PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

BÁCS-KUN SPORT

VI. évfolyam, 2. szám (2)

2001. december 2.

Most sem történt csoda!

Már tizenegy hiányzok a huszonötből

Mérkőzésről, mérkőzésre...

A siker, sikert szül...

Bácsalmás - Jánoshalma 2-2 (1-1)

Bácsalmás - Hajós 8-2 (5-0)

Bácsalmás - Nemesnádudvar 0-0

Bácsalmás - Solt 0-1 (0-0)

Harta végzett az élen...

BKS501.htm

BKS502.htm

BKS503.htm

BKS504.htm

BKS505.htm

BKS506.htm

BKS507.htm

BKS508.htm

BKS509.htm

BKS601.htm

BKS602.2htm

BKS701.htm

BKS702.htm

BKS703.htm

BKS704.htm

BKS801.htm

BKS802.htm

BKS901.htm

BKS902.htm

BKS903.htm

Bács-Kun Sport

Most sem történt csoda Bácsalmáson




2001. november 19. A PVSE-Solt (0-1) mérkőzéssel befejeződött a 2001-2002-es megyei első osztály őszi idénye. A lepel lehullott, az utolsó kérdőjel is kiegyenesedett, a csapat elé kitűzött célok szembesíthetők az elért eredményekkel. Bevezetésként álljon itt mindjárt három, az elmúlt három bajnoki év öt idényének, majd az utóbbi három bajnoki év őszi idényének teljesítményeit, továbbá az idei őszön sarkalatos hibaként sokat emlegetett adott és kapott gólok alakulását szemléletes formában bemutató grafikonok. A táblázatban pedig, az őszi végeredmény, a Bácsalmás csapatára nem hízelgő, bajnoki sorrend látható. Bács-Kun Sport

Őszi mérleg

1. Tompa - Bácsalmás 2-2, 2. Bácsalmás - Jánoshalma 2-2, 3. Kerekegyháza - Bácsalmás 1-0, 4. Soltvadkert - Bácsalmás 1-2, 5. Bácsalmás - Hetényegyháza 1-1, 6. Tiszaalpár - Bácsalmás 2-1, 7. Bácsalmás - Harta 1-2, 8. Dusnok - Bácsalmás 3-1, 9. Bácsalmás - Mélykút 3-1, 10. Szakmár - Bácsalmás 1-1, 11. Bácsalmás - Hajós 8-2, 12. Akasztó - Bácsalmás 2-1, 13. Bácsalmás - Nemesnádudvar 0-0, 14. Kiskunmajsa - Bácsalmás 3-1, 15. Bácsalmás - Solt 0-1...

A Bács-Kun Sport VI./2. szám tartalmának második része

... A bácskai csapatok körül sem volt esemény nélküli az alig kéthónapos nyári szünet illetve felkészülési időszak.

Jánoshalma. A hírek szerint az egyik nagy fogást az elmúlt bajnoki évben megyei gólkirályi címet szerzett Szalma (Tompa) leigazolása jelentheti. A Jánoshalma így két mesterlövésszel veheti fel a küzdelmet az idei bajnokságban. Csak emlékeztetőül: az 1999-2000-es bajnoki évben Szabó Kornél a JSE erőssége volt a megyei gólkirály. Így potenciálisan akár 70 gól lehetősége is benne van a két csatárban. A védőknek, középpályásoknak már csak arra kell ügyelni, hogy kevesebb gólt kapjanak, mint rúgnak a gólkirályok. A második fordulóban Bácsalmáson lépnek pályára, ahol egy új csapat várja a Jánoshalma együttesét.

Mélykút. A csapat két bácsalmási játékossal is gazdagodott az átigazolási időszakban. Száhl Imre és Körmöczi Roland is Mélykúton várja a rajtot. Ide igazolt továbbá, a PVSE bajnokcsapatában csatárként, védőként egyaránt kiváló teljesítményt nyújtó játékos a még csak ifjúsági korú Snyehola Ákos is.

Tompa. Nagy érvágás lehet, hogy a már említett Szalma eligazolása mellett Szalai Tiborra sem számíthatnak. Utóbbi Kunbaján a megyei második osztályban folytatja pályafutását. Az első fordulóban a Bácsalmás együttesét fogadják, ahol kiderülhet, milyen mértékben gyengültek, illetve mennyire erősödött meg a PVSE együttese.

Bácsalmás. A Kiskőrösi csapat döntésének köszönhetően már az előző bajnokság végén eldőlt, hogy a PVSE a megyei első osztályban folytathatja a pontvadászatot. Amint azt a PVSE elnöke Kovács István mondja: tanulmányi és munkahelyi gondok miatt, az elnökség hosszú távú elképzeléseivel ellentétben, a helyi fiatalokkal szemben, ismét "légiósokra" kényszerül építeni a PVSE, az elmúlt évinél várhatóan jobb, eredményesebb játékra képes együttesét.

- Kővári Péter, Száhl Imre, Körmöczi Roland, Bodrogi Kornél, és Török László játékára nem számíthatok a jövőben, de valószínűleg Tóth Csaba és Párczen Zoltán játékára sem. Az utóbbi kettő tanulmányai miatt nem jöhet számításba. - válaszol Barákovics István a PVSE edzője. - A tavaszi csapatból nyolcan maradtak: Tomik Róbert, Pintér Zoltán, Margit Csaba, Bakó Bertold, Bodrogi Tamás, Barna Jenő, Köves Tamás, Kővári Ákos. A nagymértékű távozás miatt átigazolásokra kényszerült az egyesület, annak érdekében, hogy a tavaszihoz hasonló helyzetbe még egyszer ne kerüljön a PVSE. Ennek érdekében kerültek Bácsalmásra Morvai Tamás, Káli Lajos, Csizovszky Gábor védők, Nagy Albert középpályás, Rácz Ferenc, Szőnyi László, Barna Zoltán csatárok. Az ifjúsági együttes tagjai közül a kapus Jaszenovics Zoltán és Kubina Krisztián is a felnőttekkel készül.

- Mit vár az új bajnoki évben a csapatától? A tavaszi gólínség után kiktől várhatják a szurkolók a gólokat? -. Célunk az volt az átigazolásokkal, hogy a fiatal csapatot rutinosabbá tegyük. Továbbá, hogy a játékosok motivációja érdekében a kispadot "megnyújtsuk". Szeretnénk elkerülni az ideihez hasonló végjátékot. Az átigazolásokat nézve, az erős középmezőny a célunk. A gólokat első sorban a Margit, Rácz, Barna Zoltán hármastól várhatják a szurkolók.

- A felkészülés és az átigazolások tükrében mire lehet képes a PVSE együttese az augusztusi három mérkőzésen? - Igazi presztízsmérkőzések lesznek. A megerősödött PVSE győzelmi reményekkel lép pályára már Tompán, majd hazai pályán a Jánoshalma, majd ismét idegenben a Kerekegyháza ellen is, bár nem lesznek sétamérkőzések az biztos. Bács-Kun Sport

Bácsalmás - Jánoshalma 2-2 (1-1)

2001-2002. évi megyei I. osztály Őszi idény, 2. forduló, Bácsalmás, 300 néző. Vezette: Juhász, Nagy, Somodai. Bácsalmás: Tomik - Pintér (Bodrogi T.), Morvai, Káli, Köves, Barna J., Barna Z., Nagy, Margit, Bakó, Rácz (Berényi).  Edző: Barákovics István. Jánoshalma: Steiner - Horvát, Krizsán, Sendula, Tóth J., Fekete, Molnár, Kiss (Sánta), Szalma, Szabó, Fenyvesi. Edző: Szabó Gábor. Gólszerzők: Nagy, Margit illetve Barna J. (öngól), Kiss. Kitűnt: Morvai, Barna J., Barna Z. illetve Molnár, Tóth J., Szabó, Fenyvesi. Sárga lap: Margit, Pintér illetve Krizsán, Steiner. Ifjúsági eredmény: Bácsalmás - Jánoshalma 3-0 (0-0) Gólszerzők: Párczen Zoltán 2, Molnár Márió.

Mérkőzés krónikája: A bácskai rangadón, a Tompán pontszerző PVSE változatlan, a vendégcsapat két helyen is megváltozott összeállításban kezdte a mérkőzést. A mérkőzés első félidejében a hazai együttes birtokolta többet a labdát, veszélyeztette többször Steiner kapuját. Ennek ellenére, a hazai gól csak a 27. percben született meg. Előbb Steiner még, bravúrosan szögletre mentett Margit szabadrúgását követően a jobb felső sarokból, ám a szögletből beívelt labdával már ő sem tudott mit kezdeni. Nem így Nagy, aki a kapu jobb alsó sarkába helyezte: 1-0. A 39. percben gyors hazai támadás végén Bakó lövése után, a labda a felsőlécről vágódott az alapvonalon túlra. A 40. percben Margit tört be a tizenhatoson belülre, ahol szabálytalanul szerelték a védők. Meglepetésre a bíró sípja néma maradt, illetve a méltatlankodó Margitnak sárga lapot adott. Az ellentámadás során Barna Jenő „mentett" a kiugró vendégjátékos elől, ám a nagy ívben hazaadott labdát Tomik, nehogy szabadrúgás legyen belőle, fejjel akarta megjátszani, ám ez nem sikerült. A labda a jobb felső sarokban landolt: 1-1. A második félidő elején előbb Margit szabadrúgása csattant a felsőlécen, majd Szabó ígéretes helyzetben, az oldalhálóban vágta a labdát. A 60. percben, Kiss baloldalról, 18 méterről elvégzett szabadrúgása után a labda a jobb felső sarokba vágódott: 1-2. A 82. percben Margit éles szögből leadott lövése súrolta a felsőlécet. A 87. percben Barna Zoltán közeli lövését még hárította Steiner, ám az ismét kapu elé került labdát Margit öt méterről a bal alsó sarokba helyezte: 2-2.

Szilánk... Bár a szövetség jó akarata nem vonható kétségbe, amikor egy-egy bácskai rangadóra a szomszéd megyéből hív játékvezetőket, ám a látottak alapján elmondható: Bács-Kiskun megyében jobbak, felkészültebbek a játékvezetők, és ami lényegesebb, a „hazai" bírók közreműködése kevesebb indulatot vált ki a pályán és a nézőtéren egyaránt.

Barákovics István: Az 1-0-s vezetésünk után, az elmaradt büntetőnk visszavetette a csapatomat. 2-0 helyett 1-1 lett az eredmény, bár ez az egyenlítő gól elkerülhető lett volna... Szerencsénk sem volt. A kapufáról rendre kifelé pattantak a labdák. Bár két forduló után még veretlenek vagyunk, a látottak alapján úgy érzem, két győzelmet szalasztottunk el. Mindezzel együtt helyezésben: célunk az erős középmezőny. Szabó Gábor: A felkészülésünk jól sikerült, posztokra igazoltunk játékosokat. Szalma Tompáról, Molnár Kiskőrösről érkezett, Tóth Istvánt pedig Ausztriából igazoltuk vissza. Célunk az első öt hely valamelyike. Mint minden ehhez hasonló mérkőzés, három esélyes, így ez fokozottan igaz Bácsalmás és Jánoshalma viszonylatában. Így utólag viszont sajnálom, hogy a mérkőzés 87. percében kapott góllal vesztettünk pontokat, ám a játék képe alapján az eredmény igazságosnak mondható. Bács-Kun Sport

 „Margit mutass valamit!" Az idei bajnokságban még csak négy fordulót játszottak a csapatok, de már jól körvonalazódnak az erőviszonyok. Harta és Nemesnádudvar 9-9 ponttal a mezőny élén, a végén Kiskunmajsa és Hajós áll, pont nélkül. Az újonc Akasztó a 10., Dusnok a 14., és az előző bajnokságban utolsó helyen végzett, ám a visszalépések miatt visszasorolt Kerekegyháza meglepően jó teljesítménnyel a 7. helyen várja a következő (ötödik) fordulót. A bácskai csapatok közül, a megyei I. osztályban egyedüliként veretlen Jánoshalma kötötte a legjobb üzletet a nyáron. Szinte csak egy játékost igazolt, ám Szalma, - mert róla van szó, - mérkőzésről mérkőzésre rúgja a gólokat és jelentős érdemeket szerzett a JSE előkelő, 3. helyezésében. A Mélykút együtteséről ma már az is elmondható, hogy itt, több bácsalmási játékos (négy) lép pályára, mint Bácsalmáson a PVSE színeiben. Tompa előző évi sikercsapata 4 ponttal a 12. helyen szerénykedik. Ami viszont örömteli a helyi szurkolók körében, hogy a csapat szereplését immár az újonnan felavatott fedett lelátó alól követhetik nyomon. Bácsalmással kapcsolatban még a fedett lelátó ténye sem mondható el pozitívumként, még az sincs. Bár lecserélték szinte az egész tavalyi csapatot, jó nevű labdarúgókat igazoltak, a győzelem csak a negyedik, Soltvadkert elleni mérkőzésen született meg. Ez utoljára 2000. november 12-én, hazai pályán, akkor Bögre és Páhor góljaival sikerült 2-0-ra, a Hajós ellenében. Azaz írd és mond 18 mérkőzésen nem sikerült győzni, sőt pontot is csak hetet gyűjtöttek, megannyi döntetlennel.

Margit három

Bácsalmás. Az új évezredben lejátszott mérkőzések eredményei már-már az 1997-1998-as bajnoki évet idézik. Akkor az első tizennégy mérkőzésen megannyi vesztes mérkőzést játszott a PVSE, mire a tizenötödiken sikerült az első döntetlent, majd újabb nyolc mérkőzés multán, a huszonharmadik fordulóban az első győzelmet is kiharcolni. A 23 mérkőzés mérlege: 1 győzelem, 4 döntetlen és 18 vereség. Az idén, 2001-ben lejátszott 18 mérkőzés mérlege még nem volt ennyire lehangoló, hiszen a csapat még csak 11 vereséget szenvedett el és hétszer döntetlent harcolt ki, azaz messze volt még a huszonkét nyeretlenül megvívott mérkőzésszámtól, ám a Kerekegyháza elleni 1-0-s vereséget követően Soltvadkerten Margit góljaival kivívott 2-1-es PVSE győzelem már nagyon időszerű volt. Az elkövetkező öt fordulóban további győzelmek várhatók, bár nehéz elképzelni az esedékes mérkőzések ismeretében, amelyek sorrendben: Hetényegyháza (h), Tiszaalpár (i), Harta (h) és Dusnok (i), Mélykút (h). A 2001-2002-es bajnoki év előtt Barákovics István az alaposan megváltozott összetételű PVSE együttesétől, annak képességei alapján, a három nyitó mérkőzéstől, három győzelmet remélt, a bajnokság végén pedig azt, hogy a mezőny első felében, ott is a veretesebb helyek egyikén végez majd Bácsalmás. Nos, az első négy mérkőzésen látottak alapján erre nem sok esély látszik, ám történtek már csodák. Tompán a gólnélküli félidő után, Káli tizenegyesből és a csereként beállt Szőnyi szép támadás végén elért akciógóljának köszönhetően kétgólos előnyre tett szert a PVSE, ám az idén a bennmaradásért küzdő Tompa előbb Fütyü révén tizenegyesből szépített, majd az utolsó percekben, egy gyermeteg védelmi hiba után, az őrizetlenül hagyott Andróczky egyenlített. A Jánoshalma ellen, kiválóan sikerült semlegesíteni a vendégek gólzsákjait, Szalmát és Szabó Kornélt, ám ami így nekik nem sikerült, megtette helyettük a hazai csapat. Bár három gólt is elértek, a végeredmény ismét 2-2 (1-1). Gólszerzők: Nagy, Margit illetve Barna J. (öngól), Kiss. Aztán ez a mérkőzés volt az, amely felszínre hozta, a fegyelem terén mutatkozó problémákat is. Egy játékos, különösen az, aki azért van a csapatban, hogy gólokat lőjön, az ne a szurkolókkal foglalkozzon, még akkor sem, ha azok bekiabálásaikkal, nem éppen úri szavakkal serkentik erre. Persze az említett játékos cselekedetét még pozitívan is értékelhetjük, hiszen felment a pályára. Viszont az, aki csak csereként tehette volna ugyan ezt, és ezért megsértődve az öltözőbe vonult, még szomorúbb eset. Ezek után nem csoda, hogy a Kerekegyháza elleni mérkőzés 0-0-s félidő után, 1-0-s vereséggel végződött. Talán a szakvezetés is levonta a tanulságot a látottakból és a mutatott teljesítmények alapján, helyre tette a játékosokat, - úgymond „sztárokat" és „vízhordókat", - mert az idén, a győzelem nélkül lejátszott 18 mérkőzés után Soltvedkerten megszületett a harmadik évezred hőn áhított első győzelme. Ezért, köszönet jár annak a jánoshalmi nézőnek is, aki a JSE elleni mérkőzésen így biztatta a PVSE egyik csatárát: „Margit, mutass valamit" A PVSE csatára aztán megmutatta: előbb verbálisan, majd tárgyszerűen, a könnyebb érthetőség miatt, végül a PVSE egyenlítő gólt. Azóta a harmadiknál jár...

Bácsalmás - Hetényegyháza 1-1 (0-0)

2001-2002. évi megyei I. osztályú bajnokság, 5. forduló.  2001. szeptember 9. Bácsalmás, 75 néző. Vezette: Rácz. Bácsalmás: Tomik - Pintér, Káli, Bodrogi, Barna J., Berényi (Barna Z.), Köves, Nagy, Bakó, Margit (Párczen), Rácz. Edző: Barákovics István. Hetényegyháza: Lénárt A. - Vörös, Kovács I. (Lantos), Szabó, Nagy, Molnár, Szász (Lénárt I.), Kocsis, Széles, Szalai, Kovács A. Edző: Bende József. Gólszerzők: Pintér (80.') illetve Molnár (70.'). Kitűntek: Tomik, Pintér, Barna, Nagy illetve Lénárt A., Szabó, Molnár. Sárga lap: Nagy Lajos. Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás - Hetényegyháza 0-0

A mérkőzés krónikája: Annak ellenére, hogy az első félidőben a vendégcsapat nyolc, a hazai pedig csak két szöglethez jutott, kiegyenlített játék zajlott a pályán. Az egyetlen nagy helyzet a 7. percben adódott, amikor Molnár egyedül törhetett kapura, ám Tomik bravúrosan hárított. A második félidőben lábra kapott a hazai együttes, és átvette a játék irányítását. A 60. percben Káli fejese után a védőkön és a kapuson is átszállt már a labda, ám a kapu előterét borító tócsa a gólvonalon állította meg a labdát. Öt perc múlva Bakó szabadrúgásból találta telibe a felső lécet. Érett a hazai gól, amikor egy ártatlan helyzetben Káli utolsó emberként Széleshez passzolta a labdát. Szélestől Molnárt kapta, aki senkitől sem zavarva, a jobb alsó sarokba rúgta: 0-1. A 80. Percben szöglethez jutott a PVSE. Bakó belőtt labdája kivágódott a mezőnybe, pontosan Pintérhez, aki 16 méterről, a bal alsó sarokba bombázta. 1-1.

A két nap óta szünet nélkül hulló esőnek köszönhetően mélytalajú pályán, a csapatok jóiramú, sportszerű mérkőzést vívtak, amelyen a gyermeteg hibának köszönhetően vesztett pontokat a hazai együttes. További mérkőzések eredményei: Kiskunmajsa - Mélykút 2-2, Jánoshalma - Tiszaalpár 5-1, Akasztó - Hajós 5-0, Tompa - Harta 3-3.

Bácsalmás - Harta 1-2 (0-1)

Bácsalmás, 2001. szeptember 23., egy szomorú, esős vasárnap délután, 200 néző. Vezette: Ignácz, Fülöp, Varga. Bácsalmás: Tomik - Pintér, Bodrogi, Káli, Köves (Csizovszky), Barna J., Berényi, Nagy, Barna Z., Bakó, Rácz (Kővári Á.). Edző: Barákovics István. Harta: Badó - Tomolik (Bálint), Molnár, Vékony, Vejtei, Bujáki (Szauer Z.), Ispán, Veres, Szauer T., Szabó (Gillich), Kovács. Edző: Szauer Tamás. Gólszerző: Bakó (48.') illetve Szauer T., (40.'), Vejtei (61.'). Kitűnt: Tomik, Pintér, Bodrogi, Barna J. illetve Vejtei, Ispán, Veres, Szauer T. Sárga lap: Bakó illetve Bujáki, Szabó, Szauer T.

A mérkőzés krónikája: 40.': bal oldali beadás után Szauer Tamás a kivetődő Tomik felett, 5 méterről, a kapu bal oldalába emelt (0-1). 48.': Bakó szabadrúgásból, 18 méterre a kaputól, a balösszekötő helyéről, a sorfal felett a bal felső sarokba lőtt (1-1). 61.': jobb oldali beadás után, Vejtei a bal alsó sarokba fejelt (1-2). 90.': Barna Zoltán tört be a tizenhatoson belülre, ahol a védők szabálytalanul szerelték. Az esetet tisztes távolságból követő Ignácz sporttárs sípja sem maradt néma, ám nagy meglepetésre a büntetőterületen kívülről ítélt szabadrúgást... Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás - Harta 4-1 (0-0)

Bácsalmás - Mélykút 3-1 (2-0)

Bácsalmás, 2001. október 7. 9. forduló. 450 néző. Vezette: Nagy, Serdűlt, Tóth. Bácsalmás: Tomik - Pintér, Czizovszki, Káli, Köves, Barna J., Párczen, Nagy, Kubina (Jaszenovics), Rácz, Kővári Á. Edző: Barákovics István. Mélykút: Kiss - Száhl, Szűcs, Pálosi, Körmöczi (Bényi), Anka (Pesti), Szabó, Doszpod, Snyehola, László, Bálint (Facskó). Edző: Ónodi Tamás. Gólszerzők: Kubina (8.'), Rácz (28.'), Kővári Á. (81.') illetve Doszpod (60.'). Kitűnt: a PVSE csapata, de különösen Kubina, Rácz, Kővári Á., Pintér illetve a Mélykút csapatából senki. Sárga lap: Káli, Pintér, Nagy illetve Száhl. Kiállítás: Száhl 2. sárga lap. Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás - Mélykút 1-4

A PVSE színeiben sérülések, eltiltások továbbá adminisztrációs okok miatt Morvai, Barna Z., Bakó, Margit, Bodrogi, Berényi és Tóth Csaba nem léphetett pályára, a szomszédvár utóbbi fordulókban megtáltosodott csapata ellen. Bár a PVSE együttese erősen leamortizálódva várta a bácskai rangadót, többen ebben látták a hazai siker zálogát.

A mérkőzésen látottak aztán az utóbbikat igazolta. A „fakóval" felálló hazai együttes nem állt be védekezni, bátran támadott és elszántságukat, olykor remek támadásvezetések végén, siker koronázta. A 8. percben Nagy Albert ívelte kapu elé a labdát jobbról Kubinához, aki mattolta a vendégkapust. Kiss ugyan még beleért a labdába, ám menteni már nem tudott. 1-0. Az előnye tudatában sem ült rá az eredményre a PVSE, és 28. percben növelte előnyét. Baloldalon kapott jó indítást Kubina, majd remek Kubina-Rácz összjáték végén Rácz 18 méterről a kapu jobb alsó sarkába vágta a labdát. 2-0.

A szünetben Ónodi Tamás kettős cserét hajtott végre, hogy legalább a hátrányukat ledolgozzák. A 60. percben szépített a Mélykút. László egyedül törhetett kapura, majd önzetlenül, a kimozduló Tomik mellett Doszpodhoz passzolt, aki a kapu közepébe gurította a labdát. 2-1. Ezzel a vendégek el is lőtték a puskaporukat, több helyzetük nem akadt. Nem így a hazai csapatnak. A 63. percben Rácz törhetett kapura egyedül és a kifutó Kiss mellett elcsavart labdája, hajszállal de kaput is elkerülte. A 76. percben a kitörő Pintér elleni szabálytalanság után Száhl Imre megkapta második sárga lapját, azaz Nagy játékvezető kiállította. A 81. percben a balösszekötő helyén Pintértől kapott jó indítást Kővári, akinek első lövését még hárította Kiss, ám Kővári a kapusról kipattanó labdát már a jobb alsó sarokba helyezte. 3-1. A mérkőzés vége előtt öt perccel Barákovics István is a csere mellett döntött. Ekkor a rendelkezésére álló összes játékosát pályára küldte. Kubina helyét Jaszenovics Zoltán a tartalékkapus foglalta el... prókai Bács-Kun Sport

Mi újság Elnök úr?

A Bácsalmás - Mélykút (3-1) mérkőzésen jelen volt Orell Zsolt a megyei labdarúgó szövetség elnöke is. Kikértük véleményét a bácskai rangadón látottakról, a megyei bajnokság, illetve az idén beindított három új utánpótlás korosztály (U-7, U-9, U-11) eddig lejátszott mérkőzéseinek tapasztalatairól.

- A Bácsalmás - Mélykút mérkőzésen a harcosabb csapat győzött. A PVSE felülmúlta a jobb nevekből álló vendégcsapatot. - értékeli a látottakat a szövetség elnöke, majd így folytatja - A megyei bajnokságban sajnos sok a botrányos jelenet, amely alól senkit sem akarunk felmenteni. A megyei szövetség a saját eszközeivel mindent megtesz a negatív jelenségek visszaszorításáért. Az újabb három korosztályban idén kötelezően beindított bajnokság eddigi tapasztalatai nem a legjobbak. Tudomásom van róla, hogy a csapatok jelentős része nem veszi komolyan a versenykiírást, azaz nem állnak ki a kisorsolt mérkőzéseken. Ezeknek a korosztályoknak az MLSZ írta ki a bajnokságot, azzal a megkötéssel, hogy amennyiben valamely csapat háromszor nem áll ki, annak felnőtt csapatától 3 büntetőpontot vonnak le. Amíg ezek a pontlevonások nem realizálódnak, úgy tűnik nem várható az, hogy az egyesületek komolyan vegyék a versenykiírást. Ugyanakkor, az egyesületeket is meglehet érteni bizonyos szempontból, hiszen a megnövekedett költségek fedezetére, nem kaptak támogatást, egy fillért sem, már pedig, ha csak a csapatok utaztatását nézzük, óriási plusz kiadásokat kénytelenek az egyesületek kigazdálkodni. Már ha tudják, ha egyáltalán van miből...

A siker, sikert szül...

Labdarúgás, megyei I. osztály, 11. forduló, 2001. október 21. Eddig sem volt ritka esemény a megyei I. osztály idei küzdelmei során az, hogy 6-8 gól esett egy mérkőzésen, ám tíz gólt még nem értek el a csapatok. A 11. fordulóban mindjárt két ilyen mérkőzés is akadt. Az egyiket Tompán, a másikat Bácsalmáson játszották. A szenvedő felek az előkelő helyen tanyázó Nemesnádudvar, illetve a sereghajtó Hajós együttese volt. A két mérkőzés közös jellemzője, hogy a hazai és vendégcsapatok 8:2 arányban osztoztak meg a gólokon. A győztes együttesek pedig egy gyenge kezdés után, egyre jobb teljesítményt nyújtanak. Velük kapcsolatban igaz a mondás, csak az első sikert volt nehéz elérni, a többi már gyerekjátéknak tűnik, de igaz ez a Hajós és Soltvadkert kivételével a mezőny második felében tanyázó többi együttesre is. Lásd Tiszaalpár, Kiskunmajsa, Kerekegyháza legutóbbi fordulóban elért eredményeit. A Harta 6 pontos előnye pedig önmagáért beszél.

Eredmények: Tiszaalpár - Dusnok 3-2, Soltvadkert - Szakmár 0-4, Solt - Kiskunmajsa 1-3, Hetényegyháza - Mélykút 4-0, Jánoshalma - Akasztó 1-1, Kerekegyháza - Harta 1-1, Tompa - Nemesnádudvar 8-2, Bácsalmás - Hajós 8-2.

Bácsalmás - Hajós 8-2 (5-0)

Bácsalmás, 250 néző. Vezette: Rácz, Horváth, Szabó, - kiválóan. Bácsalmás: Tomik - Pintér (Kővári), Morvai, Káli, Barna J., Köves, Nagy, Barna Z., Berényi (Párczen), Bakó, Rácz. Edző: Barákovics István. Hajós: Szabó - Krastek, Balogh (Majdanics), Rácz P., Huber, Szeitz, Csicsirkó, Csorba, Gyűrűsi (Nyerlucz), Gyurászovics, Follárt. Edző: Gólszerző: Rácz 3, Káli 2 (2 tizenegyesből), Pintér, Nagy, Bakó illetve Szeitz 2 (1 tizenegyesből). Kitűntek: A PVSE teljes csapata, különösen Morvai, Rácz, Barna Z., Barna J., Köves illetve Szabó, Szeitz. Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás - Hajós 2-1.

A mérkőzés krónikája: Kiváló játékvezetés mellett, a sok gól, - három tizenegyesből - ellenére példátlanul sportszerű mérkőzésen, ilyen különbséggel is megérdemelt győzelmet aratott a PVSE, úgytűnik későn érő gárdája. A mérkőzés első húsz percében meddő hazai fölény jellemezte a játékot, majd a vendégeknél bekövetkezett sérülések jelentettek eseményt. A nagy igyekezetben Szeitz egy játékos társával összefejelt, majd Balogh sérült meg. Szeitz néhány perces ápolás után visszatért, ám Balogh helyett Majdanics lépett pályára a 23. percben. A néhány perces ápolási szünet a hazai csapatnak is jót tett, hiszen ezt követően fölényük, már gólokban is megnyilvánult.

24. perc: Pintér kapott jó indítást középen, majd a 16-oson belül, amikor lövésre lendült a lába a védők szabálytalankodtak ellene. Rácz játékvezető habozás nélkül büntetőt ítélt. A tizenegyesből Káli a kapu jobb alsó sarkába helyezte a labdát. 1-0. 29. perc: Barna Zoltán 18 méterről lövésre szánta el magát, ám a labda a védőkön elakadt, majd a kipattanó labdát Pintér 6 méterről a jobb alsó sarokba lőtte. 2-0.

34. perc: Bakó, a jobb oldalon, 17 méterre a kaputól elvégzett szabadrúgás kombináció végén, a bal alsó sarokba vágta a labdát. 3-0. 39. perc: Köves ívelte a védők mögé a labdát, és a berobbanó Nagy a kimozduló kapus mellett, a jobb alsó sarokba lőtte. 4-0. 40. perc: Rácz 18 méterről a bal felsőbe rúgta a labdát. 5-0. Ezt követően Pintér sérülése miatt Kővári Ákos lépett pályára. 55. perc: Berényi remek indítását követően Rácz a kifutó kapus mellett, 16 méterről a bal alsó sarokba lőtte a labdát. 6-0. 60. perc: Egy ártatlannak tűnő hazaadás után, Tomik bonyolódott cselezésbe, ám elvesztette a labdát, majd a kapura törő játékost akasztotta. A büntetőből Szeitz a jobb alsó sarokba lőtte a vendégek szépítő gólját. 6-1.

65. perc: Rácz jó néhány csellel tisztára játszotta magát a kapu előtt, majd ballal, 6 méterről a bal alsó sarokba lőtte a labdát. 7-1. 70. perc: Káli vesztette el a labdát, majd Szeitz 15 méterről a bal alsó sarokba lőtte. 7-2. 85. perc: Barna Zoltán mutatott be jó cselsorozatot a vendégek kapuja előtt, miközben szabálytalankodtak ellene. Rácz sporttárs ez úttal sem gondolkodott sokat és a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest ismét Káli végezte el, ám most, az elsővel szemben, a bal alsóba lőtte a labdát és beállította a végeredményt. 8-2.

Bácsalmás - Nemesnádudvar 0-0

Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Horváth, Kovács, Kohajda. Bácsalmás: Tomik - Barna Z., Morvai, Káli, Köves, Barna J., Berényi, Nagy, Margit (Párczen), Rácz (Kővári), Bakó. Edző: Barákovics István. Nemesnádudvar: Kámán - Pusztai, Czvetnics, Kreszló, Grúber, Pauk (Simon), Jagicza L., Barta, Gazsi (Jagicza P.) Szőcs, Pesti. Edző: Szőcs Lázár. Sárga lap: Barna J. illetve Pusztai. Kitűntek: Káli, Köves, Barna J., Berényi illetve Kreszló, Jagicza L., Szőcs. Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás - Nemesnádudvar 4-2.

Közepes iramú mérkőzésen, kapura veszélyes akció csak a Nádudvar nevéhez fűződik. Az első félidő 25. percében egy baloldali beadás után az őrizet nélkül maradt Pesti a jobb oldali kapufára fejelte a labdát. A 35. percben ugyancsak Pesti törhetett kapura a jobb oldalról, majd a tizenhatoson belülre érve lövésre szánta el magát. Az erős lövését követően a labda a baloldali kapufáról előbb a jobb oldali kapufára, majd onnan a mezőnybe vágódott.

Bácsalmás - Solt 0-1 (0-0)

Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Ignácz, Agócs, Horváth. Bácsalmás: Tomik - Pintér (Párczen), Morvai, Káli, Köves, Barna J., Berényi, Nagy, Kővári (Barna Z.), Bakó, Rácz. Edző: Barákovics István. Solt: Gyalus - Lukács, Éliás, Szekeres, Sánta, Virágh, Fink, Aranyos, Jánosi (Stojánovics), Freppán, Váli. Edző: Freppán György. Gólszerző: Stojánovics. Sárga lap: Kővári illetve Sánta, Éliás. Kitűntek: Káli, Barna J. illetve Stojánovics, Éliás, Lukács, Aranyos. Ifjúsági: Bácsalmás - Solt 1-3.

Egyenlő erők küzdelmében a 60. percben pályára lépő Stojánovics döntött a három pont sorsáról. Az őszi idény végén mielőtt a teljesítmény értékelésére rátérnénk álljon itt egy Amerikából érkezett email, amelynek írója még a 2000-2001-es bajnoki év végén fogalmazta meg kérdéseit, az előző bajnokságban elért nem éppen dicséretes teljesítmény alapján, amely kérdések az újabb bajnoki évben lezajlott őszi idény alapján még mindig időszerűek.

 „Kedves Földim! Temesy Laci és a magam nevében köszönöm az almási labdarúgás eredményeiről beszámoló kedves levelét. Valóban rémesen végződött a tavaszi sorozat! Vajon miben rejlik az oka (rejlenek az okai) a bácsalmási labdarúgócsapat hanyatlásának? Nincsen megfelelő emberanyag? Nem treníroznak eleget? Hiányzik a lelkesedés? Úgy értettem Lacitól, hogy évek óta gyengén szerepelnek az almásiak. Az ember gondolná, hogy az ifjúsági bajnokcsapatból jöhetne rövidesen nagyszerű utánpótlás. Ha nem tévedek, a PVSE kiesése a megyei I. osztályból kiesést jelent az ifjúsági csapat számára is. Ez igazán szomorú lenne. Kívánom a legjobbakat, üdvözlettel: Mendler Olivér"

2001-2002-es bajnoki év Őszi idény összesen

99/11

6-1-8

25-33 -8

19

40

00/09

6-3-6

17-26 -9

21

46

01/14

3-5-7

24-24 0

14

31

Ezeken az oldalakon található táblázatok három sorában a felső, az 1999-2000-es, a középső a 2000-2001-es, az alsó az idei, 2001-2002-es bajnoki év őszi idényének teljesítményeit szemlélteti. Az első oszlop a helyezést, a második oszlop a győzelem, döntetlen és vereség számát, a harmadik oszlop a gólkülönbséget, a negyedik oszlop a pontszámot, az ötödik oszlop a teljesítmény százalékot mutatja.

A fenti táblázatból kitűnik: az adott és kapott gólok száma kiegyenlítődött, ám a teljesítmény százalék jelentősen visszaesett. A védelem (Tomik Róbert, Pintér Zoltán, Morvai Tamás, Bodrogi Tamás, Barna Jenő) javult, de a támadásvezetések során kínálkozó lehetőségeknek csak egy töredékét használta ki a PVSE.

A PVSE teljesítménye tehát összességében romlott és jelentősen elmarad az alaposan megváltozott összetételű együttestől elvárható eredményességtől. Az edző személye, annak szaktudása nagyon fontos tényezője egy csapat szereplésének. Azonban valahol mégis csak a játékosok képességei döntik el a siker, avagy kudarc sorsát. Ezért aztán a PVSE együttesének a 2001-2002-es bajnoki év őszi teljesítménye, az előző bajnoki évek hasonló időszakában mutatott teljesítményekhez került viszonyításra. Hol történt előre lépés, és hol mutatkozott elmaradás

2000-2001. bajnoki év őszi, hazai mérkőzések

99

3-1-3

9-15 -6

10

48

00

3-2-2

12-9 +3

11

52

01

2-3-2

15-9 +3

9

4

Hazai pályán, azonos mérkőzés lejátszása mellett a pontban kifejezett teljesítmény mindkét idényhez képest csökkent. A gólkülönbségre jótékony hatással volt a Hajós elleni 8-2-es győzelemmel végződött mérkőzés. A védelem jó teljesítménnyel megismételte az egy évvel korábbi teljesítményét, míg a támadójáték három, illetve hat góllal volt jobb a tavalyi illetve tavaly előtti teljesítménynél.

2000-2001. bajnoki év. Őszi idény idegenben

99

3-0-5

16-18 -2

 9

38

00

3-1-4

5-17 -12

10

42

01

1-2-5

9-15 - 6

  5

21

A PVSE teljesítmény visszaesése döntőrészben, az idegenben lejátszott mérkőzéseken szerzett kevesebb pontnak köszönhető. A védőjáték az előző évek szintjén áll az idén ősszel is, ám a támadójáték, a lőtt gólokat nézve jelentősen visszaesett.

2000-2001. bajnoki év őszi idény 1-5 mérkőzés

99

3-1-1

12-8 +4

10

67

00

1-2-2

5-10 -5

5

20

01

1-3-1

7-7 +-0

6

40

Az idei bajnokság első harmadában öröm volt a PVSE játékát nézni, csak a kapu elé ne kerültek volna a játékosok. A gyenge helyzet kihasználás ellenére, ebben az időszakban csak egyszer kapott ki a csapat. Bár az előző évekhez viszonyítva javult a védelem hatékonysága, ez csak arra volt jó, hogy az egy győzelem mellett háromszor döntetlennel vonuljanak le a pályáról.

2000-2001. bajnoki év őszi idény 6-10 mérkőzés

99

2-0-3

11-12 -1

6

40

00

2-0-3

5-11 - 6

6

40

01

1-1-3

7-9 - 2

4

27

Az egymáshoz viszonyított őszi fordulók középső harmadában, az idei pontszám közel azonos az előző éviekéhez. Ebben az idősszakban is jól látszik, hogy a védelem továbbjavított az előző évek teljesítményén, míg a támadójáték ezen az öt mérkőzésen is elmaradt a várakozástól.

2000-2001. bajnoki év őszi idény 11-15. mérkőzések

99

1-0-4

2-13 -11

3

20

00

3-1-1

8-3 +5

10

67

01

1-1-3

10-8 +2

4

27

Az őszi fordulók utolsó harmadában az idei csapat csak a 10 lőtt gólja miatt dicsérhető, pontszámban itt is elmaradt a lehetőségektől. Bács-Kun Sport

Kiss Baranyi Sándor és Kővári Péter távozása biztos


Labdarúgás. Nagy egyéniségek, egy nosztalgiamérkőzésen, 1993-ban.

A 2000-2001-es bajnoki év sikercsapata, 2001. tavaszán


- A felnőtt csapatot a nyári felkészülés alapján a középmezőnybe várjuk. Az eddig az utánpótlás csapatokkal foglalkozó távozó edzők utódjainak személyében nincs még végleges döntés. - válaszolt Kovács István a PVSE elnöke még a bajnokság előtt - Az biztos, hogy az ifjúsági együttessel is Barákovics István foglalkozik.

A fentiekből kitűnik: a Bácsalmás együttese messze elmaradt a kitűzött céltól, bár az összjáték nagyon jó, a góllövés tudománya nem a csapat sajátja.

Az ifjúsági együttessel és a többi korosztállyal, a két utánpótlásedző távozását követően Száll Zoltán és Tenyér István foglalkozott, többször játékos gondokkal küzdve, egy-egy bajnoki mérkőzésen. Bács-Kun Sport

Harta végzett az élen...

Őszi gólkirály Szauer Tamás (Harta)

Labdarúgás. A Bács-Kiskun megyei első osztály 120 lejátszott bajnoki mérkőzése után kialakult a csapatok erőviszonyát kifejező őszi sorrend, amit a csapatok hibájából kifolyólag, a megyei szövetség, már ami a végleges pontszámokat illeti módosított. A Hajós csapatától 1, a Tompa együttesétől 5 pontot vont le. Az utóbbi csapatnál viszont még nem vettük figyelembe a pontlevonást, mert hasonló, vagy még több levonást szándékozott már végrehajtani a szövetség egykor, ám utólag, mint kiderült, a jogosulatlan játék ténye nem bizonyosodott be. Tompán legalább annyira profi a sportvezetés, mint amilyen amatőr ez a bajnokság, tehát okultak az előzőekből, bár akkor nem ők hibáztak. Akkor nem volt egyértelműen leírva, hogy milyen mérkőzésen lehet letölteni a három sárga lap miatt automatikusan következő, egy mérkőzésre szóló eltiltást...

Az őszi 15 fordulóban 464 gól esett, ami mérkőzésenként 3,1 gólt jelent. A 120 mérkőzésen egy akadt, amely gólnélküli döntetlennel ért véget (Bácsalmás - Nemesnádudvar), de olyan mérkőzési is csak 10 akadt, amikor egy gól döntött a három pont sorsáról. Döntetlen eredmény 26 alkalommal született, hatszor 3-3-ra végződött az összecsapás. Legtöbbször, 25 alkalommal, 2-1 illetve nézőpont kérdése, 1-2 került a jegyzőkönyvbe. Több mint 30 alkalommal, a mérkőzések 27 %-án, került a labda egy mérkőzésen ötször, vagy ennél is többször a kapukba. Úgy gondolnánk, hogy a sereghajtó Hajós jóvoltából, de nem. Példaként legyen elég a Nemesnádudvar - Solt (7-2), vagy a Tompa - Nemesnádudvar (8-2) mérkőzéseket említeni. Összességében tehát a csapatok gólokban gazdag mérkőzéseket játszottak.

Az ősszel, 26 alkalommal (22%) döntetlen, 94 alkalommal (78%) győzelem illetve vereség született. Ez a tény pedig a támadószellemű focit körvonalazza, utat, az egyetlen járható utat mutatva az eredményes szereplés felé. Két szemléletes példát ennek bizonyítására: a listavezető, őszi bajnok Harta és a 14. helyen tanyázó Bácsalmás egyaránt 5-5 döntetlent ért el. Csakhogy a támadóbb szellemű játékának köszönhetően Harta statisztikájába 9 győzelem, a védőjátékra alapozó Bácsalmás rovatába 7 vereség került. Igaz, Hartán az edző Szauer Tamás, nem csak a játékosok trenírozásával, a támadójáték megszervezésével foglalatoskodik, játékosként mellesleg a bajnokság őszi gólkirálya 16 góllal. Nos, Bácsalmáson pontosan egy ilyen kaliberű csatárról álmodik Barákovics István. Aztán van ennek az összehasonlításnak egy másik olvasata is: Ha győzelemre játszik egy csapat siker koronázhatja erőfeszítéseit, de előfordulhat, hogy nem. Ilyenkor „csak" döntetlen lesz az eredmény. A másik, a Bácsalmás esete a remek védőjátékra építő stílus. Legritkább esetben működik azonban egy védelem hibátlanul. Nincs ez másként 'Almáson sem, bár tényleg remek játékosok alkotják a hátsó alakzatot, de így fordulhat elő, hogy az öt döntetlen mellett, a kiegyenlített mezőnyjáték, olykor mezőnyfölény, a tetszetős összjáték ellenére a végeredmény iksz helyett vereségbe torkollik. Persze, tudjuk elől, hiányzik. Szauer, Szalma vagy Fütyü gólképessége. Ez igaz lehet, ám a támadójáték nélkül eleve kudarcra van ítélve egy csapat. A pontszámítás miatt, meg egyébként sem jövedelmező döntetlenre játszani, ha nincs mellette megfelelő számú győzelem.

Itt van például Solt esete, amely csapat Freppán György, egy személyben edző és játékos vezérletével, majd ugyanannyi vereséget halmozott fel, mint a Bácsalmás, ám a már említett nem kifizetődő döntetlenek helyett 9 alkalommal győztesen vonult le a pályáról. A Solt a harmadik, Bácsalmás a 14. helyen várja a tavaszi folytatást... Ja. A Bácsalmás - Solt mérkőzésen sokáig gólnélküli döntetlenre állt a mérkőzés, de a Solt próbálkozott lankadatlanul. Nem sokkal a mérkőzés vége előtt, Freppán György becserélte Stojánovicsot, aki végzett egy próbalövést a rekettyésbe, majd második kísérlete nyomán 18 méterről a bal felső sarokban landolt a labda. Ami a lényeg a szerencsés cserén túl, hogy a gól után sem álltak be védekezni. Nyertek 1-0-ra, mert a legjobb védelem a támadás...

A továbbiakban a szubjektív ítéletek elkerülése érdekében következzék néhány táblázat, a 10. oldalon, amelyekben nincs helye ilyen vélekedéseknek, mint: „ha a kapufáról befelé pattan a labda", „ha a legjobb játékosunkat, nem állítja ki a bíró", „ha a játékvezető nem érvényteleníti lesállás miatt a gólunkat", „ha a pálya talaja nem lenne ilyen rossz", „ha a labda nem akad el a gólvonal előtt a hatalmas sártengerben", akkor győzünk. A bizonyos szempontok alapján összeállított táblázatok a rideg valóság, a pályán elért eredmények alapján tükrözik a csapatok közötti sorrendet. Ebben persze a fentebb felsoroltak is benne találhatók, szöveg nélkül...

Bács-Kun Sport

Bács-Kun Sport 2001. december 2. BUÉK 2001!



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 472
Tegnapi: 160
Heti: 632
Havi: 6 629
Össz.: 2 067 969

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport VI./2.2 2001.12.02.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »