PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Bácskából, Észak-Olaszországba

Báthory és Szobieszki nyomában

Április utolsó hetében a kiskunhalasi székhelyű Simon és Csontos utazási iroda Észak-Olaszországba szervezett útján lapunk tudósítója is részt vett, amelyről ezúton számol be élményeiről útinaplójában.

Az utazás főcélja, a Reggo Emiliában (Modenától km-re) április 28-án megnyitott nemzetközi sertéstenyésztési kiállítás megtekintése volt. A jól felépített program azonban lehetőséget adott az Olaszország északi részén található városok - Padova, Firenze, Pisa, Milánó, Velence - nevezetes műemlékeinek, művészeti remekeinek a megismerésére is, természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen a rendelkezésre álló időt egy városban is ellehetett volna tölteni anélkül, hogy a néhány nap alatt „elfogyott" volna a látni való.

Az utazás 2004. április 25-én, hétfő délután Hódmezővásárhelyről indult, ahol az első utasok elfoglalták a hét napra szóló helyüket az Ikarus 445-ös, légkondicionált luxusbuszon, - Meszes Márk szegedi vállalkozó tulajdona, vezetői Galicz József és Gyuris Antal - hogy kedd estére több mint 24 órás utazást követően a körút központjában, Modenában a Grand Hotel Raffaello modern épülete mellett landoljunk.

Addig azonban - Vásárhelytől, Szentgotthárdig - a határig több helyszínen felszálló utasokat az utazási iroda részéről Csontos Alajos köszöntötte, ismertette a végleges programot, megragadva az alkalmat bemutatta az utazási iroda tevékenységét is. Így többek között hétfő délután hat óra körül is, amikor a bajai, bácsalmási és szentiváni utasok is csatlakoztak. A Szentgotthárdig megtelt busz éjfélkor lépte át a határt, hogy Ausztria déli részét átszelve - a többség által átaludva - kedd hajnalban Tarvisionál guruljunk olasz földre.

Udine és Mestre érintésével a délelőtti órákban érkeztünk Padovába. Az olasz A-osztályban szereplő focicsapat stadionjának tövében leparkírozva kezdődődött az olaszországi program első napja, hogy néhány nap múlva, az innen ötven kilométerre lévő Velence szépségeit is meglássuk és megszeressük, az utunk zárásaként.

Padova felfedezésére - mint az elkövetkező napokon, más városokban is - gyalogosan indultunk. Már az utazás közben is, de az egyes helyszínekre érkezve Csontos Alajos és munkatársa Komlósi Rita rengeteg információval látta el az utazás résztvevőit. Így, a tájékoztatásnak köszönhetően a csodás látványon túl, a „fülükkel" is megcsodálhatták a bejárt városok történelmi részeit.

Padovában megismerkedhettünk Paduai Szent Antal életével, a róla elnevezett székesegyház (Il Sonte), és a messze földön híres egyetemének történetével, a történelmi épületeken kívül, belül található látnivalókkal. Többek között Giotto, Donataello, Mantegna művészetével is.

Nehéz visszaadni mindazt a szépséget röviden, ami az utunk során szemünk elé tárult, ezért csak egyet említenék, aminek viszont magyar vonatkozása is van. A képen az amfiteátrumszerű tágas tér, a Prato della Valle egy részlete látható. A tér ovális körében a leghíresebb padovai diákok, köztük Báthory István és a törökverő Szobieszki János lengyel király szobrait is felállították, például Galilei és Dante társaságában. A kép hátterében az Il Sante ikertestvére a hétkupolás S. Giustina templom látható.

Már az első napon is sok szép élménnyel gazdagodva, Bologna érintésével érkeztünk Padovából, Modenába, hogy elfoglaljuk a további útjainkhoz bázist jelentő Grand Hotel Raffaello kétágyas, fürdőszobás, színes TV-vel, mindenféle italokkal feltöltött hűtőszekrénnyel, telefonnal ellátott szobáinkat. Az első olaszos vacsoránk elfogyasztása után, a hazai telefonszámla terhére, tudattuk az otthoniakkal: szerencsésen megérkeztünk. (Folytatás: 2. A Paradicsom kapujában)


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 326
Tegnapi: 538
Heti: 2 763
Havi: 8 197
Össz.: 1 255 249

Látogatottság növelés
Oldal: Báthory és Szobieszki nyomában
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »