PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Székács Elemér Mezőgazdasági Technikum Törökszentmiklós 1950-2000.

Jubileumi évkönyv iskolánk fennállásának 50. évfordulójára

Székács Elemér Mezőgazdasági Technikum Sportkörének története

A Székács DSE Kézilabda Szakosztályának működése és eredményei az 1970-es évektől

II./5. Iskolánkba felvételt nyert tanulóink az atlétikai és a kézilabda szakosztályok között választhattak, de több tanulónk mindkét sportágban versenyzett.

A kézilabda szakosztály heti 3-4 alkalommal tartott rendszeres edzést. Csapataink több bajnoki rendszerben vettek részt. A középiskolai bajnokságok mellett (később diákolimpia) az országos szakszövetségi bajnokságokban is rendszeresen és eredményesen szerepeltek, biztosítva a régiónkban a felnőtt csapatok utánpótlását.

A megyei középiskolás bajnokságokban minden évben az első három hely valamelyik dobogóját kaptuk. 1978-ban az egri területi döntőn első jelyen végezve bejutott csapatunk a Győrben rendezett országos döntőbe, ahol nyolc csapat közül a harmadik helyen végeztünk. Ebben a csapatban szerepelt N. Kovács Ferenc, Karai Béla, Kisbalázs Tibor, Fehér Sándor, Sléder János. Közülük többen élvonalbeli együttesekben folytatták a játékot. N. Kovács Ferenc Ausztriában, az ottani első osztályban, jelenleg pedig az Európa-bajnok bécsi HYPO-BANK edzője. A nyolcvanas években többször megnyerte iskolánk csapata a megyei diákolimpiát, de országos döntőbe kerülni nem sikerült. Ezekben az években tanulóink inkább  a szakszövetségi bajnokságokban szerepeltek sikerrel.

A kilencvenes években újabb sikersorozat következett. 1994-ben, '95-ben,'96-ban és '97-ben IV. illetve V. korcsoportban, Veszprémben, Szekszárdon, Miskolcon, Kiskunhalason vettek rész csapataink a Diákolimpia országos döntőjében, ahol 7., 8., 4. és 5. helyet szerezték meg. Az ezekben a csapatokban játszó játékosok jelenleg a magyar nemzeti bajnokságok különböző csapataiban játszanak. Borda Tamás, Csór István, Szöllősi Balázs, Nagy István, Kuczik Krisztián NB I/B keleti csoport, Kiss Gergely és Szuromi Attila NB II.

1999-2000-es tanévben ismét megnyertük a megyei diákolimpiát. A területi döntő 2000. április 8-án került megrendezésre Kecskeméten.

1994. szeptemberétől Hámori Krisztina testnevelés-földrajz szakos tanár - aki Nyíregyházán szerzett tanári diplomát - iskolánkban kezdte pályáját. Új lehetőség nyílt lovakat kedvelő diákjainknak, hogy a tanárnő irányításával LOVAS SZAKKÖR indulhatott, amelynek tagjai kezdetben a Szenttamási ÁG angol-telivér tenyészetében, majd az iskola udvarán, 2 saját lovunkkal hódolhattak részben szakmai, részben sportszenvedélyüknek.

A diákok közül Fehér Krisztina, Behinya Szilvia, Gönczi István, Bori Mihály és Janics István jutott el a legtöbb szakmai és gyakorlati ismerethez.

Az 1993-ban újraéledő leány kézilabda csapat a tanárnő irányításával 1998-tól minden évben a megyei döntőbe jutott, ahol a IV. korcsoport az 1998-99. évi bajnokságon első helyezést ért el. A területi döntő 3. helye is nagy siker számunkra: Benedek Ildikó, Forgó Anett, Dér Ilona, Kormos Szabina, Szabó Andrea a legsikeresebbek, de a következő évek eredményei is biztatóak.

Az iskolai sport szerves részét jelentették a téli sítáborok. Kezdetben téli túrázásnak indult, mert síléccel a vállunkon 30-40 kilométereket gyalogoltunk és kerestük a havas lejtőket. A Mátra, a Bükk, a Zemplén-hegység csodálatos élményt jelentett. Hazánk hóviszonyai nem kedveztek kísérleteinknek. Virágh Béla tanár úr külföldi kapcsolatainak köszönhetően először utaztunk igazi síterepre Lengyelországba, ahol remek hóviszonyok, kedves vendéglátók fogadtak bennünket. Az ottani diákok révén először volt lábunkon, valódi sícipő és sífelszerelés. A sífelvonók lehetővé tették a többszöri lesiklást. Tartós jó kapcsolat alakult ki a Beszkidekben lévő iskola és iskolánk tanárai és diákjai között. Tantestületünknek közel a fele élvezte különböző időpontokban tanítványainkkal együtt a lengyelek vendégszeretetét és a hó igazi világát. Vendéglátóink nyáron jöttek hozzánk és végig próbálták az Alföld termálfürdőit. Később a szlovák Tátrában sítáboroztunk, Zsdirában. Az utolsó téli tábor Romániában, Nagybányán volt. Ezzel lezárult iskolánk első ötven évének a 22 sítábor-sorozata.

A nyári szünetekben a jól úszó, vizet kedvelő diákokkal vízreszálltunk és felejthetetlen élményekben, kalandokban, veszélyekben volt részünk a Balatonon, a Bodrogon, a Tisza teljes hosszában és a Körösön. Több túrán uszállyal, vontatóhajóval, teherautóval, szállítottuk a kajakokat, kenukat, motorcsónakot a vízpartig. Fontosabb kikötők: Tiszabecs, Tiszakeszi, Sárospatak, Tivadar, Tokaj, Kisköre, Tiszapüspöki, Csongrád, Mezőtúr, Szeged volt. A vízitúrák élményét egy életen át őrzi az, aki megélte a napfelkeltét a vízparti sátorban, a napnyugtát a vízen, a szúnyogokkal hadakozva, táborhelyet keresve, a vihart a Balatonon, az esti vacsorafőzést.

Mindaz, ami a Székács Elemér Szakközépiskolában az elmúlt öt évtizedben a SPORT címszó alatt történt, a mindenkori iskolavezetés, a testnevelők és az egész tantestület nevelési céljait szolgálta, a szülők megelégedésére, a gyermekekért. A mozgás szeretete, sport és az egészség összefüggéseinek megértése, a kitartó edzésmunka és a siker kapcsolata, emberformáló ereje, vagy egyszerűen csak a szabadidő hasznos eltöltésének lehetősége valósult meg és jelentett útravalót az itt végző diákoknak.

Remélem és kívánom, hogy a SZÉKÁCS DSK következő 50 évének krónikája is hasonló tartalmú és sikerű sportéletről tudjon számot adni.

Jávor László

nyugdíjas testnevelő

Uí (pk):A 2001-2011 között eltelt évtizedről nincs még általam is ismert összefoglalás: az viszont biztos, hogy az egykor volt tanintézményben semmi sem olyan, mint régen. A tanügyi épületekkel kezdve, a kollégiumi elhelyezést szolgáló épületeken át az egykor volt mocsaras területen kialakított sportudvar sem. Hogy most csak utóbbiról szóljak a röplabda, a kosárlabda és atlétikai pályák egy részét magába foglaló területen műfüves focipályák, az egykor volt villanyvilágítással ellátott vörös salakkal borított kézilabdapálya jelentős része már más célt szolgál.

De miért is lennének még mindig használatban azok a labdajátékok céljaira megépített pályák? Ezeknek és egyéb sportágaknak 2011. június 9-től, az iskolaudvar ékszerdoboza, az e napon egykor volt kiemelkedő munkásságának köszönhetően, a már nyugalmazott Jávor László testnevelő tanárról elnevezett sportcsarnok egytől-egyig kiváló körülményeket biztosít, ezt viszont magam is örömmel láttam, de már 2011. június 11-12-én... Sportcsarnokot avatnak a Székácsban... Felavatták a Jávor László testnevelőről elnevezett sportcsarnokot Jávor László: a munka nem hagy cserben... Kézilabda Megyeválogatottak Tornája Törökszentmiklós 2011. június 11-12.  Pach Alex a gólkirály, a női válogatott második...

Folyt. köv.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 314
Tegnapi: 393
Heti: 4 196
Havi: 9 630
Össz.: 1 256 682

Látogatottság növelés
Oldal: "A munka nem hagy cserben..." 5.
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »