PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

BÁCS-KUN SPORT

VII. évfolyam, 3. szám

2002. október 23.

Tisztelt Mendler Úr!

Labdarúgás, megyei II. osztály Déli csoport

Csak egy gól, és más semmi...

Bácsalmás - Kiskunhalas 0-1 (0-1)

Csak az első félidőt tudnám feledni... II.

Bácsalmás - Decs 28-23 (14-14)

Gyenge kezdés, jó folytatás

Műanyag SK - Bácsalmás 23-26 (14-12)

Narancsik Máté ötödször

Csak Máté tündökölt - egy darabig

Mikor? Hát október 23-án!

Bácsalmás - Dunaszentbenedek 4-0 (2-0)

BKS501.htm

BKS502.htm

BKS503.htm

BKS504.htm

BKS505.htm

BKS506.htm

BKS507.htm

BKS508.htm

BKS509.htm

BKS601.htm

BKS602.htm

BKS701.htm

BKS702.htm

BKS703.htm

BKS704.htm

BKS801.htm

BKS802.htm

BKS901.htm

BKS902.htm

BKS903.htm

703

„Tisztelt Mendler Úr!

Talán nem haragszik meg az alábbi poénért, a levelem indításaként, - nem régen kaptam én is - de sok igazság van benne: Az ENSZ világszerte felmérést készíttetett "Kérem, írják le véleményüket a Föld más országaiban tapasztalható élelmiszerhiányról!" címmel. Az eredmény tökéletes kudarc lett, mert: - Afrikában nem tudták, mi az az élelmiszer, - Európa nyugati felén nem tudták, mi az a hiány, - Európa keleti felén nem ismerték a vélemény szót, - Argentínában és a banánköztársaságokban nem tudták, mi az a kérem, - és végül az USA-ban nem tudták, mik a Föld más országai.

Foci. Nos, ennyi komolytalanság után, örömmel közlöm, hogy Bácsalmás derék labdarúgói, a Kecel elleni hazai 1-0-s vereség után, vasárnap, (augusztus 25-én) Érsekcsanádon megszerezték első pontjukat, miután 1-1-es döntetlen eredményt értek el a tavaly dobogós helyezést elérő csapat ellen. Ha minden igaz, akkor szeptember elsején itthon játszik a PVSE."

703

Labdarúgás, megyei II. osztály Déli csoport

Csak egy gól, és más semmi...

Bácsalmás - Kiskunhalas 0-1 (0-1)

2002. szeptember 1., Bácsalmás, 251 néző. Vezette: Horváth, Serdűlt, Harsányi II. Bácsalmás: Varga - Kubina, Bodrogi, Szemán, Nagy, Csőke (Tóth 65.'), Nincsevics (Kövesdi 46.'), Varga R. (Rádi 46.'), Molnár (Máté 46.'), Berényi, Zsivanov M. Edző: Zsivanov Ferenc. Kiskunhalas: Ruskó - Suba, Tartott, Nagy, Hermann (Faddi 75.'), Paor, Erdélyi (Berki 46.'), Maczkó (Görög 84.'), Katona, Lajkó (Ficsor 55.'), Teremi. Edző: Gáspár Imre. Gólszerző: Hermann. Kitűntek: Szemán, Berényi illetve Hermann, Maczkó, Katona. Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás - Kiskunhalas 0-0

Gáspár Imre edző csapata a pontszerzés reményében látogatott Bácsalmásra és ezt maximálisan teljesítette. A mérkőzés 44. percében Hermann jobbalsó sarokra helyezett, kimondottan gyenge szabadrúgását követően Varga János kapus kezéből a gólvonalon túlra csúszott a labda. A II. félidőt három friss játékos bevetésével kezdte Zsivanov Ferenc csapata. Bár, nagynyomás alá kerültek a vendégek, kapujuk így is érintetlen maradt. Az, viszont, hogy a Kiskunhalas csak egy góllal győzött, az annak köszönhető, hogy szórványos kontratámadásaikat követően, Varga többször is bravúrosan hárított.

A kiváló játékvezetés mellett lejátszott mérkőzésen a rutinosabb vendégek győzelme megérdemelt.

703

Csak az első félidőt tudnám feledni... I.

Bácsalmás - Dávod 25-26 (12-17)

Férfimérkőzés. Bács-Kiskun megyei bajnokság, 1. forduló. Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Romsics, Fodorné. Bácsalmás: Kovács - Németh (2), Dörmő, Osztrogonácz (1), Róka (6), Csovcsics (3), Gertner. Csere: Szalai (10), Bilinovics (2), Szente. Edző: Honti Zoltán.Dávod: Nagy - Enviller, Tüske (2), Hirtenberg B., Hirtenberg T. (1), Hirtenberg Z., Hetyei (2). Csere: Simon (k), Zórity (7), Mándity (6), Horváth (2), Szántosi (6), Bugyáki. Edző: Zórity Mártyás. 7 méteres/gól: 3/3 illetve 4/2. Kiállítás: 2 perc a Dávodból. Eredmény alakulása: 10.': 3-4, 20.'8-10, 45.': 20-21, 55.': 22-26

A bácskai rangadó 10. percére, a vendégek szereztek egygólos előnyt, amit a félidő végére, ötgólos különbségre növeltek, elsősorban gyors lerohanásaiknak köszönhetően. A PVSE a második félidőben kezdett az elvárásoknak megfelelően játszani. A feljavult védekezésnek köszönhetően a 45. percben már csak egy gól volt a hátránya. Már-már úgy tűnt sikerül a mérkőzés állását megfordítani, ám a jobbnál, jobb gólhelyzeteket nem tudták értékesíteni, így a Zórity-legénység minimális különbségű győzelme megérdemelt.

Csak az első félidőt tudnám feledni... II.

Bácsalmás - Decs 28-23 (14-14)

Női mérkőzés. Tolna megyei bajnokság, 2. forduló. Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Kerekes, Mátrai. Bácsalmás: Banász - Gertner (4), Fenyvesi (16), Máté, Lukács (6), Rudics (1), Kiss (1). Csere: Csőke A., Kovács, Kocsis, Prókai Anett, Bokor, Prókai Anna, Szőke. Edző: Osztrogonácz János. 7 méteres/gól: 6/5 illetve 4/2. Kiállítás: 2 illetve 4 perc. Eredményalakulása: 4.': 1-4, 15.': 6-10, 26.': 11-14, 34.': 17-15, 43.': 25-20.

A mérkőzés első perceiben a vendégek és a szemerkélő eső meglepték a PVSE együttesét, ám a félidő végére Fenyvesiék ledolgozták hátrányukat. A második félidő harmadik percében vette át a vezetést a PVSE, és ettől kezdve előnyét egyre növelve biztosan aratott győzelmet a jó erőkből álló Decs csapata ellen. A vendégek közül Samu (14), és Kőfalvi (6) játéka emelkedett az átlag fölé.

Mit hozott a jövő? Lapozzon!

703

Még a javunkra megítélt büntető is minket súlyt...

Bácsalmás - Soltvadkert 1-4 (0-2)

2002. szeptember 15. Megyei II. osztály, Déli csoport. Bácsalmás, 391 néző. Vezette: Ignácz, Narancsik, Rokolya. Bácsalmás: Varga - Kövesdi, Bodrogi, Szemán (Kubina 60.'), Nagy, Szigeti (Páhor 46.'), Nincsevics (Máté 46.'), Mándity, Rádin (Tóth 60.'), Berényi, Zsivanov M. (Molnár 46.'). Edző: Zsivanov Ferenc. Soltvadkert: Hatvanyi - Aszódi, Csincsák, Kovács, Gusztos, Márton, Filus, Szlovák (Gilich 56.'), Szabó, Mészáros (Szekér 85.'), Hírsch (Csermák 46.'). Edző: Csincsák Zoltán. Gólszerzők: Páhor illetve Szlovák 2, Csermák, Mészáros. Kitűntek: Varga, Mándity, Berényi illetve Hatvanyi, Aszódi, Csincsák, Kovács, Szlovák. Sárga lap: Kövesdi, Nagy, Máté illetve Csincsák, Márton, Hírsch. Ifjúsági eredmény: Bácsalmás - Soltvadkert 1-1.

Krónika: A 2001-2002-es megyei első osztály mezőnyének nagy vesztesei közül két olyan csapat lépett pályára a bácsalmási búcsúban, amelyek a szigorúan vett versenyszabályok szerint, az új bajnoki évben akár a megyei első osztályban is folytathatták volna a pontvadászatot, de nem így történt. Bár a Soltvadkert az erősítéseiket nézve oda készült. Bácsalmáson pedig az előző bajnokság utáni huza-vonát követően a játékosállomány szinte kicserélődött és bizony annak ellenére, hogy a tavaszi eseményeket követően meghozott egyes határozatok szerint a végelszámolásnál, mint vétlen csapat, még a nyolcadik helyen is megfordult a PVSE, jelenleg a megyei II. osztály Déli csoportjában a mezőny második felében található. A fentiek alapján csak idő kérdése volt, hogy mikor indul be a vadkerti henger.

A 7. percben egy szép Szlovák, Szabó akció végén Szabó az ötösről lőtt a kapu fölé. A 11. percben Szlovákot ugratták ki két védő között és a kimozduló Varga mellett a kapuba gurított: 0-1. A 37. percben Mándity a sajáttérfeléről indulva sorra maga mögött hagyta az STE játékosokat majd a 16-oshoz érve önzetlenül Nincsevics elé tálalt, akinek középre, a léc alá lőtt labdáját Hatvanyi a kapu fölé tolta. A 42. percben ismét Mándity tört kapura, ám ígéretes helyzetben a labda egy védőről a kezére pattant. A kontra támadás végén pedig ismét Szlovák volt eredményes. Egy-egy helyett: 0-2

Az 58. percben, Csermák 5 méterről kotorta a labdát a hálóba: 0-3. A 70. percben Mészáros elé került a labda, majd két védő mellett, 8 méterről a kapu jobb oldalába csavarta a labdát: 0-4. A 80. percben Mándity tört kapura, amikor a 16-oson belül szabálytalanul szerelték. A büntetőt Bodrogi végezte el, ám lövése nyomán a labda előbb a jobb oldali kapufára, onnan a felsőléc érintésével a mezőnybe került. A kipattanó labdát a hazai játékosok szerezték meg, és ezúttal Páhort buktatták a vadkerti védők a 16-oson belül. Ignácz játékvezető habozás nélkül ismét a 11-es pontra mutatott. A büntetőt most a sértett végezte el, ám Hatvanyi remek vetődéssel hárította Páhor bal alsó sarokra tartó lövését. A kapus pechére, pontosan Páhor elé került a labda, aki másodszor már nem hibázott, és a léc alá vágta a PVSE szépítő gólját: 1-4.

703

Kézilabda: gyenge kezdés, jó folytatás

Műanyag SK - Bácsalmás 23-26 (14-12)

2002. szeptember 22. Bács-Kiskun megyei férfibajnokság, 2. forduló. Kiskunfélegyháza. Vezette: Domonics, Hódos. Műanyag SK: Vajda - Bánóczki (3), Árvai (4), Púl (2), Jónás (6), Terjék (6), Mister (2). Csere: Polyák, Zsinkó, Hatvan, Katona. Bácsalmás: Kovács - Németh (3), Dörmő (3), Osztrogonácz (2), Szalai (12), Rókai (6), Csovcsics. Csere: Bilinovics, Gertner, Szente. Kitűntek: Vajda, Terjék, Jónás illetve Kovács, Szalai.

A mérkőzés 5. percére a hazai csapat már négygólos előnyre tett szert, amiből a félidő végére kettőt megtartott. A folytatásban a Bácsalmás együttesének akarata érvényesült és Szalai vezérletével megadásra késztette lelkes ellenfelét.

Bácsalmás - Tengelic 12-14 (5-11)

Tolnai megyei női bajnokság, 3. forduló. Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Nikli, Pákolicz. Bácsalmás: Banász - Gertner (1), Lukács, Máté (2), Fenyvesi (7), Rudics (1), Kiss. Csere: Bozóki, Prókai II. Anett, Kocsis, Bokor, Dvoracskó, Prókai I. Anna. Edző: Osztrogonácz János. 7 méteres/gól: 2/1 illetve 4/1. Kiállítás: 6 perc a Tengelic csapatánál. Kitűntek: Banász, Fenyvesi illetve Csehné (5), Szalai (4), Soós (3).

Az esős időben lejátszott mérkőzés első félidejében a vendégek alkalmazkodtak jobban a vizes játékszerhez. Ennek köszönhetően hatgólos előnyt szereztek az egysíkú, könnyen kiismerhető támadásokat vezető PVSE ellen. A második félidő 26. percére, a feljavult védekezésnek és az ötletdúsabb támadásoknak köszönhetően a hazai csapat 12-13-ra felzárkózott, ám az egyenlítés, a kidolgozott helyzetek ellenére már nem sikerült. Az utolsó percben a PVSE egészpályás letámadása sem hozott eredményt, sőt a Tengelic kétgólosra növelte győzelmének különbségét.

703

Alsóházi rangadó 1.

Bácsalmás - Bácsborsod 0-4 (0-1)

2002. szeptember 29., Bácsalmás, 200 néző. Vezette: Allaga, Horváth, Márton. Bácsalmás: Varga J. - Kövesdi, Bodrogi (Varga R. 73.'), Farkas, Kubina, Rádi (Szigeti 46.'), Berényi, Mándity, Máté (Páhor 46.'), Molnár (Csőke 46.'), Nincsevics (Tóth 73.'). Edző: Zsivanov Ferenc. Bácsborsod: Farkas - Varga, Héhn, Várnai, Györe, Zavaros, Veverka, Kiss, Banász, Balázs, Grósz (Dobó 80.'). Edző: Illés Antal. Gólszerzők: Banász, Veverka, Kiss, Györe. Kitűntek: Farkas illetve Farkas, Varga, Györe, Banász. Sárga lap: Kövesdi, Bodrogi. Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás - Bácsborsod 9-1 (3-1).

Az alsóházi rangadó első félidejének nagy részében a hazai csapat játszott mezőnyfölényben, a vendégek keveset birtokolták a labdát, ám kapura veszélyesebb támadásokat vezettek. A játékképe alapján úgy tűnt, gól nélkül zárul az első félidő, amikor Veverka jobboldali beadását követően Banász a felsőlécre pörgette a labdát, ahonnan az a gólvonalon túlra jutott: 0-1.

A második félidőben a szokásos hazai frissítések sem változtattak a játékképén. Sőt, az első győzelem kiharcolásáért nagy erőkkel támadó PVSE fellazult védelmének hibáit a vendégek kíméletlenül kihasználták. 60. perc: ezúttal Banász jobboldali beadásából Veverka lőtt 12 méterről a jobb alsó sarokba: 0-2. 70. perc: kezezés miatt megítélt büntetőből szépíthetett volna a PVSE, de Berényi bal alsó sarokra tartó lövését Farkas hárította, majd a kipattanó labdát Csőke próbálta a kapuba helyezni, ám az, Farkas kezében landolt. Három perccel később, Kiss talált Varga kapujába: 0-3. 83. perc: a csereként beállt Dobó bal oldali elfutását, majd beadását követően, a középen jó ütemben érkező Györe állította be a végeredményt: 0-4!

703

Narancsik Máté ötödször

Kunbaja - Bácsalmás 4-2 (2-0) 

2002. október 6., Kunbaja, 400 néző. Vezette: Horváth, Süveggyártó, Papp. Kunbaja: Szőke - Simon, Kiss, Kiss Baranyi (Schneider 65.'), Hajdú (Páhor 85.'), Majoros, Wettstein, Torma, Varga, Berghoffer. Edző: Gálfi Imre.Bácsalmás: Varga J. - Varga R., Bodrogi, Farkas, Nagy, Szigeti, Tóth, Berényi, Nincsevics (Kubina 5.'), Horváth (Máté 80.'), Mándity. Edző: Narancsik Máté. Gólszerző: Kiss 2 (mindkettő 11-esből), Torma, Majoros illetve Berényi, Mándity. Kitűntek: Kiss, Majoros, Torma illetve Varga J., Varga R., Bodrogi. Ifjúsági mérkőzés: Kunbaja - Bácsalmás 1-1.

Krónika: A Kunbaja és Bácsalmás viszonylatában lejátszott mérkőzések mindig nagy érdeklődés mellett zajlottak, mondhatnánk presztízscsaták voltak eddig is. A mostani összecsapásnak külön érdekessége, hogy a PVSE edzője hét közben lemondott. Zsivanov Ferenctől, Narancsik Máté vette át a szakmai irányítást és a Kunbaja ellen már Ő, készítette fel a csapatot. A hét, nyeretlenül megvívott bajnoki mérkőzés után pontszerzésre készültek a vendégek, míg a hazai csapat az eddigi, nem túl rózsás szereplésén kívánt javítani.

Balszerencsésen indult a mérkőzés a PVSE számára. Narancsik Máté - Nincsevics sérülése miatt - már az 5. percben kénytelen volt átszervezni csapatát. A 7. perben tovább nőtt Narancsik gondja. Egy gyors indítás után Torma a balösszekötő helyéről, 11 méterről, a kapu jobb alsó sarkába helyezte a labdát: 1-0. A gól után a PVSE is bátrabban támadott, ám egyetlen ígéretes helyzetét a 25. percben Szigeti, Szőke kezei közé lőtte. A 40. percben növelte előnyét a Kunbaja együttese. Torma jobb oldali beadását Wettstein lőtte kapura, ám Varga remek reflexekkel hárított. A mezőnybe vágódó labdát Varga Mihály szerezte meg a baloldalon - a 16-oson belül - amikor a védők szabálytalanul választották el a labdától. A büntetőt Kiss László a kapu balalsó sarkába helyezte: 2-0.

A második játékrészben a PVSE nagy nyomás alá helyezte Szőke kapuját, és az 55. percben szépített, majd a 60. percben egyenlített. Előbb Berényi remek labdával szöktette Szigetit a jobb oldalon, akinek beadására Berényi érkezett jó ütemben és 11 méterről a balalsó sarokba vágta a labdát: 2-1. A 60. percben Mándity tört kapura a baloldalról, majd élesszögből, 10 méterről a balalsó sarokba bombázott: 2-2. Ekkor úgy tűnt, a győzelem sem reménytelen álom a vendégek számára, ám az egyenlítés a hazai csapat alvó oroszlánjait is felébresztette.  A 70. percben ugyan Majoros 5 méterről még kapu fölé fejelte a labdát, ám két perc múlva már ismét Kunbaja vezetett. A 16-oson belül Berghoffer viaskodott a védőkkel a labda birtoklásáért, amikor a földre huppant. Horváth sporttárs, habozás nélkül a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest ismét Kiss végezte el és ismét a kapu baloldalába helyezte a labdát: 3-2. A 80. percben előbb Torma két lövését védte Varga bravúrosan, majd Majoros öt méterről vágta kapu fölé a labdát. Az utóbbi akcióért kritikával illetett Majoros állította be a végeredményt, amikor a 82. percben szorongatott helyzetből a balalsó sarokba lőtte a labdát: 4-2.

A Kunbaja megérdemelt győzelme összeszokottabb, tudatosabb játékának köszönhető. A PVSE sincs még reménytelen helyzetben, ám ehhez, legalább a második félidőben mutatott játékát kellene állandósítani. Egykor, az 1997-1998-as bajnoki évben, 14(!) pontszerzés nélkül lejátszott mérkőzést  és edzőváltást követően, - nézd csak, akkor is Narancsik vette át a csapatot - 27 pont került a PVSE tarsolyába. Jelenleg, sokkal „könnyebb" helyzetben van az új edző és csapata: 8 forduló után, már egy pont, a birtokukba van. 

703

Alsóházi rangadó 2.

Bácsalmás - Vaskút 1-2 (0-0)

2002. október 13., Bácsalmás, 250 néző. Vezette: Tóth, Serdült, Harsányi. Bácsalmás: Varga J. - Kövesdi, Bodrogi, Varga R., Nagy, Szigeti, Nyitrai (Kubina 85.'), Berényi, Mándity, Szemán (Tóth 60.'), Hajdú. Edző: Narancsik Máté. Vaskút: Schmitz - Boczh, Takács, Csőzik Zs., Csőzik J., Klemm (Cseke 61.'), Császár, Jenei, Milánkovics, Ács, Rebenszki. Edző: Kurucz János.Gólszerző: Horváth (11esből) illetve Ács, Császár. Kitűnt: Varga János illetve Schmitz, Boczh, Ács.

703._vaskut_2002.10.13.jpg

E sorok szerzője, úgy gondolta: az, hogy a győztes csapatnak a fotója benne lehet az újságban, kellő ösztönzés arra, hogy minden erejüket latba vetve hajtsanak az első győzelem elérésének érdekében. Tévedtem... Illetve a Vaskút együttesét doppingolta jobban ez a lehetőség...

Krónika: Bácsalmáson, az alsóházi rangadón, sorsdöntő, amolyan hatpontos mérkőzés zajlott. Hazai siker esetén a PVSE játékosai az idei bajnokságban először, megízlelhették volna a győzelmi mámor semmivel sem pótolható állapotát, de legfőképpen nem kerülnek soros ellenfelükkel szemben hatpontos hátrányba. Nem szakadnak le, talán végleg, menthetetlenül... A vendégek, annak ellenére, hogy soraikból hiányzott Tamasi, Bárth és Szűcs, a három pont reményében léptek pályára.

Nos, a mérkőzés elején a PVSE játékosai talán átérezték helyzetüket, a kapujukhoz szögezték ellenfelüket. Előbb Berényi jobb oldali beadását Mándity csúsztatta fejjel kapura, majd Szemánt szerelték a védők szabálytalanul a baloldalon. A szabadrúgásból Mándity a jobb alsó sarokra lőtte a labdát, ám Schmitz bravúrosan szögletre mentett. A hazai csapat tovább támadott, ám a jó formában lévő Schmitz kapuját Hajdú sem tudta bevenni, bár kétszer is egyedül törhetett kapura. A vendégek negyedórányi játék után szabadultak ki saját térfelükről, aminek következményeként Ács szorult rövid ápolásra, miután ütközött, az ekkor még szikla szilárd hazai védelemmel. Ezt követően nem sokkal, Ács visszagurított labdáját Rebenszki lőtte a bal alsó sarokra, ám Varga remek vetődéssel szögletre tolta. A 25. percben Bodrogi 20 méterről, szabadrúgásból a kapu jobb oldalára megeresztet lövését, hárította Schmitz. A ritka ellentámadások egyikénél, a 31. percben Ács tört kapura ígéretes helyzetben, de Varga Róbert a 16-os előtt, egy szabadrúgás, és egy sárga lap árán, megálljt parancsolt a fürge lábú játékosnak. Az 5 fokos hidegben, szitáló esőben zajló mérkőzés első félidejének hajrájában kiegyenlített játék zajlott, a kapukra veszélytelenül.

A folytatás első perceiben előbb Mándity, majd Berényi lövései okoztak gondot a vaskúti védelemnek, a hőn áhított gólt, sőt gólokat a vendégek lőtték gyors egymásután: az 50. percben lesgyanús helyzetben kapott jó indítást Ács, aki az alkalommal élve, a kapu jobb oldalába lőtte a labdát: 0-1. Tovább rohamoztak a vendégek és Rebenszki távoli lövése egy védőn megcsúszva még szögletre vágódott, ám az 57. percben Császár szorongatott helyzetben, a bal alsó sarokba lőtt: 0-2. A hazai csapat vette át a kezdeményezést, ám gólhelyzetig csak a 75. percben jutottak el. Ekkor egy Tóth, Berényi, Hajdú akció végén Hajdú jobb alsó sarokra tartó lövését védte a kapus, és a szépítés is csak a 89. percben sikerült. A kapura törő Tóth ellen elkövetett szabálytalanságért megítélt 11-esből, Hajdú a balra mozduló kapus helyén, középen helyezte a kapuba a labdát: 1-2.

Narancsik Máté (Bácsalmás): A szerencsésebb csapat győzött. Kurucz János (Vaskút): Győzni szerettünk volna, és örülök annak, hogy még tartalékos csapattal is sikerült ezt megvalósítani. A gyengébb kezdés után, úgy érzem, hogy a bajnokság őszi fordulóinak közepére a csapatom egységessé vált, és bízom abban, hogy a kialakult jó csapatszellemnek köszönhetően sikerül a középmezőnybe felzárkózni.

703

Kószahírek

Ha hinni lehet a kószahíreknek, a vaskúti csapat ellen elszenvedett újabb vereség következményeként Hajóson, egy alaposan megváltozott összetételű PVSE lép pályára. No, nem térnek vissza hozzánk, a most még több más település csapatában szereplő játékosok, - Bögre, Kővári, Párczen, Száhl, stb. - hanem az ifjúsági együttes legjobbjai kerülnek be az első csapatba.

Nincs itt, mese! Győz a PVSE!

703

Csak Máté tündökölt - egy darabig

Bácsalmás - Kocsola 13-19 (8-8)

2002. október 13. Tolna megyei női bajnokság. Bácsalmás, 50 néző. Vezette: Kiss, Papp. Bácsalmás: Halász Csilla - Gertner Andrea 1, Fenyvesi Éva 3, Máté Tünde 7, Bozóki Tímea 1, Rudics Zsuzsanna, Kiss Bettina 1. Csere: Bokor Dia,  Prókai Anett, Kocsis Anett, Prókai Anna. Edző: Osztrogonácz János. Hétméteres/gól: 3/1 illetve 5/3. Kiállítás: 4 illetve 6 perc.

Az, hogy Bácsalmáson az idei őszi mérkőzéseken eddig mindig esett az eső, már említésre sem méltó. Így volt ez most is. Ennek ellenére a mérkőzés 28. percében még a PVSE vezetett, 8-6-ra úgy, hogy Fenyvesit végig követő emberfogással őrizték, ám ekkor még Máté tökéletesen pótolta „hiányát". Ugyanis, a PVSE első öt gólja, illetve az első félidő nyolc hazai góljából hat, Máté nevéhez fűződik.

A 35. percben Fenyvesi és Máté révén ismét kétgólos előnyre tett szert a PVSE, ám a 41. perben már a kocsolai lányoknál volt az előny. (10-11). Az egygólos hátrányt még sikerült kiegyenlíteni, de ettől kezdve, már Máté sem Tündökölt. A védők nem engedték. Így az 54. percben 13-15-re módosult az eredmény és ekkor már csak abban lehetett bízni, hogy ezen a napon legalább majd a PVSE labdarúgói nyernek a Vaskút ellen, ám a hazai szurkolók ebbéli reménye sem teljesült. Apropó foci: Hajdú Gyulától a PVSE labdarúgójától pedig ezúton is elnézést kér a labdarúgó mérkőzésről tudósító azért, bár következetesen, de helytelenül, legalább ötször Horváth néven vonultatta be a helyi sporttörténet nem éppen dicső lapjaira. (pk)

703

Irány a megyei három?

A 2002. Július 16-án, megválasztott elnökség akarata, mely szerint a PVSE labdarúgó csapatában, a jövőben csak helyi játékosok játszhatnak, dicséretes elhatározás. Ugyanakkor szomorú is, hogy ez ismét cél lehet. Az 1999-2000-es megyei bajnokságra már kialakult ez a bácsalmási fiatalokból álló együttes, amelyet az 1997-2002. között ténykedő, sportvezetés teljesen szétzilált. A következő oldalakon arról olvashatnak, hogy mi történt azt követően, amikor az idegenlégiósok egy emberként fordítottak hátat az egyesület csapatának.

Van még esély a negyven pontra

703.2_pvse_serdulok_kovari_peter_edzovel.png

Bácsalmáson kisebb földindulás zajlott az 1999-2000-es bajnoki rajt előtt a megyei első osztályú labdarúgócsapatnál. Az előző bajnoki évben szerepelt játékosok közül nyolc a távozás mellett döntött. A sportvezetők a kiváló utánpótlásnak köszönhetően, nem estek kétségbe. Tudomásul vették, hogy az előző évi kezdőcsapatban szerepelt hat játékosra nem számíthatnak az új idényben.

Helyükre visszaigazoltak három fiatal, a helyi szurkolók előtt sem ismeretlen játékost. Mándity Róbert Tompáról, Szőcs Gábor Nádudvarról és Bodrogi Tamás a Budapesti Vasasból érkezett. Továbbá a felnőtt csapat keretében kapott helyet a PVSE elmúlt évi ifjúsági bajnokcsapatából Bodrogi Kornél, Tóth Csaba, Páhor Zsolt, Gergely Gábor, Bögre Károly, Körmöczi Roland, Berényi Krisztián. Az „új" és megmaradt régi játékosok - Szőke István, Barna Jenő, Kiss B. Csaba, Török László, Száhl Imre, Kővári Péter, Kővári Ákos, Balla Csaba, Schneider István, Szigeti Csaba - alkotta húszfős keret átlagéletkora alaposan lecsökkent, hiszen ez 22,4 év. Az ősszel pályára lépett játékosok között alig akad már olyan, aki nem Kiss Baranyi Sándor edző neveltje. A távozók figyelembe vételével a PVSE őszi szereplésében pesszimistán gondolkodókra rácáfolt a „csikócsapat", hiszen az elmúlt évek egyik legjobb teljesítményét érték el. Olyan együttes bontogatja a szárnyait Bácsalmáson, amely magába hordozza a még szebb eredmények lehetőségét is.

- A PVSE együttesének a célkitűzése az volt, hogy az őszi eredmények alapján legyen esélye a bajnokság végére a 40 pont begyűjtésére. A nehézségek - nemzedékváltás és a versenykiírás miatt rövidre sikerült felkészülés - ellenére kialakult egy sajátos, a PVSE csapatára jellemző harcmodor. Ennek köszönhetően a kitűzött célt elértük (19 pont). - értékeli az őszi idényt Kiss Baranyi Sándor edző - A 11. helyezésünk nem csalódás, de túlzott örömre sem ad okot. Az egycsatáros játék ellenére elfogadható támadójátékot produkáltunk. (25 gól). A védekezés viszont rendkívül gyatra volt (33 gól). A csapatban 20 játékos kapott szerepet. Kezdőként minden mérkőzésen pályára lépett a csapatkapitány Kővári Péter és Tóth Csaba. Csak egyszer hiányzott Száhl Imre, Barna Jenő és Szőcs Gábor. A legeredményesebb góllövőnk Szőcs Gábor volt 7 góllal, őt követi Balla Csaba és Kővári Péter 4-4 illetve Mándity Róbert 3 góllal. A tavaly még az ifiben jeleskedő fiatalok Körmöczi, Gergely, és Bögre is szerzett 1-1 gólt.

Az ősszel Török László nyújtotta a legjobb teljesítményt, de átlag felett teljesített Kővári Péter, Szőcs Gábor. A többiek sajnos a szezon utolsó harmadában nem tudták hozni a kezdetben mutatott formájukat. 

- Az ifjúsági csapatunk a bajnoki cím védőjeként a negyedik helyen várja a folytatást. Az őszi szezon az új csapat kialakítása jegyében zajlott. Több olyan játékos szerepel ebben az együttesben is, - Jaszenovics, Párczen, Szemán, Tóth Zsolt, Kubina, Snyehola Ákos, Radics, Erdősi - akik a későbbiekben sikereket érhetnek el.

(2000. II.)

703

Patinás múlt, szerény jelen. Dicső jövő?

Az elmúlt évtized egyik legjobb teljesítményével a megyei első osztályú bajnokság 11. helyén végzett Bácsalmás csapata, a Petőfi VSE. Bár a helyezést nézve nem az ilyen teljesítményt szokás dicsérő jelzőkkel illetni, ám az előzmények ismeretében a PVSE rászolgált az elismerő szavakra.

A PVSE vezetés hosszú távú célja egy olyan csapat kialakítása volt, amelyben helyi fiatalok lépnek pályára hétről-hétre. Mégis meglepte őket, hogy az 1999-2000-es bajnoki év előtt, az addig zömében kulcsjátékosoknak számító légiósok a távozás mellett döntöttek.

Bácsalmáson a helyi szurkolók, akik egyre nagyobb számban látogatják a mérkőzéseket ismét, úgy mondják: jó döntés volt. Főleg az egyesület vezetése részéről, hogy nem marasztalták a távozókat. Az addig főleg kiegészítő szerepre kárhoztatott felnőtt játékosok (Szőke, Száhl, Török, Barna, Kővári P., Kővári Á., Kiss Baranyi Cs., Balla, Schneider) mellett, a megyei bajnokságot nyert ifjúsági csapat legjobbjainak (Bodrogi K., Tóth Cs., Körmöczi, Gergely, Páhor, Bögre, Berényi) szavaztak bizalmat. Visszaigazolták viszont Mándity Róbertet, Bodrogi Kornélt és Szőcs Gábort, három további tehetséges fiatalt.

Egy stílusos csapat kialakítását és annyi pont begyűjtését tervezték az őszi idényre, amennyi reményt ad a negyven pont elérésére, a bajnokság végére. Az őszi teljesítménnyel (19 pont) elégedett lehetett a PVSE. Különösen idegenben és az idény kétharmadáig szerepeltek kiválóan. Annak ellenére, hogy sok gólt kaptak (33), és a lehetőségekhez mérten keveset rúgtak (25). Az időközben a magyar bajnoki rendszer átszervezéséről napvilágot látott döntés miatt, amely szerint legrosszabb esetben akár hat csapat is kieshetett volna a megyei első osztályból, a hibák javítása és a tíz közé kerülés szinte elengedhetetlennek tűnt.  Tavasszal a védelem sokat javult (22), ám a támadójáték, legalábbis a helyzetkihasználás romlott, a lőtt gólok száma csökkent (17). A PVSE végül csak 3 ponttal maradt el a céltól és a 11., bent maradást biztosító helyen végzett. A tavasszal különösen a védelem jeleskedett: Szőke István, Száhl Imre, Török László, Körmöczi Roland, Tóth Csaba, Barna Jenő, Kiss Baranyi Csaba egymást múlták felül. Sőt Száhl (3), Barna (2) és Tóth Csaba (2) révén a lőtt gólok felét is a védelem tagjai érték el. (3 gól bátyai "ajándék"). Ez az arány a csapat játékából is ered, de abból is, hogy az ősszel, 7 góllal házi gólkirály Szőcs Gábor csupán egyszer talált be a kapuba, Mándity Róbert pedig adós maradt a gólokkal. Ugyanakkor, a Kővári Péter csapatkapitány mellett, a másik játékmester, a fiatal, nagy ígéret Bögre Károly háromszor is eredményes volt. Összességében egy-két botlástól eltekintve a helyi szurkolók és a szakvezetők elégedettek lehetnek a csapat teljesítményével, a játékosok fejlődésével.

Bácsalmáson az elmúló évezred utolsó évtizede inkább az utánpótlás csapatok kiváló eredményeitől vált emlékezetessé. Ám az ekkor kinevelt tehetséges, korosztályukban bajnoki címeket halmozó fiatalok hordozzák magukban a felnőtt csapat harmadik évezred első évtizedének veretes sikereit is. Általuk, ha a védelem mellett a támadójáték is kiegyensúlyozottabb lesz, már a következő bajnoki évben, előre léphetnek a megyei első osztály ranglétráján. A nyári, alapos felkészülés után a 2000-2001-es bajnoki évben, idegenben a Kerekegyháza ellen lép pályára a PVSE együttese Kiss Baranyi Sándor edző irányításával. (2000. VII.)

703

 Mint a jó borhoz, idő kell!

703._3_pvse_ifjusagi_bajnokcsapat_kis_baranyi_sandor_edzovel....jpg

PVSE felnőtt labdarúgócsapata Kiss Baranyi Sándor edző irányításával, az átszervezés alatt álló 16 csapatos megyei első osztályban, a középmezőny tagjaként, a 11. helyen várja a bajnokság befejező mérkőzéseit. A szurkolók közül többen fanyalognak ezen a teljesítményen, mi több a távolmaradásukkal „tüntetnek" a mutatott játék miatt. Persze helytelenül, mert a PVSE mérkőzéseire nem azért jár az ember, mert ezeken világszínvonalú produkciót láthat. Sokkal inkább azért, mert ez a csapat a miénk. Ez a csapat már sokkal inkább, mint az elmúlt két évtizedben bár mikor. Az eredményekről is csak ez mondható el, ami annak köszönhető, hogy a '80-as évek végén, Bácsalmáson beindult a módszeres utánpótlásképzés. Ennek nyomán a PVSE mai csapatában 99 %-ban már sajátnevelésű játékosok szerepelnek, és a játékosállomány döntő hányada a már említett nevelőmunkának a gyümölcse. Hogy olykor a papírforma mérkőzéseken még elmarad a siker, ez pont abból ered, hogy a csapat nagyon fiatal átlagéletkorú. A nagy öregek - Szőke István, Száhl Imre - mellett, a második generációt jelentő korosztály - Kővári Péter, Kővári Ákos, Mándity Róbert, Barna Jenő, Kiss Baranyi Csaba, Balla Csaba - és az „újhullám" tagjai, - Bodrogi Kornél, Bodrogi Tamás, Bögre Károly, Török László, Körmöczi Roland, Páhor Zsolt, Berényi Krisztián, Gergely Gábor, Szőcs Gábor, Tóth Csaba, Bálint Zoltán - szinte tinik még. Azonban, ha végig nézzük az elmúlt évtizedben az utánpótlás által elért eredményeket, biztosak lehetünk abban, hogy a korosztályos bajnokságok sikerei után, szemben az eddigiekkel, a felnőttek mezőnyében is veretesebb eredményeket érhet el a PVSE együttese. Ehhez azonban idő kell, és az igényes sportszakmai képzésen túl a játékosok nevelésével, az emberi gyarlóságaik nyesegetésével is többet kellene foglalkozni. Folytatva az elmúlt tíz év kitartó szakszerű munkáját, ami megalapozta, hogy a harmadik évezred első éveiben a nagy elődökhöz méltó eredmények megszülethessenek.

A Focisuli növendékei a PVSE csapatába igazolva a megyei serdülő bajnokság Déli csoportjában háromszor - 1996-97, 1997-98, 1998-99-ben - végeztek az élen, egyszer és az egyesület történetében először - 1997-98-ban - a Bács-Kiskun megye bajnoka címet is kivívták. Ezt, a megyei ifjúsági bajnokságban kivívott bajnoki cím követte - 1998-99-ben - amit, először és hosszú ideig utoljára 1970-ben értek el labdarúgásban a bácsalmási fiatalok.

Az egyik tanult barátom nem rég azon kesergett, hogy a serdülő korosztályban az idén nem lesz bajnoki cím. Én azt mondom, néhány kiváló képességű játékos kineveléséhez, ez nem is szükséges, de ahogy én látom őket hamarosan lesz bajnoki cím is. Egy másik azt „nehezményezi", hogy a megyei ifjúsági bajnokságban első helyezett csapatból a felnőttekhez átkerült játékosok még nem váltották meg a világot, azaz a PVSE együttese nem sokat lépett előre a táblázaton.

Ez a vélemény igaz lehet, de mint a jó borhoz, ahhoz is idő kell, hogy egy játékos beérjen, kiforrja magát. pk (2000. V.)

Nincs itt mese! Győz, a PVSE!

Mikor? Hát október 23-án!

Bácsalmás - Dunaszentbenedek 4-0 (2-0)

Bácsalmás, 75 (!) néző. Vezette: Keresztes, Allaga, Serdült. Bácsalmás: Jaszenovics - Nagy, Bodrogi, Szemán, Varga R., Páncsics (Csőke 85.'), Nyitrai, Berényi, Molnár, Hajdú (Máté 85.'), Mándity. Edző: Narancsik Máté.Dunaszentbenedek: Vén - Tóth, Illés, Kocsis, Farkas (Varga 65.'), Kovács, Kerekes, Sári, Bessenyei, Pákolicz, Posztobányi. Játékos-edző: Kovács László. Gólszerző: Mándity 2, Nyitrai, Páncsics.Kitűnt: a PVSE együttese. Sárga lap: Szemán, Berényi. A hazai együttesben, Varga János kapus sérülés, Farkas Zoltán sárga lapok miatt nem szerepelhetett a csapatban. Nos, ezek ellenére, Narancsik Máté alaposan átszervezett gárdája a győzelemben bízva lépett pályára a jó erőkből álló Dunaszentbenedek ellen, bár a vendégek is hasonló elképzeléssel kezdték a mérkőzést.

Mérleg. Bácsalmás: 10 mérkőzés, 1 döntetlen, 9 vereség. 6 adott, és 36 kapott gól. 1 pont. 3 %-os teljesítmény, gólkülönbség -30!!! Utolsó, 16. helyezés.

Dunaszentbenedek: 10 mérkőzés, 2 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség. 12 adott, 14 kapott gól. 11 pont. 37 %-os teljesítmény, gólkülönbség -2. A három vereségből kettőt a 9., és 10. fordulóban szenvedték el, olyan meccseken, amelyeken 6, a bácsalmási vendégszerepléssel együtt 9 pont volt az elvárás. Helyezés: 11.

Krónika: Az október 23-án, szerdán lejátszott mérkőzés előjátékán, a serdülő csapat Józsa Zoltán edző irányításával 8-0-ra, az ifjúsági együttes 6-0-s különbséggel verte ellenfelét. A nézők ezek után azt várták, hogy a számtani sorozat a felnőttek mérkőzésén is folytatódik, azaz 10-0 vagy legalább 4-0 lesz az eredmény. A józanabbak már annak is örültek volna, ha csak egy ici-pici gólocskával is, de a PVSE megszerzi első, és remélhetőleg nem utolsó győzelmét. A remek, napsütéses időben kezdődhetett a játék, aminek egyetlen szépséghibája az volt, hogy a Penny market építő munkásaival együtt is csak 75 néző előtt. Ez azonban nem zavarta a hazai csapat játékosait abban, hogy megszorongassák ellenfelüket.

A 15. percben aztán már, nem csak szorongatták ellenfelüket, megszerezték a vezetést is. A kapuval szemben Nyitrai vállalkozott lövésre 16 méterről, amit a vendégek kapusa még kiöklözött ugyan, de éppen Nyitrai elé, aki másodszor már nem hibázott és a kapu jobb alsó sarkába helyezte a labdát: 1-0! A vezetés megszerzése után sem álltunk be védekezni és egy perc múlva Mándity néhány csellel a kapu elé játszotta magát, ahol a védők az utolsó pillanatban szögletre mentettek előle. A 27. percben Hajdú Gyula cselezte magát tisztára, majd a ballal megeresztett lövése nyomán a labda, a jobb oldali kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A vendégek első említésre méltó helyzete a 31. percben adódott, ám Illés 18 méterről elengedett lövését Jaszenovics biztosan fogta. A 41. percben Kovács László edző ívelte kapu elé a labdát, amit a jó ütemben érkező Farkas bombázott kapura, de Jaszenovics Zoli ezúttal is biztos kézzel tette ártalmatlanná a lövést.

A félidő utolsó percben Szemán szerelt a saját térfelének közepén, majd remekül szöktette a baloldalon Mándityot, aki lekezelte a labdát, és lendülettel rávezette védőjére, akit egy megkerülős csellel rázott le magáról végül 11 méterről, a jobb alsó sarokba lőtt: 2-0.

A második félidőben, bár többet birtokolta már a labdát az ellenfél is, emlékezetes események a PVSE játékához fűződtek. Az 50. percben Hajdú fejjel játszotta a labdát Mándity elé, aki két védő közül kitörve egyedül vezethette a labdát Vén kapujára, ám a végén elbizonytalanodva, a kivetődő kapuson nem sikerült átemelnie a labdát. A 77. percben Hajdú remekül tálalt a kiugrásra váró Páncsics elé és Páncsics 14 méterről, a tehetetlen kapus mellett a jobb alsó sarokba lőtte a labdát: 3-0. Egy perccel később Jaszenovics előbb egy szabadrúgást követően, majd egy 18 méterről elengedett átlövés után bizonyította rátermettségét, amikor a bal alsó sarok előtt hárított remek vetődésekkel. A végeredményt Mándity állította be a 81. percben, amikor Berényi remek átadása után 8 méterről a bal alsó sarokba lőtt: 4-0.

Kitűnő játékvezetés mellett lezajlott mérkőzésen, a hazai együttesbe szinte nem volt gyenge pont. A minden csapatrészében jobb teljesítményt nyújtva megérdemelten győzött, és szerezte meg első, remélhetőleg nem az utolsó győzelmét a PVSE. A vendégek pedig, ezzel a mérkőzéssel együtt, az utolsó három lejátszott mérkőzésükre tervezett 9 pont helyett, pont nélkül maradtak, 0-9-és gólkülönbséggel, azaz még gólt sem tudtak lőni, de ez már legyen az ő gondjuk.

703

Bács-Kun Sport 2002. október 23.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 289
Tegnapi: 160
Heti: 449
Havi: 6 446
Össz.: 2 067 786

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport VII./3. 2002.10.23.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »