PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Balogh Antal

Nagykanizsa minőségi kézilabda-sportjának kialakulása és fejlődése

Az Olajbányász SE kézilabdasportja

1977-1986

1984

 (IX.) február elején tartották meg a bronzérmes női csapat részére az éremkiosztó ünnepséget, amelyen a szakosztály elnök Mihályi Ferenc, a KÖGÁZ igazgatóhelyettese értékelte az 1983-ban végzett munkát. Urbán Ferenc, a BDSZ OKGT Trösztbizottság sportbizottságának vezetője kitüntetést adott át Szöllősi Józsefné csapatkapitánynak, aki meghatározó egyénisége volt a kanizsai minőségi kézilabdasportnak. (Szöllősinét számosan arra biztattak, hogy álljon el szándékától s ehhez különféle módszereket is alkalmaztak...)

A bajnokságra való felkészülés során a női csapathoz került Vágó Csurgóról, míg a férfiaknál visszaigazolt Gáspár a Vasas Izzótól, valamint a Szondy SE csapatából átigazolták Juhászt, míg Iványit eltanácsolták.

Március 10-11-én az olajbányász munkacsarnokban bonyolították le a kanizsai nemzetközi tornákat 4-4 csapat részvételével.

VII. Olajbányász Kupa női torna:

Olajbányász SE - Kutina (YU) 13-8 

- Pécsi MSC 21-30

- Borsodi Bányász 14-24

A kupagyőzelmet a Borsodi Bányász szerezte meg a kanizsaiak a harmadik helyen végeztek.

IX. Thury Kupa férfi torna:

Olajbányász SE - Szolnoki Olajbányász 29-18

- Kutina (YU) 21-22

- Tatabányai Bányász 25-34

A trófeát a Tatabányai Bányász érdemelte ki, a kanizsai együttes a harmadik helyen végzett. Kálóczy viszont így is elhódította a torna legjobb kapusa címet.

A bajnoki rajt előtt az NB I/B-s női csapatnál döntő változást jelentett, hogy a szakvezetés és a játékostársak kérésére a visszavonult és elbúcsúztatott Szöllősiné visszatért a csapathoz. (55)

A mércét azonnal emelték s a bentmaradás kiharcolása helyett, a középmezőnybe való végzést célozták meg. A tavaszi idényben Kurucz került a csapathoz. Az olajosok fokozatosan javultak fel s különösen a befejező öt fordulóan tűntek ki, amikor nyolc pontot szereztek, és nyerni tudtak Ózdon is, ahol addig még pontot sem szereztek. A megszerzett 14 ponttal, a hetedik helyen fordultak.

Az őszi idényben nélkülözték a kisbabát váró Zelovichnét, a felsőfokú tanulmányait megkezdő Horváth M-t és Tótpetit, míg szeptemberben eltanácsolták Kuruczot. A csapat az ősszel is a várakozásnak megfelelően szerepelt és végül a kilencedik helyen végzett:

9. Olajbányász SE 26, 12-2-12, 26 pont, 50 % 

A hazai évadzárón az, október 27-én sorra került Ózdi Kohász elleni bajnoki mérkőzésen (Olajbányász  SE - Ózdi Kohász 14-8-as félidő után 22-17) az egyesületi és szakosztályi vezetés, a játékostársa elbúcsúztatták a véglegesen visszavonult Szöllősinét.

Cséplő László csapata: Sulyokné-Szalai - László, Szöllősiné, Orbán, Pintér, Cséplőné, Dávidné. Csere: Zelovichné, Tóth kapusok, Kurucz, Vágó Horváth M., Tótpeti, Mátyás, Pánczél, Tokorcsi, Ivanics.

A góllövőlista élcsoportja: Cséplőné 158, Szöllősiné 155, László 63, Orbán 43, Pintér 39 góllal. A játékosok közül Sulyokné, Cséplőné, Szöllősiné és László teljesítménye dicsérhető.

Az NB I/B-s férfi csapat, amely az 5-8. hely valamelyikének megszerzésére készült, gyengén kezdte a tavaszi sorozatot, de aztán az idény második felében feljavultak s öt találkozón hat pontot szereztek.  Az összesen megszerzett tizenegy ponttal a tizenegyedik helyen végeztek, a kiesőhely felett fejezték be az idényt. Gondot jelentett Pánczél és Juhász makacs sérülése s az, hogy idegenben még pontot sem szereztek.

Az őszi szezon előtt Willmann Zsolt a TF-ről került Kanizsára. Bevonult Leitmann II., de leszerelt és visszatért Rádin. A csapat részt vett a Szolnokon rendezett Olaj Kupán, ahol Kálóczy ujjtörést szenvedett.

Az olajos fiúk őszi teljesítménye nagyon gyenge volt. A záró fordulóban, hazai pályán kiharcolhatták volna a bentmaradást, de vereséget szenvedtek az NB I-be feljutó Békéscsabai Előre Spartacustól 19-16-ra. Így aztán újabb háromévi NB I/B-s szereplés után kiestek az NB II-be. (56)

12. Olajbányász SE 26, 9-2-15, 20 pont, 38 %

Marczinka Csaba legtöbbször a következő csapatot szerepeltette: Kálóczy - Varga, Pánczél, Dávid, Rodek, Zelovich, Sári. Csere: Bilicz (k), Gosztolai, Leitmann II., Juhász, Katona, Kozári, Willmann, Rádin, Szentes, Szép.

A góllövőlista élcsoportja: Varga 119, Sári 107, Dávid 97, Pánczél 80, Gosztolai 65 góllal. A csapatból csak Kálóczy, Dávid és Varga teljesítménye dicsérhető.

Az 1984/85. Évi MNK-ban ismét gyorsan kiesett a férfi csapat, amely Bólyban szenvedett vereséget

Olajbányász SE - Bólyi MEDOSZ 25-33

A női csapat viszont folytatta jó szereplését, amely Zalaegerszegen nyert:

Olajbányász SE - CAOLA SE 27-24

Majd Nagykanizsán az NB I-es győriek ellen kiemelkedő játékkal folytatták győzelmi sorozatukat:

Olajbányász SE - Győri Textiles 26-21 (13-6) Játékvezetők: Pass, Somogyi (Zalaegerszegi páros) Ld: Szöllősiné 10, Cséplőné 9.

A legjobb tizenkettőbe kerülésért Nagykanizsán a Bp. Vasas SC-t fogadták:

Olajbányász SE - Bp. Vasas SC 12-21 (7-9)

Olajbányász SE: Sulyokné - László 1, Szöllősiné 8, Orbán, Pintér 1, Cséplőné 2, Dávidné. Csere: Tóth. Edző: Cséplő László.

Vasas SC: Rácz - Hajdú I 3, Gódorné 8, Krémerné 1, Angyal 1, Bényei 2, Gombai. Csere: Skach, Barna 5, Hajdú II., Kuruczné 1, Mihálykáné. Edző: Hikádé István.

Ünnepséggel kezdődött a nagy érdeklődés mellett sorra került mérkőzés (telt ház), amelyen elbúcsúztatták a visszavonult Kálóczynét, Szlobodánét és Pávliczot. A legjobb összeállításban szereplő, hat válogatott játékost (Rácz, Gódorné, Krámerné, Angyal, Gombai, Barna) felsorakoztató bajnok ellen 45 percen át jól tartották magukat az olajosok, de aztán 12-10-es vezetésük után ellenállhatatlanok voltak a fővárosiak, akik nagy közönségsikert arattak. Kitűntek: Szöllősiné, Sulyokné illetve Rácz, Krémerné, Gódorné.

Az 1984. Évi Országos Ifjúsági Bajnokság Nyugati csoportjában a 9-9 csapatos mezőnyökben az olajbányász SE női csapata az ötödik, a fiúk a kilencedik helyen végeztek. (57)

A serdülő lányok bejutottak a legjobb nyolc közé az Országos Serdülő Kupában. (58)

A visszavonult Szöllősiné Novaszell Katalin újabb kitüntetésben részesült. A Zalai Hírlap olvasóinak szavazatai alapján Zala megye legjobb felnőtt sportolójának választották.

1985

-ben a bajnokságra való felkészülés során az NB I/B-s női csapatnál új játékosok kapcsolódta be a munkába. Joós Judit a Zalaegerszegi CAOLA SE-től Berki és Kiss a Kaposvári Vörös Lobogó csapatától igazolt Kanizsára. Az NB II-es férfi csapattól eltávozott Juhász, bevonult katonának Pánczél és Kozári, leszerelt viszont Benkő és a négy hónapot kihagyó Zelovich. A csapatok közül a nők a bentmaradásért, a férfiak a bajnokság megnyerésében bíztak.

Március elején lebonyolításra került nemzetközi tornák jól szolgálták a bajnoki célok megvalósítását.

VIII. Olajbányász Kupa női torna:

Olajbányász SE - Kutina (YU) 24-22 (13-12) Ld: László 7, Cséplőné 6, Zsemberiné-Joós 4

- Csurgói Spartacus 39-23 (19-9) Ld: Cséplőné 12, László 9

- Debreceni Közút-építők 28-18 (14-8) Ld: Cséplőné 9, László 8, Zsemberiné 5

A torna végeredménye: 1. Olajbányász SE 6, 2. Kutina 4, 3. Debrecen 2, 4. Csurgó pont nélkül

X. Thury Kupa férfi torna.

Olajbányász SE - Kutina (YU) 27-22 (15-9) Ld: Varga 10

- Tatabányai Bányász 29-41 (12-23) Ld: Dávid 7, Varga, Rodek 5-5 illetve Marosi 12, Kontra 8,

- Szolnoki Olajbányász 24-27 (8-12) Ld: Sári 8, Gosztolai 6

A torna végeredménye: 1. Kutina 4, 2. Tatabánya 4, 3. Szolnok 2, 4. Olajbányász SE 2 ponttal

A tavaszi rajt előtt az átigazolt és jó formába lendült Zsemberiné súlyosan megsérült s ezzel tovább csökkentek az olajos nők esélyei a bentmaradásra. Ugyanakkor a fiatal és erősen meggyengült csapatnál újabb problémát jelentett, hogy Orbán a második fordulóban cserbenhagyta a csapatot, leállt.

Az együttes sorozatosan vereséget szenvedett, többször is alárendelt szerepet játszott s a tavaszi 13 mérkőzésén csak egy győzelmet arattak, Dávidné Hári Irén búcsúmérkőzésén:

Olajbányász SE - Ózdi Kohász 18-17 Nagykanizsa

A női csapat ezzel együtt reménytelen helyzetbe került.

Az NB II-es férfiak a tavaszi idényben nagy harcot folytattak a bajnoki címért a BHG SE csapatával s a tavaszt a fővárosiak mögött egy ponttal lemaradva, a második helyen zárták. A hajrában Gosztolai súlyosan megsérült.

Július végén  a férfiak Szolnokon szerepeltek az Olajbányász Kupán, ahol a hét csapat közül az utolsók lettek.

Augusztus 26-án Nagykanizsán fogadták az NSZK-beli tartományi csapatot, a Hasper SV Haagen együttesét, amelytől vereséget szenvedtek:

Olajbányász SE - Hasper SV Haagen (D) 22-24. Ezen a mérkőzésen búcsúzott a bevonuló Rodek és Bilicz

A női csapat ugyanebben a hónapban fogadta az Admira Wien I. osztályú osztrák csapatot, és meglepő győzelmet arattak: Olajbányász SE - Admira Wien 23-20 (12-7) Ld: László 10 illetve Neukon 6, Heil 5.

Az őszi idény előtt a női csapathoz - szülés után - visszatért Zelovichné, de sérüléséből felépült Zsemberiné anyai örömök előtt áll s így aztán a helyzet alig változott. Ugyan a csapat feljavult, de a jelentősen meggyengült olajosok mindvégig az utolsó helyet "bérelték ki" a bajnoki tabellán. Az éves eredménysor: (60)

14. Olajbányász SE 26, 4-2-20, 10 pont, 19 %

Négy évi NB I/B-s szereplés után a kanizsaiak a következő csapattal estek ki: Sulyokné, Berki, László, Tokorcsi, Pintér, Cséplőné, Mátyás. Csere: Tóth T., Zelovichné kapusok, Kiss, Ivanics, Pánczél, Kotnyek, Vlaszák, Szekendi, Tóth K., Orbán, Dávidné.

A góllövőlista élcsoportja: Cséplőné Nyerges Ágnes 152, László Andrea 140, Mátyás Auguszta 69, Pintér Jolán 65 góllal. A nagyon fiatal csapatból a rutinos Cséplőné, valamint Sulyokné és Pintér tűnt ki, míg a fiatalok közül László jeleskedett.

A férfiak őszi szereplése messze lemaradt a várakozástól, akik már korán leszakadtak a listavezető BHG SE-től, mivel váratlan vereségeket szenvedtek. Ennek következtében, a bajnokság hajrájában alaposan meg kellett küzdeni a második helyezésért is, amit végül is megszereztek. (61)

A csapatnál szembetűnő volt a gyenge védekezés, a nem megfelelő edzéslátogatottság, de az irányító és átlövő posztokon is hiányoztak a meghatározó játékosok. Így pedig a bajnoki cím helyett csak az alábbiakra futotta:

2. Olajbányász SE 22, 16-2-4, 34 pont, 77 %

A BHG SE 41 ponttal nyerte a bajnokságot, a harmadik Székesfehérvári MÁV Előre együttese 33 pontot gyűjtött.

Marczinka Csaba edző legtöbbször a Kálóczy - Varga, Dávid, Rodek, Zelovich, Rádin, Sári kezdőcsapatot szerpeltette. Rajtuk kívül szerepelt még: Bilicz, Baracskai kapusok, Kosztolánczi, Szentes, Czvetkó, Benkő, Willmann, Horváth és Gosztolai.

A góllövőlista élmezőnye: Varga 155, Rádin 119, Zelovich 71, Rodek 55, Dávid 52, Sári 48 góllal. A játékosrangsorban Kálóczy, Rodek és Varga teljesítménye kívánkozik az élre.

Az 1985. Évi OIB Nyugati csoportjában, a kétfordulós bajnoki rendszerben 10 férfi és 10 női csapat szerepelt, köztük az Olajbányász SE csapatai. A női mezőnyben az előkelő negyedik, a fiúk viszont a tizedik helyen kötöttek ki.

1986

 Az NB I/B-ből kiesett női csapatnál az új bajnoki idény feladataira való felkészülés kibővített kerete, a serdülőktől és ifjőúságiaktól a felnőtt keretbe "felhozott" játékosokkal kezdődött el. A csapathoz visszatért Orbán, átigazolt az NB I-es BHG SE-től Andrási, de eltávozott az NB I-es Veszprém együtteséhez László.

Az NB II-ben ezüstérmes férfi együttesnél többségében a korábbi kerettagok álltak rendelkezésre, de Marczinka Csaba edző néhány ifjú tehetséget a felnőttekhez hozott fel. Ugyanakkor Dávid abbahagyta az aktívjátékot, akinek hiányát nagyon megérezték az olajosok.

A csapatok január közepén Kutinában vettek részt nemzetközi tornákon. A nők mezőnyében az olajosok a harmadik helyen végeztek, míg a férfiak döntőbe jutottak, ahol:

Olajbányász SE -Sisak (YU) 32-30 (13-13, 25-25, 27-27, 28-28) Kétszeri hosszabbítás után kerekedtek felül az olajosok. Ld: Varga 6, Rádin, Benkő, Zelovich 5-5.

A kanizsai játékosok közül különdíjban részesült a legjobb kapus Sulyokné és Kálóczy a nők illetve a férfiak mezőnyében.

Február első hetében fejeződött be Nagykanizsán, a több napon át zajló Felszabadulási Kupa mérkőzéssorozat.

A női döntőben Olajbányász SE- CAOLA SE 17-18 (9-8) Az NB I/B-s zalaegerszegi újoncok a hajrában kerekedtek felül. Ld: Mátyás 5, Andrási, Cséplőné 4-4.

A férfidöntőben: Olajbányász SE - Pécsi Baromfifeldolgozó SE 26-23 (13-13) a két NB II-es csapat találkozóján a kanizsai az utolsó öt percben biztosította be győzelmét. Ld: Rádin 13. A legjobb kapusnak felajánlott tiszteletdíjat Kálóczy kapta.

Az április 12- június 17-e között sorra került tavaszi idényben a bajnokságra törő női csapat a 11 találkozó közül két váratlan verséget szenvedett Tata és Herend ellen, de a többi mérkőzést biztosan, sőt nagy fölénnyel nyerték. A csapat a második helyen végzett, csupán két pont hátrányba került a tavaszi bajnok Herendi Porcelánnal szemben.

A férfi csapat, amelyik a dobogós helyek egyikének elérését tűzte ki célul, rendkívül gyenge tavaszi sorozatot produkált, melynek "eredménye": a tizenkét csapatot számláló mezőnyben, a tizedik helyen végzett a megszerzett 10 ponttal. A férfi csapat még nem volt ilyen rossz helyzetben amióta a nemzeti bajnokságban szerepelnek. Tehát igen nehéz helyzetbe kerültek, ami annak a következménye, hogy szűkös volt a játékosállomány. Ennek oka a munkahelyi elfoglaltság miatt hiányos edzéslátogatottság és a nem megfelelő hozzáállás.

A bajnokság közben az olajosok az NSZK-ban vendégszerepeltek, ahol két mérkőzést játszottak, kétszer győzetek:

Olajbányász SE - Hasper SV Haagen (D) 23-22

Olajbányász SE - Tusgrundsch (D) 25-19

A női csapat a bécsi Union Landhauss Renault jubileumi tornáján vett részt, ahol az olajosok a következő eredményeket érték el:

Olajbányász SE - Union Landhaus (A) 12-16

- Ruch ChorzoW (PL) 17-19

- Bécsi Junior Válogatott (A) 24-12

- Hypobank (A) 10-19

Az 1986/87. Évi MNK-ban jól kezdtek az olajos csapatok, akik augusztusban már NB I-es ellenfelek ellen kisérelték meg a továbbjutást Nagykanizsán, az Olajbányász sportcsarnokban:

Olajbányász SE - Bp. Építők 12-25 (5-13) Női mérkőzés.

Olajbányász SE - Várpalotai Bányász 26-38 (14-19) Férfimérkőzés

Az oalajos csapatok őszi idénye nagyszerűen sikerült a bajnokságban:

A nők kitűnő sorozattal büszkélkedhettek, akik 11 mérkőzésükön 11 győzelmet arattak, vagyis bravúros, 100 %-os teljesítményt nyújtottak. Ennek köszönhetően 5 pontos előnnyel nyerték meg az NB II. Nyugati csoportjában a bajnokságot, s egyévi szünet után visszakerültek a sportág második vonalába. (62)

1. Olajbányász SE 22, 20-02, 40 pont, 91 %

Cséplő László edző a bajnokság során többségében a következő kezdőcsapatot szerepeltette: Sulyokné - Berki, Andrási, Orbán, Cséplőné, Mátyás, Tokorcsi. Csere: Zelovichné, Ágoston kapusok, Kiss, Pánczél, Ivanics, Pintér, Szekeddi, Bilicz, Tóth K., Vlaszák, Kotnyek.

A góllövőlista élcsoportja: Andrási 146, Cséplőné 134, Mátyás 86, Berki 39 góllal. A kapusok közül Sulyokné, a mezőnyjátékosok közül Cséplőné, Andrási és Mátyás tűnt ki.

A férfiaknál az őszi idény előtt rontott a helyzeten, hogy az egyetlen átlövő, a fiatal Rádin átigazolt az NB I-es Debreceni Dózsához. Kedvező viszont, hogy Pánczél és Kozári leszereltek és visszatértek, de így is csak 12 fő kezdte meg az őszi sorozatot. A kritikus helyzet azonban összekovácsolta a csapatot, amely ugrásszerűen feljavult. Hazai környezetben csak a későbbi bajnok Dunai Kőolaj tudott nyerni az olajosok ellen, de három idegenbeli mérkőzésen is megszerezték a pontokat. (Környe, Siófok, Nagyatád) Az ősszel megszerzett 16 pont 73 %-os teljesítményt jelent, amivel összesítésben a bajnokság végén jelentősen előreléptek a bajnoki tabellán:

6. Olajbányász SE 22, 13-0-9, 26 pont, 59 %

A kedvező tárgyi, technikai feltételek megléte mellett gondot jelentett a szűkös játékosállomány, munkahelyi elfoglaltság s ebből eredően problémák voltak az edzéslátogatottsággal, a felkészüléssel, amelyek a szakmai munkát ugyancsak befolyásolták.

Marczinka Csaba edző kezdőcsapata: Kálóczy - Varga, Leitmann II., Kosztolánczi, Zelovich, Willmann, Benkő. Csere: Baracskai, Völgyi, Gerencsér kapusok, Sári, Szőke, Pánczél, Kozári, Kovacsics, Geiszul, Marschner, Szentes, Czvetkó, Farkas.

A játékosok közül Kálóczy, a gólkirály Varga, valamint Benkő és Willmann dicsérhető, de kedvező, hogy a sajátnevelésű fiatalok közül Gerencsér, Szőke és Kovacsics is nagyszerűen fejlődik.

Október 17-én a bajnoki évadzárón hazai környezetben búcsúztatták el az aktívjátéktól visszavonuló Cséplőné Nyerges Ágnest, akit Mihályi Ferenc, Szöllősiné Novaszel Katalain és Pintér Jolán köszöntött eredményes pályafutásának befejezéseként.

Az évadzárón, a Pécsi Hunor elleni találkozót egyben sporttörténeti esemény tette rendhagyóvá: az olajosok hálója 36 (!) percen át nem rezdült meg. A pécsiek csak ezt követően, 13-0-s kanizsai vezetés után szerezték első góljukat. (63)

December hónap első felében jelentős változások történtek a csapatoknál.

Az NB I/B-be feljutott csapatnál Uzsoki László szakágvezető lett az új edző. A korábbi szakvezető Cséplő László 1987-től az ifjúsági és serdülő csapat munkáját irányítja. A második vonalba feljutott női csapat új technikai vezetője Szloboda József lett a lemondott Pánczél István helyett.

A férfiaknál Fekete Zoltán került az edzői posztra, aki a Vasas Izzó női csapatától került vissza a régi sikerek színterére. A korábbi edző Marczinka Csaba 1987-től az előkészítő csoportnál foglalkozik az úttörőfiúkkal. Az NB II-es férfi csapatnál továbbra is Pintér János tölti be a technikai vezető tisztséget.

Folyt.köv. (X.)

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 141
Tegnapi: 546
Heti: 687
Havi: 6 121
Össz.: 1 253 173

Látogatottság növelés
Oldal: Olajbányász SE 1984-86. (IX.)
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »