PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Labdarúgás a határ mentén

Nyolcvanéves Kunbaja Sportegyesülete

1916- 1996.

I. Ajánló Amennyire hiányosak a Kunbaja Sportegyesület első évtizedeinek írásos emlékei, annyira gazdag a nyolc évtized utolsó éveinek eseményeit feldolgozó dokumentumok tárháza. Köszönhetően annak, hogy a 'nyolcvanas évek végétől a település rangjához mérten óriási eredményeket értek el az egyesület keretében működő cselgáncs szakosztály versenyzői. Sikereiket a magyar bajnoki címek sora jelzi. A judosok által ma már nem csak hazánkban, de külföldön is jól tudják, hol is van Kunbaja.

Az egyesület másik szakosztálya, a labdarúgóké, amely a kezdetektől fogva működött a településen, ám ennek „hírértéke" csak 1994 tavaszától van. Ekkor merésznek tűnő álmok középpontjába került a község csapata. A könyv, amit a Tisztelt Olvasó a kezében tart, ezt az utolsó, eseményekben, sikerekben és kudarcokban gazdag két évet öleli fel.

Magam részéről a nyolcvanas évek végétől követem figyelemmel Kunbaja labdarúgását, már csak azért is, mert a jelzett időtől kezdve, a megyei II. osztályban vagy kupamérkőzésen többnyire a Kunbaja együttese diadalmaskodott Bácsalmás nagy múltú csapata felett. Az érdeklődésem középpontjába pedig 1994 tavaszán kerültek, amikor Kunbaján kijelentették: cél, az NB II!

Nos, ez a kijelentés és az elkövetkező hónapok eseményei már valóban hírértékkel bírtak. Köszönhetően a Petőfi Népe munkatársainak, többek között Szabó Etelka szerkesztőnek, Lőrinczi Csaba újságírónak, és a most nem említett tudósítóknak a Kunbaján történtekből napra készek lehettek a labdarúgás iránt érdeklődők.

Ezen túl, kirajzolódik a könyvben a bácskai tájegység labdarúgása, sőt az utóbbi években, általában a labdarúgásban tapasztalt az a jelenség is, amit az MLSZ sem nézett jó szemmel. A könyv címe „A labdarúgás a határ mentén" a település fekvésén túl, erre a fonák helyzetre is utal.

Az 1994 tavaszától, 1996 őszéig tartó történetre jól illene, a „Rügyfakadástól, lombhullásig" cím is. Azonban lehet, hogy az igazi „rügyfakadás" csak most kezdődik Kunbaján és ennek nyomán, az átmenetileg a megyei harmadik osztályba került csapat megszerzi végre az NB II-be vezető négy bajnoki cím közül az elsőt. Pillanatnyilag erre jó eséllyel pályáznak. Az eredményhirdetésig a másodszor felszántott pálya is használható állapotba kerül, így semmi akadálya nem lesz az újabb, a második bajnoki címnek, majd a következőnek és áldozatos munkával talán 2000-ben a negyediknek. Lehet azonban, hogy ez az akarat ellenére sem sikeredik, de célok nélkül még sportolni sem érdemes.

Befejezésül szeretném megköszönni a könyv elkészítésében nyújtott segítségét a fiamnak Csabának, aki által betekintést nyerhettem a számítógépek világába, bár annak működését továbbra sem értem, ám segítő útmutatásai alapján használni tudtam e könyv elkészítésénél.

Általa tudom ajánlani a Tisztelt Olvasó figyelmébe ezt a 98 oldalon, 2741 bekezdésben, 5 397 sorban, 32 916 szóval, 219 169 karakterrel leírt, több mint 50 képpel és táblázattal illusztrált történetet. Ez utóbbi mondatban leírt adatokat azonban nem ajánlom, hogy ellenőrízék. Elég időigényes lenne, mert bizony ez még a derék és szorgos masinának is eltartott vagy két ezredmásodpercig is.

Prókai Károly

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 166
Tegnapi: 546
Heti: 712
Havi: 6 146
Össz.: 1 253 198

Látogatottság növelés
Oldal: Kunbaja Sportja: Ajánló
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »