PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Balogh Antal

Nagykanizsa minőségi kézilabda-sportjának kialakulása és fejlődése

A Gazdász korszak két szakasza

II. Szakasz: 1973 - 1976.

1973

  (IV.) A Gazdász-csapatok szakmai munkájának irányításában 1973. január közepén változás történt. Az újonc gárda edzője Uzsoki László lett, míg a női csapatnál is új edző, Fekete Zoltán, a főiskola testnevelő tanára lett a szakvezető. Vezetésükkel erőteljes munka vette kezdetét.gazdasz_1973.2.jpg

Közben a főiskola vezetés és a sportköri elnökség, - élén dr. Petrányi István kandidátussal, a főiskola igazgatójával, a nagykanizsai minőségi kézilabdasport megteremtőjével, a Testnevelés és Sport Fejlesztéséért elismerő jelvénnyel kitüntetett kiváló vezetővel, (16) - is "munkához" látott.

Számos helyen eljártak a női csapat érdekében. Agitáltak, érveltek és bizonyítottak, hiszen a fiatal csapat jóval túlnőtte a megyei bajnokság kereteit. Úgy tűnt, hogy mindhiába...

A gazdászok másfél-hónapi kemény felkészülés után (mind két csapat NB II-es szinten dolgozott) részt vettek a márciusban rendezett Kanizsa Kupán. A nők mezőnyében a kirobbanó formában játszó Gazdász szerezte meg a kupagyőzelmet, míg a férfiaknál a Keszthelyi Haladás végzett az élen a Gazdász SE előtt. (17)

Április elején óriási öröm volt Nagykanizsán, a SORS igazságot szolgáltatott. A lányok Fortunával szövetkeztek, akiket a Magyar Kézilabda Szövetség április 3-án besorolt az NB II-be! Ugyanis a Pécsi Vörös Meteor visszalépett az NB II-ből s az így megüresedett helyre az országos szövetség a Gazdász SE csapatát , mint a legjobb hetedik osztályozós együttest sorolta be.

Öt nappal később kezdődött el a küzdelemsorozat az NB II. Nyugati csoportjában, amikor az újoncok hazai környezetben rajtoltak (18):

Gazdász SE - Volán SC 14-11 (6-5) Férfimérkőzés. Gazdász pálya, 150 néző. Vezette: Cseterás, dr. Tóth - zalaegerszegi páros.

Gazdász SE: Kovacsics - Fodor 1, Taskó 2, Csalami 3, Szűcs 4, Bugyi 2, Szöllősi. Csere: Kovács 2, Kerényi.

A Taskóval és Csalamival megerősített újonccsapat végig irányította a játékot és megérdemelten nyerte első NB-s mérkőzését.

Gazdász SE - Bp. Testvériség SE 10-11 (5-6) Női mérkőzés. Gazdász pálya, 200 néző. Vezette: Kassai

Gazdász SE: Borda - Czerbusz, Novaszell 2, Feketéné-Kaszás 2, Gódor 3, Herlicska 1, Weisz. Csere: Németh (k), Simon 2, Zemán.

A fővárosiak az utolsó percben büntetőből lőtt góllal arattak szerencsés győzelmet a megilletődött főiskolások ellen.

Az 1973-as bajnoki évad, az első NB II-es szereplés, várakozás feletti eredményt hozott a 12-12 csapatos mezőnyökben.

A női csapat a gyengébb tavaszi szereplés (5 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség) után szenzációs őszi sorozatot ért el (8 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség) és végül is a Gazdász SE újonc együttese a második (!) helyet szerezte meg az NB II. Nyugati csoportjában, a 32 pontot gyűjtő Szekszárdi Szövetkezeti Spartacus mögött, a következő eredménysorral (19):

2. Gazdász SE 22-13-2-7, 264-203, 28 pont

Fekete Zoltán edző a következő játékosokat szerepeltette kezdő, vagy cserejátékosként: Borda, Gaál, Németh (kapusok), Czerbusz, Novaszell, Simon, Lebár, Gódor, Feketéné, Vén, Weisz, Bodor, Zemán, Krausz, Bartkó, Herlicska, Zsigmond, Horváth I. mezőnyjátékosok.

A kanizsai csapat a kiugróan jó második helyezés mellett azzal is dicsekedhetett, hogy a mezőnyben a legtöbb gólt lőtte, legjobb gólkülönbséget ért el s kiváló átlövőkkel rendelkezett!!!

A játékosok közül kiemelkedett az ifjúsági válogatottban is szereplő Novaszell (gólátlaga 4,35 mérkőzésenként) továbbá Simon, Feketéné, Lebár, Gódor, és borda. Az NB II-es góllövőlistán Novaszell a negyedik helyen végzett.

gazdasz_1973..jpg

A Gazdász SE újonc férfi gárdája meglepően bátran kezdett s igen jól mutatkozott be a tavaszi fordulókban (6 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség). Az őszi idényben ugyan egy kissé megtorpantak (4 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség), de így is terven felül teljesítettek és az ötödik helyet szerezték meg (20):

5. Gazdász SE 22-10-4-8, 368-355, 24 pont

A bajnokság során Uzsoki László edző a következő játékosokat szerepeltette: Kovacsics, Somogyi, Szegedi, Ferenczi (kapusok), Fodor, Taskó, Csalami, Szűcs, Szöllősi, Bugyi, Kovács, Prókay, Boros, Kerényi, Szarvák, Fülöp, Seres, Takács, és az őszi idényre átigazolt Czimmer.

A gólkirály Taskó Imre lett (mérkőzésenkénti gólátlaga: 5,27) aki az NB II-es góllövőlistán, az ötödik helyen végzett.

Az év során játékával kitűnt: Kovacsics, Taskó, Szűcs, Prókay, Szöllősi, Fodor, Csalami.

A bajnoki sorozat mellett a férfiak először indultak el az országos egyetemi-főiskolai bajnokságon. A Nyíregyházán lebonyolított döntőben a kanizsai főiskolásokra épülő Keszthelyi Agrártudományi Egyetem csapata a Testnevelési Főiskola mögött a második helyen végzett. A döntőben:

Keszthely - TFSE 17-20 (9-13) Vezette: Csipkó, Jónyer. Ld: Prókay Károly, Bugyi János 4-4, Szöllősi József, Szűcs László 3-3 illetve Fellegvári Zoltán 10, Zuber Titusz 4. 

Az egyetemi-főiskolai bajnokság végeredménye:

1. Testnevelési Főiskola SE

6 pont

(80-52)

2. Keszthelyi  ATE

4 pont

(78-58)

3. Kilián KFSE

2 pont

(67-86)

4. Szarvasi Főiskola

0 pont

(46-65)

A bajnokság legjobb kapusának Kovacsics Miklóst választották a szakemberek.

A női csapat a bajnokság mellett az MNK-ban jeleskedett és bejutott a legjobb 16 csapat közé. A továbbjutástól az NB I-es Bakony Vegyész, a későbbi kupagyőztes ütötte el a Gazdász SE csapatát.

Az 1973-as eredményeket a szurkolók, olvasók is értékelték, ugyanis Zala megye 1973. Évi legjobb ifjúsági sportolójának Novaszell Katalint választották az olvasók, míg a csapatoknál a harmadik helyet a Gazdász SE női kézilabda csapata érdemelte ki. (21)

1974

 Az idei bajnokságra való felkészülést január első hetében kezdték meg a gazdászcsapatok, melyeknek házatáján több játékos mozgásra is sor került. A női kerettagok: Borda, Gaál, Németh - kapusok, Czerbusz, Novaszell, Vén, Simon, Gódor, Bartkó, Feketéné, Weisz, Lebár, Zemán, Balaton, valamint az átigazolt Hári (Marcali), Baranyai (Veszprémi Faárú), Szabó M., (Nk. Vasas Izzó) - mezőnyjátékosok. Eltávozott: Zsigmond, Krausz, Horváth I., Bander (mind a helyi Vasas Izzó csapatához került)

A férfi kerettagok: Kovacsics, Somogyi - kapusok, Fodor, Taskó, Szűcs, Szöllősi, Prókay, Bugyi, Czimmer, Seres, Kovács, Takács, Fülöp, Hrebik, Kerényi, Borcsik, Papp mezőnyjátékosok. Eltávozott: Csalami és Szarvák.

A bajnokságra való felkészülést elősegítve a csapatok részt vettek a Szombathelyen rendezett "Február 23" Kupa mérkőzéssorozaton.

A női csapat az NB I-es Savária mögött, a második helyen végzett.

A férfiak az NB I/B-s Keszthelyi Haladás mögött szereztek ezüstérmet.

A Főiskola sportcsarnokában bonyolították le a Kanizsa Kupa 1974. évi küzdelmeit.

A hat csapatot számláló női mezőnyben, a gazdász-lányok végeztek az élen.

A tíz férfi együttes vetélkedése után az alábbi sorrend alakult ki az élen:

1. Gazdász SE I., 2. Gazdász SE II., 3. Keszthelyi Haladás.

Az első szabadtéri előkészületi mérkőzésen, 400 néző előtt az alábbi eredmények születtek Kanizsán:

Gazdász SE - Pécsi MSC 22-20 (8-10) Férfimérkőzés. Az NB I-es vendégek ellen remek mérkőzésen nyertek a kanizsaiak. Ld: Bugyi, Szűcs. Taskó 4-4.

Gazdász SE - Pécsi BTC 16-9 (6-6) Női mérkőzés. A két NB II-es csapat közül a kanizsai lányok ennyivel jobbak voltak. Ld: Novaszell, Bartkó 3-3.

Az MNK-ba is bekapcsolódtak a gazdászok. A területi selejtezőben a nők Szombathelyen, a helyi Spartacus ellen 28-15-re nyertek

A férfiak Nagykanizsán az NB I/B-s Székesfehérvári MÁV Előrét verték magabiztosan. A nagy iramú, küzdelmes mérkőzésen a kanizsai főiskolások kitűnő játékkal diadalmaskodtak.

Gazdász SE - MÁV Előre 16-12 (7-7) 250 néző. Vezette: Gőzsy, Völgyi.

Gazdász SE: Kovacsics - Fodor 5, Taskó, Szűcs 3, Czimmer 1, Prókay 5, Bugyi 1. Csere: Somogyi (k), Fülöp, Kerényi 1, Kovács, Takács. 

Kitűntek: Prókay, Fodor, Szűcs és Taskó.

Ezt követően a női csapat lépett pályára az NB I-es Sabaria Cipőgyár ellen. A mérkőzés a vendégek sikerét hozta, így ők jutottak tovább

Gazdász SE - Savária 10-14 (5-8) 200 néző. Vezette: Fellegi, Horváth. Gd: Simon 3, Novaszell, Vén 2-2, Lebár, Feketéné, Bartkó 1-1. Kitűntek: Novaszell, Vén.

Később a férfiak a legjobb 16 közé jutásért léphettek pályára az NB I-es Pécsi MSC ellen Nagykanizsán, 450 néző előtt:

Gazdász SE - Pécsi MSC 15-15 Ld: Szűcs, Taskó 4-4, Czimmer 3, Szöllősi 2.

Ezzel az eredménnyel a Gazdász SE került tovább, az első osztályú Pécs kiesett.

A Pécs elleni döntetlen követően a legjobb nyolc közé kerülésért vívott mérkőzésen az NB I egyik élcsapatát fogadhatta a férfi együttes (22)

Gazdász SE - Elektromos 16-23 (7-12) Ld: Taskó 6, Czimmer 4, Fodor 3 illetve Vass S. 7, Vass K. 6, Griesztel 6. A többszörös magyar bajnok már nehéz feladatnak bizonyult a Gazdász-legénység számára, ám tisztes vereséget szenvedve emelt fővel hagyhatták el a pályát.

A bajnokságban a nők az aranyérem megszerzését tűzték ki célként, de aztán a tavaszi idényben jóval a várakozás alatt szerepeltek: 7 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség volt a mérlegük s ez csak a negyedik helyre volt elegendő.

Közben a főiskolás-lányok Pécsett, az országos egyetemi-főiskolai bajnokságon vigasztalódtak, ahol a KATE Agronómiai Főiskolai Kar (Nagykanizsa) csapata: Borda - Czerbusz, Novaszell, Feketéné, Gódor, Simon, Vén összeállításban aranyérmet szerzett. (23)

Az NB II-es férfi gárda a bajnokságban a dobogós helyek egyikének megszerzését remélte az 1974. évi küzdelemsorozattól. A versenyfutást már tavasszal megkezdték a bajnokaspiráns Várpalotai Bányász csapatával. Az első "félidőben" a gazdász-fiúk még jól tartották magukat, akik a második helyen fejezték be a tavaszi idényt: 8 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség.

Az őszi idény előtt a női csapat-hoz új játékosok érkeztek, mivel megkezdte főiskolai tanulmányait Papp (kapus), Nyerges, Daróczi, és Balogh mezőnyjátékosok. Ugyanakkor eltávozott Gódor és Baranyai. A vezetés gyorsan rendezte a sorokat, melynek eredményeként "feltámadt" a csapat: sorra aratták a győzelmeket és a 15. Fordulóban már átvették a vezetést a bajnoki tabellán, majd az utolsó előtti fordulóban, mint NB I/B-s csapat hagyták el a játékteret, hiszen bajnokságot nyertek. Nagykanizsa első NB I/B-s csapata a Nagykanizsai Gazdász SE női együttese!

A páratlan sikert, a kétévi NB II-es szereplés utáni újabb minőségi osztályba kerülést egyértelműen a kiemelkedő őszi szereplésnek köszönhetik: 9 győzelem, 2 döntetlen. A tavasz négypontos hátrányból a bajnokság végére hárompontos előny lett:

1.

Gazdász SE

22

16

3

3

317

176

35

2.

Győri Richards

22

14

4

4

271

214

32

Az NB II-es mezőny 36 csapata közül a kanizsaiak érték el a legtöbb gólt, a legjobb gólkülönbséget, melyben remekelt: Novaszell, Borda, Simon, Vén, Feketéné, Czerbusz és a tavasszal szerepelt Lebár.

Zala megye első NB I/B-s női csapatát a következő játékosok alkották: Borda (22 szereplés) - Czerbusz (22), Novaszell (21), Feketéné (22), Simon (20), Weisz (20), Vén (22). Csere: Gaál (12), Papp (3) kapusok, Daróczi (11), Gódor (10), Lebár (10), Bartkó (9), Balaton (6), Balogh (5), Nyerges (1), Erdélyi (1). Edző: Fekete Zoltán.

A csapat legjobb góldobói: Novaszell 90 (4,25 gól/mérkőzés), Simon 57, Vén 55, Feketéné 26, Czerbusz 24 gól.

A férfi csapat őszi menetelése a várakozásnak megfelelően alakult: 7 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség a mérleg, de nem tudott lépést tartani a nagyszerű Várpalotai Bányásszal, amely mögött a második helyet szerezte meg az alábbi eredménysorral: 22 mérkőzés, 15 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség, 423-367-es gólkülönbség, 33 pont.

A gazdász-fiúk kiegyensúlyozott, jó teljesítménnyel érték el az eddigi legnagyobb sikerüket, melynek részesei: Kovacsics - Fodor, Czimmer, Taskó, Szűcs, Szöllősi, Bugyi. Csere: Somogyi (k), Prókay, Kovács, Seres, Fülöp, Takács,  Kerényi, Hrebik. Edző: Uzsoki László.

A korszerű kézilabdát, látványos támadójátékot bemutató játékosok közül kitűnt: Kovacsics, Taskó, Bugyi, Czimmer, Szűcs, Szöllősi és Prókay.

A gólkirály Taskó Imre lett 98 góllal (4,66 gól/mérkőzés), a további élcsoport: Szűcs 56, Prókay 55, Bugyi 52, Czimmer 50, Szöllősi 44 gól.

A fiúk a bajnoki szereplés mellett kiemelkedő eredményeket értek el az MNK-ban is.

Az 1974. évi Országos Ifjúsági Kupa egyik területi döntőjének rendezését a sportág vidéki fellegváraként előlépett Nagykanizsa kapta, ahol a Gazdász SE megyei ifjúsági bajnokcsapatai közül a nők kiharcolták a csoportgyőzelmet s második alkalommal jutottak be az OIK országos hatos döntőjébe. Ezt decemberben Kecskeméten rendezték meg, ahol Fekete Zoltánné edző csapata, Németh - Rácz, Novaszell, Weisz, Nyerges, Hári, Balaton, csere: Papp (k), Erdélyi összeállításban kitűnően helytállt s a harmadik helyet szerezték meg. (25)

A bronzérmes kanizsaiak csak a Nagy Mariann (későbbi pályafutása során Gódorné) vezette Csorna csapatától szenvedtek vereséget. Az élcsoport sorrendje:

1. Csorna 10, 2. DVTK 7, 3. Gazdász SE 6 ponttal.

A csapatból kitűnt az ifjúsági válogatott Novaszell Katalin, valamint Nyerges, Weisz és Balaton játéka.

Az 1974-es év végén újabb kitüntetés érte a Gazdász SE NB II-es bajnokságot nyert női csapatát: a Zalai Hírlap olvasói Zala megye legjobb csapatának választották. A csapat mellett olyan segítőtársak jeleskedtek, mint dr. Petrányi István főiskola-igazgató, dr. Kiss Albert, a sportkör elnöke, Vellner Sándor, a női szakosztály vezetője, Szloboda József intéző. (26)

1975

 Az idei bajnoki évben a női csapat újoncként szerepelt az NB I/B-ben, Fekete Zoltán edző irányításával. Az NB II-es férfi csapatnál változás történt az edzői tisztség betöltésében. A lemondott s az utánpótlás-nevelésre "átállt" Uzsoki László helyett, a Kiskunhalasról érkezett Boros László vette át a szakmai munka irányítását. (27)

A női csapatnál a korábban szerepelt játékosok közül Zemán abbahagyta, Lebár sérülés miatt nem vállalta a játékot. Új játékosok: Bátorfalusi és Borosné. Később Bartkó játékára nem tartottak igényt.

A kanizsai minőségi kézilabdasport újabb elismeréseként Nyerges Ágnes és Weisz Magdolna tagja lett a magyar ifjúsági válogatottnak.

Az NB II-es férfiaknál - ahol Pintér János a szakosztályvezető, Nagy István az intéző, - új fiúk: a Kaposvárról érkezett Cséplő, a helyi MÁV NTE csapatától átigazolt Hóbár-testvérek, valamint néhány főiskolás fiatal került a keretbe.

A csapatok jó lehetőséget kaptak a felkészülésre. A férfi csapat Szombathelyen szerepelt a "Február 23" Kupán nyolc együttes társaságában, ahol első helyezést szereztek.

A több versenynapon lebonyolított Kanizsa Kupán, - a főiskola sportcsarnokában - a nőknél az NB I-es Sabaria Cipőgyár együttese a döntőben 13-12-re nyert a Gazdász Se ellen, míg a férfiaknál a következő élcsoport alakult ki:

1. Gazdász SE I., 2. Gazdász SE II., 3. Keszthelyi Haladás.

Az NB I/B-s idénynyitón: (28)

Gazdász SE - Ózdi Kohász 11-17 (8-10) Gazdász pálya, 200 néző.

Gazdász SE: Gaál - Czerbusz 2, Novaszell 5, Daróczi 1, Weisz 1, Simon 1, Bátorfalusi 1. Csere: Borda (k), Borosné, Nyerges.

A gazdász-lányok a bajnokságban gyengén rajtoltak - amiben alaposan "közreműködtek" a sportággal, no és a sikerekkel nem szimpatizálók is - de aztán sikerült megnyugtató módon rendezni az összekuszált sorokat s a csapat a 4. fordulóban, megszerezte az első győzelmet a Győri Textiles ellen 17-12-re, majd jó sorozatot értek el. A tavaszi idény végén, az ötödik helyen végeztek 54,5 %-os teljesítménnyel.

Az NB II-es férfi csapat nagyszerű tavaszi sikereket ért el: 9 győzelem, 2 vereség. Ennek eredményeként a gazdász-fiúk listavezetőként tértek pihenőre.

A főiskolás-csapatok közben, - május közepén - Nyíregyházán vettek részt az országos egyetemi-főiskolai bajnokságon, amelyen a férfiak először nyertek bajnokságot: Somogyi - Kovács, Czimmer, Szűcs, Szöllősi, Takács, Bugyi, csere: Kovacsics (k), Kerényi, Fülöp, Borcsik összeállításban. Edző: Boros László.  A lányok az NB I-es TF mögött a második helyen végeztek.

gazdasz-foiskolai_csapat_godollo_i._1975.jpg

A Gödöllőn rendezett XVIII. Agrársportnapokon (április 22-25.) a Keszthelyi Agrártudámányi Egyetem kanizsai főiskolásokra épülő csapata első helyen végzett. Bajnok a: Kovacsics - Fodor, Szűcs, Bugyi, Szöllősi, Schaffer, Prókay, Takács, Czimmer, Kovács összeállításban. Edző: Boros László. A döntőben:

Keszthelyi ATE - Debreceni ATE 11-7 (5-4)

Az őszi szezon előtt újabb változások történtek a játékosállományokban. A végzett főiskolások, Kovacsics, Bugyi, Kerényi, Kovács, Hrebik eltávoztak, de jöttek az új főiskolás-kézilabdázók: Kálóczy, Orbán, Péter, Szabó és visszatért Szarvák.

A csapat az érdeklődés középpontjába került, amely szeptember 7-én, a nagy rivális Keszthelyi Haladás ellen aratott nagy közönségsikert és győzelmet:

Gazdász SE - Keszthelyi Haladás 25-20 (12-9). Gazdász pálya, 600 néző.

A bajnoki címért vívott versenyfutásban csak az utolsó forduló döntött, amikor látványos játékkal 40-12-re nyertek a BP. Gamma együttese ellen. A férfiak végül is egypontos előnnyel végeztek az élen és felkerültek az NB I/B-be. (29) Ezzel elsőként biztosítottak a városnak második vonalbeli szereplést a férfiak mezőnyében.

A siker részesei: Somogyi - Fodor, Taskó, Szöllősi, Czimmer, Cséplő, Takács. Csere: Kovacsics, Kálóczy (kapusok), Bugyi, Kovács, Prókay, Fülöp, Kerényi, Szűcs, Szarvák, Orbán, Lakatos, Péter, Szabó, Hrebik. Edző: Boros László. Szakosztályvezető: Pintér János.

A góldobólista élcsoportja: Taskó 124 (5,9 gól/mérkőzés), Czimmer 69, Takács 67, Cséplő 48, Fodor 46, Bugyi 42 gól.

Az MNK-ban a Békéscsabai Vízmű csapata nyert a Gazdász SE ellen 32-23-ra és a férfiak elbúcsúztak a legjobb tizenhat közé kerüléstől.

Az NB I/B-s női csapat az őszi idényben a várakozásnak megfelelően szerepelt, amely az első NBI/B-s szereplésekor a hetedik helyen végzett. Fekete Zoltán a következő játékosokat szerepeltette:Borda - Czerbusz, Novaszell, Vén, Weisz, Simon, Bátorfalusi. Csere: Gaál, Papp kapusok, valamint Daróczi, Nyerges, Hári, Balaton, és Borosné. Gólkirálynő: Novaszell lett 96 góllal, míg a további sorrend Simon 43, Bátorfalusi 41, Vén 27 góllal.

A bajnoki helytállás mellett a Gazdász nők kitűntek az MNK küzdelmeiben is, akik a Szekszárdi Bőrfeldolgozó és a Győri Textiles legyőzésével bejutottak az országos tizenkettes döntőbe, amit '76 márciusában rendeznek meg.

Az 1975. Évi teljesítmények alapján a Zalai Hírlap olvasói Zala megye harmadik legjobb csapatának választották a Gazdász SE férfi együttesét (30)

1976

 Az NB I/B-s csapatok a február közepén rendezett I. Thury Kupa mérkőzéssorozaton mutatkoztak be. A rangos mezőnyben négy NB I-es, a '74-ben magyar bajnok Tatabányai Bányász, - a világválogatott Simóval, - a '75-ben magyar bajnok Debreceni Dózsa, Rába ETO, TFSE, valamint négy NB I/B-s, egy NB II-es és egy jugoszláv II. Ligás csapat szerepelt a Főiskola sportcsarnokában.

Férfiak végeredménye: 1. Tatabánya, 2. Debrecen, 3. TFSE, 4. RÁBA ETO, 5. Gazdász SE. A kanizsaiak bravúros győzelmet arattak a Debreceni Dózsa ellen (9-8) Kálóczy pedig a torna legjobb kapusának bizonyult.

Női végeredmény: 1. TFSE, 2. Sabária Cipőgyár, 3. Velezs Mosztár (YU), 4. Gazdász SE.

Március elején fejeződött be Szombathelyen a Safrankó úti sportcsarnokban a "Február 23" Kupa, amelynek női döntőjében:

 Gazdász SE - Sabaria 12-11 (6-6) Ld: Balaton és Bátorfalusi 3-3, Novaszell és Weisz 2-2.

Az 1975/76. Évi MNK döntője két csoportban, 6-6 csapattal, köztük a Gazdász SE női együttesével kezdődött Budapesten és Szolnokon. Az eredmények a lebonyolítás sorrendjében:

Gazdász SE - Ózdi kohász 23-12 (11-6) Ld: Novaszell 7, Bátorfalusi, Weisz 5-5.

- FTC 10-17 (5-6) Ld: Novaszell 6, Feketéné 2.

- Bp. Építők 6-14 (2-8) Ld: Balaton 2.

- Bp. Vasas SC 10-23 (6-12) Ld: Novaszell 5, Balaton 2.

- TFSE 13-18 (7-9) Ld: Bátorfalusi 4, Nyerges 3.

A gazdász-lányok csoportjukban az ötödik helyen végeztek.

Az NB I/B-s férfi gárda, melyből hiányzik a bevonult Szűcs, viszont leszerelt Seres, győzelemmel rajtolt:

 Gazdász SE - Tiszavasvári Lombik 21-19 Nagykanizsa, Gazdász pálya, 350 néző. Vezette: Hucker, Hummel (Pécs)

Gazdász SE: Kálóczy - Fodor 2, Czimmer 2, Taskó 5, Cséplő 3, Szöllősi 4, Takács 2, Prókay 1, Szarvák 2. Edző: Boros László

A bajnokság tavaszi fordulóiban a csapatok közepes teljesítményt értek el. A nők 13 ponttal a nyolcadik, a férfiak 12 ponttal a kilencedik helyen zárták az első "félidőt".

A bajnokság közben Nagykanizsán (május 20-21.) rendezték meg az Egyetemi-főiskolai bajnokság döntőit, amelyen a Keszthelyi ATE Agronómiai Főiskolai Kar női és férfi együttesei aranyérmet nyertek.

A bajnokcsapatok. Nők: Borda - Czerbusz, Novaszell, Weisz, Daróczi, Nyerges, Bátorfalusi, Papp (k), Hári. Edző: Fekete Zoltán.

Férfiak: Kovacsics - Fodor, Czimmer, Szűcs, Bugyi, Szarvák, Takács, Kálóczy (k), Kovács, Lakatos, Fülöp, Schaffer. Edző: Boros László.

Június közepén Novaszell Katalin, a Gazdász SE kitűnősége bekerült a magyar utánpótlás válogatottba. Elsőként a zalai kézilabdások közül.

Július közepén a jugoszláviai Mostarban vendégszerepelt a Gazdász SE női csapata, nemzetközi tornán. A hatcsapatos mezőnyben a következő eredményeket érték el amellyel első helyen végeztek:

Gazdász SE - Velezs Mosztár 12-12

- Göteborg (svéd) 14-4 (7-4)

- Jugoszláv Utánpótlás válogatott 10-7 (4-2)

A tornagyőztes csapat: Gaál - Czerbusz, Novaszell, Weisz, Nyerges, Hári, Balaton, Turkalya (k), Simon. Edző: Fekete Zoltán.

A torna legjobb kapusa Gaál Jolán, a legtechnikásabb játékosa Novaszell Katalin lett.

Az 1976. Évi őszi idény előtt rendkívül kedvezőtlen "játékos mozgások" következtek be: Novaszell a Rába ETO-hoz igazolt, Borda leállt, Simon pedig sérült, míg a férfiaknál Szöllősi a Rába ETO-hoz, Péter a Bp. Spartacushoz igazolt, viszont Iftsits a Rába ETO-tól érkezett.

A csapatok szeptember elején kapcsolódtak be az 1976/77. évi MNK küzdelmeibe. A férfiak Kaposváron biztosan nyertek, a nők Győrben az NB II-es Élelmiszer ellen döntetlent (17-17) értek el, s ezzel kiestek.

A férfi csapat folytatta kiváló szereplését, majd októberben már a legjobb tizenkettő közé kerülésért lépett pályára Nagykanizsán.(32)

kk1976.jpg

Gazdász SE - Tatabányai Bányász 31-30 (16-15) Gazdász pálya, 600 néző. Vezette: Berkes, Radnai (Pécs).

Gazdász SE: Kálóczy - Fodor 3, Czimmer 4, Szarvák 4, Taskó 7, Takács 7, Prókay 5. Csere: Iftsits (k), Seres 1. Edző: Boros László.

Tatabánya: Sándor - Pál 5, Gubányi 9, Pánovics, Katona 2, Mészáros, Kontra 11. Csere: Szabó (k), Simó 2, Bognár, Flasch 1, Vitmann.

A többszörös magyar bajnok, az akkori második helyezett ellen kitűnő teljesítményt nyújtottak a bravúros győzelmet elérő gazdászok, akik megérdemelten jutottak a legjobb tizenkét csapat közé.

A bajnokságban nehéz őszi sorozat várt a kanizsai csapatokra, amelyek nagy harcot vívtak a további NB I/B-s szereplésért. Az erőfeszítéseket végül siker koronázta, sikerült megkapaszkodni a második vonalban.

 A női csapat mérlege: 11. Gazdász SE 26, 10-2-14, 321-365, 22 pont, 42 %

A csapat második NB I/B-s évét átvészelte, amely megfogyatkozott és meggyengült. Szlobodáné és Vén anyai örömök miatt vált ki a csapatból és csak Varga (Veszprém) került Kanizsára. Augusztusban tovább csökkent a minőség, amikor átigazolt a meghatározó egyéniség Novaszell Győrbe. Így aztán a szűkös játékosállomány ugyan nehezen, de két fordulóval a bajnokság vége előtt biztosította a bentmaradást.

Valamennyi találkozón szerepelt: Czerbusz, Nyerges és Weisz. Gaál (25), Balaton (24), Daróczi (22), Hári (19), Varga (18), Novaszell (13), Bátorfalusi (13), Borda (11), Simon (10), Feketéné (10), Papp (9) szerepelt kezdő-, vagy cserejátékosként.

A gólkirálynő Novaszell lett, - aki csak a tavaszi idényben szerepelt- 78 góllal, mérkőzésenkénti gólátlaga 6,00. Élcsoport: Nyerges 63, Weisz 49 góllal.

A csapat 1976. évi sikerei:

  • bentmaradás kiharcolása,
  • döntőbe kerültek az MNK-ban
  • Aranyérmet nyertek az egyetemi-főiskolai bajnokságon,
  • tornagyőzelmet arattak Jugoszláviában.

A férfi csapat mérlege.

10. Gazdász SE 26, 10-0-16, 515-549, 20 pont, 38 %

Az újonc gazdász-legénység az őszi idényre visszaesett, mindössze 8 pontot sikerült csak összegyűjteni. Így aztán kiélezett küzdelmet folytattak a további második vonalbeli szereplésért. Az eredményes támadójáték mellett esetenként elhanyagolták a védekezést, többször figyelmetlenek voltak. Ugyanakkor a "jegyzett" csapatok ellen, s a tétmérkőzéseken újítani tudtak. Boros László edző általában az alábbi játékosokat szerepeltette: Kálóczy - Fodor, Czimmer, Szarvák, Taskó, Takács, Prókay. Csere: Somogyi, Iftsits (kapusok), Cséplő, Szöllősi, Seres, Orbán, Lakatos, Fülöp. A kapus Kálóczy többségében remekelt, a mezőnyjátékosok közül Taskó, Czimmer, és Takács nyújtotta a legtöbbet. A góldobólista élcsoportja: Taskó 149, Czimmer 88, Takács 68, Prókay 61, Fodor 41, Cséplő 37 gól.

A bajnoki helytállás mellett,

  • kiemelkedő az egyetemi-főiskolai bajnokság megnyerése,
  • az MNK-ban az országos döntőbe jutás.

A gazdász kézilabdasport dicső korszaka 1976 végén lezárult. Ugyanis időközben olyan döntés született, hogy a főiskolai kar megszűnik Nagykanizsán s így aztán a sportág további minőségi helyzete nem volt biztosítható a Gazdász SE kötelékében. Az NB I/B-s csapatok decemberben átkerültek a Nagykanizsai Olajbányász Sportegyesülethez, ahol teljesen új alapokra kellett helyezni a minőségi szakosztályt. Az új egyesületnél egy sor szervezeti és szakmai feladatsort kellett kialakítani, illetve megoldani, ahol az egyesületi vezetés, élén Baranyai István ügyvezető elnökkel, és a létrehozott új szakosztályelnökség, Kovács Zoltán (Városi Tanács) irányításával, igen erőteljes munkához látott.

Folyt.köv. (V.)

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 325
Tegnapi: 538
Heti: 2 762
Havi: 8 196
Össz.: 1 255 248

Látogatottság növelés
Oldal: A Gazdász korszak két szaksza. II. szakasz: 1973-1976.
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »