PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

L e p o r e l l ó

2. évfolyam, 2. szám                                      1997. február hónap

TÉMA: Bácsalmás sportja         *****           TÉMA: Múlt és jelen

Fej vagy írás? (Egy kis múlt idéző)

Felemás ősz (A labdarúgók két arca)

Őszi sikerek (Kézilabda NB II. II. rész)

Hírek innen, onnan




Bács-Kun Sport II./01. 1997.02.01. Bács-Kun Sport II./02. 1997.02.28.
Bács-Kun Sport II./03. 1997.03.01. Bács-Kun Sport II./04. 1997.03.15.
Bács-Kun Sport II./05. 1997.03.23. Bács-Kun Sport II./06. 1997.03.30.
Bács-Kun Sport II./07. 1997.04.22. Bács-Kun Sport II./08. 1997.04.28.
Bács-Kun Sport II./10. 1997.05.12. Bács-Kun Sport II./10. 1997.05.12.
Bács-Kun Sport II./11. 1997.05.19. Bács-Kun Sport II./12. 1997.05.28.
Bács-Kun Sport II./13. 1997.06.04. Bács-Kun Sport II./14. 1997.06.10.

Fej vagy írás?


A kétcsoportos megyei bajnokság déli csoportjában 1953-ban a Bácsalmás együttese végzett az élen. Így jogot szerzett a megye bajnoka címért pályára lépni az északi csoport első helyezettjével. A bajnoki címen túl, ez az oda, és visszavágó hívatott eldönteni, hogy Bácsalmás, vagy a döntő másik csapata, a Kecskeméti Honvéd kerül a Nemzeti Bajnokság második vonalába. Ekkor az NB I. után négy csoportban 64 együttes szerepelt az NB II-ben. A megyei döntő első mérkőzésének helyszíne Kecskemét volt, ahol a Petőfi SK számára kedvezően alakult a mérkőzés.

 Kecskemét - Petőfi SK 3-2 (1-0) A Bácsalmás csapata a következő összeállításban lépett pályára: Harczi - Petrity, Piukovics, Schlarb - Böröcz, Horváth - Aradi (Dertül), Nincsevics, Folcz, Severacz, Szántó. Góllövő: Severacz 2.

A bácsalmási mérkőzés előtt, a Kecskeméten elért eredmény tudatában nagy esélye volt a Petőfi SK csapatának az NB II-be jutásra. A mérkőzés utolsó perceiben a várakozásnak megfelelően alakult az eredmény. Néhány perccel a mérkőzés vége előtt, az NB II-be jutást biztosító osztályozó mérkőzésre gondoltak már az almásiak. Ekkor még 2-0-ra vezettek, ám egy elkerülhető gólt kaptak, amelynek következtében a gólarányok is azonosak lettek. A bajnoki címről a kiírás értelmében egy semleges pályán lejátszott harmadik mérkőzésnek kellett volna dönteni.

  Bácsalmás-Kecskemét 1-1 (0-0) Kiskunhalas, 2000 néző. A döntők döntőjén a 46. percben a Kecskemét szerezte meg a vezetést, ám az 51. percben Folcz révén egyenlítettek az almásiak. Miután a mérkőzés további részében már nem esett több gól, kétszer 15 perc, hosszabbítás következett, de ez sem hozott döntést. A sorsolás pedig már nem Bácsalmásnak kedvezett. Kecskemét játszhatott az NB II-be jutásért kiírt osztályozón, ahol sikeresen szerepeltek és az új idényben már a Nemzeti Bajnokságban indulhattak.

  A Petőfi SK az 1953. évi megyei bajnokság déli csoportjában lejátszott 22 mérkőzésén 17 győzelem, 2 döntetlen és csupán 3 vereség született, 76 gólt rúgtak és csak 22 került a kapujukba. Teljesítmény 82 százalék.

lap elejére>>>>> *****


Felemás ősz


A legutóbbi bajnokság, tehát az 1996-97. évi megyei első osztály őszi fordulói után ez a helyzet a PVSE felnőtt labdarúgó csapatánál: a 15 mérkőzésen 3 győzelem, 4 döntetlen és 8 vereség a mérleg, 20 adott és 27 kapott góllal. A teljesítmény 29 százalék.   


A megyei I. osztály 1996-97. évi küzdelmeinek első fele nem az elődök sikereit idézte. Az első kilenc fordulóban csupán 1 pontot sikerült begyűjteni a huszonhétből, ami a teljesítményt nézve 4, azaz négy százaléknak felel meg. Négy gól szerepelt a rúgott, míg tizennyolc a kapott gólok rovatában. A már említett Kunbaja csapatának megszűnését követően, Snyehola, Kovács, Szalai, majd Palla érkezése után lódult meg a szekér és az utolsó hat mérkőzésen, az utolsó helyről a 14-re küzdötték fel magukat. Ennek a hat mérkőzésnek a mérlege: 3 győzelem, 3 döntetlen, 14 adott és 9 kapott gól. A teljesítmény százalék 67-re növekedett. A két utolsó helyezett csapattal, a 15. Helvéciával 6, a 16. Izsákkal szemben 9 pontos előnyre tettek szert.


Az őszi sikerekből most a Tompa és Tiszaalpár elleni mérkőzéseket elevenítsük fel.


Bácsalmás - Tompa 1-1 (1-0) Tompa, 3oo néző. Vezette: Horváth.


PVSE: Szőke - Borcsik, Káli, Popov, Puskás, Snyehola, Török, Palla, Kovács, Szalai, Nagy. Edző: Szőcs Lázár. Csereként szóhoz jutott még: Száhl és Ónodi.


  Az idény közben megerősödött csapat győzelmet szalasztott el ezen a mérkőzésen, bár ez Csenki sporttársnak is köszönhető. Ezen a mérkőzésen mutatkozott be a PVSE színeiben Palla Zoltán, aki szintén a Kunbajából érkezett. Most a mezőny legjobbjának bizonyult és góllal koronázta kiváló teljesítményét. Az első félidőben egy bal oldali szögletből belőtt labdát mesteri módon védhetetlenül fejelte a léc alá. Hasonló módon született a hazaiak egyenlítő gólja is, csak ennek volt egy szépség hibája: a szögletet megelőző akciót Csenki sporttárs óriási lesről engedte tovább. A második félidőben már másodszor. Ezt még a nem fanatikus tompai nézők is elismerték. A Tiszaalpár elleni hazai mérkőzés előtt az ifjúsági együttes ismét remek alaphangulatot teremtett, hiszen győzelmükkel (2-1) továbbra is versenyben vannak a dobogós helyezésért. A felnőtt mérkőzés előtt persze kérdéses volt: mire megy a PVSE három hete veretlen csapata a 6. helyen tanyázó Tiszaalpár ellen? Bár idegeskedésre inkább a Tiszaalpárnak lett volna miért, ám nem tették. Győzni, legrosszabb esetben egy pontért jöttek Bácsalmásra. A nyugalmuk öreg hiba volt, hiszen Palla és társai régen látott jó, és nem lehet eléggé hangsúlyozni, eredményes játékot produkáltak ismét.


Bácsalmás - Tiszaalpár 6-1 (2-1) Bácsalmás, 200 néz. Vezette: Kondász - Sendula,Tarkó.


PVSE: Szőke - Borcsik, Káli, Popov, Snyehola (Szhál), Palla, Török, Puskás (Szőcs G.), Kovács, Éber (Martinovics), Kővári.

  A mérkőzés elején a PVSE birtokolta többet a labdát, míg a vendégek a kapujuk előtt tömörülve sikeresen hárították a hazai csapat meg-meg újuló rohamait.

  A 15. percben Kővári találta meg ennek a védekezési módnak a feltöréséhez szükséges „ellenszert".

  15. perc: Kővári a betömörülő védelem előtt 20 méterről célozta meg a kaput. A labda bombaként vágódott a bal alsó sarokba:1-0.

  25. perc: A bekapott gól után az Alpár is kibátorkodott sündisznó állásából és a támadásaikat siker koronázta, Rozmán révén: 1-1.

  27. perc: Egy jobbról beívelt labdát Palla vágott a kapuba: 2-1.

  A mérkőzés középső harmadában többnyire a kapukra veszélytelen játékkal és a lapok gyűjtögetésével telt az idő, majd a PVSE ritmust váltva számolatlanul kezdte rúgni a gólokat.

  50. perc: A kaputól jó 30 méterre Török szánta el magát lövésre. no, nem önbizalom túltengés miatt. Az alpáriak kapusa Kovács, a nádudvari győző, jóval a kapu előtt helyezkedett. Ezt vette észre Török és lövése után a kapus felett a léc alá vágódott a labda: 3-1.

  60. perc: Kővári verekedte be magát néhány jó csel után a védelem mögé és 11 méterről lőtt a kapuba: 4-1.

  65. perc: Palla egy újabb jobb oldali beadást követően helyezte a kapuba a labdát: 5-1.

  85. perc: Párosával szép az élet. Ezúttal ismét Török remekelt. A 25 méterről leadott lövése alaposan meglepte az alpári kapust és a labda akadálytalanul vágódott a kapu bal oldalába: 6-1!

  Erre mondják: még gombócból is sok. A helyezéseikkel fordított arányban álló teljesítményeket mutattak a csapatok. A minden csapatrészében jobb PVSE Palla, Török és Kővári vezérletével nem hagyta kibontakozni az előkelő helyen tanyázó ellenfelét és megérdemelt győzelmet aratott. Ha ez így megy a tavasszal is sok öröme lesz még a bácsalmási szurkolóknak a labdarúgó csapatban.

Az őszi fordulók után a Sárga Csikó vendéglőben megtartott évzárón azonban kiderült, hogy az utolsó őszi mérkőzéseken igazi karmesternek bizonyuló Palla Zoltán Mélykútra távozik, vele tart Kovács Attila is. Az is biztos, hogy Snyehola februárban bevonul(t), Mándity Róbert Tompára igazol. Nehéz tavasznak néz elébe a PVSE csapata, gondoltuk oly sokan, hiszen a „tavaszi" első edzésen csak Szabó Elek Mélykútról és Wetstein Róbert érkezett a csapathoz erősítésként, de a két játékos sorsa még bizonytalan volt. Mint ahogy Wettstein már el is távozott Bácsalmásról néhány edzés után. A néhány ifjúsági játékossal megerősített keretből összeállított csapat február elejétől sorozatban játssza az előkészületi mérkőzéseket. Az egy évvel ezelőtti amolyan katonás eredményeket (egy-kettő, egy-kettő) hozó edzőmérkőzésekkel szemben most az NB III-ban kiváló őszt telesítő Mélykút kivételével a további mérkőzéseken győztek: PVSE-Tompa 1-0. Gólszerző: Babó Levente. PVSE-Katymár 3-0.  Gólszerzők: Babó, Szhál, Szalai. PVSE - Nemesnádudvar 3-1. Gólszerzők: Puskás 2, Kővári. PVSE-Mélykút 0-3 (0-3) Gólszerzők: Vojnics, Palla, László. Az első 30 percben egyenrangú ellenfélnek bizonyult a PVSE, ám ekkor elfogyott a koncentráló képesség és előbb Vojnics fejjel szerzett vezetést, majd röviddel az első után, Palla jó 30 méterről lőtt szabadrúgásból növelte az előnyt. A félidő vége előtt a lesre játszó védők között László tört kapura, majd a kimozduló Takácsot és a gólvonalon menteni igyekvő Száhlt becsapva a kapu jobb alsó sarkába helyezte a vendégek harmadik gólját. A második félidőben ismét kiegyenlített erők küzdelmét láthatták a nézők. PVSE-Vaskút 3-2 (2-2) Góllövők: Kővári 2, Szőcs Gábor. Az eddig látottak alapján bizakodva nézhetnek a bácsalmásiak a tavaszi szezon elé. Talán jobban kezdődik a tavaszi idény, mint az őszi, ha nem is úgy jönnek a jó eredmények, mint az őszi idény második felében.

Vissza a lap elejére>>>>> *****   


Őszi sikerek


Amint az előző számban már kiderült, a női kézilabda csapat a Tököl elleni  hazai mérkőzést leszámítva a  képességeihez mérten eddig soha nem volt sikeres idényt zárt az 1996-97. évi NB II-es bajnokság első kilenc fordulójában. A további sikerekhez azonban már bravúrok kellettek volna, ám erre még nem képes a csapat, így a két utolsó mérkőzésen nem okozott meglepetést a két vereség, ráadásul idegenben. PVSE - Abony 9-20 (4-9) Abony.  PVSE - Dréher SE 12-24 (5-12) Budapest.


1. táblázat A bajnokság állása a 11. forduló után

1.

Kecskemét   (t.i)                   

21 pont

2.

Bp. Open       (t.h)

21

3.

Dréher SE      (h)

16

4.

Abony             (h)

13

5.

Tököl              (i)

11

6.

Tápiószele      (h)

10

7.

BÁCSALMÁS

10

8.

Szolnok          (i)

8

9.

Újlaki SE       (i)

8

10.

Érdi VSE        (i)

8

11.

Martonvásár  (i)

6

12.

Tompa            (h)

0

2. táblázat

1995

1996

1996

Név

Ősz

Tav.

Ősz

Tóth Zsuzsi

6,55

6,64

7,09

Giszinger Andi

5,64

6,00

6,67

Tóth Szilvi

5,00

5,36

6,36

Patocskai Ila

4,91

5,50

6,36

Marián Kata

4,57

5,45

6,64

Szilágyi Jutka

4,50

-

-

Neupert Szilvi

4,30

3,82

4,10

Futó Timi

3,36

-

-

Engi Erzsébet

6,00

-

-

Patocskai III

5,00

-

-

Potyondi Csilla

0,00

-

0,00

Borics Szilvi

0,00

0,00

0,00

Lukács Zsuzsi

-

3,45

5,09

Fischer Reni

-

3,88

5,10

Dibusz Ildi

-

-

3,50

.3. táblázat

1995

1996

1996

Név

Ősz

Tav.

Ősz

Giszinger

58

49

36

Patocskai I

38

35

33

Tóth Sz.

30

22

26

Neupert

22

19

11

Szilágyi

14

-

-

Futó

9

-

-

Marián

5

28

58

Engi

2

-

-

Borics

0

0

0

Patocskai III

0

-

-

Bucsánszki

0

-

-

Lukács

-

3

14

Fischer

-

6

7

Dibusz

-

-

0


Az 1. táblázatban kövér betűkkel szedett csapatok ellen szerzett pontot a PVSE. A (zárójelbe) tett betűk a tavaszi (h) = hazai, (i)= idegenbelei mérkőzéseket jelenti. A játékosok teljesítménye az 1-10-ig terjedő osztályzatok alapján a már említett időszakonként. 2. táblázatban található.


  A csapat fejlődését a játékosok osztályzatainak átlaga is jól mutatják: 1995 ősz = 4,91. 1996 tavasz = 4,95. 1996 ősz =  5,88.


 A fenti számok szubjektív megítélés alapján tükrözik a csapat teljesítményét. Ennél tárgyilagosabb a megszerzett pontok viszonyítása a maximálisan elérhető pontszámhoz. 1995 ősz = 27 %. 1996 tavasz = 32 %. 1996 ősz = 45 %


4. táblázat

1995

1996

1996

Név

Ősz

Tav.

Ősz

Szilágyi Jutka

8/5 63%

-

-

Giszinger Andi

18/10 56%

31/17 55%

11/4 36%

Engi Erzsébet

2/1

50%

-

-

Patocskai Ila

7/1

14%

3/1 33%

5/3 60%

Tóth Szilvi

1/0

0%

-

-

Marián Kata

1/0

0%

19/9 47%

37/21 57%

Futó

1/0

0%

-

-

Összesen

38/17 45%

53/27 51%

53/28 53%

Ellenfél


55/35 66%

72/45 63%

Az előző táblázat (2) a támadásban és  védekezésben nyújtott teljesítményt vette alapul, ám még oly kiváló védekezéssel sem lehet mérkőzést nyerni, ha nincs aki gólt lőjön. A következő, 3. táblázat a már említett időszakonként elért bajnoki gólok alapján rangsorolja a játékosokat.

Sokszor szerepelt a mérkőzések értékelése kapcsán, hogy a büntetők ma még többnyire a mi csapatunkat sújtják. Pontokat vesztett a csapat a gyenge arányú értékesítése miatt. De hogy is alakult az említett időszakokban ez az arányszám játékosonként? (4. táblázat)

  A táblázatokban foglalt adatok beszédes számok, elemezni e lapok hasábjain talán felesleges. A tavaszi folytatás a dicséretes őszi helytállás ellenére is nehéznek ígérkezik. Az öt hazai mérkőzésből négyszer a mezőny első feléhez tartozó csapatok ellen kellene pontokat gyűjtögetni, az utolsó helyezett Tompa elleni mérkőzésen kívül. A többi mérkőzés idegenben lesz. Igaz, olyan csapatok ellen, amelyek közül egy kettő ellenében a papírforma szerint a PVSE siker sem lenne meglepetés. Összességében elmondható, hogy a Bácsalmás NB II-es női kézilabda csapatának soha nem volt ilyen jó esélye arra, hogy a mezőny előkelőbb tagjai között végezzen a bajnokság végén. Sajnos arra is van sansz, hogy az őszi dicső menetelés ellenére a "szokásos" alsó régióban kössön ki a csapat. Bízzunk abban, hogy a játékosok nem a sokéves átlagot hozzák ki magukból. A számokból az derül ki, hogy tovább javul a teljesítményük, a játék. Bár akkor még mindig ott van, azaz, hogy nincs Bácsalmáson méretes sportcsarnok, ami gátat szab a jövő évi NB II-es szereplésnek, no de ne szaladjunk még annyira előre.

Vissza, a címlapra>>>>> *****   

Hírek

- Az NB II. déli csoportjában szereplő PVSE női kézilabda csapata 1997. február 23-án, Jánoshalmán, március 15-én Bácsbokodon vesz részt felkészülési tornán. Lesz még egy harmadik is, Csávolyon azonban ennek időpontja még nem ismeretes.

- A PVSE férfi kézisei 1997. március 2-án Bácsbokodon vesznek részt a Csatár Sándor Emléktornán.

- A helyi önkormányzat Művelődési Intézménye 1997. március 8-án, női csapatok részére teremlabdarúgó bajnokságot szervez. Eddig két csapat indulása biztos: PVSE női kézilabda csapata és a Hunyadi János Gimnázium együttese.

- Az NB II. Déli csoportját szervező Tolna megyei Kézilabda Szövetség 1997. február 23-án tartja a tavaszi mérkőzések időpont egyeztetését, bejelentését Szekszárdon. A tervek szerint a hazai mérkőzéseket szombaton délutánonként rendezi a Petőfi VSE, míg a megyei bajnokságban a hazai pályára kisorsolt mérkőzéseket vasárnap délelőttönként.

- A Bács-Kiskun megyei Kézilabda Szövetség a női csapatok részére 1997. március 13-án rendezi meg időpont egyeztető összejövetelét.

A Leporelló legközelebb 1997. március elején jelenik meg.                                           Vissza, a címlapra *****   

9. Bács-Kun Sport 1996-2013.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 431
Tegnapi: 160
Heti: 591
Havi: 6 588
Össz.: 2 067 928

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport II./2. 1997.02.28.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »