PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

BÁCS-KUN SPKirályRT

X. évfolyam, 5. szám 2005. augusztus 17.
Bácsalmás, Kunbaja Sportlapja

Megjelent Az ezredvég sportja

Már elérhető a www.bacskunsport.bacskaisport.hu

Három év, a tisztítótűzben

LabdarúgásVan abban valami sorsszerűség, ahogy a Bácsalmás labdarúgó együttese, 2002-ben kiesett a megyei első osztályból, és abban, ahogy most, visszakerülhet A PVSE, annak ellenére került a vonal alá, hogy az akkor zajló néhány sportszerűtlen esemény miatt hozott fegyelmi határozatok egyikének megfelelően, a vétlen PVSE még a nyolcadik helyen is megfordult, majd innen került, érthetetlenül, a kieső csapatok közé. Most annak ellenére folytathatja, a megyei első osztályban, hogy a Bajaszentistván és Kelebia mögött, „csak" a harmadik helyen végzett a csoportjában. Viszont, ha a felnőtt együttes mögött zajló „műhelymunkát", az utánpótlás-nevelés színvonalát is nézzük, akkor a szakosztályban folyó munka alapján, joggal mondhatjuk a PVSE megdolgozott a megyei I. osztályú tagságért. Példa értékű, ahogy a sportág utánpótlását is nevelik. Aztán joggal merülhet fel a kérdés: de kinek? Folytatás a 2. oldalon.........

Az Unió közbeszólt...

Augusztus 13-án, szombaton elkezdődött a megyei I. osztályú bajnokság pontvadászata. A néhányhetes felkészülést, már a bajnoki küzdelmek eredményei minősítik. Már azt, hogy egyes csapatok hogyan erősítettek, milyen tréningeket végeztek, hogyan állt össze a csapat. Bácsalmáson, mondhatnánk elég zaklatott körülmények között zajlott a felkészülés, már ami a játékosállomány kialakítására, a követendő hadrend kialakítását illeti. Ennek ellenére, már-már úgy tűnt, hogy a rajtra összeáll a biztos bennmaradás kiharcolására képes keret, ám ez csak későbbre várható. Folytatás a 2. oldalon .....


Sztojánovics bemutatkozik

Az 1. oldal folytatása Sajnos a pályán csak később, de leigazolása nyerőhúzás lehet Bácsalmáson, a megyei első osztályban szereplő együttesnél. A vajdasági védő leigazolása a bajnoki nyitányra azért hiúsult meg, mert annak jogi alapjai nem feleltek meg, az uniós előírásoknak. Most tehát a sportvezetőkön, és a hivatalok útvesztőin múlik, hogy mikor léphet pályára a védelem tengelyében a kiváló játékos. A PVSE csapatában a Bajai LSE elleni előkészületi mérkőzésen, a hazai közönség előtt már bemutatkozó játékossal a Soltvadkert elleni első bajnoki mérkőzés után beszélgettünk. Folytatás a 4. oldalon

Három év, a tisztítótűzben

Az 1. oldal folytatása. Miközben a bronzéremnek, ezzel együtt a megyei első osztályba jutásnak, örülnek Bácsalmás sportszerető lakosai, nem szabad megfeledkezni a néhai egyesületi elnök, Krisztin Mátyás személyéről, aki új alapokra helyezte az egyesületi sportot. Mint székfoglalójában, 2002. júliusában mondta: „Célunk az egyesületben zajló sportélet amatőralapokra helyezése. Különösen áll ez a labdarúgó szakosztály jövőbeli működtetésére. Ez azt jelenti, hogy első sorban a helyi fiatalokra szeretnénk építeni a csapatunkat, a helyi fiataloknak szeretnénk rendszeres sportolási lehetőséget biztosítani. Reméljük kellő játéktudással felvértezve, sportszerű keretek között, hamarosan ismét a megyei első osztályba szerepelhet Bácsalmás nagy múltú együttese." Nos, a néhai elnök szavai, beigazolódtak: így is lehet ezt a játékot űzni, sőt magas színvonalon művelni, saját erőből. Sajnálatos, hogy a néhai Krisztin Mátyás már nem élhette meg, hitvallásának megvalósulását, pedig de nagyon boldog is lett volna ettől. A PVSE, Krisztin Mátyás szellemiségének megfelelően háromévi tisztítótűz után, erkölcsileg és játékban megerősödve visszaérkezhet a megyei első osztályba.

- A Bácsalmási Petőfi VSE felnőtt labdarúgócsapata egy nagyon színvonalas bajnokságon van túl. Ezt mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a tavalyi bajnok és második helyezett idén csak a nyolcadik hely környékén ért célba, valamint az utolsó fordulókban még mindig öt csapat versengett a bajnoki címért, szinte azonos eséllyel. - értékeli az elmúlt idényt Kővári Péter játékos-edző. - Ugyanakkor felemás is volt ez a sorozat, hiszen az őszi formáját - kivéve a bajnok Bajaszentistvánt - egyik csapat sem tudta hozni. Ez az állítás a mi csapatunkra sajnos hatványozottan igaz. Bár tavasszal több pontot szereztünk, mégis hiányérzetem van. A csapat mutatott játéka elmaradt, az elvárható szinttől. Ennek úgy gondolom három oka volt. Egyrészt a téli felkészülés során szinte semmit sem tudtunk elvégezni az eltervezett munkából. Nem tudtuk megtanulni azt az új, védekezőbb stílusú játékrendszert, amellyel talán az idegenbeli kulcsmérkőzéseken jobban szerepeltünk volna. A bajnokság ideje alatt nagyon rossz volt az edzéslátogatottság, - az esetek többségében indokolt távolmaradások miatt - valamint a sok sérülés és sárgalap miatt nem tudta sem fizikálisan, sem játékban utolérni magát a csapat. Nem tudtam két egymást követő mérkőzésen ugyanazt a kezdőcsapatot pályára küldeni.

- A tavaszi eredmények alakulása, a sorsolás, valamint az előbb említett körülmények ismeretében talán nem meglepő. Hét hazai mérkőzésünkből öt kötelező PVSE győzelmet sejtetett és két nehezebb mérkőzés várt ránk. Végül hat győzelem mellett egy döntetlen született, 22-8-as gólkülönbséggel, ami mindenképpen figyelemreméltó. Sajnos az idegenbeli mérlegünk jóval szerényebb. Négy győzelem és négy vereség, gólkülönbség 15-15. Különösen fájó ez abban a tudatban, hogy tisztában voltunk vele: ha bajnokok akarunk lenni, akkor azt, ezeken a mérkőzéseken kell kivívnunk. Hiába arattunk szép győzelmeket Bácsborsódon és Kelebián, a bajnokság hajrájára sajnos „elfogyott" a csapat és tartalékosan - be kell vallanunk, - rosszul játszva, kikaptunk Fajszon, Hajóson és Érsekcsanádon. Mindezek ellenére a harmadik helyezésünkkel elértük a bajnokság elején kitűzött célunkat Azonban, a bajnokság alakulását nézve - szinte végig vezettünk a tavaszi szezonban - sokunknak csalódást okozott a végeredmény.

- Csapatjátékról lévén szó mind a 23 pályára lépő játékos munkáját dicséri ez az eredmény, mégis ki szeretnék emelni néhány teljesítményt. Tóth Ferenc 18 rúgott góljával házi gólkirály lett. Mellette Mándity Róbert, Bögre Károly 10-10, Ámann Krisztián 9, Berényi Krisztián, Kővári Ákos 7-7, Snyehola Balázs, 6 góllal járult hozzá a dicséretes szerepléshez. A PVSE védekezése csapatszinten érdemel dicséretet, hiszen a második legkevesebb gólt kaptuk a bajnokságban. Ezen a területen Zsemberi Imre mellett Snyehola Ákos és Berényi Krisztián nyújtott kiemelkedőt.

- A csapat nevében köszönetet mondok mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a szép sikerekhez, így a város és az egyesület vezetőinek valamint a szurkolóknak. Gratulálok utánpótláscsapatainknak, akik Narancsik Máté irányításával szintén nagyon szép sikereket értek el.

- A következő bajnoki szezonra július 19-én kezdtük meg a felkészülést heti négy edzéssel és edzőmérkőzéssel. A játékoskeret néhány poszton erősítésre szorul, de bízom abban, hogy a megfelelő játékosok leigazolásával a jövőben is színvonalas mérkőzéseket, sok bácsalmási győzelmet láthatnak majd szurkolóink!

Ez utóbbi kérdésre diplomatikus választ adott az edző. Persze Kővári Péter a Testnevelési Egyetemen szerezte diplomáját, és edzői képesítését. Azt nem mondja, hogy melyik osztályban. Nos, a bevezetőben leírt néhány mondatban alkalmazott feltételes mód, talán szemet szúrt néhány vájt szemű olvasónknak is.

Hát igen, a feladott magas labda, a megyei első osztály, még mindig arra vár, hogy a lecsapják. Bár ez így nem igaz. A PVSE vezetősége, kikérve a játékosok véleményét, megteremtve a megyei I. osztályhoz szükséges anyagi feltételeket, megragadták a kínálkozó lehetőséget és beneveztek a megyei I. osztályra. Csak azzal nem számoltak, hogy mindig akad majd egy olyan csapat, amely az utánpótlás biztosítás macerásabb módja helyett, majd a máshol felnevelt kész játékosok vásárlásával biztosítja a saját boldogulását. Egy ideig. Amíg a pénzük tart. A Bácsalmáson elismerten magas szinten zajló utánpótlás-nevelésnek azért egy hibája is akad. A 8-10 éves módszeres képzés alatt, a sportszakmai képességeken túl, a játékosokban nem alakult ki a hűség a városhoz, az egyesülethez, ahol megteremtették annak feltételeit, hogy egyesek neves játékosokká váljanak, sőt mindannak a feltételeit, hogy ne a szomszédos települések csapatait erősítsék, például a megyei első osztályban, mert ezt megtehetnék ismét Bácsalmáson, a Petőfi VSE színeiben is. A játékosok 2002-ben, a megyei II. osztály, most a megyei I. osztály miatt engedtek a csábításnak. Ki érti ezt? Igaz, Bácsalmáson új idők szele fúj. Előbb a pályán kellene bizonyítani, majd ezt követően lehetne az elismerés babérkoszorúit besöpörni.

Az Unió közbeszólt

Az 1. oldal folytatása Szlavisa Sztojánovics, akinek játékához nagy reményeket fűzött a PVSE, csak később csatlakozhat az újonc együtteshez, míg Herczről eleve tudható volt, hogy csak az ötödik fordulóban kapcsolódhat a játékba. Így aztán, az első bajnokin, bár egyenrangú ellenfélnek bizonyult a PVSE, a Soltvadkert együttese kezdhette győzelemmel az idényt.

Mérkőzés előtt, az esélyekről így nyilatkoztak a csapatok edzői. Kővári Péter (PVSE): - Még nem állt össze a csapatunk. Ennek ellenére, ha nem akarunk pofozógép lenni, és a bennmaradást biztosítani akarjuk, akkor ezt a mérkőzést nyernünk kell. Hímer István (STE): - A csapatot a végelszámolásnál a középmezőnybe várjuk, a mai mérkőzést illetően az a véleményem, hogy egy újonc csapat otthonában soha nem leányálom pályára lépni. Természetesen győzni szeretnénk.

Bácsalmás - Soltvadkert 0-2 (0-2) Bácsalmás, 250 néző. Vezette: Suba Zoltán***, Kollár István, Király Péter. Bácsalmás: Zsemberi - Rudics János, Juhász Róbert (Marcsó Norbert)), Kubina Krisztián (Ótott), Párczen Zoltán, Páncsics János, Berényi Krisztián, Snyehola Ákos, Mándity Róbert (Krix Dániel), Bögre Károly, Tóth Ferenc. Edző: Kővári Péter. Soltvadkert: Hatvanyi - Szekér, Gusztos, Holczimmer (Ocskai), Eperjesi, Marton, Tóth P. (Eiler), Papp (Kürtösi), Lelkes (Galántai), Font (Csernák), Molnár. Edző: Hímer István.

A mérkőzést a vendégek kezdték, ám előtte, Schmidt Zsolt vadkerti játékos édesapjának emléke előtt tisztelegve egyperces gyászszünetet rendelt el Suba Zoltán játékvezető. A PVSE együttese már a mérkőzés elején biztosíthatta volna, hogy az edző által megfogalmazott elvárás, valóra váljon. A 3. percben Páncsics, Bögre összjáték végén Bögre vehette célba ígéretes helyzetben Hatvanyi kapuját, ám a labda célt tévesztett. A 4. percben az átmenetileg a védelem tengelyébe került Rudics saját térfeléről indította Bögrét a baloldalon, majd kiváló Bögre, Páncsics összjátékot követően, a remek ívben a kapu elé érkező labdát, Tóth a kapu mellé fejelte. Ebben az osztályban talán már luxus az ilyen helyzeteket kihagyni. A 6. percben Font ügyetlenkedett el egy adódó lehetőséget, amikor a védők szorításában, a kapuját elhagyó Zsemberi felett, nem emelte a labdát, a kapuba. A 10. percben a jobb oldalon Tóth Ferenc, szerelte védőjét, majd néhány szép csel után a kapu elé került. A ballábas lövése azonban elkerülte a kaput. Ismét egy százas maradt kihasználatlanul.

Az ellentámadás során az STE jutott szabadrúgáshoz a baloldalon. A védők a rövidsarok előtt tömörültek, ám a beívelt labda felettük átszállva a hosszú oldalon helyezkedő Eperjesi fején landolt, ahonnan bár Zsemberi még érintette a labdát, az érett gyümölcsként hullott a kapu baloldalába: 0-1. A gól után kiegyenlített játék zajlott, nem túl nagyiramban, enyhe hazai fölényben, Páncsics néhány jó megmozdulásával a baloldalon, amikor a 38. percben, Marton elől Zsemberi mentett bravúrosan. A 42. percben óriási védelmi hibák után növelte előnyét az STE. A védők között szabadon maradt Lelkesre Zsemberi lépett ki kapujából, ám menteni nem tudott. A Lelkes kapu közepére tartó labdáját a gólvonalra befutó Kubina Krisztián estében még lefékezte ugyan, ám csak annyira, hogy a labda a gólvonalon még éppen átgurult: 0-2.

A második félidő ismét hazai rohamokkal indult, ám előbb Berényi ballábas lövése kerülte el a kaput, majd Juhász játszotta magát tisztára kétszer is a baloldalon, ám a kapu előtt helyezkedő társak hiába várták a labdát. Az kétszer is a kapu mögött landolt. Az 55. percben Kubina helyére Ótott Norbert került, hogy szorosabbra vegye a rábízott támadó őrzését. Hatvanpercnyi játék után Mándity akciózott a jobb oldalon kétszer is, ám a védők szorításában eredménytelenül. A 65. percben Bögre baloldalon játszotta tisztára magát, majd éles szögből leadott lövését Hatvanyi védte bravúrosan. A 67. percben Rudics szerelési kísérlete érdemelt sárga lapot. Az utolsó 15 percre átszervezte csapatát Kővári Péter edző. Pályára küldte Marcsó Norbertet, a védelem tengelyébe, míg Rudics a középpálya baloldalára került, Juhász Róbert helyére. Az átszervezés ismét lendületbe hozta a PVSE együttesét, ám nem elég szemre is tetszetősen játszani, a helyzeteket sokkal jobb arányban értékesíteni is kellene. A 80. percben Bögre jobbról remekül ívelte a labdát kapu elé, a hosszú sarok elé érkező Tóth Ferenc fejére, ám Tóth fejese, ha centikkel is, de a jobb felső vinkli mellé szállt. A 82. percben Snyehola Ákos lőhetett volna gólt, amikor a kapussal szemben állva, Hatvanyit találta telibe az iszonyatos erővel meglőtt labdája. A mérkőzés utolsó említésre méltó eseményét Marton besárgulása jelentette, a Mándity ellen elkövetett szabálytalanság miatt. Mándity ezért már nem is tudta folytatni a játékot, sérülése miatt le kellett cserélni.

A látottak alapján, a hazai csapat nem állt messze a pontszerzéstől, ám a játék lényege, a gól, a bácsalmási gól, ezúttal elmaradt. Ennek egyenes következménye, hogy a vendégek rajtolhattak győzelemmel az idénynyitón. A hazai csapat sincs persze reménytelen helyzetben, csak a védelemben adódó néhány hibát, és legfőképpen a helyzetek értékesítésében tapasztalt hiányosságokat kell kijavítani.

Kővári Péter: - A mezőnyben egyenrangú ellenfelek voltunk. Sajnos a védelmi hibákat mi nem tudtuk kihasználni, ezzel szemben a vendégek igen. Hímer István: - Ahogy a mérkőzés előtt mondtam, beigazolódott. Viszont örömmel tölt el, hogy győztesen vonulhattunk le a pályáról. Szlavisa Sztojánovics (a PVSE, sajnos még mindig csak leendő játékosa): - Két azonos képességű csapatot láthattunk a pályán. A vendégek sokkal keményebben játszottak. Az újonc Bácsalmás két figyelmetlenségből kapott két gólt, míg három kihagyott hazai ziccer miatt, az eredmény nem fejezi ki hűen a látottakat, az eredmény nem reális. Egy iksz jobban kifejezte volna az erőviszonyokat.

Sztojánovics bemutatkozik

Szlavisa Sztojánovics 1977. február 22-én született, Topolyán. Nőtlen, családjából édesapja foglalkozott sporttal labdarúgó kapusként. Topolyán, kezdett ismerkedni a labdarúgással, 1988-ban. Edzői közül kiemeli azt a Mayer kapust, aki egykor szerepelt Bácsalmáson is. Miután végig járta a különböző korosztályokat, mint védekező középpályás, a Bajmoki Radnicski együtteséhez került, amely akkor a negyedik osztályban szerepelt.

A pályafutásának további állomásai. 1996.: Az NB I/B-s Szabadkai Szpartakusz együttesének lett a játékosa. Ausztriában, a Wiener Brocker második ligás együttes következett 1997-ben, majd első magyarországi fellépéséig, egy évig a Solonac III. ligás, Zenta vajdasági ligában szereplő együttesei következtek a sorban. 1999-ben a Székesfehérvári Ikarusz együttesében szerepelt, ahol csatárként félidény alatt a bajnokságban 12, kupamérkőzéseken további 6 gólt ért el.

Menedzserének köszönhetően 2000-ben a lengyel Lodz, továbbá két magyarországi együttes - Diósgyőr, Kecskemét - ajánlata közül, az NB I/B-ben szereplő Kecskemétet választotta, ahol Nagy László irányította akkoriban a csapatot. Bácsalmásra, viszont már a vajdasági ligában szereplő Bácskossuthfalva együtteséből került. Remélhetőleg hamarosan tétmérkőzésen is bizonyíthatja rátermettségét.

Ez volt az I. osztály első fordulója

Labdarúgás A megyei első osztályban, a szokásos vasárnapi mérkőzések az első fordulóban, már augusztus 13-án, szombaton lejátszásra kerültek. Egyes csapatok egy nappal korábban szembesültek a nyári felkészülés színvonalával, mások meglepően magabiztosan gyűjtötték be a pontokat. Az eredmények alapján, a lista élére Kiskunfélegyháza került, második Kunszállás, harmadik Akasztó, negyedik Solt, míg a sereghajtó tisztét Kerekegyháza tölti be. A megerősödött Tompa kalocsai pontszerzése nem számít meglepetésnek, nem így Nemesnádudvar veresége hazai pályán.

Bács-Kiskun megyei I. osztály, 1. forduló. 2005. augusztus 13. szombat Bácsalmás - Soltvadkert Tipp: 1 Tény: 2 (Végeredmény 0-2, félidő 0-2) Kalocsa - Tompa Tipp: 1x Tény: x (2-2, 1-1) Nemesnádudvar - Akasztó Tipp: x2 Tény: 2 (1-4, 0-2) Kiskőrös - Dusnok Tipp: 1 Tény: 1 (2-1, 1-0) Tiszakécske - Harta Tipp: x1 Tény: 1 (2-1, 1-0) Kiskunfélegyháza - Kerekegyháza Tipp: 1 Tény: 1 (6-0, 1-0) Solt - Izsák Tipp: 2x Tény: 1 (3-1, 1-0) Szabadszállás - Kunszállás Tipp: 1 Tény: 2 (0-4, 0-1)

A bajnokcsapat tavaszi formában kezdett

A megyei második osztály Déli csoportjában mindjárt egy rangadó jellegű mérkőzéssel indult az idény, ám nem így zajlott le. A hazai együttes biztosan hajózott révbe: Hajós - Bácsbokod 4-0! A tavalyi második Kelebia pedig meglepő vereséggel rajtolt - hazai pályán! Az újoncok közül a Katymár győzött, Gara vereséget szenvedett, míg Császártöltés gólokban gazdag mérkőzésen döntetlennel mutatkozott be a déli csoportban..

Megyei II. osztály Déli csoport, 1. forduló. 2005. augusztus 13. Garai KSE - Bajaszentistváni SK Tipp: 2. Tény: 2 (végeredmény 1-5, félidő 0-2) Bácsborsódi SK - Nagybaracska KSK Tipp: 1. Tény: 1 (3-2, 1-1) Kunbaja SE - Érsekcsanádi KSE Tipp: 1X Tény: 2 (1-3, 0-1) Sükösd SC - Szeremlei SK Tipp: 1. Tény: 1 (3-1, 1-0) Katymári SE - Fajsz SE Tipp: 1x. Tény: 1 (3-0, 2-0) Császártöltési EFSK - Vaskút SE Tipp: x2. Tény: x (4-4, 0-2) Hajós FC - Bácsbokodi SK Tipp: 1x. Tény: 1 (4-0, 1-0)

Az ezredvég sportja - megjelent

Bácsalmáson, 1913. június elsején alakult meg az első sportegyesület, a BSC. A BSC alapításának 90. évfordulójára, az egyesület kilenc évtizedes történetét, a város sportéletét bemutató, annak emléket állító kiadvány jelent meg a napokban. Az ezredvég sportja címmel megjelent könyv széleskörű összefogással jöhetett létre, amely támogatásért, a nyilvánosságot megragadva, a szerző ezúton is köszönetét fejezi ki.

A könyv létrejöttében erkölcsi és anyagi támogatást nyújtott: Bácsalmás Baráti Köre Egyesület, Bácsalmás Város Önkormányzatának Képviselőtestülete, Petőfi Népe Petőfi Lap- és Könyvkiadó Kft. Kecskemét, Bácsalmási Agráripari Rt. Bács-Kiskun Megyei Szabadidősport Szövetség, Bácska Gumi Kft. Kecskemét, Krix Kerékpárcentrum Bácsalmás, Bácsalmás Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár Dolgozói

Az alkalmat megragadva, a július másodikán, a könyvbemutatón megjelenteknek, az első tíz személyt, nevén nevezve, érdeklődésükért, köszönetem fejezem ki. Akik július másodikán nem értek rá, azért ne búslakodjanak. Az alább említett névsorban még „regisztráltathatják" magukat, úgy a 290. sorszámtól kezdődően...

Top-10 Patocskai Tiborné Skribanek László dr. Kiss Pál Lipták László Narancsik Máté Szénási László Patocskai László Bizáncz Lajosné Zsivanov Ferenc Száll Zoltán A könyv szerzője: Prókai Károly

Magyar Kupa 2005-2006

I. Forduló. 2005. augusztus 24. Szerda 17 óra. A 2005-2006-os bajnoki év őszi idényében, az első két bajnoki fordulót követően a kupáért is beindul a versenyfutás. Bácsalmás együttese Jánoshalmára látogat, Mélykút a Kunbaja csapatát látja vendégül. Az első fordulót további két selejtező forduló követi még az ősz folyamán.

Borota - Bácsborsód, Dunafalva - Nagybaracska, Csávoly - Bajaszentistván, Dávod - Gara, Felsőszentiván - Bácsbokod, Jánoshalma - Bácsalmás, Kisszállás - Kelebia, Mélykút - Kunbaja, Rém - Katymár, Csengőd - Tabdi, Fülöpjakab - Kunszállás, Harkakötöny -Kiskunhalasi Spartacus.                          

Jászszentlászló - Kiskunmajsa, Kaskantyú - Akasztó, Kecel Senior  - Császártöltés, Kkfházi Vasutas - Pálmonostora, Orgovány - Jakabszállás, Öregcsertő - Kecel FC, Szank - Csólyospálos, Tázlár  - Soltvadkert, Vadkert FC - Kiskőrös, Bátya - Fajsz, Dunaszentbenedek - Harta, Fülöpszállás - Dunatetétlen

Foktő - Dusnok, Homokmégy - Szakmár, Kalocsai Méhecskék - Solti FC, Miske -Nemesnádudvar, Dunaegyháza - Ordas, Uszód - Géderlak, Újtelek - Kalocsai FC, Érsekcsanád - Szeremle, Vaskút - Sükösd, Kunfehértó - Hajós, Ágasegyháza - Bugac, Ballószögi Vállalkozók - Tiszaalpár                                    

Fülöpháza - Izsák, Helvéciai Vállalkozók   - Nyárlőrinc, Hetényegyháza - Lakitelek, Kolon FC Izsák - Helvécia SE, Kunadacs - Szabadszállás, Kunbaracs - Kerekegyháza, Kunszentmiklós GYFE - Ladánybene, Soltszentimre - Ballószögi KSK, Tass - Kecskeméti LC Tiszaug - Tiszakécske, Apostag - Dunavecse, Városföld - Kiskunfélegyházi HTK. Szabadnapos: Tompa

Szabálymódosítások a kézilabdában

Az IHF Tanácsának döntése értelmében 12 lényeges szabálymódosítás lép életbe 2005. augusztus 1-jén. A 12 módosítás mellett több pontosítás és nem lényegi változtatás is bekövetkezett. Ezek egy része a szöveg szerkezeti változása illetve korábbi szöveg pontosítása.

Ezek már részei az érvényben lévő szabályoknak, de most lesznek először részei a szabálykönyvnek. Ezeken felül vannak: kisebb értelmezések vagy tökéletesítések a szövegezésben, bizonyos szabályok szövegezésének átszerkesztése annak érdekében, hogy a következtetések vagy az áttekinthetőség logikusabb legyen, valamint kisebb változások a szóhasználatban, hogy világosabb és érhetőbb legyen.

1. Ha a szabaddobást a zárójelzés után hajtják végre (félidő, rendes játékidő, hosszabbítások) csak a támadócsapatnál engedélyezett 1 játékos cseréje (a védekező csapat nem cserélhet); valamint a dobójátékos csapattársainak is minimum 3 méter távolságra kell elhelyezkedni a dobójátékostól. Ennek a módosításnak az a célja, hogy felgyorsítsa a szabaddobások elvégzését, valamint, hogy megakadályozza, hogy a támadócsapat játékosai álcázhassák a szabaddobás végrehajtását. Ahogy korábban, csak a védőjátékosok tartózkodhatnak a szabaddobási (9 m-es) vonalon belül. Abban az esetben, ha a szabaddobásra távolabbról kerül sor, a játékvezetőknek nagyon ébernek kell lenniük, hogy észrevegyék az esetleges szabálytalanságokat, amikor a két csapat játékosai követnek el a megfelelő pozícióért folytatott harcban. Ha a védőcsapat játékos(oka)t cserélne, úgy kell eljárni, mint a szabálytalan cserélnél. A szabaddobás elvégzésekor csak azok a védőjátékosok lehetnek a játéktéren, akik a szabaddobás megítélésekor is ott voltak.

2. Ezen túl a játékvezetőknek nem kötelező megállítani a játékidőt, amikor 7 m-es dobást ítélnek Az IHF Tanácsa ezt a módosítást a televízió és mások nyomására kezdeményezte, akiknek komoly aggályai vannak a játék teljes idejét illetően. A kötelező „time-out" helyett, a játékvezető ítélőképességére van bízva, hogy megállítja-e a játékidőt. Csak abban az esetben van erre szükség, ha késleltetik a büntető elvégzését (pl. a kapus vagy a dobójátékos cseréje), és ha az elveszett idő valamelyik csapatot méltánytalanul hátrányosan érintené. A mérkőzés állása, a hátralévő idő, az a tény, hogy valamelyik játékos 2 perces büntetését tölti, mind olyan tényező, mely befolyásolhatja a játékvezető döntését a „time-out" adásban.

Bács-Kun Sport 2005. augusztus 17.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 203
Tegnapi: 160
Heti: 363
Havi: 6 360
Össz.: 2 067 700

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport X./5. 2005.08.17.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »