PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Leporelló

1997. május 19.,

2. évfolyam, 11. szám

Hajrá előtt a PVSE

Delfin lubickolt örömében

Pontszerzés a „vigaszágon"

Pest megye veri Bács-Kiskunt

PVSE - Bácsbokod csoportdöntő

Jól helytálltak - 45 percig...

Nyolc perc alatt eldőlt

Ismét a csúcsra értek

 BÁCSALMÁS SPORTJA

H í r e k

Előszó helyett

Árpás István

*****

Bács-Kun Sport II./01. 1997.02.01. Bács-Kun Sport II./02. 1997.02.28.
Bács-Kun Sport II./03. 1997.03.01. Bács-Kun Sport II./04. 1997.03.15.
Bács-Kun Sport II./05. 1997.03.23. Bács-Kun Sport II./06. 1997.03.30.
Bács-Kun Sport II./07. 1997.04.22. Bács-Kun Sport II./08. 1997.04.28.
Bács-Kun Sport II./10. 1997.05.12. Bács-Kun Sport II./10. 1997.05.12.
Bács-Kun Sport II./11. 1997.05.19. Bács-Kun Sport II./12. 1997.05.28.
Bács-Kun Sport II./13. 1997.06.04. Bács-Kun Sport II./14. 1997.06.10.

Hajrá előtt a PVSE

A végéhez közelednek a különböző sportágak és bajnoki osztályok 1996/97. évi pontvadászatai. A PVSE csapatai nehéz sorozat után, még nehezebb mérkőzések előtt állnak.

Ennek a nehéz sorozatnak az első mérkőzése volt a megyei I. osztályban szereplő labdarúgók soltvadkerti vendégszereplése a hetek óta veretlen STE otthonában. Szőcs Lázár a mérkőzés esélyei­ről így vélekedett: -- Hebők és Popov sárgalapok miatt nem szerepelhet, de Borcsikra sem számíthatok. Pontszerzésben csak abban az esetben bízhatunk, ha a középpályán felvesszük a versenyt az STE csapatával. Talán az is a mi malmunkra hajtja a vizet, hogy esetleg lebecsülnek bennünket. Nos, az eredmény:

Soltvadkert - Bácsalmás 5-0 (3-0) 

Az ifjúsági csapat az ősszel szerepelt együttessel, még ma is harcba lehetne a megyei bajnoki címért. A dobogós helyezés azonban még így is elérhető lett volna, ha Szőke sérülése miatt nem kell Ta­kácsnak a felnőtteknél védeni néhány fordulóban, és nem történik olyan malőr, hogy Stefanovics há­rom sárgával szerepeljen egy vesztes mérkőzésen, minek következtében három büntető pontot is levontak a csapattól. Ennek megfelelően az ifjúsági rangadón az eredmény már nem is meglepetés:

Soltvadkert - Bácsalmás 4-1 (1-0) 

A serdülő korosztály Bajai csoportjában szereplő PVSE csapata Bácsbokoddal vív nagy csatát a bajnoki címért. A mindent eldöntő egymás elleni mérkőzésüket most, a hét végén játsszák Bácsalmáson. A Bokodnak és a PVSE csapatának egyaránt 41- 41 pontja van. A rangadón győztes csapat a csoport bajnoka cím mellett jogot szerez a megyei döntőn való szereplésre is. No, de még ne beszéljünk erről.   Majd Bácsalmáson meglátjuk. 

A Focisuli nevéhez újabb siker fűződik, miután a diákolimpia keretében három korosztályban indított három csapatból kettő bejutott a megyei, egy pedig innen az országos döntőbe.

Az NB II-es női kézilabda csapat pünkösdhétfőn a bajnoki címre törő Kecskeméti Delfin KC otthonában szerepelt, és a papírformának megfelelő eredmény született:

Kecskemét - Bácsalmás 28-17 (11 -6)  

A megyeiben szereplő és az előző bajnoki évben még a bajnoki címért küzdő férfi kézilabda csapat az idei élcsapatok ellen zárja a bajnokságot. Sorrendben az első Kocsér, majd az ugyancsak a dobogó legfelső fokára áhítozó Kiskőrös és Kecel ellen. Az első ellenében ismét a papírforma érvényesült. Ennek megfelelően:

Bácsalmás - Kocsér 26-34 (11-17) 

A női megyei kézilabda bajnokságban folytatódott a „Vadkerti-napok" rendezvénysorozat, már fél bácsalmási sikerrel:

Bácsalmás - Soltvadkert 18-18 (8-9) 

*****  Beszámolók, hírek a 3-4-5-6. oldalakon ÞÞ

Delfin lubickolt örömében

Kecskemét - Bácsalmás 28-17 (11-6)

Női kézilabda NB II. déli csoport. Kecskemét, 100 néző. Vezette: Bakó Zsolt, Csaba József.

PVSE: Tóth Zs. - Dibusz, Potyondi 1, Giszinger 4,  Marián 8, Lukács 4, Gulyás. Csere: Bucsánszki. Hétméteres/gól: 7/5 illetve 3/2. Kiállítás: 4 illetve 4 perc. Eredmény alakulása: 4. perc: 0-1, 6. perc: 1-2, 15. perc 5-3, 45. perc: 19-10..

A szegény embert még az ág is húzza, tartja a közmondás, ami tökéletesen igaz a PVSE női kézilabda csapatára is. Az egyébként is szűk játékoskeret két számottevő játékossal gyengült a télen. Fischer visszaigazolt Csávolyra, majd Patocskai Ilona jelentette be, hogy a tavasszal nem áll a csapat rendelkezésére, mert Németországban vállalt munkát. Továbbá Dibusz Ildikónak egy felkészülési tornán tört el egy bordája, ám dicséretére legyen mondva, az első, Szolnok elleni mérkőzést még végig játszotta.

Az eddigiek is nagy gondot jelentettek, ám most, az utolsó négy mérkőzés előtt előbb Neupert, majd a testvére szerepét felvállaló Patocskai Ibolya is kidőlt a sorból. Neupert most próbálja gyógyítani az évek óta problémás térdét amelyben a szalagok már rojtosra szakadtak és a térdkalácsa is legalább három darabban van. Patocskai Ibolya pedig a Hercegszántó ellen törte el az egyik ujját...

Mielőtt azonban valaki arra a következtetésre jutna, hogy durva sport a kézilabda, elmondok egy történetet abból az időből, amikor Bácsalmásra kerültem: egy szép szál fiatalember mondta, aki a kilátogatott egyik mérkőzésünkre: - Én is kéziztem, ám nagyon durva sportnak találtam, ezért sportágat változtattam. - És most mit sportolsz? - Elmentem bunyózni...

 A fentiek után talán érthetően, nincs különösebb örömre okot adó közlemény a mérkőzésről, bár a legjobb összeállításban sem lett volna sok keresni valója a PVSE csapatának az élen álló, a bajnoki címre legnagyobb eséllyel pályázó Delfin KC ellen. *****

Pontszerzés a „vigaszágon"

Bácsalmás-Soltvadkert 18-18 (8-9)

Megyei női bajnokság. Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Korponai Mihály, Rácz László

PVSE: Tóth Zs. - Potyondi, Bucsánszki, Giszinger 4, Marián 10, Lukács 3, Dibusz 1. Csere: Tóth Sz., Kerényi, Árpás, Rudics. Hétméteres/gól: 5/5 illetve 5/4. Kiállítás: 0 illetve 0 perc. Eredmény alakulása: 15. perc: 5-6, 45. perc: 14-12.

A megyei „kötelezőben" jól helytállt a fiatalokkal tűzdelt PVSE csapata. *****

Pest megye veri Bács-Kiskunt

Bácsalmás - Kocsér 26-34 (11-17)

Férfi kézilabda megyei bajnokság. Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Korponai Mihály, Rácz László

PVSE: Kovács - Osztrogonácz 5, Szalai 10, Honti 3, Róka 6, Bilinovics, Prikidánovics. Csere: Csovcsics 2, Németh, Földes, Lakatos. Kocséri legjobb dobók: Dér, Tajti 11-11, Pintér 5. Hétméteres/gól: 4/1 illetve 6/6. Kiállítás: 4 illetve 4 perc. Az eredmény alakulása: 10. perc: 4-2, 15. perc: 4-6, 45. perc: 17-26.

 A mérkőzés különlegességét az adta, hogy egy Pest megyei csapat, mellesleg a Bács-Kiskun megyei bajnokság éllovasa látogatott Bácsalmásra.  További érdekesség, hogy bár a bajnoki címet nagy valószínűséggel a Kocsér nyeri, ám az NB II-ben a Kecel, Kiskőrös és nagy meglepetésre a Kunszentmiklós csapatai közül indulhat valamelyik, már amelyik a második helyen végez majd.

A mérkőzés elején jól tartotta magát a PVSE, ám kétgólos előnyük negyedórai játék után kétgólos hátrányra változott. Ezt követően a szünetig a vendégek jobb védekezésének, Dér kiváló szervező játékának és gyorsindításokból elért góljaiknak köszönhetően tetemes előnyre tettek szert. A második játékrészben feljavult a hazai együttes, de ez csak arra volt elegendő, hogy a szünetig kialakult különbség már lényegesen nem növekedett.

Összességében elmondható, hogy az eredményesebb játék érdekében elsősorban a védekezésben kell sokat javulni, mert nem a 26 lőtt gól a kevés, a 34 kapott a sok.   *****

PVSE - Bácsbokod csoportdöntő

Érsekcsanád - Bácsalmás 0-9 (0-5)

Megyei serdülő bajnokság Déli csoport. PVSE: Bodrogi K. - Horváth (Kubina), Tóth Cs., Máté (Turcsányi), Igás (Jaszenovics), Párczen, Bodrogi, Berényi, Szemán Tóth Zs., Snyehola (Rudics), Farkas. Edző: Kiss Baranyi Sándor.

Gólszerző: Farkas Zoltán 3, Berényi 2, Tóth Cs., Tóth Zs., Bodrogi T., Rudics.

 Az Érsekcsanádon lejátszott mérkőzésen fölényes győzelmet aratott a PVSE csapata. A három pont azt jelenti, hogy a Déli csoport bajnoki címének sorsa Bácsalmáson dől el, a Bácsbokod ugyancsak remek együttese ellen. Remélhetőleg népes közönség előtt. A mérkőzés pontos időpontjáról még nem tudunk beszámolni, mivel a május 24-én esedékes mérkőzés időpontjában a PVSE e korosztálya Szegeden az országos diákolimpia elődöntőjében szerepel a hatos döntőbe jutásért, Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés megye bajnokaival. *****

Jól helytálltak - 45 percig...

Soltvadkert-Bácsalmás 4-1(1-0)

Megyei ifjúsági bajnokság.  PVSE: Takács (Bodrogi K.) - Kovács, Török, Stefánovics, Smidt, Rádi (Simity), Bodrogi T., Gergely, Frindik (Igás), Bögre (Tóth Cs.), Farkas. Edző: Kiss Baranyi Sándor.

Góllövőnk: Bodrogi Tamás.

Krónika: A Soltvadkert második helyen álló csapata ellen az első félidőben jól helyt állt a megfiatalított bácsalmási legénység, ám a folytatásban a kulcsjátékosok „csődöt" mondtak. Az viszont figyelemre méltó, hogy amíg az STE csapatában az ifjúsági korhatár felső határán járó játékosok szerepeltek addig a PVSE átlag életkora ennél jóval fiatalabb, mi több, szinte serdülőkorúak. *****

Nyolc perc alatt eldőlt

Soltvadkert - Bácsalmás 5-0 (3-0)

Megyei I. osztály. Soltvadkert, 400 néző. Vezette: Horváth - Patyi, Kohajda.                       

PVSE: Szőke - Schneider, Káli, Puskás, Száhl (Kiss B.), Serbanat, Szalai, Szőcs R (Török)., Szőcs G., Gombás, Kővári. Edző: Szőcs Lázár.

Gólszerzők: Szikszai 2, Kiss-Máté, Zámbó, Digner. Kitűntek: Digner, Marton, Szikszai illetve Szőcs Róbert, Serbanat. Kiállítva: Gombás (második sárga lap).

Krónika: A PVSE az esélytelenek nyugalmával léphetett pályára a több hete veretlen, ma már a dobogó harmadik fokán álló STE ellen. Az első félidő közepéig jól tartotta magát a PVSE, sőt két ígéretes gólhelyzetet is kialakítottak, ám ezek kihasználatlanok maradtak. Ezt követően nyolc perc alatt eldőlt a mérkőzés: Előbb egy bal oldali akciót követően, majd egy bal oldali szöglet, harmadszor egy szabadrúgás után került a PVSE kapujába a labda (3-0).

A megyei I. osztály állása 25. forduló után

1

2

3

4

5

1

Kerekegyháza

39

23/1.

62/ 1. =

2

Csengőd

31

17/ 3.

48/ 2. =

3

Kunszentmiklós

27

9/13.

36/ 7. (

4

Hajós

26

13/ 8.

39/ 5. (

5

Nemesnádudvar

24

16/ 4.

40/ 4. (

6

Tompa

24

7/14.

31/12. (

7

Solt

23

15/ 5.

38/ 6. (

8

Dusnok

22

13/ 8.

35/ 8. =

9

Hetényegyháza

20

12/11.

32/ 9. =

10

Soltvadkert

19

22/2.

41/ 3. (

11

Tiszaalpár

19

13/ 8.

32/10. (

12

Kiskunhalas

16

15/ 5.

31/11. (

13

Lakitelek

15

10/12.

25/13. =

14

P V S E

13

7/14.

20/15. (

15

Helvécia

7

15/ 5.

22/14. (

16

Izsák*

4

5*/16.

9*/16. =

az 1-2-3. oszlopban az őszi sorrend és pontszám, a 4. oszlopban a tavaszi tízmérkőzés alapján elért pont és helyezés, az 5. oszlopban a bajnokság huszonöt mérkőzése alapján elért pont és helyezés látható, valamint az, hogy a táblázaton elfoglalt helyezés jobb, rosszabb vagy változatlan az őszi szezon végén elfoglalt pozícióhoz képest. A *-gal jelölt csapattól 3 büntető pont levonva. 

A második játékrész igen paprikás hangulatban zajlott, amikor egy újabb szabadrúgásból ért el gólt az STE: 4-0. Továbbiakban hátrányba került a PVSE, egy furcsa, sőt hibás játékvezetői ítéletet követően. Gombás csapott össze Valkaival, a vadkerti védővel, egy előre vágott labdánál, miközben Gombás a játék hevében letalpalta. Jogos szabadrúgás illette meg a hazai csapatot, ám Valkai ennyivel nem elégedett meg és „lehasított" egy pofont Gombásnak. A magáról megfeledkezett játékos kiállítása helyett Horváth sporttárs sárga lapot adott Valkainak és nagy meglepetésre Gombásnak is. Miután neki már volt egy, a pálya elhagyására kényszerült. A további kiállítások elkerülése érdekében, az eseten roppant idegessé vált Száhlt, Török váltotta fel a pályán. Török jó szervező játékának köszönhetően ismét egyenrangú partnere lett a hazai csapatnak a PVSE, ennek ellenére, az utolsó percben egy húsz méterről leadott, jól eltalált lövéssel az STE növelte az előnyét: 5-0.

A következő mérkőzés legközelebb talán testhezállóbb lesz: Tompa ellen, május 25-én, 17 órakor.

Május 25.én vasárnap a Tompa csapata következik 17 órakor. Az ősszel Tompán 1-1 volt az eredmény. *****

Ismét a csúcsra értek

Irány a Diákolimpia döntője

Az idén három korosz­tályban is indított csa­patot a felmenő rendszerű labdarúgó Diákolimpia bajnokság­ban a Rákóczi úti Ál­talános Iskola. A Bács­almási Focisuli keretében nevelkedő gyerekek, alkotta csapatok szép eredményeket értek el. Kettő bejutott a megyei, majd innen pedig egy csapat az országos dön­tőbe. Tavaly alig marad­tak le arról, hogy a leg­jobb hat közé kerüljenek. A Focisuli életre hívásától nézve, a szakavatott képzésnek köszönhetően, a gyerekek állandó fejlődését látva az idén, ismét előrébb léphetnek a ranglétrán.

Eredmények: 

 I. korcsoport. Alsótagozat: (40*20-as pályán) A területi, az egykori bajai járás településeit felölelő előcsatározás során a legfiatalabb korosztályban szereplő, Juhász Roland, Földes Imre, Barcsák Endre,  Slezák Zoltán, Juhász Róbert, Cs Kovács Ferenc, Szűcs Tamás, Szabó Tamás, Lukács Károly összeállítású csapat a harmadik helyen végzett és nem jutott a megye déli részét felölelő délterületi döntőbe.

 II. korcsoport. 5-6. osztály: (fél labdarúgó pályán) Az előcsatározásokból másodikként jutottak a dél- területi döntőbe. Itt az ellenfeleket megelőzve beju­tottak a Bács-Kiskun megyei döntőbe, ahol a har­madik helyen végzett a: Jaszenovics Zoltán, Józsa Norbert, Varga Zoltán, Pálosi Levente, Tóth Zsolt, Erdősi Károly, Rudics János, Szabó Zsolt, Bizánc Lajos, Urbán Tibor, Farkas Zoltán összetételű gárda.

III. korcsoport. 7-8. osztály: (Labdarúgó pályán). A selejtezőkön és a  középdöntőn másodikként került tovább a megyei döntőbe, ahol a megye legjobb csapatai előtt az élen végzet a Rákóczi úti iskola - Kubina Krisztián, Kucsera László, Tóth Csaba, Tóth Zsolt, Turcsányi Csaba, Párczen Zoltán, Berényi Krisztián, Bodrogi Tamás, Snye­hola Ákos, Balogh Bálint, Farkas Zoltán, Jaszenovics Zoltán, Józsa Norbert, Erdősi Károly, Rudics János, Varga Zoltán összetételű csapattal.

A siker azt jelenti, hogy az elmúlt évhez hasonlóan, az idén is bejutottak az ország legjobb huszonnégy együttese közé. A rendezők hat négyes csoportba osztották a 24 csapatot és a hat helyszínen zajló elődöntők győztesei küzdenek meg egymással az országos bajnoki címért június közepén Zalaeger­szegen. A Bácsalmást képviselő gárdának a szegedi csoportban, Hajdú-Bihar, Békés és Cson­grád megye bajnokait kellene megelőzni, hogy némi „zűr-zavart" okozzanak az iskolájukban, az ugyan­csak június 14-én esedékes ballagás menetében.   

Kiss Baranyi Sándort, a Rákóczi úti általános iskola testnevelőjét, a Focisuli edzőjét az előcsatározásokon tapasztaltakról és az országos döntőre kitűzött célokról kérdeztük.

- Sok tehetséges gyerek focizik a csapatokban. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy két korcsoportban is megyei bajnokként továbbjussunk. Szegeden, bár győzni szeretnénk, de ez roppant nehéz lesz, mert az ellenfeleink megyéiben a gyermek labdarúgók képzése magas színvonalon áll. Úgy gondolom, hogy sok függ majd a pillanatnyi formától is. Remélem emelt fővel térhetünk majd vissza Bácsalmásra. *****

H í r e k

Sportműsor

Labdarúgás

Diákolimpia országos elődöntő Szeged, május 23-24-25.   

Megyei I. osztály: PVSE - Tompa május 25. 17 óra. Megyei ifjúsági bajnokság: PVSE - Tompa május 25-e, 15 óra. Megyei serdülő bajnokság Déli csoport: e sorok írása idejében még nem ismeretes, hogy a Bácsbokod együttese hozzájárult-e a 24-én esedékes mérkőzés előrehozásához (május 22, csütörtökre)

Kézilabda

NB II. Déli csoport. PVSE - Bp. Open május 24. 16 óra. Női megyei bajnokság: Kiskunmajsa - PVSE május 25. 10,30 Kiskunmajsa.

Fotó. A jövőben ezen az 5. oldalon sporthírek lesznek olvashatók, miként a 6. oldalon egy-egy sporttémájú fotó lesz látható. Hetente 15 000 betűvel próbáljuk megtölteni a kiadványt, reflektorfénybe állítani Bácsalmás sportját.  

Előszó helyett.

Abban a reményben indul útjára Bácsalmás sportjáról, hétről, hétre beszámoló kiadvány Leporelló címmel, hogy nem a mérkőzésre járás helyett olvassák majd, és nem ebből követik nyomon a Tisztelt Olvasók a PVSE-ben, a városban folyó sporteseményeket.

Egy olyan kiadványnak szánjuk, ami a mérkőzés előtt, alatt és után történteket járja körül a sportágak népszerűsítése, a Kedves Olvasók jobb tájékoztatása érdekében, mert ha még oly nagy meccsre járó is valaki, sok olyan dolog, esemény történik, amiről nem szerez tudomást, vagy amit hall, az nem éppen a valóságot fedi.

Harmadszor arra szánjuk e kiadványt, hogy az olvasó, a sportszerető olvasó is teret kapjon a jobbító szándéktól vezérelt véleményével.

Az, hogy miért „Előszó helyett" cím alatt jelennek meg ezek a sorok? Az pusztán azért van, mert igazság szerint, mint az már a cím oldalról talán kiderült, nem ez az első szám, de ez az első olyan amit a sport iránt érdeklődő helyi lakosok is kézbe vehetnek, lapozhatnak.Bár az előző számokról sem maradtak le, hiszen azok a Városi Könyvtárban megtalálhatók, mind a tíz eddig megjelent szám.

Ezekben olvashatnak a helyi sportélet múltjáról, jelenéről, a most folyó bajnokságok őszi értékeléséről sportáganként. Az egyesület életéről, a téli felkészülésekről, előkészületi és bajnoki mérkőzésekről sportáganként. Tehát labdarúgás, női és férfi kézilabda, biliárd, cselgáncs és reményeink szerint majd a sakk és ugyanezen sportágakban az iskolai sport eredményei, avagy eredménytelensége kerül terítékre stílszerűen az egyesület színeihez: fehéren, feketén.

Talán még a kiadvány nevéről, hogy miért Leporelló? Ennek az a magyarázata, hogy az elmúlt évben egyszerűen leporellóra volt nyomtatva az egy-egy mérkőzésről - foci, kézilabda - szóló írás, amit a szertár ajtajára kifüggesztve olvashattak az egymás eredményei iránt is érdeklődő sportolók. Ezért tekinthető az idei, már a II. évfolyamnak. *****

Bácsalmás, 1997. május 19.

arpas_biliard_vb.png

Árpás István

*****

9. Bács-Kun Sport 1996-2013.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 318
Tegnapi: 160
Heti: 478
Havi: 6 475
Össz.: 2 067 815

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport II./11. 1997.05.19.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »