, mint a mesében. A 9. percben Nagy Albert jobb oldalról, 20 méterről elvégzett szabadrúgása egy védőn megcsúszva vágódott a bal felső sarokba: 1-0. Két perc múlva, Pintér cselezte ki a teljes majsai védelmet, majd a tehetetlen Mindák mellett a kapu közepébe gurította a labdát: 2-0! A huszáros PVSE kezdést követően a vendégek is nagyobb sebességre kapcsoltak, ám gólhelyzetig nem jutottak el. Nem így a PVSE, amely gyors kontrákból előbb Kővári majd Berényi révén növelhette volna az előnyt, amikor egyedül törhettek kapura, ám Mindák hárított.

A nézők között helyet foglaló bennfentes vendégszurkolók „dörzsölgették" a kezüket, hogy már csak két gólt kell kapniuk ahhoz, hogy az előttük álló csapatok estleges „mesterkedése" ellenére se kerüljön a Majsa a mezőny élére.

Az „örömbe" némi ürömként a mérkőzés 40. percében Berger játékvezető borzolta a kedélyeket, hisz a Nagy Albertbe belerúgó Verbának csak sárga lapot adott, míg a Verbán elégtételt vevő Bodroginak pirosat mutatott fel, azaz emberhátrányba került a hazai csapat.

 A szünetben kiderült, hogy a Szakmár Hartán, Solt pedig Jánoshalmán nem jelent meg a mérkőzés időpontjában. Így viszont már akár a Majsa is győzhet, nem fenyegeti az első helyezés „réme" jelszóval vetették magukat a játékba. A második félidő elején, nem egészen tíz perc alatt Fekete Zsolt két góljával egyenlítettek:2-2.

A tíz emberrel játszó PVSE sem adta fel a reményt és bátran támadott, amikor a 62. percben Pintért akasztották a védők a 16-oson belül. A bűntetőt Nagy Albert a jobb alsó sarokba lőtte: 3-2! A hajrában viszont ismét majsai percek következtek: a 75. percben Verba fejesével egyenlítettek (3-3), majd a 87. percben Török fejesével a győzelmet is kiharcolták: 3-4.

A forduló további eredményei: Hetényegyháza - Akasztó 2-0! Dusnok - Mélykút 2-1. Harta - Szakmár elmaradt! Tiszaalpár - Hajós 5-3. Soltvadkert - Nemesnádudvar 1-3. Jánoshalma - Solt elmaradt! Kerekegyháza - Tompa 2-1. Bács-Kun Sport

Tisztelt Mendler Úr!

A május végén, Bácsalmáson megtartott egykori kanizsai kézilabdások találkozóján, közel negyvenen jöttünk össze, többen családostól érkeztek. A két nap folyamán többnyire a régi emlékek felelevenítése, szombaton este a Sárga Csikóban hangulatos bál, vasárnap pedig a hajósi Orbán-napi rendezvény szerepelt a programban. A sport, most csak a Gimnázium udvarán kialakított strand-röplabda pályán volt, azaz most nem dobtuk, csak ütöttük a labdát. A bácsalmási találkozónk már harmadik volt a sorban, de Kanizsán különösen a '90-es években szinte évente összejöttünk, egy öregfiúk kézilabdatorna erejéig, ahol az egyik résztvevő volt rendszeresen a magyar öregfiúk válogatottja is.

Mire Ön ezt a levelet olvassa, lassan kezdődik az újabb bajnoki év (Bácsalmás számára már a megyei II. osztályban, augusztus 18., vasárnap, Bácsalmás-Kecel), de nem árt elidőzni az elmúlt bajnoki év és az azt követő időszak történései mellett. Nézzük, időrendben.

A., A PVSE teljesítménye első neki rugaszkodásra, arra volt elegendő, hogy a kiesést elkerülje. (A Hajós és a Soltvadkert végzett a két utolsó, kiesést jelentő helyen. Ez persze múlóállapotnak bizonyult...

B., A Harta, a Solt és a Szakmár sportszerűtlen mérkőzéseiről (szándékosan elvesztettek mérkőzéseket, nem jelentek meg mérkőzéseken stb.) már írtam. Ezek figyelembevételével a megyei szövetség fegyelmi bizottsága, a három csapatot kizárta a megyei első osztályból, és az általuk elért eredményeket törölte. Mivel Bácsalmás, ezektől a csapatoktól nem „kapott" pontot, nekünk megmaradt a pályán begyűjtött pontmennyiség, amivel a nyolcadik helyre ugrottunk. A bajnoknak Hetényegyházát hirdették ki. Persze ez is múlóállapot volt.

C., A renitens csapatok fellebbeztek, aminek helyt adtak. Harta kapta meg az aranyérmeket és indul az NB III-ban, míg a Solt és a Szakmár mínusz 9-9 ponttal kezdi a 2002-2003-as megyei I. osztály őszi idényét. A Bácsalmás pedig visszakerült a helyére, gondolnák nagy merészen, de nem így van.

D., Ugyanis a szövetség, olyan három csapatnak is elfogadta a nevezését, amelyek bár nem estek ki az NB III-ból, ám anyagi helyzetük miatt azt nem tudták vállalni. Mivel a szövetség nem változtatott az I. osztály létszámán, a 18. Tiszaalpár, és a 17. Bácsalmás, - az említett csapatok sportszerűtlensége és a versenyszabályzat idevonatkozó paragrafusainak ellenére, - kieső lett, azaz csak a megyei II. osztályban szerepelhetnek.

Az előző bajnoki év értékelését még Barákovics István tartotta meg, abban az időszakban, amikor 8. helyezettként hirdették a csapatot.

„- Kovács István tragikus halála után, a vezetőség, az anyagi és szervezeti hiányosságok miatt, nehéz körülmények között kezdtük meg a felkészülést a tavaszi szezonra. Öt játékos - Káli Lajos, Margit Csaba, Barna Zoltán, Bakó Bertold, Czizovszky Gábor - távozott. A vezetőség, amely Tenyér Istvánnal volt egyenlő, két játékos leigazolását tervezte, amelyből Balog Bálint került hozzánk, majd később Goretich Krisztián. A felkészülési mérkőzéseinken majdnem mindig 2-3 kölcsön játékossal kellett pályára lépnünk. Ennek ellenére a munkát elvégeztük, a lehetőségeinkhez mérten jó színvonalon. Az eredményes szereplés kényszere mellett a fiatalok beépítését is meg kellett oldani. Ez végül is jól sikerült. A fiatalok jól ötvöződtek az „öregekkel", legfőképpen jó közösség alakult ki a csapaton belül. Sokat fejlődött Bodrogi Tamás, Párczen Zoltán, Szemán Attila, Berényi Krisztián, Varga Zoltán, Szabó Zsolt. Az idősebb generáció tagjai közül kiemelésre méltó Köves Tamás, Pintér Zoltán, Tomik Róbert, Goretich Krisztián, Nagy Albert, Kővári Ákos és Morvai Tamás teljesítménye. Előbbieknek köszönhető, hogy eredményes tavaszt zárhattunk. Az őszi 14 mellé, tavasszal 20 pontot gyűjtöttünk. Gólkülönbségünk: 48-44. Legjobb góllövőink: Berényi, Nagy, Rácz 8-8 gól. Kővári, Pintér 3-3 gól."

A záróvacsorán megtartott értékelést követően, Tenyér István elnökhelyettes közölte: Barákovics István edző munkájára a PVSE nem tart igényt, miként a légiósok játékára sem. Így Pintér, Goretich, Tomik, Nagy, Morvai és Rácz oda igazolhatnak, ahová akarnak. A légiósok így is cselekedtek.

- „Kár, hogy véget ért a megbízatásom. Kár, hogy végetért ez a tudatos csapatépítés. - vélekedett az eltanácsolt edző. - Ezt az elkezdett munkát, ha folytathatom, a helyi labdarúgás tovább fejlődhetett volna, ebben a játékosok remek partnerek voltak. Szerintem egy gyengébb csapat összeállítása a cél Bácsalmáson, - vélekedett a távozó edző."

A régi edző helyett, a Bácsalmáson már ki tudja hányszor visszahívott edző, Narancsik Máté kapott megbízást az edzői posztra, csakhogy a megyei szövetségben zajló huzavona közben Bácsalmásról több helyi fiatal is eligazolt. Így Barna, Párczen, Köves és Kővári játékára sem számíthat már a szakvezetés.

Időközben, a Polgármesteri Hivatal is labdába rúgott. Kijelentették, hogy amíg az elnöki poszt nincs betöltve, az új szervezeti és működési szabályzat nem készül el, a cégbíróságon nem jegyzik be (ez utóbbi néhány hónapot igénybe vesz), addig az ígért támogatást nem utalják át.

Az elnöki posztra, az előbbi kijelentésig többen is pályáztak, majd a feltételek miatt visszaléptek. Egy jelölt maradt, Krisztin Mátyás, akit a július 16-án megtartott tisztújító közgyűlésen a tagság elnöknek választott. Az új elnök az előző elnökség által felkért Narancsik helyére Zsivanov Ferencet kérte fel a labdarúgók edzőjének. A július 20-án lejárt átigazolási időszak miatt nem sikerült, a vidéken játszó bácsalmási fiatalokat haza igazolni, így nem túl jó előjelekkel kezdjük a 2002-2003-as bajnoki évet, a Kecel ellen. A régi játékosok közül, akiknek a nevével találkozhatott, csak Bodrogi Tamás, Berényi Krisztián, Szemán Attila, Kubina Krisztián maradt, a többiek bár fiatalok, de többnyire nem Kiss Baranyi Sándor neveltjei közül valók. A felkészülési mérkőzések közül: Kunbaja - Bácsalmás 1-2, Bácsalmás - Kunbaja 1-2, Katymár - Bácsalmás 1-2, Bácsalmás - Katymár 2-2. A Kunbaja a megyei II. osztályban ellenfelünk lesz, a Katymár a megyei III. osztályban szerepel.

Hát ennyit a fociról.

Strand. A tervezett júniusi megnyitással szemben, eddig annyi történt, hogy a régit már szétverték, de az új medence is elkészül még az idén, bár annak a valószínűsége a legnagyobb, hogy nem. Újabban már melegvizes lesz. Állítólag nem túl drágán felszínre hozható 35-38 fokos vizet találtak. Fürdés azonban valószínűleg már csak jövőre lesz ebben a melegvizes medencében. A Polgármester elképzelése szerintem is helyes, hiszen a sportcsarnokot szinte az év mindennapján, szinte napi huszonnégy órában igénybe vehette volna a település minden korosztálya és a tanmedence is kielégítette volna,  azt a felmérések szerint napi 40-50 fős úszni vágyót. No, de a kocka el van vetve. A Polgármester most azon gondolkodhat: az októberben esedékes helyhatósági választásokon ismét ringbe száll a Polgármesteri tisztségért, vagy megmarad lelkésznek. Állítólag, a jövőben nem lehet a kettőt együtt művelni. A képviselők természetesen kapnak honoráriumot, viszont, ha jól tudom, ezt mindig felajánlják valami nemes célra. Legalább is Bácsalmáson. Bács-Kun Sport

Joker-kupa Bácsalmás

Ötven százalék

Május elsején három női és három férfi együttes részvételével kézilabda majálist rendeztek Bácsalmáson. A helyszínen több mint ötszáz érdeklődő kísérte végig az eseményt, amelyen a női mezőnyben hazai, a férfiaknál Hőgyész együttese végzett az élen és vehette át Tóth Árpád polgármestertől a Joker Kupát.

Női eredmények: Bácsalmás - Bácsbokod Junior 22-13 (14-4). Legjobb góllövők: Fenyvesi 8, Kiss 5 illetve Krascsevics 4, Takács 3. Bácsbokod - Hőgyész 22-19 (9-4). Ld: Krascsevics 10, Takács 6 illetve Kerekes 8. Bácsalmás - Hőgyész 22-10 (12-4). Ld: Fenyvesi 9 illetve Kerekes 5.A torna végeredménye: 1. Bácsalmás 4 pont. 2. Bácsbokod Junior 2 pont. 3. Hőgyész 0 pont. A rendezők különdíjait, a legjobb kapus Csényi Adrienn (Bácsbokod), a legjobb mezőnyjátékos Kerekes Laura (Hőgyész), és a legeredményesebb góllövő Fenyvesi Éva (Bácsalmás) érdemelte ki.

Férfieredmények: Bácsalmás - Kecel 26-22 (10-9). Ld: Róka 8, Dörmő 6 illetve Béla 5. Hőgyész - Kecel 18-16 (8-9). Ld: Győri 10 illetve Perjési 6, Haszilló 6. Hőgyész - Bácsalmás 21-15 (14-6). Ld: Hőger 6 illetve Dörmő 7. A torna végeredménye: 1. Hőgyész 4 pont. 2. Bácsalmás 2 pont. 3. Kecel 0 pont. A rendezők különdíjait a legjobb kapus Kovács Péter (Bácsalmás), a legjobb mezőnyjátékos Győri Balázs (Hőgyész), és a legeredményesebb góllövő Dörmő Attila (Bácsalmás) kapta

Bács-Kun Sport

Amatőr alapokon Bácsalmás sportja

Bácsalmáson, a több szakosztályt is működtető Petőfi VSE tagsága július közepén tartotta vezetőségválasztó közgyűlését. A Polgármesteri Hivatal tanácstermében megtartott összejövetelnek napirendjén, az idén januárban elhunyt Kovács István elnök utódlása, az időközben lejárt mandátumú elnökség és tisztségviselők megválasztása szerepelt. Az új elnökségre és tisztségviselőkre tett javaslatot a PVSE tagsága titkos szavazással, egyhangúlag elfogadta. A szavazás végeredményét, a közgyűlés levezető elnöke Prikidánovics Antal ismertette: egyesületi elnök négyéves időtartamra Krisztin Mátyás, alelnök Zsivanov Ferenc. Elnökségi tagok: Rigó Mihály, Józsa Zoltán, Lukács Zsuzsanna. Az egyes bizottságokba a következő személyek kerültek: Prókai Károly, Árpás István, Fajszi János, Osztrogonácz János, Narancsik Máté, Tanács Róbert. A krízis időszakát élő egyesület új elnökét a célokról, feladatokról kérdeztük.

- Mindenek előtt az új elnökség nevében megköszönöm a tagság bizalmát, amellyel, a patinás múlttal rendelkező egyesület élére választottak bennünket. - válaszolt a 49 éves Krisztin Mátyás újsütetű elnök, aki 1968 és 1986 között, kiváló labdarúgóként vált közismertté. Kunbajáról indulva megfordult a Gábor Áron SE, a Jánoshalma és a Bácsalmás csapataiban. - Bácsalmás sportját a szűkös anyagi helyzetünk ellenére, továbbra is a városi sportegyesületben eddig működtetett szakosztályokkal (labdarúgó, kézilabda, cselgáncs, biliárd) képzeljük el. Viszont célunk az itt zajló sportélet amatőr alapokra helyezése. Különösen áll ez a labdarúgó szakosztály jövőbeni működtetésére, ami azt jelenti, hogy első sorban a helyi fiatalokra szeretnénk építeni a csapatot, a helyi fiataloknak szeretnénk rendszeres sportolási lehetőséget biztosítani. Nem mondtunk le, a jelenleg más településeken szereplő bácsalmási játékosok visszaigazolásáról, ám az átigazolási időszakból rendelkezésünkre álló idő rövidsége miatt az idei bajnoki év őszi szezonjára már nem jöhetett létre ez az elképzelésünk. Az új bajnoki évben a megyei II. osztályban rajtol a csapat, ahol a középmezőnybe várjuk a fiatal játékosok, alkotta együttest. Reméljük, kellő játéktudással felvértezve, sportszerű keretek között, hamarosan ismét a megyei első osztályban szerepelhet Bácsalmás nagy múltú együttese.

Bács-Kun Sport

Pacsér végzett az élen

A jugoszláv Pacsér együttesének sikerével ért véget a VIII. Thomann Antal emléktorna Kunbaján. A kunbajai falunap keretében lebonyolított kispályás tornán 27 csapat több mint 300 játékosa lépett pályára, a nap folyamán lejátszott 70 mérkőzésen. A jól szervezett népszerű tornán az alábbi eredmények születtek:

A-csoport: Szakmár - Menozi 0-1, Szakmár - ITV 2-0, Szakmár - Dardos Team 3-1, Szakmár - Zöld Sasok 2-0, Szakmár - Hibró Bt. 2-2, Menozi - ITV 0-2, Menozi - Dardos Team 1-2, Menozi - Zöld Sasok 0-1, Menozi - Hibro Bt. 2-2, ITV - Dardos Team 0-0, ITV - Zöld Sasok 0-2, ITV - Hibro Bt. 1-3, Dardos Team - Zöld Sasok 1-9, Dardos Team - Hibro Bt. 1-1, Zöld Sasok - Hibro Bt. 1-3. 

B-csoport: Randevú - Habi 1-1, Randevú - Danubius Beton 1-0, Randevú - Panaco 4-0, Randevú - TTT 0-0, Randevú - Pacsér 0-0, Habi - Danubius Beton 5-2, Habi - Panaco 1-1, Habi - TTT 2-3, Habi - Pacsér 0-1, Danubius Beton - Panaco 1-0, Danubius Beton - TTT 1-2, Danubius Beton - Pacsér 0-3, Panaco - TTT 1-4, Panaco - Pacsér 0-1, TTT - Pacsér 0-2.

C-csoport: Johny Walker - Orgovány 0-3, Johny Walker - Szabadka 2-1, Johny Walker - R+M 1-2, Johny Walker - Nagybaracska 0-1, Johny Walker - Pajkos Fiúk 0-3, Orgovány - Szabadka 1-0, Orgovány - R+M 0-3, Orgovány - Nagybaracska 0-2, Orgovány - Pajkos Fiúk 0-1, Szabadka - R+M 1-3, Szabadka - Nagybaracska 1-1, Szabadka - Pajkos fiúk 1-3, R+M - Nagybaracska 2-0, R+M - Pajkos Fiúk 2-0, Nagybaracska - Pajkos Fiúk 1-2.

D-csoport:  Kun-Bá-Csi - Bundás kenyér 2-0, Kun-Bá-Csi - Favágók 1-0, Kun-Bá-Csi - Kelebia 0-0, Bundás kenyér - Favágók 1-0, Bundás kenyér - Kelebia 0-2, Favágók - Kelebia 0-0.

E-csoport: Hexa - Bácsszöllős 4-1, Hexa - Karonülők 0-2, Hexa - Egyesült Állatok 0-2, Hexa - Harkakötöny 0-2, Bácsszöllős - Karonülők 1-1, Bácsszöllős - Egyesült Állatok 1-2, Bácsszöllős - Harkakötöny 0-2, Karonülők - Egyesült Állatok 0-1, Karonülők - Harkakötöny 0-1, Egyesült Állatok - Harkakötöny 0-1.

Negyeddöntő: Szakmár - Pajkos Fiúk 3-1, Pacsér - Zöld Sasok 1-0, R+M - Kun-Bá-Csi 2-0, Harkakötöny - TTT 0-1. Elődöntő: Szakmár - Pacsér 3-3 (Továbbjutó Pacsér hétméteresekkel), R+m - TTT 5-3.

Harmadik helyezésért: TTT - Szakmár 4-1.

Döntő: Pacsér - R+M 3-0.

Az amatőrcsapatok döntőjében: Harkakötöny - Kun-Bá-Csi 4-2.

A rendezők által felajánlott jutalmakat, köztük a győztesnek járó díszes serleget, a település szülöttének, a néhai neves játékos és edző Thomann Antal családjának képviseletében Thomann Gábor nyújtotta át. A legjobb egyéni teljesítményt nyújtó játékosok különdíjban részesültek: Majzlinger Árpád (Harkakötöny) a legjobb kapus, Kiss Róbert (TTT) a legjobb mezőnyjátékos, Fütyü Illés (Hibro Bt.) a legjobb góllövő és Ferenczi Dániel (Zöld Sasok) a legsportszerűbb játékos kategóriában. pk

Bács-Kun Sport

Felsőház a cél Kunbaján

Gálfi Imre, a 2000-2001-es bajnoki év félidejében vette át a Kunbaja megyei II. osztályban szereplő labdarúgó csapatának irányítását. Az egykor szebb napokat is megélt csapat akkor kieső helyen várta a folytatást. A tavaszi fordulókban elért eredmények alapján biztosan bennmaradtak, ám a célok között egy olyan csapat kialakítása is szerepelt, amellyel a 2001-2002-es bajnoki évben már a mezőny első felében végezhetnek.

- Felemásra sikerült a 2001-2002-e bajnoki év. - válaszol Gálfi Imre. - A  kitűzött hosszú távú tervünket (5-8. hely) ugyan megközelítőleg teljesítettük, 9. helyen végeztünk, de a csapatban sokkal több volt és van. Sajnos több meghatározó játékos (Wettstein Róbert, Berghoffer László, Halász Gábor, Hajdú Balázs) hosszantartó sérülése, munkahelyi  elfoglaltságok, valamint a kritikán aluli helyzetkihasználás miatt megítélésem szerint egy tucatnyi pontot vesztettünk. Voltak látványos, nagy gólkülönbségű győzelmeink, ám az előzőekben vázoltak miatt pontosztozkodással, valamint egygólos vereségekkel végződött mérkőzéseink is. Nehéz anyagi helyzetünk miatt, - sokszor még az útiköltség kifizetése is gondot jelentett - erősítésre nem gondolhatunk, sőt a vidéken játszó kunbajai játékosokat sem tudjuk visszaigazolni. Csak a meglévő játékos-állományra számíthatunk, ezáltal csak az ő elkötelezettségük jelenthet előrelépést. Sajnos gondjainkat szaporítja, hogy több játékosunkat megkeresték magasabb osztályban szereplő együttesek. A játékosok döntésétől függ: mennek vagy maradnak. Az elmúlt bajnoki évben egyenletes, jó teljesítményt nyújtottak, Kálmán Attila, Sáfár Csaba, Kiss László, Wettstein Róbert, Szőke István, időnként Berghoffer László, és Bögre Károly. Célunk az elkövetkezendő bajnokságban ismét az 5-8. körüli helyezés elérése, de amennyiben együtt marad a csapat és eredményesebb lesz helyzetkihasználásunk, nem tartom lehetetlennek a dobogós hely elérését sem. Erre kötelez hagyományunk és a nagyszámú sportszerető közönségünk is.

Nos, Gálfi Imre edző nem panaszkodhat. „Csak" Sáfár Csaba, Bögre Károly és Páhor Zsolt távozott a csapattól, viszont Mélykútról visszaigazolták Pálosi Lászlót. Az eddig lejátszott előkészületi mérkőzéseken mutatott játék, a javuló helyzetkihasználás (Kunbaja - Bácsalmás 1-2, - Rém 5-1, - Madaras 4-1, Bácsalmás - Kunbaja 1-2) már azt mutatja, hogy a csapat elé kitűzött célt elérhetik Kunbaján. Az augusztus 18-án rajtoló 2002-2003-as bajnokság nyitányáig további hat mérkőzést játszik Kunbaja együttese. Sorrendben Madaras, Kelebia, Mélykút, Ásotthalom és Tataháza együttesei ellen. pk Bács-Kun Sport

BÁCS-KUN SPORT

VII. évfolyam 2. szám, 2002. augusztus 1.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 210
Tegnapi: 160
Heti: 370
Havi: 6 367
Össz.: 2 067 707

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport VII./2. 2002.08.01.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »