PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Egy elkeseredett elnök panasza a játékvezetésről

„... Tisztelt Elnök Úr!

Az Egyesület elnökeként írom Önnek ezt a levelet. Nem szokásom sem jelentgetni, sem feljelentgetni senkit. Jelen levelem sem feljelentés, hiszen hiányoznak a bizonyítékok, nem tudom az alábbiakat alátámasztani. A felnőtt mérkőzésről ugyan készült videofelvétel, de az
sem bizonyíték értékű. Hogy miért, az az alábbiakból talán kiderül. Kérem tehát, tekintse ezt a levelet egy sportvezető elkeseredett panaszának, egy jelzésnek, mi szerint nem biztos, hogy a Csoportban a játékvezetők háza táján minden rendben van
.

 • Rangadóra készültünk 2010. decemberben, amikor az Egyesületem ifjúsági és felnőtt csapata bajnoki NB-s mérkőzést vívott az Ellenfél otthonában. A mérkőzéseket SN és NS vezette.
 • Először az ifjúsági mérkőzésre került sor, ahol a két játékvezető profi módon, folyamatosan előnyhöz juttatta a hazai csapatot, majd mindezt megismételték a felnőtt mérkőzésen is. Minden eszközt bevetettek céljuk elérése érdekében az egyoldalú szabaddobások, előnyszabályok biztosításával, a labdaelvételekkel.
 • A felnőtt mérkőzésen előfordult, hogy a hazai csapat játékosa szólt ki a pályáról, hogy „ez már gusztustalan". A statisztika érdekében természetesen hazai játékos is kapott azonnali piros lapot. Az a cserejátékos, aki lehet, hogy a forgatókönyv szerint csak azért jött fel a pályára, hogy az első támadásnál megkapja a végleges kiállítást olyan hibáért, ami a sárgalapot sem biztos, hogy megérdemelte volna.
 • Amikor csapatom lendületbe jött, pörgött a játék, volt hogy 3-4 percig megállították az időt és a versenybíróval egyeztettek valamit.
 • A mi támadásunknál adták ki az ellenfél idejét, ...
 • ... a hangosbemondós hazai szpíker a versenybírói asztal mellől biztatta a hazai játékosokat.
 • Mindkét mérkőzésen sor került feljelentéses kiállításokra is, melyek szintén a két játékvezető magatartásának következményei voltak. Mint tudjuk, a mérkőzés közben, felpörgött állapotban még a vélt igazságtalanságot is nehezebben tűri az ember, de ami ezeken, a mérkőzéseken történt, az mindennek a teteje.
 • Természetesen fájó dolog, hogy elvettek tőlünk 2-2 pontot, fájó az is, hogy ifjúsági csapatunk első helyét vették el ezzel a játékvezetéssel, de ettől még fájóbb az a csalódás, hogy ezt olyan játékvezető teszi, aki másnap, vagy harmadnap a Megyei fegyelmi bizottság elnökeként ítélkezik.
 • Mendemondák keringenek arról, hogy néhány Megyei játékvezető dönti el, mi történjen a Csoportban és aki jóban van ezekkel a fiúkkal, az marad, aki nincs, az kiesik.
 • Természetesen erre a mendemondára sincs bizonyítékom, mint ahogyan azokat a megkereséseket sem meri felvállalni senki, miszerint x-x ezer forint ellenében befolyásolható egy-egy mérkőzés kimenetele ezen a vidéken.
 • A mérkőzés kimenetelétől függetlenül azonban még egyetlen esetben sem lehetett és nem is volt panaszunk a játékvezetésre akkor, amikor egy Másik Megyéből érkező játékvezetők fújták a mérkőzést. Ez a tény, számunkra azt jelenti, hogy vagy van alapja a mendemondáknak, vagy minőségi különbség van a tudás és etika területén a megyék között.

Tisztelt Elnök Úr!

A hétköznapok sajnos állandósult korrupt légköréből azért menekül az ember a sportvezetés egyáltalán nem könnyű, minden ellenszolgáltatás nélkül végzett munkájához, hogy tisztességes sporteseményeket szervezhessen, láthasson, egy olyan légkörben dolgozhasson, kapcsolódhasson ki, ahol a küzdelem során a tudás és esetleg a szerencse dönt.

 • Úgy vélem, hogy a játékvezetőktől ennek a küzdelemnek a szabályok, szabta keretek között tartása és nem felülbírálása, befolyásolása az elvárható. SN és NS urak elvégezték munkájukat, felvették a pénzüket, a feljelentésben írtak, amit akartak, ettek-ittak, hazamentek és kész.
 • Feljelentett játékosaink a rendező megye fegyelmi bizottságától meg fogják kapni a szabályok szerinti büntetésüket. Rendben is van, a játékos nem dühönghet, nem rugdoshat és végképp megengedhetetlen, hogy káromkodjon, netán szidalmazza a játékvezetőt, még ha a játékvezető sorozatban igazságtalan döntést is hozott vele szemben. Fegyelmezetten ki kell bírnia, ha mégsem, akkor vállalnia kell a következményeket.
 • Igen, de mi történik a játékvezetőkkel? Őket ki vonhatja felelősségre?
 • A mérkőzést követően teljesen higgadtan, nyugodtan megpróbáltam megtudni, szerintük mi történt a pályán, miért tették azt, amit tettek. Válasz helyett kiutasítottak az öltözőből. Ezt követően én is megtagadtam az együttműködést és nem vettem át a feljelentéseket, elhagytam az öltözőt.
 • Napokig gondolkodtam, írjak Önnek, vagy ne, végül a sport, a kézilabda jövője érdekében döntöttem úgy, hogy jelzésként leírom a történteket: 10 év aktív játék és közel 20 év sportvezetői munka van mögöttem, kérem, vegye ezt figyelembe, amikor mérlegeli, hogy a leírtaknak mennyi lehet a valóságtartalma és mennyi az elfogultság.
 • Lehet, hogy 16 ifjúsági játékost fosztottak meg a bajnoki címtől. Évek óta azért dolgozunk, kalapolunk, hogy a pénzügyi nehézségek ellenére életben tarthassuk ezt a sportágat a Városban.
 • Azért erőlködünk, hogy ifjúsági csapatunk versenyezhessen, hogy az OSB után legyen a város tehetséges gyermekeinek játéklehetőségük, hogy sikerük legyen.
 • Erre jön SN és NS úr, akik gátlástalanul átírják az esélyeket. Nemrégen, hazai mérkőzésen történt, hogy a játékvezető érezhetően és láthatóan ittasan vezette a mérkőzést. Egy hibás döntést követően egyik játékosunk megkérdezte, megfújná-e a szondát? Szó szót követett, a mérkőzés elvesztése, feljelentés és játékosom eltiltása lett a végeredmény.
 • Végtelenül megtisztelne, ha válaszolna levelemre, kérem, segítsen nekem. Mit tehet egy sportszervezet ilyen esetekben?

Kelt: Város, 2010. december...

Üdvözlettel: az Egyesület elnöke"

(Az írás valós, a konkrét személyek, városok, megyék nevei csak jelezve kerültek közlésre.)

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 86
Tegnapi: 649
Heti: 1 281
Havi: 6 715
Össz.: 1 253 767

Látogatottság növelés
Oldal: Egy elkeseredett elnök panaszos levele...
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »