PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

kezis_figura.png

Bácsalmási Sport Club - Bácsalmási Petővi Városi Sportegyesület

1913. június 1. - 2009. május 1.

95 - 50 - 25

„A  játék alatt tanítja meg a sport az embert rövid idő alatt a legfontosabb emberi erényekre, az összetartásra, az önfeláldozásra, tettre készségre és mindenek előtt a fair play, nemes küzdelem szabályaira ."

Szent-Györgyi Albert

"Sok szeretettel köszöntök minden kedves sportbarátot mai megemlékezésünkön, a Bácsalmási Petőfi Városi Sport Egyesület 95. évfordulóján.

95 év történelmét, sporteseményét, rendezvényét, minden tagjának nevét sokáig tartana felsorolni, ezért engedjék meg, hogy egy rövid történeti áttekintést ismertessek Önökkel. Azért is csak rövidet, mert kedves sportbarátom, Prókai Károly már két nagyszerű könyvben is összefoglalta - előbb 80 év, majd 90 távlatából az egyesület életét.

bsc_1913-1993._konyv_nyolcvan_ev_fekete-feherben_1.jpg

95 évvel ez előtt 1913. június elsején egy szép és régen dédelgetett álom valósult meg Bácsalmáson, megalakult a Bácsalmási Sport Club, a BSC, dr. Kiss József vezetésével. Ezt követően, az eddig csak a Templom téren (mai Hősök terén) alkalomszerűen űzött sportágakat, főként a labdarúgást és az atlétikát, az új egyesületben szervezett keretek között játszhatta a település fiatalsága.

Egy év múlva az első világháború akadályozta meg a fejlődő sportegyesület közel egyéves évfordulóját. Négy éves csend következett.

1921 őszén alakult meg a Bajai Alosztály, melybe bajai, mohácsi és bácsalmási csapatok tartoztak. Ebben az évben Mózer István lett az ideiglenes, majd 1922-ben a megerősített elnök, aki 1923-ban lemondott. Helyére dr. Mérey Jenőt választották elnöknek. Egy év után ismét elnökváltás történt, 1924 augusztusától Petrekanics Antal vezette a klubot.

bsc_1913-1993._konyv_nyolcvan_ev_fekete-feherben_2.jpg

A BSC labdarúgói az 1924-25-ös bajnokságtól az 1927-28-as bajnokságig a Bajai Alosztályban küzdöttek ellenfeleikkel, amikor is a Délnyugat bajnokai lettek.

Az 1928-29-es bajnoki évben már magasabb osztályban léphettek pályára a fiúk, a Délnyugati Alszövetség első osztályában. Ebben az évben már a lövészet sportág is jelen volt.

1930 őszén megalakították a BSC bokszszakosztályát, ugyan ebben az évben a Polgári Lövészegylet tagjai országos szinten is taroltak. 1931 tavaszán ismét Mózer Istvánt választották a BSC elnökének, az egyesület díszelnökei közé Gróf Teleki Józsefet is beválasztották. A BSC asztalitenisz-szakosztály megalakítását tervezte.

1933-34-ben a vízisportok szerelmesei hódolhattak szórakozásuknak, úszhattak, vízilabdázhattak.

1935 februárjában ma is ismeretes probléma jelentkezett, kevés volt a pénz. „ Fogjon össze Bácsalmás társadalma a sporttelepért!"- szólt a felhívás , a BSC sporttelepét szerették volna átépíteni, viszont 1935. szeptember 6-án Bácsalmás képviselő testülete azt, nem szavazta meg (akkor sem!!!). Novemberben a BSC kimondta a bácsalmási MOVE egyesületébe való beolvadását.

 az_ezredveg_sportja.jpg

Az egyesület nevet cserélt ugyan - MOVE Bácsalmási Társadalmi SE - , de semmi sem változott, továbbra is Mózer István volt az elnök.

Az egyesület többször állt válaszút előtt, nemcsak a világháború miatt, főként a működéshez szükséges anyagi fedezet hiánya miatt is, amit elődeink egy fúzióval megoldottak.  Sikerült az egyesület működőképességét fenntartani, de már egy új név alatt. Az egyesület történetében a névváltozás tíznél többször ismétlődött, legutóbb 1988-ban az egyesület alapításának 75. évfordulóján, amikor jelenlegi nevét kapta.

Az 1936-ban az egyesület életében a labdarúgás mellett élénk volt a ping-pong, az úszó, a vízipóló, valamint a lövészsport is.

A háború előtti időszak kiemelkedő sportolói voltak: Dörner Ferenc, Foltz Tóbiás, Temesi László, Harczi József.

Az 1944-45. évi bajnokságban Bácsalmáson a szurkolók egyetlen egy mérkőzést sem láthattak, mert a háború szele elérte hazánkat, így a sport ismét sokadlagos kérdéssé vált. A háború a bácsalmási sportéletet is megtizedelte és áldozatait szedte: Nincsevics Mátyás, Padoba Illés, Kápolnás József, Fényes Endre, Nánay Vilmos.

az_ezredveg_sportja_hatlap.jpg

1948-ban éledezik újra Bácsalmás sportélete, az újjászerveződött a labdarúgás NB III-ban játszott, az asztali tenisz női és férfi sportága is megjelent, valamint a kosárlabda is.

1948-as év kiemelkedő sporteseménye volt az NB I bajnokának bácsalmási vendégjátéka. Bácsalmás-Ferencváros: 3-4. Hazai gólokat Foltz, Sevaracz és Molnár lőtte.

Az 50-es 60-as években a labdarúgás az NB III-ban szerepelt és a csapat kiemelkedő játékosai voltak: Sevaracz, Szénási, Simity, Jágity, Sövény, Süke.

A csapat legendás hírű játékosa Foltz Tóbiás irányította a szakmai munkát. 1960-tól elindult a labdarúgásban a hanyatlás, de más sportágak jelentek meg Bácsalmás sportéletében: teke, röplabda és napjainkban is az egyesület élő szakosztálya, a kézilabda. A kézilabda megteremtői: Teleki István, Molnár József és Rapcsák Tibor.

A kézilabda meghatározó játékosai voltak ezekben az  években: Bajusz Péter, Németh István, Németh Mihály, Borosi István, Mondovics Sándor, Puruczki Péter, Fleckenstein József, Oriold Miklós.

A bácsalmási sportélet fejlődését nagyban befolyásolta az 1977-ben átadott sportcsarnok, ami lehetőséget adott a teremsportok fejlődésének.

Ezekben az években a kézilabda a megyei bajnokságban jobbnál jobb eredményeket ért el, olyan játékosok alkották, mint Prókai Károly, Kerényi Béla, Unyi Márton, Prikidánovics János, akik 82-ben a megyei bajnokság harmadik helyén végeztek, ami abban az időben a legjobb eredmény volt.

A 80-as években az egyesületnek két szakosztálya működött, a kézilabda és a labdarúgás. A szakosztályokban kiemelkedő utánpótlás munka folyt, aminek eredményei: labdarúgásban 84-es és 97-es serdülő bajnokság megnyerése, illetve az ifjúsági csapat megyei bajnoki címének megnyerése 98-99-ben.

A kézilabdában a 85-ben  megyei bajnoki címet nyert a férfi ifjúsági csapat.

Napjainkban két szakosztály működik az egyesület keretein belül, a labdarúgás és a kézilabda.  A kezdetektől csak a labdarúgó szakosztály működése folyamatos az említett szüneteket kivéve. Mint a magyar labdarúgásban, a bácsalmási labdarúgás történetében is, főként színvonalában, nem örömteli változások következtek be. Bácsalmás jelenleg a megyei első osztály meghatározó csapata.  A kézilabda női és férfi szakága sem volt az ötven év alatt gondoktól mentes, de az elért szép eredmények mindezt feledtetik.

Szent-Györgyi Albert idézete szerint , játék alatt tanítja meg a sport az embert rövid idő alatt a legfontosabb emberi erényekre, az összetartásra, az önfeláldozásra, tettre készségre és mindenek előtt a fair play, nemes küzdelem szabályaira.  Aki ezeket tudja, az meg fogja állni a helyét az életben."

Majoros Zsolt

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 361
Tegnapi: 517
Heti: 361
Havi: 5 795
Össz.: 1 252 847

Látogatottság növelés
Oldal: BSC-PVSE 2009. május 1. Megemlékezés
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »