PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Balogh Antal

Nagykanizsa minőségi kézilabda-sportjának kialakulása és fejlődése

A kézilabdázás hőskora

(1951-1969.)


(I.) A kézilabdázás, ez a rendkívül élvezetes, látványos, eseményekben, gólokban gazdag és izgalmakban bővelkedő s ma már a labdarúgást követő legnépszerűbb sportág, 1950-ben kezdte meg térhódítását Nagykanizsán, a dél-zalai városban. A fiatalok, főként az ipari iskola, a gimnázium, a gépipari, olajipari-vegyipari technikum fiú hallgatói jeleskedtek a sportág kezdeti fejlesztésében. Ennek során rendszeressé váltak a nagy népszerűségnek örvendő osztálybajnokságok, az iskolák közötti évfolyam-bajnokságok, versenyek, iskola-válogatottak találkozói és a városi középiskolai bajnokságok. Ezeket a versenyeket kezdetben olyan lelkes testnevelők szervezték, mint Borsfai Géza, Russay Olivér, majd később a városi kézilabda szövetség id. Pintér István vezetésével.

Az iskolákban folyó kézilabdázás kezdeti sikerei már megmutatkoztak az 1951-1953-as években. Az ipari iskolások bejutottak az MTH országos döntőbe, ahol az előkelő 4. Helyet szerezték meg (1) Russay Olivér vezetésével, míg a gépipari technikum csapata megnyerte az országos középiskolás-bajnokságot (testnevelő: Borsfai Géza), amelyek újabb lendületet adtak az iskolai kézilabdázásnak.

Az egyesületek közül elsőként a vasutas sportkörnél alakult meg szakosztály, ahol 1952-ben férfi csapatot alakítottak, majd a bányásznál szerveztek együttest, amelyek a szomszédos megyékkel versengtek a területi bajnokságban. A versenysorozatot a Nagykanizsán működő megyei kézilabda szövetség (vezetője: id. Pintér István) szervezte. A szakosztályi keretekben folyó szakmai munka gyors sikerét jelzi, hogy 1954-ben a vasutasok nyerték Zala-Vas összevont bajnokságát (2). Azonban néhány évi sikeres szereplés után a szakosztályok hamar megszűntek.

A kézilabdázás nehézkesen indult be 1956 után. Ennek bizonysága, hogy csak 1960-ban írták ki az első megyei bajnokságot, amelyben a férfiak vetélkedtek, majd egy évvel később már a nők is bekapcsolódtak a bajnoki pontokért folyó küzdelemsorozatba (3).

A szervezett bajnoki rendszer bevezetése újabb előrelépést hozott a dél-zalai város sportéletében, amikor sorra alakultak meg és működtek a városi csapatok a megyei bajnokságban (MÁV NTE, Honvéd Thury SE, férfi, Spartacus, Vasas Izzó női csapatok). A kanizsai csapatok azonban nem tudtak számottevő eredményeket, minőségi fejlődést elérni. Kedvező változást csak a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum sportkörének, a Gazdász SE-nek a megalakulása jelentett, ahol kiemelt sportág lett a kézilabdázás.

A Gazdász SE férfi csapata 1969-ben, a női 1971-ben kapcsolódott be a megyei bajnokágba és ez a tény meghatározó fontossággal bírt a város minőségi kézilabdasportjában.

Folyt.köv. (II.)



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 288
Tegnapi: 160
Heti: 448
Havi: 6 445
Össz.: 2 067 785

Látogatottság növelés
Oldal: A kézilabdázás hőskora Nagykanizsán 1951-1969.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »