PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Bács-Kun Sport

2000. szeptember 13.

V. évfolyam, 7. szám

Újabb két vereség, újabb edzőcsere

Az új elnökség programja

Változás a szebb jövő érdekében

Érzelem nélkül

Érdemeit elismerve

Három pont és egy helyezés

A tavalyi csapattal, az új bajnokságra

Mégis kell a frissítés?

BKS501.htm

BKS502.htm

BKS503.htm

BKS504.htm

BKS505.htm

BKS506.htm

BKS507.htm

BKS508.htm

BKS509.htm

BKS601.htm

BKS602.htm

BKS701.htm

BKS702.htm

BKS703.htm

BKS704.htm

BKS801.htm

BKS802.htm

BKS901.htm

BKS902.htm

BKS903.htm

2000. szeptember 13.

Tiszaalpár - Bácsalmás 2-0 (1-0)

Solt - Bácsalmás 5-1 (1-0)

Újabb két vereség, újabb edzőcsere

Újabb egy hét eseményei Egy hét után újabb vereség Bácsalmáson, az addig csak egy pontot szerző Jánoshalma ellen, majd Tiszaalpáron is fiaskó következett. Van ilyen. A kezdetben, az élmezőnyben tanyázó PVSE pedig egyre lentebb csúszott a tabellán. Bár az alpári vereség után regisztrált tizedik helyezés még mindig jobb, mint az elmúlt években elért végső helyezés, Kiss Baranyi Sándor, a csapat edzője úgy gondolta, hogy rajta ne múljon a csapat sikere, felajánlotta lemondását. Az alpári mérkőzést követően, ezt az elnokség kapásból elfogadta, majd a hatodik fordulóban esedékes solti mérkőzés előtt megtalálta utódját. Kiss Baranyi Sándortól Barákovics István vette át a csapat szakmai irányítását.

Az ötödik fordulóban lejátszott mérkőzés krónikája

Tiszaalpár - Bácsalmás 2-0 (1-0) Tiszalpár, 300 néző. Vezette: Suba, Boros, Sörös. Bácsalmás: Tomik - Tóth Zs. (Szőcs), Kálmán, Száhl, Tóth Cs., Barna, Bögre (Körmöczi), Pintér, Kővári P., Csipak, Kővári Á. (Páhor). Edző: Kiss Baranyi Sándor. Gólszerző: Kiri, Rozmán. Kitűnt: Kiri, Hekkel, Kacziba, Sinkó illetve Tomik Róbert, Száhl Imre, Kővári Péter.

Ifjúsági mérkőzés: Tiszaalpár - Bácsalmás 0-1

Bemutatkozott Barákovics István az új edz

Solt - Bácsalmás 5-1 (1-0)

Megyei I. osztály, 6. Forduló, szeptember 10. Solt, 300 néző. Vezette: Filus, Dulai, Vezendi. Solt: Csepecz - Stróbl, Sánta, Szekeres, Virágh, Váli, Fink (Sztojanovics), Aranyos, Lukács, László (Németh), Kollár, (Kákonyi). Edző: Bécs Gábor. Bácsalmás: Tomik Róbert (Bodrogi Tamás) - Török, Kálmán Attila (Tóth Csaba), Száhl Imre, Körmöczi Roland, Barna Jenő, Kovács Attila, Pintér Zoltán, Kővári Péter, Szőcs Gábor, Bögre Károly (Mándity Róbert). Edző: Barákovics István. Gólszerzők: Szekeres 2, Váli, Lukács, Németh illetve Szőcs. Kitűnt: Stróbl, Szekeres, Váli, Aranyos illetve Kálmán, Kővári Péter, Szőcs, Bögre.

507.1_edzocsere_bacsalmason_2..jpg

Ifjúsági mérkőzés:  Solt - Bácsalmás 1-5

Az ifjúsági gárdának az edzője továbbra is Kiss Baranyi Sándor. A fiatalok az idén ismét nagy esélyesei a bajnoki címnek. Jelenleg listavezetők.

Az edzőváltással kapcsolatban a Petőfi Népe sportrovatában megjelent pársorral kapcsolatban a PVSE elnöke nem tetszését fejezte ki. Ezért most a következőkben azt tekintjük át, mi történt az elnökség rövid két és fél bajnoki évében Bácsalmáson. Már azt, hogy valóban a megjelent írással van-e a legnagyobb probléma?

 Az említett cikk és a két és félév rövid története a 2., 3., és 4. oldalon található.

2000. szeptember 13.


Az új elnökség programja

1998. január Tenyér István a PVSE elnökhelyettese, így foglalja össze a labdarúgókkal szemben támasztott elvárásokat, rövid-, és hosszútávra:

 - Az új elnökség idén január elsején kezdte meg a munkát. Vezérlő elvünk, hogy a szűkös anyagi keretből a két szakosztály (foci, kézilabda) működéséhez egyenlő feltételeket biztosítsunk. Ennek szellemében, mindkét szakosztály vezetőivel, játékosaival felmértük helyzetünket. -- vázolja Bácsalmás sportjának jelenét és várhatóan szebb jövőjét Tenyér István a PVSE elnökhelyettese - A kézilabdásoknál különösebb probléma nem merült fel. A megbeszélések alapján a nőknél az NB II-be kerülés, a férfiaknál a harmadik-negyedik helyezés elérése a cél a megyei bajnokságban. A labdarúgóknál azonban gyökeres változásokat terveztünk és ezen is munkálkodunk. Ennek szellemében a célunk az, hogy a felnőtt csapat gerince helyi fiatalokból kerüljön ki. Ami nem azt jelenti természetesen, hogy egy-két rutinos, vidéki játékos nem szerepel majd az almási csapatban. Rövidtávú cél a focistáknál a bennmaradás kiharcolása a megyei I. Osztályban, illetve egy olyan csapat kialakítása, amely az esetleges kiesés esetén megalapozottan pályázhasson, az egyévi megyei II. Osztálybeli szereplés után, a visszakerülésre.  Hosszabbtávon pedig a meglévő igenjó utánpótlásbázisból kikerülő játékosokkal, egy olyan ütőképes csapat kialakítása a cél, amely a megyei első osztály szintjén, legalább a középmezőnyhöz tartozik. Az egyesület vezetése bízik abban, hogy a kitűzött céljainkat sikerül megvalósítani, mivel mindkét szakosztály csapatainak felkészülése a tervek szerint és megfelelő lelkesedéssel, jó hozzáállással zajlik.

Az 1997-1998-as bajnoki év őszi szezonjában Narancsik Máté irányításával lejátszott három mérkőzésen megszerzett két pont után, a felkészülés színvonalát jelzi, hogy a csapat tavasszal, 25 pontot gyűjtött és megmenekült a kieséstől. Ennek ellenére már a Hajós elleni utolsó mérkőzés előtt kiderült, hogy Narancsik Máté edző munkájára nem tart igényt az egyesület illetve, ahogy az elnökség foglalkoztatta volna, arra Narancsik nem volt hajlandó. Az új edző Kiss Baranyi Sándor. Erről Kovács István a PVSE elnöke az alábbiak szerint nyilatkozott:

A szebb jövő érdekében

1998. július A PVSE irányítását 1997. December 6-án új elnökség vette át: Kovács István elnök vezetésével. Az új elnökség nagy lendülettel kezdett a munkába és a labdarúgásban sikerrel jártak, a csapat bennmaradt a megyei I. osztályban, ám a kézilabda fronton az ősszel még az NB II-be jutásra is esélyes női együttes végül a dobogóra sem került, míg az éremesélyes férfi csapat messze került az elsőktől. A következő oldalon először Kovács István válaszol a szurkolóknak arra a kérdésére, hogy az edzői poszton mi indokolta a cserét? Ma már nem titok: Kiss Baranyi Sándor az utód, aki egyszer már „megégette" magát Bácsalmáson. Azaz idény közben váltották le.


2000. szeptember 13.

Nem kirúgták, átszervezték - mondja az elnök

Változás a szebb jövő érdekében A Bácsalmás sportkedvelő szurkolói azon háborognak, hogy az ősszel reménytelen helyzetbe került labdarúgók Narancsik Máté irányításával bár megmenekültek a kieséstől és a következő idényben is a megyei I. osztályban szerepelhetnek, de már Narancsik Máté nélkül, aki immár harmadszor vezette sikerre csapatát, ám harmadszor „rúgták ki". A helyi szurkolók úgy vélik, igazságtalanság történt.

Érzelem nélkül A Bácsalmási Petőfi VSE elnöke Kovács István értetlenül áll a Hajós elleni mérkőzésen megnyilvánuló szurkolói „demonstráció" előtt, ám készséggel indokolja a döntését.

- A nyilvánosságot megragadva először is gratulálok a csapatnak a tavasszal nyújtott odaadó, eredményes játékért, - mondja Kovács István elnök, majd rátér a szurkolók felvetésére. - Személy szerint Narancsik Mátéval nincs semmi gondom, hiszen magam hívtam a csapat mellé az ősszel, amit elfogadott, és amiért köszönet illeti, ám úgy gondolom a még eredményesebb, szebb jövő érdekében váltani kellett. Felmondásról azonban szó nem volt, csak átszervezésről, hogy a jövőben, az idei bajnoksághoz hasonló még álmunkban sem jöjjön elő.

BS C

1913

-

1998

PV S E

Átszervezés a szebb jövőért - Miről is van szó? Bácsalmáson egy olyan utánpótlás-nevelő rendszer működik Kiss Baranyi Sándor irányításával, amelynek fenntartásával néhány éven belül valósággá válhat az a rég óhajtott álom, hogy Bácsalmáson csak helyi futballisták lépjenek pályára hétről hétre, és ami a lényeg eredményesen szerepelve. Másodszor az utánpótlást teljes körűen felölelő, nevelő Kiss Baranyi Sándor munkáját a környező településeken is sokra értékelik és felnőtt csapatokhoz is csábítják. Ezen kívül az utánpótlás-nevelésben szerzett edzői gyakorlat után Kiss Baranyi Sándor is hajlik arra, hogy kipróbálja magát a felnőttek mezőnyében is. Ezért, hogy ne veszítsük el a bácsalmási labdarúgás jövőbeli bázisát nevelő edzőt a következő átszervezést, hajtottuk végre: a Focisuli a jövőben a PVSE kötelékében működik tovább. A legfiatalabbaktól, a serdülő csapattal bezárólag terjedő korosztályokkal, a Testnevelési Egyetemen tanári és edzői diplomát szerző, itthon álláshoz jutó Kővári Péter foglalkozik. Az ifjúsági együttes szakvezetője lenne Narancsik Máté, aki egyben a felnőtteknél a pályaedzői tisztet is betöltené, míg Kiss Baranyi lenne a vezetőedző, aki a nagyértéket képviselő utánpótlást is felügyelné.

Érdemeit elismerve - Ismétlem: mindez a bácsalmási labdarúgás érdekében történik, és nem Narancsik Máté személye ellen, aki előbb játékosként, majd edzőként is sokat tett az egyesület csapatáért. A jelen pillanatban azon dolgozunk, hogy a tavaszi sikercsapatot együtt tartsuk és július 15-én a tavasszal siker koronázta csapattal kezdjük meg a felkészülést a következő bajnoki évre. - válaszol a nagy vihart kavart döntés hátteréről Kovács István elnök

2000. szeptember 13.

Légiósok nélkül

1999. július A Kiss Baranyi Sándor irányította PVSE, amely mellé tavasszal visszatért Narancsik Máté is, a 18 csapatos megyei I. osztályban végül a 13. helyen végzett. (33, 11, 4, 18, 39-56, 37 pont, 37 %). Ősszel 15, tavasszal 22 pontot gyűjtött az együttes.

A Dusnok elleni idegenben elért siker után, bár a hivatalos program szerint nem volt „engedélyezve" szünet, az edzéseken csak a bajnokcsapat tagjai (ifisták) jelentek meg, egy-két helyi felnőtt játékos társaságában. A hírek szerint a vidéki, de a helyi játékosok közül is többen, a távozás mellett döntöttek. Így határozott a tavasszal ismét edzői szerepet vállaló Narancsik Máté is, aki Tataházára kötelezte el magát. Távozott Kovács Imre, Váits Zoltán, Hangya László, Majoros Zsolt, Futó Sándor, és Snyehola Balázs

A fentiek ellenére a PVSE elnöke Kovács István derülátó, azaz nincs pánikhangulat a szakosztályban. Annak ellenére, hogy a távozók helyére egy kivétellel, - a fiatal Szőcs Gábort leigazolták. aki már ifistaként játszott a PVSE csapatában - nem igazolnak senkit, de még egy tesztelés erejéig sem fordult meg senki a PVSE pályán. Nyugalmuk megalapozott, hiszen a távozók helyére olyan játékosok kerülhetnek, akiknek a „tesztelése" már kilenc éve, napról-napra az elnökség, a szakvezetők és nem utolsó sorban a helyi szurkolók előtt zajlik.

- Az átigazolási időszakban mindig így történik, tehát mindenki új csapatot keres, vélhetően a nagyobb anyagi előnyökben reménykedve. - értékeli a kialakult helyzetet Kovács István a PVSE elnöke. - Mi, nem gördítünk eléjük akadályt, ha a fogadó egyesületek rendelkeznek az ehhez szükséges anyagi feltételekkel. Mi kezdettől fogva azon dolgozunk, reméljük egykor majd elérjük azt, hogy a PVSE színeiben csak bácsalmási játékosok lépjenek pályára, mi több, az utóbbi évek mélyrepülésénél jelentősen jobb teljesítményt nyújtva. Sokat gondolkodtunk azon, hogy ezt a váltást mikor hajtsuk végre? Ám most maguk a játékosok oldották meg ezt a fogóskérdést. Nem vagyunk kétségbe esve. Van hová nyúlnunk, hogy a megmaradt felnőtt játékos-állományunkat kiegészítsük. Ami jelenleg, nagy vonalakban így áll össze: Szőke István (kapusedzőként is), Bodrogi Kornél kapusok és a Kunbajára kölcsönadott Takács Tamás ügye még nincs lezárva. Bodrogi Tamás, Tóth Csaba, Török László, Páhor Zsolt, Száhl Imre, a Kővári testvérek, Ákos és Péter, Kiss Baranyi Csaba, Körmöczi Roland, Bögre Károly, Gergely Gábor, végső esetben Kiss Baranyi Sándor. Így igaz, az edzőnek is megkérjük a játékengedélyt. Akkor még az ifjúsági együttesből számításba vehető további játékosokat még nem is említettem.

A nagy távozási hullám más szemszögből jó is. Ettől a csapatszellem javulását várjuk. Ez után már nem lesznek úgymond profik, és bácsalmásiak, csak a PVSE csapata létezik. Megoldódik az anyagi kérdés is, az önkormányzat segít, időben utalják a pénzt. A játékosok motiválása is egyenlő mértékben történik. A jövőben mindenkinek csak a játékra kell koncentrálni. A csapatnak az 1-10. helyen kellene végezni 40 körüli pontszámmal. Ez már akkor is óriási eredmény lenne, ha 18 csapat alkotná a mezőnyt, de csökkent az osztály létszáma. -- mondja befejezésül Kovács István a PVSE elnöke.


2000. szeptember 13.

Három pont és egy helyezés

2000. július Nos, a fenti változások ellenére a PVSE csapata az elmúlt évtized második legjobb teljesítményével csupán három ponttal és egy helyezéssel maradt el a célkitűzéstől. A 11. helyen végzett, 37 ponttal. A megfiatalított PVSE ebben a bajnoki évben helyenként olyan erényeket villantott fel, amelyre alapozva, a 2000-2001-es bajnoki évben további teljesítményjavulásra számíthatnak a helyi labdarúgást nyomon követő bácsalmási szurkolók. A felkészülés alatt semmi külső jel nem utalt ennek a várakozásnak az ellenkezőjére. Az elnök többször is azt hangoztatta, hogy az elmúlt bajnoki évben kialakult csapattal kezdik az új idényt. Ennek ellenére máshogy törtétek az események.

2000. szeptember 13.

A tavalyi csapattal, az új bajnokságra

2000. július. 27. A testvérváros Bizovác együttese látogatott el Bácsalmásra egy barátságos mérkőzés erejéig júliusban. Ezen a mérkőzésen pályára lépett Kálmán Attila és Csipak János két kunbajai játékos, továbbá Kovács Attila, az elnök fia. Az elnök elmondása szerint Kálmán és Csipak már a PVSE játékosa, ám Attila nem igazol haza, de az említetteken túl további játékosok leigazolását sem tervezik. Marad, tehát az előző évi garnitúra, azaz élvezi a bizalmat a fejlődőképes tavalyi játékosállomány.

2000. szeptember 13.

Mégis kell a frissítés?

2000. augusztus. 4. A 2000-2001-es bajnoki év őszi idényének első mérkőzése előtti utolsó edzés. A már említett Csipak és Kálmán mellett, a pályán edz Kovács Attila is, tehát mégis leigazolták. A pályán van továbbá Pintér és Tomik Hajósról. Az elnök elmondása szerint az utóbbi játékosok az utolsó pillanatban jelentkeztek, hogy szeretnének Bácsalmáson játszani - ingyen.

 Ezek az utolsó pillanatban történt átigazolások a játékosokat is meglephette, hiszen például Szőke István kapus akkor értesült róla, hogy a kapus poszton Tomik a vetélytársa. Szőke, akinek sokat udvaroltak már, hogy folytassa pályafutását, mert szükség van rá, most fogta magát és felült a lelátóra, visszavonult.

Jó bemutatkozás

2000. augusztus 6. Az NB III-ból kiesett Kerekegyháza elleni első bajnoki mérkőzésen, a pénteki intermezzo ellenére, a PVSE 2-0-s győzelemmel vonult le a pályáról.

Vereséggel felérő döntetlen

2000. augusztus 13. A második fordulóban az újonc Szakmár látogat Bácsalmásra. A döntetlen eredmény Bácsalmásra nézve hízelgő, hiszen a vendégek büntetőt is hibáztak. Bácsalmás - Szakmár 1-1

Ladánybene egy pont

2000. augusztus 20. A bajnokság másik újonca, a Ladánybene ellen, ahol többek között Kovács Kálmán, a volt válogatott játékos is rúgja a labdát, idegenben dicséretes a gólnélküli döntetlen.

Előrehozott vereség

2000. augusztus 23. A nyolcadik fordulóból Izsák kérésére előrehozott mérkőzésen, a játék alapján semmi nem utalt a megalázó vereségre, ám a PVSE csak 1-1-ig bírt ellenállni az izsáki rohamoknak.

Hátrány a hazai pálya

2000. augusztus 27. Az újabb hazai mérkőzésen az a Jánoshalma volt az ellenfél, amely csapatot az elmúlt bajnokságban kétszer is legyőzte a PVSE. Most, bár a Jánoshalma a tavalyi önmagához mérten is gyengébben kezdte az új bajnoki évet, alaposan meglepte a PVSE csapatát. Hiába játszott fölénybe a PVSE, ennek ellenére 2-1-es vereséget szenvedett. A vendégek még büntetőt is hibáztak...

Harmadik vereség

2000. szeptember 3. A Tiszaalpár ellen tavaly idegenben 3, Bácsalmáson 1 pontot szerzett a PVSE. Ennek fényében nem volt eleve reménytelen a helyzete. A fentiek ellenére, 1-0-s félidő után 2-0 az alpári csapat javára.

Valószínűleg a PVSE elnöksége nem tetszését fejezhette ki az edzői munkával és a csapat által eddig nyújtott teljesítménnyel kapcsolatban, mert Kiss Baranyi Sándor, hogy rajta ne múljon a PVSE sikere, felajánlotta lemondását. Ezt az elnökség elfogadta. Kiss Baranyi helyére érdekes módon, még ezen a héten a Hajós volt edzőjét, Barákovics Istvánt sikerült felkérni edzőnek.


2000. szeptember 13.

5-1 után 1-5

2000. szeptember 10. A Solt elleni ismét idegenben vívott mérkőzés előtti utolsó edzésen Barákovics István megegyezett a PVSE vezetéssel, és a Solt elleni mérkőzésre ráhangoló edzést már Ő vezette. Nos, ezek után sem vitás, hogy semmi köze nincs a PVSE ismét nagykülönbségű vereségéhez (1-5), ám az biztos, hogy Barákovics ezen a mérkőzésen mutatkozott be nyilvánosan a közönség előtt.

Ezért, aztán a PVSE elnökének véleményével ellentétben, nem a Petőfi Népe sportrovatában Edzőcsere Almáson címmel (Szerző: Lőrinczi Csaba PN) megjelent rövid írás (lásd a 2. oldal) szerzőjét kellene elküldeni melegebb éghajlatra.

Amíg az egyesület a város, azaz az itt lakók pénzéből gazdálkodik, amelyet a helyi Önkormányzat bocsát rendelkezésére, a sporttevékenységet végzőkön kívül, másnak is joga van tudni, hogy mi történik a PVSE berkeiben. Persze azt, ami nem sérti az egyesület ügymenetét. A híradás, hogy edzőcsere volt Bácsalmáson végkép nem ez a kategória.

A szurkolók sem a viszonylag gyengébb eredmények miatt neheztelnek a helyi sportvezetésre, hanem azért mert az nem következetes.

507.1_edzocsere_bacsalmason_3..jpg

Nagyszerű volt annak idején, hogy amikor átvették a patinás múltú egyesület vezetését, célokat határozott meg. Rövid és hosszútávra egyaránt. Ilyen volt például indulásként a csapat benntartása a megyei I. osztályban (1997-1998). Későbbre a helyi kiváló utánpótlásképzéssel a háttérben, egy olyan csapat kialakítását, amelyben helyi fiatalok játsszák a főszerepet. (1999-2000) és ami a legfontosabb az elmúlt évtizedben mutatott teljesítménynél jobb eredményeket elérve. Az utóbbit pedig ez a játékosállomány magában hordozta volna, a 2000-2001-es bajnoki évtől kezdődően. Ezzel szemben a csapatépítés a nyolcvanas években hódító útjára indult módon zajlik. Pedig a fiatalok beéréséhez csak idő és türelem kellene. A megváltozott összetételű játékosállomány azért most sincs reménytelen helyzetben, hiszen amint azt a fenti táblázat mutatja a 14. PVSE pontszámát nézve nem sokkal van lemaradva a középmezőnytől, ám most már olyan csapatok következnek, amelyek ellen egy kiválóan összecsiszolódott PVSE számára is dicséretes lenne a pontszerzés. A bácsalmási búcsúval kezdődően, sorrendben: Hetényegyháza, Soltvadkert, Kiskunmajsa, Tompa, Mélykút, Nemesnádudvar, Harta. Talán csak az új tréner volt csapata, a Hajós ellen mehetünk biztosra, bár itt meg a Hajóson maradt játékosok szeretnének bizonyítani a volt mesterüknek.

A bácsalmási búcsúval egy időben zajló Hetényegyháza elleni bajnoki mérkőzésen talán a vereségsorozattól is búcsúzik a csapat. Igaz, Tomik sérüléssel bajlódik és most bizony, jól jönne a sokat szidott, ám sokszor a csapat hasznára váló Szőke, hogy most mást már ne is említsünk.

Az ifjúsági együttes tovább gyarapíthatja pontjainak számát, amivel megőrizheti vezető helyét és a bajnoki cím egyik várományosa, lehet az idén is.

2000. szeptember 13.

BÁCS-KUN SPORT 2000. szeptember 13.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 351
Tegnapi: 492
Heti: 2 469
Havi: 9 350
Össz.: 2 080 982

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport V./7. 2000.09.13.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »