PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Balogh Antal

Nagykanizsa minőségi kézilabda-sportjának kialakulása és fejlődése

Az Olajbányász SE kézilabdasportja

1977-1986

Az utánpótlás helyzete Nagykanizsán

1970-1986

(X.) A nagykanizsai sajátos körülmények hatására csak az 1970-es évek elejétől, a minőségi kézilabdasport kibontakozásával kezdődött el a legfiatalabbakkal való tervszerű foglalkozás. Ugyanis a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Agronómiai Főiskolai Kar (1979 nyaráig működött) nem tette szükségessé a tizenévesekkel való komoly foglalkozást, hiszen a minőségi csapatok megfelelő feltöltését a felsőfokú intézmény biztosította.

1974

 őszétől az Andejka úti iskola lett az úttörősport bázisa, ahol Uzsoki László tanár erőteljes szakmai munkához látott a fiú vonalon. Az I. Úttörő Teremtornán már 230 pajtás vett részt. A lányoknál Palin, a fiúknál a Tanácsköztársaág téri iskola csapata végzett az élen. Ez a torna teremtett hagyományt az úttörő kézilabdasportnak. (64)

1975

 Az Andrejka úti iskola csapatai 1975-ben már egyre szebb eredményeket értek el, mind az 5-6., mind a 7-8., osztályosok mezőnyében. A városi, megyei szintű versenyeken az Uzsoki-tanítványok sorra aratták a sikereket. (Sneff-, Kilián-, Ady Centenáriumi-, Alba Regia Kupa) Majd az elkövetkező években egyre szebb és veretesebb eredményekkel büszkélkedhettek a kanizsai gyerekek, amelynek első országos sikerként elkönyvelt eredménye az Úttörő Olimpia országos döntőbe kerülés 1978-ban.

1978

 Az Andrejka úti iskola fiú csapata bekerült az Úttörő Olimpia országos döntőjébe Nagykanizsa viszonylatában elsőként, ahol a második helyezést szerezték meg. A sikercsapat: Németh, Bányai - Kozári, Pánczél, Ördögh, Gáspár, Leitmann II., Horváth Cs., Illés, Babati, Riczu. Edző: Uzsoki László.

A kézilabdázásnak az Olajbányász SE-hez történő átcsoportosításával új helyzet alakult ki, ahol 1978 szeptemberétől a rendkívül agilis szakosztályvezetés és egyesületi elnökség megteremtette az utánpótlás-nevelés szervezeti kereteit, új alapokra helyezte az utánpótlást.

Az olajosoknál a szakágvezető Uzsoki László lett, a fiúknál Brenner Árpád, a leányoknál Borsy Péter foglalkozott úttörő szinten. Megindult a sportiskolai korosztályos képzés, amelynek során a fiúknál az Andrejka úti iskola jelentette a bázist, míg a leányoknál tulajdonképpen az iskolákból válogattak.

1979

 A sportiskolai rendszerben dolgozó olajosok kihelyezett tagozataként működtették az úttörő csapatokat s 1979-ben egy újabb országos siker jelzi, hogy jó úton járnak az olajosok. Ugyanis a kihelyezett fiúcsapat, az Andrejka úti ebben az évben ismét bejutott az Úttörő Olimpia országos döntőjébe, ahol a harmadik helyen végzet: Görcsy, Takács - Farkas, Gazdag, Kovács, Rodek, Janzsó, Vidéki, Bognár, Békefi, Boha, Szentes összeállításban. Edző: Brenner Árpád, testnevelő: Klein Ottóné.

1980

 Közben szépen fejlődtek a tehetséges fiatalok, de részükre nem volt biztosítva a rendszeres bajnokság. Ennek megteremtésében dr. Gáspár Ferenc jeleskedett, akinek kezdeményezésére 1980-ban megkezdődött 4-4 serdülő és ifjúsági csapattal a dunántúli bajnokság a fiúk mezőnyében. Ekkor a kanizsai fiatalok végeztek az élen. (65)

1984

 A sportiskolai rendszerben dolgozó úttörő-csapatoknál 1984 tavaszától újabb minőségi váltás következett be. A lányok mezőnyében megkezdte munkáját Uzsoki László, a fiúkkal Brenner Árpád és Marczinka Csaba fogalakozik, akik egy-egy csapatot vezetnek. A bázist most már a Péterfi iskola jelenti, ahol a városi erőket koncentrálták.

1985

 mácius közepén nagyszabású Úttörő Tornát rendeztek Nagykanizsán, az Olajbányász Sportcsarnokban, ahol az olajosok mellett három NB I-es csapat szerepeltette úttörő-együttesét. Ettől kezdve ezt a tornát minden évben megrendezik. Az Úttörő Torna eredményei:

7-8. Osztályos korcsoport

Leányok: 1. Olajbányász SI-Péterfy (Ginál, Tóth, Németh, Szép, Siti, Siklér, Kapitány, Gálos, Molnár, Hajdú, Szabó, Klein, Henrich), 2. Pécsi MSC, 3. Bakony Vegyész, 4. Győri Textiles.

Fiúk: Rába ETO, 2. Veszprémi Építők, 3. Olajbányász SI-Péterfy, 4. Pécsi MSC.

A leányoknál a legjobb mezőnyjátékosnak Német Helga, a fiúknál a legjobb kapusnak Gerencsér Balázs bizonyult a kanizsai játékosok közül.

5-6. Osztályos korcsoport

Leányok: 1. Olajbányász SI-Pétrfy (Kele - Böjti, Sos, Németh, Siti, Szollár, Kötő, Fazekas, Kiss, Markó, Farkas, Czakó, Radics, Hozensteiner), 2. Bakony Vegyész, 3. Győri Textiles, 4. Pécsi MSC.

Fiúk: 1. Olajbányász SI-Péterfy (Kepe- Szabó, Kretz, Fónagy, Felde, Farkas, Tóth, Novinszky, Horváth, Majoros, Papp, Hege, Gábor) 2. Pécsi MSC, 3. Veszprémi Építők, 4. Rába ETO.

A különdíjas kanizsai játékosok: a leányoknál a legjobb kapusnak Kele, a legeredményesebb góllövőnek Németh, a legjobb mezőnyjátékosnak Soós, a fiúknál a legjobb kapusnak Kepe, a gólkirálynak Felde bizonyult.

Az 1985-ben az Úttörő Olimpia megyei döntőjének győztes kanizsai csapatok bejutottak a területi döntőbe, ahol a 12 év átlagéletkorú leány-csapat a harmadik helyen végzett. Edző: Uzsoki László. A fiúk a negyedik helyen végeztek Marczinka Csaba irányításával.

A decemberben Zalaegerszegen rendezett Csarnok Kupa úttörő tornán, 13 leány és 9 fiú csapat részvételével, az Uzsoki-tanítványok biztos győzelmet arattak. A legjobb mezőnyjátékos díját Németh Helga kapta. A fiúk együttese a negyedik helyen végzett. (66)

1986

 januárjában zalai-somogyi csapatok szerepeltek  a Nagykanizsán rendezett Téli Kupán, ahol a leányoknál az Olajbányász SI-Péterfy csapata végzett az élen. Brenner Árpád irányította fiú csapat a második helyen végzett. A kanizsaiak közül tiszteletdíjat kapott Németh Helga, Szabó Adrienn, és Máté Jenő.

Március 8-9-én nagyszabású területi tornát rendeztek Nagykanizsán, NB-s egyesületek részvételével. A torna végeredményei nemenként és korcsoportonként:

Leányok, 7-8. Osztály: 1. Pécsi MSC, 2. Olajbányász SI-Péterfy, 3. Győri Textiles, 4. Veszprém SE.

A döntőben: Olajbányász SI-Péterfy - Pécsi MSC 12-14. A torna legeredményesebb gólszerzője: Siti Beáta.

5-6. Osztály: 1. Olajbányász SI-Péterfy, 2. Győri Textiles, 3. Veszprémi SE, 4. PMSC.

A döntőben: Olajbányász SI-péterfy - Győr 17-4. Ld: Siti 7, Fazekas 4 gól. A torna gólkirálynője Siti Eszter, a legjobb mezőnyjátékos Fazekas lett..

Fiúk, 7-8. Osztály: 1. Veszprémi Építők, 2. Olajbányász SI-Péterfy, 3. Pécsi MSC, 4. Rába ETO.

A döntőben: Olajbányász SI-Péterfy - Veszprém 24-25. Ld: Máté 16 gól. A kanizsai játékosok közül a legjobb kapusnak Szabó, a legjobb mezőnyjátékosnak Máté bozonyult.

5-6. Osztály: 1. Pécsi MSC, ... 4. Olajbányász SI-Péterfi.

Az Úttörő Olimpiára való felkészülés során Rátóton szerepeltek a kanizsai pajtások a Fenyves Kupán. Valamennyi mérkőzésüket biztosan nyerték a kanizsai lányok. A gólkirálynő: Német Helga, a legjobb mezőnyjátékos Hajdú Beáta.

Az Üttörő Olimpia megyei döntőt nyert Olajbányász SI-Péterfy csapatai június elején Tatabányán szerepeltek a területi döntőn. A leányok mezőnyében nagyszerűen szerepeltek a kanizsaiak, pontveszteség nélkül végeztek az élen és bejutottak az országos döntőbe. A fiú-csapat a negyedik helyen végzett.

A XXII. Úttörő Olimpia kézilabda versenyeinek országos döntőjét június közepén Nagykanizsán, az Olajbányász SE bitumenes pályáján bonyolították le, ahol az Olajbányász SI-Péterfy iskola fiatal csapata bronzérmet szerzett a bajnokkal azonos pontszámmal. (67)

A siker részesei: Tóth, Kele - Hajdú, Németh Helga, Szép, Szabó, Siti Beáta, Gálos, Henrich, Molnár, Kötő, Soós. Edző: Uzsoki László, tesnevelő: Rezsek Gyula.

Augusztusban Dorogon, nemzetközi serdülő tornán szerepelt az Olajbányász SI-Péterfy leány-csapat, ahol átütő sikert arattak:

Eredmények: Olajbányász SI - Zlatna (CS) 18-8

- Nasvay (CS) 26-7

- Sturovó (CS) 23-10

- Dorogi AC 20-7

- Csorna 25-6

A dorogi torna győztes csapatának játékosai: Kele, Tóth - Hajdú, Németh Helga, Szabó, Siti Beáta, Henrich, Fazekas, Szép, Kiss, Kötő, Baksa. Edző: Uzsoki László.

Október közepén a legjobb dunántúli úttörő-csapatok részvételével rendeztek Berzencén és Csurgón Őszi Kupa teremtornát, amelyen remekeltek az Olajbányász SI-Péterfy csapatai.

Leányok: 1. Nagykanizsa, Kele - Kiss, Németh Helga, Kötő, Soós, Siti Beáta, Pávlicz. Csere: Böjti, Szollár, Fazekas, Farkas, Czakó összeállításban. Edző: Uzsoki László. A három tiszteletdíjból kettőt a kanizsaiak érdemeltek ki. Németh Helga a legeredményesebb góllövőnek, Kele Gabriella a legjobb kapusnak bizonyult.

A fiúk ugyancsak tornagyőztesként vonulhattak le a pályáról, Szabó - Horváth, Miksó, Majoros, Felde, Fónagy, Kretz. Csere: Kepe (k), Hege, Léder, Mészáros, Gábor összeállításban. Edző: Brenner Árpád. A torna legjobb kapusa címet Szabó Tamás érdemelte ki.

November végén Pécsett szerepelt Felszabadulási Kupa úttörőtornán az Olajbányász SI-Péterfy fiú csapat a Veszprémi ÁÉV, a Pécsi MSC, a Komlói Bányász, a Dunaújvárosi Építők és a Berzence társaságában. A kanizsai csapat végzett az élen. A legjobb kapusnak Szabó Tamást választották.

siti_bea_az_olimpian_2000..jpg

A Nagykanizsán kibontakozott utánpótlás-nevelés eredményességét jelzi, hogy a különböző korosztályos csapatok legjobbjai szép fejlődést értek el az úttörőtől kezdve egészen a közvetlen NB-s csapatok utánpótlásáig. (Úttörők, serdülők, ifjúságiak)

Az utánpótlás egyre szebb fejlődést mutatja, hogy a jelenlegi NB-s csapatok „gerincét" a saját utánpótlás, az „olajos" iskola adja.

Szembetűnő, hogy az NB I/B-be visszakerült női csapat 70 %-át, serdülő és ifjúsági, sajátnevelésű játékosok alkotják, amelyben helyet követel magának a 13 (!) éves Siti Beáta és a 14 (!) éves Németh Helga.

A dél-zalai városban jól tudják, hogy csak a saját utánpótlásra támaszkodva lehet kellő eredményt elérni, ahol nincs más járható út csak az utánpótlással való tervszerű és szervezett foglalkozás, a minőségi csapatok háttér bázisának helyi kialakítása. Megfelelő szervezeti és szakmai munkával, töretlen lendülettel dolgozva, s a kellő városi összefogást kialakítva újból elérhetővé válhat, hogy mind a női, mind a férfi kézilabdasportban kiemelkedő eredményeket érjen el a sportág Nagykanizsán.

Vége! Következik az NB I...

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 46
Tegnapi: 384
Heti: 2 476
Havi: 9 538
Össz.: 1 275 003

Látogatottság növelés
Oldal: Olajbányász SE Utánpótlás helyzete 1970-1986. (X.)
PRO-SPORT - © 2008 - 2019 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »