PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

bsc_-_pvse_harci_szinek_fekete-feher.gif       Leporelló      bsc_-_pvse_harci_szinek_fekete-feher.gif

1997. május 12.,

II. évfolyam, 10. szám

Őszi formában a kézisek

Vásárfia az NB II-ből

Szalai, Száhl hiányzott...

Tizenhétre lapot húznak

A vizsgálat lezárult...

Dráma két percben

Nincs itt mese! Győz, a PVSE!

Bács-Kun Sport II./01. 1997.02.01. Bács-Kun Sport II./02. 1997.02.28.
Bács-Kun Sport II./03. 1997.03.01. Bács-Kun Sport II./04. 1997.03.15.
Bács-Kun Sport II./05. 1997.03.23. Bács-Kun Sport II./06. 1997.03.30.
Bács-Kun Sport II./07. 1997.04.22. Bács-Kun Sport II./08. 1997.04.28.
Bács-Kun Sport II./10. 1997.05.12. Bács-Kun Sport II./10. 1997.05.12.
Bács-Kun Sport II./11. 1997.05.19. Bács-Kun Sport II./12. 1997.05.28.
Bács-Kun Sport II./13. 1997.06.04. Bács-Kun Sport II./14. 1997.06.10.

Őszi formában a női kézisek

Kicsit későn, de ismét az őszi formá­ban lépett pályára a PVSE NB II-ben szereplő női kézilabda csapata Martonvásáron, ahol az őszi erényeket csillogtatva a helyi együttes ellen megszerezte első tavaszi győzelmét. Most sajnálhatják csak igazán, a Tápiószele ellen hazai pályán elhullajtott pontokat.

Martonvásár - Bácsalmás 10-14 (4-5) (6-9)

A női kézilabda megyei bajnokságban Tataháza után Csávolyon is PVSE siker született. Ez egy igazán jól sikerült hétvége volt.

Csávoly - Bácsalmás 12-17 (5-10) (7-7)

A férfi megyei kézilabda bajnokság újabb fordulójában a Kecskeméti Misztrál KC látogatott Bácsalmásra, de a szövegen túl nem kavartak nagy vihart.

Bácsalmás - Kecskemét 25 - 20 

Bácsalmáson az egyesület kötelékében működik hazánk egyik legeredményesebb biliárd klubja, abban a magyar biliárd élet egyik éljátékosa Árpás István, aki az idén tizenhétre szaporította magyar bajnoki címeinek számát. A már Árpás-specialitásnak számító műlökésben és a szabadjátékban, de újabb bajnoki címek is elérhetőek még. A karambolcsapat döntőt játszik és egyéniben Árpás a pentatlonba is érdekelt még a nyolc között.

A megyei I. osztályban Kunszentmiklóson szerepeltek a labdarúgók: a papírformának megfelelően a felnőttek a pontszerzésre is esélyesek voltak, míg az ifjúsági csapat a második helyen tanyázó hazaiak ellen a tisztes helytállás reményében vette fel a küzdelmet. Mindezekkel szemben...

Kunszentmiklós - Bácsalmás 3 - 1 (3-1) (felnőttek)

Kunszentmiklós - Bácsalmás 1 - 0 (ifjúsági)  *****

Vásárfia az NB II-ből

Martonvásár - Bácsalmás 10-14 (4-5) (6-9)

Martonvásár, 150 néző. Vezette: Marton Lőrinc, Rajkai Péter.

PVSE: Tóth Zs. - Neupert 1, Giszinger 3, Tóth Sz. 3, Marián 5, Lukács 1, Patocskai I. 1. Hétméteres/gól: 6/4 illetve 1/1. Kiállítás: 2 perc a Martonvásárból. Az eredmény alakulása: 15.': 1-4, 45.': 8-8, 51.': 8-12.

A most látott védekezéssel, a Tápiószele elleni vereség is elkerülhető lett volna. Az, hogy a csapat sorsa hogyan alakul több tényezőtől függ: sikerül rendezni a sorokat és a szűk játékosállomány minden tagja a hátralévő edzéseken az eddig tapasztaltakkal szemben gyakrabban teszi tiszteletét.

A csontnélküli bentmaradáshoz azonban már így is bravúrokra lenne szükség. A Tompa elleni javunkra írt két ponton túl, (ezzel az összes pontszámunk tizennégyre emelkedik, amely az NB II-ben még soha nem volt ennyi), a bajnokesélyes Budapesti Open elleni hazai mérkőzésen is győzni kellene, na meg az Abony ellen ugyancsak Bácsalmáson... A 18 pont talán már elég lehetne a bentmaradáshoz, de nem biztos. Érd, Újlak, Szolnok és Bácsalmás között az dönt, hogy kinek sikerül több, a papírformát, felborító győzelmet elérni. Olyat, mint a PVSE együttesének, a tervezett Open elleni siker lesz.(?) Reméljük ilyennel az ellenfelek nem, rukkolnak elő. *****

Csávoly - Bácsalmás 12-17 (5-10)

Női megyei bajnokság. Csávoly, 100 néző. Vezette: Vikor Károly, Pelikán László.

PVSE: Tóth Zs. - Neupert 4, Giszinger 4, Tóth Sz., Marián 7, Kerényi, Lukács 1, Csere: Patocskai I. Eredmény alakulása: 1-5, 4-9, 8-11, 8-15

A Bácsalmás és Csávoly csapatainak összecsapásai az idei bajnokságban vendéggyőzelmeket hoztak. Ennek ellenére Fischer Renátának ezeken a mérkőzéseken egyszer sem sikerült győztes csapatban játszani. Az ősszel még Bácsalmás csapatában szereplő játékos a télen visszaigazolt Csávolyra. Kár. A rekkenő hőségben lejátszott mérkőzésen most egy percig sem volt kétséges a PVSE győzelem. Legközelebb a Hercegszántó látogat Bácsalmásra, ahol ismét hazai siker várható. *****

Szalai és Száhl hiányzott...

Kunszentmiklós - Bácsalmás 3-1 (3-1) (0-0)

Kunszentmiklós, 250 néző. Vezette: Király - Némedi, Sörös.

PVSE: Szőke - Borcsik, Káli, Puskás, Martinovics, Onódi (Schneider), Serbanat, Szőcs R., Gombás, Nánási, Hebők. Edző: Szőcs Lázár.

Sajnos, 'Szentmiklós ott volt.. .„Küzdelmes" mérkőzésen nyert a Kunszentmiklós. A hazai csapat szerezte meg a vezetést, amit egy szép akció után Gombás révén még kiegyenlítettek a vendégek, ám a lestaktikájukat nem értékelte a bírói hármas, így a további gólok előtt nyilvánvaló lesről indulhattak a 'szentmiklósi, csatárok. Az ilyen akciók ellen nincs ellenszer...

Szőcs Lázár, a papírforma szerint pontszerzésre is lehetőséget adó mérkőzés előtt: - Nem szeretem az ilyen mérkőzéseket (Szentmiklós előtte kapott ki Lakiteleken), mert ilyenkor nagyon harapnak... Ha nem is „haraptak" a szentmiklósiak, az viszont biztos, hogy bírták a játékvezetők jóindulatát. Az ifjúsági együttes talán csak esélytelenségében bízhatott, ám ez sem hozott sikert a második helyezett szentmilósiak ellen. *****

Tizenhétre még lapot húznak  

Hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendeznek a biliárdsport egyes szakágai. Az egységes Magyar Biliárd Szövetség szárnyai alatt a karambol, a snooker, és a pool játékban illetve ezek változataiban egyre színvonalasabb egyéni és csapatbajnokságok zajlanak. Sőt a magyar biliárdélet elismeréseként egyre több kontinensviadalnak is házi gazdája lehetett már hazánk.

Megyénket, ebben a dinamikusan fejlődő sportágban két egyesület, a poolban a Kecskeméti Fordán BK és a karamboljátékban a Bácsalmási Petőfi VSE versenyzői képviselik. Ez utóbbiak nevéhez tizenöt magyar bajnokságon elért egyéni és csapatarany fűződött eddig. A nemesfémgyűjtésben Árpás István a PVSE, egyben a magyar biliárdélet kiemelkedő egyénisége jár az élen, hiszen az ötször a csapattal elért bajnoki arany mellett tízszer nyerte el a műlökő és a fáskarambol játék egyéni bajnoki címét. Vele beszélgettünk az újidény eredményeiről. Arról, hogyan módosult a bajnoki címek száma az idén?

- Nem panaszkodhatok, hiszen az idén, a szövetség által rendezett bajnokságokon elért helyezéseim alapján versenyben vagyok az év legjobb karambol játékosa címért. Szabadjátékban és műlökésben első, a 47/2-es keretjátékban, a háromfalas karambolban és a triatlonban második, míg a 71/2-es keretjátékban és a falas karambolban a harmadik helyen végeztem. Az viszont fájdalmasan érintett, hogy az olasz-bábus fáskarambolban nem tudtam magam kvalifikálni a nyolcas döntőbe. A sikerszéria azonban még folytatódhat, mert a karambolcsapattal a csoportunkban a PVSE végzett az élen és május 17-18-án, Budapesten a bajnoki címért játszhatunk. Rá egy hétre pedig az egyéni pentatlon magyar bajnokságon veszünk részt. Ez utóbbiakra is úgy készülünk (Renkus Tibor, Győri János, Rovó József, Árpás István),  hogy Bácsalmásra kerüljenek a  bajnoki címek, bár ez nem lesz könnyű.

- Tavaly a karambolcsapattal „csak" a harmadik helyen végeztetek, azaz megszakadt az akkor már öt éve tartó bácsalmási hegemónia. Az idén az Árpás-specialitásnak számító olaszbábus fáskarambolban még a döntőbe sem tudtál bekerülni. Minek köszönhető ez? Ti, a PVSE versenyzői torpantatok meg, vagy az ellenfelek, élükön a feltörekvő ifjúság fejlődött ilyen nagyot és kiegyenlítettebb lett a mezőny?

- Ez utóbbiról van szó. A szövetség által szervezett bemutató útjaimon: Budapesten túl, Tiszaújvárosban, Debrecenben vagy például Túrkevén, már több mint szárnyait próbálgató fiatalokkal találkozhattam. Ilyen Pesten Klamancsek László, Túrkevén Pabar Zoltán, aki a maga 17 évével már méltó ellenfele a felnőtteknek is. A mai fiatalok tudását jól jellemzi a budapesti Bányai Péter karrierje, aki alig kikerülve a junior korosztályból ma már Ausztriában, egy profi klubban szerepel.

Amint Árpás István szavaiból kiderült, a magyar biliárdsport egyre szélesebb bázison nyugszik Az ország keleti részébe is „betört" a színes golyók varázsa. Ezzel együtt a PVSE versenyzői még sokáig ott szeretnének lenni az élvonalban, a feltörekvő ifjú titánok ellenfeleiként. Májusban a tizenhét bajnoki címüket újabb kettővel gyarapíthatják, legalább is erre készülnek. *****

A vizsgálat lezárult. Felejtse el?

Pénzügyi revízió az egyesületben.  Április hónapban képviselő-testületi ülésen tájékozató hangzott el a PVSE elmúlt évi gazdálkodásáról. Erre azon okból kerülhetett sor, hogy az egyesület egyik, a legnagyobb anyagi bázisát a helyi önkormányzat által nyújtott támogatás jelenti.

Az elhangzott tájékoztató kapcsán a vélemények megoszlottak: egy pénzügyi szakember azt nehezményezte, hogy az egyesület anyagi eszközeivel elszámoló beszámoló, csak egy száraz számszaki kimutatás. Továbbá ő volt az, aki az egyesület támogatás fejében betekintést akart nyerni a támogatás felhasználásába. Majd még arra is indítványt tett, hogy eredménytelen tevékenységet ne támogasson az önkormányzat.

A másik képviselő pletykákon alapuló híreszteléseknek adott hangot, mondván, hogy „komor" megjegyzéseket lehet hallani az egyesületről. Hihetetlennek tartották, hogy az utazási költségek olyan irdatlan nagy arányt képviselnek a kiadási rovatban.

A támogatás összegét méltánytalanul soknak találó képviselőket, a sötétben tapogatózókat, a helyi és úgy általában, a sportban járatosabb képviselők felvilágosították a költségek címenkénti nagyságának okáról, valamint a sportolók által elért eredményekről, ami zömében a rendelkezésre álló anyagi eszközökhöz mérten elfogadható. Pillanatnyilag a nehezményezett labdarúgók csak a serdülő és ifjúsági korosztályban tündökölnek.  A felnőttek szekere valóban döcögősen halad, de néhány éven belül itt is megindulhat a fejlődés.

A testületi ülés végül olyan határozatot hozott, hogy a PVSE a gazdálkodásáról egy belső ellenőr helyszíni vizsgálata útján adjon számot.

A vizsgálat május elején megtörtént, és ennek során, szabálytalanságot nem találtak. Ettől függetlenül mégsem mondhatjuk: a vizsgálat lezárult, felejtse el!   Az egyesület vezetése szándékai szerint, a tavaszi idény végén, lemond az egyesületben viselt tisztségekről.

Júliusban az új idényre, új vezetéssel készülhetnek az egyesület sportolói. És még valamit: az új idényben mindazon vállalkozók előtt is megnyílik az út, akik eddig azért nem támogatták a PVSE szakosztályait, mert mint mondták: „ennek" a vezetésnek nem adnak! Most kíváncsian várjuk, hogy most miért nem támogatják majd az egyesületet? *****

Kézilabda, női megyei bajnokság

Bácsalmás - Hercegszántó 18 -11 (11-3) (7-8)

PVSE: Tóth Zs.- Rudics, Giszinger 7, Tóth Sz. 1, Marián 8, Lukács 2, Patocskai I.

Dráma két percben

Bácsalmás - Izsák 1-1 (0-0)

Bácsalmás, 300 néző. Vezette: Farkas. PVSE: Szőke - Borcsik (Ónodi), Káli, Puskás, Száhl, Popov, Serbanat, Szalai, Hebők (Szőcs G.), Gombás, Kővári. Edző: Szőcs Lázár.

Az alsóházi rangadón tiszteletét tette a megyei labdarúgó szövetség főtitkára Czenczik István a mérkőzés tisztaságát megőrizni.

A mérkőzés nagy részében a PVSE játszott mezőnyfölényben, ám a kialakított helyzetek értékesítése (Szalai révén kétszer) nem sikerült.

A 82. percben egy jobb oldalon futó szép támadás végén Gombás tört be a tizenhatoson belülre, ahol a védők szabálytalankodtak. A megítélt büntetőt Káli Lajos végezte el, és a labdát a jobb alsó sarokba lőtte: 1-0.

A mérkőzés nagy részében látottak alapján általános véleményként fogalmazódott meg: amelyik csapat rúg egy gólt, az a mérkőzést is megnyeri. Nos, a gól után hátralévő 8 perc is ezt a véleményt erősítette. Ennek megfelelően a középkezdés után Káli szerelte az egyik izsáki játékost szinte a kezdőkörben, majd a Száhlhoz játszotta a labdát.

Száhl Imi pedig, nagy felszabadító rúgáshoz készülődve úgy rúgott a labda fölé, hogy az zavartalanul folytatta útját a PVSE kapuja felé. A labdára Beck csapott le és a kapuját elhagyó Szőke felett jó 35 méterről ívelte az üresen árválkodó kapuba: 1-1.

A helyzeteket tekintve igazságosabb lett volna a hazai győzelem, de a rossz helyzetkihasználás miatt ismét értékes pontokat vesztett a PVSE. Látszólag Száhl óriási hibája miatt következett be a pontvesztés, ám ez csak látszólagos. Csak a nagy lehetőségeket nézve gólokkal kellett volna nyernie a PVSE együttesének és ebben az esetben a Száhl-baki is csak egy vicces epizódként, vonulhatott volna be a bácsalmási sporttörténelembe.

Kitűntek: Káli, Serbanat illetve Molnár, Kúti, Beck. *****

Bácsalmás - Izsák 6-0 (2-0) (4-0)

Megyei ifjúsági bajnokság PVSE: Takács - Kovács, Török, Smith, Stefanovics, Bögre, Martinovics, Gergely, Páhor, Farkas B., Frindik. Csere: Simity, Farkas Z., Tóth, Bodrogi K. Edző: Kiss Baranyi Sándor. Góllövők: Martinovics 2, Farkas B., Páhor, Gergely, Simity.  

Serdülő bajnokság Bajai csoport

Bácsalmás - Gara 3-1 (0-1) (3-0)

A nyári melegben lejátszott mérkőzés első félidejében a Gara együttese nem ijedt meg neves, élen álló ellenfelétől, és a hazaiakra nézve hideg zuhanyként hatóan megszerezték a vezetést. A PVSE a szünetben is a zuhany mellett döntött, ám most szó szerint: a hideg víztől feléledt hazaiak a második játékrészben átvették az irányítást és három remekbe szabott góllal terhelték meg a korán örülő garaiak kapuját és továbbra is élről, várják a következő fordulót. *****

Nincs itt mese! Győz, a PVSE!

az_ut_vege_5.jpg
 A MEDOSZ SE férfikézilabda-csapata 1983-ban. Álló sor, balról: Prikidánovics János, Vida János, Kerényi Béla, Prókai Károly, Bencsik Gyula. Alsó sor, balról: Varga György, Aranyász István, Gál Gábor, Únyi Márton, Csenger Árpád. *****

voros_arpas_nagy_biliard.png

A PVSE Biliárd Szakosztálya rangos versenyeket rendez. A képen a karambol szakág három hazai kiválósága látható Bácsalmáson a Biliárd Klubban megrendezett magyar bajnokság után. Balról, jobbra: Vörös István (Sopron), Árpás István (Bácsalmás), Nagy Gábor (Zalaegerszeg). *****

Bácsalmás, 1997. május 12.

9. Bács-Kun Sport 1996-2013.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 242
Tegnapi: 160
Heti: 402
Havi: 6 399
Össz.: 2 067 739

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport II./10. 1997.05.12.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »