PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Csávoly - Szeged - Kecskemét

Kupcsik Bálint a Bácskában ismerkedett meg a sportág alapjaival

Névjegy

Név: Kupcsik Bálint

Becenév: Kicsi

Születési hely, idő: Baja, 1992. március 28., szombat.

Névnap: Február 14.

Lakhely: Csávoly (Bács-Kiskun megye)

Tanulmányok:

Általános Iskola: Csávoly 1998-2006.

Középiskola: Szeged Széchenyi István Gimnázium 2006-2010.

Egyetem: Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar 2010-....

Sportág: Kézilabda

Poszt: átlövő, irányító

Magasság: 195 cm

Testtömeg: 92 kg

Egyesületei:

Bácsalmás NB II. D-NY ifjúsági, Csávoly megyei I. osztály 2004-2006.

Tisza Volán: serdülő NB I., ifjúsági NB I., felnőtt NB I./B., Pick Szeged NB I., 2006-2011.

Kecskemét NB I. 2011-

Eredményei:

Utánpótlás válogatott - Olimpiai Reménységek Versenye 3. helyezés. NB I-es serdülő bajnokság 2. helyezés. Magyarország legjobb serdülőkorú játékosa - 2008.

Hobbi: horgászás

Nem példa nélküli a bácskai vidéken, bár ritka, mint a Fehér Holló, hogy innen valaki a kézilabdasportágban eljut akár a Nemzeti Bajnokság első osztályába is, közelsége révén éppen a Szeged nemzetközi szinten jegyzett csapatával.

Például Vizsnyicai Zsolt pályafutásának első lépéseit Péter Károly egyengette Kunbaján, mi előtt a Szegedi Volánhoz került. Soós Tibor Bácsalmásról került Szegedre, az akkor ugyancsak NB I-es DÉLÉP együtteséhez.  Aztán hosszú szünet következett, míg az utóbbi években előbb, ha nem is Csipkerózsikához hasonlóan meseszerű történetként viszonylag gyors egymásután 2006-ban előbb Kupcsik Bálint, az idén pedig az elmúlt hetekben Komár Roland igazolt a Tisza-parti város elitcsapatához.

Utóbbiak példája jól mutatja: ha valaki kellően elhívatott a sportág iránt, akkor a bácskai fiatalok is szép pályafutást érhetnek el, a folyamatos képzéshez szükséges hiányos feltételek, főleg eszközellátottság ellenére is.

Kupcsik Bálint csávolyi fiatalember a kézilabdasport alapjainak elsajátítása és az általános iskola után, tanulmányait Szegeden folytatta, miként a kézilabdázás „szamárlétráját" is itt járta végig, amelynek során a serdülő és ifjúsági korosztályon át, alig 18 évesen már a Pick Szeged felnőtt csapatában is bemutatkozott, sőt korosztályában magyar válogatott. Utóbbinak köszönhetően Szingapúr valószínűleg életének egyik legkedvesebb emléke lesz. A kézilabdás alapok elsajátítása olyannyira jól sikerült a szűkebb hazájában, hogy a Szegeden töltött második év végén, 2008-ban a sportág szakemberei már a legjobb serdülőkorú játékosnak választották hazánkban...

Az utóbbi időszakban viszont rájár a rúd: még 2010. tavaszán térdsérülést szenvedett, amit műteni kellett, talán ennek is köszönhető, hogy a Pick Szeged csapatától Avar György együtteséhez, Kecskemétre tette át székhelyét, ahol több játék lehetőséghez juthat, ám most meg a felkészülés alatt fejsérülést szenvedett, így az Algéria ellen játszott felkészülési mérkőzésen nem léphetett pályára. Erre a napra beszéltünk meg „találkozót", de ez, ott elmaradt. Nem így másnap a Keszi Géza-emléktorna alkalmával, ahol Bálint is tiszteletét tette, miként Komár Roland is.

sik_balint_csavolyon_kezdte_a_horgasz_es_a_kezilbdas_palyafutasat_is....gif

Mondjuk, a személyes adatokkal felesleges zaklatni egy olyan kaliberű játékost, mint Bálint, mert amit tudni érdemes róla minden utolérhető, naprakészen. Az internetes újságírásnak hála, a vele történt események, bármikor elérhetők, grammra pontosan. Így az is, többek között, amikor egyik kecskeméti játékostársával egy méretes halat fogtak nem rég, de még az is, hogy hazai pályán Csávolyon még horgászversenyt is nyert már.

A róla szóló információk között tallózva, azért több olyan adatra is akadhat az ember, amely nem állja meg a helyét. Így az írásnak az elsődleges célja mellett - a követendő példaállítás a bácskai, meg úgy általában a mai fiatalok elé - egy kis pontosítás. Így azt hiszem az egykori szegedi edzőjének is tudunk újdonsággal szolgálni.

Először is: Kupcsik Bálint nem Szegeden fogott először labdát a kezébe. A pályafutásának alakulását, a sportágválasztást nagyban befolyásolta Édesapja, Kupcsik Sándor, aki maga is kézilabdázott, a Csávoly megyei I. osztályú csapatában, Bálint, ha tehette edzésekre, mérkőzésekre is elkísérte a családfőt. Mondhatnánk apai ágról a génjeivel örökölte a sportág szeretetét, az ehhez szükséges képességeket. Viszont ilyen alapon, testvére Edit pályafutásának csúcsát, egyben végét, nem a Bácsbokod NB II-es ifjúsági kézilabda csapata jelentette volna. Szóval az adottságok mellett Bálint akarata, a sportág szeretete is kellett ahhoz, hogy Bálint már az ifjúsági éveinek végén, messze túlszárnyalja az Édesapja sportágban elért karrierjét.

kupcsik_balint_pick_szeged.jpg

Meg kellett hozzá az is, hogy csávolyi testnevelője mellett,  - aki mellesleg Pálfia Mihály, - Hamrák Tibor és Ábel György, az utóbbi évtized helyi kézilabdaélet mozgató rúgói, nem utolsó sorban édesapja Kupcsik Sándor egyengessék az útját, bevezessék a sportág alapjaiba, kihasználva Bálint ügyességét, remek fizikai adottságait. Nem véletlen, ahogy Bella Árpád volt szegedi edzője vélekedik róla: „már az első tréningen kiderült, hogy remek érzéke van a sportághoz, remekül végre hajtott minden feladatot." Egyszóval, néhány év képzés már előnyére szolgáló nyomot hagyott Bálint képességeiben. A szegedi magas szintű képzés pedig kiteljesítette a benne rejlő tehetséget.

Bálint már kiskorában sem csak úgy élt bele a nagyvilágba. Céljai voltak. Követendő példaként Édesapja állt a középpontban. Olyan szeretett volna lenni, mint Ő. Foglalkozását nézve gázszerelő, szabadidejében kézilabdás és pecás. Nos, Bálint példája mutatja a célok nem mindig teljesülnek, hisz gázszerelő már egészen biztosan nem lesz, hisz a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója. Viszont a másik kettőről már fiatal életkora ellenére is elmondhatjuk, teljesültek. Horgászbajnok, és a kézilabdasportágban, bár már NB I-es csaptokban játszik és korosztályos válogatott, még messze nincs pályafutásának csúcsán.

kupcsik_balint_elso_futo_lepesek_kecskemeten.jpg

Bella Árpád, úgy vélekedik a bácskai legényről, hogy Illyés Ferenchez hasonló karriert futhat be. Mint mondja: „Sokat kell még tanulnia, szerencsére olyan típusú játékos, aki gyorsan megtanul mindent. Szép jövő előtt áll."

A már említett Kecskemét - Algéria mérkőzés előtt Avar György edzőt három rövid kérdéssel „zaklattam": Mit vár az Algéria elleni mérkőzésen? Erősödött vagy gyengült a csapata az új bajnoki évre? Milyen játékosnak tartja Kupcsik Bálintot? Nos, Avar sporttárs válaszát összefoglalva: "az előttük álló mérkőzésen győzelemben reménykedett, annak ellenére, hogy az idei csapatot gyengébbnek tarja, az előző évinél, de nem, azért mert többek között Kupcsik Bálint érkezett, mert szerinte Bálint egy sokra hívatott, remek játékos" Nos, a győzelem már megvolt, Bálint pedig hamarosan a pályán bizonyíthatja remek képességeit, miként a csapat is, tévedésbe ejtve edzőjét és legalább olyan redményességgel lépnek pályára, mint az elmúlt évi csapat...

A fentebb idézett vélemények után, Kupcsik Bálintnak már csak sérülés mentes éveket kívánok a bácskai kézilabdás barátok nevében is, hogy az ifjú éveiben elért kiváló eredmények után, a felnőttek mezőnyében is folytatódjanak. Bálint világító fáklyaként járjon jó példával a bácskai fiatalok előtt. Bizonyítván, lám innen is lehet valaki NB I-es játékos. A remek adottságokon túl, ehhez csak kellő szorgalom, kitartás és a sportág szeretete szükséges.

6_a_nezok_soraban_bekotott_fejjel_kupcsik_balint_-_kecskemet_nb_i..jpg 43_komar_roland_berta_janos_polgarmester_keszi_gezane_abel_gyorgy.....jpg

Prókai Károly pro-sport

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 363
Tegnapi: 517
Heti: 363
Havi: 5 797
Össz.: 1 252 849

Látogatottság növelés
Oldal: Kupcsik Bálint a Bácskában ismerkedett meg a sportág alapjaival, ma NB I-es, válogatott játékos...
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »