PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Székács Elemér Mezőgazdasági Technikum Törökszentmiklós 1950-2000.

Jubileumi évkönyv iskolánk fennállásának 50. évfordulójára

Székács Elemér Mezőgazdasági Technikum Sportkörének története

1962-1963.

Palócz Anna

Kiváló szervező készségével igazi sportköri életet teremtett. Sokoldalú elfoglaltsága mellett kimagaslóan legtöbbet foglalkozott sportmunkával. Tornázott, atletizált. Az utóbbi sportágban országosan jó eredményeket ért el. Ifjúsági válogatott kerettagnak jelölték. Kitűnően érettségizett. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen tanul tovább.

Vezetőség

Testnevelő tanár

Jávor László

Ifjúsági elnök

Palócz Anna

Ifjúsági titkár

Vistyik Sándor

Gazdasági felelős

Kocsis Irén

Agit-prop.

Szilágyi Tibor

Szakosztályvezetők

Atlétika

Beszteri Gizella

Asztalitenisz

Marcsínyi Judit

Kézilabda

Fehér Piroska

Kosárlabda

Kis Erzsébet

Sakk

Seres Tamás

Torna

Vágott Mária

Szertáros

Hülvely Gabriella

SPORTKÖRI NAPLÓ 100/21. oldal

     

II./2. - 1962. tavaszán Kiskunhalason rendezték meg a Mezőgazdasági Technikumok Országos Bajnokságát atlétika, asztalitenisz kosárlabda és torna sportágakban. 13 főből álló leánycsapatunk megnyerte az atlétika, a leány összetett és a leány-fiú összetett pontversenyt és iskolánkba került a Földművelésügyi Minisztérium vándorserlege. 1962-63-as tanévben tovább folytattuk a munkát. Sövény- és faültetés, ugrógödrök kialakítása, füvesítés után már kezdett kibontakozni a leendő sportudvar képe. Az őszi munkákból befolyt 7.000 Ft-ot teljes egészében felszerelések vásárlására fordítottuk. A téli testnevelési órák megtartását a Petőfi úti általános iskola segítsége tette lehetővé. Tornatermükben az órán kívül délutáni és esti sportfoglalkozásokat is tudtunk tartani.

1963. január 10-től először vezettük be a korszerű felkészülési munkát, az alapozást. Kézilabdázóink a megye élvonalához tatoztak, atlétáink közül pedig Palócz Anna volt a legeredményesebb. 1963. április 21-én az Országos Mezei Bajnokságon IV., június 17-18-án Miskolcon megtartott Országos Középiskolai Atlétikai Bajnokságon 400 illetve 800 méteres síkfutásban II. helyen végzett. Eredményei alapján meghívást kapott a románok és a lengyelek ellen készülő ifjúsági válogatott keretbe.

1963-1964.

Kis Erzsébet

Legfiatalabb sportköri elnökünk volt. Már harmadéves korában megválasztották. Ebben közrejátszott nagy-nagy népszerűsége és lelkiismeretes becsületes munkája. Mindig és mindenben lehetett rá számítani. Tornázott, kosárlabdázott és kézilabdázott. Utóbbiban az iskolán belül a legjobb eredményt érte el.

Vezetőség

Testnevelő tanár

Jávor László

Ifjúsági elnök

Kis Erzsébet

Ifjúsági elnökh

Bartos Mária

Ifjúsági titkár

Vistyik Sándor

Gazdasági felelős

Madarász Eszter

Agit-prop.

Derzsi Anikó

Szakosztályvezetők

Atlétika

Kocsis Irén

Asztalitenisz

Kiss Margit

Kézilabda

Papp Erzsébet

Kosárlabda

Flekács Mária

SAkk

Füzesi Sándor

Torna

Vágott Mária

Szertáros

Hülvely Gabriella

SPORTKÖRI NAPLÓ 200/51. oldal

     

Az 1963-64-es tanévtől kezdve iskolánk anyagi támogatása is fokozottabb volt. Olyan eszközök vásárlására is lehetőség nyílt, mint felemáskorlát, szekrény, dobbantó stb. felszereltségünk egyre jobban biztosította a tantervi anyag elvégzését. E tanév telén első alkalommal rendeztük meg önálló sítáborunkat Kácson. A megvalósításhoz a Szolnoki Műszaki Laktanyától kaptunk kölcsön felszerelést. A minőségi eredményünk annak a hét lánynak a nevéhez fűződik, akik a Középiskolai Országos Bajnokság „B" kategória küzdelmeiben részt vettek Egerben.

A következő tanévben -1964-65. -  befejeződött a belső sportudvar kialakítása. Iskolánkba egyre nagyobb számban jelentkező fiúk fizikai ereje a pályaépítési munkákat is meggyorsította. Leány kézilabda-csapatunk középiskolás megyei bajnokságot nyert, majd 1965 júniusában, Debrecenben megrendezett Országos Ifjúsági Bajnokság elődöntőjében 5. helyen végzett. Atlétáink főleg mezei futóeredményeikkel tűntek ki.

Ebben a tanévben indítottuk be a „Jó tanuló - jó sportoló" mozgalmat, melyet első ízben Német Ilona nyert meg. A második sítábor megrendezésére Szilvásváradon került sor. Ekkor már olyan sportolóink is voltak, akik megyeszerte ismertté váltak, mint például Barabás Ibolya, Németh Ilona, Alexy Endre, Prókai Zoltán.

1964-1965.

Kis Erzsébet

Jó sportmunkájának köszönhette, hogy a tagság ismét elnöknek választotta. A bizalomra teles mértékben rászolgált. Testnevelés tanárnak készült és a a sportkörön belüli munkáját is hivatástudattal végezte. Jó tanulmányi eredménye és lelkes sportmunkája miatt mindenki szerette. Jelesen érettségizett és a felvételi kérelmét a Magyar Testnevelési Főiskolára adta be.

Vezetőség

Testnevelő tanár

Jávor László

Ifjúsági elnök

Kis Erzsébet

Ifjúsági titkár

Vistyik Sándor

Agit-prop.

Németh Ilona

 

Derzsi Anna

Szakosztályvezetők

Atlétika

Prókai Zoltán

Asztalitenisz

Máté Ágnes

Kézilabda

Kocsis Irén

 

Karancsi Lajos

Kosárlabda

Fülöp Etelka

 

Soós Vilmos

Röplabda

Petics Mária

Torna

Hegyi Margit

Sakk

Füzesi Sándor

Tömegsportfelelős

Simon Gyula

SPORTKÖRI NAPLÓ 200/91. oldal

     

Az 1965-66-os tanév őszén minden eddiginél nagyobb munkába fogtunk tanulóinkkal, megkezdtük a kézilabdapálya építését, melynek során 65 köbméter földet, salakot mozgattunk meg. A nagy feladat és a saját pálya reménye minden tanulót lelkesített. A megyei sajtó ezekben az években egyre többet foglalkozott iskolánk sportéletével, az MTS megyei és járási szervei pedig anyagilag is segítették a magasabb színvonalú munka kibontakozását.

A középiskolai megyei tornászbajnokságon Németh Ilona „B" kategóriában egyéni bajnokságot nyert, lányaink újra középiskolás bajnokok lettek kézilabdában, a tavaszi megyei mezei futóbajnokságon pedig a KISZ megyei bizottsága által felajánlott vándorserleget első ízben leány és fiú tanulóink is megnyerték.

A tél folyamán Mátraszentlászlón megtartott sítábor, már teljes egészében az alapozás célját szolgálta.

1965-1966.

Prókai Zoltán

Első fiú sportköri elnök volt. Magatartása, tanulmányi eredménye és sokoldalú sportmunkája alapján nagy népszerűségre tett szert. Nagy érdemei vannak a szervezés terén. Fáradhatatlanul dolgozott a sportkör érdekében. Atletizált, kézilabdázott, kosarazott. Legjobb eredményeit atlétikában érte el nevét megyeszerte ismerték. Kitűnően érettségizett. A Debreceni Mezőgazdasági Akadémián tanult tovább.

Vezetőség

Testnevelő tanár

Jávor László

Ifjúsági elnök

Prókai Zoltán

Ifjúsági titkár

Németh Ilona

Agit-prop

Szakosztályvezetők

Atlétika

Vincze Béla

Asztalitenisz

Varga Sándor

Kézilabda

Krista Piroska

 

Karancsi Lajos

Kosárlabda

Fülöp Etelka

 

Soós Vilmos

Torna

Nagy Anna

 

Dókus Ferenc

Sakk

Füzesi Sándor

Természetjáró

Kéri István

T.sport - Szertáros

Alexy Endre

SPORTKÖRI NAPLÓ 200/131. oldal

     

Az 1966-67-es tanév meghozta azt, hogy teljesült tanulóink régi vágya - elkészült a kézilabdapályánk. Labdafogó hálóval, védőkorláttal ellátott és vörös-salakkal leterített játéktér bizonyítéka volt a tanulóink sportszeretetének és áldozatvállalásának. A kiváló munka mellett nem maradtak el az eredmények sem. Leányaink ötödszörre nyerték meg a megyei középiskolás kézilabda-bajnokságot, legyőzték az MTK-t és 1962 óta állandóan az első három között szerepelnek a megyei felnőtt bajnokságon. Eredményeikről és a szakosztályi munkáról a megyei Néplap féloldalas cikkben számolt be, „Ahol a lányoké a dicsőség" címmel. De nem sokkal maradtak el tőlük az atléták, tornászok, asztaliteniszezők sem. A rendszeressé és hagyományossá vált sítáborunkat ezúttal Sátoraljaújhelyen rendeztük meg. Júniusban az MTS Megyei Tanácának 60.000 Forintos támogatásával bitumenes kosárlabdapályát építettek iskolánk udvarán.

Az 1967-68-as tanév a beteljesedés éve volt. Hét év megfeszített társadalmi munkája és az utóbbi években fokozottabban nyújtott segítség eredményeként korszerű kézilabda, bitumenes kosárlabdapálya, salakos röplabdapálya, magas-, távol-, rúdugró helyek, füves tornatér, súly-, diszkosz-, kalapácsbeton, dobókörök és gazdagon felszerelt szertár állt tanulóink rendelkezésére. Feltétlenül megkell említeni, hogy az iskola szertárfejlesztési munkájában a testnevelésszertár mindig teljes értékű volt, de jelentős segítséget nyújtott a megyei KISZ-bizottság kedvezményes sportszervásárlási akcióival, a megyei és járási TS pénzügyi és felszerelési támogatásával.

1966-1967.

Karancsi Lajos

...

Vezetőség

Testnevelő tanár

Jávor László

Ifjúsági elnök

Karancsi Lajos

Ifjúsági titkár

Németh Ilona

Agit-prop

Szakosztályvezetők

Atlétika

Kulcsár Sándor

 

Márton László

Asztalitenisz

Fekete Tamás

Kézilabda

Krista Piroska

 

Vincze Béla

Kosárlabda

Darók Katalain

 

Varga Zoltán

Sakk

Mészáros László

Torna

Dókus Ferenc

 

Nagy Anna

Természetjáró

Kéri István

Szertáros

Czeglédi László

SPORTKÖRI NAPLÓ 200/151. oldal

     

A pályaépítési munkák befejezésével egyre több idő jutott a sportolásra, s ez a tény a tömegsport szélesedésén kívül a minőségi eredményekre is kedvezően hatott. Ebben az évben először jelentkeztek a fiúk is kimagasló eredményekkel. Ősszel Kurucz Gyula és Balla Vilmos a Népstadionban megrendezett Országos Ifjúsági Bajnokságon szerepelt sikerrel, tavasszal pedig diszkoszcsapatunk tagjai Kurucz Gyula, Hernek Antal, Kiss Gyula, Szarvák Miklós, Balogh István és Balla Vilmos voltak eredményesek.

A sokoldalú Kurucz néhány héttel később tízpróbában állított fel új megyei csúcsot. Leánykézilabdázóink Kiskunhalason, a Szilády Kupában szereztek második helyet (az ország 16 legjobb középiskolás csapata közül), a fiúk pedig az Ifjúsági Kupa Országos Döntőjéban ötödik helyen végeztek.

A sportkörön belül bontakozott ki és vált egyre népszerűbbé a természetjáró szakosztályunk is. Pethő József tanár vezetésével rendszeres túrákat tettek az ország legszebb vidékeire. Bekapcsolódtak a Kék Túra követelményeinek teljesítésébe, tájékozódási futóink pedig állandó eredményes szereplőivé váltak a megyei bajnokságoknak. A szakosztály - amely több felnőtt taggal is rendelkezik - később Virág Béla, majd Madarassy István tanárok vezetése alatt működött.

1967 nyarán a sportkör szervezésében rendeztünk 106 kilométeres vízitúrát a Tiszán 1968-ban, pedig háromhetes vitorlás tábort a Balatonon.

Folyt. Köv.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 95
Tegnapi: 649
Heti: 1 290
Havi: 6 724
Össz.: 1 253 776

Látogatottság növelés
Oldal: "A munka nem hagy cserben..." 2.
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »