PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Balogh Antal

Nagykanizsa minőségi kézilabda-sportjának kialakulása és fejlődése

Gazdász korszak két szakasza

I. Szakasz: 1969-1972.

1969

 (III.) A kézilabdázás nagykanizsai fejlesztésében új korszakot jelentett 1969, amikor a Nagykanizsai Gazdász SE megalakította a férfi csapatát, amelynek edzője Russay Olivér a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum testnevelő tanára lett. Az 1969-ben létrejött csapat gyors sikerét jelzi, hogy 1971-ben az együttes megnyerte a megyei bajnokságot, de akkor még nem sikerült kiharcolni a minőségi osztályba kerülést.

A kezdeti időszakról így összegzett Russay Olivér (aki már a városban kézilabdát oktatott 1951-ben és az Ipari Iskola fiúcsapatával az országos MTH döntőben negyedik helyezést ért el):

1971

 - A felsőfokú intézmény tanulói, sportolói hamar megszerették ezt a gyors, változatos és gólratörő játékot, akik tulajdonképpen a kosárlabdától kerültek át a kézilabdásokhoz. A csapat évről-évről szépen fejlődött. Két második helyezés után 1971-ben lettünk először megyei bajnokok, így részt is vettünk a tatai NB II-es osztályozón, de nem tudtuk kiharcolni a minőségi osztályba kerülést. (9)

A Gazdász sportkörnél 1971-ben alakult meg a női csapat, amely üstökösként tört be a megyei bajnokságba. Uzsoki László edző rendkívül ügyes, ütőképes csapatot kovácsolt a palini tanítványokból és az intézmények-iskolák sportolóiból, akik a megalakulás első évében bronzérmet szereztek.

A kiugró gazdász-sikerek, az intézményi és sportköri vezetés maximális támogatása, kedvező körülmények hatására az 1972-es évet a nagykanizsai minőségi fordulat évének tartották, ahol egyre jobban megfogalmazódott, hogy ki kell harcolni a városnak az NB II-es szereplés lehetőségét.

1972

 A férfi csapatot nem törte le az 1971-es sikertelen osztályozó, sőt Sey László, Szűcs László, Prókay Károly, Szöllősi József, Ferenczi Károly és társaik kettőzött szorgalommal láttak munkához, amelyben részt vett a helyi MÁV NTE-től átigazolt Uzsok Lászlói és Somogyi József, valamint a Zalaszentgrótról érkezett Boros Győző.

A női csapatnál is számottevő változások következtek be, ahol 1972 januárjában a Gazdász játékosa lett Czerbusz Ibolya (Nk. Spartacus), Gaál Jolán (Nk. Vasas Izzó) és Novaszell Katalin (Zalaszentgróti Spartacus).

A játékosokkal foglalkozó edzők kemény, alapos munkát végeztek, a játékosok nagy intenzitással dolgoztak. A csapatok számos lehetőséget kaptak az egész évben, amelyek a megyei bajnokság megnyerése mellett már évközben is a minőségi osztályozóra készültek.

A férfi csapat február elején, Keszthelyen, a Helikon Kupán szerepelt. Az A-csoportban győztes Bakony Vegyész mögött a második helyen végzett s így a harmadik helyért mérkőzött:

Keszthelyi Haladás - Nagykanizsai Gazdász 23 - 16 (13-10)

Február közepén Nagykanizsán, az FMT sportcsarnokában 16 férfi és 5 női csapat szerepelt a Kanizsa Kupa viadalon, ahol a kupavédő NB II-es csapatok ismételtek. (10)

Az élcsoport végeredménye:

Férfiak: 1. Keszthely, 2. Gazdász SE, 3. MÁV NTE 

A döntőben: Keszthely - Gazdász 29-12 (14-6) Jv: Balogh, Komáromi.

Nők: 1. Zalaegerszeg, 2. Gazdász SE I., 3. Gazdász SE II.

A döntőben: Zalaegerszeg - Gazdász I. 9-7 (3-2) Jv: Balogh, ifj. Pintér.

Április 5-én Nagykanizsán, a MÁV NTE pályán férfi MNK mérkőzésen a Keszthelyi Haladás győzött  20-18-ra, a Gazdász ellen, így a vendégek jutottak tovább.

Augusztusban, a megyei bajnokság őszi idénye előtt Zalaegerszegen, a Göcsej Kupán szerepelt a Gazdász SE női csapata, ahol az élcsoport végeredménye így alakult:

1. Gazdász SE, 2. Szombathelyi Pamut, 3. Sárvári Vasas.

Az időközben főiskolai rangra emelt oktatási intézmény, a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Főiskolai Kara Nagykanizsa (1972 szeptemberétől) és annak sportköre, a Nagykanizsai Gazdász SE korszerű bitumenes szabadtéri pályával "gazdagodott", ahol a főiskolai hallgatók és a kézilabdázók is nagyszerű lehetőséget kaptak a sportolásra.

Az új tanévtől, 1972 szeptemberétől tovább erősödött a férfi együttes, amikor megkezdte főiskolai tanulmányait a kapus Kovacsics Miklós, a mezőnyjátékos Fülöp László, Szarvák Sándor, Bugyi János és Fodor Péter.

Októberben, a Gazdász korszerűsített pályáján rendezték meg az 1972/73. évi MNK megyei döntőit amelyen:

Gazdász SE - Zalaegerszegi Vörös Lobogó 11-9 (7-3) Női mérkőzés.

Az NB II-es vendégek  ellen megérdemelten nyertek a Gazdász-lányok.

Gazdász SE - MÁV NTE 20-11 (11-4) Férfimérkőzés

Közben a megyei bajnokságban óriási harcot folytatott a Gazdász férfi csapata a Honvéd Katona SE, Zalaegerszeg gárdájával. Végülis csak jobb gólkülönbséggel sikerült a kanizsai legénységnek a bajnoki címet megszerezni s ezzel az osztályozón való szereplést biztosítani (11):

1. Gazdász SE 30 pont (409-185), 2. Honvéd Katona SE 30 pont (377-236), 3. MÁV NTE 21 pont (310-249).

A gazdász-lányok kitűnően zárták a második megyei bajnoki szereplésüket, ugyanis az 1972-es bajnokság élcsoportja így alakult:

1. Gazdász SE 36 pont (310-69), 2. Zalaegerszegi Kőolaj 30 pont (204-839, 3. Söjtör-Pusztaszentlászló 26 pont (283-126).

A felnőtt csapatok mellett jeleskedtek az ifjúsági együttesek is, hiszen mind a leányoknál, mind a fiúknál a Gazdász SE csapatai nyerték a megyei bajnoki címet. A sportág kanizsai előretörését mutatja az is, hogy a megyei középiskolai bajnokságot a Landler Gimnázium női és a Cserháti Mezőgazdasági Technikum nyerte.

A megyei ifjúsági bajnok Gazdász csapatok október végén a Vépen rendezett Országos Ifjúsági Kupa (OIK) döntőn szerepeltek, melynek végeredménye:

Nők: 1. Gazdász SE 4 pont (32-17), 2. Bp. Spartacus 3 (20-21), 3. Kaposvári Vörös Lobogó 3 (20-29), 4. Savária Cipőgyár Szombathely 2 (17-22).

Az országos döntőbe jutott kanizsai csapat összeállítása: Borda Irén - Czerbusz Ibolya, Novaszell Katalin, Gódor Margit, Ábrahám Zsuzsanna, Weisz Magdolna, Zemán Erzsébet. Csere: Németh Piroska (kapus), Horváth Ibolya, Simon Hajnalka, Herlicska Ibolya, Lebár Irén. Edző: Uzsoki László.

Férfiak: 1. Bp. Elektromos 6 pont, 2. Gazdász SE 4 pont, 3. Csepreg 2 pont, 4. Kaposvári Vasas pont nélkül.

Az ezüstérmes kanizsai csapat összeállítása: Somogyi József - Fodor Péter, Hrebik József, Szűcs László, Fülöp László, Seres Zoltán, Takács Ferenc. Csere: Szegedi Ferenc (kapus), Vokó József, Konkoly, Vlasics, Borsos. Edző: Russay Olivér.

November elején (7-8) rendezték meg az NB II-es női osztályozót, amelynek B-csoportjában (összesen hat csoport volt) szerepeltek az Uzsoki-tanítványok, de a legerősebbnek tartott csoportban csak a második helyet sikerült megszerezni a következő eredményekkel:

Gazdász SE- Vác 15-4 (9-2)

Gazdász SE - Győri Kinizsi 10-16 (4-9) Az NB I-es játékosokkal megerősített győriek megérdemelten nyertek.

Gazdász SE - Szekszárdi ESE 27-4 (15-1)

A B-csoport végeredménye:

1 Győr 6 pont (47-26)

2. Nagykanizsa 4 pont (52-24)

3. Vác 2 pont (21-32)

4. Szekszárd 0 pont (18-56)

Az osztályozón így állt fel a csapat: Borda Irén - Czerbusz Ibolya, Novaszell Katalin, Kaszás Ilona, Ábrahám Zsuzsanna, Gódor Margit, Weisz Magdolna. Csere: Gaál Jolán (k), Zemán Erzsébet, Lebár Irén, Bodor Éva, Herlicska Ibolya, Zsigmond Zsuzsanna. Edző: Uzsoki László. Érdekesség, hogy ebben a csapatban nyolc nagykanizsai, négy zalai és egy fővárosi játékos szerepelt.

A Gazdász férfi csapat november 11-12-én szerepelt a tatai edzőtábor egyik sportcsarnokában az osztályozón, ahol a remek együttes ugyan nagy küzdelemben, de biztosan szerezte meg a csoportgyőzelmet a B-csoportban s ezzel Nagykanizsán elsőként, biztosították az NB II-es szereplést. (14)

Eredmények: Gazdász SE - Bp. Gamma 21-14 (7-9)

Gazdász SE - Szolnoki Olajbányász 17-15 (8-9)

Gazdász SE - Honvéd Tatai Rákóczi 15-13 (7-7)

A tatai osztályozó B-csportjának végeredménye:

1. Gazdász SE Nagykanizsa 6 pont (53-42)

2. Tatai Rákóczi HSE 4 pont (51-40)

3. Bp. Gamma SE 2 pont (57-73)

4. Szolnoki Olajbányász SE pont nélkül (51-57)

A nagy siker részesei: Kovacsics Miklós - Fodor Péter, Szarvák Sándor, Szűcs László, Szöllősi József, Prókay Károly, Hrebik József. Csere: Ferenczi Károly (k), Boros László, Fülöp László, Kerényi Béla, Bugyi János, Kovács János. Edző: Russay Olivér. Ebben a csapatban két zalai játékos volt, az egyik kanizsai. A többi: Szolnok - hat -, Győr-Sopron, Baranya és Veszprém megyei -öt-.

December végén Miskolcon rendezték meg az OIK hatos döntőjét, amelyen remekelt a Gazdász SE ifjúsági csapata, amely az előkelő harmadik helyezést szerezte meg, amellyel bizonyították, hogy az átszervezésre megérett osztályozó rendszer igazi "áldozatai". (15)

A kanizsai lányok eredményei a lebonyolítás sorrendjében:

Gazdász SE - Bp. Vasas SC 10-11 (4-6) Ld: Ábrahám 3, Novaszell, Gódor 2-2.

Gazdász SE - Tatabányai Bányász SE 12-7 (6-4) Ld: Novaszell 4, Gódor, Simon 2-2.

Gazdász SE - Győri Rába ETO 16-12 (10-5) Ld: Novaszell 6, Lebár 3, Czerbusz, Gódor 2-2.

Gazdász SE - Leninvárosi MTK 3-7 (1-5) Ld: Novaszell 2.

Gazdász SE - Kecskeméti TE 15-8 (7-4) Ld: Novaszell, Simon 4-4, Ábrahám 3.

Az Országos Ifjúsági Kupa 1972. évi végeredménye:

1. Bp. Vasas SC 9 pont (60-34)

2. Leninvárosi MTK 7 pont (32-25)

3. Gazdász SE Nagykanizsa 6 pont (56-45)

4. Tatabányai Bányász SE 4 pont (38-42)

5. Győri Rába ETO 2 pont (37-51)

6. Kecskeméti TE 2 pont (34-60)

A remek eredmény még jobb is lehetett volna ám a Vasas-Leninváros mérkőzés döntetlennel zárult. A szép eredményt kiharcoló csapat: Borda Irén - Czerbusz Ibolya, Novaszell Katalin, Gódor Margit, Ábrahám Zsuzsanna, Simon Hajnalka, Weisz Magdolna. Csere: Németh Piroska (k), Lebár Irén, Zemán Erzsébet, Herlicska Ibolya, Korpavári, Horváth Ilona. Edző: Uzsoki László.

A kanizsaiak közül kitűnő teljesítményt nyújtott Novaszell Katalin, Gódor Margit, Simon Hajnalka, Czerbusz Ibolya és Lebár Irén, akik közül Novaszell Katalin tagja lett a magyar ifjúsági válogatottnak.

Folyt.köv (IV.)

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 303
Tegnapi: 393
Heti: 4 185
Havi: 9 619
Össz.: 1 256 671

Látogatottság növelés
Oldal: A Gazdász korszak két szaksza. I. szakasz: 1969-1972.
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »