PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Bács-Kiskun Kupa: Bácsalmás-Solt 0-0 (2-4)

Az ezüst is szépen csillog...

Szuper Kupa (U16)

Kiskőrösön, a megyei kupa döntője előtt, a megyei serdülő bajnok Szank, a kiemelt U-16-os bajnok Kiskunhalassal mérkőzött meg az U-16-os Szuper Kupa elhódításáért. A mérkőzésen Kiss László, Géró István és Holczimmer Tamás játékvezetése mellett:

 Kiskunhalas - Szank 5-2 (4-1)

A Szank például, a megyei serdülő bajnokság döntőjében a  déli csoport bajnokával, Jánoshalmával azonos teljesítményt ért el és csak a minden döntőmérkőzést követő tizenegyesrúgások jobb értékesítésével hódította el a 2010-2011-es bajnoki címet és így szerepelhettek az U-16-os Szuper Kupa döntőn, ahol a Kiskunhalas együttese biztosan hódította el a győztes csapatnak felajánlott díszes serleget...

2011. június 8-án, szerdán, Kiskőrösön került sor a Bács Megyei Kupa döntőjére Solt és Bácsalmás csapatai között.  A mérkőzést a Rácz Béla - Allaga Iván, Tóth Pál játékvezetői hármas vezette.

A mérkőzésre mintegy 300 néző váltott belépőt, köztük cirka 100 'almási szurkoló, akik, ki-hogy, többek között különbuszokkal is érkeztek Kiskőrösre.

Prológ A PVSE B-közép igazán megtett mindent, hogy a csapat otthon érezhesse magát, hisz a játékidő végéig harsányan biztatták kedvenceiket, akik a játékukkal igazán meghálták ezt. A PVSE ugyanis a rendes játékidőt követő tizenegyes párbaj végéig kétségessé tudta tenni a hátra lévő mérkőzések eredményétől függetlenül már bajnok Solt kupagyőzelmét, sőt kis szerencsével a rendes játékidőben, akár győztesen is elhagyhatta volna a kupa-döntőnek helyt adó kiskőrösi pályát. Az, hogy így is emelt fővel távozhatott, ahhoz kétség nem fér...

A Csapat játékával ismét bizonyította,  csalóka az a kép amit, a bajnoki sorrendben elfoglalt helyezése alapján gondolhatnánk, mert a mérkőzés kilencven perce alatt bizony a jelentős számban megjelent solti szurkolókat is csendre kárhoztatta egészen, addig, mígnem a tizenegyes párbaj ötödik körében Bányai János értékesítette a büntetőt... Viszont nem lehetett volna a kupadöntő hőse, ha a rendre remek összjátékot bemutató PVSE csapata, a helyzetkihasználás területén nem hozza most is a hibapontot... Sajnos hozta...

Talán az időközben a bajnoki címet is elhódító Solt is félvállról vette a PVSE csapatát, ám erre semmi oka nem volt, persze a látottak alapján erről szó sem volt, nagyon is akartak. Hisz a PVSE játékrendszere pontosan a Solton vívott tavaszi mérkőzésen állt össze úgy, hogy kerüljön bárki az új játékszisztémába, jó teljesítményre képes, így akár Solton is, ahol kimondottan balszerencsés körülmények között maradt alul az akkor még csak a bajnoki címre törő csapattal szemben. Ott és akkor, miként most a kupadöntőn is.

A Kiskőrös térségében is dúló heves esőzésekkel, viharokkal terhelt időjárási körülményekkel ellentétben a döntő napján, legfőképpen idején, remek napsütéses időben, de erős szélben kezdődhetett a megyei kupa elhódításáért zajló mérkőzés a tavaszi Solt - Bácsalmás bajnoki összecsapáshoz képest, megváltozott összetételű csapatokkal.

A solti együttes kezdőjéből hiányzott Szabó Péter, Pap Szabolcs és Balla Mihály, míg az akkor csak csereként szerepelt Újváry Bálint és Katona Balázs már a bevonulásnál is ott volt. Ott volt továbbá a több mint két évtizedes, 1991-től jegyzett, napjainkban is tartó pályafutása végén, a Szigetszentmiklósról idén igazolt 34 éves Pomper Tibor a több NB I-es - Bp. Vasas, Ferencváros, Dunaferr, Fehérvár FC, REAC, Győri ETO, Bp. Honvéd - csapatban megfordult játékos is.

Bácsalmás csapata is egy új összetételű csapattal kezdett: Sérülés miatt hiányzott Rothpflug Sivisa és Janjatovic Alexandar utóbbi a tavaszi solti mérkőzésen gólt is szerző játékos. A 'kőrösi csapathirdetés után, már a jegyzőkönyvbe sem kerülhetett be a Ladánybene elleni büntetőpárbajban az utolsó, a PVSE továbbjutását jelentő tizenegyest értékesítő Onódi Ferenc. Az utazó keretben sem kapott helyet Szappanos Patrik, és Szemán Csaba. A Solt ellen pályára lépett és jól helytállt csikócsapatból hiányzott a sajátnevelésű játékosok egész sora. Az említetteken túl Szűcs Balázs és Eckert Dávid, bár előbbi egyetlen csereként most pályára lépett, de a soltiak sem bonyolódtak a cserékbe, hisz azon túl, hogy Balla Mihály egy sajnálatos sérülés után pályára lépett, már az első félidő végén a szünetben egy cserét hajott végre Kemenes György.

A mérkőzés:

A délután ötkor kezdődő döntőt szép számú néző előtt kezdték a csapatok. A kezdés jogát a soltiak szerezték meg, ami annyiban érdekes, hogy a felerősödött déli szél őket támogatta. Na, a PVSE nem ezért szorult be a saját tizenhatosához, ez a taktika része is volt, s mint kiderült hatásos, mert az időközben bajnoki címet elérő együttes nem tudott gólokban megmutatkozó érvényt szerezni fölényének, de nem egy alkalommal, akár hátrányba is kerülhetett volna.

1-30. perc: Meddő solti fölény, remek PVSE védőjáték. Mindjárt az 1. percben szögletet végezhettek el a soltiak balról, az ötös sarkán helyezkedő Katona Balázs fejese kapu fölé szállt. Ö perccel később Kirschner Ferenc, Tóth István akció végén Katona Balázs vehette célba a kapu rövid felső sarkát balról, ám Zsembery Imre biztosan fogta a labdát. Az első érdemleges PVSE támadás Prikidánovics Milán és Raicevic Nemanja nevéhez fűződik, egy jobb oldali szabadrúgás után. 10. perc: Katona ellen szabálytalankodnak a védők a tizenhatos bal oldali sarka előtt. A labda mögé Pomper Tibor és a csapatkapitány Kirschner Ferenc áll, ám a kaput előbbi veszi célba. A labda a rövid sarok fölött hagyja el a játékteret. 14. perc: Prikidánovics a nagy solti nyomás átvészelése érdekében védőjátékot erősítve, saját kapuja előteréből fejeli ki a labdát a mezőnybe.

prikidanovics_lo....jpg

A pályán kezd idegessé válni a hangulat, különösen a soltiak körében, amikor Pomper mondja, hogy mi tévők legyenek a társak, amire persze valószínűleg nem várt választ, de érkezett, és a „ne ugassál vissza" kiszólással zárta le a maga részéről a témát. Sőt Pompert annyira elkapta a harci láz, hogy a szél és a saját lövőerejében bízva, már 40 méterről vette célba Zsembery kapuját, de lövése célt tévesztett. A labda a kapu mögötti labdafogó hálót is elkerülve hagyta el az alapvonalat. Kirschner mutat be remek cseleket a baloldalon és nem is ezért szólalt meg a Rácz játékvezető sípja. A solti csapatkapitány elől ugyanis elfogyott a pálya, azaz kicselezte magát a vonalon túlra... 18. perc: Katona beadását követően Tóth lövi a bal alsó sarokra a labdát, de Zsembery védi. 20. perc: a kapu előteréből kivágott labda vált ki hovatartozástól függő érzelmeket, amikor  Pomper véti el a labdát - simán luftot rúg... 25. perc: Előbb Prikidánovics Milán a bal, majd Józsa Patrik a jobb alsó sarokra lőheti a labdát, majd szögletre mentenek a védők. Rudics beadását Reicevic Nemanja fejjel küldi kapura, amit a védők a mezőnybe vágnak. Az első fél óra végégén a meddő fölényben játszó soltiak visszavettek a tempóból, na meg talán belefáradtak a saját maguk diktálta tempóba és egyre többet kezdeményez a PVSE csapata is.

prikidanovics_milan_kecskemet_legtereben....jpg

Valkai sárga lapot érő akcióval állítja meg Prikidánovics Milánt.  A gólhelyzetbe került PVSE csapatát meg a bírói sípszó, amikor sérülés miatt parancsolt megállj-t a Bíróspori. Sallai József bokasérülést szenvedett, ápolásra szorult. Sajnos még a csodaszer, a szódavíz sem segített a problémán, így később a 40. percben Balla Mihály állt be a helyére. A játék labdaejtéssel folytatódott, majd Tóth István gondolkodott túl sokat mi tévő legyen a labdával, ami valójában nem rossz dolog, ám amíg ezt tette, Prikidánovics Bombagól Milán simán leszerelte, Ő meg talán a tavaszi Solt ellen 25 méterről lőtt góljára gondolva, a tizenhatos jobb oldali sarkáról vette célba Borbély kapuját, ám lövése ezúttal célt tévesztett.

31-60. perc: Fáradnak a bajnokok - gólveszélyes bácsalmási kontratámadások Jobb oldali szöglet után egy kivágott labdára rajtolnak a fürge 'almási támadók három az egy ellen, amikor Borbély, kapuját messze elhagyva bedobásra ment... Majd a 44. percben Újváry Bálint a labda birtokában Tóth sorsára jut... Túl sokat töri a fejét, mi tévő legyen azzal, miközben ezt teszi Eckert Norbert szereli, majd az ötös jobb oldali sarkáról a jobb alsót vehette célba. A labda, nem sokkal, de a kapufa külső oldalán hagyta el a játékteret. A félidő utolsó eseményeként Sallai József ellen szabálytalankodnak a bácskai védők, ám a szokásos kettős közül ismét Pomper lövi el a labdát, amely a kapura veszélytelenül már a sorfalon elakad.

varga_mellett_a_fekete_helyere_beallt_balla_sem_tudott_akciozni...jpg

Szünet után, a folytatásban néhány percig még Bácsalmás csapatát támogatja a hátszél, majd - minő balszerencse - elcsendesedik. Viszont nem így, a szél segítsége nélkül is fergeteges támadásokat vezető PVSE csapata. A 47. percben a roppant lelkesen és lendületesen játszó Prikidánovics Milán is besárgul, majd Zsembery szép lábravetődéssel ment a kapu előterében. Az 50. percben a kontratámadások alapvetéseinek tankönyvét idéző módon szerzi meg a labdát a PVSE, majd gyorsindítással szöktetik a védőket lefutó Prikidánovics Milánt és Józsa Patrikot. Előbbi kiválóan tálal Józsa elé, akinek lövését Borbély Krisztián szögletre menti... A következő támadásban az egyedül kapuratörő Prikidánovicsot a tizenhatos előtt, utolsó emberként szabálytalanul szerelő Valkai Tamás solti játékost, Rácz Béla játékvezető kiállította. Az 52. percben felmutatott piros lapnak és az egyre jobban fogyó solti erőnek köszönhetően, egyre nagyobb fölénybe került a PVSE. András Attila és társaik bizony már meg sem próbálták beérni az egy-egy gyors labdával támadásba dobott PVSE támadókat. Közben a solti csapat is elvégezhetett egy szabadrúgást ezúttal jobbról és a szokásos Pomper - Kirschner párosból utóbbi zúdítja a kapu bal oldalára, amit Zsembery szögletre hárít.

orvosi_prevencio_dr._barcsak_es_a_tanonc....jpg

Az 56. percben Eckert Norbert labdája találja el a kapufát, majd a védők szögletre mentettek. Egy perccel később Józsa jobbról izomból lövi meg a labdát, amit Borbély véd. A védelemben jól teljesítő Rudics kap sárga lapos figyelmeztetést. Egy kapus kirúgást követően Kirschner kapásból vágja vissza a labdát a feladónak... Egyórányi játék végén egyre nagyobb lendülettel támad a PVSE. Újváry Bálint már a térfél közepén lerántással állít meg egy veszélyesen kibontakozó bácskai támadást, amiért villant a sárga lap. Nem kerüli el sorsát Raicevic Nemanja sem majd nem sokkal a sárga lapos figyelmeztetését követően, a 65. percben, helyére Szűcs Balázs áll. A frissítésekkel, értsd cserékkel, nem kapkodnak az edzők, nem bontják meg a kialakult jónak ítélt csapategységet, egyik oldalon sem.

61-90. perc: Prikidánovics Milán egalizálja az erőket... Az okos taktikának és az ezt végrehajtó játékosoknak, nem kevésbé a jó erőbeosztásnak köszönhetően, eddig jól helyt állt a PVSE, sőt már gólokkal vezethetne, a bajnokcsapat ellen, ám a csapat rákfenéjeként emlegetett rossz helyzetkihasználásból eredően, a helyzetek, csak helyzetek maradtak- remélhetőleg csak eddig... Aztán elég volt egy meggondolatlan cselekedett, hogy a játék menete ismét megváltozzon, de csak annyiban, hogy ismét kiegyenlített erők küzdelmét láthassák a nézők. A 63. percben Prikidánovics a solti tizenhatoson belül elveszti a labdát, majd dicséretes módon vissza szeretné szerezni, ám ehhez nagyon rossz eszközt választott, amiért sárga lapos figyelmeztetésben részesült volna, ha már egy nem szerepelne a neve mellett, így azonban már bónuszként villant a piros lap is. Erősödött a B-közép, de gyengült a csapat...

bacsalma_solt_0-0_prikidanovics_valkai_egy-_egy_piros.jpg

Milán pedig helyet foglalhatott a bácsalmási B-közép tagjai között, ahol arról a bombagólról már csak álmodozhatott, na meg a társaik sikeréért szurkolhatott. Ennek ellenére a 64. percben Józsa nyargalhatott a labdával Borbély kapujára egyedül, ám talán egy kicsit távolról, a tizenhatos sarkáról ellőtte a labdát, kapura veszélytelenül... Pomper duzzad az erőtől, legalább is ami abból derült ki, hogy egy felszabadító rúgás során szinte kirúgta a labdát a stadionból. Milán kiállítása megfogta a PVSE csapatát is, de azért Bögre Károlyt ez nem zavarta abban, hogy a 75. percben az 'almási védők által a mezőnybe kivágott labda után vesse magát, mint ahogy megtette. Befutotta a solti játékost majd a jobb oldali szögletzászló közelében hibázásra késztette - bedobást harcolt ki a PVSE javára. A 77. percben a fáradhatatlan, a játékot kiválóan szervező Pálfi Árpád futja le a védőket, olyannyira, hogy András Attila már meg sem próbálja utolérni. Sajnos Pálfi beadása átszállt a jobb oldalra, oda lett a helyzet is... 79. perc: Bányai János jobbról megeresztett lövését Zsembery védi. Ismét feltámadt a Solt, Pálfi Árpád is még ezerrel küzd, harcol, de az utolsó percekben már Árpi is inkább arra ügyel, hogy a labda minél távolabb kerüljön a PVSE kapujától. Így egy bal oldali szöglet után is, amikor a senki földjén landol a labda, vagy amikor a frissen doktori címet szerzett Barcsák Endre görcsöt kapott. Egy jobb oldali szöglet után hasonlóképpen, csakhogy ekkor már nincs folytatás.

zsembery_a_korosi_legter_ura....jpg

Gólnélküli döntetlennel ért véget a rendes játékidő, így rövid szünet után, hosszabbítás helyett, büntetőrúgásokkal dől el a Bács Kiskun Kupa sorsa. Kezdetben öt-öt tizenegyest rúgnak a csapatok és ha ezek sem döntenek, akkor az első hibáig folytatódik az idegek harca... Sajnos, ezúttal öt is eldöntötte a 2010-2011-es kiírású Bács-Kiskun Kupa sorsát... Solt kezdte és kettő-kettőig még semmi nem dőlt el. Csakhogy egy-egy hiba után Újváry betalált, Józsa Patrik meg amúgy izomból, Pálfihoz hasonlóan, a felső lécre vágta a labdát. Eddig tartotta magát a PVSE, de ez nem kis dolog, sőt dicséretes, minden elismerést megérdemel.

Ugyanis a Solt csak annyival volt jobb ezen a napon, a mérkőzés egyes szakaszaiban látottak után, hogy miután a PVSE rutintalansága miatt visszajöhetett a meccsbe és a kupa elhódítására adódó egyetlen lehetőséggel élni tudott. A tizenegyes párbaj negyedik és ötödik sorozatában Tóth István és Bányai János lába már nem remegett meg és biztosan értékesítette a mindent eldöntő büntetőt.


Solt

Zsemberynek

 Sg

 Bg

PVSE

Borbélynak

1

Pomper Tibor

1

1

Rudics Jana

 

Jobb felsőbe

 

 

Kapu jobb o

2

Balla Mihály

2

2

Bögre Károly

 

Bal alsó sarok

 

 

Jobb alsó s


Tóth István

-

-

Pálfi Árpád


Zsembery v ja

 

 

Felsőlécre

4

Újváry Bálint

3

-

Józsa Patrik

 

Jobb alsó

 

 

Felsőlécre

5

Bányai János

4 

Bal felsőbe

 

 

 

Bácsalmás - Solt

0-0

tizenegyesekkel 2-4

Labdarúgó Akker Tüzép Bács Kiskun Kupa Döntő, Kiskőrös, 300 néző. Vezette: Rácz Béla - Allaga Iván, Tóth Pál. Bácsalmás: Zsembery Imre - Bögre Károly, Dr. Barcsák Endre, Varga László, Barcsák Gábor - Rudics János, Eckert Norbert, Pálfi Árpád - Józsa Patrik, Raicevic Nemanja (Szűcs Balázs) - Prikidánovics Milán. Edző: Florin Nenad.

Solt: Borbély Krisztián  - András Attila, Pomper Tibor, Valkai Tamás, Tóth István - Újvári Bálint, Fekete Nándor (Papp Szabolcs 46.' ) - Bányai János, Kirschner Ferenc, Katona Balázs - Sallai József (Balla Mihály 40.'). Edző: Kemenes György.

A mérkőzést követően az ünnepélyes eredményhirdetésre felsorakozott csapatokat, edzőket a mérkőzésen közreműködő játékvezetőket az MLSZ Bács-Kiskun megyei Igazgatóságának vezetői köszöntötték, majd átnyújtották a kinek-kinek érdem szerint az érmeket, serlegeket, plaketteket, mindenek előtt a kupagyőztes egyben bajnokcsapat Solt együttesének a Bács-Kiskun Kupát. Ahol a bácsalmási B-közép is harsány szavakkal köszönte meg a játékosok teljesítményét és pacsiztak egyet az almási hősökkel.

Az utolsó sikeres büntető után megjött, az addig néma csendben szemlélődő, a solti színekért lelkesedő szurkolók hangja is, akik egyszerűen így köszöntötték csapatukat ugyancsak harsány hangon: Kupa-bajnok! Kupa-bajnok! Kupa-bajnok!... Az eredményhírdetést meg a tanulságok levonását követően a PVSE együttese is jól eső érzéssel ült le a terített asztal mellé egy kellemes vacsorára, amit a kupa főtámogatója az AKKER TÜZÉP nyújtot a döntő részvevőinek.

Végül még azt is elmondhatom és nem vagyok egyedül, aki így vélekedett a 'kőrösi éjszakában, na meg útban hazafelé: szerdán az estébe nyúló délutánon az elvesztett kupadöntő ellenére jó volt bácsalmásinak lenni Kiskőrösön. Szép volt Fiúk!

Összegzés: A PVSE ezen a mérkőzésen tömény összefoglalását adta, mindannak a hiányosságnak, hogy most a csapat erényeiről, amiből ugyancsak van szép számmal, de erről most ne beszéljünk, csak arról, aminek köszönhetően, a csapat a „csak" 15. helyen végezhetett a 2010-2011-es bajnoki év zárásaként, a hátralévő Tompa elleni, szépen írva bácskai-, nem annyira szépen hangzó alsóházi rangadó eredményétől függetlenül.

Ez pedig első helyen a helyzetkihasználás, másodszor a helyzetkihasználás, harmadszor pedig a helyzetkihasználás hatékonyságának javítása. Ugyanis hiába törekszik egy csapat kapott gól nélkül megúszni egy mérkőzést, ez olykor még azért sem sikerülhet, mert egy fűcsomón nem úgy pattan a labda, ahogy a kapus arra számít, hát még ha a védők is belehibáznak egyet-egyet olykor, akkor rúgott gól nélkül esély sincs a győzelemre. A csapat az idén tavasszal arra szintre már eljutott, hogy van rendszer a játékban, s mint azt már említettem, lassan mindegy lesz, hogy ki játszik az egyes posztokon, akkor is jól működik a rendszer, sőt helyzetek sorát dolgozza ki a csapat, csakhát azokat, azok jelentős részét értékesíteni is kellene, még pontosabban tudni kellene...

Az új bajnokság kezdetére, vagy már a 2011-2012-es Magyar Köztársasági Kupa országos selejtező első fordulójának idejére, augusztus 7-re, vagy legkésőbb augusztus 14-re, a 2011-2012-es bajnoki év nyitányára, mert a hírek szerint a PVSE csapatának a helyezéstől függetlenül van esélye arra, hogy jövőre is a megyei I. osztályban szerepelhessen, az idei évnél sokkal veretesebb eredményeket elérve. Ezen kívül, a Solt ellen is lesz mód a visszavágásra, mert mint az kiderült számomra, az első felső lécen landoló büntető rúgás után itt 'Kőrösön, bizony az is előfordulhat, és sajnos előfordult, hogy a Solt nyeri a kupát, és a lelátón terjedő hírek szerint, amennyiben ez bekövetkezik, nem lesz Szuper Kupa az idén. Mint mondták, ugyanis az szerintük nem lehetséges, hogy a kupagyőztes Solt, a bajnokcsapat Solttal játsszon. Ez valóban nem, szerintem sem, de az igen, hogy a második Bácsalmás lépjen pályára a kupagyőztes és bajnok Solt ellen Városföldön.

Nos, arra a kérdésre, hogy a Solt szerezte meg a kupagyőzelmet és a bajnoki címet is, lesz-e az idén Szuper Kupa, a Bács-Kiskun megyei Labdarúgó Szövetség illetékese Losonczy László igazgató kérdéssel válaszolt- Miért ne lenne? Városföldön lesz egy később kijelölendő időpontban, és azon a bajnok Solt és a megyei kupában második helyezett Bácsalmás mérheti össze erejét ismét, de ne engem kérdezzél erről, van itt nálam illetékesebb személy is, a Verseny-, és Kupabizottság elnöke Szabó István.

Nos, Szabó István is készségesen válaszolt - A Szuper Kupa az idén is meg lesz rendezve, a 2011-2012-es kiírású Bács-Kiskun Kupa programjába illesztve és, ahogy Losonczy László is mondta, azon a Solt és Bácsalmás együttese lesz a két mérkőző csapat Városföldön. A kupamérkőzés lebonyolításának időpontjáról később lesz döntés, de Szuper Kupa lesz.

Nos tehát az említett hiányosságok nyesegetésével, kiküszöbölésével, már a Solt ellen is lesz remény a visszavágásra, mind a kupa, mind a bajnokság keretében. Meg még zárásként azt is írhatnám, hogy olyan célok lebeghetnek a játékosok szeme előtt, már most, és most nem a bajnoki cmre gondolok, amiért érdemes dolgozni, sportszerűen élni és hétről hétre küzdeni...

pro-sport

Fotó: Banczik Róbert baon.hu

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 297
Tegnapi: 393
Heti: 4 179
Havi: 9 613
Össz.: 1 256 665

Látogatottság növelés
Oldal: PVSE: az ezüst is szépen csillog...
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »