PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

BÁCS-KUN SPORT 90

VIII. évfolyam, 1. szám

2003. május 11.

Nánay Auréltól, Zsemberi Imréig

Kilenc évtized fekete-fehérben

A három „túlkoros" esete

Egyenrangú ellenfélként

Kinek ért véget a pályafutása?

Győztünk, mégis vesztettünk!

BKS501.htm

BKS502.htm

BKS503.htm

BKS504.htm

BKS505.htm

BKS506.htm

BKS507.htm

BKS508.htm

BKS509.htm

BKS601.htm

BKS602.htm

BKS701.htm

BKS702.htm

BKS703.htm

BKS704.htm

BKS801.htm

BKS802.htm

BKS901.htm

BKS902.htm

BKS903.htm

90

Nánay Auréltól, Zsemberi Imréig

Kilenc évtized fekete-fehérben

A kör beárul? Bácsalmáson 1913. június elsején alakult meg a település első sportegyesülete Bácsalmási Sport Club (BSC) néven, amelynek harci színe: fekete-fehér. Azonban az Ambill Szálló éttermében elfogadott alapszabály és a megalakulást rögzítő alapító okirat megszületése előtt, 1913. május 11-én pünkösdvasárnap már pályára lépett az új egyesület labdarúgócsapata és hivatalosan ezt a időpontot tekintik a bácsalmási szervezett sportélet megszületésének.

Kultúrcsoport A BSC megalapítása után, az addig csak a Templom téren (a mai Hősök terén) alkalomszerűen űzött sportágakat, főként a focit és az atlétikát, az új egyesületben szervezett keretek között játszhatta a település fiatalsága. Az említett sportágak mellett sokáig kultúrcsoportot is működtetett a BSC. A csoport színvonalas előadásai azon túl, hogy a település lakóinak jó szórakozást nyújtott, a belépőjegyek ellenértéke, a sportrendezvényekből, a tagdíjakból és a lakosság anyagi támogatásaiból befolyt összegekkel együtt, a BSC működtetése során felmerült költségek fedezésére szolgált. Ugyancsak az anyagi feltételek egy részét biztosította, a már említett Ambill Szállóban és a Nemzeti Szállodában, (itt és ma, a Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár működik) megtartott gyakori és sikeres táncmulatságok is. A kiadások fedezetére akkor, ezek a bevételek elégnek is bizonyultak.

A BSC megalakulását követően, a Templom téri sportrendezvények átkerültek a Muity-malom előtti térre. Amíg a malom épülete (a „Taknyos" műintézettel szemben) mind a mai napig áll, az egykori vásár- és sporttér a maga darabka fedett lelátójával (!) az akkori szerepkörében már nem létezik. A területet a Csikériára vezető út (napjainkban Backnang utca), szeli ketté. Az egykori sporttéren egy ABC-áruház, valamint a neve szerint ugyancsak egykori Újvárosi lakótelep áll, a Kosztolányi utca, és Szent János utcáról megközelíthető egykori grófi parkból kihasított, mai sporttelep szomszédságában. Néhány mondattal évtizedeket íveltünk át. A hőskortól, napjainkig gyorsan eljutottunk, ám ami a kettő között volt (van), a sok szép eredmény mellett, a gondoktól sem mentes.

Az egyesület fejlődésének, alig tizenkét hónapos működés után, először a világháború eseményei állták útját. Az a háború, amelyről csak negyedszázad eltelte után derült ki, hogy az első volt. Akkor, amikor újabb világégés, a második tette sokadlagos kérdéssé a sportügyét. Az egyesület többször állt válaszút előtt, a háborús események mellett, főként az egyesület működtetéséhez szükséges anyagi fedezet biztosítása miatt. Mert ami elég volt az indulásnál, arról először a harmincas években derült ki: kevés! Akkor egy egyesüléssel megoldódtak a gondok. Sikerült az egyesület működőképességét fenntartani, de már egy új név alatt. A Bácsalmási Sport Club név pedig ma már csak a történelemírás lapjain létezik. A névváltozás több mint tízszer ismétlődött. Legutóbb 1988-ban, az egyesület alapításának 75. évfordulóján, amikor jelenlegi nevét kapta: Bácsalmás Petőfi Városi Sportegyesület.

Amint a fentiekből kitűnik, a  kilenc évtizedes múltra még az egyesület neve sem tekinthet vissza, bár amiről szó van, az még mindig ugyanaz. A kezdetektől csak a labdarúgó szakosztály működése folyamatos, már az említett szomorú szüneteket leszámítva.

Az NB II. kapujában Amint a magyar labdarúgásban általában, úgy Bácsalmás labdarúgásának történetében, főként színvonalában, egyáltalán nem előnyére váló változások következtek be. Bácsalmás egykor, többek között: Nagykanizsa, Pécs, Kaposvár, Szeged, Kecskemét, sőt Szabadka csapataival szemben is állta a sarat, ám az utóbbi években már a környező települések csapataival szemben sem mehetnek biztosra. Az a „veszély" nem fenyegeti a gárdát, mint történt az elődökkel, hogy egy megyei döntő mérkőzés (ek) után csak azért nem játszhat az NB II-be jutásról dönteni hívatott osztályozón, mert Fortuna Istenasszony nem fogadja kegyeibe a Bácsalmás együttesét. A szerencse a Kecskemét csapata mellé szegődött és az osztályozón is sikerrel vette az akadályt. Ez 1953-ban történt. Mondhatnánk: hagyjuk a „rongylabdás" időket, más korban élünk. Ez, igaz lehet, ám a már említett városok csapatai többnyire eljutottak az NB I-ig, de az NB II-ig egészen biztosan. Bár a Bácsalmás is eljutott a második osztályba, ám azt megyeiként jegyezték.

Változnak az idők! Ma már az is örömmel töltené el a helyi sportvezetőket, és szurkolókat, ha a megyei második osztályban szereplő együttes a tavaszi bajnoki fordulókat követően nem érkezne vissza a kilencven évvel ezelőtti szintre az alapbajnokságba, ami jelenleg a megyei harmadik osztály. Ez az „apró" óhaj pedig abból ered, hogy az előző bajnoki évben bár a csapat a vonal felett végzett az első osztályban, sőt az akkor zajló sportszerűtlen események miatt lefolytatott fegyelmi tárgyalások egyik határozata szerint még a nyolcadik helyen is állt, végül mégis a kieső csapatok közé került... A nyári felkészülés is nagy bizonytalanságban zajlott, hol indul a csapat? Továbbá, az új sportvezetés is az átigazolási időszak vége előtt néhány nappal került megválasztásra, amikor már a helyi fiatalok jelentős része a szomszédos települések csapataihoz igazolt. Ilyen előjelekkel, természetesen nem várható csoda, ám az mégis meglepett mindenkit, hogy a hetedik fordulóig mindössze egy árva pontot sikerült szerezni. Ekkor Zsivanov Ferenc edző felajánlotta lemondását, amit az elnökség elfogadott és Narancsik Mátét bízta meg a csapat irányításával. A további nyolc mérkőzésen, bár voltak biztató jelek, de továbbra sem úgy ment a játék, mint azt a célkitűzésben meghatározták. A szezon végére egy győzelemmel kivívott további három ponttal gazdagodott a PVSE, ám a négy pont is csak az utolsó helyezéshez volt elegendő. A szezon végére az is kiderült: a játékosok zöme, bár dicséretes, ahogy a sanyarú helyzetbe került együttes rendelkezésére álltak, játéktudás-ban sajnos nem tudták felvenni a versenyt. Narancsik Máté, csak Jaszenovics és Páncsics játékát dicsérte maradéktalanul. A fentiek után talán senkit nem lep meg, hogyan és mivel készül a patinás múltú PVSE az alapítás kilencvenedik évfordulójának ünneplésére.

- Az őszi gyenge szereplést szeretnénk feledtetni, célunk a biztos bennmaradás. - válaszol Narancsik Máté - Ehhez az edzéseken elvégzett munka és a télen visszaigazolt játékosok (Barna Jenő, Kővári Ákos, Zsemberi Imre, Száhl Imre, Párczen Zoltán, Kovács Attila és Szem János) nyújtanak garanciát. A felkészülést január 3-án kezdtük és reméljük, hogy a tavaszi rajtig összeáll az a csapat, amely képes lesz a bennmaradást kiharcolni. Csak köszönettel tartozunk a város és az egyesület vezetésének a számunkra nyújtott segítségért.

Bácsalmáson, még nem adták fel. Bíznak a másodosztályú tagság meghosszabbításában, és ahogy Krisztin Mátyás, elnök mondja, lesz ünnepi rendezvény is, talán a Ferencváros vendégjátékával."

(Részlet Az ezredvég sportja, kiadványból)

90

Bácsalmás - Érsekcsanád 0-1 (0-0)

A három „túlkoros" esete

2003. március 16., 17. forduló. Bácsalmás 313 néző. Vezette: Kriskovics. Salamon, Márton. Bácsalmás: Zsemberi - Varga, Száhl, Szemán, Barna, Párczen, Szem (Nyitrai 80.'), Kővári, Páncsics (Berényi 65.'), Mándity, Kovács. Edző: Narancsik Máté. Érsekcsanád: Kámán - Kiss S., Morvai, Pencz, Kiss E., Koszorús, Bor (Kenyeres 88.'), Kiss D., Evanics, Kazinczi, Pauk (Gyurkity 72.'). Edző: Barákovics István. Gólszerző: Evanics 77. perc. Kitűntek: Zsemberi, Kővári illetve Pencz, Evanics, Kiss Ervin. Sárga lap: Barna illetve Koszorús, Pencz. Ifjúsági eredmény: Bácsalmás - Érsekcsanád 2-1.

Napsütéses időben lejátszott mérkőzésen kiegyenlített játék zajlott a jó talajú pályán. A kidolgozott helyzeteket rendre elhibázták a csapatok, vagy a kapusok tették ártalmatlanná. Kivéve a 77. percet, amikor Evanics kapott remek átadást, majd kapura törve 14 méterről a bal alsó sarokba lőtte a vendégek vezető, egyben győzelmét, jelentő találatát.

A három „túlkoros" (Evanics, Morvai, Pencz) játékossal pályára lépő vendégek ellen egyszer hibázott a védelmünk és a tavaszi első mérkőzésen ez megakadályozta a pontszerzést, bár végig egyenrangú ellenfél volt a PVSE.

Kiskunhalas - Bácsalmás 1-2 (1-0)

Bodrogi fejeseivel győztünk Kiskunhalas, 2003. március 22., 18. forduló. Az első félidőben a hazai csapat szerezte meg a vezetést, majd a második félidőben Bodrogi Tamás két fejes góljával megfordítottuk a mérkőzés állását.

90

Bácsalmás - Fajsz 4-2 (1-1)

Négy parádés gól az őszi kilencért

Száhl, gólöröm helyett kiállítás Bácsalmás, 250 néző. Vezette: Tóth, Szabó, Papp. Bácsalmás: Zsemberi - Varga, Száhl, Szemán (Nagy 88.'), Barna, Kovács, Párczen, Páncsics (Nincsevics 83.'), Szem (Berényi 70.'), Kővári, Mándity. Edző: Narancsik Máté. Fajsz: Virágh - Lavkó, Veres, Mihalik Zs., Szász, Palenyik, Tanyó, Anisity, Kékesi (Mihalik I. 60.'), Szabó, Bitmann. Edző: Veres Sándor. Gólszerző: Száhl 2, Mándity, Kovács illetve, Szabó, Mihalik I. Kitűnt: a PVSE csapata, különösen Mándity, Barna, Kovács illetve Szász. Sárga lap: Barna, illetve Lavkó, Veres. Kiállítás: Száhl 63.'.

A vendégek kezdték a mérkőzést, ám a 4. percben a hazai csapat jutott vezetéshez. Kovács jobb oldalról beívelt labdájára, Száhl emelkedett a legmagasabbra, jó ütemben és 6 méterről a kapu jobb oldalába fejelte a labdát: 1-0. A 21. percben a pályaördöge tréfálta meg Zsemberit, és juttatta egyenlítéshez a Fajsz csapatát. Szabó cselezgetett a tizenhatos előtt, majd laposan kapura lőtt. A bal alsó sarokra tartó labda, a vetődő Zsemberi előtt, egy fűcsomón felpattanva, a kapuba landolt: 1-1. A 25. percben Mándity cselezte ki a teljes vendég védelmet, majd a jobb összekötő helyéről, 14 méterről a felső lécet találta telibe. A 38. percben Zsemberi mentett bravúrosan. A bal felső sarokra tartó fejest szögletre tolta.

Az első félidőben egyenlőerők küzdelme zajlott a pályán, amely közben a kapuk alig forogtak veszélyben.

A II. félidőben a PVSE került mezőnyfölénybe, és tetszetős játékkal, nem különben szép gólokkal szórakoztatta közönségét. Az 54. percben Párczen a jobb oldalon rázta le a védőket, majd laposan, a kapu elé lőtte a labdát. Mándity pedig, a forduló gólját, - háttal a kapunak jobb lábbal, sarokkal - a kapu jobb oldalába helyezte: 2-1. A 63. percben baloldali szabadrúgást végezhetett el a PVSE. A kapu elé ívelt labdára ismét Száhl érkezett menetrendszerűen és a labdát a léc alá fejelte: 3-1. A gól utáni esemény után viszont, úgy tűnt elszá(h)llt a PVSE győzelmi esélye. A fejest követően földre huppanó Száhlt egy rázuhanó védő késleltette a gólörömben, ezért Száhl szabadulni akart terhétől és eközben véletlenül el találta a rajta pihenő vendégvédőt. A gólöröm helyett, pedig villant a piros lap, a csapat egyik legjobbját a bíró kiállította. A kiállítás miatt emberhátrányba került PVSE nem állt be védekezni, sőt csak a támadójáték erőltetése jelenthette számára, azt hogy a söprögető hiányát ne érezze meg a csapat. A legjobb védekezés a támadás jelszóval egymás után vezették a jobbnál jobb akciókat és erőfeszítéseiket ismét siker koronázta. A 68. percben a tizenhatos előtt Kovács kapott jó indítást. Két védő között kapura tört, majd a kimozduló Virágh felett, 16 méterről a kapuba emelte a labdát: 4-1. Öt perccel a mérkőzés vége előtt a csereként beállt Mihalik István állította be a végeredményt. A jobb oldalról beadott labdát a bal alsó sarokba helyezte: 4-2.

A PVSE győzelme, a látottak alapján teljesen megérdemelt és csak most sajnálhatja igazán, hogy a három „túlkoros" játékost (Evanics Zoltán, Morvai Tamás, Pencz László) szerepeltető Érsekcsanád ellen nem sikerült a pontot szerezni. (3080)

Száhl, Bodrogi és Barna nélkül, „pontvesztés" a bajnok otthonában

Soltvadkert - Bácsalmás 1-0 (0 -0)

Soltvadkert A leendő bajnok otthonában nem számíthattunk valami fényes eredményre, különösen úgy, hogy Száhl, Bodrogi és Barna nélkül léptünk pályára. Így utólag viszont sajnálhatjuk, hogy nem sikerült legalább egy pontot szerezni. A tartalékos PVSE egyenrangú ellenfélként játszotta végig a mérkőzést és Kovács révén egy tizenegyest is elhibáztunk. Kelebia ellen Száhl és Barna már játszhat, ezen a mérkőzésen letöltötték egyhetes eltiltásukat, ám Bodrogi sérülése miatt, csak valamikor májusban léphet ismét pályára.

90

Bácsalmás - Jánoshalma 2-2 (1-1)

Kinek ért véget a pályafutása?

Bácsalmás. A megyei II. osztályban átmenetileg sereghajtó együttes, a megyei I. osztályban 7. Jánoshalmát fogadta a Magyar Köztársaság Kupa megyei selejtező újabb fordulójában. Nem kis nosztalgiával fogadták ezt a hírt Bácsalmáson a régi szép időkre emlékezve. Ismét megyei I. osztályú csapatot láthattak hazai pályán.

Aztán, a mérkőzés előtt, némi üröm került az örömbe. A vendégek, mindenáron óvni akartak két hazai játékos szerepeltetése miatt, akiket az elmúlt heti bajnoki mérkőzésen történt kiállítás, illetve az említett mérkőzésen begyűjtött harmadik sárga lap miatt bajnoki mérkőzéstől eltiltottak. Óvási szándékuk érthetetlen volt, hisz kupamérkőzésen ettől függetlenül szerepelhetnek. Az pedig, hogy a bajnoki mérkőzésen szerzett eltiltást csak bajnoki mérkőzésen lehet letölteni, azt 1998 ősze, a Tompa kontra Szövetség precedenseset óta tudható, amikor ezt a szabályt egyértelművé tették.

Ha óvni akar a JSE, ám tegye, mondták a szabályt ismerők és ennek ellenére a mérkőzés elkezdődött. Aztán akik egyéb ok miatt lekésték a kezdési időt, két gólról is lemaradtak. Az egyiket Mándity a másikat a jánoshalmi Tóth szerezte. Ezzel a mérkőzés első félideje 1-1-es eredménnyel végződött. A szünet után, Mándity Róbert önzetlenül tálalt Kovács Attilához, aki az alkalommal élve, 2-1-re módosította az eredményt, majd Szabó Kornél gólkirály egyenlített, büntetőből: 2-2. A második félidőben már nagyon akart a JSE és az addig alkalmazottal szemben, egy másik taktikára váltott. Állócenteresre - értsd lesen állóra, ami az asszisztenst, az erre a mérkőzésre eső szerény javadalmazásával ellentétesen, megnövekedett munkára kárhoztatott. A partjelző becsületére legyen mondva, a rázúduló vendégreklamációk ellenére, mindegyik lesállást, zászlajának határozott emelésével jelezte a vezetőbírónak.

Így érkezett el a 90. perc vége is, azzal a 2-2-es eredménnyel, ami a PVSE továbbjutását jelentette. Normális esetben, a mérkőzéssel együtt a krónika itt véget ér, ám nem így történt. A mérkőzés lefújását követően, a játékvezetők levonulását váratlan incidens zavarta meg. A vendégek edzője, a szerinte rosszul ténykedő asszisztenshez lépett, letépte a Játékvezetői Testület hivatalos emblémáját, majd a „Te ezt nem érdemled meg, Te szemét. Majd megmutatom neked, hogy többet nem fogsz mérkőzéseken közreműködni!" szavak kíséretében, az emblémát a földhöz vágta, amit Rigó Mihály főrendező emelt föl a földről.

Nos, a mérkőzésen történtekkel kapcsolatban egyet bizonyosan megállapíthatunk: Bácsalmás csapata egyenrangú ellenfélnek bizonyult első osztályú ellenfelével szemben. A kupaszabályoknak köszönhetően pedig továbbjutott a harmadik fordulóba. Az pedig, hogy a munkáját jól ellátó asszisztens, avagy a tettlegességet elkövető edző közül kinek a pályafutása ért véget Bácsalmáson, az a fegyelmi tárgyaláson fog majd eldőlni.

Ítélethirdetés után Az már a mérkőzés után is nyilvánvaló volt, hogy Márton János asszisztensnek csak, azért mert a ráháruló feladatának maradéktalanul eleget tett, nem érhet véget a pályafutása Bácsalmáson. Az viszont érdekesebb, hogy a fegyelmi tárgyaláson a vétkes edző csupán csak egy hónapos eltiltásban részesült.! Ez, azokat az eset után elhangzott véleményeket igazolják, amelyek szerint a jánoshalmi tréner semmi komoly büntetést nem fog kapni. Sajnos igazuk lett!

Magyar Kupa megyei harmadik selejtező forduló Gara - Bácsalmás 1-1 A döntetlen eredménnyel a Gara együttese került a negyedik fordulóba, a Bácsalmás csapata a továbbiakban a bajnoki mérkőzésekre koncentrálhat, ahol - Kelebia után - Bácsborsód következik.

90

Bácsalmás - Kelebia 0-0

Egyenrangú ellenfélként a második helyezett ellen

Bácsalmás, 300 néző. Vezette: Lencsés, Farkas, Sánta. Bácsalmás: Zsemberi - Varga, Páncsics (Berényi 35.'), Száhl, Szemán, Barna, Kovács, Párczen, Mándity, Szem, Kővári. Edző: Narancsik Máté. Kelebia: Kollár - Rudics (Rasztik 75.'), Rencsár, Bozsákovics, Ürmös, Bögre, Kollár, Fődi, Andróczki, Tartott, Enyedi. Edző: Kószó László. Sárga lap: Párczen, Barna, Varga illetve Rudics, Enyedi. Kitűnt: Zsemberi, Varga, Barna, Kővári illetve Bozsákovics, Bögre, Fődi, Tartott. Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás - Kelebia 0-0.

Bár a vendégek vezették az első veszélyes támadást a 4. percben, - Bögre, Fődi akció végén Zsemberi védett - a folytatásban a PVSE került mezőnyfölénybe. A 6. percben Párczen játszotta meg Szem Róbertet, aki a bal alsó sarokba lőtte a labdát, aminek egy szépséghibája volt: lesállás előzte meg. A 14. percben a PVSE jutott szabadrúgáshoz a jobb oldalon. A kapu elé ívelt labdára Száhl érkezett senkitől sem zavarva, ám a jól bevált fejjátéka helyett, ezúttal lábbal akarta a játékszert a kapuba helyezni, így viszont sikertelenül. A 17. percben Rudics lövésszerű beadása suhant át a hazai kapu előtt, amiről a vendégtámadók lemaradtak. A 25. percben Szem végezhetett el szabadrúgást a kaputól 20 méterre. A lövése elsőre a sorfalról lepattant, majd az ismétlés után a labda egy védőn megpattanva Kollár kezei között landolt. A 30. percben Rudics, Kovács ellen elkövetett szabálytalansága miatt kapott sárga lapot. A 35. percben kényszerű cserét hajtott végre a PVSE: a sérüléssel bajlódó Páncsics helyett Berényi lépett pályára.

A szünet után kiegyenlített játék zajlott a pályán, amikor az 53. percben Enyedi részesült sárgalapos figyelmeztetésben, amiért felrúgta Párczent. Négy perccel később Mándity jobb oldalról lőtte kapu elé a labdát, azonban Kollár kapus az ötösön kivetődve mentett a labdára rajtoló Berényi elől. A 61. percben Bögre szögletből beívelt labdáját Fődi fejelte kapura, amit Zsemberi bravúrosan, lábbal hárított. A 62. percben a védők mögé ívelt labdára Mándity érkezett szélvész gyorsasággal, ám Kollár a kapuját elhagyva, egy ütemmel megelőzte és az oldalvonalon túlra vágta a labdát.

A mérkőzés utolsó harmadában a Kószó-csapat is nagyobb elánnal vetette magát a küzdelembe és ekkor a hazai csapatnak is többet kellett foglalkozni a védőjátékkal. Ebből kifolyólag előbb Párczen, majd a hajrá perceiben Barna és Varga is begyűjtött 1-1 sárga lapot. A 75. percben Bögre jobb oldali beadását követően Andróczkihoz került a labda, de Zsemberi remek vetődéssel „leszedte" a lábáról. Egy perc múlva a balról belőtt labda gurult keresztbe Zsemberi kapuja előtt, de a vendégek öt méterről sem tudták értékesíteni. A 78. percben Fődi cselezgetett a hazai térfél közepén majd, 25 méterről óriási lövést eresztett meg a kapura. A léc alá tartó labdát Zsemberi bravúrosan öklözte szögletre. A 80. percben Párczen, Szem akció végén Berényi 7 méterről, középről a kapu mellé pörgette a labdát. A hajrá perceiben ismét a Kelebia került fölénybe, ám a PVSE védelme biztosan állt a lábán. A játékvezetői hármas jól oldotta meg nem túl nehéz feladatát.

Narancsik Máté: - Alakul a csapat. A tavasszal lejátszott mérkőzéseken látottakkal elégedett vagyok, ám jobb helyzet kihasználással, több pontunk is lehetne. A támadójátékunkban és a helyzetek kihasználásában még javulnunk kell, hogy célunkat elérjük. Kószó László: - A gólnélküli döntetlen igazságos.

Bácsborsód - Bácsalmás 0-2

Tovább él a remény Bácsborsód, 2003. április 20., 22. forduló. A két élcsapat ellen mutatott játék és az ezzel elért eredmények alapján már-már papírforma eredmény született Borsodon.

90

Bácsalmás - Kunbaja 1-0 (0-0)

Az élcsapatok ellen már jól megy

Labdarúgás Megyei II. osztály Déli csoport, 23. forduló, 2003. április 27. Bácsalmás, 300 néző. Vezette: Hodován, Hírsch, Tóth. Bácsalmás: Zsemberi - Varga, Száhl, Szemán (Molnár 60.'), Barna, Kovács, Párczen, Berényi, Szem (Nincsevics 88.'), Mándity (Hajdú Gyula 27.'), Kővári. Edző: Narancsik Máté. Kunbaja: Varga J., (Szőke 46.') - Kálmán, Kiss L., Sáfár, Pálosi, Hajdú Balázs, Wettstein, Varga M., (Torma 46.'), Kiss R., Berghoffer (Mohácsi 85.'), Halász (Simon 46.'). Edző: Gálfi Imre. Gólszerző: Szem. Kitűntek: A PVSE csapata, de különösen Zsemberi, Szem, Hajdú Gyula illetve Sáfár, Pálosi, Kiss Róbert. Sárga lap: Szemán illetve Wettstein. Kiállítva: Wettstein második sárga lap.

Sportszerű mérkőzésen győzelmet várok - mondták szinte szóról szóra a csapatok edzői. Gálfi Imre a harmadik hely megtartása, Narancsik Máté az utolsó hely elkerülése miatt tartotta fontosnak a három pont megszerzését.

Nos, az első negyedóra Gálfi Imre vélekedését igazolta. Zsemberi előbb a 13. percben Kiss Róbert balról éles szögből leadott lövését tolta szögletre, majd a 15. percben egyedül kapura törő Wettstein elől szedte fel a labdát látványos vetődéssel a 16-os vonalán belül. A 29. percben Mándity súlyos sérülést szenvedett, amiért Narancsik Máténak ismét korai cserét kellett végrehajtani. Ez utóbbi esemény tovább erősítette a Gálfi-legénység győzelembe vetett hitét. Ám a lélektani előnnyel nem tudtak élni, a félidő gól nélkül ért véget.

Az 50. percben hátrányba került a vendégcsapat, miután Wettstein megkapta második sárga lapját is. Az emberelőny az 58. percben érett góllá majdnem, amikor Kovács baloldalról remekül adott középre, de Berényi 3 méterről kapu fölé emelte a labdát. Ez az akció fújt riadót a vendégjátékosok körében is. Ezt követően, a cserékkel frissített csonka csapat került fölénybe, de veszélyt nem jelentett a PVSE kapujára. Az utolsó 15 percben aztán kidomborodott az emberhátrányban elégetett többlet energia és a PVSE vette át a játékirányítását. A 77. percben Berényi jobb oldali beadását Hajdú Gyula 4 méterről még kapu fölé helyezte, ám két perc múlva Szem Róbert baloldalról, 25 méterre a kaputól elvégzett szabadrúgásból, a kapu jobb alsó sarkába lőtte a vezető, egyben győzelmet jelentő gólt, ami a Bácsalmás előzetes várakozását igazolta.

A PVSE ezzel túl van a bajnokság első három helyezettjén: a listavezető STE otthonában egy elhibázott tizenegyesnek köszönhetően nem sikerült pontot szerezni. Nem így a második Kelebia ellen, ahol gólnélküli döntetlennel kiharcolták az egyik pontot, míg most, a harmadik helyezett Kunbaja ellenében küzdőképességből jelesre vizsgázva sikerült a három pontot Bácsalmáson tartani. A tavasszal eddig lejátszott 7 mérkőzésen 4 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség a mérleg 9-4-és gólkülönbséggel. Az eddig látottak alapján, a PVSE számára van még esély a biztos bentmaradás kiharcolására. Ehhez már csak a hasonszőrű együttesek ellen kell(ene) megismételni az eddig bemutatott eredményes játékot. A Kunbaja együttese pedig Majoros Zsolttal kiegészülve az egyik nagy esélyese lehet, a dobogós helyezések egyikének.

Kecel- Bácsalmás 1-1 (0-1)

Éljen május elseje!? A kiesés szempontjából értékes pontot szerzett a PVSE a május elsejére halasztott tavaszi első mérkőzésen. Bár, a bíró...

Vaskút - Bácsalmás 2-0 (0-0)

Mándity, Bodrogi és Száhl nélkül 2003. május 4., 24. forduló, Vaskút, 200 néző. Vezette: Wittmann, Szabó, Balázs. Bácsalmás: Zsemberi - Varga, Nagy, Szemán, Szem, Kovács, Berényi, Hajdú ((Molnár), Páncsics, Kővári, Párczen. Edző: Narancsik Máté. Gólszerző: Schmiz I. 2. Sárga lap: Horváth illetve Varga. Kitűnt: Csőzik D., Antal, Kiss, Csőzik I. illetve Szem, Párczen. Ifjúsági mérkőzés: Vaskút - Bácsalmás 2-0. A három kulcsjátékosát nélkülöző PVSE csak egy félidőn át tudta tartani a lépést a jobb cserékkel rendelkező Vaskút ellen. Pedig a pontszerzéssel már elmozdulhatott volna az utolsó helyről, megelőzve a Kiskunhalas csapatát.

90

Bácsalmás- Hajós 4-3 (2-2)

Győztünk, mégis vesztettünk!

2003. május 11.,  25. forduló. Bácsalmás, 250 néző. Vezette: Szűcs, Sólya, Vén. Bácsalmás: Zsemberi - Varga, Bodrogi, Száhl, Szemán, Barna, Kovács, Párczen, Berényi (Hajdú 70.'), Szem, Kővári. Edző: Narancsik Máté. Hajós: Huber J., - Stoffer, Ruff, Scherer (Gyűrűsi 70.'), Hepp, Krastek, Kollár (Szeicz 18.'), Pesti, Gyurászovics, Tóth. Edző: Ginál Gábor. Gólszerző: Kovács, Szem 2, Hajdú illetve Pesti, Hepp, Szeicz. Sárga lap: Kovács (7.'), Száhl (41.'), Zsemberi (51.'), Bodrogi (55.') illetve Gyurászovics, (7.'), Hepp (51.') Kiállítás: Barna (71.'), Zsemberi (második sárga lap 87.') illetve Hepp (második sárga lap 52.') Ifjúsági mérkőzés: Bácsalmás - Hajós 10-1 (5-0)

BSC alapításának 90. évfordulóján Bácsalmás első labdarúgó csapata, a BSC, a Hajós elleni mérkőzés időpontjával (május 11.) megegyezően, napra pontosan, 90 évvel ezelőtt Baján lépett először hivatalosan pályára, a BSE csapatának vendégeként. Akkor, bár a BSC lőtte az első gólt, a folytatásban négyszer rezdült meg Nánay Aurél kapujának hálója.

90

Az hamar kiderült, hogy a kilenc évtizeddel ezelőtti események nem ismétlődhetnek meg, nem mintha erre áhítozott volna a hazai publikum. Az viszont nagyon lehűtötte a hazai kedélyeket, hogy a vendégek első támadása a 6. percben, góllal végződött. Tóth kapu elé ívelt labdáját Pesti helyezte a PVSE kapujába: 0-1. Amennyire váratlanul jutott vezetéshez a Hajós együttese, legalább olyan nagy lett a várakozás a folytatást illetően. Az első mérkőzéssel ellentétben talán most a BSC utódja, a PVSE rúgja a négy gólt? Nos továbbra is a széllel támogatott hazai csapat maradt támadásban, ám a 20. percben másodszor is átmerészkedett a vendég együttes a felezővonalon és tovább növelte előnyét. Gyors baloldali támadás végén Hepp éles szögből a bal alsó sarokba lőtte a labdát: 0-2.

A kétgólos hátrányba került PVSE játékosainak nem szegte kedvét a dolgok hátrányos alakulása és a kiesés elkerülése szempontjából fontos három pont megszerzése érdekében nagyobb sebességre kapcsoltak, és kapujukhoz szögezték ellenfelüket. A tetszetős, és lelkes játékuknak a 25. percben érett be a gyümölcse először. Kovács a felezővonalról indulva sorra átjátszotta a hajósi védelem tagjait, majd 16 méterről, középről a jobb alsó sarokba lőtte a szépítő gólt: 1-2. A nagy hazai mezőnyfölényt a 40. percben ismét siker koronázta. Kovács remek indítással szöktette Szem Róbertet, aki néhány csel után 16 méterről a kapu jobb alsó sarkába lőtte a labdát: 2-2. 

A szünet után, bár a Hajóst támogatta a szél, továbbra is a PVSE vezetett veszélyesebb támadásokat, miközben az 52. percben még emberelőnybe is kerültek. Öt perccel Hepp kiállítását követően egy jobb oldali támadás után Szem elé került a labda és Szem nem teketóriázott. 25 méterről bombagólt lőtt a jobb felső sarokba: 3-2!

Az első húsz perc után csak bizakodni lehetett abban, hogy a PVSE megfordítja a vesztésre álló mérkőzés állását, ám a látottak alapján teljesen megérdemelten jutott közelebb a három ponthoz. A 65. percben Párczen beadása csattant egy védő kezén, amiért a bíró tizenegyest ítélt. A büntetőt a mesterhármasra készülő Szem végezte el, ám a jobb alsó sarokra helyezett labdáját Huber szögletre mentette. A kimaradt tizenegyes nem szegte kedvét a hazai csapatnak, továbbra is teljes erőbedobással küzdöttek a fáradtnak tűnő vendégek ellen, amikor a 71. percben Barna keményen, de tisztán szerelte ellenfelét. A bíró meglepetésre szabadrúgást ítélt a Hajós javára. Barna ezt nem éppen szalonképes szavakkal kommentálta, amiért a bíró felmutatta neki a piros lapot. Ennek ellenére, a 75. percben megszületett a negyedik hazai gól is. Kővári balról az egyedül hagyott Hajdúhoz varázsolta a játékszert és Hajdú 7 méterről higgadtan a kapu bal oldalába helyezte: 4-2. A továbbiakban kiegyenlítettebb lett a játék és a 87. percben egy bal oldali beadás után Szeicz a bal alsó sarokba lőtte a labdát: 4-3. Szeiz gyorsan a hóna alá kapta a labdát, ám ez, Zsemberinek nem nyerte el a tetszését és vehemensen vissza akarta szerezni.

Zsemberi tette, aztán ismét rámutatott a gyengepontunkra. A tavasszal már-már minden ellenfelünk ellen győzelemre esélyesen léptünk pályára, ám önmagunkat még ebben a sorsdöntő pillanatokban sem tudtuk legyőzni. Nem tudunk uralkodni vélt vagy valós sérelmeink miatt kialakuló indulatainkon, amely indulatok többnyire a játékvezetőkkel szemben alakul ki. Ennek következtében, óriási hátrányok érik a PVSE csapatát. Most, különösen az utolsó fordulókban nagy szükség lett volna a fegyelmezett játékra.

Mert mi is történt, azt követően, hogy Szeiz felkapta a labdát? Zsemberi vissza akarta szerezni, hogy talán egy kicsit húzza az időt? De minek? Talán két-három perc volt hátra. Ennyit már fél lábon is kibírtunk volna kapott gól nélkül, talán még mi is rúghattunk volna egyet? Ki tudja? A kérdésekre már soha nem tudjuk meg a válaszokat, mert Zsemberi akcióját követően a bíró sárga lapos figyelmeztetésben részesítette, de mivel ezen a mérkőzésen már kapott egyet, ezt követte a piros lap is. Ez mind látható volt. A további események, már csak a jegyzőkönyv alapján „rekonstruálhatók". A kiállítás, még mindig nem lenne tragédia, de a renitens kapus talán nyál túltengésben szenved és talán maga elé köpött egy nagyot, ám rossz irányba állt, így ebből, talán a sok hibával, főszereplővé előrukkolt bíró is kapott. A mérkőzés, itt szakadt félbe... Egy győztes mérkőzést sikerült lenullázni, aminek súlyos következményei lehetnek még. Ráadásul a Kiskunhalas pontot szerzett a Kunbajával szemben, a Dunaszentbenedek pedig legyőzte Bácsbokodot. Mi, ebben a fordulóban pont nélkül, maradtunk...

Bár nincs még minden veszve. Még öt mérkőzés hátra van, azon 15 pont elosztásra vár...

Teljesítmény 25 mérkőzés alapján: felnőttek

Összesen:      25m, 6gy, 3d, 16v, 26-56/-30 = 21 pont,  28 %

Ősz:               15m, 1gy, 1d, 13v, 12-46/-34 =  4 pont,    9 %

Tavasz:           10m, 5gy, 2d,   3v, 14-10/ 10 = 17 pont,  57 %

90

801.1_pvse_felnott_m_ii._2003..jpg

A PVSE felnőtt labdarúgó együttese 2003. tavaszán

Álló sor balról: Narancsik Máté, Rigó Mihály, Barna Jenő, Kovács Attila, Száhl Imre, Kővári Ákos, Nagy Lajos, Zsemberi Imre, Molnár Márió, Mándity Róbert, Bailo Amadou. Alul, balról: Nincsevics Máté, Szem Róbert, Szemán Attila, Párczen Zoltán, Tóth István, Varga Róbert, Páncsics János, Berényi Krisztián.

801.2._pvse_ifjusagi_m_ii._2003..jpg

A PVSE ifjúsági labdarúgó együttese 2003. tavaszán

Álló sor, balról: Narancsik Máté, Hajdú Gyula, Józsa Norbert, Szabó Tamás, Gombor Csaba, Fehér Krisztián, Kubina Krisztián, Ótott Norbert, Erdősi Károly, Varga Zoltán, Józsa Zoltán. Alul, balról: Jaszenovics Zoltán, Szabó Zsolt, Sáfár Tamás, Krix Dániel, Bartuc Attila, Rutterschmidt László, Laczi Imre, Nyitrai Norbert.

90

BÁCS-KUN SPORT

VIII. évfolyam, 1. szám Bácsalmás, 2003. május 11.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 385
Tegnapi: 160
Heti: 545
Havi: 6 542
Össz.: 2 067 882

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport VIII./1. 2003.05.11.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »