PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

kezis_figura.png

Bácsalmási Petőfi SK - MEDOSZ SE - Petőfi Városi Sportegyesület

1959 - 2011.

Az egyesület kézilabdás öt évtizede

Segédanyag az emlékezéshez...

IV/3. rész 1996-1998.

Az egykor bácsalmási színekben kézilabdázó férfi játékosok részvételével, 2011. október 14.-én, este, a Sárga Csikó vendéglőben találkozót rendeztek, amelynek keretében felidézték a régi szép időket, majd abban állapodtak meg, hogy ezt a találkozót, az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben, rendszeressé teszik, azaz évente megrendezik.

A találkozót Németh István, Kerényi Béla, Lipták László trió szervezte, hívta életre. Az élet fura fintora, hogy pont a szervezők egyike Kerényi Béla nem lehetett jelen, aki éppen egy franciaországi úton vesz részt Németh Balázs polgármesterrel egyetemben, de sebaj, ez a találkozó lesz jövőre is, sőt jövőre már népesebb lesz, hisz a várostól messze kerültek is ígéretet tettek a megjelenésre.

A találkozón megjelenteket a bácsalmási kézilabda élet nagy öregje, a csapat egykori kiváló kapusa, később az egyesület elnöki tisztét is betöltő korelnök, Németh István nyugalmazott iskolaigazgató köszöntötte. A kötetlen beszélgetés során a '60-as, '70-es évek kézilabdásairól, az általuk elért eredményekről ejtett néhány keresetlen szót, megemlékezve azokról a régi játszótársakról, akik már nem lehetnek köztünk. Mondandójához csatlakozott Prókai Károly a '80-as, '90-es évekről megemlékezve, majd ki-ki, egy-egy kedves emléket, sztorit felidézve tette emlékezetessé a találkozót, na meg a közben felszolgált finom vacsora, amely a Sárga Csikó vendéglő szponzorálásában került a nosztalgiázók asztalára.

A baráti találkozó zárásaként elkészült a közös fotó is, amelyen sajnos a jelen férfi kézilabdásai közül senki sem látható. Mondjuk Német Balázs, igazoltan...

11.10.14._bacsalmasi_kezisek_a_sarga_csikoban.jpg
A képen a találkozó résztvevői jobbról balra: Németh Miklós, Kovács István, ..., Németh István, Koch János, ..., Varga György, Szöllősi Sándor, Markó Csaba, Lipták László, Bencsik Gyula, Vida János, Prókai Károly, Arnyász István, Borossy András.

Most pedig rövid áttekintés következik, Az ezredvég sportja segítségével az elmúlt évtizedek férfi (női) kézilabdásairól, az első dokumentált pályára lépéstől kezdve... Itt, az egyesület  kereteiben eltöltött negyedik évtized további két bajnoki évéről (1996 - 1998.) kerülnek bemutatésra szemelvények, a játékosok és az eredmények ismertetése mellett, a kor eseményeinek árnyalására, néhány szösszenet.

A segédanyag ehhez a 2004-ben megjelent, a település szervezett sportéletét bemutató kiadvány, Az ezredvég sportja c. könyv, elektronikus változata volt...

1996-1998.

Hideg ősz és kemény tél után, kellemes tavasz Bácsalmáson?

Ha lenne egy kis sonkánk, süthetnénk sonkás tojást. Ha lenne néhány tojásunk...

1996. március. Bácsalmáson a PVSE keretében, az egyre romló gazdasági helyzet ellenére, még mindig öt szakosztály működik. Igaz, az elmúlt években változó sikerrel. Az írás mottójául választott idézet, ha áttételesen is, de hűen tükrözi a PVSE lehetőségeit, azaz szegény az „eklézsia". Ennek ellenére szép eredmények (is) születtek az elmúlt évben..

A biliárdozók, Árpás István 3, és a karambol csapat: Árpás, Renkus, Győri, Rovó, Csepella, Fehér, Huller összeállításban négy magyar bajnokságot nyertek. Sőt, március elején Árpás István a hazai biliárdélet éljátékosa, műlökésben, zsinórban negyedszer is a legjobbnak bizonyult. Ezzel együtt már tizenegyszeres magyar bajnok.

A cselgáncsozók a Liptai lányok távozását követően a kiugróan jó eredményektől kevésbé hangos évet zártak. Bár arra mindenképpen büszkék lehetnek, hogy Liptai Edit a PVSE színeiben ismerte meg a sportág alapjait, és itt érte el első sikereit is, aki ma már többszörös magyar bajnok, és ha az idén még nem, de 2000-ben, Sidney-ben, akár az olimpián is képviselheti nemzeti színeinket. Addig talán Bácsalmáson ismét feltűnik egy hozzá hasonló tehetség.

Az NB II-ben szereplő női kézilabdások az előző bajnokságban elért 10. helyezést ismételték meg az őszi fordulók után. Az előző bajnokságban szereplő játékosállománynál lényegesen gyengébb garnitúrával. A távozók, Bátoriné Karip Anna, Gulyás Krisztina, Patocskai Zsuzsanna, Szilágyi Jutka, no és Huttererné Engi Erzsébet nagyon hiányoztak. Úgy mennyiségi, mint minőségi szempontból.

Hutterernét az ősszel búcsúztatták. Kétszer is. Két hazai mérkőzésen, és érdekes módon, mindkétszer győztünk. Ebből kiindulva egyesek azon törik a fejüket, hogy tavasszal a hat hazai mérkőzésen, érdemeire való tekintettel legalább ennyiszer, ismét elbúcsúztatják, illetve elbúcsúztatnánk. A szó elszáll, az írás megmarad meg a kérdés is. A felvetésre a válasz az illetékestől szóban is elegendő lenne.

Azonban az is előfordulhat, hogy a folytatásban a Tóth Zsuzsanna, Tóth Szilvia, Giszinger Andrea, Patocskai Ilona alkotta „kvartett-nek" kell húzni a csapat szekerét. Azoknak, akik az ősszel is a legjobb teljesítményt nyújtották, de nekik is sokat kell még fejlődni. Ez viszont Neupert Szilvia, Marián Katalin, Borics Szilvia és Futó Tímea esetében szinte kötelező. Ezekkel és a tervezett igazolásokkal sokat erősödhet a női csapat.

A férfi kézisek a megyei bajnokság élén várják a tavaszi folytatást, három pont előnnyel a rivális Kiskunhalas és a Kecskemét Mistrál előtt, amely csapatok ellen hazai pályán játszanak tavasszal, így a PVSE együttesének van a legnagyobb esélye a bajnoki cím elhódítására. Ha ez sikerülne, sporttörténeti esemény lenne Bácsalmáson. A férfiaknál ilyen még nem volt. Viszont az is előfordulhat, hogy a siker ellenére sem lesz NB II-es férfi együttes Bácsalmáson, mert bajnoki mérkőzéseket az NB II-ben is csak sportcsarnokban lehet lejátszani. Csarnok viszont csak egy van Bácsalmáson, a tejcsarnok, bár lehet, hogy már az sem üzemel. A fiúkat azonban egyelőre még nem az NB II. foglalkozatja. Osztrogonácz János és Róka János vezérletével a tavaszi folytatás három súlypontos mérkőzésére készülnek, amely eldöntheti a végső helyezések sorsát. A bajnoki nyitányon előbb idegenben a 4. Hercegszántó, majd Bácsalmáson a két rivális csapat ellen lépnek pályára. A megszerzett előnyük megtartásában reménykedve várják a tavaszi szezon kezdetét.

A labdarúgók őszi teljesítményük alapján ugyancsak esélyek az „osztályváltásra", de ez már kevésbé dicséretes. A csapat a 15. helyen szerénykedik. Ezért a téli szünetet a szakmai munka és a játékosállomány megerősítésre használták fel. Taktikai téren többek között a két „szövetségi kapitányos" felállással is próbálkoznak. Tudják, úgy mint a válogatottnál, amikor a megbízható kapus, a sziklaszilárd védelem, a kiváló irányító középpályás, a gólerős csatárok helyett, két kapitánya volt a válogatottnak. Nos, most abban bízva, hogy semmi dicsérő szó el nem hangzott a csapattal kapcsolatban, reményeim szerint eredményes tavasz előtt állnak a labdarúgóink. Bár az, hogy milyen a csapat, hamarosan a bajnoki mérkőzéseken elért eredmények minősítik. Előbb a Magyar Kupa mérkőzésen Kelebián, majd az első bajnoki a Soltvadkert ellen Bácsalmáson. pk  FB 1996. március.

Bács-Kun SpKirályrt

1997. május. * Előszó helyett. Abban a reményben indul útjára Bácsalmás sportjáról, hétről, hétre beszámoló kiadvány Leporelló (később Bács-Kun Sport) címmel, hogy nem a mérkőzésre járás helyett olvassák majd, és nem ebből követik nyomon a Tisztelt Olvasók a PVSE-ben, a városban folyó sporteseményeket.

Egy olyan kiadványnak szánjuk, ami a mérkőzés előtt, alatt és után történteket járja körül a sportágak népszerűsítése, a Kedves Olvasók jobb tájékoztatása érdekében, mert ha még oly nagy meccsre járó is valaki, sok olyan dolog, esemény történik, amiről nem szerez tudomást, vagy amit hall, az nem éppen a valóságot fedi.

Harmadszor arra szánjuk e kiadványt, hogy az olvasó, a sportszerető olvasó is teret kapjon a jobbító szándéktól vezérelt véleményével.

Az, hogy miért „Előszó helyett" cím alatt jelennek meg ezek a sorok, az pusztán azért van, mert igazság szerint, mint az már a cím oldalról talán kiderült, nem ez az első szám, de ez az első amit a sport iránt érdeklődő helyi lakosok is kézbe vehetnek, lapozhatnak. Bár az előző számokról sem maradtak le, hiszen azok a Városi Könyvtárban megtalálhatók, mind a tíz eddig megjelent szám. Ezekben olvashatnak a helyi sportélet múltjáról, jelenéről, a most folyó bajnokságok őszi értékeléséről sportáganként. Az egyesület életéről, a téli felkészülésekről, előkészületi és bajnoki mérkőzésekről sportáganként. Tehát labdarúgás, kézilabda - női, férfi - biliárd, cselgáncs és reményeink szerint majd a sakk és ugyanezen sportágakban az iskolai sport eredményei, avagy eredménytelensége kerül terítékre stílszerűen az egyesület színeihez: fehéren, feketén.

Talán még a kiadvány nevéről, hogy miért Leporelló? Ennek az a magyarázata, hogy az elmúlt évben egyszerűen leporellóra volt nyomtatva az egy-egy mérkőzésről - foci, kézilabda - szóló írás, amit a szertár ajtajára ki függesztve olvashattak az egymás eredményei iránt is érdeklődő sportolók. Ezért tekinthető az idei, már a II. évfolyamnak. 

bsc_noi_kezi_1976-77._nb_ii._del._1976._osz..jpg

Női kézilabdások 1997. őszén. Álló sor balról: Lukács Zsuzsanna, Marián Katalin, Tóth Szilvia, Tóth Zsuzsanna, Giszinger Andrea, Borics Szilvia. Lent, balról: Patocskai Ilona, Patocskai Ibolya, Fischer Renáta, Neupert Szilvia, Prókai Anna, Prókai Anett.

pvse99.jpg

A PVSE megyei bajnokságban bronzérmes kézilabdásai 1999-ben. Álló sor balról: Osztrogonácz János, Szalai Zoltán, Róka János, Györki Zoltán, Csovcsics Zsolt. Lent, balról: Szente Balázs, Martinovics Milán, Szakola Zoltán, Gertner Csaba, Kovács Péter.

Folyt.Köv.  1999-2009.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 240
Tegnapi: 160
Heti: 400
Havi: 6 397
Össz.: 2 067 737

Látogatottság növelés
Oldal: Bácsalmási kézilabdás IV/3. évtizede: 1996-1998.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »