PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Bács-Kun Sport 2

1999. július 13.

IV. évfolyam, 18. szám

Focisulitól, a bajnoki címig

Focisuli Bácsalmáson

A jövőt alapozza

Döntőben a bácsalmási fiatalok

Tornagyőzelemmel ünnepeltek

Bácsalmás a bajnok

Érik a gyümölcs

Bajnoki cím a BSC alapításának 85. évfordulóján

A mesének vége

BKS401.htm

BKS402.htm

BKS403.htm

BKS404.htm

BKS405.htm

BKS406.htm

BKS407.htm

BKS408.htm

BKS409.htm

BKS410.htm

BKS411.htm

BKS412.htm

BKS413.htm

BKS414.htm

BKS415.htm

BKS416.htm

BKS417.htm

BKS418.htm

BKS419.htm

BKS420.htm

BKS421.htm

BKS422.htm

BKS423.htm

BKS424.htm

Focisulitól, a bajnoki címig

1991-1999.

A PVSE ifjúsági labdarúgó gárdája 29 év után érte el az újabb megyei bajnoki címét. Az, hogy ez megtörténjen, az kellett, hogy Kiss Baranyi Sándor megalapítsa Bácsalmáson a Focisulit 1991-ben. A mellékelt kép tanúsága szerint, ott találhatók azok a játékosok, akik a bajnoki cím kivívásának részesei lettek. Többek között, a Bodrogi-testvérek, Berényi, Szemán, Párczen, Erdősi, hogy csak néhányat említsünk, edzőjük, Kiss Baranyi Sándor mellett.

bsc_focisuli_a_kezdetek....jpg

Bajnoki mérkőzésre készültek a kézis fiúk, de a Focisuli tagjai már akkor is (1992) alig akartak levonulni a pályáról. Egy fotózás azonban meglágyította szívűket...

418.2_barna_jeno.jpg

A 90-es évek elején, az ifjúsági korosztályban nevelkedett, Varga János kapus, Martinovics Szabolcs, Pallagi Zsolt, Kiss Krisztián továbbá Zsemberi Roland és Barna Jenő (6). Az utóbbi két játékos tagja volt 1987-ben, a megyei serdülő bajnokságban második helyezést elért együttesnek. A képen Kiss Baranyi edző tart eligazítást a játékosainak 1992. őszén.

A képen látható játékosok közül, már csak Barna Jenő (6) szerepel a PVSE színeiben. Ő viszont a felnőtt együttes erőssége.

Ezt követően, már ne ugrálj! Lapozz! 

A Focisulitól, a bajnoki címig 1990. december hónapban, Kiss Baranyi Sándor, akkor még főiskolai hallgató, szervezésében indult útjára a labdarúgóképzés Bácsalmáson egy tanfolyam keretében. Ez annyira jól sikerült, hogy 1991-től már a Focisuli keretében folytatódott az utánpótlás nevelése.

A Bács-Kun Sport „jogelődje", a Leporelló, (2. Évfolyam, 9. Szám, 1997. Május 5.) már közölt egy, az addig elért eredményekről összefoglalást. Most ezt, és az az óta elért eredményeket adjuk közre, megörökítve a hálás utókornak, hogy a kezdetben elhangzottak, nem voltak pusztába kiáltott szavak.

Focisuli Bácsalmáson

Talán a magyar labdarúgás színvonala is majdan sokat javulhatna, ha a jövő reménységeivel a Bácsalmáson 1990 óta tapasztalt szakértelemmel és odaadással foglalkoznának. Belátva ennek hasznosságát már abból a szempontból is, hogy a játékosok nevelése még mindig olcsóbb lenne, - a mai szűkös anyagi helyzetben meg pláne, - mint valahol fenntartani egy csapatot csupa légiós játékosokkal. El kellene már szakadni attól a nézettől, ahogy sok helyen úgy akarnak aratni, hogy nem is vetnek.

Bácsalmáson 1990. Decemberében indult útjára ismét komolyan a labdarúgók képzése egy tanfolyam keretében alsó és felső tagozatos általános iskolás gyerekek bevonásával. A három hónapos képzés alatt a tanfolyam résztvevői elsajátíthatták a labdarúgás alapvető technikáját, szabályait és jó mozgási lehetőséget is biztosított. A gyerekek annyira megszerették a sportágat, hogy a tanfolyam végeztével már folyamatossá váltak a foglalkozások. Egyelőre, hetente csak egyszer, szombati napokon. Az, hogy csak egyszer, annak csupán csak az volt az oka, hogy a tanfolyam, majd népszerű nevén a Focisuli megálmodója és működtetője, Kiss Baranyi Sándor Szegeden főiskolai tanulmányait végezte a Tanárképző Főiskolán.

- A nyári szünetben szeretnénk egy napközis tábort létrehozni. Délelőttönként sporttal és úszásoktatással, délutánonként pedig, különböző színes programokat biztosítanánk a gyerekeknek. Szép terveink, elképzeléseink vannak. Mindezek megvalósításához kérjük első sorban a helyi önkormányzat, de más gazdálkodó egységek támogatását is. - válaszolt Kiss Baranyi Sándor, (Felső-Bácska 1991. Május 1.) majd így folytatta, de már az egyéni terveiről. -- Másodéves hallgató vagyok a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola testnevelés-sportszervező szakán. Ennek elvégzése után, Bácsalmáson szeretnék elhelyezkedni. Gyermekkoromat ebben a környezetben töltöttem és itt szeretnék továbbra is a sporttal foglalkozni. Ez a tanfolyami oktatás is jó alkalom számomra az elmélet és a gyakorlat összekapcsolására.

Nos, Kiss Baranyi Sándor a Bácsalmáson egykor kiváló eredményeket elérő testnevelő tanárok, a Teleki-Molnár féle vonulathoz méltó tevékenységbe kezdett. Az általa nevelt labdarúgók pedig, az Üttörőolimpián (1966.), a Pajtás Kupán (1967.) majd a Bács-Kiskun megyei ifjúsági labdarúgó bajnokságban (1970.) is bajnoki címet kivívott korosztály nyomdokaiba léptek. 

A jövőt alapozza

A PVSE gólvágó hátvédje

Egykor a Bácsalmási Híradó egyik számában arról szólt az írás a helyi labdarúgással kapcsolatban, hogy majd akkor lesz jó Bácsalmás labdarúgása, ha a csapatban majd zömében sajátnevelésű játékosok futnak ki a pályára hétről-hétre. Ehhez viszont az kell, folytatódott az írás, hogy az utánpótlás képzése folyamatos és megfelelő színvonalú legyen. Rendszeresen kell a gyerekekkel foglalkozni, lehetőleg olyan edzők irányításával, akik meg tudják szerettetni a gyerekekkel a sportágat, el tudják sajátítatni az adott sportág ABC-jét.

Az idézett rész megjelenése óta sok idő telt el. A felnőtt labdarúgó csapatban egyre több helyi fiatal kergeti a labdát, ám nem annyi, mint lehetne, illetve mint amennyinek lenni kellene. (1992). Az utánpótlás nevelésében azonban, nyugodtan mondhatjuk, gyökeres változás történt. Ennek eredménye majd néhány év múlva válik szemmel láthatóvá, amikor a gyerekek a felnőtt kor küszöbére érnek.

Ennek a szebb jövőt alapozó munkának az élharcosa Kiss Baranyi Sándor főiskolai hallgató, aki nem középiskolás fokon játssza maga is ezt a játékot és legfőképpen nem az említett szinten, oktatja. A tanárképző negyedéves, végzős hallgatója mellesleg az idei szezontó kezdve, a PVSE felnőtt csapatának is tagja. Persze, az eddig említettek mellett, a PVSE utánpótlásának lelkes, szakavatott nevelője is. Ő az, aki a már említett kitételeknek odaadó sport és gyerek szeretetének köszönhetően megfelel. Ő az, aki a ma még csak óhaj szintjén létező elvárásokat életre keltheti. A kezei közül olyan labdarúgók kerülnek ki, akik javítani tudnak a nem túl rózsás helyzetben lévő helyi labdarúgás színvonalán.

Kiss Baranyi Sándor a PVSE megyei első osztályban szereplő labdarúgó együttesében a balhátvéd posztján játszik, ám ennek ellenére, a legutóbbi Harta elleni hazai mérkőzésen lőtt öt almási gól közül négy, az ő nevéhez fűződik. Ezzel a teljesítményével a mezőny legjobbja lett és a forduló válogatottjába is bekerült. Megérdemelten. Abban pedig egyelőre csak bízhatunk, bár őt ismerve biztosan így is lesz, hogy nemcsak játékosként, de edzőként, testnevelő tanárként, pedagógusként is hasonlóra törekszik majd és beérik munkálkodásának gyümölcse.

Az írásban olvasható óhaj megvalósítása azért sem lesz lehetetlen számára, mert neki ez, nem nyűg, nem munka, ez hívatás. Szereti a sportot, szeret a gyerekek nevelésével foglalkozni. Bács-Kun Sport 2 (F-B 1992. Október 28.)

A Focisuli már beindult

Úszni is engedd a gyerekeket Előbb azonban tanítsd meg őket úszni. Lévén Bácsalmáson szezon jellegű a lubickolás, amelyre csak a nyári hónapokban nyílik lehetőség a városi uszodában, így elég nehéz elsajátíttatni az általános iskolás gyerekekkel az úszás tudományát. Egy-egy lelkes testnevelő, vagy szülő nélkül pedig egyenesen lehetetlen. Egykor Únyi Márton és Rigó Mihály szervezett nyaranta úszótanfolyamokat, ahol a nyeletlen fejszénél egy fokkal jobb úszni tudásra tehettek szert, az alapokkal legalább megismerkedhettek a gyerekek.

Újabban Kiss Baranyi Sándor vezetésével, már hároméves hagyományra tekint vissza, a nyári vakáció idejére szervezett úszásoktatás, de az előzőekhez mérten egy emeltebb szinten szervezett napközis formában. A program közel egy hónapja alatt, a szabadidő hasznos eltöltése mellett, sokoldalú játékos, sportos programok színesítik a gyerekek mindennapjait. A nyári melegben a hűsítő lubickolás mellett, kiemelt szerepet kap az úszásoktatás.

Kiss Baranyi Sándor ez évtől, mint végzett testnevelő tanár foglalkozik, fáradtságot nem ismerve a közel 80 fős csoporttal, a Steiner-féle strandon. (PN 1993. Július 28.)

Elnökségi ülés

Kevés pénz, nagy optimizmus Javuló sportteljesítményekről és nagyobb anyagi igényekről hangzottak el beszámolók, az alapításának 80. évfordulóját az elmúlt évben ünneplő PVSE kibővített elnökségi ülésén, a helyi ÁFÉSZ tanácstermében.

Kovács Ernő az egyesület elmúlt évi gazdálkodásáról szólva elmondta: az anyagi helyzet nem volt gondoktól mentes, ez azonban nem befolyásolta a csapatok eredményességét.

A jó eredményeket elért cselgáncsozók a külföldi versenyeikhez kértek nagyobb támogatást, mert a szülőknek már egyre gyakrabban és egyre mélyebbre kellett a zsebükbe nyúlni, mondta Bosnyák Tamás, majd lemondott szakosztályvezetői tisztségéről.

A biliárdozókat képviselő Árpás István, arról számolt be, hogy a karambol mellett, az új idényben már a fás játékban is az NB I-ben szerepelnek.

A női kézilabdások, mint arról Huttererné Engi Erzsébet beszámolt, az NB II. után, a megyei bajnokságban indultak, ahol pontveszteség nélkül, az élen állnak.

Viszmeg István, a felnőtt labdarúgók edzőjének véleménye szerint, együttesének képességei alapján, reális esély van az ötödik helyezésre. Erősítést nem terveznek, de erre nincs is szükség. Molnár József utolsó tanítványai (1987) egyre érettebb játékot nyújtanak a felnőttek között is. Ezzel cseng össze Kiss Baranyi Sándor értékelése is, aki labdarúgók utánpótlásának szakavatott nevelője. Az általa kiépített rendszertől azt remélik, hogy Bácsalmás labdarúgásának színvonala ismét magasra emelkedik.

Kerényi Béla elnök zárszavában arra kérte a sportolókat és vezetőiket, hogy az eddig tapasztalt lelkesedéssel készüljenek a tavaszi folytatásra. (PN 1994. Január 20.)

Gyermeknap '94.

Focisuli az első Bácsalmáson a gyermeknap alkalmából rendezett labdarúgótornán a helyi Focisuli veretlenül nyerte el a győztesnek felajánlott serleget. További sorrend: 2. Kalocsa, 3. Kiskőrös, 4. Soltvadkert. A rendezők különdíjait Rohoska István (Kiskőrös), Tihanyi Csaba (Kalocsa) és Bodrogi Tamás (Bácsalmás) kapták. (PN 1994. Június 7.)

Hungary Kun Cup '94.

Focisuli két csapata Kunhegyesen A Focisuli két csapata augusztus elején Kunhegyesen, a 4. alkalommal megrendezett nemzetközi tornán vett részt. A Közép-Európa legnagyobb, legszínvonalasabb tornáján 8 ország 144 együttese lépett pályára 11 korosztályban. A Focisuli a 11 és a 15 évesek mezőnyében indított csapatot.

A nemzetközi mezőnyben a kicsik, Bodrogi Kornél, Párczen Zoltán, Szemán, Tóth Csaba, Bodrogi Tamás, Snyehola Ákos, Érsek, Hartyányi, Erdősi Károly, Rudics János, Berényi Krisztián, Tubity Predrág, Farkas Zoltán összeállításban léptek pályára, s a harmadik helyezést szerezték meg.

Az idősebbek, Nincsevics, Rádi, Németh, Kiss, Páhor Zsolt, Bodrogi T., Stefanovics, Gergely Gábor, Szabó, Bögre Károly, Frindrik, Bodrogi K., Csőke Attila, Fekete Szabolcs, Prikidánovics Milán, Igás, Kancsár, Máté Péter felállásban az ötödik helyen végeztek. Ezt a Focisuli edzője Kiss Baranyi Sándor jónak ítél, hiszen a kicsik csak a döntőbe jutásért vívott mérkőzésen szenvedtek vereséget, de a nagyok is csak egyszer kaptak ki a három győzelem és az egy döntetlen mellett. (PN 1994. Szeptember 8.)

Mikulás Kupa '94.

Bácsalmás második Jól sikerült teremtornát rendeztek Bácsalmáson a 10 éves labdarúgók korosztályában hat csapat részvételével. A csapatok helyenként színvonalas, végig sportszerű mérkőzéseken döntötték el a helyezések sorsát. A mérkőzéseket az ismét megalakult helyi játékvezető testület tagja, Vankó László vezette.

Bár a vándorserleget Kalocsa együttese nyerte, mindenki sok-sok tanulsággal lehetett gazdagabb - mondta többek között az eredményhirdetésnél Kiss Baranyi Sándor a rendezők nevében, majd átnyújtotta a díjakat. A Mikulás Kupa '94. győztes csapata: Kalocsa (Merényi, Lajtos, Pákolicz, Halászi, Horváth, Czinner, Paplanos, Szauer összeállításban), 2. Bácsalmás, 3. Kiskőrös, 4. Tompa, 5. Jánoshalma, 6. Madaras.

A legjobb kapus Merényi László (Kalocsa), a legjobb mezőnyjátékos Rudics János (Bácsalmás), és a legeredményesebb góllövő Rohoska István (Kiskőrös) különdíjakat is átvehettek.

- Hat éve foglalkozok a Focisuli keretében a labdarúgók nevelésével. - válaszol a kupagyőztes Kalocsa edzője Lakatos István, - Az itt folyó munkát a nagy egyesületeknek átadott játékosok száma is minősíti és a látottak is azt bizonyítják, jó úton járunk. A mostani torna válogató is volt a játékosaimnak, hiszen január harmadikán Kalocsán rendezzük meg a Szent István Kupát, amelyen csupa nagy egyesület csapatai ellen szereplő együttesembe kerestem még néhány játékost. (PN 1994. december 8.)

Karácsony Kupa '94.

Bácsalmás harmadik A hét végén labdapattogástól volt hangos a bácsalmási sportcsarnok, ahol 100 labdarúgó-palánta, nyolc csapat képviseletében, a Rákóczi úti Általános Iskola által kiírt Karácsony Kupa elhódításáért lépett pályára. Az eseményt a helyi játékvezető-egyesület támogatta a mérkőzések levezetésével és különdíjak felajánlásával.

A játékosok fordulatokban gazdag mérkőzéseken adtak számot tudásukról, mondta az eredményhirdetésnél Németh István, a rendező iskola igazgatója. Sok tehetség szerepelt a tornán, de a hiányosságok is a felszínre kerültek. Ez, remélhetőleg mindenkit további kitartó edzésekre ösztönöz.

A torna végeredménye: 1. Kiskőrös, 2. Jánoshalma, 3. Bácsalmás, 4. Soltvadkert, 5-6. Bácsalmás II., Tompa, 7-8. Madaras, Katymár.

A torna legjobb mezőnyjátékosa Bús Norbert (Kiskőrös) lett. A legjobb kapusnak és a legeredményesebb góllövőnek felajánlott díjakat a bácsalmási Bodrogi Kornél illetve testvére, Bodrogi Tamás vehette át.

- Erős ellenfeleink voltak, ezért is örülünk, hogy veretlenül végeztünk az élen. Az ilyen tornákból kellene több, amely jól szolgálja az edzéseken tanultak mérkőzés közbeni gyakorlását. - válaszolt Hajnák József a kupagyőztes Kiskőrös edzője. (PN 1994. December 14.)

XIX. Rákóczi Kupa Bácsalmás

Tisza Volán szállította a gólokat Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg Bácsalmáson a Rákóczi Ferenc teremlabdarúgó-tornát 8 általános iskolás csapat részvételével.

A tornagyőztes szegedi Tisza Volán együttese kiemelkedett a mezőnyből. A négy mérkőzésen 25 gólt rúgtak és csak négyet kaptak. A döntőben, a Kiss Baranyi Sándor irányította hazai gárda az első félidőben dicséretesen küzdött (1-1), de a folytatásban a szegedi fiatalok ritmust váltottak és további négy góllal terhelték meg a vendéglátók kapuját. Végeredmény tehát: Bácsalmás - Tisza Volán 1-5.

Kupagyőztes a Tisza Volán együttese. 2. Bácsalmás, 3. Jánoshalma, 4. Kiskőrös, 5. Madaras, 6. Soltvadkert, 7. Katymár, 8. Tompa. (PN 1995. Március 19.)

Tornagyőzelem Kiskőrösön

Focisuli egy, Ferencváros nulla Ha valahol nem csak az óhajokat fogalmazzák meg rendszeresen, de a cselekvésre is készek, akkor ott, többnyire színvonalas rendezvények kerülnek lebonyolításra a gyerekek fejlődése érdekében. Ilyen hely többek között Kiskőrös, ahol néhány lelkes szülőnek köszönhetően, a 12-13 éves korosztályban igazi neves csapatokat fogadták el a meghívást.

Eredmények: az elődöntőben, Bácsalmás - Ferencváros 1-0! Kecskemét - Kiskőrös 1-0. A harmadik helyezésért: FTC - Kiskőrös 2-0. A döntőben: Bácsalmás - Kecskemét 2-0.

A torna különdíjaiban, a legjobb kapus Bodrogi Kornél (Bácsalmás), a legeredményesebb góllövő Balogh Bálint (Bácsalmás) és a legjobb mezőnyjátékos Bús Norbert (Kiskőrös) részesült. (PN 1995. Március 23.)

Mérlegen az utánpótlás Diákolimpia '95

Döntőben a bácsalmási fiatalok Labdarúgásban a diákolimpia megyei döntőiben az I. Korcsoportban a második, a II. Korcsoportban az első helyen végeztek a bácsalmási fiatalok. Utóbbi együttes az országos döntőbe jutott, ahol 24 csapat küzd a bajnoki címért Miskolcon. A kiváló eredmény nagy visszhangra talált a településen, hiszen utoljára a hatvanas években született hasonló jó eredmény. Akkor viszont kétszer is, sőt mindkétszer Bácsalmás sikerét hozta. (1966, 19967). Az utóbbiak tükrében kérdeztem Kiss Baranyi Sándor edzőt, a bácsalmási Rákóczi úti Általános Iskola testnevelőjét, a sikercsapat céljairól.

- A sorsolás és az ellenfelek ismerete nélkül nehéz számszerűsíteni céljainkat. Úgy készülünk, hogy játékunkkal, magatartásunkkal kivívjuk a résztvevők elismerését.

- Mi a titka az országos döntőbe jutott csapatnak? - Az eredményeinket az öt éve elkezdett rendszeres edzésmunkának köszönhetjük. A játékosok továbbfejlődésének az anyagi lehetőségeink már-már gátat szabnak, ezért minden támogatást szívesen fogadunk, egyúttal megköszönöm mindazon szülők és gazdálkodó egységek segítségét, akik nélkül nem érhettünk volna el ilyen eredményeket.

- Az utóbbiakról, hallhatnánk néhányat? - Tavasszal több korosztályban vettünk részt tornákon, ahol komoly ellenfelek ellen, jól helytálltunk. A csapatban sok tehetséges játékos szerepel, így eredményeink által külföldre is hívnak bennünket. A napokban, Párizsban veszünk részt egy nemzetközi tornán.

- Végül, kik alkotják a sikercsapatot? - A Bodrogi testvérek Kornél és Tamás, Nincsevics, Párczen Zoltán, Tóth Csaba, Bögre Károly, Farka Zoltán, Bal, Snyehola Ákos, Aranyász István, Berényi Krisztián, Szemán Attila, Németh, Stefanovics, Horváth, Máté Péter, Rádi, Babó Levente, Nagy Lajos, Prikidánovics Milán, Igás Andor, Frindrik Kornél voltak a főszereplők - válaszolt a „főrendező" Kiss Baranyi Sándor. (PN 1995. Június 7.)

Bács-Kun Sport 2

Diákolimpia '95

Országos döntő után A június 10-12 között Miskolcon lezajlott Diákolimpia országos döntőn a Bácsalmás gárdájának volt esélye a legjobb hat csapat közé kerülésre, ám a mindezt eldönteni hívatott elődöntő mérkőzésen, a későbbi bronzérmes Kunhegyes csapatával szemben, 3-2-re alulmaradtak. Ahogy Kiss Baranyi Sándor mondja, elégedett az eredményekkel.

Hungary Kun Cup '95

Előreléptek a Focisuli csapatai


XX. Rákóczi Kupa

Tornagyőzelemmel ünnepeltek Bácsalmáson nyolc csapat részvételével rendezték meg a szép hagyományokra visszatekintő Rákóczi Ferenc teremlabdarúgó tornát. A játéknap végén az ünnepi, 20. alkalomhoz illően, ismét a hazai csapat birtokába került a patinás Rákóczi Kupa.

A hazai gárda a Jánoshalma ellen elszenvedett 3-2-es vereség után, már csak egy gólt kapott és Balogh Bálint vezérletével, 19 gólt lőttek. Így a jobb gólkülönbségüknek köszönhetően a döntőbe kerültek. Itt, a B-csoportban veretlenül az élen végzett Kiskőrös sem tudott ellenállni a jobb, erőteljesebb focit játszó almási együttesnek. Bácsalmás - Kiskőrös 3-0.

A XX. Rákóczi Kupa végeredménye. Első és kupagyőztes: Bácsalmás, Focisuli I. - Nincsevics, Stefanovics, Balogh, Bodrogi Kornél, Bodrogi Tamás, Horváth, Farkas Zoltán, Máté Péter összeállításban, 2. Kiskőrös, 3. Tompa, 4. Jánoshalama, 5. Soltvadkert, 6. Mórahalom, 7. Bácsalmás, Focisuli II., 8. Madaras.

Németh István, a rendező iskola igazgatója, a csapatok mellett a legjobb egyéni teljesítményt mutató játékosoknak is különdíjat nyújtott át. A legjobb kapusnak Moravecz Máté (Tompa), a legjobb mezőnyjátékosnak Bús Norbert (Kiskőrös), a legeredményesebb góllövőnek Balogh Bálint (Bácsalmás, Focisuli I.) bizonyult. (PN 1996. Február 22.)

Bács-Kun Sport 2

Pireuszi győzelem

Kupasiker Almáson és Torinóban Labdarúgó Magyar Köztársaság Kupa, megyei selejtező 2. forduló, 1996. március 27., Bácsalmás. Bácsalmás - Kunbaja 6-2

A mérkőzés utóélete. „Halász István a kunbajai csapat mecénása, a Bácsalmáson lejátszott kupamérkőzésen, és a Szeged elleni bajnoki mérkőzésen elszenvedett vereségek után a Kiskőrössel vívott NB III-as hazai mérkőzés előtt, - amit szintén Bácsalmáson játszik a Kunbaja együttese a hazai pálya újabb felújítása miatt, - úgy dönt, hogy megválik Szőcs Lázár edzőtől. Mindez a Kiskőrös elleni bajnoki mérkőzés előtt derült ki. Szőcs Lázár ekkor, - április 7-én - már a PVSE szakvezetőjeként Hajóson próbálkozik a csapatra nehezedő átok elűzésével. Kiss Baranyi Sándor az almási, óvodásoktól a felnőttekig terjedő korosztályok csapatainak szakavatott edzője, ebben az időpontban, a serdülő együttessel egy nemzetközi tornán vett részt Olaszországban, Torinóban. Mire azonban hazaérkeztek, a hatalmas serleggel a tarsolyukban, Kiss edző már csak a serdülőkkel és a még náluk is fiatalabb korosztályok játékosaival foglalkozhatott. Távollétében leváltották." Részlet a Labdarúgás a határ mentén című kiadványból.

Hungary Kun Cup '96

Bácsalmási siker Kunhegyesen


Évzáró a Sárga Csikóban

Válogatott labdarúgók Bácsalmáson A mai sportvezetőkből nem a tenni akarás hiányzik, ám a szárnyaló képzeletnek gyakran gátat szab a szegényes pénzügyi háttér. Carl Sandberg gondolata szerint: „Ha lenne egy kis sonkánk, süthetnénk sonkás tojást, ha lenne néhány tojásunk!" Ez derült ki Bácsalmáson is a Petőfi VSE évzáró összejövetelén. A fentiek ellenére azért szép eredmények is születtek.

... az utánpótlás csapatok kárpótolták a labdarúgás helyi híveit. Az ifjúsági együttes, a kiélezett küzdelemben, csupán egy ponttal lemaradva az elsőtől, negyedik helyen zárta az őszi idényt. Több olyan játékos kergeti itt a labdát, aki ebből a korosztályból kikerülve a felnőttek között is megállja majd a helyét.

A serdülők a megyei bajnokság Bajai csoportjában veretlenül állnak az élen, a módszeres utánpótlás-nevelésnek köszönhetően. Nem véletlen, hogy az idén a megyei serdülő válogatottba, hét bácsalmási fiatal is bekerült. Ami viszont már-már szenzáció számba megy, Bás-Kiskun megyéből négy játékost beválogattak a magyar serdülő C-válogatott keretébe. A négyből három, -- Bodrogi Tamás, Balogh Bálint, és Farkas Zoltán, -- a Bácsalmási Focisuli tagja, a PVSE igazolt játékosa... (PN 1997. Január 3.)

XXI. Rákóczi Kupa

Ismét hazai siker Ismét labdapattogástól volt hangos a sportcsarnok Bácsalmáson, ahol huszonegyedik alkalommal rendezték meg általános iskolás korú gyerekek részére a Rákóczi Kupa teremlabdarúgó tornát, hat csapat részvételével.

A csapatok két csoportban küzdöttek meg egymással és a csoportok azonos helyezettjei helyosztókon döntötték el a végsősorrendet.

A csoportok élén Bácsalmás és Jánoshalma együttesei végeztek, így ők játszották a döntőt, amely nagy hazai fölénnyel zárult. Bácsalmás - Jánoshalma 9-2.

A torna végeredménye. 1. Bácsalmás - Rapcsák, Tóth Csaba, Bodrogi Tamás, Balogh, Farkas, Párczen, Berényi, Snyehola, Kubina, Kucsera, Rudics, Tóth Zsolt, Erdősi, Szemán összeállításban, 2. Jánoshalma, 3. Bácsbokod, 4. Soltvadkert, 5. Tompa, 6. Érsekcsanád.

A legjobb játékosnak Békefi Attila (Jánoshalma), a legeredményesebb góllövőnek Veverka Gábor (Bácsbokod), a legjobb kapusnak Labancz György (Tompa) bizonyult.        (PN 1997. Március 13.)

Babó a Fradiban

Spanyolországban a Focisuli Őseink kalandozó életmódját követve a Focisuli csapatai ezúttal Spanyolországba tettek kirándulást. Mentek, láttak, többnyire győztek. A 14 évesek a második, a 12 évesek csapata a hetedik helyen végezett. Viszont mindkét korcsoportban bácsalmási játékos nyerte a gólkirályi címet: Balogh Bálint és Rudics János. (PN 1997. április 23-24)

Ismét a csúcsra értek

Irány a Diákolimpia döntője Az idén három korosztályban is indított csapatot a felmenő rendszerű labdarúgó Diákolimpián a Rákóczi úti Általános Iskola. A bácsalmási Focisuli kötelékében nevelkedő gyerekek alkotta csapatok szép eredményeket értek el az idén is. Kettő bejutott a megyei döntőbe, egy pedig innen az országos döntőbe. Két éve alig maradtak le az országos hatosdöntőről. A Focisuli életre hívásától nézve, a szakavatott képzésnek köszönhetően, a gyerekek állandó fejlődését látva, az idén ismét előrébb léphetnek a ranglétrán.

Eredmények

I. Korcsoport: alsó tagozat, 40x20-as pályán. A területi, az egykori bajai járás településeinek csapatait felölelő előcsatározás során a legfiatalabb korosztályban szereplő Juhász Roland, Földes Imre, Barcsák Endre, Slezák Zoltán, Juhász Róbert, Cs. Kovács Ferenc, Szűcs Tamás összeállítású csapat a harmadik helyen végzett és nem jutottak a megye déli részét tömörítő dél-területidöntőbe.

II. Korcsoport, 5-6. Osztály, labdarúgó pálya felén: az előcsatározásokból másodikként jutottak a dél-területi döntőbe. Itt az ellenfeleket megelőzve kerültek a Bács-Kiskun megyei döntőbe, ahol a harmadik helyen végzett a Jaszenovics Zoltán, Józsa Norbert, Varga Zoltán, Pálosi Levente, Tóth Zsolt, Erdősi Károly, Rudics János, Szabó Zsolt, Bizánc Lajos, Urbán Tibor, Farkas Zoltán összeállítású csapat.

III. Korcsoport, felső tagozat, 7-8. Osztály, labdarúgó pályán: A selejtezőn és a középdöntőn is másodikként kerültek tovább a megyei döntőbe. Itt, a megye legjobb csapatait megelőzve, az élen végzett a Rákóczi úti iskola: Kubina Krisztián, Kucsera László, Tóth Csaba, Tóth Zsolt, Turcsányi Csaba, Párczen Zoltán, Berényi Krisztián, Bodrogi Tamás, Snyehola Ákos, Balogh Bálint, Farkas Zoltán, Jaszenovics Zoltán, Józsa Norbert, Erdősi Károly, Rudics János, Varga Zoltán összetételű csapattal. A siker azt jelenti, hogy az 1995. évhez hasonlóan, ismét bejutottak az ország legjobb 24 együttese közé. A rendezők hat négyes csoportba osztották a csapatokat, és a csoportgyőztesek kerülnek a zalaegerszegi hatosdöntőbe. A Bács-Kiskun megyét képviselő gárdának Szegeden, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye bajnokait kellene megelőzni, hogy némi zűr-zavart okozzanak az országos döntővel azonos időpontra kitűzött ballagás menetében.

- Milyen tapasztalatokat gyűjtöttél az előcsatározásokon, illetve milyen céljai lehetnek a megyei döntőt nyert együttesnek? - kérdeztem Kiss Baranyi Sándort a Rákóczi úti iskola testnevelőjét, a Focisuli edzőjét. - Sok tehetséges gyerek focizik a csapatokban. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy két korosztályban is megyei bajnokként továbbjussunk. Szegeden, bár győzni szeretnénk, ez roppant nehéz lesz, mivel az ellenfelek megyéiben a gyermek labdarúgók képzése magas színvonalon áll. Sok függ majd a pillanatnyi formától, ám az biztos, hogy emelt fővel térhetünk majd vissza Bácsalmásra.

Nos az, hogy a ballagással egy időpontban zajló országos döntő nem okozott galibát Bácsalmáson az csak annak köszönhető, hogy az elődöntőben Szeged, Debrecen és Békéscsaba csapataival szemben alulmaradtak a Rákóczi úti iskola tanulói. Az viszont, hogy ismét eljutottak eddig, az mindenképpen dicséretes. (Leporelló 1997. Május 17., május 27.)

Megyei ifjúsági bajnokság 1996-97.

Visszavágtak az őszi vereségért A megyei ifjúsági bajnokságban lejátszott Bácsalmás - Tompa mérkőzésen 5-0-s hazai győzelem született. A Bodrogi, Nagy (Tóth Cs.), Török, Igás, Kovács, Rádi, Bögre, Gergely, Simity (Farkas Z.), Frindrik, Farkas B., összeállítású csapat alaposan visszavágott az őszi vereségért. Ezzel a győzelemmel visszatért az esély legalább a harmadik helyezés elérésére. Nagy, Gergely, Bögre, Török, Rádi és társai megérdemelnék. (Leporelló 1997. Május 27.)

Az ifjúsági csapat végül, a megyei bajnokság élmezőnyében végzett, de a várakozással ellentétben, csak az ötödik, tehát rosszabb helyen, mint azt, az őszi eredmények sejtették. (Leporelló, 1997. Június 4.)

Megyei serdülő bajnokság Bajai csoport 1996-97.

Bácsalmás a bajnok A megyei serdülő bajnokság Bajai csoportjában, tíz évvel az 1986/87-es bajnoki évben kivívott bajnoki cím  után, ismét csoportgyőztes a Petőfi VSE csapata. Ezzel jogot szereztek a megyei döntőn való szereplésre, ám ott, egyelőre nem kísérte szerencse a játékukat és a négyesdöntőben, Kalocsa, Kiskunfélegyháza és Kiskunmajsa társaságában végül a negyedik helyen végeztek. (Leporelló, 1997. Június 4.) Bács-Kun Sport 2

Rudics a gólkirály Halason

Az MTK és a BVSC mögött Nemzetközi farsangi kispályás teremtornát rendeztek serdülő csapatok részére. A PVSE eredményei: - BVSC 0-2, - Kiskunhalas 2-2, - Kecel 3-2. A csoportmérkőzések alapján a PVSE csapata a harmadik helyért játszhatott, és miután 1-0-ra legyőzte Kiskunfélegyházát bronzérmes lett az MTK és a BVSC mögött. (Leporelló, 1998. Március 1.)

Megyei serdülő bajnokság

Bajnoki cím a PVSE alapításának 85.évfordulóján - Az eredmények önmagukért beszélnek, minden további méltatás csak rontana az összképen - válaszolt Kiss Baranyi Sándor edző. - Inkább a jövőről: ez a gárda jövőre is megnyeri a Bajai csoportban a bajnokságot, hiszen csak négyen öregednek ki. Ezen túl, bár sok ügyes labdarúgó játszik ebben a korosztályban is, a legnagyobb értéknek azt tartom, amire a sport megtanít, amit az életben is hasznosítani tudnak. Ez a rendszeresség, a kitartás, a fegyelmezettség.

A siker részesei: Berényi, Bodrogi K., Erdősi, Farkas, Fehér, Gyalus, Jaszenovics B., Jaszenovics Z., Józsa, Kubina, Pálosi, Párczen, Rudics, Snyehola, Szabó B. Szemán, Tóth Cs., Tóth Zs., Tubity, Turcsányi. Edző: Kiss Baranyi Sándor. (Bács-Kun Sport, 1998. Június 23.)

Érik a gyümölcs

Őszi elsők a bácsalmási fiatalok ... Bácsalmásnak némi gyógyírt jelenthet, hogy az utánpótlás csapatok esetében szebb eredményekről lehet beszámolni. Ez az utánpótlás magában hordozza, a szebb jövőt, amikor egy Kunbaja - Bácsalmás bajnoki mérkőzésen egy pillanatra sem lesz kétséges, hogy melyik együttes esélyesebb a három pontra.

Egy utánpótlás együttesnél nem lehet cél a bajnoki cím, de ez szép, és a sikerélmény ösztönző lehet a játékosok további pályafutásának alakulásában. Ami viszont a szépen csillogó éremmel is vetekedik, az nem más, mint olyan játékosok kinevelése ebből a korosztályból, akik a felnőttek között is megállják a helyüket. Bácsalmáson úgy a serdülő, mint az ifjúsági együttesben több ilyen játékos kergeti a labdát. Ráadásul, még őszi elsők is... (B-K S 1998. december)

Bács-Kun Sport 2

Megyei serdülő bajnokság 1998-99.

Csoportgyőzelem harmadszor A Katymár elleni 6-2-es győzelemtől függetlenül, már korábban megnyerte a PVSE a megyei serdülő bajnokság Kiskunhalasi csoportjában a bajnoki címet. Dicséretükre legyen mondva ettől függetlenül teljes erőbedobással hajtottak. (B-K S 1999. Június 8.)

Serdülő bajnoki döntő Kiskunhalas

„Csak" negyedik a PVSE ... Hihetetlennek találtam, de igaz. A PVSE serdülő együttese „csak" negyedik lett a Harta, a Soltvadkert és a Kiskunmajsa társaságában vívott megyei döntőben. Azonban a fiatalok esetében előfordult csalódásnál soha ne érje nagyobb a PVSE színekért szurkolókat. Nem baj az, ha a serdülők valóban csak a negyedik helyen végeztek. Nem lenne az sem nagy tragédia, ha a jelenleg listavezető ifjúsági együttes csak a második helyen végezne. Az viszont hatalmas csalódás lenne, ha a felnőtt együttes a biztos bennmaradást, mint elvárást nem tudná teljesíteni és a megyei második osztályba taszítaná az utánpótlást... (B-K S 1999. Június 15.)

Megyei ifjúsági bajnokság 1998-99.

Eldőlt a bajnoki cím sorsa! A bajnoki címhez vezető teóriák 4. Pontja szerint, a PVSE biztosan őrzi hárompontos előnyét a második helyezett Dusnokkal szemben, mi után a jó képességű Kiskunhalast idegenben is legyőzte. Ez a csapat ad még a formákra: a házi és nagy valószínűséggel megyei gólkirály Csőke nyitotta meg a gólok sorát, majd a PVSE második legeredményesebbje, a megyében ötödik Bögre folytatta a sort. Hihetetlen, de igaz a harmadik PVSE gól Berényi nevéhez fűződik, aki harmadik a házi rangsorban, majd a csereként pályára lépő, tavasszal sérüléssel bajlódó Farkas lőtte a negyedik gólunkat, aki mellesleg negyedik a PVSE gólvágóinak sorrendjében. (B-K S 1999. Június 21.)

Bácsalmás - Kunbaja 10-2 (4-2)

Bajnoki cím, három évtized után Egészen pontosan 29 év után nyert megyei bajnoki címet a PVSE ifjúsági együttese... A bajnoki címre közel kilenc évet készültek a csapat tagjai. Kezdetben a Focisuli, majd a PVSE serdülő együttesében. Az 1991-től folyó kiváló nevelőmunkát az 1997/98-as bajnoki évben elért serdülő bajnoki cím mellett, ma már az ifjúsági korosztályban is hasonló cím fémjelzi. Nem kevésbé dicséri Kiss Baranyi Sándor szakmai és nevelői tevékenységét, ahogy előbb megálmodta, majd létrehozta az utánpótlásbázist Bácsalmáson, amiből a helyi felnőtt labdarúgás is profitálhat majd, a harmadik évezred első éveiben...

No, és az utolsó előtti forduló: a szomszédvár Kunbaja volt a PVSE ellenfele. Az őszi 2-2 után, Csőke, Körmöczi és Bögre vezérletével, alaposan visszavágott a PVSE. Ezzel a győzelemmel és a kiváló gólkülönbségének köszönhetően, az utolsó fordulóban esedékes második helyezett Dusnok elleni esetleges vereség miatt sem veszíthetik már el a bajnoki címet. A mérkőzés után kiderült, hogy a Dusnoknak már matematikai esélye sem maradt az első helyezésre, hiszen Izsákon 4-1-re kikapott. (B-K S 1999. Június 30.)

Dusnok - Bácsalmás 1-3 (1-0)

 

 Egér és macska harca ... a Dusnok - Bácsalmás ifjúsági mérkőzés tökéletesen formázta a macska és egér párharcát. Amely küzdelemben nem a PVSE volt az egér. De talán nem is a macska, egyenesen tigris. A PVSE játszadozott az ellenfelével, sőt egy gyermeteg hibának köszönhetően még azt is felcsillantotta a Dusnok előtt, hogy megőrizheti második helyezését. Így ment ez, több mint egy órán át, majd a Kistigrisek -- Tóth Zsolt, Rudics János -- két lövésével, valamint Bögre Tigris büntető lövésével 20 perc alatt elejtették a Tigrisek skalpjára és mögötte a második helyezésre éhes dusnoki egereket. (B-K S 1999. Július 6.)

A mesének vége

E

gyelőre! A sikertörténet az idén ősszel, de legkésőbb a harmadik évezredben folytatódik, de már a felnőttek mezőnyében. Ki tudja, egy újabb bajnoki címmel! Vagy nem, de legalább - kezdetként, ha kérni lehetne - végezzünk a megyei első osztály mezőnyének első felében. Erre ne kelljen már az egyesület alapításának 100. évfordulójáig várni. Az még csak 2013-ban esedékes.

Bácsalmás 1999. Július 10.   

Prókai Károly

Bács-Kun SpJrt 2

PVSE-pálya 1949-1999.

1948-49. „Végre épül az új sport-pálya. A műút és grófi park mellett. A pálya területét már felszántották és körülbelül 1000 köbméter földet, hordanak rá. A munkálatokat a sportegyesület lelkes elnöke, Kalász József rendőrkapitány irányítja.Az 1949-50-es bajnoki évre még a lelátó is elkészül. A munkálatokból tevékenyen kiveszi a részét a ‘48-as bizottság is." A pálya a tervek szerint el-, napjainkra, már „kikészült"!

418.3_palya.jpg

Fent: Az ötven éve épült pálya távolról nézve szemet gyönyörködtető. Csak közelébe menni, vagy rálépni nem szabad. Azonnal kiderül, eljárt az idő felette.

Az avató mérkőzésen 1949. augusztusában: Bácsalmási SZSE - Bajai SZAK 1-1. A hazai gólt Petrekanics lőtte. A pályát övező fák egyike-másika, az öt évtized nagy eseményeinek szemtanúi, ha beszélni tudnának. Valószínűleg olyan véleményük lenne, hogy a remek új pályánál, már csak a csapat volt jobb, amelynek a kapujában Wendler Antal, a védelem tengelyében Dörner Ferenc, a csatársorban Folcz Tóbiás kápráztatta el, az akkoriban több ezres közönséget.

418.4_a_gyerekek_jana_elvezik.....jpg

Középen. A pálya talaja csak két esetben okoz problémát: ha esik, vagy ha nem esik az eső! Ma, a pálya állapota siralmas, de a felnőtt csapat teljesítménye olykor még ezt is „alulmúlja". Ám, a közel évtizedes nevelőmunkának köszönhetően hamarosan változás következik be. No, nem a pálya állapotában. A kiváló, idei ifjúsági bajnokcsapatra épülő majdani felnőtt gárda teljesítményében. Bizonyítva, hogy ilyen pályán is megtanulható a foci.

418.4_valogatott_trio_balogh_balint_bodrogi_tamas_farkas_zoltan.jpg

Lent: Balogh Bálint, Bodrogi Tamás és Farkas Zoltán példája azt bizonyítja, hogy azért a sártengerből is, ellehet jutni a legmagasabb szintig.

Bács-Kun Sport 1999. július 10.

Bács-Kun SpJrt 2



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 175
Tegnapi: 160
Heti: 335
Havi: 6 332
Össz.: 2 067 672

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport IV./18. 1999.07.13.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »