PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Nyolcvanéves Kunbaja Sportegyesülete

1916-1996.

IV. fejezet: A Nemzeti Bajnokságban

IV./2. ... A szerény képességű Mindszent ellen Nuszpl kiváló játékával megérdemelten szerezte meg első győzelmét a Kunbaja a nemzeti bajnokság harmadik vonalában...

Kunbaja - Szeged FC 2-0 (0-0). Szeged, 1995. október 1., 300 néző. Vezette: Megyebíró. NB III. Alföld-csoport, 8. forduló.

Kunbaja: Múró (Szőke) - Éber, Novák, Farkas, Csoszics, Pálosi, Nuszpl, Szalai, Evanics (Nagy), Wettstein (Markovics), Kákonyi. Edző: Szőcs Lázár.

56. perc: Kákonyi 16 méterről szinte hihetetlen módon ismét szabadrúgásból talált a kapuba: 1-0.

83. perc: Markovics a tizenhatos vonaláról bombázott a kapu jobb oldalába: 2-0.

Kevesen számítottak erre a győzelemre, ám a lelkes Kunbaja nem érdemtelenül jutott a három pont birtokába. Köszönhetően Kákonyinak, aki a kapu előtt javukra megítélt szabadrúgásokat többnyire gólokra váltja, és Markovicsnak, aki többnyire csereként lép pályára, ám így is gyakran a kapuba talál, mint történt most is. Kitűntek: Novák, Evanics, Nuszpl, illetve Paksi, Forgács.

Kunbaja - Tótkomlós 2-1 (1-0). Kunbaja 1995. október 8., 250 néző. Vezette: Varga Sándor. NB III. Alföld - csoport. 9. forduló.

Kunbaja: Szőke - Farkas, Novák, Pálosi, Csoszics, Szalai (Éber), Evanics, Kákonyi, Nuszpl, Wettstein (Nagy), Schindler (Markovics). Edző: Szőcs Lázár.

12. perc: Kákonyi 16 méterről végezhetett szabadrúgást. Bombáját csak beljebb tudta segíteni a kapus: 1-0.

38. perc: Kákonyi 18 méterről elvégzett szabadrúgását követően a labda védhetetlenül vágódott a léc alá: 2-0.

50. perc: Egy bal oldali szögletrúgás után Kálmán csúsztatását Papp fejelte a kapuba: 2-1.

A mérkőzés utolsó harmadában a vendégek elszántan támadtak az egyenlítés reményében, ám gólveszélyt a szórványos kontratámadásokkal operáló hazai csapat tudott csak kialakítani az előkelő helyen tanyázó ellenfél kapuja előtt, de ezek kimaradtak. Kitűntek: Csoszics, Pálosi, Kákonyi illetve Bordás, Papp.

Kunbaja - Mezőberény 1-1 (1-1). Mezőberény, 1995. október 15., 300 néző. Vezette: Bánóczki. NB III. Alföld-csoport, 10. forduló.

Kunbaja: Farkas - Farkas S., Novák, Pálosi, Csoszics, Nuszpl, Szalai, Evanics, Kákonyi, Wettstein (Éber), Schindler (Nagy). Edző: Szőcs Lázár.

15. perc: Kákonyi a hazai térfél közepén megszerezte a labdát, s 35 méterről Steigervald fölött, a kapu jobb oldalába csavarta: 1-0.

24. perc: Darócz szögletét Kukely fejelte kapura, a labda egy védőn irányt változtatva jutott a kapuba: 1-1.

Az alsóházi rangadón a berényi csapat végigtámadta a mérkőzést, de a helyzetek kihasználatlanok maradtak. Kitűntek: Farkas L., Evanics, Kákonyi, Wettstein illetve Hegedűs, Pecze, Ottlakán, Lipták.

Kunbaja - Gyula 1-2 (1-2). Kunbaja, 1995. október 22., 300 néző. Vezette: Hegyi Ferenc. NB III. Alföld - csoport, 11. forduló.

Kunbaja: Farkas L. - Éber, Novák, Farkas S., Szalai (Nagy), Pálosi, Kákonyi (Markovics), Nuszpl, Schindler, Wettstein, Csoszics. Edző: Szőcs Lázár.

2. perc: Kákonyi 18 méterről végezhette el a szabadrúgást. Lövése nyomán a labda a kapu jobb oldalában landolt: 1-0.

8. perc: Bal oldali szögletrúgás után a lepattanó labdát Tamási fejelte a kapuba: 1-1.

22. perc: Egy újabb szöglet után a kapu előtt elszálló labdát Tamási talpalta a léc alá: 1-2.

70. perc: Egyenlítési lehetőséget szalasztott el a Kunbaja. Csoszics a felső kapufára lőtte a labdát a javukra megítélt büntetőből.

90. perc: Markovicsot kiállította a játékvezető.

A két szögletrúgást követő védelmi hiba és a kihagyott büntetőnek köszönhetően megszakadt a négy fordulón át tartó veretlenségi sorozat. Kitűntek: Markovics, Wettstein illetve Resetár, Kurucz.

Kunbaja - Makó 1-5 (1-1). Makó, 1995. október 29., 1200 néző. Vezette: Takács. NB III. Alföld - csoport, 12. forduló.

Kunbaja: Farkas - Kovács, Káli, Novák (Nagy), Pálosi (Varga), Csoszics, Szalai, Evanics, Éber (Popov), Schindler, Wettstein. Edző: Szőcs Lázár.

13. perc: Frank beadását Márki 5 méterről a jobb alsó sarokba fejelte: 0-1.

28. perc: Kákonyi hiányában most Novák végezhetett el szabadrúgást a kaputól 17 méterre Lövése után a labda a jobb alsó sarokba vágódott: 1-1.

70. perc: Miklós kirobbant a védők közül, majd 10 méterről, a kapu közepébe emelt: 1-2.

75. perc: Farkas kapus ügyetlenül a tizenhatoson álló Miklóshoz passzolta a labdát, aki nem hibázott: 1-3.

80. perc: Márki szöktette Bárányt, aki 14 méterről a kapuba lőtt: 1-4

89. perc: Káli visszarántotta Márkit, ezért a piros lap villant számára.

91. perc: Bárány a bal alsó sarokba gurította a labdát: 1-5.

A tartalékos Kunbaja hetven percig állta a hazaiak meg-megújuló rohamait. Az utolsó húsz percben, aztán tetszés szerint rúgták góljaikat a makóiak, az ekkor már sokat hibázó Kunbajának. A hajrában már akkora volt a két csapat közötti különbség, mint a makói hagyma és az egykor ugyancsak híres, de ma már csak nyomokban létező kunbajai ezerjó bor között. Kitűntek: Evanics, Szalai illetve Sahin, Márki, Mező, Bárány, Miklós.

Kunbaja - Kalocsa 1-5 (0-2). Kunbaja, 1995. november 5., 200 néző. Vezette: Samu. NB III. Alföld - csoport, 13. forduló.

Kunbaja: Farkas - Pálosi, Kákonyi, Farkas S. (Kiss), Wettstein, Csoszics, Evanics, Szalai, Nagy, Schindler (Popov), Nuszpl. Edző: Szőcs Lázár. Kalocsa: Szép - Iván, Aradi, Paletta, Únyi (Balogh), Márton, Sári, Mácsai (Balaton), Perity (Kiss), Fekete, Kovács. Edző: Hayerbacher Ferenc.

20. perc: Egy jobb oldali beadás után Farkas kapusról Sári elé pattant a labda, ő Kovács elé adta, aki 5 méterről a hálóba lőtte: 0-1.

23. perc: Sári átadását Fekete 15 méterről bombázta a kapu jobb oldalába: 0-2.

46. perc: A Kunbajának megítélt büntetőből Evanics a kapu fölé lőtte a labdát!

60 perc:  Szöglet után Márton csúsztatását Perity fejelte a hálóba: 0-3.

63. perc: A tizenhatoson belül Nagy ellen követtek el szabálytalanságot a kalocsai védők. A megítélt büntetőből Kákonyi a bal felső sarokba lőtte a labdát: 1-3.

78. perc: Sári átadását Kiss tíz méterről a kapuson átemelve szerezte a Kalocsa újabb gólját: 1-4.

85. perc: Márton elfutott a jobb szélen, majd tizenhat méterről a kapu jobb oldalába lőtte a labdát:1-5.

Hiába, a makói „hagyma" után a kalocsai „paprika" is erősnek bizonyult a Kunbaja számára.  Az egyébként jó iramú, izgalmas mérkőzésen a vendégek a sorozatosan kialakított helyzeteikből ötöt értékesítettek. Döntő volt, hogy Evanics a második félidő első percében büntetőt hibázott. Kitűntek: Farkas S., Popov illetve Aradi, Paletta, Iván.

Kunbaja - Szarvas 2-1 (0-1). Kunbaja, 1995. november 12., 500 néző. Vezette: Hegyi. NB III. Alföld - csoport, 14. forduló.

Kunbaja: Hebők - Farkas S., Novák, Pálosi (Nagy), Popov, Kákonyi, Evanics, Csoszics, Nuszpl (Kiss), Schindler (Varga), Wettstein. Edző: Szőcs Lázár.

15. perc: Bence jobb oldali beadását Trucka lőtte a kapuba: 0-1.

60. perc: Egy szögletrúgás után Hóbel próbálta kivágni a labdát, ám az egy védőről a kapuba vágódott. Szarvas hiba: 1-1.

65. perc: Középről, húsz méterre a kaputól szabadrúgáshoz jutott a Kunbaja. A labda mögé Kákonyi állt és a tőle megszokott módon a kapuba bombázta a vezető, s egyben három pontot jelentő gólt: 2-1.

Harcosan kezdett a táblázat tizenötödik helyén szerénykedő Szarvas és egy védelmi hiba következtében még a vezetést is megszerezték. A szünet után rákapcsolt a Kunbaja és mezőnyfölényét gólokra váltva megérdemelten győzött. Kitűntek: Hebők, Popov, Wettstein, Kákonyi illetve Czigléczky, Kugyela, Trucka.

Kunbaja - Kisszállási Csont FC. 2-4 (0-2). Szeged, 1995. november 19., 300 néző. Vezette: Sípos. NB III. Alföld - csoport, 15. forduló.

Kunbaja: Hebők - Farkas S., Novák, Nuszpl, Hajdú (Zámbó, Kiss), Csoszics, Evanics, Szalai, Kákonyi, Schindler, Nagy (Káli).  Edző: Szőcs Lázár. Kisszállás Csont FC: Steiner - Csimburovics, Kovács I., Balogh, Erhárt (Tóth), Kecskés, Gubucz, Kovács J., Szauer, Hánzs, Ádám. Edző: Szabó Gábor.

28. perc: Kovács József visszafejelt labdájával Szauer két védőt átjátszott és a kapus mellett a hálóba helyezte a vezető gólt: 0-1

35. perc: Balogh iramodott meg a jobb szélen, beadását Hánzs kapásból vágta a kapuba: 0-2.

57. perc: Hánzs a baloldalon hagyta faképnél a kunbajai védőket, majd az alapvonalról középre adta a labdát és a jókor érkező Kovács József a kapu bal oldalába bombázta: 0-3.

60. perc: Az előretörő Gubucz szép átadással indította Szauert, aki a kifutó kapus felett elegánsan a hálóba emelt: 0-4.

67. perc: Szalai balról beívelt labdáját, az elalvó kisszállási védők mellett Nagy a jobb alsó sarokba lőtte: 1-4.

80. perc: Jobb oldalról, tizenhat méterre a kaputól szabadrúgáshoz jutott a Kunbaja. A labda mögé ezúttal is Kákonyi állt és a kapura lövést követően a labda ismét a kapuban táncolt: 2-4.

A kisszállási pálya betiltása miatt Szegeden lejátszott mérkőzésen megérdemelt győzelmet aratott a Csont FC. Ezzel még a megyei első osztályban elszenvedett, arányait nézve hasonló vereséget (1-2) egalizálta. A két mérkőzés közötti különbség csupán csak annyi, hogy amíg a Kunbaja közel azonos felállásban játszott, a játékos állomány alig változott az 1995. március 19-én pályára lépett együtteshez képest, addig a kisszállási, tavasszal vereséget szenvedő csapatból csak négyen (Steiner, Csimburovics, Tóth, Szauer) maradtak hírmondónak. Kitűntek: Hebők, Nuszpl, Szalai, Kákonyi illetve Kovács Imre, Balogh, Gubucz, Szauer, Hánzs.

Bent kell tartani a csapatot!  A Kunbaja labdarúgócsapata egy esztendő alatt nagy utat járt be. Olyat, amelyhez más gárdának a hagyományos módon legalább kettőre lenne szükség. Az együttes 1994 őszén még a megye kettőben szerepelt. Azután 1995 tavaszán - már a Fajsz helyén - a megyei első osztályban folytatta, ahol a kilencedik helyen végzett. Ennek ellenére Kunbaján, 1995 őszén már NB III-as mérkőzésekre járhattak a labdarúgás helyi hívei.

- A nyári felkészülés során kettős feladatot tűzött a vezetőség a csapat elé - mondta Szőcs Lázár edző. - Nyerje meg a megyei első osztályú bajnokságot és jusson minél előrébb a Magyar Kupában. Július végén átadták a minden igényt kielégítő futballpályánkat, az avatót az MTK-val játszottuk. Néhány napra rá, következett a Csákvár elleni kupameccs a legjobb 32 közé jutásért. A találkozó egy vitatható bírói ítélet miatt félbeszakadt, a pontokat zöld asztal mellett a vendégek kapták, mi pedig búcsút mondtunk a kupaszereplésnek.

Készültünk tovább a szokásos módon, amikor egy héttel a rajt előtt véglegessé vált, hogy a Lajosmizse különböző okok miatt nem tud az NB III-ban elindulni. A klubvezetés úgy döntött, megragadja a lehetőséget és beneveznek. Azt mondták, ezzel a játékos állománnyal szerezhetünk 17 pontot, ami a 8-12. hely valamelyikéhez elég lesz. Bár az idősebb játékosok vacilláltak, hogy vállalják-e a magasabb osztállyal járó terhelést, mégis nekivágtunk.

Az első hat meccsből ötöt elvesztettünk. A sovány rajt után persze a csapat elbizonytalanodott, eltűnt a vállalkozó kedv, lőjön, aki mer alapon futottak a pályán az akciók. A játékosok már azt sem merték megcsinálni, amit egyébként tudtak. Pedig az az együttes, amelyik a tizedik helyezés környékére készül, nem engedheti meg magának, hogy ennyi pontot elhullajtson. Közben a szurkolók is „megtalálták" a játékosokat.

* Duett. No, de hol a labda?! A játékszert „keresi": elöl TalapaNuszpl Zoltán (Kunbaja). (MTK), hátul

- Ekkor az idősebb futballisták mellém álltak, és elhatározták: mindenképpen bent kell tartani a csapatot. Végre a 7. fordulóban sikerült győzni, s ezzel kicsit meglódult a szekér. Összesen 14 pontot szereztünk, s ezzel a 13. helyen zártuk a szezont. Az eredmény nem jó, de elfogadható. Ha nincs a Gyula elleni odahaza elszenvedett vereség - ahol két szöglet után kaptunk két gólt -, akkor pontszámban teljesítettük volna a tervünket. A játékosok közül egyedül a nyolc gólt szerző Kákonyit emelném ki, a többiek hullámzó teljesítményt nyújtottak.

Ha előrébb akarunk lépni, legalább négy-öt posztra kell célirányosan igazolni játékost. A felkészülést január 10-én kezdjük, két héten át napi egy edzés majd ezután 15 előkészületi mérkőzés szerepel a programban.

Holtidény. A bajnokság őszi fordulói után kihaltak a pályák, a csapatok játékosai, ki jól, ki kevésbé megérdemelt pihenőre tértek. Azért a holt idényben is nagy a sürgés-forgás a csapatoknál, de most az átigazolásokról felröppent hírek jelentik a slágert. Ezek többsége tény, ám akad közöttük néhány meg nem erősített is. A legnagyobb „halat" a mélykútiak fogták, akik leigazolták Hangyát a dusnoki gólkirályt. Szomorkodhat Barákovics István edző, mert a megyei első osztály őszi meglepetéscsapata anyagiak miatt valószínűleg megválik másik gólvágójától is. Facskó Jánost a bátyaiak látnák szívesen. A dusnoki Sánta Zoltán Kunbaján folytatja, Nagy Ferenc vaskúti kapus pedig Bátyán. A „híradó" szerint Hepp és Fuszanecker Hajósról Kalocsára tart, helyükre pedig a garai Tényi László érkezik. Baján is nagy a „forgalom", Kiss Tiszavasváriba, Szűcs Mohácsra, Palla Zoltán Kisszállásra igazol, Barna Zoltán pedig fél évig kölcsönjátékosként a Kunbaját erősíti. Tomik kapus is a távozás gondolatával foglalkozik, de még nincs csapata. Helyükre Szentmártoni Attila Bátaszékről, Tóth Vilmos Szekszárdról, Lackner Róbert kapus Bajaszentistvántól érkezett.

Kunbaján is több új arcot láthatnak a szurkolók. Tóth Sándor és Miskolczi Hajósról, Varga János kapus Bácsalmásról, Tóth István Kisszállásról, Barna Zoltán Bajáról, Sánta Zoltán Dusnokról tette át székhelyét Szőcs Lázár csapatához. Majd a bajnokság tavaszi kezdete előtt Tomik is megtalálta csapatát. Ő is Kunbajára „költözött".

A három hónapos előkészület idején a Kunbaja is rengeteg mérkőzést játszik a csapatépítés és a formába lendülés érdekében. Az alig fél éve avatott pálya siralmas állapota miatt, bár Kunbaján edz a csapat, a hazai előkészületi, majd a tavaszi bajnoki mérkőzéseket Bácsalmáson játsszák.

Az tehát, hogy a Kunbaja együttese az 1995-96-os bajnoki év tavaszi mérkőzéseit Bácsalmáson játssza, az biztos. Ám az, hogy melyik osztályban szerepelnek már a folytatásban, az utóbbi néhány hónap gyakorlatát nézve egyáltalán nem biztos. Lehet, hogy mire eljön a tavaszi szezon kezdete, Kunbaja labdarúgói már, mint NB II-es csapat futnak ki a pályára.

Ennek a teóriának van alapja: 1994 őszén a megyei második osztályban, majd 1995 tavaszán az első osztályban, amolyan „egyidényes" bajnokságokat játszottak és lépdeltek előre egy-egy bajnoki osztályt. Most a fél szezon már letelt a nemzeti bajnokság harmadik vonalában, esedékes lenne az NB II.

Bár valóban egy ütőképes, stabil NB II-es csapat kialakítása a cél, a tavaszi folytatásban most nem szerepel az osztályváltás. Halász István a biztos NB III-as tagság kivívását várja el a csapattól, a minél jobb kupaszereplés mellett.

Most pedig következzenek a jubileumi év első hat hónapjának ugyancsak nem mindennapos eseményei, amelyből a bevezetőben már említettekhez hasonlóan kiderül az, hogy bár nem rúgott egyetlen döntőnek bizonyuló gólt, nem hárított bravúrosan egyetlen veszélyes kapura lövést sem, de ezek ellenére, Kunbaja legjobb játékosa mégis Halász István.

Folyt.köv.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 47
Tegnapi: 649
Heti: 1 242
Havi: 6 676
Össz.: 1 253 728

Látogatottság növelés
Oldal: Kunbaja Sportja: A Nemzeti Bajnokságban IV. fejezet, 2.
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »