PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Erdős Csaba öttusázó - civilben

Erdős Csaba

Fafaragó művész

1958-ban Marosvásárhelyen született.

A szakmát iskolai tanulmányai alatt és a nagy erdélyi mesterektől tanulta. Erdélyben a szakmai versenyek eredményei alapján az ország legjobbjai között tartották számon.

Munkáival itthon is bizonyította már kiváló képességeit. Lásd Jánoshalma Szent Anna templomban, Bácsalmás Városházán található művészien kivitelezett fafaragásait. A képen látható alkotás a Backnang - Chelmsford testvérvárosi kapcsolat felvételekor készült, amelyre rátekintve mindazt kifejezi, amit félórai ünnepi, emelkedett hangulatú beszéddel is, csak körülírni lehetne.

A művész úgy vallja: azt szereti, ha munkája tökéletesen tükrözi a valóságot. A műveinek témája a fába vésett faliképtől, a szobrokig, a portréktól az „egyszerű" használati tárgyakkal bezárólag terjed, - mint mondja, szinte igény szerint.

A Mester munkáiból Bácsalmás lakosai kaptak már ízelítőt a Pünkösd alkalmából rendezett kiállításán.

Nős, két gyermek édesapja.

 92.08.19. Bácsalmási alkotótábor A Bácsalmási Önkormányzat Közművelődési Intézménye, a Gyermek és Ifjúsági Alapítvány támogatásával népművészeti alkotótábort rendeztek gyermekek részére 1992 augusztus 3-tól, 7-ig. A táborozásnak a Gyűjtemények háza adott otthont. A Bácsalmásról és a környező településekről érkezett ifjú népművészek első sorban a fafaragás fortélyaival ismerkedhettek meg, illetve az eddig elsajátított ismereteiket ebben mélyíthették el, Erdős Csaba fafaragó művész szakmai útmutatásával. Erdős Csaba neje az intarzia készítés nagymestere, amely munkáival a tábor résztvevői is megismerkedhettek.

De nemcsak a fafaragással és intarzia készítés tudományából kaptak ízelítőt a táborlakók. Szerepelt a programban rafia-, bőr-, és szalmafonás, bábkészítés Judák Mihályné és Judák Mónoka útmutatásával, de tarisznyakészítés is Sólyom Józsefné irányításával.

A kézügyességet fejlesztő, nevelő programok mellett jutott idő a szellemi nevelésre is. Megtekintették: a helytörténeti kiállítást Bácsalmáson - Szénásiné Harton Edit vezetésével. Skorutyák János népi iparművész kékfestő műhelyét, ahol muzeális értékű, de működőképes gépeket, berendezési tárgyakat láthattak a gyerekek. Voltak Baján a Türr István Múzeumban, ahol a néprajzi kiállítás megtekintésével szereztek újabb élményeket a táborozó gyerekek.

A természet szeretetére nevelő esemény volt Bácsalmáson, a Sós-tóhoz tett kerékpáros túra, ahol dr. Horvát Zoltán, vezetésével megtekintették a természetvédelmi területen található növénykülönlegességeket (pl. Gyapjas gyűszűvirág) és a nyári melegben jól esett megmártózni a tó hűsítő vizében.

Nem hiányzott a foglalkozásokból a táncház, a játék, a daltanulás sem, amelyeket Konkoly Zsuzsanna vezetett.

Amint a fentiekből kitűnik, mozgalmas, érdekes eseményekkel zajlott az élet az alkotótáborban, így aztán az idő is gyorsan elszállt - a résztvevő gyerekek őszinte bánatára - mint az a bográcsban készített vacsora és tábortűz mellett kiderült az utolsó napon. Ekkor látott napvilágot az is - a vizsgamunkák alapján - hogy ki, milyen előmenetelt ért el. (A gyermekek munkái a Gyűjtemények házában megtekinthetők).

Azt azonban leszögezhetjük: kisebb problémákat leszámítva, mindenki elégedett lehet a tábor szervezésével, lebonyolításával. A színes programok sok mindenből ízelítőt adtak az alkotó vágytól fűtött ifjú tehetségek számára.

A tábor szervezői, résztvevői úgy búcsúztak: jövőre ismét megrendezik, illetve, ha ez így lesz az ifjú népművészek, ismét eljönnek Bácsalmásra.

Azt már csak e sorok szerzője teszi hozzá: ha a tábor, rendezési költségeihez a jövőben a helyi önkormányzat is hozzájárul - mondjuk a bentlakás biztosításához, - mint tette az idén az általános iskolások támogatása esetében is. Ekkor talán nemcsak a környező településeken keltik jó hírét Bácsalmás városnak, de az ország minden részéből érkező gyerekek által hazánk más vidékein is.

Szent István: napjaink iránytűje

1992. augusztus 20. ...Bácsalmáson az idén első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendeztek kiállítást a népművészeti alkotótábor résztvevőinek munkáiból.  Gyermekalkotások közül nagy sikert arattak a faszobrok és és fába vésett képek. Ezek közül is kiemelkedett: Mózer Ádám, Zeusz; Sághy Tamás, Parasztember; Sauer Gizella, Csikóslegény;  Peker Péter, Szörny és a Vágtató ló elnevezésű alkotása. Munkájukkal a többiek is nagy kézügyességről tettek bizonyságot, hogy csak a bácsalmásiakat említsük: Börcsök Tímes, Fekete Renáta, Bleszity Dusán és Péter, Sörös János, Váradi Eszter, Gálfi Mónika, Szabó B. Melinda, Prohászka Petra, ifj, Erdős Csaba, Szikora Szilárd. A város utcáit, tereit díszítő alkotásaikkal minden bizonnyal még sokszor fogunk találkozni.

Felső-Bácska / Bács-Kun Sport

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 168
Tegnapi: 546
Heti: 714
Havi: 6 148
Össz.: 1 253 200

Látogatottság növelés
Oldal: Erdős Csaba öttusázó "civilben"
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »