PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Nyolcvanéves Kunbaja Sportegyesülete

1916-1996.

IV. fejezet: A Nemzeti Bajnokságban

Játéktér-3


IV./1. A Kunbaján még soha nem volt hasonló kupaszereplés után, a derült égből villámcsapásként ható NB III-as szereplést biztosító Lajosmizse indulási jogának megvételét követően 1995. augusztus 13-án történelmi pillanathoz érkezett Kunbaja labdarúgó sportja. Ezen a napon az emlékezetes kupamérkőzésekkel felavatott pályán először játszik bajnoki mérkőzést a csapat, bár a 13-a, és a nyári előzmények nem a legjobb előjeleknek számítanak a nemzeti bajnokság első mérkőzésén való bemutatkozáshoz. Ennek ellenére bizakodásra is van okuk, hiszen az első ellenfelük az a KTK lesz, akit a tavasszal, a magyar kupában, ráadásul semleges pályán, legyőztek. Döntő lehet az is, hogy az 1995-96. évi bajnokságtól kezdve két utánpótlás korú játékost is szerepeltetni kell a kezdőcsapatban. Persze ezeket az első percben akár le is lehet cserélni, azonban így már csak egy cserelehetőség marad az esetleges taktikai változtatásokra, esetleges sérülés miatti kényszer cserékre. Az említettek ellenére a KTK elleni bajnoki nyitányon jól helyt állt a csapat.

Kunbaja - Kiskunfélegyháza 0-0. Kunbaja, 1995 augusztus 13., 500 néző. Vezette: Kovács. NB III. Alföld-csoport, 1. forduló.

Kunbaja: Szőke - Éber, Novák, Farkas, Pálosi, Kákonyi (Kálmán), Wettstein, Evanics, Nuszpl, Szalai, Drahos (Nagy). Edző: Szőcs Lázár. KTK: Bánó - Bertus, Márton, Skribics, Kertész (Fütyü), Újfalusy, Fekete, Csincsák, Fórizs, Korom (Siber), Nagy. Edző: Kurucz István.

Többet támadott a Félegyháza, ennek megfelelően több helyzete is adódott, azonban ezek rendre kimaradtak. A hazai csapat kontratámadásokkal veszélyeztette a vendégek kapuját, ám ezekből sem született gól. a közepes iramú mérkőzésen a látottak alapján igazságos eredmény született. Az eredmény azt is igazolja, hogy a tavaszi kupában elszenvedett vendég fiaskót sem a játékvezetőnek köszönhette a KTK. A hazai siker pedig most, többek között talán azért maradt el mert az utolsó percekben Kákonyi már nem volt a pályán.

A Kunbaja bemutatkozása tehát az NB III-ban jól sikerült. A játékosok közül Szőke, Novák, Pálosi és Evanics játéka külön is kiemelésre méltó, míg Kurucz István a csapatát először dirigáló vendég edző ilyet nem látott a játékosai között.

Az 1995-96. évi Magyar Köztársaság Kupában időközben elkészítették a sorsolást. A 7. csoportból továbbjutó MTK a Békéscsabával, míg a Kunbaja előtt csoport második Csákvár a Debrecen ellen játszhat a tizenhat közé kerülésért.

Milyen kár, hogy azon az emlékezetes Csákvár elleni mérkőzésen Tóth játékvezető és társai nem álltak a helyzet magaslatán és egy abszolút szabálytalan gól, (az elkövetett, gólt megelőző vétség már csak akkor lehetett volna nagyobb, ha a gólszerző csákvári Takács a hóna alá vágja a labdát és úgy szalad át a gólvonalon) megadásával, botrányba fulladt a mérkőzés. Pedig, ha döntetlen állással folytatódott volna az utolsó félóra, talán a Kunbaja győzelmét jelentő gól is a Csákvár kapujába kerül. Az általában jobb második félidei teljesítményéről híres együttes azonban azon a mérkőzésen ezt nem bizonyíthatta. Botrány! A játékosok lelkivilágában is mélynyomokat hagyhatott ez az emlékkép, mivel a KTK elleni pontszerzést követően az újabb kunbajai pontokra közel két hónapot kellett várni.

Kunbaja - Kiskundorozsma 1-4 (0-1). Kiskundorozsma, 1995. augusztus 20., 8oo néző. Vezette: Csonka. NB III. Alföld-csoport, 2. forduló.

Kunbaja: Szőke - Popov, Kákonyi, Pálosi, Kálmán, Éber, Evanics, Szalai, Nuszpl, Kökény (Nagy). Edző: Szőcs Lázár.

37. perc: Kákonyi a tizenhatoson belül felvágta Kemenest. A büntetőt Kothnecz értékesítette: 0-1.

53. perc: Fábián adott középre. A labda Kákonyiról Tóth Gáborhoz pattant, aki a kapuba lőtte:0-2.

55. perc: Több dorozsmai védő is hibázott, majd a labda Evanicshoz került, aki közelről a hálóba lőtte: 1-2.

75. perc: Barna ugrott ki a védők közül, majd az alapvonalról Szabóhoz játszotta a labdát, aki közelről a kapuba gurította: 1-3.

78. perc: Móra futott el a baloldalon, a beadás után a menteni akaró Kákonyi a saját kapujába továbbította a labdát: 1-4.

A Novák hiányában Kákonyival a védelem közepén kiálló Kunbaja alapos leckét kapott a jó képességű dorozsmai csapattól. Ha Szőke nem véd olyan jól, mint azt tette, a „katasztrófa" nagyobb is lehetett volna. Ám kisebb is, ha Kákonyi nem vét alapvető hibákat. Kiemelkedő teljesítményt Szőke és Evanics illetve Barna (a mezőny legjobbja), Kothnecz és Széchenyi nyújtott.

Kunbaja - Szegedi VSE 1-4 (0-3) Kunbaja, 1995. augusztus 27., Kunbaja, 350 néző. Vezette: Rózsa. NB III. Alföld-csoport, 3. forduló.

Kunbaja: Szőke - Éber (Káli), Novák, Farkas, Csoszics, Pálosi, Kákonyi, Horváth (Markovics), Evanics, Nuszpl, Szalai (Wettstein). Edző. Szőcs Lázár.

3. perc: Zámbori bal oldali beadását Hleba a kapusba lőtte, ám a kipattanó labdát Puhalak hat méterről fejelte a kapuba: 0-1.

32. perc: Szabó a baloldalon elfutott és a kapus felett az alapvonal közeléből mesteri gólt lőtt: 0-2.

42. perc: A kirobbanó formában játszó Szabó bal oldali beadásából Cigán nyolc méterről kapáslövéssel vette be Szőke kapuját: 0-3.

58. perc: Nuszpl bal oldali elfutása után a beadásából Markovics öt méterről szépített: 1-3.

63 perc: Hleba jobb oldali akciója után Puhalak elé játszott, aki sarokkal (oxival) továbbította a kapuba a labdát: 1-4.

A hazai szurkolók csak a volt első osztályú játékosok által tartott „bemutatónak" tapsolhattak. A vendégek a második félidőre visszavettek a tempóból és a hazai csapat ekkor egyenlő partner tudott lenni. Kitűntek: Novák, Pálosi, Markovics illetve Szabó, Takó, Puhalák, Cigan, Hleba.

Kunbaja - Kiskőrös 0-3 (0-1). Kiskőrös, 1995. szeptember 3., 700 néző. Vezette: Csuka. NB III. Alföld-csoport, 4. forduló.

Kunbaja: Múró (Farkas L.) - Káli (Nagy), Novák, Farkas S. (Szőke), Csoszics, Kákonyi, Szalai, Pálosi, Nuszpl, Evanics, Markovics (Popov). Edző: Szőcs Lázár. Kiskőrös: Mlinkó - Tóth, Málik, Kapics, Beregszászi, Éliás (Ceffer), Geiger, Pecznyik, Agócs, Miskovicz, Galambfalvi (Szűcs K., Szűcs L.). Edző: Szlovák László.

39. perc: Pecznyik 22 méteres szabadrúgása a sorfal mellett a hosszú sarokba vágódott: 0-1.

59. perc: Málik ügyes egyéni akció végén jól adott Miskovicz elé, aki könnyedén perdítette a labdát a kapuba: 0-2.

68. perc: Novák Pecznyik buktatásáért jogosan kapta meg második sárgáját, majd a pirosat. Szőke nem kultúrált szóhasználattal kérdőjelezte meg a játékvezető tevékenységét, ezért őt is kiállították.

70. Perc: Kapu előtti kavarodás végén Miskovicz elé került a labda. A középpályás tizenhat méterről a kint álló Farkas kapus felett ívelt a kapuba: 0-3      

A végig mezőnyfölényben játszó kőrösi csapat sorra dolgozta ki helyzeteit, de lehetőségeinek csak töredékét használta ki. Kitűntek: Csoszics, Evanics illetve Kapics, Pecznyik, Miskovicz.

Kunbaja-Baja 0-3 (0-2). Kunbaja, 1995. szeptember 10., 350 néző. Vezette: Sípos. NB III. Alföld-csoport, 5. forduló.

Kunbaja: Múró (Farkas) - Káli, Kákonyi, Farkas S., Csoszics, Pálosi, Nuszpl, Evanics, Szalai, Markovics, Vettstein (Kiss). Edző: Szőcs Lázár. Baja: Tomik- Szűcs, Ivancsán, Goretich K., Orbán, Faddy, Szlovák (Palla), Szabó (Nagy), Teszlik, István, Csernák (Papp). Edző: Raffai Rudolf.

A mérkőzésen két olyan csapat gyürkőzött egymásnak, amelyek nem a természetes, megszokott módon kerültek a nemzeti bajnokság harmadik vonalába. A Baja, bár nagy erőfeszítések árán biztosította helyét az 1995-96-os NB II-es bajnokság mezőnyében, ezt a jogát anyagi helyzetének rendezése érdekében eladta a KSC-RSC-nek. A Kunbaja pedig a Lajosmizse megyei bajnok csapatának anyagi nehézségeit kihasználva tőlük vette meg a magasabb osztályban való szereplés jogát. Így aztán nézzük: mit várnak a szakvezetők a mérkőzés előtt? A tavasszal még a megyeiben, illetve az NB II-ben szereplő csapatok mérkőzése döntetlent (1-1) hozott.

- Csak a győzelem az elfogadható eredmény, - mondta Szőcs Lázár a harmadik hete nyeretlen Kunbaja edzője - ennek érdekében a saját térfelén letámadjuk a Baját. Sajnos Novák nem játszhat, így Kákonyi szerepel a védelem tengelyében.

- Az NB II-es szereplést a pénzhiány miatt kellet feladnunk. Ennek ellenére célunk az anyagi helyzetünk megerősítésével fiatal, ütőképes csapat kialakításával az első hat helyezés valamelyikének a megszerzése. A mérkőzésre vonatkozóan most sem szeretnénk vereséggel távozni, - válaszolt a kérdésre Raffai Rudolf a Baja edzője.

A mérkőzés 35. percéig a vendégek birtokolták többet a labdát, de gólveszélyt inkább a szórványos hazai támadások jelentettek. Ekkor Nuszpl és Csoszics lövéseit kimondottan bravúrosan hárította Tomik. Már úgy tűnt megismétlődik a tavaszi döntetlen, amikor a támadásba lendült Kunbaja hibázott.

35. perc: A Baja térfeléről egy rosszul sikerült Evanics, Nuszpl kényszerítő után az előre rúgott labda István elé került, aki 16 méterről a bal felső sarokba lőtte: 0-1.

37. perc: A gól megzavarta a hazai csapat játékosait, így Szlovák lőhetett kapura 16 méterről. A nagy előkészülettel, de gyengén megrúgott labda a jobb alsó sarokba vánszorgott a balra mozduló Farkas mellett: 0-2.

51. perc: Teszlik jobb oldalról éles szögből a kimozduló Farkas mellett a hosszú sarokba lőtt: 0-3.

Az esőáztatta, sáros pályán a bajai játékosok jobban feltalálták magukat, jól használták ki ellenfelük hibáit. A 77. percben történtek azonban elmaradhattak volna. Faddy a Kunbaja térfelén a templom felöli oldalon Csoszics ellen követett el szabálytalanságot, aki ennek nyomán a fél Balatonnyi tócsában landolt, majd talpra ugrott és törékeny termetével az óriásra nőtt Faddynak rontott. A kakaskodásnak a bíró azzal vetett véget, hogy Csoszicsot és Faddyt is kiállította.

- A pályához mérten jó eredményt értünk el, - vélekedett Raffai Rudolf a vendégek edzője - úgy játszottunk, ahogy megálmodtuk. Hátul biztonságosan védekeztünk, és ebből vezettünk gyors ellentámadásokat. Különösen Szlovák, Faddy és István játékát emelném ki.

- Megérdemelten győzött a Baja, - mondta eléggé letörten Szőcs Lázár a mérkőzésen látottakról, - góllövő csatárok nélkül nem lehet győzni. A védelemből nagyon hiányzott Novák. A „sűrűjén" túl vagyunk, most jönnek a mi mérkőzéseink, bár négy vereséggel a tarsolyomban lehet, hogy nem is én vagyok már a legilletékesebb a jövőről nyilatkozni.

Szó, ami szó, talán van némi alapja Szőcs Lázár pesszimizmusának, már ami az esetleges leváltására vonatkozó balsejtelmeire vonatkozik, ám ekkor és a papírforma szerint győzelmet ígérő Szentes elleni mérkőzésen elszenvedett ötödik vereség után is a kispadon maradhatott. Az, hogy nem „természetes" módon kell megválnia az edzői posztjától, az viszont később valóban beigazolódott, a tavaszi idény elején.

Kunbaja - Szentes 1-2 (0-0). Szentes, 1995. szeptember 17., 350 néző. Vezette: Bogyó. NB III. Alföld-csoport, 6. forduló.

Kunbaja: Múró (Farkas) - Káli (Éber), Kákonyi, Farkas, Pálosi, Wettstein, Evanics, Szalai, Nuszpl, Markovics, Varga. Edző: Szőcs Lázár.

46. perc: Verebélyi remek indításból kapott labdát és 18 méterről a kapuba lőtte: 0-1.

60. perc: Ottlik kapu előtt keresztbe lőtt labdáját elvétették a védők majd Farkas is mellé nyúlt. A jókor érkező Jernei higgadtan lőtt a kapu jobb alsó sarkába: 0-2.

83. perc: A felázott pályán egy távoli   lövést követően Jagina a mezőnybe vágta a labdát, ám az pontosan Szalai elé került, aki ebből szépített: 1-2.

Az első félidőben a tartalékos vendégcsapat ragadta magához a kezdeményezést. Gyors játékra kényszeríttették a vendéglátókat, fölényüket azonban nem tudták gólra váltani. A második félidő elején, a szünetet 15 perccel „megnyújtó" Kunbaja védelmének köszönhetően, a kiadós eső által felfrissült szentesiek két gólt is elértek. Ezt követően már hiába lendült támadásba a Kunbaja együttese, erejükből már csak a szépítésre futotta. Az eddig lejátszott hat mérkőzés mérlege nem valami szívderítő látvány. Egy döntetlen mellett, öt veréség zsinórban, két rúgott góllal szemben, tizenhetet kaptak! A csapatrészek feladatkörének „tisztázása" most már nagyon aktuálissá vált. Mert amilyen gólképes a hátsó alakzat a kapussal az élen olyan meddőnek bizonyult eddig a támadójáték.

Kunbaja - Mindszent 6-2 (3-1). Kunbaja, 1995. szeptember 24., 300 néző. Vezette: Csonka. NB III. Alföld-csoport, 7. forduló.

Kunbaja: Szőke - Éber, Novák, Farkas, Csoszics, Pálosi, Evanics, Szalai, Wettstein (Nagy), Múró (Markovics, Varga), Nuszpl. Edző: Szőcs Lázár.

13. perc: Jobb oldali támadás végén Bozó 10 méterről lőtt a kapuba: 0-1

27. perc: Evanics két védő között remekül indította Csoszicsot, aki egyenlített: 1-1.

31. perc: A vendégek szabálytalanul szerelték Csoszicsot a tizenhatoson belül. A büntetőt Evanics értékesítette: 2-1

42. perc: Markovics átadásával Nuszpl baloldalról húzott kapura és ballal annak bal alsó sarkába bombázott: 3-1.

50. perc: Nuszpl a baloldalon futott el, majd a kapus mellett a hálóba vágta a saját maga második, csapatának a negyedik gólját és még egy órája sem tart a mérkőzés: 4-1.

54. perc: Nuszpl az alapvonalról adott pontosan Pálosihoz, aki nem hibázott: 5-1.

55. perc: Nuszpl két védőt is kicselezett, majd Evanicshoz továbbította a labdát, aki öt méterről a kapuba gurította: 6-1.

64. perc: A hazai kapu előtt Csoszics kezére pattant a labda. A büntetőt Bozó értékesítette: 6-2.

A szerény képességű Mindszent ellen Nuszpl kiváló játékával megérdemelten szerezte meg első győzelmét a Kunbaja a nemzeti bajnokság harmadik vonalában, még ilyen arányban is. Kitűntek: Nuszpl (a mezőny legjobbja), Éber, Pálosi, Csoszics illetve az ellenfél csapatában nem jeleskedett senki.

Folyt.köv.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 306
Tegnapi: 393
Heti: 4 188
Havi: 9 622
Össz.: 1 256 674

Látogatottság növelés
Oldal: Kunbaja Sportja: A Nemzeti Bajnokságban IV. fejezet
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »