PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Székács Elemér Mezőgazdasági Technikum Törökszentmiklós 1950-2000.

Jubileumi évkönyv iskolánk fennállásának 50. évfordulójára

Tisztelt Olvasó!

Mi sem lehetne szebb előszó, mint Tóth Árpád Köszöntő című versének sorai.

Köszöntő

Te kedves udvar, meghitt, régi termek,

Te ötvenéves drága iskola,

Ma minden régi híved újra gyermek,

S köszönt, mint kisdiák friss sora,

Ma összegyűltünk e szelíd szigetre,

Melynek vihar nem ronthatja falát,

Ma összebújunk szépen szívedre,

Mint anya szívére a kis család.

(Tóth Árpád)

A második évkönyvünket tartja most a kezében, melyet alapításunk 50. évfordulójára jelentettünk meg. Az elmúlt fél évszázad a történelemben rövid intervallum, az iskola életében mégis hosszú. Ezen idő alatt rendkívül sok esemény, reform történt. A szakmai változások az 1989-es rendszerváltásig a minisztériumok utasítására változtak, az utóbbi évtizedben viszont az iskola nevelőtestületének belső fejlesztő munkája eredményeként alakultak. Ennek a minden területre kiterjedő innovációnak köszönhető, hogy a „Székács" hírneve növekedett, az itt végzett munka hatékonysága nőtt, képzésünk rugalmasan alkalmazkodott a gyorsan változó körülményekhez, követelményekhez.

Végzett tanulóink az utóbbi évtizedekben nemcsak a mezőgazdaságban állták meg helyüket, hanem a nemzetgazdaság legkülönbözőbb ágazataiban.

Nagy kihívást jelentett az iskolának és tanulóinak a rendszerváltás. Az országban a termelési szerkezet eltolódott a szolgáltatás irányába, a nagyüzemi mezőgazdaságot felváltotta a családi és vállalkozási alapon működő kisüzem. A technológiai fejlődés sarkallta ipari és mezőgazdasági változás gyökeresen megváltoztatta a munkaszervezeteket, a termelési folyamatokat és a piaci stratégiákat. Országosan a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya 15 %-ról, 8 %-ra esett vissza, amiből következik, hogy kevesebb igény mutatkozott a mezőgazdasági képzés iránt.

Az iskola talpon maradás érdekében a hagyományos, mezőgazdasági szakot is megreformálta, illetve új szakként élelmiszeripari technológus, közgazdász, és napjainkban kereskedelmi képzést indított be. Megkezdte a felkészülést a minőségbiztosítási rendszer akkreditációjára, a mezőgazdasági szak újabb - az európai oktatási rendszerekben alkalmazott - kompetencia alapú, modulrendszerű átalakítására.

Ezeket a fejlesztéseket a tantestület és az iskola dolgozói  felvállalták és a legjobb tudásuk szerint végzik.

Oktatásunknak mind színvonalában, mind hatékonyságában el kell érnie a legfejlettebb országokét, hiszen ez a biztosíték arra, hogy az európai uniós csatlakozás után az oktatásunk megfeleljen az elvárásoknak, folyamatosan alkalmazkodjon a változó munkaerő-piaci kereslethez.

Célunk, hogy az itt képzett tanulók alkalmazható tudást szerezhessenek, ismerjék fel a folyamatos tanulás szükségességét. Tiszteljék hagyományainkat, az elődök által elért eredményeket becsüljék és igyekezzenek az túlszárnyalni.

Vörösmarty szavai szerint: „A múltat tiszteld, s a jelent vele kösd a jövőhöz." Közös együttgondolkodással, munkával tervezzük meg a következő évtizedek korszerű intézményének a feltételét.

A fenti gondolatok jegyében ajánlom szíves figyelmükbe évkönyvünket.

Túri Ignác

  igazgató

Folyt. köv.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 40
Tegnapi: 384
Heti: 2 470
Havi: 9 532
Össz.: 1 274 997

Látogatottság növelés
Oldal: „A múltat tiszteld, s a jelent vele kösd a jövőhöz.”
PRO-SPORT - © 2008 - 2019 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »