PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Nyolcvanéves Kunbaja Sportegyesülete

1916-1996.

Labdarúgás a határ mentén

II. Bevezetés Kunbaján, bár írásos emlék nem maradt róla, az idősebb emberek elbeszélése szerint, már 1916-ban szervezett keretek között sportoltak. Ezért ezt az évet tekintik a ma is működő sportegyesület alapítási évének. Így 1996-ban ennek 80. évfordulóját ünnepelték a településen.

Az első évtől kezdve rendszeresek voltak a labdarúgó mérkőzések. A hőskor első csapatának első kapusa Turcsányi István volt.

Az egyesület első három évtizedét a két világháború eseményei árnyékolták be. Az akkori játékosok közül sokan a harcokban haltak hősi halált, vagy mint az a második nagy világégés után a szerencsés túlélőkkel történt származásuk miatt a kitelepítés sorsára jutottak.

A labdarúgócsapat 1946-ban Kárpáti Ádám vezetésével alakult újjá. Már ez is kerek ötven éve történt. Ettől kezdve napjainkig a különböző bajnokságok állandó részvevői Kunbaja labdarúgói.

Sokáig csak a napfényes Bácska településeinek csapatai ellen sikeresen megvívott alapszintű bajnokságok mérkőzései, valamint olykor a kupában elért kiugró eredmények jelentették a dicsőséget. Ám 1994-ben kitágult a határ.

Bár 1994 még csak a nagyugrás előkészítésének az éve, a többnyire bácskai csapatokat tömörítő megyei II. osztály déli csoportjában, ám ekkor alapozódott meg az, hogy 1995 tavaszán már Bács-Kiskun megye területén és ismét a kupában érjenek el a Kunbaján még soha nem volt hasonló sikereket. Majd újabb ugrással 1995 őszén már a nemzeti bajnokság III. osztály Alföld-csoportjában szerepel a csapat. Bács-Kiskun-, Csongrád- és Békés megyei együttesek társaságában.

Az új idők kezdetéig, 1994-ig, az egyesület csapata egy volt a hazánk több száz labdarúgó együttese között, melynek a bajnoki osztálytól függetlenül egyetlen célja volt: hasznos időtöltést, jó szórakozást nyújtani, a sportolni vágyó fiataloknak és a sportszerető lakosságnak.

Kunbaján azonban a fentiek ellenére a játékosok közül, többen neves labdarúgókká váltak, olyan kiváló nevelőknek köszönhetően, mint például Péter Károly pedagógus, aki ma már nyugdíjas.

Thomann Antal, az ötvenes években a Ferencváros állandó tagja lett. Később több NB I-es klubnál, mint edző is elismerést szerzett magának és szűkebb hazájának Kunbajának.

Pém Csaba sokáig a Szombathelyi Haladás első osztályú csapatában szerepelt.

Legutóbb Bódog Tamás került a határ menti településről rövid bácsalmási kitérő után, a Pécsi MSC-hez. Innen kiváló játékának köszönhetően rövidesen az olimpiai válogatottnak is tagja lett. Sok pécsi diadalt hozó mérkőzéssel a háta mögött napjainkban külföldön játszik.

Az utóbbi hónapokban, ha Kunbaja labdarúgása valahol szóba kerül, már pedig ez mostanában gyakran megesik, bár nem hárított védhetetlennek tűnő kapura lövéseket bravúrosan, nem rúgott egyetlen döntőnek bizonyuló gólt sem, de még sorozatos győzelmet hozó taktikát sem dolgozott ki, mégis Halász István nevét említik először. Nem véletlenül. A közismert vállalkozó, Kunbaja polgármestere 1994-ben, Minarik Edéhez hasonlóan úgy gondolta: „Kell egy csapat!" Egy jó csapat kell Kunbaján, mondta és az elhatározás után már nem sokat teketóriázott, a tettek mezejére lépett.

Ennek köszönhetően most, 1996 tavaszán, az egyesület alapításának 8o. évfordulóját a további NB III-as tagság kiharcolásával tehette volna még emlékezetesebbé a csapat, de mint az ma már közismert nekik nem sikerült. Ezzel együtt előfordulhat, hogy ennek ellenére, a megyei első osztály helyett, a nemzeti bajnokság második vonalában szerepel Kunbaja együttese az 1996-97-es bajnoki évben.

Viszont, ha ez megvalósul a Guinness-rekordok könyvében is a legelőkelőbb csúcsok között kerül majd bejegyzésre, mert ami különlegessé teszi Kunbaja labdarúgását 1996-ban az, hogy miközben a megyei II. osztályból a nemzeti bajnokság II. vonalába jutnának, az osztályváltások során a játékosok nyakába egy fia bajnoki aranyat sem akasztanának.

Tennék mindezt rövid 24 (!) hónap alatt, a normális esetben legalább 48 hónapot igénylő lehetőséggel szemben.

E kiadvány a felülmúlhatatlannak hitt 1991-es év, az egyesület alapításának 75 évfordulójától napjainkig eltelt öt év eseményeit követi nyomon, különösen az 1994-től lejátszott, stílszerűen közel 8o. bajnoki és kupamérkőzés eseményeinek, és az ezek közötti történések leírásával.

Bácsalmás 1996. július 27.

Prókai Károly

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 311
Tegnapi: 517
Heti: 311
Havi: 5 745
Össz.: 1 252 797

Látogatottság növelés
Oldal: Kunbaja Sportja: Bevezetés
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »