PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Nyolcvanéves Kunbaja Sportegyesülete

1916-1996.

III. fejezet: Tavaszi sikerek Kunbaján

III./1. Van másik. Mint a vaskúti 0-4, úgy nyilallt a Kunbaja sportvezetőibe a felmerült fúzióra adott legújabb kisszállási válasz. Ez átmenetileg „bénultságot" okozott Kunbaján, de arról a tervükről, hogy a csapat 1995 tavaszán legalább a megyei első osztályban szerepeljen, nem tettek le, bár a nagyugrásról szőtt álmokat módosítani kellett.

A kútba esett, megyei első osztályba utat nyitó Kunbaja - Kisszállás egyesülés helyett, mint bűvész a kalapból húzták elő ennek újabb lehetőségét. Persze ez, nem volt nehéz, hiszen anyagi gonddal küzdő és a megszűnés gondolatát fontolgató egyesületek közül még válogatni is lehet.

A Kunbaja vezetői céltudatosak és nem babonásak. Ez abból is kiderült, hogy a megyei I. osztályban a mezőny alsó harmadában 13 ponttal a 13., a kiesés szempontjából veszélyes helyen tanyázó Fajsz együttesével léptek az egyesülés útjára.

A labdarúgó-együttes eseménydús őszi szezont zárt 1994-ben a megyei második osztályban. A bajnoki cím elérésére, a mérkőzések felének lejátszása alapján, a komoly erőfeszítések ellenére, már csak matematikailag maradt esély. Ezért más útját választották a cél szerinti magasabb osztályba (megyei I.) kerülésnek. A Fajsz csapatával létre jött egyesülésnek köszönhetően, az esetleges 1995 augusztusa helyett, már 1995 márciusában a megyei első osztályban folytatják a bajnoki küzdelmeket. Folytatják, írnám elhamarkodottan, hiszen csak most kezdik, a bajnokság félideje után. Sporttörténeti esemény ez a településen, amikor először lépnek pályára a kunbajai fiúk egy megyei első osztályú bajnoki mérkőzésen hazai színekben. Az csak szépséghiba, hogy mindez Bácsalmáson történik a hazai pálya felújítása miatt.

A Kunbaja nehéz örökséggel, 13 ponttal, a 13. helyről kezdi a tavaszi idényt. Az első bajnoki mérkőzésen éppen a Kisszállást fogadják. A téli felkészülésről, a célokról Szőcs Lázár edző így nyilatkozott a tavaszi nyitány előtt. - A 18 fős keretben 9 új játékos van. Az elmúlt hetekben 18-20 játékos állt rendelkezésemre. Az erős ellenfelek ellen lejátszott edzőmérkőzéseken mutatott játék és az eredmények alapján (pl. Bácsalmás-Kunbaja 2-2) a felkészülést jónak ítélem. Lehetőségeinket behatárolják, hogy a 13. helyről rajtolunk, ezért a 6-8. helyre várom a csapatomat. Nem félünk a Kisszállástól, bár öt poszton jobbak nálunk, viszont az új játékosok beépítését később kezdték. Tehát az ő második és a mi tizenharmadik helyezésünk nem fejezi ki hűen az erőviszonyokat. A hazai mérkőzéseinket vasárnaponként, a PVSE csapatával felváltva Bácsalmáson játsszuk. Így ott minden hétvégére jut egy jó mérkőzés. Bízom abban, hogy a kunbajai szurkolók mellett, a klub színekre tekintet nélkül, az almásiak közül is sokan biztatják csapatomat.

1995. március 19. A Kunbaja együttesének bemutatkozása a megyei első osztályban a felfokozott várakozásnak megfelelően jól sikerült. Az ősszel még gondot okozó Sükösd együttesével szemben most, a második helyen tanyázó, az NB III-ra jó eséllyel pályázó Kisszállást is meggyőző fölénnyel győzik le. A mérkőzés után már senki nem gondolt arra a kudarcokkal is terhelt őszi szezonra, amikor már nagy valószínűséggel megállapítható volt, hogy a Kunbaja a megyei első osztály mezőnyének, legjobb esetben is, csak az 1996-97. évi bajnokságtól kezdve lehetett volna a tagja. Mondhatnánk: a dolgok normál menetét legalább 18 hónappal megelőzték Kunbaján.

Következzék ezek után az utóbbi mondatokban leírtakat feledtető tavaszi nyitó mérkőzés, amelyen az olajozottabb, tudatosabb játékának köszönhetően megérdemelten aratott győzelmet a megyei első osztály „újonca".

Kunbaja - Kisszállás 2-1 (2-1). Bácsalmás, 1000 néző. Vezette: Dömény - Magócz , Lencsés.

Kunbaja: Szőke- Farkas, Novák, Kálmán (Hebők), Éber, Kákonyi, Wettstein (Kiss), Szalai, Barna, Evanics, Révész (Radu). Edző: Szőcs Lázár. Kisszállás: Steiner - Csincsák (Cs. Kovács), Kovacsevics, Kolovics, Tóbiás (Simity), Rutai (Rab), Csimburovics, Tóth, Csermák, Szauer, Szűcs. Edző: Szabó Gábor.

A nagy érdeklődés mellett lezajlott déli rangadó előzményei sem voltak szenzációtól mentesek. Elég csak a meghiúsult fúzióra gondolni vagy arra, hogy a kisszállási csapatból Kovacsevics és Csoszics is Kunbajára tartott a tavasszal. Végül csak Csoszics került a határmenti együtteshez, ám most sérülés miatt még nem lépett pályára. A vendégeknél pedig csak a bajnokság kezdetére állt össze a játékosállomány és ekkor dőlt el, hogy az egyik szegedi NB. III-as csapattal tervezett egyesülés nem jött létre.

A Kunbaja tehát sikeresen mutatkozott be a megyei első osztályban, Szőcs Lázár helytálló megállapítása szerint: a csapatépítésben előbbre tartanak, mint a vendégek. A mérkőzés előtt nyilatkozó kisszállási edző, Szabó Gábor szavai is ezt támasztják alá. - A pályára lépő játékosok kijelölésében kellemes gondom volt. Győzni szeretnénk, de a rövidre sikerült felkészülés alatt a sok jó játékost még nem sikerült csapattá összegyúrni és ez döntő lehet.

A mérkőzésen, bár a vendégek birtokolták többet a labdát, gólveszélyt a szívós védekezésből indított kunbajai kontratámadások jelentettek. A gyors, jól kombináló hazai csatárok, mint kés a vajban, úgy hatoltak át a fellazult, sok hibával játszó vendégek védelmén. Különösen, amikor a kisszállásiak fejetlenül futottak az eredmény után, azaz vesztésre álltak.

A végeredmény már az első félidőben kialakult. A 10. percben Kákonyi a tőle már megszokott módon, 18 méterről, szabadrúgásból, bal lábbal, szó szerint hálószaggató gólt lőtt a sorfal felett a kapu bal felső sarkába: 1-0. A 38. percben a körülményeskedő védők között Barna szerezte meg a labdát, majd egyedül vezethette kapura és a kimozduló Steiner felett a hálóba emelte: 2-0! A 41. percben Tóth hűtötte le a kunbajai kedélyeket. A jobbösszekötő helyéről, 20 méterről, egyéni akció után bombagólt lőtt a jobb alsó sarokba: 2-1. A szépítő gól felcsillantotta a reményt legalább az egyenlítésre, ám ez nem sikerült a vendégeknek. A mérkőzés további részében a játék menete és az eredmény már nem változott. Annak is örülhettek az érdekeltek, hogy az erélytelen játékvezetésnek köszönhetően a Kisszállás együttese a második fordulóra kiállítás miatt nem veszítette el egyetlen játékosát sem és a Kunbajából nem sérült le senki egy-egy kiugrási kísérletnél a vendégek durva belépője nyomán.

Az összességében két jó csapat helyenként szikrázóan kemény összecsapásán, az olajozottabban, tudatosabban játszó Kunbaja megérdemelt győzelmet aratott. A hazai csapatból Szőke, Novák, Kákonyi, Farkas, Éber illetve a vendégeknél Tóth teljesítménye emelkedett az átlag fölé.

Kunbaja - Lajosmizse 1-1 (1-1). Lajosmizse, 1995. március 26., 400 néző. Vezette: Farkas - Holczimmer, Fejes.

Kunbaja: Szőke- Farkas, Novák, Hebők, Csoszics, Evanics, Kákonyi, Barna, Szalai, Révész (Kálmán), Radu. Edző: Szőcs Lázár.  Lajosmizse: Dávid- Szabó, Kovács, Pataki, Mátéfi A., Torbavecz, Árvai, Kátai, Szentjóbi (Boda), Mátéfi L.(Buda), Nagy. Edző: Kiss László.

A sokszoros magyar válogatott Kiss László által irányított, listavezető mizsei csapatnak méltó ellenfele volt a Szőcs Lázár gárdája. A döntetlen eredmény is a mértékadó pontszerzések közé tartozik, amely alapján már méltán mondják megye szerte: ez, igen! Ilyen játékkal akár az NB III-ban is szerepelhetnének. Az, hogy ez a vélemény elhangzik annak különösen nagy jelentősége lesz még később. A bajnokság után. A második első osztályú mérkőzésen Evanics góljára Nagy „válaszolt". A teljes kunbajai csapat dicséretet érdemel, míg a hazai együttesből ez, csak Kovácsra és Nagyra mondható el. A már említett vélemény talán a kunbajaiak fejébe is szöget ütött és úgy gondolták: olyan jók, hogy már elég kifutni a pályára és kész az újabb siker. Talán ez járhatott az újabb, Hajós elleni mérkőzésen is a játékosok fejében...

Kunbaja - Hajós 0-1 (0-0). Bácsalmás, 1995. április 2., 450 néző. Vezette: Kara - Karácsonyi, Nagyhegyesi.

Kunbaja: Szőke - Farkas, Novák, Barna (Markovics), Wettstein, Kákonyi, Csoszics, Evanics, Szalai (Éber), Révész, Radu. Edző: Szőcs Lázár. Hajós: Székely - Rácz, dr. Koch, Rendes, Hubert, Tóth S., Fuszenecker, Tóth R. Miskolczi, Sztankov (Hepp), Ginál (Szűcs). Edző: Alföldi Albert. 

Nagy nyomás nehezedett a hajósiak védelmére, ám Révészék nem tudták gólra váltani fölényüket. A vendégek Hepp góljával, bár egyszer jutottak el a kunbajai kapu közelébe, megszerezték a győzelmet. Nem valószínű, de lehet: a csapat már az NB II-es Baja elleni magyar kupa mérkőzésre tartalékolta az erejét Említésre méltó teljesítményt csak Farkas és Evanics illetve dr. Koch, Hubert, Tóth R., és Hepp nyújtott.

Kunbaja - Baja 1-1 (1-1). 1995. április 5. Magyar Kupa megyei selejtező. A Bácsalmáson lejátszott kupamérkőzésen a bajnokságban gyengélkedő NB II-es Baja együttesét a régi hagyományokhoz méltóan búcsúztatták Szőcs Lázárék.

Kákonyi révén a Kunbaja szerezte meg a vezetést szabadrúgásból, amit a gól utáni középkezdést követően szinte azonnal kiegyenlítettek a vendégek Csintalan találatával. A gólok közül különösen Kákonyi találata ment élményszámba, aki sportot űz már abból, hogy a kapu előtt megítélt szabadrúgásokat rendre gólra váltja. Ezúttal a balösszekötő helyéről, a tizenhatos sarkától néhány méterre megítélt szabadrúgásból bombázott védhetetlenül a kapu jobb oldalába. A bajai kapusTomik csak akkor értette meg, hogy társai mit és miért kiabálnak emelt, ideges hangon feléje, amikor a labda már kipattant a hálóból.

A döntetlen eredménnyel megérdemelten jutott tovább az alacsonyabb osztályban szereplő Kunbaja. Így legközelebb kettős mérkőzésre kerül sor Bácsalmáson. Ugyanis a PVSE együttese is versenyben maradt még a kupában.

Kunbaja - Izsák 1-2 (0-0). Izsák, 1995. április 9., 300 néző. Vezette: Magó - Rogács, Csere.

Kunbaja: Szőke - Farkas, Novák, Hebők, Radu (Greksa), Csoszics, Evanics, Éber, Kákonyi, Révész (Szalai), Barna. Edző: Szőcs Lázár. Izsák: Gazdag - Mezei, Jakus, Benea, Mezei II (Korenyika), Boronkai, Gazdag II., Kúti, Óvári, Kökény (Tóth), Mezei III (Szabó). Edző: Száz Sándor.

Az első félidőben kiegynlített játék zajlott a pályán, majd a folytatásban a helyzeteit jobb arányban értékesítő Izsák Gazdag II. és Óvári góljával, a hétközi kupamérkőzéssel a lábukban fáradt, a kapu előtt körülményeskedő vendégcsapat fölé kerekedett. Kunbaja gólját Kákonyi lőtte. A mérkőzésen kitűntek: Szőke, Evanics, Kákonyi illetve Kökény (a mezőny legjobbja), Gazdag II., Boronkai. A vereségben talán közre játszott az is, hogy az angol tempó még, (vagy már?) nem fekszik a csapatnak.

Kunbaja - Kiskunhalas 3-1 (1-1). Bácsalmás, 1995. április 16., 350 néző. Vezette: Atyánszky - Horváth, Fang.

Kunbaja: Szőke - Kálmán (Markovics), Novák, Farkas, Wettstein, Kákonyi, Evanics, Szalai, Révész, Éber, Barna (Radu). Edző: Szőcs Lázár. Kiskunhalas: Kun (Huszka) - Kamara, Szemerédi, Dózsa, Kiss, Horvai, Margineau, Rádóczi, Ambrus, Sz. Kovács, Andróczi (Papp). Edző: Szabó Mihály.

Gólszerzők: Evanics (büntetőből), Markovics, Farkas illetve Rádóczi. Kitűntek: Szőke, Farkas, Szalai illetve Dózsa és Kamara.

 Ha igaz a tétel, mely szerint jó játék csak jó csapat ellen lehetséges, akkor ez erre a mérkőzésre is igaz. Az utolsó helyen tanyázó halasiak ellen Kákonyiék nehezen találták meg a kapuhoz vezető utat. A játék kimenetele, csak a jó érzékkel végrehajtott cseréknek köszönhetően billent az ismét rangos kupamérkőzésre készülő hazai csapat javára.

Bácsalmáson kettős kupamérkőzésre kerül sor, a megyei selejtező újabb fordulójában: Kunbaja - KTK illetve Bácsalmás - KTE párosításban. A Kunbaja továbbjutására nagy tétekben akár fogadni is lehetett volna, hiszen a megyei éllovasok és az NB II-es Baja elleni mérkőzésen mutatott játék és az elért eredmények alapján erre minden esélye megvolt. A Bácsalmásnak viszont nem sok esélye volt a KTE ellen, de törleszteni valójuk lenne: az 1957-58-as NB III-as bajnokság Déli csoportjában a most egymással szembekerült két csapat vetélkedett a bajnoki címért. Ezt, végül is három pont előnnyel akkor a KTE nyerte és jutott a nemzeti bajnokság második vonalába, a sikeres osztályozó után. Harminchét év után a KTE ismét az NB II kapuja előtt áll. Bár a PVSE győzelmi esélyei szinte a nullával egyenlők, a győzelmük sem példa nélküli, a KTE ellenében: 1958-ban tavasszal, Bácsalmáson, Petőfi SK - KTE 1-0! Ami nagy szó, 2000 néző előtt.

Kunbaja - Kiskunfélegyházi TK 1-0 (0-0). Bácsalmás, 1995. április 19., 14 óra, 150 néző. Magyar Kupa megyei selejtező. Vezette: Kazinczi - Harkai, Sneider.

Kunbaja: Szőke - Éber, Novák, Hebők (Radu, Markovics), Csoszics, Barna, Evanics, Wettstein, Kákonyi, Révész (Greksa), Szalai. Edző: Szőcs Lázár. KTK: Banó - Fekete, Fütyü, Skribics, Tokajy, Újfalusy, Síber, Csincsák, Fórizs, Korom, Bartus. Edző: Iványi Mihály.

Gólszerző: Kákonyi. Kiállítva: Újfalusy. Kitűntek: Szőke vezérletével a Kunbaja együttese illetve a vendégeknél senki sem nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

A mérkőzés első húsz percében amolyan tapogatózó játék folyt a pályán a Kunbaja továbbjutását jelentő eredménnyel. A KTK ezt követően indított rohamot a győzelem kicsikarására, de a Szőcs legénység védelme, Szőkével az élen állta a sarat. A 21. percben egy hazaadást hárított „látványos" vetődéssel Szőke, a labdára rajtoló csatár elől. Négy perccel később már egy szabadrúgást követően kapura rúgott labdát mentett szögletre a bal felső sarokból. A 30. percben Csincsákot választják el a tizenhatoson belül büntető gyanús szereléssel. Ezért Ujfalusy reklamált, a bíró azonban továbbot intett. Öt perc múlva ismét Szőke volt főszerepben. Fórizs közeli nagy erejű lövését hárította szögletre. Bár, most nem a kivételes reflexe játszott a főszerepet, egyszerűen jó helyen állt. Ugyanis a labda az arcáról vágódott az alapvonalon kívülre. A 40. percben Ujfalusy próbálkozott kitöréssel, ám ez, két védő szorításában nem sikerült. Ezért ismét reklamált, és villant a sárga lap.

A második félidő egyre idegesebb légkörben zajlott, de a mérkőzés képe nem változott. A kontratámadásokra építő Kunbaja egyik akciója során, a 80. percben létszámhátrányba került a KTK. Ujfalusy szabálytalan szerelési kísérlete nyomán ismét előkerült a lap és mehetett zuhanyozni. A 89. percben Kákonyi tette fel az i-re a pontot, bizonyítva, hogy akcióból is tud gólt lőni. Egy kapu előtti kavarodás közben, öt méterről kotorta a kapuba a labdát. 1-0!

Nem volt szépségdíjas gól, de ezzel végleg eldöntötte a továbbjutás sorsát.

- Kedvenc taktikánkat, a kontratámadást játszottuk és ez bevált a pozíció játékot játszó KTK ellen. Szőke vezérletével mindenjátékos felnőtt a feladat sikeres megoldásához. - értékelte a mérkőzést a kunbajai edző Szőcs Lázár.

- Nincs mit mondanom. Kritikán aluli volt a játékvezetés! (?) - válaszolt a mérkőzésen látottakra vonatkozó kérdésre indulatosan Iványi Mihály a KTK edzője. Mondanom sem kell a véleménye a mérkőzés játékvezetőjét is szólásra bírta a Petőfi Népe sportrovatában.

- A Magyar Kupa megyei negyedik fordulójában vezettem szerdán a Kunbaja - KTK labdarúgó mérkőzést, amelynek eredménye 1-0 lett. A rövid tudósításban az edzők véleményéhez, elsősorban Iványi Mihályéhoz (KTK) lenne megjegyzésem. Ugyanis szerinte kritikán aluli volt a játékvezetés. Szerintem egy sportvezető sokkal eredményesebb lenne, ha inkább a saját csapatával foglalkozna, nem egy kívülálló személlyel. A tudósításból az is kiderül, hogy ezen a mérkőzésen a félegyházi csapatból nem emelnek ki egyetlen játékost sem a jók között. Valószínű, ez is kritikán aluli teljesítmény volt Iványi sporttárs. - vélekedett Kazinczi István.

* Kunbaja - KTK 1-0! Magyar Kupa-mérkőzés 1995 tavaszán, Bácsal-máson. Állósor balról: Wettstein G., Szőcs Lázár edző, Radu, Révész, Csoszics, Novák, Wettstein R., Markovics, Barna, Halász István, Hebők. Alul balról: Halblander József, Kiss, Zámbó, Farkas, Szalai, Kákonyi, Evanics, Éber, Szőke, Greksa, Kálmán, Patocskai Zoltán.

Az Iványi kontra Kazinczi „pengeváltás" már a mérkőzést követő napokban zajlott a pályán kívül. A Kunbaja a továbbjutás után abba a kényelmes helyzetbe került, hogy élőben térképezhette fel a következő fordulóban lehetséges egyik ellenfelét.

 A PVSE - KTE mérkőzésen egyórai játék után még úgy állt az eredmény, hogy a következő fordulóban „házi" rangadóra kerül sor, ám ekkor pályára lépett Dajka László a volt NB I-es, válogatottat is megjárt játékos a KTE csapatában, melynek nyomán feltámadt poraiból a kecskeméti, NB II-re pályázó együttes.

Bácsalmás - Kecskeméti TE 1-3 (1-1). Bácsalmás, 1995. április 19., 16 óra, 300 néző. Vezette: Horváth - Hegedűs, Kiss.

Bácsalmás: Zsemberi - Borcsik, Pencz (Kiss B. Csaba), Szabó, Száhl, Dombi (Serbanet), Popov, B. Szabó, Margit (Snyehola), Gombás, Kővári. Edző: Ónódy Tamás. KTE: Tasnádi - Márics, Pisont, Nagy, Sass, Farkas (Forgó), Szénási, Ócsai (Virágh), Juhos (Dajka), Lázár, Vén. Edző: Linka József.

Gólszerzők: Margit illetve Vén, Sass, Szénási. Kitűntek: Szabó, Margit, Gombás illetve Sass, Pisont, Dajka, Szénási.

 Amolyan „nekünk a bajnoki mérkőzés fontosabb" jelszóval futott ki a PVSE a pályára. Bár, tették hozzá, ha lehetőség adódik a továbbjutásra azzal élni fognak. Talán érthető (?) a „jelszó", hiszen a PVSE csapata régen állt olyan előkelő helyen a bajnokságban, mint például a 18. forduló után. Ekkor két ponttal voltak lemaradva a listavezető Lajosmizse mögött. A Mélykút együttesével, azonos pontszámmal, a második helyen álltak. Ezzel együtt már csak a gondolatmenet lezárása érdekében is megemlítem, hogy talán a bajnokság további mérkőzésein tapasztalt PVSE-vesszőfutás is itt kezdődött el. Nem akartak győzni minden áron.

A mérkőzést a KTE, a nemzeti bajnokság harmadik vonalában az első helyezésre esélyes csapathoz méltóan kezdte, vezette sorozatban támadásait. A nagy fölény azonban meddőnek bizonyult, ám a 15. percben egy kapushibának köszönhetően előnyhöz jutottak. Jobbról jutottak szabadrúgáshoz, de a labda elsőre Borcsikon elakadt. Majd az ismételt beadást követően Vén Csaba az elalvó Zsemberi mellett közelről a hálóba fejelte a labdát: 0-1. A 25. percben egyenlített a PVSE. Egy jobb oldalon előrevágott labdával a vendégek védője Nagy, azt csinálhatott volna, amit akar, ezernyi mást a hazaadás helyett. Ő, Tasnádihoz játszott, akit Margit megzavart, leszerelte, és az üres kapuba gurította az egyenlítő gólt:1-1.

Az eredmény a 60. percig nem változott. Eddig minden jó, gondolták az almásiak. Nem így Linka mester, aki cserére gondolt, majd pályára küldte a rutinos kiváló labdarúgóját, Dajkát. Ezt követően, két perccel, egy bal oldali támadás vezetés végén Sass élesszögből leadott lövése talált utat a kapu bal alsó sarkába: 1-2. Ekkor cserélték le a hazai csapat ászait.  Öt perccel a befejezés előtt egy bal oldali beadás után Szénási fejelte a kapu közepébe a labdát: 1-3. Szénási véglegesítette, hogy egyelőre elmarad a PVSE - Kunbaja derbi a kupáért. Helyette Kunbaja - KTE mérkőzés lesz legközelebb. Igaz, az is Bácsalmáson.

Folyt.köv.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 156
Tegnapi: 546
Heti: 702
Havi: 6 136
Össz.: 1 253 188

Látogatottság növelés
Oldal: Kunbaja Sportja: Tavaszi sikerek Kunbaján III. fejezet
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »