PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

III. évfolyam, 28.

Rendkívüli kiadás

'98. december 10.

Bács-Kun Sport

Bácsalmás, Kunbaja Sportja

Labdarúgás

Vége az őszi idénynek

Már csak a pontok elosztása zajlik

Kialakult a sorrend

Észak, Dél ellen?

Miért csak most?

Egységesítik a bácskai csapatok helyezését...

Siker, siker után

Mindez, hiába?

Csak szeretik a focit

A helyosztó állása: Kunbaja-Szövetség 25-15!

17. Kunbaja 17, 5-2-10 18-40=10 pont, 20%

Helyosztó

Pénz nincs! Pont sincs?

Határozott határozat

Öngól

BKS301.htm

BKS302.htm

BKS303.htm

BKS304.htm

BKS305.htm

BKS306.htm

BKS307.htm

BKS308.htm

BKS309.htm

BKS310.htm

BKS311.htm

BKS312.htm

BKS313.htm

BKS314.htm

BKS315.htm

BKS316.htm

BKS317.htm

BKS318.htm

BKS319.htm

BKS320.htm

BKS321.htm

BKS322.htm

BKS323.htm

BKS324.htm

BKS325.htm

BKS326.htm

BKS327.htm

BKS328.htm

BKS329.htm

BKS330.htm

A dokumentum teteje


Labdarúgás

Mottó: Bács-Kiskun megye különböző bajnoki osztályaiban, már novemberben végetért az 1998-99-es bajnoki év őszi idénye. A pályákon... A dokumentum teteje

Vége az őszi idénynek

Már csak a pontok újra elosztása zajlik!

Kialakult a sorrend Az utolsó forduló mérkőzései után, kialakultak a csapatok őszi erősorrendjét mutató tabellák is, a különböző osztályokban, különböző számú lejátszott mérkőzésen mutatott teljesítmények, legfőképpen az elért eredmények alapján.

Ez a szinte csupa számokból álló kis táblázat maga a rideg valóság. Ebben, olyannak nincs helye, hogy ...ha a kapufáról befelé pattan a labda! ...ha, a játékvezető megadja a lesgólt döntetlenállásnál! ...ha, a labda nem ragad bele a gólvonal előtti sártengerbe! ... ha a csapat két legjobb játékosa nincs éppen kiállítva! ... ha nem esik az eső! És még hosszan lehetne sorolni az ilyen kezdetű értékeléseket, indoklásokat, hogy ki, miért került a táblázat valamely helyére, többnyire a vesztesek részéről.

A táblázat ilyeneket nem tartalmaz. Azaz, hogy igen, mert a pontok és gólok sorsa ezek halmaza. A lövés pontatlan volt, a gól szempontjából teljesen érdektelen, hogy a labda a kapufán csattan, vagy a szögletzászlót töri ketté, a lesgól előtt, pedig valószínűleg lesen állt a gólszerző, a labda pedig azért ragadt bele a sártengerbe, mert évek óta nincs aki kijavítsa, a gyepszőnyeg állapotában nem előnyére bekövetkezett állagromlást. A két kiállított játékos pedig azért nem szerepelhetett, mert valószínűleg sportszerűtlen eszközökkel játszottak. Az eső pedig mindkét mérkőző együttesnek egyformán esett. Az, pedig aki arra hivatkozik, hogy mi játszottuk a focit, az ellenfél csak két gólt rúgott, az a Verebes-féle szindrómában szenved, és arról feledkezik meg, hogy a focit gólra játsszák!

Kialakult az őszi idény sorrendje a megyei I. Osztályban. A bácskai csapatok közül, Gara zárja a sort: 0 ponttal, 18. Bácsalmás az ígéretes tavasz után a 15. helyen végzett, 15 ponttal. Az újonc Kunbaja nagy meglepetésre, de nem érdemtelenül, a tömör középmezőnyben a 11. helyen landolt, 25 ponttal. Az utóbbi években a sikeres szereplésre sokat áldozó Tompa együttese 4 ponttal lemaradva a listavezető Hajós csapatától, 33 ponttal az 5. helyen várja a tavaszi folytatást.

Azaz, hogy az említett helyezésekkel, egyes csapatok az említett pontszámokkal, csak az őszi idényt zárták. Többségük a tavaszi idényt már nem arról a helyről, és nem annyi ponttal kezdi, mint amit és amennyit a pályán elértek.

Mert mint mondottam, az őszi idény már novemberben végetért, ám a pontok újra elosztása még zajlik.

Észak, Dél ellen? A szövetség ellenőrzése során kiderült, hogy Tompa együttesében Enyedi három sárgával is több mérkőzésen szerepelt, ennek vonzataként mínusz 18 ponttal lettek szegényebbek.

Kunbaja együttesétől pedig, egy 1995. tavaszán megvalósult (?) átigazolásra hivatkozva Sáfár játékát találták jogosulatlannak Kunbaja színeiben, a bajnokság 13. fordulója után! Ha Sáfár, valóban nem volt jogosult a játékra, akkor nekik 15 pontjuk bánja, és a 16. helyre kerülhetnek.

A szabály, az szabály! Azért van, hogy betartsuk, akinek meg az a dolga, betartassa, érvényt szerezzen a szabálynak!

Miért csak most? A fenti döntésekkel csak egy probléma merül fel! Miért, akkor végzett ellenőrzést, miért csak akkor végzett ellenőrzést az illetékes bizottság, amikor az érintett csapatokra kirótt verdikt szerint sorsuk már-már tragédiába fordulhat.

A szövetség FB-a kísértetiesen hasonlít, ahhoz a régi típusú rendőri magatartáshoz, amikor az út mentén található öles fa mögé elbújva várja, ugyan mikor állítja le valaki az autóját a tilosban, hogy aztán már semmi más dolga ne maradjon, mint a büntetés behajtása.

A FB Kunbaja esetében például már a bajnokság elején észrevételezhette volna, Sáfár Csaba igazolása körüli problémákat, viszont akkor nem tette. Helyette kiadták Sáfár Csaba részére a megyei I. osztályra érvényes játékengedélyt!

Részletek a 2-3-4. oldalon

11. Kunbaja 17, 7-4-6, 31-37=25 pont, 49%

Egységesítik a bácskai csapatok helyezését?

A 17. fordulóban, a Kunbaja-Bácsalmás mérkőzés előtt még csak 3 pont volt a tét Kunbaja együttesének számára.

Az őszi fordulók után, a „rájátszásban" már a sok verítékkel megszerzett 15 pont sorsa forog kockán.

Persze nézőpont kérdése: ez sok vagy kevés. Az egykori mínusz 56 ponthoz képest elenyésző...

(Sáfár END?)

1998.11._kb-ba_megyei_i._bajnoki_elott.jpg

Siker, siker után

I. Kunbaja megyei I. osztályú labdarúgó együttese hároméves sikerszériáját átmenetileg csak az idény vége szakította meg. Az edző és játékosok azzal tértek pihenőre, hogy a tavasszal, az őszihez hasonló, vagy még jobb eredményekkel rukkoljanak elő.  A téli pihenő első napjaiban azonban lezárult a megyei szövetség Fegyelmi Bizottsága által kezdeményezett vizsgálat, amely az ügyben érdekelt Csikéria és Kunbaja egyesületei közül, az utóbbit 15 pont levonással, 50 ezer forint, (plusz 25% ÁFA) pénzbüntetéssel sújtotta.

Az ügy pillanatnyi állása szerint, ha a Kunbaja meg akarja tartani megyei I. osztályú tagságát a következő bajnoki évre is, akkor a tavaszi jó szereplés, ma már elengedhetetlen.(Hasonlóan jól kell szerepelni a Tompa együttesének is, akitől 18 pontot vett el a szövetség az őszi 33 pontból.)

A megyei I. osztályban újonc Kunbaja játékosai az utóbbi három évben megjárták a pokol megannyi bugyrát, de úrrá lettek a helyzeten és a maguk szintjén ismét a csúcsra értek. Az 1994/95-ös bajnoki évben a helyi focisták zöme kiszorult a Kunbaja akkori együtteséből. Ez a helyzet nem szegte kedvét a mellőzött focistáknak, a játék szeretetük is megmaradt, így beneveztek a megyei III. osztály küzdelmeibe.

Gálfi Imre irányításával, a tisztán kunbajai játékosokból álló együttes kiváló gárdává kovácsolódott. Hamarosan a III. osztály, egy évvel később, az 1997/98-as bajnokságban a megyei II. osztály Déli csoportjában is a mezőny élén végeztek.

Az írás eredetileg az alig 2 ezer lelkes Kunbaja megyei I. osztályban szereplő együttesében ősszel szóhoz jutó 18 labdarúgó (Sólya, Varga J. Kőrös, Pálosi, Popov, Barna, Kálmán, Simon, Wettstein, Kiss R., Kiss L., Varga M., Révész, Agócs, Zámbó, Csipak, Torma, Sáfár) kiemelkedő teljesítményéről szólt volna.

Mindez, hiába? Arról, hogy az újonc együttes, a tömör középmezőny tagjaként, a 11. helyen végzett. Különösen hazai pályán nyújtottak kiválót: a gólokban gazdag mérkőzéseken, irigylésre méltó 73 %-os teljesítményt értek el.

Arról, hogy a játékuk a sportág savát-borsát jelentő gólokról, a kiváló, nyíltsisakos támadójátékról szól és nem az ellenfél mindenáron való lehetetlenné tételéről, a durva belépőkkel tarkított védekezésről. Igaz, hogy így sok gólt kaptak (37) az ősszel, de sokat is rúgtak (31). Arról, hogy a góllövésben már évek óta Révész Gábor jár az élen. Most 11 gólnál tart, amivel a bajnokság mesterlövészei, közé tartozik. Őt követi Kiss Róbert 5, Kiss László, Zámbó András 3-3, Simon és Sáfár 2-2, és további öt játékos 1-1 góllal, köztük Torma Krisztián, aki az ősszel ifjúsági játékosként góllal mutatkozott be a felnőttek között.

Csak szeretik a focit Arról, hogy az őszi sikerekből Sólya, Popov, Révész és Kálmán vezérletével a játékos-állomány minden tagja tudásához mérten maximálisan kivette a részét, azt bizonyítva, hogy a játéktudás mellett, kellő akaraterővel, töretlen harci kedvvel, a sportág szeretetével, sőt nagy pénzek ígérete nélkül is hegyeket lehet megmozgatni. A FB határozata, azonban mindezeket sokadlagos kérdéssé teszi.

A dokumentum teteje

17. Kunbaja 17, 5-2-10 18-40 = 10 pont, 20 % (?)

A helyosztó állása: Kunbaja - Szövetség 25-15!

II. Gálfi Imre, a nyolcadik fordulóban visszatért sikeredző a Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága (FB) által november 25-én kelt jegyzőkönyvét mutatja. Érzékeltetve: most nem az őszi sikerek adják a főtémát Kunbaján.

Helyosztó Az írás címe a Kunbaja és a megyei labdarúgó szövetség között zajló egyáltalán nem barátságos „mérkőzés" részeredménye. A FB határozata szerint, a Kunbaja őszi 25 pontjából 15 pontot levonnak (!) a 7 (hét) mérkőzésen jogosulatlanul (?) szereplő Sáfár Csaba játéka miatt. Ennek megoszlása: 7x1 büntetőpont, plusz a két döntetlennel és két győzelemmel megszerzett 8 pont. Közlik továbbá, hogy az egyesület fizessen be a szövetség számlájára 50 ezer forint, (plusz 25 % ÁFA) pénzbüntetést a határozat kézhezvételétől számított 3 napon belül. A 8 napon belül lehetséges fellebbezéstől függetlenül.

Bár, a jelenlegi vezetők Kunbaján vétlennek érzik magukat, a dolgok mai állása szerint, a kiesőhelyek egyikén találhatják magukat.

Pénz nincs! Pont sincs? - Pénzünk nincs! A büntetést kifizetni nem tudjuk. Az idei évre kimerültek az anyagi lehetőségeink. Viszont az igazunk tudatában fellebbezni fogunk, és reméljük, hogy a pályán nagy erőfeszítésekkel megnyert pontjainkat a zöld asztal mellett is megszerezzük. A téli szünet és a további tárgyalás után, arra készülünk, hogy a biztos bentmaradást túlteljesítve a 8-10. hely egyikén végezzünk, a tavaszi nehezebb sorsolásunk ellenére. - válaszolt az ügyhöz mérten kellően letörten, ám igazuk tudatában mégis bizakodóan Gálfi Imre.

Határozott határozat No, de mi is történt Kunbaján illetve Csikérián?

Az „eset" annyira érdekes, hogy a FB határozatát és annak indoklását érdemes lenne szó szerint közölni, ám terjedelmi okokból csak néhány gyöngyszemet emeljünk ki abból:

·Sáfár Csaba kunbajai játékost 1995. február 28-án átigazolták Csikéria együttesébe, egy új tagkönyvvel. Ezzel az átigazolással az első probléma az, hogy az ehhez szükséges okmányokat nem az érintett játékos írta alá.

·A játékos viszont elkövette azt a hibát, hogy a fentiek ellenére néhány mérkőzésen, indoklás a jegyzőkönyvből: „írásos bizonyítékok alapján (mérkőzés jegyzőkönyvek másolatban) 1995 tavaszán legalább 3 mérkőzésen szerepelt... (05. 21., 05. 27., 06. a nap ismeretlen). Igazolja az átigazolás valódiságát a Csikéria SE volt szakvezetőjének, Prikidánovics Antalnak 1998. november. 19-én kelt FB-hez írt levele is."

·A fentiek figyelembe vételével érdekes, hogy a játékost annak ellenére állították Csikérián a csapatba, hogy - idézet a jegyzőkönyvből-: „új egyesületében Csikérián nem rendelkezett a LSZ. 6.§ szerinti játékjogosultsággal és játékengedéllyel." Ez történt tehát 1995 tavaszán!

·„A Szövetség ellenőrzése során látott napvilágot az a tény, hogy Sáfár Csaba a Kunbajai SE csapatában az 1998/99. évi bajnoki év őszi szezonjában, ... több alkalommal is szerepelt, ezért a FB. a LSZ. 55.§ 2. pontja értelmében fegyelmi eljárást rendelt el az 1998. 10. 28-án kelt határozatával. ..." Az ellenőrzés 13 bajnoki mérkőzés után derített fényt a „tarthatatlan" állapotra!

·A vizsgálat megállapítja, hogy a játékos elmondása és a tőle vett írás minta alapján egyértelmű, hogy Ő nem írt alá semmi féle hivatalos okmányt, tehát a játékos helyett más bonyolította és írta alá a hivatalos okmányokat. Ami ugyancsak érdekes, a FB a hamisítással létre jött átigazolást tekinti hivatalosnak, tehát Sáfár Csaba Csikéria játékosa lett!

A határozat utóbbi pontjának következtében Sáfár Csaba a 22-es csapdájába került! Ugyanis a FB a „csikériai" játékos játékjogát 6 (hat) hónapra felfüggeszti. Tekintettel arra, hogy Csikéria együttese megszűnt, a büntetés akkor lép életbe, ha Csikéria ismét rajthoz áll valamely bajnokságban, vagy Sáfár Csaba más egyesületbe igazol. Érdekes!

Öngól De az is, hogy milyen, a nyilvántartások naprakész vezetése ott, ahol egy 1995 tavaszán elkövetett jogosulatlan játék, három és fél év után kerül napvilágra, ám ami felett a FB most, nagyvonalúan elsiklik.

Milyen az ellenőrzés, az őrködés a szabályok betartása felett, ami ennyi idő elteltével ered az események nyomába. Vagy ne említsük azt az 1260 nap után kiderült esetet. Sáfár Csaba „ismételten" jogosulatlan (?) játékára is 13 mérkőzés, azaz 12 hét után derítettek fényt Kecskeméten, holott a megyei I. osztályra szóló játékengedélyét a bajnokság előtt már kiadták a „vétkes" játékosnak. Miért vártak az illetékesek az ügy feltárásával közel 100 napot?

Az esetből nem lett volna ügy, legalább is nem most, ha a III. osztályban elkövetett jogosulatlan játék, már akkor kiderül. Ez pedig azt bizonyítaná, hogy a szövetség nemcsak a különböző díjak és büntetések beszedésére, és a bajnokságok sorsolásának elkészítésére alkalmas. Ez utóbbira is harmadik nekirugaszkodásra helyesen.

A dokumentum teteje

Bács-Kun Sport

Bácsalmás, 1998. december 10.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1 173
Tegnapi: 492
Heti: 3 291
Havi: 10 172
Össz.: 2 081 804

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport III./28. 1998.12.10.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »