PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

kezis_figura.png

Bácsalmási Petőfi SK - MEDOSZ SE - Petőfi Városi Sportegyesület

1959 - 2011.

Az egyesület kézilabdás öt évtizede

Segédanyag az emlékezéshez...

IV/2. rész 1990-1996.

Az egykor bácsalmási színekben kézilabdázó férfi játékosok részvételével, 2011. október 14.-én, este, a Sárga Csikó vendéglőben találkozót rendeztek, amelynek keretében felidézték a régi szép időket, majd abban állapodtak meg, hogy ezt a találkozót, az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben, rendszeressé teszik, azaz évente megrendezik.

A találkozót Németh István, Kerényi Béla, Lipták László trió szervezte, hívta életre. Az élet fura fintora, hogy pont a szervezők egyike Kerényi Béla nem lehetett jelen, aki éppen egy franciaországi úton vesz részt Németh Balázs polgármesterrel egyetemben, de sebaj, ez a találkozó lesz jövőre is, sőt jövőre már népesebb lesz, hisz a várostól messze kerültek is ígéretet tettek a megjelenésre.

A találkozón megjelenteket a bácsalmási kézilabda élet nagy öregje, a csapat egykori kiváló kapusa, később az egyesület elnöki tisztét is betöltő korelnök, Németh István nyugalmazott iskolaigazgató köszöntötte. A kötetlen beszélgetés során a '60-as, '70-es évek kézilabdásairól, az általuk elért eredményekről ejtett néhány keresetlen szót, megemlékezve azokról a régi játszótársakról, akik már nem lehetnek köztünk. Mondandójához csatlakozott Prókai Károly a '80-as, '90-es évekről megemlékezve, majd ki-ki, egy-egy kedves emléket, sztorit felidézve tette emlékezetessé a találkozót, na meg a közben felszolgált finom vacsora, amely a Sárga Csikó vendéglő szponzorálásában került a nosztalgiázók asztalára.

A baráti találkozó zárásaként elkészült a közös fotó is, amelyen sajnos a jelen férfi kézilabdásai közül senki sem látható. Mondjuk Német Balázs, igazoltan...

11.10.14._bacsalmasi_kezisek_a_sarga_csikoban.jpg
A képen a találkozó résztvevői jobbról balra: Németh Miklós, Kovács István, ..., Németh István, Koch János, ..., Varga György, Szöllősi Sándor, Markó Csaba, Lipták László, Bencsik Gyula, Vida János, Prókai Károly, Arnyász István, Borossy András.

Most pedig rövid áttekintés következik, Az ezredvég sportja segítségével az elmúlt évtizedek férfi (női) kézilabdásairól, az első dokumentált pályára lépéstől kezdve... Itt, az egyesület  kereteiben eltöltött negyedik évtized további hat bajnoki évéről (1990 - 1996.) kerülnek bemutatésra szemelvények, a játékosok és az eredmények ismertetése mellett, a kor eseményeinek árnyalására, néhány szösszenet.

A segédanyag ehhez a 2004-ben megjelent, a település szervezett sportéletét bemutató kiadvány, Az ezredvég sportja c. könyv, elektronikus változata volt...

1990-1996.

III. Nemzetközi Ifjúsági Fiú Kézilabdatorna

ELIT KUPA '90 1990. Július 21-én már harmadik alkalommal került meg­rendezésre ifjúsági csapatok részvételével a nemzetközi ké­zilabdatorna. Sajnos a Soltvadkert és a Tiszakécske csapa­tai az utolsó pillanatban lemondták részvételüket, de a PVSE - mint házigazda - színvonalas mérkőzéseken, Kecel, Kunszentmiklós valamint a kiváló jugoszlávkézilabdázás képviselőjével, Stanisic együttesével látványos játékot pro­dukáltak, jó szórakozást nyújtva a kilátogató nézőknek. A hazai csapat az idén is jól szerepelt, hiszen veretlenül vég­zett, csak rosszabb gólkülönbségének köszönhetően kellett lemondania az ELIT KUPA további megőrzéséről.

Eredmények: Kecel - Stanisic 16-22, Kunszentmiklós - ­PVSE 18-24, Kunszentmiklós - Stanisic 16-38, PVSE - ­Kecel 22-21, Kecel - Kunszentmiklós 29-20, PVSE - ­Staniaic 15-15.

A mérkőzéseket Keszi Géza, Lövész Jó­zsef, Petrovácz Gyula vezették kiváló színvonalon. A lejátszott mérkőzések alapján az 1990. évi sorrend a követ­kezők szerint alakult:

1.     Stanisic            2 gy -1 d - 0 v, 75-47 gk.  5 pont

2.      PVSE              2 gy -1 d - 0 v, 61-54 gk.  5 pont

3.      Kecel              1 gy - 0 d - 2 v, 66-54 gk. 2 pont

4.    Kunszentmiklós  0 gy - 0 d - 3 v, 54-91 gk  0 pont

A legjobbaknak felajánlott tiszteletdíjakat Katona Tibor (PVSE), Szalai Zoltán (PVSE) valamint Morgan Kneze­vic (Stanisic) kapta.

1990-91. Ezüstös lányok A kézilabda-bajnokságban is megtörtént az át­térés az őszi-tavaszi rendszerre. A férfi csapatnál generáció­váltás történt, VI. helyen végeztünk. Bajnokság végeredménye: 14 gy - 0 d - 8 v, 602-511 gk, 28 pont.

A nagyobb rutinnal szebb eredményt is elérhetett volna a csapat és az sem jelentett volna hátrányt, ha a súlypontos mérkőzéseken nem küzdöttünk volna összeállítási gondok­kal(!) a játékosok magánéletbeli elfoglaltsága miatt. A DU­TÉP és a Kiskunfélegyháza ellen nem szereztünk pontot, pe­dig még a tartalékos csapatunknak is állt a 4-4 pont. Az el­őttünk végzettek közül, ha jól összeállt a csapatunk, bár­mely együttes ellen győzelemmel igazolt reményekkel léptünk pályára, Miként az előttünk végzett csapatokat ha­zai pályán, a fenti kettő kivételével legyőztük: a 4. Tisza­kécskét, a 3. Garát, de még a bajnokságot ez évben megnye­rő Kecelt is. Viszont jól tudjuk, az egyesület csapata bármi­lyen jó képességű játékosokból is áll, ha nem lépnek pályá­ra, olyan, mintha nem is lennének.

A női csapat az eddigi, jól összeszokott játékos gárdával játszotta végig a bajnokságot és szerezte meg az ezüstérmet a bajnok Tisza-Füszért csapata mögött. Vereséget csak e csapattól szenvedtek lányaink, így a következő 1991-92. évi bajnokság győztese látatlanban: a PVSE csapata. (Részletek az 1991. szeptember havi elnökségi ülésen elhangzott beszámolómból) Prókai Károly

1990. ÜNNEP UTÁN... A PVSE már 77 éves.  Lesz-e 100? Ma már nemcsak Bácsalmáson, de a város határain túl is közismert e rövidítés PVSE: PETŐFI VÁROSI SPORTEGYESÜLET. Pedig amilyen régen alakult Bácsalmás egye­sülete, olyan sokszor került átkeresztelésre a neve. A legutóbbi „átkeresztelés" szinte egybeesik Bácsalmás újbóli várossá nyilvánításával, valamint az egyesület fennál­lásának 75. évfordulójával. Volt ebben a régi-új névválasz­tásban jó nagy adag nosztalgia a régi szép idők után, ami­kor Bácsalmás először volt városi rangban, az egyesüle­tet pedig Petőfi SK néven ismerték - nem csak a Bácskában - kiváló eredményei, neves sportolói révén.

1988-ban a jubileum alkalmával, színvonalas ünnepséggel, az egyesület életét, eredményeit bemutató kiállítással emlé­keztek meg Bácsalmás sportéletének elmúlt 75 évéről. Volt mit bemutatni. Ekkor még úgy tűnt, a második 75 év még sikeresebb lesz, még szebb eredményeket hoz majd az egyesület életébe. Látható azonban, hogy nem így kezdődött a „második felvonás". A névváltoztatás nem hozta meg a várva várt eredményt. Igazolva azt az aranyigazságot, hogy nem a ruha teszi az embert, s hogy stílszerűek marad­junk, nem a szereléstől lesz egy játékos, egy csapat eredmé­nyes. Ehhez más kell, mert nem elég az új név, az új szerelés, a csapat tudásszintje ettől nem fog egy dekát sem emelkedni.

Az első fellegek akkor kezdtek gyülekezni az egyesület feje felett, amikor a működéséhez nélkülözhetetlen anyagi for­rások egyre inkább apadtak, egyre nehezebb lett biztosítani azt. A címben feltett kérdésre, - lesz-e 100 éves a PVSE, - jelenleg úgy tűnik, a felelet igen, de sok-sok gonddal, baj­jal. Az egyesület megyei I. osztályába szereplő csapatai - lab­darúgó, női és férfikézilabda - közül az 1988-89-es szezon vé­gén a labdarúgók kiestek a másodosztályba, az akkori sportvezetés nagy-nagy erőfeszítései ellenére.

A második nagy gondot az okozta az egyesületi vezetés­nek, hogy a visszakerülést mikorra tűzzék ki célul a csapat elé? Négy-öt év múlva, amikor a ma még csak 17-18 éves ügyes, tehetséges bácsalmási fiatalok beérnek, vagy azon­nal a 1989-90-es szezon végére? Az egyesületi vezetés és a vá­ros labdarúgást szerető lakosai a második variáció mellett szavaztak. Ehhez azonban új edzőt, s több játékost kellett szerződtetni, amelyhez a Baráti Kör jelentős anyagi segít­séget nyújtott. Az új edző Szőcs Lázár és az új szellemű csa­pat erőfeszítését végül siker koronázta. A labdarúgók az 1990-91-es bajnokságban már ismét a megyei I. osztályban folytatták szereplésüket. Kezdetben úgy tűnt, meg sem áll­nak a bajnoki címig. Az etalon ehhez az első fordulóban a tavalyi sikercsapat Mélykút ott­honában elért döntetlen, valamint az őszi szezon első har­madáig őrzött második helyezés volt.

Csakhogy, amíg a Mélykút csapata a táblázat aljáról az élcsapatok, közé küzdötte fel magát ismét, addig a PVSE for­dítva tette meg ugyanezt az utat. Ma már senki sem beszél az idei bajnokságban elérhető bajnoki címről. Esetleg a következőbe, ha most kiesik a csapat a másodosztályba. De kiesésről szó sincs, reális esély van a 10. helyezés megszer­zése.

A kézilabdások kellemesebb gondokat okozhatnak az új egyesületi vezetésnek. A megyei bajnoki címre a legna­gyobb eséllyel a kézilabdacsapatok számíthatnak. Akár a következő bajnokságban már. A női csapat úgy, hogyha ilyen ütemben szüntetik meg a női együtteseket anyagi gondok miatt a megyei bajnokság­ban, akkor a PVSE lányai, kis kitartással elérhetik, hogy las­san egyedül maradnak a mezőnyben és bejutnak az NB II-­be. Ez viccesnek tűnhet, de nem az, hacsak nem a PVSE csapatát oszlatják fel. A pakliban ez is benne van, miként a férfi kézisek feljutása az NB II-be.

Hogy, hogyan és kivel? Az 1980-as évek elején elkezdett módsze­res utánpótlás-nevelés gyümölcseivel, bácsalmásiakkal. Hogy kik is Ők? Ime: Osztrogonácz, Szabó, Katona, Czine­ge, Prikidánovics Z. Koncsek, Ungvári, s az 1991. tavaszán leszerelő katonák: Szalai, Róka, Verbászi, Báló. Továbbá nagyon számítanak az 1980-as évek egyik legnagyobb felfedezettjére, a balkezes játékos egyéniségre, Németh Péterre az egyetem elvégzése után.

E játékos állomány átlag életkora az „öreg" Prókaival együtt is csak 22.8 év, és ügyesek, tehetségesek. Az 1990-es években sok-sok szép eredmény elérésének lehetősége rej­lik bennük.

A férfi kézilabdások bíznak abban, hogy nagy terveiket a PVSE színeiben valósíthatják meg, bíznak az új egyesületi vezetésben, hogy elképzeléseiket támogatni fogják, ehhez megfelelő anyagi és szellemi segítséget tudnak majd nyújtani. Biztosítani tudják az egész egyesület működőké­pességét, hogy kétség ne férjen hozzá: lesz 100 éves a nagy múltú PVSE. A kézisek tudják jól, ez nemcsak rajtuk múlik.

Az új elnökség rövid féléves tevékenységéből kitűnik: az egyesület szakosztályainak a működése kisebb-nagyobb anyagi gondok mellett zavartalanul folyik. A sok feladat el­lenére most a meglévő és a városban népszerű sportágak mellé a teniszsport híveinek teremtik meg a játék űzésének feltételeit, ha nem is négy, mint az a „felszabadulás" előtt volt, de a két teniszpálya megépítésével a PVSE sporttelepén. Ehhez a legnagyobb segítséget a Bácsalmási ÁG és a helyi ÁFÉSZ nyújtotta, s várják a többi gazdálkodó egysé­gek segítségét is, hogy a pálya, 1991. első felében felavatásra kerüljön, tovább gyarapítsa a sportolni vágyók lehetőségeit.

Munka és ünnep

Valami képzavar folytán elmaradtak a több évtizedes hagyományokra visszatekintő május elsejei ünnepi programok Bácsalmáson. A képzavart talán az okozta, hogy a rendezvényeket szervező intézmények, vállalatok a letűnt kommunista rendszert vélték benne dicsőíteni, ami persze messze jár az igazságtól. Ez az ünnep a szakszervezet, a szervezett munkások ünnepe.

Magam - több társammal együtt a május elsejei programok szokásos helyszínén, a teniszpálya építésén dolgoztunk - győződhettem meg arról, hogy ezt az ünnepet is sokan komolyan vették, minden kényszer nélkül áramlottak a gyerekek csoportosan, szülők gyermekükkel a PVSE pályára, számítva valami rendezvényre, amelyen az elmúlt években jól szórakoztak. Az idén ez most elmaradt, de nem árt okulni ebből, mivel elégedetlensé­güknek sokan hangot is adtak.

A nagy sivárságban kellemes színfoltként azért akadt egy rendezvény, amely szórakozást, izgalmat nyújtott az érdeklődő lakosságnak. Ez a ren­dezvény az 1985-től évente megrendezésre kerülő autós ügyességi verseny volt, amelyet a Polgármesteri Hivatal rendezett. A versenybizottság - ­Dr. Zalántay Endre, Gertner Ferenc - két kategóriában bonyolította le a versenyt: 1100 cm3 alatt és felett. A végső helyezések sorsa izgalmas, látvá­nyos körülmények között dőlt el, amely jó szórakozást nyújtott a szépszá­mú közönségnek, de a versenyzőknek is.

Eredmények: 1100 cm3 alatt 1. Fáth Ferenc (Trabant) 2. Osztrogonácz Jenő (Polski 126), 3. Allaga Géza (Trabant). 1100 cm3 felett: 1. ifj. Podoba Zoltán (Lada 1200), 2. Fáth Ferenc (Lada 1200), 3. Hírt Mihály (Lada 1500). Az abszolút versenyben Fáth Ferenc végzett az első helyen, s ezzel har­madszor és véglegesen elnyerte az e kategória győztesének felajánlott dísz­serleget.

Ez a május elseje is elmúlt, de mondhatnánk nem minden tanulság nélkül.

FEHÉR HOLLÓ

Azért nem minden cégnél volt képzavar, bár a majálisból juniális lett. Például, a Bácsalmási Állami Gazdaságban, az 1990. évi gazdasági nap után, az idén június elején már második alkalommal került megrendezésre a szakszervezet tevékeny részvételével - a CSALÁDI TÓ­PARTI, ahol a gazdaság mintegy 700 dolgozója - családjával együtt egész napos játékos-sportos programban vett részt. De mielőtt a programról szólnék, meg kell említenem, hogy egy olyan gazdaságban volt ez a rendezvény, ahol a reklámszöveggel szólva a részletekre is ügyelnek. S talán ennek köszönhető, hogy miközben a környező gazdaságok lásd: Kunbaja-Bácsszőlősi ÁG, Bajai Mg. Kombinát stb.) sorra tönkrementek, addig ez a gazdaság még mindig életképes, jól működik, bár piaci nehézségek itt is jelentkeznek.

Termelés. Az eredményes gazdálkodásnak pedig mi más lehetne az alapja, mint a jó termelésszerkezet, amit úgy foglalhatnánk össze röviden, hogy magas színvonalon nagy mennyiség­ben megtermelt gabonát az állattenyésztésben (sertés, szar­vasmarha) hasznosítják, így biztosítva a gabona magasabb feldolgozottsága által a magasabb bevételt. Ez példa lehet nemcsak nagyüzemnek, de az egyre szaporodó ma­gángazdaságoknak is. Az említetteken kívül jelentős ter­melési tényező a vetőmag-előállítás, itt is elsősorban a nap­raforgó vetőmag-előállítás. Unikumként a gazdasági te­vékenységből még egyet emelnék ki, a nemrég indult Bordói-lé gyártást, amit hamar megkedveltek a vevők.

A Bácsalmási Állami Gazdaság megmaradt állami tulaj­donban, s nem kerül privatizáció alá. (1991. VI.) S ami a jö­vőt illeti, és az itt dolgozókat érinti, egyelőre nincs elbo­csátás, bár a gazdaságból távozók (kilépők, nyugdíjasok) helyett nincs felvétel, a távozók munkakörét racionálisabb munkaerő-gazdálkodással oldják meg. S amikor a jó terme­lésszerkezetről tettem említést, ami alapja az eredményes gazdálkodásnak, akkor ehhez hozzátartozik az itt alkalma­zott magas színvonalú agrokultúra, s nem utolsó sorban az itt dolgozók hozzáértése, s az a hozzáállás, mintha a saját­juk volna (s ez utóbbival nem azokat akarom kiemelni, akik úgy gondolják saját és már viszik is).

Tó-parti A gazdaságról előrebocsátott néhány mondat után követ­kezzék a TÓ-PARTI program, aminek az is célja volt, hogy a növekvő nehézségeket, gondokat, ha csak néhány órára, de maguk mögött hagyják a megfáradt emberek, együtt szóra­kozzon a család, mivel erre egyre kevesebb idő áll rendel­kezésre a megélhetés biztosítása miatt.

A TÓ-PARTI program sorát a horgászverseny nyitotta meg, korán reggel félhatkor. A nevezések után hat óra tájé­kán már több mint száz csendes őrült vette körül a mosz­tongai halastavat, bízva a jó szerencsében. A rajtnál Monda Károlynak, a főhorgásznak kibiceltem, így volt alkalmam elbeszélgetni vele e sport szépségeiről is, miközben a ka­pásjelzőt figyeltük árgus szemekkel. Igaza van abban, itt most nem csak a halról van szó.  A hétköznapi rohanás után jól esik a nyugodt, csendes ter­mészet, a nádas suhogása, a békák (ez is van) zenéje. Nem utolsó sorban a felkelő nap látványa, ahogy a fenyves mögül egyre magasabbra kúszik az égen, s fényhidat von a tó kelet-nyugati partja között, bár ez zavarja a horgászt, szépségében maga is gyönyörködik. A hat órakor kifogott halat látva, bízik abban, még több követi majd, s egy olyan is lesz közöttük, amivel tavaly a legnagyobb hal kategóriá­ban elért elsőségét megismételheti. Azt már csak úgy mellékesen jegyzem meg, nem neki jött a nagy hal, és ami még rosszabb, több sem jött. A legtöbb ha­lat e napon Ráczkopf Csaba fogta, míg a legnagyobb halat id. Tácsik János, így ők lettek a kategóriák győztesei, mindketten a Sertésfőágazat dolgozói.

Miközben a horgászverseny folyt, az egységek amatőr sza­kácsai is nekiláttak a főzésnek, s mint később kiderült, ízle­tes, finom sertéspörköltet hoztak össze.

Délelőtt 10 órától céllövészet, lengőteke volt, s beindult, az egységek közötti labdarúgó-bajnokság is. A lengőteke ver­senyben a tavalyi győztes Wolveiter Jakab csak második tudott lenni Kurityák mögött. Míg a céllövészetben Zobo­ki aratott győzelmet Figura előtt. A labdarúgásban négy csapat vetélkedett egymással. Az első mérkőzés (mint ké­sőbb kiderült) volt a döntő, mivel a Szállítók csapata: 4-0-s vereséget szenvedett a Sertésfőágazat csapatától. Mivel a következő ellenfeleiket már mindkét csapat legyőzte, így az első helyezést a Sertésfőágazat szerezte meg a Szál­lítók előtt, harmadik az Építők, negyedik Mátételke csapata lett. Az eredményhirdetésnél kisebb problémaként me­rült fel, hogy a díj rosszul lett kiosztva - ugyanis az első csa­pat jutalmul egy focit vehetett át - a különböző vélemé­nyek szerint a labda a győztes után következőket illetné meg, tudniillik, hogy gyakoroljanak még, a Ság-nak már úgyis jól megy. Azok pedig annak örülnének, ha a sertés is ilyen jól menne - a piacon. A győztes csapat tagjai voltak: dr. Barcsák, Piukovics, Schneider, Futó, Komlósi, Fekete, Horváth S., Prókai. A nap folyamán a gyermekek is részt vettek a már említett programokon, de részükre volt több játékos ügyességi ver­seny is. Délelőtt 10 órától kezdve Páncsics Márton motoros sár­kányrepülőjével tartott bemutatót a szépszámú közönség előtt, illetve felett, sőt a bátrabbak a kétszemélyes „gépen" repülőutat is tehettek. Nem volt kisebb sikere a tombolának sem, ahol üdítőtől a pezsgőig, rádiótól a bordóiléíg szinte mindent lehetett nyerni. A nap zárásaként kötélhúzó verseny maradt, ami nagy-nagy küzdelmeket hozott, s végül a Szállítók itt megszerezték az első győzelmüket. S itt kell most azt elmondanom, hogy bár voltak elsők és vesztesek, ma csak győztesek voltak, s itt maradék nélkül érvényesült, hogy a részvétel a fontos, nem a győzelem.

ELIT KUPA '91

A hagyomány és a PVSE siker folytatódott Bácsalmáson. Negyedik alkalommal került sor Bácsalmáson a férfi kézilabda ELIT Kupa mérkőzéssorozatra.            Amíg az első három alkalommal az ifjúsági csapatok vetélkedtek, most - a bajnoki rendszer átszervezése miatt - a felnőtt csapatok vehettek részt a PVSE és az ELIT sportszerbolt közös rendezvényén, ezzel is segítve a csapatok jobb felkészülését a bajnokságra. Az eddigi - többnyire PVSE sikerrel végződő (1988, 1989, 1990.) - tornák hagyománya az idén is folytatódott, mivel a PVSE az NB II-ben szereplő Kecel, a csak vadkerti játékosokból álló NB I/B-s STE csapata előtt ismét megszerezte az elsőséget, s ezzel az ELIT Kupát. Ugyancsak az ELIT Sportszerbolt által felajánlott díszes vázákat, márkás sportszereket vehettek át a tornán kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosok.

ELIT Kupa '91 végeredménye

1.  PVSE               3 m - 2 gy - 1 d - 0 v,    60-43 gk, 5

2.  Kecel              3 m - 1 gy - 2 d - 0 v,      63-48 gk, 4

3.  STE                 3 m - 1 gy - 1 d - 1 v,      47-47 gk, 3

4.  KSE                 3 m - 0 gy - 0 d - 3 v,      41-73 gk, 0

 A színvonalas, izgalmas mérkőzéseket Keszi Géza és Lövész Mihály vezette, amelyeken a következő eredmények születtek: STE - Kecel 14-14 (7-8) Ld.: Font 6 illetve Totyik 5. PVSE - Kunszentmiklós 22-12 (11-7) Ld.: Szalai 8, Prókai 7 illetve Patai 6. Kecel - Kunszentmiklós 30-15 (17-4) Ld: Kéman, Totyik, Sárközi 6-6 illetve Patai, Peterdi 4-4. PVSE - STE 19-12 (10-5) Ld: Osztrogonácz 7 illetve Suhajda 4. STE - Kunszentmiklós 21-14 (13-14) Ld: Mihók 8 illetve Fodor 3. PVSE - Kecel 19-19 (9-7) Ld: Osztrogonácz 8, Czinege, Szalai 4-4, Prókai 3 illetve Totyik 5, Márkus, Fejes 4-4.

III. Bánfalvi Béla férfi kézilabdatorna Kunszentmiklós. Jó formában a bajnokság előtt Az ELIT KUPA '91 kézilabdatorna után Kunszentmiklóson is sikert aratott a Bácsalmási Petőfi VSE férfi kézilabdacsa­pata, megelőzve Tiszakécske, Kunszentmiklós és Kalocsa együtteseit.

A torna végeredménye:

1.  PVSE   3 m - 3 gy - 0 v, 65-46 gk, 6

2.  TVSE    3 m - 1 gy - 2 v, 53-50 gk, 2

3.  KSE      3 m - 1 gy - 2v,   42-54 gk, 2

4. Kalocsa  3 m - 1 gy - 2 v,  43-59 gk, 2

A PVSE Hódos Lajos és Katona Jenő játékvezetése mellett magabiztos játékkal „közönségsikeres" mérkőzéseken a kö­vetkező eredményeket érte el: PVSE - Tiszakécske 16-13 (10-7) Ld: Prókai 5, Szalai 4, illetve Dér 6 PVSE - Kalocsa 25-13 (12-4) Ld: Szalai, Osztrogonácz 7-7 illetve Vajda 7. PVSE - Kunszentmiklós 24-20 (10-12) Ld: Prókai 7, Czinege 5 illetve Szigeti 7.

A PVSE csapata az eddig lejátszott mérkőzések alapján jó formában várja az 1991. IX. 8-án vasárnap féltizenegykor Bácsal­máson lejátszásra kerülő rangadómérkőzést az NB II-ből kiesett Kiskunhalas ellen. A győztes csapat egy lépéssel kö­zelebb kerül a csoportgyőzelem felé.

Sport és háború

 Támadás - védekezés Vannak bizonyos események, amelyek addig természetesnek, mindenna­posnak ítélt dolgoknak különös jelentőséget adnak. Ilyen esemény a Jugo­szláviában kialakult sajnálatos helyzet újabb fejleménye, ami a Bácsalmás­ és Őrszállás között kialakult, már több mint egyszerű sportkapcsolatnak adott aktualitást.

A hír rövid, de annál megrázóbb: a vajdasági területvédelem mozgósítot­ta a tartomány nyolc harci egységének alakulatait a hirtelen romló politikai és biztonsági helyzet miatt, s a hadkötelesek azonnali jelentkezését várják. A hír önmagában szomorú és sajnálatos, de a hír most déli barátainkat is érinti, a már említett kapcsolatot. Azt a kapcsolatot, amelyet a Bácsalmási Petőfi VSE és az RK Stanisic kézilabda-szakosztályai alakítottak ki több mint másfél évtized alatt. Azt a kapcsolatot, amely két település között „nem hivatalos" és nincs róla papír, ugyanakkor mégis időálló, tartós, ba­ráti szálakkal átszőtt, egyre terebélyesedő.

A kapcsolatban résztvevők, azt számon tartók népes táborát, a kötődések milyenségét jelző baráti, testvéri viszonyt is alapul véve hangsúlyozom e ki­terjedt kapcsolat jelentőségét. A mérkőzéseket követő harmadik félidőben egymás sorsát, életét is megismertük, sikert, gondot egyaránt - bár most ez utóbbiból van több -, hát ezért mellbevágó a hír, ami déli barátainkról is szól. A határ túloldalán található Stanisic-i vagy ha úgy tetszik őrszállási barátainkról is, 80 kilométerre Eszéktől. (Igaz, most még név nélkül.) Ezért meg­rázó a hír, hogy a Vajdaságban is mozgósítás van, s a hadkötelezettek kö­zött a mi barátaink is ott vannak. Labda helyett fegyvert kell fogniuk, s a kézilabdajátékban nem ismeretlen területvédelem helyett területet (életet) kell védelmezniük. Pedig augusztusban - amikor barátaink pünkösdi láto­gatását viszonoztuk még minden nyugodtnak tűnt. Bíztató híreket hallha­tunk a kialakult helyzet békés rendezéséről. Utazásunk alatt - Tompától Stanisic-ig - a már jól ismert kép fogadta csapatunkat. Szabadka a „szoká­sos" arcát mutatta a külső szemlélőnek, a sok „mozgó" pénzbeváltóval, a nemzetközi hírű piacán nyüzsgő nagy tömeggel, árubőséggel. Egy zavaró momentummal találkoztunk utunk során, amitől kicsit megijedtünk. Az út­baigazító táblák többnyelvű feliratai között, a magyarnyelvű festékkel le volt kenve.

No, nem azért ijedtünk meg, hogy nem találunk oda célunkhoz. Az utat már jól ismerjük. Bajmokra érve azonban - ijedtségünket feledve - már ar­ról beszéltünk: a Bácsalmás - Bajmok között véglegesen megnyíló határátke­lőhely a déli szomszédainkkal még gyakoribb találkozást tesz lehetővé, mi­vel a közúti távolság a felére csökken majd. (A légvonalban csekély távol­ság, Szabadkán át 100 kilométerre duzzad.)

Az út azonban most is gyorsan eltelt, s megérkeztünk, ahol a baráti fo­gadtatás és a mérkőzések között volt idő arra is, hogy régi ismerősökkel, de ismeretlen emberekkel is elbeszélgessünk rokonaikról, ismerőseikről, sőt az alakulóban lévő „mikroszintű" gazdasági kapcsolatokról is, ami bácsalmási mesterek ottani munkavállalásaiban jelentkezett. Szó esett a stanisic-i köz­hangulatról is, tudva azt, hogy a településen többnemzetiségű a lakosság. Az utcai beszélgetések alkalmával, de a mérkőzések utáni barátainkkal folytatott beszélgetéskor ők is megerősítették: itt békésen élnek egymás mellett a különböző származású lakosok, s talán azért, mert tudják egymás­ra vannak utalva. A kialakult háborús helyzetről is bizakodással beszél­tünk, hogy hamarosan békés úton rendeződni fog Jugoszlávia népeinek sor­sa, véget ér az esztelen vérontás, győzni fog a józanész és ismét béke lesz. S mindezt komolyan gondoltuk. Olyannyira, hogy a kapcsolatunk jövőjét la­tolgatva a téli közös edzőtáborozásról is szó esett. Felidézve, milyen nagyszerű napokat töltöttünk már el így többször is az Adriai-tenger partján, a januárban is napfényes, meleg környezetben. Mivel arra már jól kiismerjük magunkat, most új helyszín merült fel, az alföldi embernek félelmetes, de gyönyörű, élményt nyújtó magas hegyek. Az egynapos látogatás hamar el­telt, hamar jött a búcsúzás, amikor arról biztosítottuk egymást, e kapcsola­tot nem csak szavakkal, de tettekkel továbbra is fenntartjuk, s a folytatás a téli edzőtáborozás lesz.

A több mint 100 km-es úton hazafelé a friss élményekkel telve eljátszot­tunk a gondolattal: hamarosan megoldódnak déli szomszédaink gondjai, problémái. Nem lesz több támadás, nem kell többé védekezni az orvtáma­dások ellen. S ezek - támadás, védekezés - lekerülnek az újságok címlapjá­ról. Azaz, hogy nem, de másféle szenzációs támadásról, védekezésről szólnak majd a híradások, kerülnek majd ismét a címlapra. A kézilabda, a kosárlabda vagy a labdarúgó-pályákon eddig megszokott színvonalú táma­dásról, védekezésről szólnak majd a hírek. Kézigránát helyett labdát fognak a kezek, s dobnak kosárra, kapura, s a lábak is csak azért lendülnek rúgás­ra, hogy labdába rúgjanak, s nem az embertársukba. Az egymás legyőzése is csak a sportpályákon, sportszerű keretek között lesz majd cél. Az újabb fejlemények mindezt lehetetlenné teszik!

Stanisic-on vagy ha úgy tetszik Őrszálláson alig több mint két héttel aze­lőtt voltunk, amikor (1992. szeptember 16-án) az első mozgósítás megtör­tént. A vajdasági mozgósításról szólnak a hírek, s erejük teljében lévő embe­rek munka helyett háborúba kényszerülnek. A sportolók labda helyett fegy­vert fognak, s edzőtábor helyett laktanyába, harctérre vonulnak.

Értük szól az írás. Érezzék, ha testben nem, de lélekben velük vagyunk. Bízunk abban, nem veszítjük el egyetlen barátunkat sem az értelmetlen há­borúban, nem szól majd hiába a legközelebbi mérkőzésünk kezdetét jelző sípszó és a kezdésnél mindenki jelen lesz. Prókai Károly

Közgyűlések a városban Bácsalmás sportegyesületeinek labdarúgócsapatai készülnek az 1992. márciusi, a kézilabdások az áprilisi rajtra. Az egyesületek előtt álló felada­tok, tervek, célkitűzések, a működéshez szükséges anyagi feltételek biztosí­tásával kapcsolatos kérdések szerepeltek az Old Boys SC, majd a Petőfi VSE közgyűlésén. Az Old Boys SC, tagjai az egyik szponzor által üzemeltetett kerthelyiségben tartották összejövetelüket, ahol az egyesület vezetőinek ha­tásköre került tisztázásra. Az őszi utolsó hét fordulóban produkált huszáros hajrára alapozva arról is szót ejtettek, karnyújtásnyira állnak ismét a titkon remélt magasabb osztályba kerüléstől. A játékosállomány a magasabb osz­tály követelményeinek megfelel, és újabb igazolásokkal sikerült tovább erő­síteni a csapatot.

A Bácsalmási Petőfi VSE az ÁFÉSZ tanácstermében tartotta meg szoká­sos évelejei összejövetelét, amellett már szinte az is hagyomány, hogy az egyesület életéről szó1ó beszámoló után, a hozzászólásokat követően utolsó napirendi pontként az elnök lemond. Így történt most is, ugyanis Kerényi Béla, az elmúlt másfél év sikerei után „felállt" az elnöki székből. Utódjának az Old Boys egyesület egyik életre keltőjének a neve merült fel. A csapatok egyébként jó évet zárhatnak az idén, a labdarúgók újabb két igazolással megerősíthetik a megyei bajnokság középmezőnyében elfoglalt helyüket, míg a női kézilabda-csapatot már az isten sem mentheti meg a megyei baj­noki címtől, az NB II-be jutástól. A férfi csapatnak ugyanez a lehetősége a Soltvadkert ellen idegenben kulcsfontosságú mérkőzésen elszenvedett vere­ség miatt elúszni látszik. Az anyagi kérdésről elég talán annyit említeni, hogy a rendelkezésre álló összeg, évek óta alig emelkedett. Ugyanakkor az árak szinte megtriplázódtak, s hogy el ne felejtsük a szakosztályok száma a cselgáncsozókkal gyarapodott, akik alig egy éve tagjai az egyesületnek. A tömegsport-szakosztály keretében működő Biliárd Klub szép eredménye­ket szállít rendszeresen az országos versenyekről, de szép számmal rende­zett versenyt is a Biliárd Klub, kiváló játékosok részvételével.

Bácsalmás 1992 Tavaszi sporttükör Az elmúlt tavaszi hónapokban több sporttörténeti érdekesség, esemény zajlott Bácsalmáson. A legnagyobb eredmény a női kézilabdások feljutá­sa az NB II-be. Tétmérkőzésen egymással játszott a város két labdarúgócsapata, az Old Boys és a Petőfi VSE, egyelőre csak a Magyar Kupában. Több mint egy évtized után ismét a megyei döntőbe jutott az általános is­kola fiú kézilabdacsapata. Igazi sportparadicsom került átadásra a gim­náziumban. Szép eredményeket értek el a cselgáncsozók és az általános iskolás leány és fiú tornászok is de mondhatnánk, náluk ez mindenna­pos.

Pályaavató a gimnáziumban

A bácsalmási tanintézetek részvételével nagyszabású sportnap keretében került átadásra a Hunyadi János Gimnázium udvarában kialakított sport­centrum, amely minden igényt kielégít. A tanulásban szellemileg elfáradt diákok a sportpályákon frissülhetnek fel, szerezhetnek érvényt annak a té­telnek, miszerint a szellemi képzés mellett a fizikai sem másodlagos, tehát azzal egyenértékű. Sportágak széles skáláján válogathatnak a sportolni vá­gyók, de az új atlétikai pálya kialakításával a testnevelés órák is színeseb­bek lehetnek. Erre garancia lehet az új testnevelő tanár személye is. A sport­napról elég legyen annyit mondani, hogy az általános iskola és a gimnázi­um fiú kézisi mérkőztek meg bevezetésként egymással, ahol a rendes játé­kidőben és a hosszabbításban is döntetlen volt az állás, majd a büntetődobások döntöttek a gimnázium javára. A mérkőzés után kezdődött az atlétikai verseny, amely most csak a futószámokra korlátozódott. Óriási küzdelmeket hoztak 60-tól 800 méterig a több korcsoportban lebonyolított leány és fiú futóversenyek. Általános tapasztalatként azonban levonhatjuk azt a tanulságot is, hogy sokan nem tudják még, hogy mi a különbség a sprint és a középtáv tempója között, jelezve azt, hogy nem sokszor volt al­kalmuk érzékelni a különbséget. Most többen keserű tapasztalatot szerez­tek, de az eredményhirdetés után már mindenki vidáman távozott a sport­napról, a legjobb teljesítményt nyújtók szép tiszteletdíjakkal.

A polgármester bejelentése, miszerint nem csak egy méretes (40x20 méteres) sportcsarnok valósul meg a közeljövőben, de egy fedett uszoda is, felcsigáz­ta a sportbarátok érdeklődését, hiszen így még több lehetőség jut a test­edzésre. A dátumot, 1992. május 15-ét pedig - őszintén remélem - a megvalósulás első jelentős dátumaként jegyezhetjük fel.

Aranyos lányok

Az 1991-92. évi megyei női kézilabda-bajnokság első helyezettje, a Bácsal­mási Petőfi VSE csapata lett, ami azt jelenti, hogy feljutottak az NB II-be.

Az elsőség kivívásában részt vevő játékosok - Tóth Zsuzsi, Tóth Szilvi, Szilágyi Jutka, Lukács Zsuzsa, Giszinger Andrea, Patocskai Zsuzsa, Futó Tímea, Paplógó Veronika és Engi Erzsébet játékos-edző - hogy csak a leg­jobbakat említsem, minden dicséretet megérdemelnek, elismerés illeti őket.

Bár a bajnokság előtt toronymagasan a legnagyobb esélye a PVSE csapa­tának volt a feljutásra, mégis volt ennek a bajnoki címnek egy kulcsfontos­ságú mérkőzése, amit viszont nem a bácsalmási lányok játszottak, hanem Kunszentmiklós és Tompa csapatai. Ezen a mérkőzésen döntetlen lett az eredmény, ami azt jelentette, hogy a PVSE Tompán elszenvedett veresége után az utolsó fordulóban ismét az élre ugrott, míg a Tompa csapatának meg kellett elégedni a második helyezéssel.

Miközben a bácsalmási lányoknak sok sikert kívánunk az NB II-es sze­repléshez, egy kicsit a kunszentmiklósi lányokat is dicsérni kell, hiszen nél­külük Bácsalmáson nem lenne ünnep.

1992-1993.

Bácsalmáson felhőtlen az ég: Az első NB II-es győzelem

PVSE - Szentes 15-6 (9-1) NB II-es női kézilabda-mérkőzés, Bácsalmás. PVSE: Tóth Zsuzsanna - Patocskai Zsuzsanna 2, Lukács Zsuzsanna 3, Futó Tímea 1, Paplógó Vera 1, Pa­tocskai Ilona. 4, Szilágyi Jutka 2, Csere: Oláh Rozália (k), Giszinger Andrea 2, Tóth Szilvia 1, Gu­lyás Krisztína 1. Edző: Hutterer Lászlóné. 7 m/gól: 3/1 illetve 2/2. Kiállítás: a PVSE csapatánál 4 perc.

Az újoncok „rangadóját" lelkes játékának köszönhetően a PVSE csapata nyerte, így megszerezték a bácsalmási kézilabdasportnak az első Nem­zeti Bajnokságban elért pontokat. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a győzelem tényén kívül más na­gyon nem dicsérhető.

Békéscsabai JAMINA - PVSE 22-16 (13-8). Békéscsaba, 100 néző. Vezette: Domonícs V. és Domonics J. PVSE: Tóth Zs. - Patocskai 2, Tóth Szilvia 1, Futó 1, Giszinger 7, Paplógó, Szilágyi. Csere: Oláh, Patocskai Zs. 3, Lukács 2, Gulyás. Edző: Hutterer Lászlóné. 7 m-es/gól 10/6 illetve 4/4. Kiállítás 2 illetve 4 perc.

A csabai együttes volt a favorit és az első félidő ennek megfelelően ala­kult. (6-4, 11- 4) Szünet után a PVSE csapata jójátékkal kiegyenlített: 13-13, de a mérkőzés befejező részében a nagyobb rutinnal rendelkező ha­zai csapat ismét elhúzott. Bár a JAMINA győzött, előfordulhat, hogy a két bajnoki pontnak mégis a PVSE lányai örülhetnek. Ugyanis a hazai játéko­sok rajtengedélyét a mérkőzés kezdetéig nem tudták bemutatni, ez pedig a bajnoki részvétel egyik feltétele. Jók: Leszkó (10), Fazekasné (6), illetve Tóth Zsuzsa, Giszinger Andrea, Patocskai Zsuzsa.

Bácsalmás sportja 1992.

 Évvégi sporttükör, félidőben Az 1992-es év a nehezedő gazdasági körülmények ellenére Bácsalmáson a sportélet élénkülését, új egyesület illetve szakosztályok létrehozását hoz­ta, de a minősége is sokat javult. Ehhez elég annyit említeni, hogy a váro­si egyesület mellett, az OBSC és a BFC szaporította az egyesületek szá­mát, a minőséget pedig a PVSE biliárdozóinak NB I-es, és a női kézilab­dások NB II-es szereplése jelzi. Az országhatáron túl is szép sikereket mondhatnak magukénak a nem nagy múltra visszatekintő cselgáncsozók, akik szintén a városi egyesület kötelékén belül öregbítik Bácsalmás jó hírnevét.

Jubileum előtt a PVSE

A város sportéletének elmúlt évi értékelésénél nem csak azért kívánkozik az élre a PVSE, mert a legszélesebb sportolási lehetőséget biztosítja, de ez az egyesület az, amely az 1913. évi megalakításával az idén, a 80 éves jubileumára is készül. Ennek ismeretében adjunk számot arról, hogy a sportolói milyen eredmények birtokában készülnek a nagy ünnepre.

Labdarúgás: A csapat a megyei I. osztályban szerepel. Az 1992-93. évi bajnok­ságot ismét új edzővel kezdték Viszmeg István személyében, aki látványos ígérgetések helyett, a körülmények ismeretében, egy fiatal ütőképes csapat kialakítását vállalta és tűzte ki célul, amely együttessel teljesíthető a biztos bennmaradás az első osztályban....

Kézilabda: A szakosztály - amelynek női és férfi csapata is van, - az elmúlt évben a női csapat által Bácsalmáson sporttörténelmi tettet vitt véghez, az­zal, hogy megnyerték az 1991-92. évi megyei bajnokságot és jogot szereztek az NB II-ben való indulásra. Az ősszel tehát az NB II-ben rajtolhattak, de eb­ben az osztályban már csak egy újonchoz, egy NB II-es tapasztalatokkal nem rendelkező csapathoz „méltó" eredményeket értek el. A megszerzett 5 pontjukkal azért még nincsenek reménytelen helyzetben, hiszen a közvetle­nül előttük álló három csapatnak is csak 8-8 pontja van. A tavaszi fordulók során jó felkészüléssel, a játékosok nagyobb összetartásával még lehet javí­tani, sőt kell, ha a következő bajnoki évben is ebben az osztályban akarnak szerepelni. Külön köszönet jár a városi önkormányzatnak, hogy a maga­sabb osztályba jutással megnövekedett költségek fedezetét pótkiutalással biztosította. A csapat játékos kerete: Tóth Zs., Patocskai L, Tóth Sz., Engi, Giszinger, Gulyás, Szilágyi, Oláh, Lukács, Futó, Paplógó, Patocskai Zs. Az együttes legjobb teljesítményét Tóth Zsuzsanna kapus és a balátlövő, házi góllövő királynő Giszinger Andrea nyújtotta. A bennmaradás lehetősé­géhez több játékosnak javítani kell az ősszel nyújtott teljesítményén. Sokat lendíthet a csapat játékán az is, hogy az eddig csak edzőként közreműködő Huttererné Engi Erzsébet újra csatasorba áll játékosként is.

A férfi kézilabdacsapat a lehetőségekhez mérten szerényebben szerepelt az ősszel, hiszen a Tiszakécske mögötti második helyezés helyett a Dávo­don elszenvedett vereséggel „csak" a negyedik helyen várja a folytatást. A javítás lehetőségére a játékosállomány adott, ami viszont kétségessé teszi a dobogóra kerülést, az a játékosok munkahelyi elfoglaltsága, amely gyakran lehetetlenné teszi edzésen, de még a mérkőzésen való részvételüket is! A csapat tagjai, többnyire az 1985-ben megyei ifjúsági bajnokságot nyert csa­patból kerülnek ki: Szabó, Osztrogonácz, Czinege, Róka, Szalai, Verbászi, Prikidánovics, Katona, B Tóth G, Koncsek, Földes R, és a játékos-edző Prókai.

....

Az iskolai sport

Amikor Bácsalmás sportjáról beszélünk, nem lehet elmenni szó nélkül az iskolákban zajló sportélet mellett sem, hiszen az itt folyó munka, az egyes sportágak alapjainak oktatása, elsajátítása nagyban befolyásolja a város sportéletét. Igaz nem most, majd 8-10 év múlva.

Ilyen szempontból nem túl rózsás a helyzet Bácsalmáson. Egyedül az ál­talános iskolában, ott is csak a tornasport az, amelyik elért eredményei alapján, hosszútávon, a megye határain kívül is jó hírnek örvend. Itt azonban fel­vetődik a kérdés, hol van a tornasport űzésének lehetősége Bácsalmáson az általános iskolából kikerülve? Pedig Unyi Márton és Teleky Gabriella test­nevelő tanárok szerint a tornász palántáknak, hogy csak a legjobbak közül említsünk néhányat. (Fiúk: Oláh, Prohászka, Skribanek, Hűvös. Lányok: Somoskövi, Neupert, Bizáncz, Rudics, Zsunyi, Prókai) az általános isko­la után is érdemes lenne a tornasporttal foglalkozni.

A kézilabdázás alapjainak elsajátítására is van jó példa. Hosszú idő után először Németh István igazgatóhelyettes 5-6 éves áldozatos munkájának eredményeként. a fiúk csapata a megyei döntőig jutott, de a végzős korosz­tály után nincs meg a folytonosság, pedig a Csovcsics Zsolt, Kollár, Németh Balázs, Bi­linovics Ferenc, Gertner Csaba, Bauer, Farkas, Markó Csaba, Wolveiter, Galicz Zoltán, Tóth képessé­gű tehetségek minden évfolyamban megtalálhatók, csak a kiválasztás és a kiválasztó hiányzik.

PŰNKÖSDI TORNA

 MINDENKI NYERT Pünkösdhétfőn nagyszabású sportnapot rendezett az idén 80 éves Bá­csalmási Petőfi Városi Sportegyesület, meghívott csapatok részvételével. A sportnap célja, a tenisz és kézilabda népszerűsítésén túl, a sportbarátság ápolása, újak kialakítása volt. Az esemény elérte célját, bár különdíjat csak a győztesek kaptak, de a vesztesek is nyertesen, élményekkel gazdagodva hagyhatták el a küzdőteret. A nap folyamán kilenc csapat mérte össze tudá­sát a két sportágban. Az események sorából kiemelkedett a Bácsalmás és Já­noshalma teniszezőinek összecsapása, amely a városok sporttörténetében az első ilyen találkozó volt. Első, de remélhetőleg nem az utolsó.

Tenisz. A találkozót - 10 egyes és 2 páros „mérkőzés" alapján - a vendégek nyerték 8-4-re, 67: 57-es gémaránnyal. A mérkőzés eredménye nem túlzó, de a különbség lehetett volna ki­sebb is, ha az egyesek után befejeződik a mérkőzés. Ekkor 6-4 és 55: 50 volt a különbség. Azt a vendégek is elismerték, hogy a hazai játékosok is szépen, stílusosan játszottak. Amihez viszont annyit hozzá kell tenni, egyelőre különösebb eredmény nélkül. A jánoshalmi kiváló teniszezőkkel, enyhe túlzással, csak Száhl és Szakál vette fel a versenyt színvo­nalban. Ez utóbbi szakácsként az ebédre sütött ízletes ma­lac elkészítésével. Az almási teniszezők azonban fejükbe vették - még ha addig bele is pusztul néhány malac, - el­őbb, vagy utóbb visszavágnak az elszenvedett vereségért. Mint mondják, elsősorban az esemény hangulata, a részvétel a fontos - és ez, igaz, - de a győzelem se kutya.

Eredmények: egyes - Hustyi - Bakos 8-1, Rontó - Gál 1-8, Prókai - Kiss 3-8, Papp - Bátyai 7-8. Száhl - Fekete 8-0, Hus­tyi - Bátyai 2-8, Rontó - Varga 1-8, Száhl - Györgypál 8-0, Papp - Iván 8-6, Prókai - Györgypál 3-8. Páros: Hustyi, Papp - Bátyai, Kiss 4-6, Rontó, Prókai - Bakos, Gál 3-6.

Kézilabda. A női csapatok vetélkedéséből a látottak alapján megérde­melten, a Bácsalmás csapata (Tóth Zs, Patocskai Zs, Gu­lyás, Tóth Sz, Giszinger, Lukács, Engi, Neupert összeállí­tásban) került ki győztesen, és nyerte a Pünkösdi tornát. Második Jánoshalma, harmadik Őrszállás csapata lett. Eredmények: Bácsalmás - Jánoshalma 23-17 (10-10), Bácsal­más - Őrszállás 24-13 (12-6), Jánoshalma - Őrszállás 24-19 (13-9)

A férfi csapatoknál Bácsalmás és Őrszállás együttesei kö­zött két bemutató jellegű mérkőzés szerepelt műsoron, amelyeken mindkétszer a vendégek nyertek. Mivel a kézi­labda mérkőzésekre játékvezetőket nem sikerült biztosítani, a bíráskodást Schütz Mihály és Petrovácz Gyula látta el.

A Pünkösdi torna eseményei jó hangulatban zajlottak le. A résztvevők a viszontlátás reményében búcsúztak, sőt a tenisze­zők nem várnak egy évet. Ők, a következő mérkőzésüket még az idén lejátsszák, amelynek helyszíne ezúttal Jánoshalma lesz.

1993-1994.

Búcsú, győzelemmel

 PVSE - KAC MEDOSZ 29-26 (18-13) Kézilabda Magyar Kupa Vezette: Rácz László, Tájóh Péter, kiválóan. PVSE: Kovács Péter - Osztrogonácz János 8/5, Czinege László 3, Róka János 3, Prókai Károly 10, Verbászi 4, B. Tóth Gábor 1. Csere: Szabó Csaba (k), Sza­lai Zoltán, Koncsek Zoltán, Markó Csaba, Földes Róbert, Takács Attila. KAC: Csík - Gurály 5, Zseni 3, Hősnagy, Nagy Ernő 12/4, Vízkeleti 1, Gazdag 5. Csere: Paprika, Szabó, Lajkó. 7 méteres/gól: 5/5 illetve 6/5. Kiállítás: 2 illetve 6 perc, plusz kizárás: Nagy az 59. percben. A mérkőzést megelőzően Zátonyi Sándor az egyesület elnöke és a já­tékosok köszöntötték Prókai Károly volt játékos-edzőt ab­ból az alkalomból, hogy e mérkőzésen lépett utoljára pályá­ra, utoljára húzta feI, a 8 évtizedes múltra visszatekintő egyesület fekete-fehér színű, 10-es számú mezét.

Pereg a videó...

 PVSE - Záhony 25-26 (11-13) Kézilabda Magyar Kupa Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Keszi Géza, Lövész József. PVSE: Kovács Péter - Osztrogonácz János, Czinege László, Róka János, Prókai Károly, Ver­bászi Tamás, B. Tóth Gábor. Csere: Szabó Csaba, Markó Csaba, Koncsek Zoltán, Földes Róbert, Bé­dity Tamás.

Eredmény alakulása: 6-4, 8-8, 18-18, 18-25, 25-26.

A mérkőzés krónikája: 1 perc: Róka átlövésből szerzi meg az első gólt: 1-0. Az el­lentámadást jobb szélen fejezi, be az ellenfél, de Kovács véd. Tóth nem tudja megfogni a labdát. majd az ellentámadás hárításánál egy sárgalapos szerelést mutat be. Kovács véd egy betörés után, de a szép védést követően Róka indítás gyanánt kidobja a labdát a stadionból. Az egyenlítő gól átlövésből esik. 1-1. Egy kipattanó labdát Prókai vág a léc alá: 2-1. Balszélső egyenlít 2-2. Prókai átlö­vése a kapufán csattan. A vendégek belemenés miatt vesztik el a Labdát. Róka átlövésből a kapufát találja el. Kovács véd egy átlövést, majd Czinege átlövése nem sike­rül, de sikertelenül végz6dik a gyorsindítás is. Baloldali súlypontképzés után, az üresen maradt Czinege lő gólt: 3-­2. Kovács véd, majd Osztrogonácz lő gólt az indításból: 4-­2. A balátlövő szépít 4-3, Róka átlövésből eredményes: 5-3. Átlö­vésből eredményesek a záhonyiak is 5-4. Prókai eladja a lab­dát, Tóth kiállítás, majd Kovács véd. Az indításból Oszt­rogonácz 6-4-re módosítja az eredményt. A balszélső vonalra lép. Ezt követően jobbszélen, Osztrogonácz adja el a labdát, Kovács véd egy ziccert, de a kipattanó labdát a jobbszélső a kapuba lövi: 6-5. Prókai lépés miatt veszíti el a labdát. A beállós ellen elkövetett szabálytalanság miatt megítélt hétméterest Kovács védi, de a kipattanó labdát ismét a vendégek szerzik meg és egyenlítenek: 6-6. Fal előtti keresztbe futás után Osztrogonácz kerülhetne gólhelyzetbe, de gyengén ellövi a labdát. Bal kettőből, betörés után szerzi meg először a vezetést a Záhony: 6-7. Prókai bejátszását Róka értékesíti: 7-7. A beállós lövését védi Kovács, Osztrogonácz bejátszása nem jut el a címzetthez. Az indítást elrontják a vendégek, de Tóth és Kovács révén mi is hasonlóan fejezzük be a támadást. Prókai kisodorja a beállós kezéből a labdát, ám a játékvezetők 7 méterest ítélnek, amit most közvetlenül értékesítenek. 7-8. Beállósunk, Tóth lép a vonalra, befordulás közben. Az ellentámadásnál Prókai szerez labdát, de a vendégek hatosán szabálytalanul szerelik. Szabaddobás után Markó adja el a labdát. Az indítást Prókai teszi ártalmatlanná, de hiába, mert Róka belemenés miatt elveszíti a labdát. Védekezésben javítunk egy bejátszás megakadályozásával. Osztrogonácz nem tudja megfogni a labdát, de az indítást szereljük. Így mi dobunk gyorsindítás után gólt: 7 méteresből egyenlítünk: 8-8. Beállós szerez vezetést a vendégeknek 8-9, Tóth beállós egyenlít, 9-9. Betörés után megítélt hétméteressel 9-10. Osztrogonácz eladja a labdát, szerencsére a védő kétszer indul. Róka átlövésből a kapufát találja telibe. Beállós szerez gólt. 9-11. Tóth a kapust találja el, az indításból szöglet lesz, amit Prókai szerez meg. A támadást Osztrogonácz rontja el, keresztbe kidobja a pályáról a labdát. Az ellentámadásnál ismét Prókai szerez labdát, és gólt lő: 10-11. Bal oldali átlövő szerez gólt. 10-12. Prókai átlövése a kapufáról vágódik vissza a mezőnybe, majd ugyancsak Prókai, a beállós helyéről szépít. 11-12. Balszélső lövése a kapufán csattant. Az egyenlítési lehetőséget Markó hiúsítja meg, ellépi a lehetőséget. Az ellentámadásnál a balszélső harcol ki hétméterest, amit ismét értékesítenek: 11-13, és a kezdésre már nincs idő.

II. félidő: Záhony kezdi a játékot, Kovács védi az átlövést, Czinege átlövéséből szöglet lesz, amit Verbászi végez el, de a védők szerzik meg a labdát. Kovács átlövést véd, de Czinege sem eredményes átlövésből. Az indítást a vendégek elrontják, de mi is eladjuk a labdát. Prókaival szemben elkövetett szabálytalanságot nem ítélik meg és az ismételt indásból a Záhony lő gólt: 11-14. Czinege átlövésből eredményes: 12-14. Jobbszélső lő gólt. 12-15. Prókai átlövését sáncolják, majd az indítást elrontják. Róka átlövésből szépít. 13-15. Kovács átlövést véd. Betörés után jut gól­helyzetbe a vendégjátékos, de Kovács ismét véd. Embere­lőnybe kerülünk és Prókai átlövésből eredményes: 14-15. Beállós vonalról lőhet a kapuba. 14-16. Osztrogonácz szél­ről kapu mellé lő. Jobbszélső lövése a kapufáról kerül a balszélsőhöz, aki 7 méterest harcol ki, amit ismét csak belőnek. 14-17. Osztrogonácz a fal előtti felfutás után szerez gólt. 15­-17. Beállós kap hétméterest, de Kovács kivédi a büntetődobást. Tóth beállóból lőtt labdája a kapusról balszélre pattan, amit innen Prókai értékesít: 16-17. Átlövést véd Kovács, majd Róka szerez gólt átlövésből: 17-17. Átlövés­ből szerez előnyt a Záhony együttese: 17-18. Szép húzás után, Verbászi szép gólt lő a balszélről: 18-18. Jobbszélső ejtését védi Kovács. Osztrogonácz eladja a labdát, az el­lenfél szerez ziccer gólt: 18-19. Bejátszást Tóth nem tudja megfogni. Indításból gól lesz. 18-20. Tóth a középkezdés­ből kétszer indul. Beállós lő gólt, 18-21. Osztrogonácz el­adja a labdát, indításból gólt kapunk. 18-22. Átlövésből Róka lövi ki a labdát a stadionból, Kovács hárít egy átlö­vést, de Prókai átlövése is eredménytelen. Átlövésből nö­velik előnyüket a vendégek. 18-23. Czinege passzolja el­lenfélhez a labdát, amellyel az ellenfél gyors lerohanás után szerez gólt: 18-24. Osztrogonácz a kapu előtt kereszt­be ellövi a labdát szélről. Indításból lőnek a kapuba a ven­dégek: 18-25. Prókai töri meg a góliszonyt átlövésből: 19-­25. Az ellentámadást kivédekezzük és az indításból Pró­kai lő gólt: 20-25. Záhony eladja a labdát, majd az indítás után Osztrogonácz ismét kidobja a pályáról a labdát, a kontratámadásból ismét a Záhony szerez gólt. 20-26. Osztrogonácz ejtését védi a kapus. Beállós vonalra lép, Prókai adja el a labdát, majd azonnal vissza is szerzi, az átlövése a kapufáról mellé száll. Kovács véd, de rosszul indít. A kontratámadásból Prókai szerzi meg a labdát, in­dítja Osztrogonáczot, aki most nem hibáz: 21-26. Vendégek eladják a labdát. Prókai, Róka akció után Róka lő gólt. 22­-26, már csak négy gól a hátrány. Jobbszélről kapura dobott labdát védi Kovács. Beállós helyéről Osztrogonácz ered­ményes: 23-26, már csak 3 gól a hátrány. Osztrogonácz szerez labdát és Róka átlövésből szerzi a 24. gólunkat: 24-26, már csak 2 gól a hátrányunk. Kivédekezzük az el­lentámadást, de a támadás befejezés előtt az ellenfél hato­sánál Osztrogonácz kétszer indul. Jobbszélső kapura lö­vését védi Kovács, Róka átlövésből eredményes: 25-26. Már csak egy gól a hátrány! Ismét sikerül kivédekezni a támadást, de már csak néhány másodperc van hátra, ami alatt csak az ellenfél térfeléig érünk...

Tömören: nagy lehetőséget szalasztott el a PVSE együttese NB II-es ellenfelével szemben.

1994-1995.

Hazai siker a megyei rangadón Bácsalmás - Lajosmizse 18-9 (7-2) Női kézilabda NB II. Déli csoport, 1994-95. bajnoki év, őszi forduló.. Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Rácz László, Tájó Péter. Bácsalmás: Tóth Zs. - Patocskai 2, Tóth Sz., Bátoriné 2, Giszinger 3, Gulyás 3, Engi 3. Csere: Potyondi (k), Szilágyi 4, Patocskai Zs., 1, Marián, Futó. Edző: Huttererné Engi Erzsébet.  Lajosmizse: Szívós - Törőné 1, Bujdosó Zs., Bujdosó H., 3, Lénárt 1, Bóna 3, Urbán. Csere: Tóth (k), Dull 1, Sipos, Guttyán, Szilaj. Edző: Péter László. Az eső áztatta pályához, a szinte kezelhetetlen labdához jobban alkalmazkodó hazai együttes megérdemelten nyert, az eddig még pontot sem vesztő Mizse DSK ellen. Hutterer Lászlóné: - A hazai veretlenségünk megőrzése volt a célunk, s ezt sikerült elérni. A játékosok küzdőképességből jelesre vizsgáztak. Külön talán csak Tóth Zsuzsanna kapus teljesítményét emelném ki, aki a mérkőzés elején kritikus helyhelyzetben büntetőket hárított. Péter László: - Győzelmi sorozatunk folytatását vártam, de az irreális körülmények miatt a játékosaim, a kapusok kivételével, mélyen tudásuk alatt szerepeltek. Bár a vereség mindig fájó, nem vagyunk elkeseredve, hiszen a végelszámolásnál az első öt hely valamelyikét szeretnénk megszerezni, ami ezzel a fiatal csapattal is sikerülhet.

Szebben énekelt az asszonykórus Bácsalmás - Veresegyháza 14-17 (7-7) Női kézilabda NB II. Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Korponai, Vikor. Bácsalmás: Tóth Zs. - Patocskai I. 2 Engi 2, Bátoriné 2, Giszinger 1, Gulyás 5, Szilágyi 2. Csere: Pato



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 511
Tegnapi: 160
Heti: 671
Havi: 6 668
Össz.: 2 068 008

Látogatottság növelés
Oldal: Bácsalmási kézilabdázás IV/2. évtizede: 1990-1996.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »