PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Nyolcvanéves Kunbaja Sportegyesülete

1916-1996.

II. fejezet: Kunbaja bajnok akar lenni...

II./3.
* Kunbaja csapata 1994. őszén: álló sor balról: Szőcs Lázár edző, Radu, Novák, Szalai, Hebők, Kiss L., Révész, Csipak, Baum-hackl, Hamblander József. Alul balról: B. Tóth, Wettstein, Popov, Kálmán, Pekker, Fülöp, Szőke.

Az őszi pontvadászat végeredménye az élen:

1.

Vaskút

15

13

1

1

46-10

40 pont

89 %

2.

Dusnok

15

11

3

1

50-11

36 pont

80 %

3.

Kunbaja

15

10

2

3

43-13

32 pont

71 %

Félidejéhez érkezett az 1994-95. évi megyei II. osztályú labdarúgó-bajnokság. Bár a csapatok pihenőre tértek, az ősszel lejátszott mérkőzések eredményeinek értékelése elengedhetetlen a tavaszi folytatás előtt. Most az a három csapat kerül sorra, amelyeknél nyíltan vagy titokban, a bajnoki cím kivívásával kacérkodtak.

Az őszi bajnok.  - Büszkék vagyunk a csapatra, - mondta Mazugh István edző a vaskúti sikerkovács, - és nem csak az eredményre, hanem arra is, hogy ezt milyen körülmények mellett értük el. Mint edző csak örömmel tudom nyugtázni, hogy a felnőtt csapat 17 fős játékos keretének őszi edzéslátogatása 98 százalékos volt, tehát nagyon ritka volt a hiányzás Az eredmények is a tervezettnek megfelelően alakultak. Az első találkozón a Dusnok ellen mindjárt rangadó volt, s a 2-2-es döntetlen után zsinórban 11 mérkőzést nyert az együttesünk, pedig akadt közte két rangadó is a Tompa (4-2) és a Kunbaja (4-0) ellen. Ezután következett az akkor sereghajtó Gara. Vesztettünk 1-0-ra, de ehhez tudni kell, hogy Gara a mi „szomszédvárunk". A kapuban Nagy Ferenc a legkevesebb gólt kapta. A védelemben Rácz Béla valamint az ifjúsági csapatból felkerült Császár Norbert tűnt ki. A középpályán Péter és Farkas Zsolt, a támadósorban pedig Farkas Tibor, Tényi László és Dózsa Zoltán emelkedett ki. Ők hárman szerezték góljaink 80 százalékát.

A Kunbaja - Kisszállás ügy? Már korábban, az események kipattanása előtt hallottam a kunbajai tervekről, s alig akartam elhinni. Később kiderült, hogy két játékost, tőlünk is vinni akarnak, bár ebből aligha lesz valami. Rebesgették azt is, hogy Dusnok a Fajsz csapatával (megyei I. o.) tárgyal, közben tőlük is Kunbajára akarják igazolni Hangyát és még egy labdarúgót. Tőlünk távol áll az ilyen felfogás. Mi a pályán akarunk nyerni és kiharcolni a feljutást és nem pénzért meg vásárolni a nagyobb lehetőséget. Azért neveljük féltő gonddal az ifjúsági gárdánkat, hogy onnan kapjunk majd utánpótlást.

Dusnok az örök második? - Két évvel ezelőtt a szponzorok segítségével ütőképes csapat alakult ki Dusnokon, - mondta Barákovics István edző, - ezzel az elvárások is megnőttek, már az első évben bajnokságot kellett (volna) nyerni. Ehhez megnyertünk néhány saját nevelésű játékost, illetve hazahoztunk néhány dusnoki kötődésű labdarúgót. A gárda hamar összekovácsolódott, de végül mégsem sikerült elérni a kitűzött célt, csak második helyen végeztünk.

 A nyáron megpróbáltuk elkerülni a csapat széthullását, három meghatározó játékosunk mégis távozott. Sánta Zoltán Svájcba igazolt, a légiós Jajics hazatért Szerbiába, s nagy meglepetésre az utolsó napon Jagicza bejelentette, hogy Fajszon folytatja pálya futását. Célirányosan posztokra kellett igazolnunk. Szerencsénkre  ezúttal is  dusnokiak érkeztek a csapatba: két csatár, Hangya A KTE együtteséből, Facskó Kalocsáról,  valamint Czizovszki a kemény hátvéd.

Célkitűzésünk ezúttal sem lehetett más, csakis és kizárólag a bajnokság megnyerése. Az őszi idény mérkőzéseit ötös csoportokra osztottam. Az első öt mérkőzésen lendületesen, jól szerepeltünk, de ezután elérkezett a paprika szezon ideje és ez a teljesítményben is megmutatkozott. Ebben az időszakban fáradtak a játékosok, kevesebbet járnak edzésre. Idegenben összeszedtünk két döntetlent, míg Kunbaján vereséget szenvedtünk.  A kampánymunka után ismét friss, energikus labdarúgókat láttam az edzéseken, az utolsó öt mérkőzést simán megnyertük.

A második helyen állunk, de úgy érzem, hogy ez a dobogós helyezés nagyon különbözik a tavalyitól. Lépéselőnyben vagyunk, mert a Kunbaja és a Vaskút együttese is Dusnokon harcolhat majd a feljutásért. Mellettünk szól vetélytársainknál kedvezőbb tavaszi sorsolásunk is. Másik okunk a bizakodásra az együttesünk hagyományosan kiváló tavaszi szereplése. Rendületlenül hiszünk a dusnoki sikerben!

Kunbaján sem adták fel A Kunbaja együttese komoly, sőt sokak által irigyelt anyagi háttérrel rendelkezik, de ennek ellenére csak a harmadik helyen zárta az őszi szezont. Halász István vállalkozó maximálisan támogatja a gárdát, kiváló feltételeket biztosít a játékosoknak, de az eredményességet is elvárja tőlük.

- A hatodik fordulótól vettem át a csapat irányítását- mondta Szőcs Lázár a csapat újsütetű edzője, - kikértem a menesztett kollégám véleményét, elbeszélgettem a játékosokkal, s munkához láttam. A cél ismert volt, a vezetés és a szurkolók csakis a bajnoki címet, a feljutást fogadják el. Menet közben jobban megismertem a játékosokat és rájöttem, hogy ennek a társaságnak még korai volt ez a célkitűzés.  A Vaskút sokkal egységesebb csapat, a nyáron jó labdarúgókkal erősített, a Dusnok pedig évek óta nehéz ellenfél.

Ennek ellenére a játékosokkal tisztáztuk, hogy az akarattal nem lehet gond, s csak egyetlen kérdés merülhet fel: teljesítjük-e az elvállalt feladatot vagy sem. A csapat tagjai erre fél év haladékot kaptak. Az őszi szezon vegyes képet mutat. Szép eredmények mellett, néhány kudarc is becsúszott. Ilyen volt például a szégyenletes vaskúti vereség, valamint a nem éppen szívderítő befejezés a Sükösd ellen.

Arra az elhatározásra jutottunk, hogy ha továbbra is a feljutásért akarunk harcolni, akkor feltétlenül meg kell erősíteni a csapatot. Az egyéni értékelésnél nem szeretnék különösebben kitérni senkire, nekem viszont az okozta a legnagyobb csalódást, hogy a csapat elé bár komoly célkitűzés lett állítva, ennek ellenére néhány játékos sportszerűtlen életet élt. Például a vaskúti rangadó előtt nekik fontosabb volt a diszkó. Számomra pedig érthetetlen volt: harminc percig kiválóan fociztunk, utána meg kipukkadtunk, mint a lufik. Utólag tudtam meg, hogy a Sükösd elleni meccs előtt néhányan szintén a diszkót választották, de akadtak olyanok is, akik éjszakába nyúló kártyapartin vettek részt. Nem érezték át, hogy milyen fontos mérkőzés előtt állnak, mekkora a tét.

A játékosok életmódját nem tudtam, de nem is akartam befolyásolni, úgy látszik, hogy számukra a szórakozás még a focinál is fontosabb volt. Hiányzott egy vezéregyéniség, akit a társaság elfogad és hallgat a szavára.

Komoly átigazolási terveink vannak, nevekkel sajnos még nem szolgálhatok. Az viszont biztos, hogy Evanics Zoltán Kunbaján folytatja pályafutását. Annyit mondhatok, hogy 7-8 nagyon jó futballistát szeretnénk igazolni, akikkel, tavasszal akár 100 százalékos teljesítményt is elérhetünk. A bajnoki cím sorsa még korántsem dőlt el, nincs egyértelműen esélyes csapat, a három nagy rivális - Vaskút, Dusnok, Kunbaja, - közül a pillanatnyilag legjobb kerül majd fel a megyei I. osztályba. Az egymás elleni eredmények fogják eldönteni a bajnoki cím sorsát.

Miközben Szőcs Lázár a tavaszi, akár 100 százalékos szereplés lehetőségéről nyilatkozott, a háttérben már folynak a tárgyalások egy, a magasabb osztályt biztosító fúzióról és a csapat megerősítéséről.

1994. december. Annak ellenére, hogy az őszi szezon már befejeződött, így télvíz idején sem csökkent a népszerű sportág iránti érdeklődés. Igaz, hogy csökkent a labdarúgással kapcsolatos esemény, de ilyenkor az igazi csemegét a kulisszák mögötti hírek jelentik. Mindenki tudni akarja, hogy milyen változások lesznek kedvenc csapatában, ki távozik, esetleg melyik játékos lehet az új szerzemény. Még nem érkezett el az átigazolások ideje, de a zuhanyhíradó már is ontja a néha meglepő, sőt különös híreket. Ezekből kiderül, hogy a kulisszák mögött pezseg az élet, az egyesület vezetői lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek a csapatuk minél sikeresebb jövőbeli szereplése érdekében. Bácskában is nagy a sürgés-forgás, a megyei II. osztály élcsapatai komoly erősítési terveket szövögetnek.

A hírek szerint Kunbaján valóságos nagytakarítás lesz, nem kizárt, lecserélik az egész csapatot. De a jelenlegi csapat felét mindenképpen. A vezetők a sok kiszemelt labdarúgó közül hét-tíz játékost igazolnak le, akikkel bajnokságot nyerhet a határ menti együttes.

Így került Kunbajára az NB III-as Kalocsa gárdájától, - a szóbeszéd szerint hatalmas összegért - Evanics Zoltán, de a többi kiszemelt neve sem hangzik rosszul a környéken: Morvai Tamás Nemesnádudvar, Vidák a Pécsi VSK gárdájától. Vén Csabát is szívesen látták volna, de a gólerős csatár a KTE együttesét választotta. Meglepetésre, a csoportbeli vetélytársak játékosai is felkerültek a kívánságlistára: a gólkirály jelölt Hangya László Dusnokról, valamint a jelenlegi listavezető Vaskút csapatából a Farkas testvérek, Tibor és Zsolt.

Amint arra már volt utalás néhány oldallal előrébb, Kunbaján az őszi szezon után már nem azért kezdtek a csapat megerősítésébe, hogy a megyei II. osztályban növeljék  megtépázott  bajnoki esélyeiket. A bajnoki cím elérésére már szinte semmi esélyt nem láttak. Ezért az idő pénz, alapon, más utat választanak. A kevésbé időigényes, tehát a rövidebb utat, a magasabb osztályba kerüléshez. Mielőtt azonban e „rövidebb útra" rátérnénk, vonjuk meg az 1994-es esztendő mérlegét.

Egy év mérlege. Kunbaja labdarúgó csapata hatalmas változáson ment át csekély tizenkét hónap alatt. Az 1993-94-es bajnokságban, még a dobogós helyezés is hiú ábrándnak tűnt a megyei második osztályban. A dolgok mai állása szerint, 1994. karácsonyán viszont már arra készül a csapat, hogy 1995. tavaszán a megyei első osztályban nyerjék meg a bajnokságot és biztosítsák helyüket az 1995-96. évi Nemzeti Bajnokság III. osztályának mezőnyében.

Elhihetik nincs semmi képzavar, talán csak az okoz némi problémát, hogy a feljutás az alacsonyabb osztályból a magasabba nem ilyen rendszerben zajlott. Legalábbis eddig. (Valójában továbbra sem így megy)

Azért tűnhet továbbá egy kicsit érthetetlennek a dolog, hiszen úgy kezdték a bajnokságot, hogy egyetlen elfogadható eredmény csak a bajnoki cím lehet. Ettől viszont a váratlan kudarcok után szinte behozhatatlan hátrányba kerültek. Hiába volt edző csere. A Sükösd elleni döntetlen után, Halász István menedzser talán már belátta, hogy az első fordulókban sem az edzőben volt a hiba, ezért Szőcs Lázár helyett a teljes csapat menesztését helyezte kilátásba.

Az utolsó bajnoki fordulót követően a Bácsalmáson lejátszott barátságos mérkőzésen a helyi Petőfi VSE ellen, a Kunbaja négy újigazolásként szóba jöhető játékossal felállva, Evanics Zoltán és Szalai Tibor góljaival 2-0-ra nyert. A barátságos mérkőzésről azóta kiderült, hogy az egy megyei első osztályú bajnoki mérkőzés előjátéka volt. A visszavágó tavasszal lesz, de a tét, már a három bajnoki pont.

Folyt.köv.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 132
Tegnapi: 546
Heti: 678
Havi: 6 112
Össz.: 1 253 164

Látogatottság növelés
Oldal: Kunbaja Sportja: Kunbaja bajnok akar lenni... II. fejezet, 3.
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »