PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Prókai Károly

Az ezredvég sportja©

:Szemelvények, a fenti címmel megjelent, Bácsalmás sportját bemutató kiadványból  © (II.)

   Bácsalmás, 2004. szeptember 5. de. 8:59:14

Tartalomjegyzék

                   Egyesület

Labdarúgás

Férfikézilab[PK1] da

Női kézilabda

Iskolai sport

Az első hetven év

1913-1983.

Ezredvég sportja

1984-2004.

Nincs itt mese! Győz, a PVSE!

 91 éve történt /1913. 2

90 éve történt /1914. 3

80 éve történt /1923. 3

75 éve történt /1928. 3

70 éve történt /1923. 4

65 éve történt /1938. 5

60 éve történt /1943. 6

55 éve történt /1948. 6

50 éve történt /1953. 7

45 éve történt /1958. 8

40 éve történt /1963 10

35 éve történt /1968. 11

30 éve történt /1973. 11

25 éve történt / 1978. 12

20 éve történt /1983. 12

15 éve történt /1988. 13

10 éve történt /1993. 14

5 éve történt /1999. 16

4 éve történt / 2000. 18

3 éve történt /2001. 20

2 éve történt /2002. 22

1 éve történt /2003. 23

Az idén történt /2004. 26

Közel a bajnoki cím 27

Csatát vesztett a bajnokjelölt 27

Májusi eső aranyat  ér 29

Irány az NB II. 29

Vélemények szabadon 30

Győzelem napján győzelem! 32

Aranyosztás Dunaföldváron 34

Bravúros visszavágó 34

Új elnökség a PVSE élén

Második helyen a női kézisek 37

Zápor, gólzápor, bajnoki cím 38

Csatlakozunk! 39

Mennyiség helyett, minőség!  39

Két arany, egy-egy ezüst és bronz 40

Hazai sikerek a Rákóczi Kupán 40

Az álmok valóra váltak 43

Bajnokcsapat 43

Bajnokavatás 44

Mérkőzés közben 45

Az ezüst is szépen csillog 46

Kézilabdás fesztivál Kiskunhalas 47

Búcsú, bajnoki címmel 48

A válságmenedzser ismét mehet 50

Új mérkőzés indult 53

A kézilabdajáték sportértéke

Út, a Nemzeti Bajnokságig

Az ezredvég sportja címlap


91 éve történt /1913.

Bácsalmás sporttörténetében jelentős esemény zajlott 1913. június elsején a helyi Ambill Szálló éttermében. Ekkor alakult meg a Bácsalmási Sport Club. (BSC) Ekkor fogadták el az alapszabályt és választották meg a tisztikart is. A 35 tagú elnökség Dr. Kiss József vezeté­sével látott munkához. A megalakulás időpontjának azonban hivatalosan 1913. május 11-ét tekintik, amikor először lé­pett pályára a BSC labdarúgó-csapata Baján, pünkösdvasárnap, a Bajai Sport Egyesület ellen.

bsc_1913._az_elso_foci_csapat.jpg

Fotó: a BSC első labdarúgócsapata: állnak, balról, Ádler Jenő partjelző, Muity, Gerőfy, Szommer, Evetovich, Kocsmár József játékvezető. Középen: Kindla, Spitzer, Balázsovics. Alul: Somoskövi, Nánay Aurél,Kamarás.

Ezredvég sportja címlap

..................bsc_noi_kezi_nb_ii._del.jpg

Fotó: NB II-es kézilabdás lányok 1997. őszén. Állnak, balról: Lukács Zsuzsanna, Marián Katalin, Tóth Szilvia, Tóth Zsuzsanna, Giszinger Andrea, Borics Szilvia. Alul: Patocskai Ilona, Patocskai Ibolya, Fischer Renáta, Neupert Szilvia, Prókai Anna, Prókai Anett.

Ezredvég sportja címlap


4 éve történt / 2000.

Megyei ifjúsági labdarúgó bajnokság 33. forduló, 1999. június 27.. Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Tóth, Varga.

Bácsalmás: BODROGI - KUBINA, GERGELY, TURCSÁNYI, KÖRMÖCZI, MÁTÉ, PÁRCZEN, BERÉNYI, BÖGRE, SZEMÁN, CSŐKE. Edző: KISS BARANYI SÁNDOR. Cserék: JASZENOVICS Z., TÓTH ZS., STEFANOVICS, RUDICS, SNYEHOLA. Kunbaja: Bajnai - Mezei, Serfőző, Zámbó, Standt, Tokodi, Simon, Halász, Andóczi, Drahos, Hambalkó. Edző: Simon Tibor. Cserék: Horváth, Torma T., Janovák, Osztrogonácz. Gólszerző: Csőke, Körmöczi, Bögre 3-3, Berényi illetve Simon, Drahos. Kitűnt: a PVSE csapata illetve Simon, Drahos.

Kilenc év munka = bajnoki cím. A Bácsalmás ifjúsági labdarúgó együttese nagyon készült a Kunbaja elleni mérkőzésre, hiszen a győzelmük azt jelenthette, hogy az utolsó Dusnok elleni mérkőzés eredményétől függetlenül, már bajnokok lehetnek. Nos, a mérkőzésen hárman is elemében voltak. Csőke, Körmöczi és Bögre egyaránt háromszor talált be Bajnai kapujába. Mire vége lett a mérkőzésnek az is kiderült, hogy nincs már szükség a számolgatásra. A nagy rivális Dusnok együttese vereséget szenvedett Izsákon 4-1-re. Így aztán a PVSE 29 év után ismét bajnoki címet nyert a megyei ifjúsági labdarúgó bajnokságban.


Fotók: A Focisuli első csapata 1992-ben (jobbról), és az 1999-es Bajnokcsapat (balról)

bsc_1998-99._bajnokcsapat.jpgBajnokcsapat

bsc_focisuli_a_kezdetek....jpgFocisuli

Éremeső. A Medárd óta naponta esedékes eső sem maradt el, ám ezt, ezen a napon nem milliméterben mérték, hanem aranyban, bronzban, mivel éremeső hullott Bácsalmáson a PVSE sportolóinak nyakába.

Ha a megyei szövetség rugalmasabb lett volna annál, mint amennyire nem az, akkor még nagyszerűbb ünnepségnek lehetett volna részese az ötszáz néző, aki kilátogatott ezen a napon a stadionba. A játékosok megérdemelték volna, hogy népes közönség előtt vehessék át az érmeket. Érem azonban nem volt, az ünnepség azért nem maradt el: Kiss Baranyi Sándor edző, az ifjúsági bajnokcsapat arcképével ékesített pólóval lepte meg a mit sem sejtő játékosokat. A játékosok, ha nem is fürödtek pezsgőben a mérkőzés után, azért néhány üvegnek a nyakára hágtak. Ezekből is látszik, hogy az edző és a játékosai mindenre gondoltak. Az edző és játékosai erre a pillanatra készültek, immár kilenc esztendeje. Az álmokból, a megvalósításra váró álmokból azonban még nem fogytak ki. Azokból a felnőttek mezőnyébe is hagytak még megvalósítandót. Ennek nyomán, ha kezdetben nem is a bajnoki címért verseng majd a PVSE csapata, de nem az ad majd okot az izgalomra, hogy ugyan sikerül-e bennmaradni a megyei első osztályban vagy sem, mint az történt a kilencvenes években.

1999. A megyei serdülő bajnokság Kiskunhalasi csoportjában bajnokságot nyert együttesnek a meghívott halasi szövetség képviselőjének hiányában a PVSE elnöksége nyújtotta át a bajnoki aranyakat. A PVSE gárdája az idén már harmadszor érdemelte ki ezt a címet, és egyszer, - az elmúlt évben - a megyei bajnoki címet is elhódították. Az 1998-99. évi bajnokságban szerepelt húsz labdarúgó: Barcsák Endre, Berényi Krisztián, Cs. Kovács Ferenc, Erdősi Károly, Farkas Zoltán, Gombor Csaba, Jaszenovics Zoltán, Józsa Norbert, Juhász Róbert, Molnár László, Molnár Márió, Párczen Zoltán, Rudics János, Snyehola Ákos, Szabó Zsolt, Szemán Attila, Tóth Zsolt, Turcsányi Csaba, Urbán Tibor, Varga Zoltán. Edző: Kővári Péter. 

 Prókai Károly Bács-Kun Sport

Ezredvég sportja címlap


3 éve történt /2001.

2000. június. Az elmúlt évtized egyik legjobb teljesítményével a megyei első osztályú bajnokság 11. helyén végzett Bácsalmás csapata, a Petőfi VSE. Bár a helyezést nézve nem az ilyen teljesítményt szokás dicsérő jelzőkkel illetni, ám az előzmények ismeretében a PVSE rászolgált az elismerő szavakra. A PVSE vezetés hosszú távú célja egy olyan csapat kialakítása volt, amelyben helyi fiatalok lépnek pályára hétről-hétre. Mégis meglepte őket, hogy az 1999-2000-es bajnoki év előtt, az addig zömében kulcsjátékosoknak számító légiósok a távozás mellett döntöttek. Bácsalmáson a helyi szurkolók, akik egyre nagyobb számban látogatják a mérkőzéseket ismét, úgy mondják: jó döntés volt. Főleg az egyesület vezetése részéről, hogy nem marasztalták a távozókat. Az addig főleg kiegészítő szerepre kárhoztatott felnőtt játékosok (Szőke, Száhl, Török, Barna, Kővári P., Kővári Á., Kiss Baranyi Cs., Balla, Schneider) mellett, a megyei bajnokságot nyert ifjúsági csapat legjobbjainak (Bodrogi K., Tóth Cs., Körmöczi, Gergely, Páhor, Bögre, Berényi) szavaztak bizalmat. Visszaigazolták viszont Mándity Róbertet, Bodrogi Tamást és Szőcs Gábort, három további tehetséges fiatalt. Egy stílusos csapat kialakítását és annyi pont begyűjtését tervezték az őszi idényre, amennyi reményt ad a negyven pont elérésére, a bajnokság végére. Az őszi teljesítménnyel (19 pont) elégedett lehetett a PVSE. Különösen idegenben és az idény kétharmadáig szerepeltek kiválóan. Annak ellenére, hogy sok gólt kaptak (33), és a lehetőségekhez mérten keveset rúgtak (25). Az időközben a magyar bajnoki rendszer átszervezéséről napvilágot látott döntés miatt, amely szerint legrosszabb esetben akár hat csapat is kieshetett volna a megyei első osztályból, a hibák javítása és a tíz közé kerülés szinte elengedhetetlennek tűnt.  Tavasszal a védelem sokat javult (22), ám a támadójáték, legalábbis a helyzetkihasználás romlott, a lőtt gólok száma csökkent (17). A PVSE végül csak 3 ponttal maradt el a céltól és a 11. helyen végzett. A tavasszal különösen a védelem jeleskedett: Szőke István, Száhl Imre, Török László, Körmöczi Roland, Tóth Csaba, Barna Jenő, Kiss Baranyi Csaba egymást múlták felül. Sőt Száhl (3), Barna (2) és Tóth Csaba (2) révén a lőtt gólok felét is a védelem tagjai érték el. (3 gól bátyai „ajándék"). Ez az arány a csapat játékából is ered, de abból is, hogy az ősszel, 7 góllal házi gólkirály Szőcs Gábor csupán egyszer talált be a kapuba, Mándity Róbert, pedig adós maradt a gólokkal. Ugyanakkor, a Kővári Péter csapatkapitány mellett, a másik játékmester, a fiatal, nagy ígéret Bögre Károly háromszor is eredményes volt. Összességében egy-két botlástól eltekintve a helyi szurkolók és a szakvezetők elégedettek lehetnek a csapat teljesítményével, a játékosok fejlődésével.

Bácsalmáson az elmúló évezred utolsó évtizede inkább az utánpótlás csapatok kiváló eredményeitől vált emlékezetessé. Ám az ekkor kinevelt tehetséges, korosztályukban bajnoki címeket halmozó fiatalok hordozzák magukban a felnőtt csapat harmadik évezred első évtizedének veretes sikereit is. Általuk, ha a védelem mellett a támadójáték is kiegyensúlyozottabb lesz, már a következő bajnoki évben, előre léphetnek a megyei első osztály ranglétráján. 

2001. június. Bácsalmáson, 1970 és 1999 után idén már harmadszor köszönthetnek bajnokcsapatot a városban. A PVSE ifjúsági labdarúgói függetlenül a 2000-2001. évi bajnokság további mérkőzéseinek eredményétől már bajnoknak tekinthetők. A tavaszi idény közepére már 16 pontos előnyre tettek szert a nagy rivális Hetényegyházával szemben, ami a hajrában megnyugtató előnynek számított. Ennek ellenére Kiss Baranyi Sándor arra inttette a túlzott optimistákat, hogy nyugtával dicsérjék a napot. Ugyanis, a tavaszi szezonban Bodrogi Tamás és Berényi Krisztián már a felnőtteknél szerepelt, majd a felnőtteknél bekövetkezett sérülések és eltiltások miatt, már Párczen Zoltánra és Kubina Krisztiánra, majd Bodrogi Kornél kapusra sem számíthatott az edző. Az említettek ellenére a „maradék" játékosállomány Máté Péter és Snyehola Ákos vezérletével a Mélykút ellen elért döntetlennel behozhatatlan előnyre tettek szert. Az 1998-99. évi bajnoki cím, a tavaly kivívott bronzérem után az idén ismét bajnokságot nyert a PVSE ifjúsági együttese.

2001. július. A PVSE együttese, a 2000-2001-es, ezredváltó megyei ifjúsági labdarúgó bajnokságban, meggyőző fölénnyel, a második helyezett Hetényegyháza előtt 10 pontos előnnyel végzett az élen. A fölényükre jellemző, hogy a lejátszott 30 mérkőzésen, a legtöbb pont (75) mellett, a legtöbb gólt (111) is a PVSE gárdája rúgta és a legkevesebbet (35) kapta.

A bajnokcsapat az ősszel nyújtott jobb teljesítményt. Ekkor még csak a már két éve a felnőtteknél szerepelő Tóth Csaba „hiányzott" az összeállításból. A tavasszal viszont, a felnőtt játékosállomány ínséges időszakában, már Berényi Krisztián és Bodrogi Tamás sem állt Kiss Baranyi Sándor edző rendelkezésére, majd az említetteken túl, többször kapott a felnőtteknél lehetőséget: Bodrogi Kornél, Kubina Krisztián, Párczen Zoltán és Páhor Zsolt is. A tavaszi idény közepén, pedig Tóth Zsolt szenvedett súlyos sérülést egy serdülő mérkőzés közben Mélykúton. A bajnokság során 25 játékos lépett pályára: Berényi Krisztián, Bodrogi Kornél, Bodrogi Tamás, Cs. Kovács Ferenc, Csőke Attila, Farkas Zoltán, Hajdú Gyula, Jaszenovics Zoltán, Józsa Norbert, Juhász Róbert, Kalmár Sándor, Kubina Krisztián, Lukács Károly, Máté Péter, Molnár László, Molnár Márió, Páhor Zsolt, Párczen Zoltán, Snyehola Ákos, Stefánovics Zoltán, Szabó Zsolt, Szabó Tamás, Szemán Attila, Tóth Zsolt, Turcsányi Csaba.

bsc_2001._bajnokcsapat.jpg

 
Az 1998-1999-es bajnoki cím mellett Csőke Attila révén a megyei gólkirályi cím is Bácsalmásra került. Az elmúlt bajnoki évben, a PVSE játékosai meg sem közelítették a gólkirály Segesvári Arnold góljainak (40) a számát, azaz most jobban megosztoztak a gólokon: 17 gólos: Tóth Zsolt, 16: Snyehola Ákos, 14: Máté Péter, 12: Berényi Krisztián, 5: Csőke Attila, Kubina Krisztián, Molnár László, Páhor Zsolt, Stefánovics Zoltán. 4: Szemán Attila, Párczen Zoltán, 3: Bodrogi Tamás, Farkas Zoltán, 2: Hajdú Gyula, Kalmár Sándor, 1: Józsa Norbert, Juhász Róbert.

A játékosok képzettségét, a már említett számmal is kifejezhető adatokon túl, az is mutatja, - és most csak a söprögető posztját említsük, - hogy amikor Tóth Csaba, felkerült a nagyokhoz, Bodrogi Tamás lépett a helyére és kiválóan megoldotta feladatát. Az idén tavasszal azonban Bodrogi helyén, az a Snyehola Ákos nyújtott ugyancsak kiválót, aki addig, az ellenfelek kapusainak keserítette az életét. A PVSE azonban, a játékosok egyéni képzettségén túl, mint CSAPAT is példamutatóan helytállt.

A 2000-2001-es bajnoki év, az elmúlt évtizedet lezáró mérföldkő a bácsalmási utánpótlás-nevelésben. Ez a korosztály egy eredményes évtizedet koronázott meg az újabb bajnoki címmel. Az 1990-es évek elején elkezdett módszeres képzésnek köszönhetően előbb a Diákolimpián vívott ki megyei első helyezést 1996-ban és 1998-ban, majd 1998-ban a megyei serdülő, 1999-ben, pedig már a megyei ifjúsági bajnokságban hódították el a bajnoki címet. A két ifjúsági bajnoki cím közben, 2000-ben még egy bronzérem is Bácsalmásra került. Aztán, hogy teljes legyen a kép: a PVSE serdülő csapata az idén, Kővári Péter edző irányításával a megyei bajnokság Déli csoportjában harmadik helyezést harcolt ki. Így aztán mondhatnánk, Bácsalmáson, az utánpótlás terén minden rendben.

Az elmúlt bajnoki év aztán azért is mérföldkő lehet Bácsalmáson, mivel az utánpótlásképzést magas színvonalra fejlesztő Kiss Baranyi Sándor mellett, a munkájába 1998-ban szakértő módon bekapcsolódó Kővári Péter sem foglalkozik tovább a játékosok nevelésével.  Sok más mellett, azért is szomorú dolog ez, mert akkor következett be, amikor a magyar labdarúgásért tenni akaró ISM és az MLSZ, nem csak szóban tartja fontosnak a labdarúgó-utánpótlás képzését, de azért anyagi áldozatot is kész hozni. Bácsalmáson, a hogyan továbbra, még keresik a választ. pk BÁCSKA PRESS

Ezredvég sportja címlap


2 éve történt /2002.

2002. július. Bácsalmás megyei első osztályban szereplő labdarúgó csapata a 2001-2002-es bajnoki év végén megközelítőleg a 14. helyen végzett. Azonban a tavaszi bajnoki fordulókon tapasztalt sportszerűtlen esetek következményeként hozott fegyelmi döntések nyomán, a Harta, a Solt, és a Szakmár eredményeinek törlésével, a PVSE a 8. helyre „ugrott". Barákovics István edző a bajnokságot követően ekkor, a körülményekhez képest, elfogadhatónak értékelte a csapat teljesítményét. A Bácsalmásról távozó edző és néhány légiós játékos közreműködésével elért eredmény azonban Pünkösdi királyságnak bizonyult. Egy újabb határozatnak köszönhetően, mely szerint a renitens csapatok fellebbezésének helyt adtak, és azok ismét elfoglalhatták a pályán „kiharcolt" helyüket. Azt gondolhatnánk, hogy a vétlen Bácsalmás is a pályán elért helyére kerül, a vonal fölé, de nem ez történt. A szövetség újabb döntése szerint visszafogadtak három olyan csapatot a megyei bajnokságba, akik bár nem estek ki, de drágának találták a magasabb osztályban a szereplést, mondván: nincs pénzük! Így történhetett meg, hogy a nyolcadik helyről a tizenhetedik helyre „esett" vissza a vétlen Bácsalmás!  Így fordulhatott elő, hogy a PVSE együttese Zsivanov Ferenccel, az új szakvezetővel, a következő bajnoki évben már csak a megyei második osztályban szerepelhet.

De milyen is volt az a teljesítmény a tavasszal, amelyre az edző azt mondja: elfogadható, a csapatok érdekeit, a sportszerűséget szem előtt tartó szövetség azt mondja, nem az!

- Kovács István tragikus halála után, a vezetőség, az anyagi és szervezeti hiányosságok miatt, nehéz körülmények között kezdtük meg a felkészülést a tavaszi szezonra. Öt játékos - Káli Lajos, Margit Csaba, Barna Zoltán, Bakó Bertold, Czizovszky Gábor - távozott. A vezetőség, amely Tenyér Istvánnal volt egyenlő, két játékos leigazolását tervezte, amelyből Balog Bálint került hozzánk, majd később Goretich Krisztián. A felkészülési mérkőzéseinken majdnem mindig 2-3 kölcsön játékossal kellett pályára lépnünk. Ennek ellenére a munkát elvégeztük, a lehetőségeinkhez mérten jó színvonalon. Az eredményes szereplés kényszere mellett a fiatalok beépítését is meg kellett oldani. Ez végül is jól sikerült. A fiatalok jól ötvöződtek az „öregekkel", legfőképpen jó közösség alakult ki a csapaton belül. Sokat fejlődött Bodrogi Tamás, Párczen Zoltán, Szemán Attila, Berényi Krisztián, Varga Zoltán, Szabó Zsolt. Az idősebb generáció tagjai közül kiemelésre méltó Köves Tamás, Pintér Zoltán, Tomik Róbert, Goretich Krisztián, Nagy Albert, Kővári Ákos és Morvai Tamás teljesítménye. Előbbieknek köszönhető, hogy eredményes tavaszt zárhattunk. Az őszi 14 pont mellé, tavasszal 20 pontot gyűjtöttünk. Gólkülönbségünk: 48-44. Legjobb góllövőink: Berényi, Nagy, Rácz 8-8 gól. Kővári, Pintér 3-3 gól.

2002. július. Bácsalmáson, a több szakosztályt is működtető Petőfi VSE tagsága július közepén tartotta vezetőségválasztó közgyűlését. A Polgármesteri Hivatal tanácstermében megtartott összejövetelnek napirendjén, az idén januárban elhunyt Kovács István elnök utódlása, az időközben lejárt mandátumú elnökség és tisztségviselők megválasztása szerepelt. Az új elnökségre és tisztségviselőkre tett javaslatot a PVSE tagsága titkos szavazással, egyhangúlag elfogadta. A szavazás végeredményét, a közgyűlés levezető elnöke Prikidánovics Antal ismertette: egyesületi elnök négyéves időtartamra Krisztin Mátyás, alelnök Zsivanov Ferenc. Elnökségi tagok: Rigó Mihály, Józsa Zoltán, Lukács Zsuzsanna. Az egyes bizottságokba a következő személyek kerültek: Prókai Károly, Árpás István, Fajszi János, Osztrogonácz János, Narancsik Máté, Tanács Róbert. A krízis időszakát élő egyesület új elnökét a célokról, feladatokról kérdeztük.

- Mindenek előtt az új elnökség nevében megköszönöm a tagság bizalmát, amellyel, a patinás múlttal rendelkező egyesület élére választottak bennünket. - válaszolt a 49 éves Krisztin Mátyás újsütetű elnök, aki 1968 és 1986. között, kiváló labdarúgóként vált közismertté. Kunbajáról indulva megfordult a Gábor Áron SE, a Jánoshalma és a Bácsalmás csapataiban. - Bácsalmás sportját a szűkös anyagi helyzetünk ellenére, továbbra is a városi sportegyesületben eddig működtetett szakosztályokkal (labdarúgó, kézilabda, cselgáncs, biliárd) képzeljük el. Viszont célunk az itt zajló sportélet amatőr alapokra helyezése. Különösen áll ez a labdarúgó szakosztály jövőbeni működtetésére, ami azt jelenti, hogy első sorban a helyi fiatalokra szeretnénk építeni a csapatot, a helyi fiataloknak szeretnénk rendszeres sportolási lehetőséget biztosítani. Nem mondtunk le, a jelenleg más településeken szereplő bácsalmási játékosok visszaigazolásáról, ám az átigazolási időszakból rendelkezésünkre álló idő rövidsége miatt az idei bajnoki év őszi szezonjára már nem jöhetett létre ez az elképzelésünk. Az új bajnoki évben a megyei II. osztályban rajtol a csapat, ahol a középmezőnybe várjuk a fiatal játékosok alkotta együttest. Reméljük, kellő játéktudással felvértezve, sportszerű keretek között, hamarosan ismét a megyei első osztályban szerepelhet Bácsalmás nagy múltú együttese.

Ezredvég sportja címlap


1 éve történt /2003.

Happy End nincs? De lesz...

2003. március. Bácsalmáson 1913. június elsején alakult meg a település első sportegyesülete Bácsalmási Sport Club (BSC) néven, amelynek harci színe: fekete-fehér. Azonban az Ambill Szálló éttermében elfogadott alapszabály és a megalakulást rögzítő alapító okirat megszületése előtt, 1913. május 11-én pünkösdvasárnap már pályára lépett az új egyesület labdarúgócsapata és hivatalosan ezt a időpontot tekintik a bácsalmási szervezett sportélet megszületésének.

A BSC megalapítása után, az addig csak a Templom téren (a mai Hősök terén) alkalomszerűen űzött sportágakat, főként a focit és az atlétikát, az új egyesületben szervezett keretek között játszhatta a település fiatalsága. Az említett sportágak mellett sokáig kultúrcsoportot is működtetett a BSC. A csoport színvonalas előadásai azon túl, hogy a település lakóinak jó szórakozást nyújtott, a belépőjegyek ellenértéke, a sportrendezvényekből, a tagdíjakból és a lakosság anyagi támogatásaiból befolyt összegekkel együtt, a BSC működtetése során felmerült költségek fedezésére szolgált. Ugyancsak az anyagi feltételek egy részét biztosította, a már említett Ambill Szállóban és a Nemzeti Szállodában, (itt és ma, a Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár működik) megtartott gyakori és sikeres táncmulatságok is. A kiadások fedezetére akkor, ezek a bevételek elégnek is bizonyultak.

A BSC megalakulását követően, a Templom téri sportrendezvények átkerültek a Muity-malom előtti térre. Amíg a malom épülete (a „Taknyos" műintézettel szemben) mind a mai napig áll, az egykori vásár- és sporttér a maga darabka fedett lelátójával (!) az akkori szerepkörében már nem létezik. A területet a Csikériára vezető út (napjainkban Backnang utca), szeli ketté. Az egykori sporttéren egy ABC-áruház, valamint a neve szerint ugyancsak egykori Újvárosi lakótelep áll, a Kosztolányi utca, és Szent János utcáról megközelíthető egykori grófi parkból kihasított, mai sporttelep szomszédságában. Néhány mondattal évtizedeket íveltünk át. A hőskortól, napjainkig gyorsan eljutottunk, ám ami a kettő között volt (van), a sok szép eredmény mellett, a gondoktól sem mentes.

Az egyesület fejlődésének, alig tizenkét hónapos működés után, először a világháború eseményei állták útját. Az a háború, amelyről csak negyedszázad eltelte után derült ki, hogy az első volt. Akkor, amikor újabb világégés, a második tette sokadlagos kérdéssé a sportügyét. Az egyesület többször állt válaszút előtt, a háborús események mellett, főként az egyesület működtetéséhez szükséges anyagi fedezet biztosítása miatt. Mert ami elég volt az indulásnál, arról először a harmincas években derült ki: kevés! Akkor egy egyesüléssel megoldódtak a gondok. Sikerült az egyesület működőképességét fenntartani, de már egy új név alatt. A Bácsalmási Sport Club név pedig ma már csak a történelemírás lapjain létezik. A névváltozás több mint tízszer ismétlődött. Legutóbb 1988-ban, az egyesület alapításának 75. évfordulóján, amikor jelenlegi nevét kapta: Bácsalmás Petőfi Városi Sportegyesület.

Amint a fentiekből kitűnik, a kilencvenéves múltra még az egyesület neve sem tekinthet vissza, bár amiről szó van, még mindig ugyanaz. A kezdetektől csak a labdarúgó szakosztály működése folyamatos, már az említett szomorú szüneteket leszámítva.

Amint a magyar labdarúgásban általában, úgy Bácsalmás labdarúgásának történetében, főként színvonalában, egyáltalán nem előnyére váló változások következtek be. Bácsalmás egykor, többek között: Nagykanizsa, Pécs, Kaposvár, Szeged, Kecskemét, sőt Szabadka csapataival szemben is állta a sarat, ám az utóbbi években már a környező települések csapataival szemben sem mehetnek biztosra. Az a „veszély" nem fenyegeti a gárdát, mint történt az elődökkel, hogy egy megyei döntő mérkőzés(ek) után csak azért nem játszhat az NB II-be jutásról dönteni hívatott osztályozón, mert Fortuna Istenasszony nem fogadja kegyeibe a Bácsalmás együttesét. A szerencse (a három mérkőzés után is fennálló egyenlőség miatt sorsoltak) a Kecskemét csapata mellé szegődött és az osztályozón is sikerrel vette az akadályt. Ez 1953-ban történt. Mondhatnánk: hagyjuk a „rongylabdás" időket, más korban élünk. Ez, igaz lehet, ám a már említett városok csapatai többnyire eljutottak az NB I-ig, de az NB II-ig egészen biztosan. Bár a Bácsalmás is eljutott a második osztályba, ám azt megyeiként jegyezték.

Változnak az idők!

Ma már az is örömmel töltené el a helyi sportvezetőket, és szurkolókat, ha a megyei második osztályban szereplő együttes a tavaszi bajnoki fordulókat követően nem érkezne vissza a kilencven évvel ezelőtti szintre az alapbajnokságba, ami jelenleg a megyei harmadik osztály. Ez az „apró" óhaj abból ered, hogy az előző bajnoki évben bár a csapat a vonal felett végzett az első osztályban, sőt az akkor zajló sportszerűtlen események miatt lefolytatott fegyelmi tárgyalások egyik határozata szerint még a nyolcadik helyen is állt, végül mégis a kieső csapatok közé került... A nyári felkészülés is nagy bizonytalanságban zajlott: hol indul a csapat? Továbbá, az új sportvezetés is az átigazolási időszak vége előtt néhány nappal került megválasztásra, amikor már a helyi fiatalok jelentős része a szomszédos települések csapataihoz igazolt. Ilyen előjelekkel, természetesen nem várható csoda, ám az mégis meglepett mindenkit, hogy a hetedik fordulóig mindössze egy árva pontot sikerült szerezni. Ekkor Zsivanov Ferenc edző felajánlotta lemondását, amit az elnökség elfogadott, egyben Narancsik Mátét bízta meg a csapat irányításával. A további nyolc mérkőzésen, bár voltak biztató jelek, de továbbra sem úgy ment a játék, mint azt a célkitűzésben meghatározták. A szezon végére egy győzelemmel kivívott további három ponttal gazdagodott a PVSE, ám a négy pont is csak az utolsó helyezéshez volt elegendő. A szezon végére az is kiderült: a játékosok zöme, bár dicséretes, ahogy a sanyarú helyzetbe került együttes rendelkezésére álltak, játéktudásban sajnos nem tudták felvenni a versenyt. Narancsik Máté, csak Jaszenovics és Páncsics játékát dicsérte maradéktalanul.

A fentiek után talán senkit nem lep meg, hogyan és mivel készül a patinás múltú PVSE az alapítás kilencedik évtizedének megünneplésére.

- Az őszi gyenge szereplést szeretnénk feledtetni, célunk a biztos bennmaradás. - válaszol Narancsik Máté - Ehhez az edzéseken elvégzett munka és a télen visszaigazolt játékosok (Barna Jenő, Kővári Ákos, Zsemberi Imre, Száhl Imre, Párczen Zoltán, Kovács Attila és Szem János) nyújtanak garanciát. A felkészülést január 3-án kezdtük és reméljük, hogy a tavaszi rajtig összeáll az a csapat, amely képes lesz a bennmaradást kiharcolni. Csak köszönettel tartozunk a város és az egyesület vezetésének a számunkra nyújtott segítségért.

Bácsalmáson, még nem adták fel. Bíznak a másodosztályú tagság meghosszabbításában, és ahogy Krisztin Mátyás, elnök mondja, lesz ünnepi rendezvény is, talán egy Bácsalmáson nem példa nélküli Ferencváros elleni mérkőzés is.

Prókai Károly Bácskai Tükör, Petőfi Népe Vasárnap Reggel

2003. június 15. Bácsbokod - Bácsalmás 3-0. Bácsbokod, 100 néző. Vezette: Allaga, Kriskovics, Szabó.

Bácsbokod: Tóth G. - Tóth P., Papp, Simon, Gyurkovics, Pintér, Csúcs, Nagy, Kürtös, Máder, Merkler (Aladics), Edző: Kernya Tibor.

Bácsalmás: Jaszenovics - Varga, Bodrogi, Száhl, Szemán (Molnár), Barna (Hajdú), Kovács (Nincsevics), Párczen, Berényi, Szem, Kővári. Edző: Narancsik Máté.

Gólszerző: Merkler, Csúcs, Nagy.

Kitűnt: Tóth G., Papp, Nagy, illetve Száhl, Berényi.

Lelkesebben játszott a hazai csapat. A PVSE vetélytársa, a Kiskunhalas 0-0-s félidő után 2-1-re győzött a Bátmonostor vendégeként. Így aztán a győzelem esetén sem tudtuk volna megelőzni a halasi csapatot, azaz nem tudtuk volna kiharcolni a megyei II. osztályú tagság meghosszabbítását... A várva várt Happy End elmaradt...

Ifjúsági mérkőzés: Bácsbokod - Bácsalmás 3-3.

Ezredvég sportja címlap

1913-2003.

BSC alapításának 90. évfordulója

2003. július 12.

og_2003.07.12..jpg

ob_2003.07.12..jpg

OG. Állnak balról: Zsemberi, Lukács, Osztrogonácz, Zalántai Endre polgármester, Patkó József, Szilágyi. Lent balról: Banász, Engi, Patocskai Ilona, Patocskai Ibolya

OB. Állnak balról: Varga, Szabó, Lipták, Prikidánovics, Prókai. Lent balról: Szőke, Baranyi, Snyehola

OG - OB 13 - 10

pvse_noi_kezi_2003.07.12..jpg szanto_noi_kezi_2003.07.12..jpg

PVSE női kézilabdásai a 2003-2004. bajnoki évben

Állnak, balról: Kiss, Gertner, Osztrogonácz edző, Halász, Máté, Fenyvesi, Lukács. Lent, balról: Rudics, Prókai Anett, Szőke, Kocsis, Prókai Anna.

Hercegszántó NB II-es női együttese

 

Bácsalmás- Hercegszántó 23-26


pvse_ferfi_kezi_2003.07.12..jpg szanto_ferfi_kezi_2003.07.12..jpg

PVSE együttese a 2003-2004. bajnoki év elején

Álló sor balról: Vajda, Szabó, Bilinovics, Honti edző, Dörmő, Róka, Csovcsics, Németh. Lent balról: Szakola, Kovács, Szente, Gertner, Ámann, Osztrogonácz.

Hercegszántó NB. II-es együttese

 

Bácsalmás - Hercegszántó 27-26

.

Az ünnepi alkalomból lejátszott férfimérkőzésen, a Hercegszántó felett aratott győzelem óta veretlen a PVSE gárdája. Pontveszteség nélkül várja a tavaszi folytatást. A bajnoki mezőnyben a legnagyobb esélye a PVSE együttesének van az NB II-be jutásra. Valójában a BSC alapításának 90. évfordulójának évében, bár ez sem kevés, pusztán ennyi volt a Happy End. A labdarúgóknak, a megyei III. osztály őszi idényében kiharcolt harmadik helyezését talán ne nevezzük siker történetnek, de a tavaszi idényben még lehet javítani...

Ezredvég sportja címlap


Az idén történt /2004.

Kézilabda

Bácsalmás-Rácalmás 33-20 (17-12)

Férfimérkőzés. Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Fogl, Mazzag.

Bácsalmás: Kovács - Németh 8, Bilinovics, Prókai, Csovcsics 7, Róka 9, Szente 5. Csere: Osztrogonácz 4, Gertner, Kugyela.

Csak a mérkőzés első tíz percében zajlott kiegyenlített játék a pályán (7-6), ezt követően a hazai almási gárda feljavult védekezésének köszönhetően, gyors ellentámadásokkal szerzett megnyugtató előnyt a félidő végére. A vendégek támadásszövése a folytatásban már nem okozott nehézséget a hazai védelemnek, így a PVSE újabb nagykülönbségű győzelmével továbbra is a mezőny élén áll, 100 %-os teljesítménnyel. Hátralévő mérkőzések: Dávod és Soltvadkert idegenben, majd Kiskunfélegyháza hazai pályán. Utoljára pedig Dunaföldvár következik szintén idegenben. Az említett mérkőzéseken talán már egy pontot sem kellene szerezni a PVSE férfi együttesének, ahhoz, hogy a rájátszásban, vélhetően a Dunaföldvár együttesével vívja az NB II-es indulási jogot biztosító bajnoki döntőt...

Bácsalmás - Kiskunhalas 25-19 (12-13)

Női mérkőzés. Bácsalmás, 100 néző. Vezette: Decsi, Fritsch.

Bácsalmás: Halász - Máté 4, Prókai Anett 7, Fenyvesi 12, Bozóki, Rudics 2, Horváth. Csere: Banász (k), Prókai Anna, Kocsis, Szőke, Gertner, Mészárosné. Edző: Osztrogonácz János.

Kiskunhalas: Csapiné - Botka 2, Dudás 1, Vasas 7, Dusnoki, Györik 6, Fajszi 1. Csere: Fajsziné 1, Szanyiné, Fehér, Kamara, Kovács. Edző: Vasas József.

Eredmény alakulása: 0-3, 3-6, 8-9, 17-13, 20-19.

A játékot nézve sportszerű mérkőzésen, a Kiskunhalas, a bajnoki cím várományosa kezdett jobban, majd a PVSE is megtalálta a halasi kapuig vezető utat. A félidő végére, egygólosra csökkentette hátrányát. A folytatásban fölénybe kerültek Fenyvesiék és négygólos előnyt szereztek. A két játékosát, sajnálatos sérülés miatt nélkülöző Halas, az 51. percre ismét felzárkózott (20-19), ám a hajrá perceiben a játékra jobban koncentráló PVSE, ismét állva hagyta a vendégcsapatot. A kiváló védekezésből indított gyors ellentámadásoknak köszönhetően megérdemelt PVSE siker született, amelynek köszönhetően „visszafoglalták" második helyezésüket, a vendégek elszenvedték első vereségüket.

Kitűnt: Halász, Fenyvesi, Prókai Anett illetve Vasas, Györik.

Ezredvég sportja címlap

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 129
Tegnapi: 546
Heti: 675
Havi: 6 109
Össz.: 1 253 161

Látogatottság növelés
Oldal: BSC 1913-2003. Szemelvények II.
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »