PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Balogh Antal

Nagykanizsa minőségi kézilabda-sportjának kialakulása és fejlődése

Az Olajbányász SE kézilabdasportja

1977-1986

1977

  (V.) A Nagykanizsai Olajbányász Sportegyesülethez 1976 decemberében "átmentett" NB I/B-s csapatoknál változatlanul a korábbi sikeredzők, így Fekete Zoltán és Boros László irányításával kezdődött el a munka. Az új, 1977. évi feladatokra már január első felében megkezdték a felkészülést, amelyhez az új egyesület (a piros-kékek) biztosította a feltételeket, de ugyanakkor erőteljes munka vette kezdetét a minőségi bázis hátterének, az utánpótlásnak a kialakítása érdekében, a szervezeti keretek megteremtésében.

A női csapatnál a legfőbb eseményt az jelentette, hogy visszaigazolt a Győrből az időközben férjhez ment Novaszell, aki az ugyancsak jól ismert kézilabdás Szöllősivel kötött házasságot. Viszont játékára nem kerülhetett sor, mivel anyai örömök előtt állt.

A férfiaknál komoly gondot jelentett, hogy a csapat február elsejétől edző nélkül maradt, mivel Boros László eltávozott. (33)

Egy ideig az edzői képesítéssel rendelkező "olajos" játékosok felváltva vezették a foglalkozásokat, de március 1-től, Csépes Béla, a MÁV NTE NB I-es női kosárlabda csapatának szakvezetője segített az Olajbányász-nak, aki a kosarasok mellett a kézilabdázóknál is igazolta szakmai felkészültségét, tervszerű és fegyelmezett vezetői erényeit.

A játékosok közül elment Czimmer, Fodor, Somogyi, Fülöp, míg Szűcs abbahagyta az aktív játékot.

 A II. Thury Kupa mérkőzéssorozatot a Főiskola sportcsarnokában, nagy érdeklődés mellett rendezték meg, amelyen az alábbi eredmények születtek:

Férfiak: Olajbányász SE - Tatabányai Bányász SC 32-30 (18-15) Bravúr!!! Ld: Takács 17, Taskó 9.

- Kutina (YU) 17-18 (9-10) Ld: Taskó 6.

- Komló Bányász 32-28 (19-12) Ld: Taskó 8, Prókay, Seres 5-5.

A torna végeredménye: 1. Tatabánya 4 pont, 2. Olajbányász 4 pont, 3. Kutina 4 pont, 4. Komló pont nélkül.

A torna legjobb kapusának ismét Kálóczy Lászlót választották.

Nők: Olajbányász SE - Velezs Mostár (YU) 19-20 (9-9) Ld: Szlobodáné-Simon 6, Balaton 4.

- Cracovia (Pl) 19-17 (10-8) Ld: Szlobodáné-Simon 6, Bátorfalusi 4, Weisz 3 illetve Wegrzyn 6. Bravúros győzelem az I. Ligás lengyelek ellen.

- Cracovia 19-23 (11-12) Ld: Szlobodáné-Simon 6 illetve Wegrzyn 8.

- Velezs Mostár 15-14 (11-8) Ld: Nyerges: 4 gól.

A torna végeredménye: 1. Cracovia 5 pont, 2. Olajbányász 4 pont, 3. Velezs Mostár 3 pont.

Az 1976/77. Évi MNK országos döntőjébe jutott kanizsai férfi csapat a III. Csoportba került (négy csoport volt) az NB I-es FTC, az NB I/B-s Pécsi MSC társaságában amelyek kétfordulós formában mérkőztek meg egymással.

Mivel a dél-zalai városnak nincs megfelelő méretű csarnoka, így az olajosok pályaválasztóként Pécsett, illetve Budapesten rendezték meg a "hazai" találkozókat.

Eredmények: Olajbányász SE - Pécsi MSC 19-30 (9-17) Ld: Taskó 8.

- FTC 19-28 (8-14) Ld: Taskó 5, Cséplő, Takács 4-4.

- Pécsi MSC 20-21 (10-10) Ld: Takács 10.

- FTC 18-29 (6-9) Ld: Taskó, Takács 5-5.

Az MNK négyes döntőjébe a csoportgyőztes FTC került be.

Március végén, Komlón, Felszabadulási Kupán vett részt az Olajbányász SE férfi csapata, ahol a harmadik helyen végzett.

Az 1976/77. Évi egyetemi-főiskolai bajnokságot Pécsett rendezték meg, ahol az olajos színekben szereplő, de még főiskolás játékosok közül a női csapat ezüst, a férfi bronzérmet szerzett. Edző: Fekete Zoltán. A legtechnikásabb női játékos Bátorfalusi Éva, a legjobb férfi kapus Kálóczy László.

Az NB I/B tavaszi idényben a női csapat a kedvező sorsolást nem tudta kihasználni. Várakozás alatt szerepeltek, akiknél hiányzik a vezéregyéniség, szűkös a játékosállomány. A 11 megszerzett bajnoki pont csak a kilencedik helyre volt elegendő.

A "szükségedző" vezette férfi gárda erős középcsapatként zárta a tavaszi idényt, pedig a rendkívül tehetséges Takács kéztörést szenvedett, a 6. forduló után Seres abbahagyta a játékot. A kemény, de következetes Csépes jól vezényelt, a csapat a hatodik helyen végzett.

Július közepén aztán megoldódott az edzőkérdés, amikor Hodul Sándor (Leninvárosi MTK) került az olajosokhoz. (34)

olajbanyasz_1977..jpg

Szeptemberben rajtolt az 1977/78. Évi MNK, amelyben a nők a Győri Textiles ellen alulmaradtak:

Olajbányász SE - Győri Textiles 15-16 Nagykanizsa, Gazdász pálya.

A férfi csapat azonban folytatta diadal útját, a legjobb tizenkettő közé kerülésért:

Olajbányász SE - Szegedi Volán 27-25 (15-14) Nagykanizsa, Gazdász pálya, 200 néző.

Olajbányász SE: Kálóczy - Varga, Taskó, Szöllősi, Cséplő, Takács, Prókay. Csere: Seres. Edző: Hodul Sándor. Ld: Takács 11, Taskó 6, Varga 5.

Az előző évi MNK győztes ellen kiemelkedő játékkal aratott meglepő, de megérdemelt győzelmet az olajos csapat. (35)

A bajnokság őszi idényében a férfi gárda megtorpant (4 mérkőzés 4 pont), de ezt követően belelendültek a fiúk, akik aztán harcban voltak az ötödik helyezés megszerzéséért is. Végül csak az ötödikkel azonos ponttal, de a rosszabb gólkülönbségnek köszönhetően végeztek a hetedik helyen, az alábbi eredménysorral: (36)

7. Olajbányász SE 26, 12-1-13, 540-580, 25 pont, 48 %

A bajnokság során 14 játékos szerepelt: Kálóczy, Iftsits és az új igazolás Varga Ferenc kapusok, Taskó, Cséplő, Szarvák, Prókay, Takács, Lakatos, Orbán, Vitovszky, az évad elején igazolt Varga József, és időközben megtért Seres és a visszaigazolt Szöllősi. A góllövőlista élcsoportja: Taskó 156, Varga J. 90, Takács 85, Prókay 75 gól.

Az eddigi legjobb bajnoki eredményért a legtöbbet Kálóczy, Varga J., Takács és Prókay tette, akik kitűntek a bravúros MNK-beli szereplésben is.

olajbanyasz_1978..jpg

A női csapat a gyenge tavaszi szereplést is alulmúlta az őszi idényben, holott ebben a csapatban bőven bent volt egy újabb jó helyezés, a képességek alapján. A pályán azonban többet kellett volna tenni az eredményekért, s mivel ez nem történt meg, így ennek hatására következett be az, amire senki sem számított: a csapat harmadik NB I/B-s szereplés után elbúcsúzott a második vonaltól!

A hajrára úgy tűnt, hogy összeszedik magukat az olajosok, két mérkőzésen is győzelmet arattak, de az évadzárón, Nagykanizsán vereséget szenvedtek és kiestek az NB I/B-ből: (37)

Olajbányász SE - Békéscsabai Előre Spartacus 13-17 (5-7) Gazdász pálya, 400 néző.

Könnyesen búcsúzott el a játéktól a visszavonult Gaál Jolán s méltán bosszankodott a szépszámú közönség is, hiszen most nyerni kellett volna.

Így azonban:

12. Olajbányász SE 26, 9-3-14, 320-352, 21 pont, 40 %

Az NB I/B-től búcsúzó csapat: Gaál - Czerbusz, Szlobodáné-Simon, Weisz, Cséplőné-Nyerges, Hári, Takácsné-Daróczi. Csere: Turkalya, Tóth kapusok, Balaton, Varga, Feketéné, Áts Judit, Erdélyi, Bátorfalusi. Edző: Fekete Zoltán. A góllövőlista élcsoportjában Cséplőné 108, Szlobodáné 82, Weisz 49, Czerbusz 47 gólt ért el.

1978

 Az új bajnoki évre jelentősen átalakultak az Olajbányász csapatai. Az NB II-es női csapatból hiányzik az NB I-es Pécsi MSC-hez átigazolt Czerbusz, viszont megkezdte "olajos" szereplését a szülés után visszatért Szöllősiné, valamint az átigazolt Poles, Somogyi, Gurdonyi és ismét játékra jelentkezett Nagyné-Balaton Zsuzsanna.

Az NB I/B-s férfi csapatból kivált a Pécsi MSC-hez igazolt Taskó Imre, katonai szolgálatra bevonult Takács Ferenc és Szarvák-Dávid Sándor, akik eddig meghatározó játékosok voltak a csapatban. Új fiúk: Marczinka Csaba és Borsy Péter.

Február 3-5. között rendezték meg Nagykanizsán, a Főiskola sportcsarnokában az I. Olajbányász Kupa női, és a III. Thury Kupa férfi nemzetközi tornát. (38)

Női eredmények:

Olajbányász SE - Lokomotív Mostár (YU) 29-14 (15-4) Ld: Szöllősiné, Takácsné, Cséplőné 7-7

- Dorogi AC 26-11 (10-3) Ld: Szöllősiné 9, Cséplőné 8

- Salgótarjáni TC 18-12 (9-7) Ld: Szöllősiné, Cséplőné 6-6, Hári 5

- Kutina (YU) 15-15 (9-9) Ld: Szöllősiné 6, Cséplőné 4.

Végeredmény: 1. Olajbányász SE 7 (88-52), 2. Kutina 7 (78-58), 3. STC 4 pont.

Férfi eredmények: Olajbányász SE - Komlói Bányász 28-27 (14-12) Ld: Varga J. 7, Seres 5.

- Kutina 33-24 (14-10) Ld: Szöllősi 9, Orbán 8, Seres 6

- Tatabányai Bányász 24-28 (12-12) Ld: Orbán 7 Varga J. Prókai 5-5.

Végeredmény: 1 Tatabánya, 2. Olajbányász SE, 3. Komló. A torna legjobb kapusának felajánlott tiszteletdíjat Iftsits érdemelte ki.

olajbanyasz_-_kutina_1977..jpg

Február 28-án, az időközben elkészült MÁV Nagykanizsai TE munkacsarnokban megkezdte MNK-beli döntős szereplését az Olajbányász SE férfi csapata, a Bp-i Elektromos és a Honvéd Szondy SE társaságában. A cél a csoport 1-2. helyek egyikének megszerzése, amellyel az Olajbányász a legjobb nyolc közé kerülhet. Ebben a küzdelemben az olajosok a csoportgyőztes fővárosiak mögött megszerezték a második helyezést. A nagy rivális ellen az alábbi eredmények születtek:

Olajbányász SE - Honvéd Szondy SE 27-26 (14-11) Székesfehérvár.

Bravúros győzelem született az NB I-es ellen. Ld: Szöllősi 8, Seres 6, Prókay 5.

Olajbányász SE - Honvéd Szondy SE 24-22 (10-11) Nagykanizsa.

 Az olajos fiúk megérdemelten jutottak be a döntő nyolc résztvevője közé. Ld: Seres 9.

A továbbjutó nyolc csapat két négyes csoportban folytatta a küzdelmet oda-visszavágós rendszerben. Az Olajbányász az Elektromos, a Debreceni Dózsa és az FTC csapatával került össze, amely csapatok világklasszisokat, sokszoros válogatottakat "hoztak" a sportágat szerető városba.

A kanizsai olajosok, a várakozásnak megfelelően, nyeretlenül fejezték be a küzdelmeket, akik a kisdöntőben az 5-8 helyért mérkőztek, s végül a nyolcadik helyen végeztek a következő összeállításban:

Kálóczy - Varga J., Orbán, Seres, Szöllősi, Prókay, Lakatos. Csere: Iftsits (k), Cséplő, Borsy, Baricza, Sulcz, Kálmán. Edző: Hodul Sándor.

Az MNK-ban elfáradt s az akkor lelkes csapat az NB I/B tavaszi fordulóiban alaposan leeresztett, nem tudtak lépést tartani a riválisokkal. Mindössze 8 pontot szereztek, a nyolc hazai mérkőzésből hatszor vereséget szenvedtek s így a tizenharmadik, kiesőhelyen zárták az idényt.

Az NB II-es női csapat kiemelkedett a 12 csapatot számláló Nyugati csoportból. Ennek bizonysága a tavaszi sorozatban nyújtott 100 százalékos teljesítmény, a négy pontos előny a második, és hét pontos előny a harmadik helyezett csapattal szemben.

Az Olajbányász SE vezetése közben jelentősen javította a létesítményhelyzetet, a csapatokat végleg "hazahozták". Ugyanis július végén a Stromfeld Aurél úti sporttelepen bitumenes kézilabda pályát építettek L-alakú lelátóval. (39)

A pályaavatón a magyar férfi válogatott szerepelt Nagykanizsán, amely a Honvéd Katona SE ellen 34-23 (15-16) különbséggel nyert. A nagy közönségsikert aratott zalaegerszegi csapatot erősítette Szarvák és Takács. Majd ezt követően:

 Olajbányász SE - Magyar Válogatott 23-52 (12-26)

Olajbányász SE: Kálóczy - Varga, Rádin, Cséplő, Szöllősi, Orbán, Prókay. Csere: Iftsits (k), Baricza, Borsy, Seres, Iványi.

Magyar válogatott: Bartalos Z. - Molnár, Pál Árpád, Gubányi Sándor, Kocsis Pál, Kovács Péter, Kontra Zsolt. Csere: Verőczi (k), Ulcz, Lele Ambrus, Fodor, Körmendi, Szabó. Szövetségi kapitány: Faludi Mihály.

A látványos játékot, igazi bemutatót tartott a válogatott. Ld: Szöllősi 8, Prókay 5, Varga 4 illetve Kovács P. 9, Lele és Ulcz 7-7.

 A bajnokság őszi idénye előtt a férfi csapat szakvezetése több fiatalt hozott fel a keretbe, de a csapaton már ez sem segített.

Az NB I/B-ben hallatlanul gyenge, mindössze 31 %-os teljesítményt nyújtottak és tulajdonképpen már az őszi idény derekán kiestek. Ezt a következők eredményezték: rossz hozzáállás, megbomlott az egység a csapat és a szakvezető között, illetve a gyatra védőjáték!

A végeredmény: 12. Olajbányász SE 26, 7-2-17, 16 pont, 31 %

Az NB I/B-től búcsúzó csapat: Kálóczy - Varga, Orbán, Szöllősi, Prókay, Cséplő, Borsy. Csere: Iftsits, Balogh kapusok, Baricza, Seres, Rádin, Iványi, Horváth Gy., Benkő, Kálmán, Horváth J., Lakatos. Edző: Hodul Sándor.

Az NB II-es női csapat két vereséggel kezdte az őszi idényt, de aztán több kisiklás már nem volt. A bajnokság befejezése előtt négy fordulóval már megnyerték a bajnokságot, végül nyolcpontos előnnyel szerezték meg az aranyérmet. Az is szembetűnő viszont, hogy a szakvezetőnek csupán 12 (!) fős kerete volt. Szerencsére sérülések nem akadályozták az egyébként jó erőkből álló csapatot.

A bajnokságot az alábbi eredménysorral nyerték:

1. Olajbányász SE 22, 19-1-2, 376-231, 39 pont, 89 %

A bajnokcsapat: Turkalya - Takácsné, Szöllősiné, Kálóczyné-Weisz, Feketéné, Cséplőné, Szarvákné-Hári. Csere: Gurdonyi (k), Poles, Erdélyi, Nagyné, Somogyi. Edző: Fekete Zoltán. A góllövőlista élcsoportja: Szöllősiné 138, Cséplőné 114, Kálóczyné 53.

A kanizsai kézilabdasport újabb elismeréseként: Novaszell, Nyerges és Weisz után Turkalya Katalin, a 17 éves kapus is bekerült a magyar ifjúsági válogatottba (40), aki Lengyelország ellen debütált.

November közepén az Olajbányász immár NB I/B-s női csapata Varasdon (YU) szerepelt. Az olajosok a Jugoszlávia-Magyarország felnőtt női válogatott mérkőzés (11-12) előtt játszottak a KOKA Varasd ellen Koka Varasd - Olajbányász 16-14. Ld: Szöllősiné 5, Cséplőné 4.

Budapesten, az OIK egyik területi döntőjében az Olajbányász Sportiskola női csapata a harmadik helyen végzett, amivel nem jutottak tovább.

A fiúk viszont csoportelsőként, az országos döntőbe kerültek, ahol hat csapat küzdhet a bajnoki címért Pécsett. Az országos döntőben végül a hatodik helyezést sikerült elérni, az alábbi játékoskerettel: Balogh László, Pete (kapusok), Horváth J., Iványi, Benkő János, Horváth Gyula, Rádin Milutin, Kálmán, Grédics, Fenyves, Bazsó, Kosztolánczi Zsolt, Kiss László, Baksa. Edző: Cséplő László.

Folyt.köv. (VI.)

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 78
Tegnapi: 649
Heti: 1 273
Havi: 6 707
Össz.: 1 253 759

Látogatottság növelés
Oldal: Olajbányász SE 1977-78. (V.)
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »