PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

 

Prókai Károly

SPORTÉLET A BÁCSALMÁSI ÁLLAMI GAZDASÁGBAN

1949-2009. A Bácsalmási Állami Gazdaság területi nagyságának, termelési szerkezetének végleges kialakulása után a termelési eredmények is évről évre javultak. Erre a számos Élüzem és Kiváló Vállalat cím mellett a Termelési Nagydíj is bizonyság, amit a nyolcvanas évek közepén a magas színvonalú termelési eredmények elismeréseként kapott a mezőgazdasági nagyüzem. Nos, ezek árnyékában, a magas szakmai követelmények mellett a szabadidő hasznos eltöltésére, a kulturális és sportéletre is gondot fordított a gazdaság vezetése. Jól tudva, hogy a megfeszített, fáradtságos munkavégzés monotóniájából olykor ki kell zökkenteni a dolgozókat, hogy egy-egy kulturális vagy sporteseményen kikapcsolódjanak a mindennapok taposómalmából. Azért is, hogy a már említett elvárásoknak nap, mint nap megfeleljenek, jobb kedvvel, frissebben, kipihenten, újult erővel vethessék magukat az újabb és újabb célok megvalósításába.

Ennek pozitív hatása a munkavégzés hatékonyságában is jelentkezett. Azt nem mondanám, hogy a gazdaság minden dolgozója moziba, színházba, vagy sporteseményekre járt, vagy maga is aktív résztvevője volt a település sportéletének, ám a gazdaság vezetése megtalálta a módját - bár most csak a sportéletről beszélek -, hogy a szabadidő hasznos eltöltését is támogassa.

Bácsalmáson az elmúlt hat évtizedben, különösen az első négyben, háromféle embertípus élt: az elsőbe tartoztak, akik egykor az Állami Gazdaságban dolgoztak, a másodikba tartoztak azok, akik itt dolgoznak (és ez nem olyan régen közel 1300 főt is kitett), a harmadik csoportba pedig azok tartoztak, akik majd itt fognak dolgozni. Amíg az első csoport létszáma ma már több ezerre rúg, addig az utóbbi kettő már csak alig párszázra tehető...

MEDOSZ SE - Nos, a fentiek alapján, a Bácsalmási Petőfi SK sportolói közül is sokan a Bácsalmási Állami Gazdaság különböző egységeiben dolgoztak és munka után a városi sportegyesületben sportoltak, főként a labdarúgó és kézilabda csapatokban játszottak. Bácsalmás város, a helyi sportegyesület legnagyobb támogatója 1962-ben elvesztette járási székhely státuszát, ekkor már nem tudta biztosítani az egyesület működését. Ezért aztán az 1962 júliusában összehívott egyesületi közgyűlésen a Bácsalmási Állami Gazdaság vette át az irányítást a sportegyesületben is... „Borsos Sándor, az egyesület elnöke beszámol az elmúlt évek eredményeiről és javaslatot tesz arra, hogy a sportegyesület irányítását, mint a település legnagyobb és legjobb gazdasági szerve a Bácsalmási Állami Gazdaság vegye át.

[...] A gazdaság vezetői, élükön Somogyi Zoltán igazgatóval, belátták a sport fontosságát és az átvételt támogatták. Kötelezettséget vállaltak az eddig is funkcionáló labdarúgó, kézilabda és úszószakosztály mellett a teke, az asztalitenisz és a sakk fellendítésére is. Ennek megfelelően, Petőfi SK helyett, MEDOSZ SE néven szerepel tovább az egyesület, Somogyi Zoltán lett az elnök, míg helyettese Borsos Sándor, a helyi OTP fiók vezetője." (Prókai Károly: Az ezredvég sportja, 2004.) Az egyesület MEDOSZ SE néven, Somogyi Zoltán vezetésével működött tovább 1988-ig. Ebben az időben a felnőtt csapatok a megyei első osztályban szerepeltek, ahol meghatározó csapatoknak számítottak. Ez volt a versenysport, ám a gazdaság megtalálta a módját az úgymond „tömegsportnak" is.

MEDOSZ Sportnap Kunfehértó - Évente egyszer, május elsején a MEDOSZ Szakszervezet a Bácsalmási Állami Gazdaság vezetésével közösen Kunfehértón rendezett megyei kulturális és sportnapot, amely napot egészéves készülődés előzött meg. Itt kispályás foci- és kézilabda csapataink rendszeresen jól szerepeltek. Ez egészen 1990-ig tartott, amikor a gazdaság, már „hazai pályán", azaz önállóan rendezte meg ezt a napot. Első évben a Sertéságazatban, majd a következő években már a Mosztonga-tó mellett, gazdasági szinten.

Sertéságazati Családi Nap 1990. Juliskai törzstelep - Sertésüzem csapatai a


Sertéságazati Családi Nap keretében rendezett kispályás labdarúgó tornán jobbról balra: Demeter Róbert, Fekete Sándor, Onódi Ferenc, Fekete János, dr. Barcsák Endre, Németh János játékvezető (óalmási telep vezetője), Piukovics Lajos, Onódi Csaba, Sólya Ferenc, Malatinszki József, Prókai Károly.

BNR Kupa Bácsalmáson - 1977 februárjában adták át a jelentős megyei támogatással megépült, napjainkra már igen szűkösnek bizonyuló Sportcsarnokot. Nos, ekkor újabb ponton kapcsolódott össze a Bácsalmási Állami Gazdaság és a sport, egészen pontosan, a Bácsalmási Napraforgótermelési Rendszer (BNR) és a kézilabdasport. A csarnokavató alkalmából férfi kézilabdatornát rendeztek, Napraforgó Kupa néven. A serleget a Bácsalmási Állami Gazdaság ajánlotta fel a győztesnek (Bajmok YU). Az ekkor lebonyolított kézilabda esemény sikerén felbuzdulva további 15 alkalommal került lebonyolításra, de már május elsején és a MEDOSZ SE pályáján, meghívott csapatok részvételével. A már említett Bajmok (Yu) és a később csatlakozó Őrszállás (Stanisic YU) együtteseinek köszönhetően nemzetközi rangra emelkedett a torna, a színvonalas mérkőzések látványa nagy népszerűségnek örvendett a nézők, de a meghívott csapatok körében is. Utóbbiak még évek múltán is emlegették az ebédre felszolgált sült malac utolérhetetlen ízorgiát a la Szakál Sándor módon fűszerezve, spékelve.

A hazai csapatok közül kezdetben a Kecskeméti Építők (ma az NB I-ben Budapest Bank Kecskemét néven szereplő csapat elődje), vagy az akkor a második vonalban szerepelt Soltvadkert és a Hódmezővásárhely csapatai emelték a rendezvény színvonalát. A négyes torna gyakori vendége volt például Baja, Gara és Csávoly együttese is. A MEDOSZ SE csapatában többen meghatározó játékosként, mint a gazdaság dolgozói szerepeltek: Szakál Sándor, Kerényi Béla, Prikidánovics János, Kamarás Péter, Borcsik László, Szalai Zoltán és Prókai Károly. Legjobb hazai eredmény: 1982. Második helyezés az NB I/B-ben szereplő Hódmezővásárhely együttesét is legyőzve, majd 1983-ban a Bajai SK, Az Őrszállás és a MEDOSZ II. csapatát megelőzve első helyezés....

bsc_1983_feri_kezisek.jpg

A Bács-Kiskun Megyei Férfi Kézilabda Bajnokság III. helyezett együttese 1982. A Bácsalási MEDOSZ SE csapata, álló sor, jobbról, balra: Bajnok Ferenc, Kerényi Béla, Prókai Károly, Vida János, Varga György. Alul, jobbról, balra: Borcsik László, Bencsik Gyula, Prókai Csaba, Tóth Sándor, Lipták László.

medosz_83.jpg

BNR Kupa 1983. Kupagyőztes a MEDOSZ SE I. csapata balról, jobbra: Prikidánovics János. Vida János, Kerényi Béla, Prókai Károly, Bencsik Gyula, Varga György, Aranyász István,. Gál Gábor, Unyi Márton, Csenger Árpád.

bsc_1983._kezies_medosz_ii.jpg

 
BNR KUPAA '83. MEDOSZ II. Harmadik helyezett csapata, jobbról, balra: Szakál Sándor, Boros Gyevi László, Soós Tibor, Borcsik László, Kamarás Péter, Bajnok Ferenc, Tamás Sándor.

bsc_1983_kezisek_bsk.jpg

bsc_1983_kezisek_stanisic.jpg

 BNR KUPA '83. III. Bajai SK
 BNR KUPA '83. IV. Őrszállás (Yu)

Farsang Kupa, Folcz Tóbiás Teremlabdarúgó-torna - A sportcsarnok átadásától kezdve, a téli hónapokban férfi csapatoknak a városi szakmaközi bizottság rendezett labdarúgó tornákat, amelyek a helyi és város környéki csapatok között is igen népszerűek voltak. Kezdetben Farsang Kupa, míg napjainkban már a néhai neves helyi labdarúgóról elnevezett Folcz Tóbiás Teremlabdarúgó-torna szolgálja a a sportmozgás örömét. A teremtorna életre hívásának idején, a '80-as években a Bácsalmási Állami Gazdaság együttesében, kezdetben olyan játékosok szerepeltek, akik az '50-es évek végén hajszállal maradtak le a NB II-be jutásról és a sokáig a megyei élcsapatok között vitézkedő MEDOSZ SE csapatának is tagjai voltak. Például Jágity István, Locskai Béla, Harnos István, Molnár János, Geiger István, Futó Sándor, majd 1982-tõl már velük együtt e sorok írója is, később Halász Mihály, Janovák Ferenc, Konkoly István, Lasancz István, Barcsák Endre dr., Piukovics Lajos, még később, a '90-es évek elejéig, Tandari Zoltán, Csipak János, Bábity János, Varga Ferenc, Fekete Sándor, vagy éppenséggel az ágazati igazgató Komlósi György. Legjobb eredmények: 1986., 1987., 1988. első helyezés. 1989., 1990. harmadik helyezés.

bsc_tomegsport_csarnok_ktsz_1988.jpg

 KTSZ csapata 1988-ban, itt mint vendégjátékos a KTSZ-ek Zlaegerszegi Országos Bajnokságára készülve... Álló sor jobbról, balra: Elek Zsolt, Papp Mihály, Patocskai Mihály, Prókai Károly. Alul, jobbról, balra: ..., Vizin Gábor, Zsivanov Ferenc, Aranyász István. Elől: Osztrogonácz János.

csak_ugy_futni_nem_szerettek_de_focival....jpg

 Csak úgy, futni nem, de focizni, azt nagyon szerettek a kézis fiúk. Itt éppen a Farsang Kupa '85. teremfoci bajnokságon játszanak: balról, jobbra: Unyi Márton, ..., Felső Dénes, Bognár Gábor, Osztrogonácz János, Prókai Károly...

Bács-ÁG Kupa - A '80-as években rendszeresen megrendezésre került a labdarúgó és kézilabda torna, amelyen a megye állami gazdaságok csapatai mérték össze erejüket. Itt is voltak évek, amikor a Bácsalmási Állami Gazdaság egyeduralkodónak számított. Az utóbbi sporteseményeken a gazdaság fiataljai olyan jól szerepeltek, hogy a serlegeknek, okleveleknek már külön vitrint kellett készíteni. Ez a vitrin, teli díjakkal, oklevelekkel ma is a Sertéságazat tanácstermét ékesíti... Legjobb eredmények: 1986. június 21. férfi kézilabda első helyezés. 1987. június 18. Férfi kispályás labdarúgás első helyezés.

Az eddig említett események a '90-es évek elején „lecsengtek". 1994-tõl mindennemű fentiekhez hasonló esemény megszűnt. Helyette a privatizáció réme lépett, amely a munkahelyek, megszűnését vetítette előre. Ezzel a munkahely elvesztéssel riogatták az embereket több mint tíz évig, amely nem volt minden alap nélküli, hisz addigra a Bajai Mezőgazdasági Kombinátot és a Kunbajai Állami Gazdaságot nemcsak privatizálták, de már be is zárták, csődbe jutottak, a dolgozók meg ott álltak munka nélkül...

Családi Tó-parti - Az utolsó nagy, munkavállaló-központú, a kunfehértói rendezvények folytatását az 1990-ben a Sertéságazat dolgozóinak rendezett családi

nap, majd ezt követően a Mosztonga-tó partján a gazdaság dolgozói és hozzátartozói részvételével lebonyolított családi Tó-partik jelentették. Ezeken a játékos, sportos napokon labdarúgásban, lengőtekében, lövészetben, kötélhúzó versenyben, nem utolsó sorban halfogásban mérhették össze erejüket az ágazatonként csapatot alkotó közösségek. Mások pedig éppenséggel a főzőtudományukat fitogtatták, amelynek meósai maguk a dolgozók voltak. Ezek az események az óta is beszédtémát adnak a hajdani munkatársaknak.

*

Amit hiányolhatnánk a Bácsalmási Állami Gazdaság hat évtizedes múltjából, az talán csak az, hogy a hasonló gazdálkodó egység többségének székhelyén a település és az ott működő állami gazdaságok összefogásával olyan dolgokat valósítottak meg, amelyek napjainkban is a település lakosainak szolgálatában állnak. Most, hogy megint csak a sportnál maradjunk, mint az történt Vaskúton, Sükösdön, vagy Jánoshalmán, ahol az összefogásnak köszönhetően a mai kor követelményeinek is megfelelő sportcsarnokot hoztak létre...

A Bácsalmási Állami Gazdaság legeredményesebb éveihez hasonlóan a legjobb sporteredmények is az 1980-as években születtek: 1986. március: Farsang Kupa, labdarúgás I. helyezés • 1986. június 21: Bács-ÁG Kupa, kézilabda, I. helyezés • 1987. január 3: Körzeti bajnokság, sakk-csapat II. helyezés • 1987. február 15: Farsang Kupa, labdarúgás I. helyezés • 1987. június 18: Bács-ÁG Kupa, labdarúgás I. helyezés • 1988. február 14: Farsang Kupa, labdarúgás I helyezés • 1988. június 3: Medosz-nap Kunfehértó, kézilabda I. helyezés • 1988. június 4: Természetesen, Egészségesen Labdarúgás II. helyezés • 1988. június 18: Medosz-nap Kunfehértó, kézilabda I. helyezés • 1989. február 4: Farsang Kupa, labdarúgás III. helyezés • 1989. június 3: Medosz-nap Kunfehértó, labdarúgás I. helyezés • 1990. február 16: Folcz Kupa, labdarúgás III. helyezés.

Bács-Kun Sport

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 309
Tegnapi: 517
Heti: 309
Havi: 5 743
Össz.: 1 252 795

Látogatottság növelés
Oldal: Sportélet a Bácsalmási Állami Gazdaságban...
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »