PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Balogh Antal

Nagykanizsa minőségi kézilabda-sportjának kialakulása és fejlődése

Az Olajbányász SE kézilabdasportja

1977-1986

1981

 (VII.) A bajnokságban az olajosok csapatai az NB II. Nyugati csoportjában szerepeltek. Az egyértelmű cél a bajnokság megnyerése, tehát a visszakerülés az NB I/B-be. A feltételek ehhez mostmár adottak voltak. Az előkészületi és kupamérkőzések közül kiemelkednek a március 21-22-én a MÁV Nagykanizsai TE munkacsarnokában rendezett nemzetközi tornák, amelyeken az olajosok szerezték meg a kupagyőzelmeket.

IV. Olajbányász Kupa női torna eredményei:

Olajbányász SE - Kutina 25-11 (11-5) Ld: Kálóczyné 6, Szöllősiné 5.

- Ajkai Alumínium 32-14 (19-7) Ld: Kálóczyné 13.

- Pécsi MSC 17-15 (8-11) Ld: Kálóczyné 8.

A torna végeredménye: 1. Olajbányász SE 6 pont, 2. PMSC 4 pont, 3. Kutina 2 pont, 4. Ajkai Alumínium pont nélkül. A torna legeredményesebb játékosa címet Kálóczyné érdemelte ki.

VI. Thury Kupa férfi torna eredményei:

Olajbányász SE - Szolnoki Olajbányász 30-18 (16-12) Ld: Prókay 5, Dávid-Szarvák, Marczinka 4-4

- Kutina (YU) 23-16 (14-9) Ld: Szöllősi 6

- Várpalotai Bányász 18-18 (9-11) Ld: Prókay 6, Szöllősi, Varga 4-4

A torna végeredménye: 1. Olajbányász SE 5 pont, 2. Kutina 4 pont, 3. Várpalota 3 pont, 4. Szolnoki Olajbányász pont nélkül.

Március végén, előkészületi női mérkőzésen:

Olajbányász SE - Topolniky (CS) 19-17 (9-7) Nagykanizsa, Olajbányász pálya. Az NB I-es vendégek ellen remekeltek az olajosok. Ld: cséplőné 9, Szöllősiné, Kálóczyné 3-3.

A férfiak Komlón, Felszabadulási Kupán szerepeltek, ahol az NB I/B-s hazaiak mögött a második helyen végeztek. A torna legtechnikásabb játékosának Szöllősi Józsefet választották.

A bajnokság tavaszi idényében, - az előzetes várakozásnak megfelelően, - kitűnően szerepeltek az olajos csapatok. A nők mindössze egy, a férfiak két pontot veszítettek, biztosan szereztek tavaszi elsőséget.

Az őszi idényben is tündököltek a nők, akik már a 19. Fordulóban bajnokságot nyertek, a hátralévő fordulók eredményétől függetlenül. A Simontornya ellen NB II-es csapatként kezdtek és NB I/B-s csapatként vonultak le a pályáról:

Olajbányász SE - Simontornyai BTC 30-7 (16-2) Nagykanizsa, Olajbányász pálya, 400 néző.

Olajbányász SE: Turkalya - Tóth, Szöllősiné, Szlobodáné, Kálóczyné, Cséplőné, Pintér. Csere: Vuk (k), Feketéné, Dávidné, Pávlicz, Orbán. Edző: Cséplő László. Ld: Szöllősiné 12, Kálóczyné 7, Cséplőné 5.

A szülés után visszatért, most már valójában teljes értékű játékosokkal rendelkező nagyszerű csapat kilencpontos előnnyel nyerte a bajnokságot: (44)

1. Olajbányász SE 22, 19-2-1, 40 pont, 91 %

A bajnokság hajrájában veszítették el veretlenségüket a Győri Richards ellen, amikor egy góllal kikaptak. A bajnokcsapat: Turkalya - Pávlicz, Szöllősiné, Feketéné, Kálóczyné, Cséplőné, Dávidné. Csere: Dergez, Vuk Kapusok, Szlobodáné, Orbán, Miszori, Pintér, Keresztes, Tóth.

Gólkirálynő: Cséplőné 142 góllal. Szöllősiné 120, Kálóczyné 113 gólt lőtt. A bajnokságban kitűnt: Turkalya, Cséplőné, Szöllősiné, Kálóczyné.

A férfi gárda őszi menetelése nem volt könnyű, hiszen a bajnoki címért nagy harcot folytattak a rivális Tapolcai Bauxitbányász csapatával a hajráidőszak előtt kétpontos előnyük volt az olajosoknak, majd sikerrel vették a befejező szakaszt is és végül négypontos előnnyel nyerték az aranyérmet s újra NB I/B-sek lettek. (45)

olajbanyasz_1981..jpg

1. Olajbányász SE 22, 19-0-3, 38 pont, 86 %

A bajnokcsapat: Kálóczy László - Varga József, Marczinka Csaba, Szöllősi József, Dávid Sándor, Prókay Károly, Sári Zoltán. Csere: Németh Gábor, Leitmann I. János kapusok, Benkő János, Cséplő László, Katona Tibor, Rádin Milutin, Kosztolánczi Zsolt, Pánczél Csaba, Urbán, Zelovich Nándor.

A góllövőlista élcsoportja: Varga 164, Szöllősi 133, Prókay 112 góllal. A bajnokság során kitűnt: Kálóczy, Varga, Szöllősi, Prókay, Dávid.

A bajnokság mellett a fiúk több mérkőzésen is szerepeltek. Szeptember 16-án a magyar férfi felnőtt válogatott Zalaegerszegen, a városi sportcsarnokban vendégszerepelt a területi válogatott ellen (41-21). Az előmérkőzésen a kanizsaiak az NB I-es Veszprémi Építők ellen játszottak és nyertek:

Olajbányász SE - Veszprémi Építők 39-37. Zalaegerszeg.

Olajbányász SE: Németh - Varga, Szöllősi, Katona, Dávid, Prókay, Sári. Csere: Görcsy (k), Marczinka, Rádin, Benkő, Zelovich. Ld: Varga 12, Szöllősi 10.

Október közepén a többszörös magyar bajnok Bp. Honvéd a dél-zalai városban szerepelt barátságos mérkőzésen:

Olajbányász SE - Bp. Honvéd 30-30 (19-17) Olajbányász pálya, 600 néző.

Olajbányász SE: Kálóczy - Varga 6, Dávid 3, Szöllősi 7, Marczinka 1, Prókay 7, Sári 3. Csere: Németh (k), Benkő, Katona 2, Zelovich, Rádin 1. Edző: Uzsoki László.

Bp. Honvéd: Kárpáti - Somogyi 3, Illés 3, Cseri 3, Iványi 1, Nagy 5, Szabó 8. Csere: Ferenczi 2, Urbán 5, Dankó, Varsadán. Edző: Kovács László.

A remek mérkőzésen az utolsó percben egyenlített a Kovács Pétert nélkülöző magyar bajnok.

Az 1981/82. évi MNK-ban az olajosok biztosan vették az akadályokat, sorra nyertek, majd az NB I/B-s csapatok ellen a következő eredményeket érték el:

Olajbányász SE - Várpalotai Bányász 23-23 (13-11) Nagykanizsa, férfimérkőzés.

A listavezető vendégek az utolsó percben egyenlítettek.

Olajbányász SE - KÉV Metró 19-17 (9-6) Nagykanizsa, női mérkőzés.

Október 22-én Nagykanizsán, már NB I-es csapatok ellen küzdöttek a legjobb tizenkettőbe kerülésért:

Olajbányász SE - BHG SE 19-16 (8-10) Olajbányász pálya, 400 néző. Vezette: Gőzsy, Völgyi. Női mérkőzés.

Olajbányász SE: Turkalya - Pávlicz, Szöllősiné, Feketéné, Kálóczyné, Cséplőné, dávidné. Csere: Dergez (k), Szlobodáné, Pintér. Edző: Cséplő László.

Változatos, színvonalas mérkőzés. A II. Félidőben ellenállhatatlanul játszottak a kiváló nyújtó olajosok. Ld: Szöllősiné 10, cséplőné 5. Kitűntek: Szöllősiné (a mezőny legjobbja), Turkalya, Feketéné, Cséplőné illetve Jeles, Tovbesz.

Olajbányász SE - Rába ETO 29-25 (13-12) Olajbányász pálya, 500 néző. Vezette: Hucker, Hummel. Férfimérkőzés.

Olajbányász SE: Kálóczy - Varga, Marczinka, Dávid, Szöllősi, Prókay, Sári. Csere: Benkő, Zelovich. Edző: Uzsoki László.

Az NB II-es bajnok olajosok meglepő, de teljesen megérdemelt győzelmet arattak. Ld: Prókay 7, Varga, Szöllősi 6-6. Kitűntek: Kálóczy (a mezőny legjobbja), Szöllősi, Varga, Benkő illetve Nyikus, Iváncsik, Kiss.

Október végén a bajnok férfi csapat Ausztriában "túrázott". A Vass Sándor vezette Graz-i AK vendégeként több első osztályú csapat ellen is pályára léptek. Az első "nyugati túra".

November közepén Nagykanizsán, a MÁV NTE munkacsarnokban rendezték meg az Országos Ifjúsági Bajnokság egyik területi döntőjét, amelyen a kanizsai olajos-fiúk az első, a leányok a harmadik helyet szerezték meg. Az országos hatos döntőbe jutott Olajbányász SE fiú csapata Debrecenben küzdött a legjobbak társaságában, ahol a következő összeállításban: Németh, Görcsy kapusok, Peötz, Pánczél, Kosztolánczi, Rodek, Leitmann II., Kozári, Janzsó, Gáspár, Riczu, Horváth, Ördögh - az alábbi eredményeket érték el:

 Olajbányász SE - Debreceni Városi SI 21-18

- Dunaújvárosi Kohász 10-24

- Bp. Honvéd 20-21

- Szegedi Volán 23-23

- Pécsi MSC 30-22

A kanizsai utánpótlás-nevelés újabb elismerése: Németh Gábor és László Andrea tagja lett a magyar ifjúsági válogatottnak.

November végén bensőséges ünnepséget rendezett a sportegyesület elnöksége az NB II-ben bajnokságot nyert női és férfi csapat tiszteletére. A résztvevőket Baranyai István, a sportegyesület ügyvezető elnöke köszöntötte, majd Kovács Zoltán, a szakosztály elnöke számolt be a végzett munkáról.

Ezt követően Tóvízi Sándor, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezet Központi Vezetőségének tagja, a szakmai szakszervezet kultúr-nevelési- és sportosztályának vezetője gratulált a sikerekhez s a sportban kifejtett kiemelkedő munkáért átadta a BDSZ Elnökség dicsérő oklevelét Kovács Zoltánnak, Uzsoki Lászlónak és a csapatkapitány Prókay Károlynak.

Az országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt nevében Urbán Ferenc, a BDSZ OKGT Trösztbizottság sportbizottságának vezetője, a városi vezetés részéről Mózes Pál tanácselnök és Dezső Ferenc, a Városi Testnevelési Sportfelügyelőség vezetője, a bázisszervek nevében Mihályi Ferenc, a KÖGÁZ igazgatóhelyettes és Barta Endre, a KFV vezérigazgató helyettes köszöntötte a bajnokokat, s egyúttal ajándékkal kedveskedtek a játékosoknak.

Az ünnepség végén Fekete Zoltánné csapatkapitány köszönte meg a támogatást és ígéretet tett arra, hogy 1982-ben is úgy dolgozik mind a két csapat, amellyel biztosítható a további NB I/B-s szereplés. (46)

December végén kezdődtek az MNK országos döntői a nők mezőnyében, amelynek B-csoportjában kitűnő NB I-es ellenfelekkel szemben szerepeltek az olajosok oda-visszavágó rendszerben.

Eredmények. Olajbányász Se - Bp. Építők 19-20 (12-10) Nagykanizsa NTE sportcsarnok. A fővárosiak 16-12-ről fordították a maguk javára a mérkőzés eredményét. Ld: Szöllősiné 8, Cséplőné 7 illetve György 8, Baráthné 8.

- Bp. Építők 20-26 (10-11) Budapest. Ld: Cséplőné 9, Szöllősiné 8 illetve Baráthné 6, György, Bartkóné 4-4

- Tatabányai Bányász 16-24 (8-10) Tatabánya. A hajrában húztak el a hazaiak. Ld: Szöllősiné 11 illetve Zsíros 7

- Tatabányai Bányász 13-14 (6-7) Nagykanizsa. A vendégek az utolsó percben lőtt góllal nyertek. Ld: Szöllősiné 6, Cséplőné, Kálóczyné 3-3 illetve Vojvoda 5

- Bp. Vasas SC 13-25 (9-18) Budapest. Ötletesen játszott a többszörös magyar bajnok. Ld: Szöllősiné, Cséplőné 5-5 illetve Gódorné 7, Barna és Gombai 6-6

- Bp. Vasas SC 12-18 (8-10) Nagykanizsa. Az 50. Percben, 15-12 után biztosította be győzelmét a fővárosi csapat. Ld: Szöllősiné 5, Kálóczyné, Dávidné 3-3 illetve Gódorné 7 Gombai 5, Angyal 2. Sterbinszky csak 1 gólt ért el!

Az olajosok a várakozásnak megfelelően a csoportjukban a negyedik helyen végeztek.

Folyt.köv. (VIII.)

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 99
Tegnapi: 546
Heti: 645
Havi: 6 079
Össz.: 1 253 131

Látogatottság növelés
Oldal: Olajbányász SE 1981. (VII.)
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »