PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Az alapítás 100. évfordulója elé

BSC - PVSE 1913 - 2011.


Bácsalmás sporttörténetében jelentős esemény zajlott 1913. június elsején a helyi Ambill Szálló éttermében. Ekkor alakult meg a Bácsalmási Sport Club, avagy röviden a BSC. Ekkor fogadták el az alapszabályt és választották meg a tisztikart is. A 35 tagú elnökség Dr. Kiss József vezeté­sével látott munkához. A megalakulás időpontjának azonban hivatalosan 1913. május 11-ét tekintik, amikor először lé­pett pályára a BSC labdarúgó-csapata Baján, pünkösdvasárnap, a Bajai Sport Egyesület ellen.

a_bsc_elso_labdarugo_csapata_kozepen_lent_nanay_aurel_az_elso_kapus...jpg

Nánay Auréltól, Zsembery Imréig

Bácsalmáson 1913. június elsején alakult meg a település első sportegyesülete Bácsalmási Sport Club (BSC) néven, amelynek harci színe: fekete-fehér. Azonban az Ambill Szálló éttermében elfogadott alapszabály és a megalakulást rögzítő alapító okirat megszületése előtt, 1913. május 11-én pünkösdvasárnap már pályára lépett az új egyesület labdarúgócsapata és hivatalosan ezt a időpontot tekintik a bácsalmási szervezett sportélet megszületésének.

bsc_kulturcsoport_1920_1.jpg

A BSC megalapítása után, az addig csak a Templom téren (a mai Hősök terén) alkalomszerűen űzött sportágakat, főként a focit és az atlétikát, az új egyesületben szervezett keretek között játszhatta a település fiatalsága. Az említett sportágak mellett sokáig kultúrcsoportot is működtetett a BSC. A csoport színvonalas előadásai azon túl, hogy a település lakóinak jó szórakozást nyújtott, a belépőjegyek ellenértéke, a sportrendezvényekből, a tagdíjakból és a lakosság anyagi támogatásaiból befolyt összegekkel együtt, a BSC működtetése során felmerült költségek fedezésére szolgált. Ugyancsak az anyagi feltételek egy részét biztosította, a már említett Ambill Szállóban és a Nemzeti Szállodában, (itt és ma, a Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár működik) megtartott gyakori és sikeres táncmulatságok is. A kiadások fedezetére akkor, ezek a bevételek elégnek is bizonyultak.

bsc_kulturcsoport_1920_2..jpg

A BSC megalakulását követően, a Templom téri sportrendezvények átkerültek a Muity-malom előtti térre. Amíg a malom épülete (a „Taknyos" műintézettel szemben) mind a mai napig áll, az egykori vásár- és sporttér a maga darabka fedett lelátójával (!) az akkori szerepkörében már nem létezik. A területet a Csikériára vezető út (napjainkban Backnang utca), szeli ketté. Az egykori sporttéren egy ABC-áruház, valamint a neve szerint ugyancsak egykori Újvárosi lakótelep áll, a Kosztolányi utca, és a Szent János utcáról megközelíthető egykori grófi parkból kihasított, mai sporttelep szomszédságában. Néhány mondattal évtizedeket íveltünk át. A hőskortól, napjainkig gyorsan eljutottunk, ám ami a kettő között volt (van), a sok szép eredmény mellett, a gondoktól sem mentes.

Az egyesület fejlődésének, alig tizenkét hónapos működés után, először a világháború eseményei állták útját. Az a háború, amelyről csak negyedszázad eltelte után derült ki, hogy az első volt. Akkor, amikor újabb világégés, a második tette sokadlagos kérdéssé a sportügyét. Az egyesület többször állt válaszút előtt, a háborús események mellett, főként az egyesület működtetéséhez szükséges anyagi fedezet biztosítása miatt. Mert ami elég volt az indulásnál, arról először a harmincas években derült ki: kevés! Akkor egy egyesüléssel megoldódtak a gondok. Sikerült az egyesület működőképességét fenntartani, de már egy új név alatt. A Bácsalmási Sport Club név pedig ma már csak a történelemírás lapjain létezik. A névváltozás több mint tízszer ismétlődött. Legutóbb 1988-ban, az egyesület alapításának 75. évfordulóján, amikor jelenlegi nevét kapta: Bácsalmás Petőfi Városi Sportegyesület.

bsc_1963_emlektabla.jpg

Amint a fentiekből kitűnik, a kilencvenéves múltra még az egyesület neve sem tekinthet vissza, bár amiről szó van, még mindig ugyanaz. A kezdetektől csak a labdarúgó szakosztály működése folyamatos, már az említett szomorú szüneteket leszámítva.

Amint a magyar labdarúgásban általában, úgy Bácsalmás labdarúgásának történetében, főként színvonalában, egyáltalán nem előnyére váló változások következtek be. Bácsalmás egykor, többek között: Nagykanizsa, Pécs, Kaposvár, Szeged, Kecskemét, sőt Szabadka csapataival szemben is állta a sarat, ám az utóbbi években már a környező települések csapataival szemben sem mehetnek biztosra. Az a „veszély" nem fenyegeti a gárdát, mint történt az elődökkel, hogy egy megyei döntő mérkőzés(ek) után csak azért nem játszhat az NB II-be jutásról dönteni hívatott osztályozón, mert Fortuna Istenasszony nem fogadja kegyeibe a Bácsalmás együttesét. A szerencse a Kecskemét csapata mellé szegődött és az osztályozón is sikerrel vette az akadályt. Ez 1953-ban történt. Mondhatnánk: hagyjuk a „rongylabdás" időket, más korban élünk. Ez, igaz lehet, ám a már említett városok csapatai többnyire eljutottak az NB I-ig, de az NB II-ig egészen biztosan. Bár a Bácsalmás is eljutott a második osztályba, ám azt megyeiként jegyezték.

Az idén, 2011-ben nem voltak a BSC alapításának évfordulóján látványos ünnepségek, ám az elődökre, az emlékezés koszorúinak elhelyezésével idén is hálával gondoltak. Az egyesület keretében működő csapatok a különböző szintű és rangú bajnokságokban elért eredményekkel, nem írják be magukat a patinás egyesület történetének dicső lapjaira... Kivéve a bajnokságban nehézségekkel küzdő PVSE labdarúgók, amelyek így is történelmet írnak, a BSC alapításának 98. évfordulóján.

s_koszoruinak_elhelyezese._krisztin_matyasne_palmai_zoltan_pvse-elnok_2.jpg

Néhány évtized után a Magyar Köztársaság Kupa mérkőzéssorozaton ismét felkerültek az országos főtáblára. Ami viszont csak az idén fordult elő először, hogy a MK selejtezővel párhuzamosan, a Bács Megyei Kupa elhódításáért zajló selejtezőkön sikerrel vették az akadályokat és bejutottak a kiskőrösi döntőbe. Itt Solt csapatával döntik el, ki emelheti magasba a díszes trófeát. Ha ez nem a PVSE csapatkapitányának lesz majd tiszte, mert alul maradnak a bajnoki címre is esélyes Solt csapatával szemben, a kupamérkőzéseken eddig nyújtott teljesítmény így is dicséretes lesz, na meg még semmi nincs lefutva a döntőmérkőzésből sem...

A BSC alapító okiratát 1913. június elsején írták alá, az első labdarúgó csapat viszont már 1913. május 11-én, pünkösdkor lejátszotta első hivatalos mérkőzését Baján. Az alapító okirat keltezéséhez közeledve az addig az idén szerénykedő női kézisek legyőzték a Kisszállás együttesét, míg a rájátszás felsőházában szereplő férfiak utolsó mérkőzésükön, Dávod után Kiskunhalas ellen is győztesen hagyták el a pályát. Viszont ezt a megyei első osztályban szereplő felnőtt és ifjúsági labdarúgó együttesek is megtehetik, hisz június 12-én, vasárnap, ha nem is május, de ismét pünkösd lesz. Ezen a napon 17 órai kezdettel meg Bácsalmás - Tompa bácskai rangadó...

bacsalmas_soproni_2009._junius.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 357
Tegnapi: 517
Heti: 357
Havi: 5 791
Össz.: 1 252 843

Látogatottság növelés
Oldal: 98, 99, 100!
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »