PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Leporelló1

II. évfolyam, 1. szám                        1997. február 1.

Szám                                                                               Téma: Bácsalmás sportja                 Téma: Múlt és jelen

A Templom tértől, a Szent János utcáig

Bácsalmási labdarúgók a válogatottban. 2

Kézilabda 1996.

Bács-Kun Sport II./01. 1997.02.01. Bács-Kun Sport II./02. 1997.02.28.
Bács-Kun Sport II./03. 1997.03.01. Bács-Kun Sport II./04. 1997.03.15.
Bács-Kun Sport II./05. 1997.03.23. Bács-Kun Sport II./06. 1997.03.30.
Bács-Kun Sport II./07. 1997.04.22. Bács-Kun Sport II./08. 1997.04.28.
Bács-Kun Sport II./10. 1997.05.12. Bács-Kun Sport II./10. 1997.05.12.
Bács-Kun Sport II./11. 1997.05.19. Bács-Kun Sport II./12. 1997.05.28.
Bács-Kun Sport II./13. 1997.06.04. Bács-Kun Sport II./14. 1997.06.10.

A Templom tértől, a Szent János utcáig

BSC 1913 - PVSE 1997.

Több, mint nyolcvan év fekete-fehérben. A Bácsalmás hely-, és sporttörténetét ismerők körében bizonyára kiderült már az első két mondatból is, hogy a város sportegyesületét jellemzi az ezekben leírt idő, és megtett út.

Nyolcvannégy évvel ez előtt, 1913. június elsején, egy szép és régen dédelgetett álom valósult meg Bácsalmáson. A helyi Ambill szállóban, a település sportrajongói hivatalosan megalapították az első sportegyesületet Bácsalmás Sport Club néven. Harci színeik: fekete-fehér. Ezt követően, az addig csak a Templom téren (a mai Hősök terén) alkalomszerűen űzött sportágakat, főként a labdarúgást és az atlétikát, az új egyesületben szervezett keretek között játszhatta a település fiatalsága.

Az említett sportágak mellett, sokáig kultúrcsoportot is működtetett a BSC. A csoport színvonalas előadásai azon túl, hogy a település lakóinak jó szórakozást nyújtottak, a belépőjegyek ellenértékéből, a sportrendezvények bevételeiből, a tagdíjakból, a lakosság anyagi támogatásaiból befolyt összegekkel együtt, az egyesület működtetése során felmerült költségek fedezésére szolgált. Ugyancsak ezt szolgálta a már említett Ambill Szállóban, és a Nemzeti Szállodában (itt és ma a Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár működik) megtartott gyakori és sikeres táncmulatságok is. A kiadások fedezetére akkor, ezek a bevételek elégnek is bizonyultak. Óh, boldog békeévek: hol vagytok már?

A BSC megalapítását követően a sportrendezvények átkerültek a Templom térről, a Muity malom előtti térre. Amíg a malom épülete (a „Taknyos" műintézettel szemben) mind a mai napig áll, az egykori vásár-, és sporttér a maga darabka lelátójával az akkori funkciójában már nem létezik. A területet a Csikériára vezető út szeli ketté, és egy ABC áruház, valamint a neve szerint ugyancsak egykori Újvárosi lakótelep áll, a Kosztolányi utca és a Szent János utcáról megközelíthető, egykori grófi parkból kihasított mai sporttelep szomszédságában.

Néhány mondattal évtizedeket íveltük át. A hőskortól napjainkig, gyorsan eljutottuk, de ami a kettő között volt (van), a sok szép eredmény mellett, a gondoktól sem mentes. Folytatás a 2. oldalon

Az egyesület fejlődésének alig tizenkét hónapos működés után, először a világháború eseményei állták útját, amiről csak negyedszázad elmúltával derült ki, hogy az első volt, amikor újabb világégés tette sokadlagos kérdéssé a sport ügyét.

Az egyesület többször állt válaszút előtt, a háborús események mellett, főként a működéshez szükséges anyagi fedezet biztosítása miatt. Mert ami elég volt az indulásnál, arról először a harmincas években derült ki, hogy kevés. Akkor egy fúzióval megoldódtak a gondok. Sikerült az egyesület működőképességét fenntartani, de már egy új név alatt. A névváltozás tíznél többször ismétlődött. Legutóbb 1988-ban az egyesület alapításának 75. Évfordulóján, amikor jelenlegi nevét kapta. Amint kitűnik, a 80 éves múltra még az egyesület neve sem tekinthet vissza, bár amiről szó van, még mindig ugyanaz

A kezdetektől csak a labdarúgó szakosztály működése folyamatos, már az említett szüneteket leszámítva. Mint a magyar labdarúgásban általában, így a bácsalmási labdarúgás történetében, főként színvonalában egyáltalán nem örömteli változások következtek be.

Bácsalmás egykor Pécs, Nagykanizsa, Kaposvár, Szeged, Kecskemét, sőt Szabadka, legjobb csapatainak is méltó ellenfele volt. A jelenlegi megyei csapatok egykor egy napon sem lehetett említeni az almásival, de az utóbbi években már Kunbaja, Tompa és még lehetne sorolni hosszan, hogy kik ellen, már nem mehetünk biztosra. Bár az utóbbi években voltak biztató jelek, de ez még mindig csak arra volt elegendő, hogy a megyei I. osztályban nem kellett rettegni a kiesés rémétől, ám olykor ebben a szerencse is főszerepet játszott. Legutóbb az 1995/96-os bajnoki évben. Az a veszély sem fenyegeti a csapatot, hogy egy megyei döntő után, csak azért nem jutnak fel az NB II-be mert az abszolút eldöntetlen párharc után az osztályozóra kerülést eldönteni hívatott pénzfeldobásnál Fortuna Istenasszony, nem fogadja kegyeibe a csapatot. Ez történt 1953-ban. Mondhatnánk: hagyjuk már a rongylabdás időket. Más korban élünk. Ez a vélekedés igaz lehet, ám arról elfelejtkezik az így vélekedő, hogy a már említett városok csapatai többnyire eljutottak az NB I-be, de az NB II-be egészen biztosan. Bár az almási csapat is eljutott a második osztályba, többször is, ám azt megyeiként jegyezték. A legutóbbi bajnokságban Kunbaján Halász István hosszabbította meg a megyei I. osztályú tagságát a csapatnak.

Az idén mi lesz? A tavaszi tizenöt mérkőzés után majd kiderül. A jelek nem sok jóval kecsegtetik a labdarúgást szerető helyi szurkolókat. A csapatból hiányzik egy igazi vezéregyéniség, egy karmester, aki fazont adna a csapatnak.

Vissza a lap tetejére *****

Bácsalmási labdarúgók a válogatottban

Napjainkban sok sportegyesület oldhatná meg az éves beszámolóját Carl Sandberg gondolatával: „Ha lenne egy kis sonkánk, süthetnénk sonkás tojást. Ha lenne néhány tojásunk." Utalva ezzel a nehéz gazdasági helyzetre, a pénztelenségre. Arra, hogy a mai sportvezetőkből sem a tenni akarás hiányzik, ám a szárnyaló képzeletnek gátat szab a pénzügyi háttér. Ez derült ki 1996. Novemberében a Sárga Csikó étteremben is, ahol a helyi Petőfi VSE tartotta évzáró összejövetelét. Bár az említett tétel Bácsalmáson is igaz, itt sem dúskálnak az anyagi javakban, az eredmények zömében nem ezt igazolják.

A női kézilabdásokat némi szemrehányással talán csak a Tököl ellen, hazai pályán elszenvedett vereség (17-18) miatt illethetnénk, mert a győzelem is a kezükben volt. Ám ez ott is maradt. A javukra megítélt 8 hétméteresből, csupán négyet értékesítettek. Ezzel ismét csak azt bizonyították, hogy a javukra megítélt büntetők egyelőre még többnyire a PVSE együttesét sújtják. Pedig azzal a két ponttal a rendkívül szoros középmezőnyben, az ötödik helyről várhatták volna a tavaszi folytatást.

A férfi kézisek az 1995/96-os bajnokságban, félidőben még három pont előnnyel álltak a mezőny élén. Nagy esélyük volt az NB II-be jutásra. A tekintélyes előnyük azonban a tavalyi hóval együtt elolvadt. Végül a harmadik helyen végeztek. Az idei bajnokságban ismét a dobogós helyezések egyike a cél.

A felnőtt labdarúgók az előző bajnoki évben, nincs ezen mit szépíteni, a papírforma szerint kiestek a megyei első osztályból, ám a szomszédvár Kunbaja, - amely kiesett, de mégis az NB III-ban folytatta - megmentette a csapatot az osztályváltástól. Így a megyei I. osztályban rajtolhattak ismét. Bár a játékosok létszáma népes volt, az viszont hamar kiderült, hogy minőség tekintetében erősítésre szorul. A 10. Forduló után ismét Kunbajáról jött a segítség. Az NB III-ból visszaléptetett csapatból visszaigazolt Snyehola, Kovács, és Szalai, majd egy fordulóval később Palla Zoltán is. Ettől kezdve lódult meg a PVSE szekere és a kiesés szempontjától némileg biztonságosabb helyre küzdötték fel magukat.

Labdarúgásban az utánpótlás csapatok, a szebb jövő reménységei kárpótolták a sportág helyi híveit. Az ifjúsági együttes a kiélezett küzdelemben csupán két ponttal lemaradva az elsőtől a negyedik helyen várja a tavaszi rajtot. Ami viszont ennél örömtelibb, hogy ebben a korosztályban több olyan játékos kergeti a labdát, aki ebből a korosztályból kikerülve a felnőttek között is megállja majd a helyét.

 A serdülők a Bajai csoportban veretlenül állnak a mezőny élén, a módszeres utánpótlás nevelésnek köszönhetően. Talán nem véletlen, hogy 1996-ban a megyei serdülő válogatottba hét (7) bácsalmási játékos is bekerült. Ami viszont már-már szenzáció számba megy: Bács-Kiskun megyéből négy játékos került be a magyar serdülő C-válogatott keretébe. >>>>>>>>>>>>

balogh_bodrogi_farkas_pvse_valogatott_labdarugoi.jpg

<<<<< A négyből három, a képen balról, jobbra: Balogh Bálint, Bodrogi Tamás, Farkas Zoltán a Bácsalmási Focisuli tagja, a PVSE igazolt játékosa.

A cselgáncsozók szakosztálya Liptai Edit magyar bajnok kinevelése (és távozása) óta, a hozzá hasonló képességű versenyzőktől, sikerektől kevésbé hangos.

A biliárdozók tevékenységét, a többszörös magyar bajnok Árpás István neve, és eredményei, fémjelzi.

A szakosztályok száma az idén a sakkozókkal bővült. A csapat jelenleg a megyei bajnokságban tologatja a bábukat a hatvannégy mezőn.

Az évzáró összejövetelen Kerényi Béla elnök megköszönte a sportolók, edzők egészéves munkáját. Külön köszöntötte a három válogatott labdarúgót és az egyesület legjobb sportolójának választott Tóth Zsuzsanna kézilabda kapust. Az ajándékokat és a legjobb sportolónak felajánlott díszes serleget Tóth Árpád polgármester úr adta át a PVSE kitűnőségeinek.

Kerényi Béla külön megköszönte a patinás egyesület szakosztályait anyagilag támogató városi önkormányzat, a helyi Jusifa KFT., valamint a Sághy Tüzép segítségét. Az est fő napirendje után, kötetlen beszélgetéssel és az alkalomhoz felszolgált vacsora elfogyasztásával zárult az est. Amely közben az is megfogalmazódott a jelenlévőkben, hogy ilyen rendezvényt gyakrabban kellene rendezni.

 Vissza a lap tetejére *****

Mérkőzések, eredmények

Kézilabda 1996.

pvse_nb_ii._del_1996._osz.gif

Női NB II. Déli csoport, 1996/97-es bajnoki év őszi szezon

PVSE - Szolnok 17-15 (7-5)

Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Korponai, Vikor.

PVSE: Tóth Zsuzsanna - Neupert Szilvia 3, Marián Katalin 9, Tóth Szilvia 2, Giszinger Andrea, Fischer Renáta 1, Lukács Zsuzsanna. Csere: Patocskai Ilona 2, Borics Szilvia. Edző: Prókai Károly. 

A bajnoki nyitányon a kemény, küzdelmes mérkőzésen 1-3-ról fordítottak a lányok. Az 54. Percben 4 gólra növekedett az előny (15-11), amiből kettőt sikerült megtartani.

A győzelem értékét csak növeli, hogy a Szolnok ellen még soha nem sikerült győzni. Továbbá az is örvendetes, hogy a tervezett átigazolások nélkül is képes a csapat a sikerre. Az együttes valamennyi tagja dicséretet érdemel. Védekezésben Tóth Zsuzsanna kapussal, támadásban Marián Katalinnal az élen.

PVSE - Újlak 14-13 (10-8)

Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Faczkó, Masa.

PVSE: Tóth Zs. - Neupert 2, Giszinger 6, Tóth Sz. 2, Marián 1, Patocskai 3, Lukács 1. Csere: Fischer. Edző: Prókai Károly.

A bajnokság harmadik fordulójában, most Tóth Zsuzsi vezérletével, csak a védekezésben nyújtott kiválót a csapat, ám most ez is elég volt a győzelemhez.

A támadójáték elég döcögős volt, ez igaz, de ezt a játékot pontra játsszák. Vannak csapatok az egyesület berkeiben is, ahol sokat adnának azért, ha egy kicsit akadozó játékkal, de győzni tudnának. Ezzel együtt van mit javítani a csapat játékán. Ez volt a csapat második tétmérkőzése, noha már a negyediknél kellene tartani.

A Dréher elleni bajnoki mérkőzés egy budapesti kirándulás után azért maradt el, a második fordulóban, mert a pestiek nem jelentek meg a mérkőzés helyszínén. Mint kiderült, a szövetség elírta az időpontot.

A Magyar Köztársaság Kupa országos selejtező első fordulójában azért maradt el a mérkőzés Bácsalmáson, mert a Debreceni SI az utolsó pillanatban visszalépett, de a szövetség erről a debreceni csapatra várakozó Bácsalmást, már nem értesítette. Ezzel együtt a második fordulóba jutott a PVSE.

PVSE - Érd 17-12 (8-4)

Bácsalmás, 200 néző. Vezette: Fogl, Terbe.

PVSE: Tóth Zs. - Neupert 1, Giszinger 6, Tóth Sz. 2, Marián 3, Patocskai 4, Lukács 1. Csere: Fischer. Edző: Prókai Károly.

Az első tízpercben a vendégek szereztek előnyt (2-3), ám a 16. Percben már a PVSE vezetett (6-3).

A szünet után az érdiek két gólra csökkentették hátrányukat (9-7), de ettől kezdve a védekezés mellett, a támadásban is megtalálták a vezérfonalat Giszingerék, és megnyugtató előnyt szereztek a hajrá perceire. (56. Perc: 15-9).

Kitűntek: Tóth Zsuzsanna, Giszinger Andrea, Patocskai Ilona, Marián Katalin.

Eddig 100 százalékos a csapat, ám az igazi erőpróbák még csak most következnek. Tehát nem kell félni, hogy a nyakunkon marad az első helyezés. Figyelemre méltó, hogy a csapat kritikus helyzetekben sem omlik össze, a tervezett erősítések elmaradása ellenére is van tartása.

Ez a mérkőzés, a búcsú alkalmával kilátogató népes szurkoló táborunk körében is jó hírverésnek bizonyult. Remélhetőleg egyre többen biztatják majd a csapatot néhány jó szóval.

PVSE - Tápiószele 16-19 (6-9)

Tápiószele, 100 néző. Vezette: Hegedűs, Mháler.

A tavalyi második otthonában jól helytállt a PVSE. A 10. Percben, 1-3-ról, 4-3-ra fordított, majd a szeleiek szereztek háromgólos előnyt.

A szünet után, ismét ledolgozta hátrányát a PVSE (9-9, 10-10), de a kiegyenlített erők küzdelméből végül, a hazai csapat került ki győztesen.

Tavaly 16-27 volt az eredmény. Tavasszal Bácsalmáson 15-15. Tavasszal nem lenne nagy meglepetés, ha végre, PVSE siker születne.

Magyar Köztársaság Kupa

PVSE - Nádudvar 17-21 (9-13)

Női mérkőzés. Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Kliment, Serfőző.

A sorsolás szeszélye folytán az idei kupaküzdelmekben is összesorsolták a két együttest. A rendkívül sportszerű mérkőzésen a volt első osztályú játékosokkal (Rádinné, Bojtor) megerősödött vendégek ellen 20 percig egyenrangú ellenfélnek bizonyult a PVSE. Ekkor 7-7 volt az eredmény. Ezt követően Rádinné és Bojtor Jolán vezetésével négygólos előnyt szerzett a Nádudvar csapata.

A második félidőben ismét egyenragú ellenfélnek bizonyultak a hazaiak, de hátrányukat nem tudták csökkenteni.

Tavaly, 1995-ben lejátszott mérkőzéshez képest óriási a fejlődés. Akkor PVSE - Nádudvar 17-27! A Tápiószelénél és a most említettek jó jelnek számítanak a bajnokságra.

PVSE - Cegléd 22-50 (9-17)

Férfimérkőzés. Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Keszi Géza, Lövész József.

Az NB I-re pályázó Cegléd csapata ízelítőt adott a sportág szépségeiből. Kár, hogy ezt többen nem láthatták! (Éppen mérkőzést játszottak a Cegléd ellen.)

PVSE - Martonvásár 18-14 (7-8)

Martonvásár, 100 néző. Vezette: Feczkó, Maga.

PVSE: Tóth Zs. - Dibusz, Giszinger 8, Tóth Sz. 2, Marián 3, Patocskai 2, Lukács 2. Csere: Fischer. Edző: Prókai Károly.

Nehezen lendült játékba a PVSE, ám a második félidő közepétől nem volt kétséges, hogy az agresszív védekezésnek és Giszinger Andi eredményes támadás befejezéseinek köszönhetően a PVSE nyeri a mérkőzést.

Csak ismételni lehet: ez sem volt szépségdíjas mérkőzés, ám a csapat valamiből rendre jól vizsgázik. Ez a küzdőképessége, amivel többnyire az ellenfelei fölé kerekedik. Az újabb győzelmével, a vesztett pontokat nézve, második helyen áll a PVSE.

PVSE - Tompa 15-10 (8-6)

Tompa, 100 néző. Vezette: Korponai, Vikor.

PVSE: Tóth Zs. - Fischer, Giszinger 4, Tóth Sz. 1, Marián 7, Patocskai 2, Lukács 1. Csere: Potyondi Csilla (k), Neupert. Edző: Prókai Károly.

Népes szurkolótáborok biztatták a csapatokat, akik élvezetes jó mérkőzéssel szórakozatták a publikumot. A mérkőzésen nem szakadtak meg a sorozatok. A Tompának a nyeretlenségi, a PVSE együttesének egytől eltekintve a győzelmi sorozata. A PVSE Tóth Zsuzsanna kapussal az élen, az eddig tapasztalt kiváló védekezést megismételve, helyenként ötletes támadásvezetés végén Marián Kata és Giszinger Andrea gólerős játékával megérdemelt győzelmet aratott.

PVSE - Kecskemét 15-23 (7-12)

Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Csavar Zoltán, Grőber Mátyás.

A listavezető Delfin KC ellen Giszinger nélkül is derekasan küzdött a csapat. Az 50. Percben még csak 3 gól volt a különbség (15-18), ám a végjátékot jobban bírták a kecskeméti lányok. Sőt miután edzőjüket piros lappal kiállították, szinte szárnyakat kaptak.

PVSE - Bp. Open 16-26 (9-13)

Budapest, vezette: Bakó, Csaba

A tartalékos PVSE alaposan meghúzogatta az alvó oroszlán bajuszát. A mérkőzés 20. Percéig a felállt védelem ellen jól használták ki a bajnokságra törő Open hibáit. A védekezésben, eredményesen állták útját a gyors, jól kombináló hazaiaknak. Az eredmény ekkor 7-7 volt. Ezt követően azonban lépést váltottak a hazaiak és gyors lerohanásokkal bajnokesélyeshez méltóan győztek.

PVSE - Tököl 18-19 (10-11)

Bácsalmás, 150 néző. Vezette: Vörös, Forgó.

PVSE: Tóth Zs. - Neupert 1, Giszinger 4, Tóth Sz. 3, Marián 6, Patocskai 3, Lukács. Csere: Potyondi (k), Fischer. Edző: Prókai Károly.

Az újabb két pontot ígérő mérkőzésen a bűntetők jobb arányú (8/4) értékesítésével a remélt siker sem maradt volna el. Az akciókból viszont szép kombinációk végén remekbeszabott gólokat értek el a hazai lányok. Csak ezekkel a hétméteresekkel ne „büntetnék" a játékvezetők a PVSE csapatát.

 A kézilabda NB II-ben szereplő női csapat 1996. Őszén nyújtott teljesítményének értékelése, a Leporelló 2. Számában folytatódik. Terítékre kerül továbbá az a bizonyos 1953-as megyei döntő és természetesen a mai labdarúgó csapat őszi szereplése is, egyéb hírekkel együtt.                          

 Vissza a lap tetejére *****

Nincs itt mese! Győz, a PVSE!

Bácsalmás, 1997. február 1.

9. Bács-Kun Sport 1996-2013.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 67
Tegnapi: 160
Heti: 227
Havi: 6 224
Össz.: 2 067 564

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport II./1. 1997.02.01.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »