PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

Bács-Kun SpKirályrt

X. évfolyam, 11. szám Bácsalmás, Kunbaja Sportlapja 2005. október 31.

Megjelent: Az ezredvég sportja

Már elérhető a

www.bacskunsport.bacskaisport.hu

Hibáink még javíthatók

A 2005-2006-os bajnoki év első tíz fordulójában lejátszott mérkőzések alapján, már mértékadó tendenciák is kialakultak. Ilyen volt például, a Kiskunfélegyháza esete, amely csapat, ha pályára lépett, valószínűsíthető volt, hogy nem szenved vereséget. Vagy a Szabadszállás esetét nézve, nem tud győzni. (a nem tud pontot szerezni megfogalmazás ma már nem jó kifejezés). A Dusnok elleni mérkőzésig, ilyen törvényszerűség volt, hogy amikor az idegenben pályára lépő PVSE mérkőzéseiről nem „élőben" számolt be a Bács-Kun Sport, rendre ponttal, vagy pontokkal tért haza Bácsalmásra. - lásd: Kiskunfélegyháza, és a Solt elleni mérkőzéseket. Folytatás a 2. oldalon

A főpróba jól sikerült

A megyei serdülő bajnokságban, a jövő heti Baja elleni rangadóra készülő PVSE együttese meggyőző fölénnyel győzött az elmúlt héten Gara, most a Jánoshalma együttese ellen. A PVSE bajnokságban szereplő együttesei közül a serdülők csapata az egyetlen, amelynek teljesítményével elégedett lehet a sportvezetés. A Nemesnádudvaron elszenvedett egyetlen vereséget leszámítva, elégedett lehetne Narancsik Máté edző is, ám általában, nem az... Folytatás a 2. oldalon

Kettőből egy elúszott

A megyei első osztály 12. fordulójában lejátszásra került Bácsalmás - Kunszállás mérkőzés előtt, a PVSE edzője Kővári Péter így nyilatkozott: - A bajnokság elején szerzett pontjaink akkor érnek valamit, ha a közvetlen riválisainktól pontokat szerzünk, ami ez idáig nem sikerült.... A további őszi négy fordulóban két hozzánk hasonló együttes ellen lépünk pályára, ahol hibáinkat még jóvátehetjük. Nos, a Kunszállás együttese volt az egyik hasonszőrű együttes, amely ellen a győzelem, valóban nem lett volna lehetetlen. Bár a gyorsan bekapott gól után, egy ideig erre nem sok esély mutatkozott, majd fordult a kocka, és a PVSE állt győzelemre. Aztán a mérkőzés utolsó harmadában felmerült a nézőtéren, hogy minek ide három játékvezető, ha a vezetőbíró rendre figyelmen kívül hagyja az asszisztensek jelzéseit... Folytatás az 3. oldalon


Hibáink még javíthatók...

A 2005-2006-os bajnoki év első tíz fordulójában lejátszott mérkőzések alapján, már mértékadó tendenciák is kialakultak. Ilyen volt például, a Kiskunfélegyháza esete, amely csapat, ha pályára lépett, valószínűsíthető volt, hogy nem szenved vereséget. Vagy a Szabadszállás esetét nézve, nem tud győzni. (a nem tud pontot szerezni megfogalmazás már nem jó kifejezés). A Dusnok elleni mérkőzésig, ilyen törvényszerűség volt, hogy amikor az idegenben pályára lépő PVSE mérkőzéseiről nem „élőben" számolt be a Bács-Kun Sport, rendre ponttal, vagy pontokkal tért haza Bácsalmásra. - lásd: Kiskunfélegyháza, és a Solt elleni mérkőzéseket.

Ugyanakkor, ha személyes tapasztalatok alapján történt a híradás - lásd: Tompa, Bajaszentistván, és a Kiskőrös elleni mérkőzéseket - méretes zakókkal vonult le a pályáról. Nos, mit meg nem tesz a gyors, és hiteles tájékoztatásra törekvő magazinunk is, a PVSE győzelme érdekében: e sorok szerzője nem volt jelen a Dusnok elleni mérkőzésen. Így aztán, nem mintha babonás lennék, de nagyon megkönnyebbültem. Ugyanis kiderült: nem az utóbb vázoltak miatt szenvedett vereséget olykor a PVSE. Sőt, megállapíthatjuk: nem is ezért szenvedtek vereséget most... Bár, lehet, hogy a fiúk azt hitték, ott vagyok! Mint a búcsúban...

Az első félidőben gólt nem sikerült lőni, bár gólokkal terhelhettük volna meg Bakula kapuját - Tóth mellel lekezelt egy beadást, majd a labdát a kapus kezébe emelte, az ötösön belülről, Hercz bombája a kapufáról nem a gólvonalon túlra vágódott, hanem a mezőnybe vette az irányt. Egy szögletből beadott labda a védőkről a kaputól 8 méterre helyezkedő Berényi elé került, aki óriási luftot rúgott. Mándity egyedül vezethette kapura a labdát, majd szintén elhibázta az óriási lehetőséget. Viszont ekkor még működött az eredeti, nyugati importból származó svájci retesz, így gólt sem kaptunk. Csak jött a szünet. Bár gól ez idő alatt sem került Zsemberi kapujába, igaz mi sem rúgtunk, de aztán jött a folytatás.

Jóformán a PVSE játékosai még ki sem értek a pályára, Rudics már is a kiállítás sorsára jutott.. Az 53. percben a három védő közül kitörő hazai játékost Rudics buktatta, amiért piros lapot mutatott fel „jutalmul" a bíró", majd halmazati büntetésül két gólt a dusnoki együttes. A hátrányba került vendégek semmivel nem törődve támadtak, és ez lett a vesztük. A Dusnok két gyors kontrával nulla perc alatt 2-0-ra változtatta a mérkőzés állását, Bárdos és Sánta révén. Majd a folytatásban, ráadásul emberhátrányban, már csak a szépítésre futotta. A PVSE javára megítélt büntetőből, Bögre bevette Bakula kapuját, kialakítva a végeredményt.

Kővári Péter: - Ebben az osztályban, ha egy csapat, szívvel és lélekkel hajt és akar, még közepes technikai és taktikai képzettséggel is eredményes lehet. E nélkül csak vereség lehet a végeredmény. A bajnokság elején szerzett pontjaink akkor érnek valamit, ha a közvetlen riválisainktól pontokat szerzünk, ami ez idáig nem sikerült. Ezért csúszunk a ranglistán lefelé. A további őszi négy fordulóban két hozzánk hasonló együttes ellen lépünk pályára, ahol hibáinkat még jóvátehetjük.

Dusnok - Bácsalmás 2-1 (0-0) Dusnok, 100 néző. Vezette: Apró, Szabó, Sánta.  Dusnok: Bakula - Greksa, Andrin, Jagicza, Báló F., Ottenthál, Simonits (Laczkó), Sáfrán, Sánta Z., Bárdos, Varga. Edző: Sánta Zoltán. Bácsalmás: Zsemberi - Rudics, Snyehola, Varga, Párczen (Kővári), Hercz (Páncsics), Berényi, Juhász, Mándity, Bögre, Tóth. Edző: Kővári Péter. Gólszerző: Bárdos, Sánta illetve Bögre 11-esből. Kitűnt: Simonits, Bárdos Greksa illetve Tóth, Mándity, Berényi. Sárga lap: Sáfrán. Kiállítva: Rudics, az 53. percben. Ifjúsági eredmény: Dusnok - Bácsalmás 3-2. (1-2) A PVSE játékosai kritikán aluli játékot nyújtottak, különösen a második félidőben. A PVSE gólszerzői: Szabó Zsolt, Kazi Zorán.

A főpróba jól sikerült

A megyei serdülő bajnokságban, a jövő heti Baja elleni rangadóra készülő PVSE együttese meggyőző fölénnyel győzött az elmúlt héten Gara, most a Jánoshalma együttese ellen. A PVSE bajnokságban szereplő együttesei közül a serdülők csapata az egyetlen, amelynek teljesítményével elégedett lehet a sportvezetés. A Nemesnádudvaron elszenvedett egyetlen vereséget leszámítva, elégedett lehetne Narancsik Máté edző is, ám általában, nem az...

Gara - Bácsalmás 0-2 (0-0) Október 22., Gara. Vezette: Szabó Gábor Baja. Gara: Jánosik Dávid - Eupert Martin, Orosz László, Markó Erik, Varró János, Antal Dávid, Kertész Donát, Kovács Dusán, Koller Andor, Nagy Gábor, Antal Krisztián. Bácsalmás: Prikidánovics Tamás - Paplógó Gergő, Kazi Zorán, Csima László, Eckert Dávid, Varga László, Józsa Patrik Eckert Norbert, Mancz Tamás, Novák Dávid, Horváth Zoltán. Edző: Narancsik Máté. Csereként lépett pályára: Hadovity István illetve Ballai Viktor, Gregó Márk, Szappanos Patrik, Paplógó Levente, Németh Ákos, Farkas Ádám. Gólszerzők: Mancz Tamás, Novák Dávid.

Az október 29-én, Bácsalmáson lejátszott Jánoshalma elleni újabb bajnoki mérkőzésen a pontok begyűjtése kötelező jelleget öltött. Ezen túl, maga a játék viszont, a következő fordulóban, a listavezető Baja elleni csúcsrangadó főpróbája is volt, amiről elmondhatjuk, hogy jól sikerült. A mérkőzés elejét leszámítva. Ugyanis, a mérkőzés egyszerre zajlott a női kézilabda mérkőzéssel, és a PVSE játékosai az első húsz percben a szomszédos pályára figyeltek, miközben, a jánoshalmi legények kétszer is bevették Prikidánovics Tamás kapuját. A mérkőzésen jelen volt, Rónai Sándor a Bajai LSE utánpótlás szakágvezetője, egyben a megyei serdülőválogatott 1991-es korosztályának szakvezetője, aki talán ekkor már lefutottnak vélte ezt a mérkőzést, meg talán már a jövő heti PVSE-Baja összecsapást is, amikor vége lett a kézilabda mérkőzésnek. Ekkor, néhány keresetlen edzői szó kíséretében elkezdtek focizni a PVSE játékosai is. A félidő végére három remekbe szabott góllal fordítottak, majd további négy góllal terhelték meg a derekasan küzdő Jánoshalma kapuját.

Bácsalmás - Jánoshalma 7-2 (3-2) Bácsalmás, 50 néző. Vezette: Balázs Golyó József. Bácsalmás: Prikidánovics Tamás - Barcsák Gábor, Paplógó Gergő, Kazi Zorán, Csima László, Varga László, Józsa Patrik, Eckert Norbert, Mancz Tamás, Novák Dávid, Horváth Zoltán. Edző: Narancsik Máté. Jánoshalma: - Hudi Gábor - Győri Viktor, Nagy Kristóf, Varga Róbert, Kolompár Dávid, Mil Péter László, Menyhért Ákos, Juhász Norbert, Giezinger Péter, Faragó Roland, Granyák Dávid. Edző: Giezinger Ferenc. Csereként lépett pályára a JSE csapatában: Somlics Bertalan, Csernus Richárd, Ádám Dávid, Horváth Tamás. Gólszerzők: Józsa Patrik 3, Kazi Zorán, Csima László, Eckert Norbert és Novák Dávid 1-1 illetve Kolompár Dávid és Faragó Richárd 1-1.

Narancsik Máté a mérkőzés után: - Az első húsz percben bekapott két gól után mindenki dicséretesen játszott. A húszperces déli szieszta után ébredt fel a csapat, majd ezt követően a szív és a lelkesedés meghozta az egyenlítést és a vezetést. A második félidőben fizikailag és játékban is egyértelműen fölénybe kerültünk. A Baja elleni mérkőzésre három edzéssel készülünk. Bízok a gyerekek szorgalmában, akaratukon érezni lehet a győzni akarást. Rónai Sándor a mérkőzés után: - Kivételesen, nem a Bajai LSE csapatánál betöltött tisztem miatt voltam jelen a mérkőzésen, de beszámolok majd a látottakról edző kollégámnak. A Bácsalmás - Baja mérkőzésen a megye két legjobb serdülő csapata lép majd pályára, amelyek eddig remek támadófutballt játszottak. Azon a mérkőzésen sok múlik majd a védelmeken, a kulcsjátékosok pillanatnyi formájától, fegyelmezettségétől, ám az biztos, hogy nem lesz döntetlen. A mérkőzés rangjának megfelelően kérni fogom, hogy a mérkőzésen három játékvezető működjön közre, még annak árán is, hogy a költségek felét a Baja állja.

A Bácsalmás - Baja mérkőzést november 5-én, szombaton, 13 órakor rendezik Bácsalmáson. Hogy mit hoz a mérkőzés, mely csapat nyeri az őszi idény csúcsrangadóját, majd meglátjuk. Remélhetőleg Józsa Zoltán apukának mélyen a bukszájába kell nyúlni...

Kettőből egy elúszott

A megyei első osztály 12. fordulójában lejátszásra került Bácsalmás - Kunszállás mérkőzés előtt, a PVSE edzője Kővári Péter így nyilatkozott: - A bajnokság elején szerzett pontjaink akkor érnek valamit, ha a közvetlen riválisainktól pontokat szerzünk, ami ez idáig nem sikerült.... A további őszi négy fordulóban két hozzánk hasonló együttes ellen lépünk pályára, ahol hibáinkat még jóvátehetjük. Nos, a Kunszállás együttese volt az egyik hasonszőrű együttes, amely ellen a győzelem, valóban nem lett volna lehetetlen. Bár a gyorsan bekapott gól után, egy ideig erre nem sok esély mutatkozott, majd fordult a kocka, és a PVSE állt győzelemre. Aztán a mérkőzés utolsó harmadában felmerült a nézőtéren, hogy minek ide három játékvezető, ha a vezetőbíró rendre figyelmen kívül hagyja az asszisztensek jelzéseit...

Nem kis tétje volt ennek a mérkőzésnek. Az a csapat, amely kikap, leszakad a mezőny első felétől. A hazai együttesnek a hozzá hasonló képességű együttesekkel szemben elért negatív teljesítményén kellett volna javítani, hogy a mezőny első felében, sőt a mezőny élén elhelyezkedő együttesek ellen elért kiváló eredmények is felértékelődjenek. Nos, a mérkőzésre nagyon készülő hazai csapat, nem tudott átlépni saját árnyékán, és annyira nem is jó, hogy a saját gyermeteg hibái mellé, még a játékvezetés által gördített akadályokat is leküzdve, győztesen hagyja el a pályát. Ráadásul ugye az előző bajnoki évben negyedik Kunszállás együttesének az eredményei is tiszteletet érdemelnek. E három tényező, mint leküzdésre váró akadály egyelőre sok még a PVSE számára.

Bácsalmás - Kunszállás 2-3 (1-1) Bácsalmás, 300 néző. Vezette: Filus, Schaffer, Tamaskó. Bácsalmás: Zsemberi Imre - Varga Róbert, Marcsó Norbert, Snyehola Ákos, Párczen Zoltán, Berényi Krisztián, Bögre Károly, Hercz Zoltán (Páncsics János 75.'), Juhász Róbert (Krix Dániel 75.'), Tóth Ferenc, Kővári Péter. Edző: Kővári Péter. Kunszállás: Koós Károly - Kertész Gábor (Kiss Károly 88.'), Váczi Zoltán, Fekete Imre, Vincze Nándor, Samu Tibor, Bertus Henrik, Koleszárik Csaba, Pöszmet Tamás (Keresztesi Zoltán 78.', Pöszmet Zsolt, Makány Adrián. Edző: Kertész Gábor. Gólok: 2. perc: Koleszárik, 8 méterről a kapu közepébe 0-1. 30. perc: Tóth fejjel a bal alsó sarokba 1-1. 51. perc: Juhász 16 méterről a jobb felsőbe: 2-1. 55. perc: Samu 16 méterről gyengén a kapu közepébe 2-2. 65. perc: Koleszárik jobbról, a jobb alsóba 2-3. Sárga lap: Makány 82. perc. Kiállítás: Bertus 67. perc. Ifjúsági eredmény: Bácsalmás - Kunszállás 0-1

A mérkőzés krónikája  A vendégek kezdték a játékot és első támadásukkal, szögletet harcoltak ki, balról. 2. perc - a beívelt labdát, a védők a mezőnybe vágták, pontosan egy kunszállási játékoshoz, aki azonnal kapura akarta rúgni, ám ez igen gyatrára sikeredett. Így lett a lövésből, egy „remek" átadás a védők vonalában helyezkedő Koleszárik számára, aki a védők közül kilépve, 8 méterről a kapuba lőtte: 0-1. A gól után, a PVSE kezdeményezett többet, a Kunszállás beszorult a sajáttérfelére és szinte csak a rombolásra szorítkozott. 15. perc - Hercz szép szólóval játssza át a védelmet, ám lövése nyomán a labda a kapu mellé szállt. Némi zavar támadt a vendégeknél, mert Vincze nehezményezte, a kispadról bekiabált, róla alkotott kritikát, majd a minden problémáját, cipőjére kenve azt lecserélte, de ekkor ez sem segített, tovább rohamozott a PVSE. 19. perc - jobbról jutott szabadrúgáshoz a hazai együttes. A beívelt labdára Tóth érkezett remek ütemben, ám fejese nyomán a labda a kapu mellé szállt. 22. perc - a kapu előtérbe felrúgott labdát Tóth fejelte vissza, az érkező Kővárinak, aki 25 méterről a kapu mellé lötte. 25. perc - ismét Hercz futotta le a védőket, ám lövése ismét célt tévesztett. Apró megjegyzés: a kapuval szemben szabadon álló Bögréhez egy passz talán hasznosabb lett volna...

31. perc - Ezúttal balról jutott szabadrúgáshoz a PVSE. A kapu elé lőtt labdára ismét Tóth érkezett remek ütemben és fejjel a bal alsó sarokba juttatta: 1-1. A félidő további részében, a szívósan védekező kunszállási védelemnek köszönhetően, Bögréék sorozatban végzik el a javukra megítélt szögleteket és szabadrúgásokat, gólveszély nélkül. Sőt, a 44. percben a térfelükről kibátorkodó vendégek szereztek gólt majdnem. A kaputól 18 méterre Marcsó rúgott egy óriási gyertyát, majd a nagyobb baj megelőzése érdekében szabálytalankodott, a labdára lecsapó vendégjátékos ellen. A kapuval szemben megítélt szabadrúgásból a labda kapu mellé szállt. A második félidőben a PVSE tovább folytatta a kunszállási kapu rohamozását és a jobbnál jobb támadásvezetések egyike végül sikerrel járt. 51. perc - Bögre balról Tóthhoz továbbította a labdát, aki a kapuval szemben várakozó Kővárihoz passzolt. Kővári pedig, a rátámadó védők mellett, a tizenhatos vonalán, a jobb összekötőben tisztán helyezkedő Juhászhoz pörgette a labdát, aki nem sokat teketóriázott. Jobbal a kapu bal felső sarkába zúdította a labdát: 2-1. Az elszánt rohamozás, a helyenként ötletes támadásvezetések, meghozták a várt sikert. Vezet a PVSE, ám ennek ellenére továbbra is támadásban marad. 53. perc - jobbról, szögletből beívelt labdát Tóth látványos mozdulattal, ollózva küldi kapura, ám az, mellette hagyja el a játékteret.  Még az öröm perceiben úszott a csapat, amikor váratlanul egyenlített a Kunszállás. 55. perc - a lesre játszó védők mögé belőtt labdával Samu iramodott meg a PVSE kapuja felé, akit Párczen vett üldözőbe, majd a tizenhatos vonalán beérte, sőt Samu lövését már blokkolta is. Viszont, az erejét vesztett labda, Zsemberi mellett középen, akadálytalanul éppen csak átgurult a gólvonalon. Zsemberi, a „csizmaszár" mellett tovahaladó labda árnyékára vetődött: 2-2. 56. perc - Bögre szabadrúgásból vehette célba Koós Károly kapuját, de a labda mellé szállt. 60. perc - Tóth harcolt ki szögletet balról, ám a sokadik szöglet sem okozott problémát a vendégek védelmében, sőt a továbbra is támadásban lévő hazai csapat került ismét hátrányba, bár ez nemcsak az ő hibájuk.

A PVSE lestaktikáját nem díjazta a bíró, aki többször felülbírálva, sőt figyelmen kívül hagyva asszisztenseinek jelzéseit, egyedül vezette a mérkőzést. Felmerül a kérdés: akkor minek fizetnek az egyesületek három játékvezetői díjat, ha az asszisztenseket a vezetőbíró rendre csak égeti. Ez történt a 65. percben is, amikor a leshelyzetet észlelő asszisztens jelzéséről tudomást sem vett Filus bíró, és Koleszárik a jobb összekötő helyéről, 15 méterről zavartalanul a kapu jobb alsó sarkába lőhette a labdát: 2-3. Aztán a bíróbakik csak halmozódtak. 66. perc - Marcsó tört át a vendégek védelmén, amikor Bertus állította meg szabálytalanul a tizenhatoson belül. Meglepetésre, az eseményt tisztes távolságból követő bíró, a kapuval szemben 18 méterről ítélt szabadrúgást és kiállította Bertust. Az előbbiek következtében az ismét hátrányba került PVSE elszántan rohamozott, ám ismét majdnem bánta. 70. perc - a védők között szöktetett Samu törhetett kapura, ám előle ezúttal a kapujából kifutó Zsemberi lábbal mentett bravúrosan. 75. perc: Kővári Péter edző kettős cserével frissítette csapatát, ám a várt hatás elmaradt. 82. perc: a második cseréjét küldi pályára Kertész-edző - édesapja, a sportegyesület elnöke. 83. perc: Az ismét előre bátorkodó Marcsó 25 méterről meglőtt labdáját védi Koós kapus. 88. perc: PVSE jutott szabadrúgáshoz a kapuval szemben, ám Berényi lövése nyomán a labda, a kapu mellé szállt, és a pontszerzés lehetősége is elillant, bár abban a rossz felfogású játékvezetés is közreműködött, néhány bíróbaki képében.

Mérleg Kővári Péter a PVSE edzője - Az előző hetekhez képest, most jobban játszott a csapat, de buta hibákból kaptunk három gólt. A gyorsan bekapott gól után sikerült fordítani, ám ez sok energiánkat felemésztette, és ezt követően a Kunszállás gyors ellentámadásai megpecsételték a sorsunkat.

Kertész Károly elnök - Győzni jöttünk, és ezt sikerült elérni. A tavalyi negyedik helyezés után, az idei célunk, az első hat közé kerülés. Jelenleg sok a sérültünk, de reméljük, hamarosan felépülnek és a tavasszal céljainkat elérhetjük.

Győzelem, az újonc ellen

A megyei női bajnokság újabb fordulójában az újonc Vaskút látogatott Bácsalmásra, ahol a PVSE biztosan gyűjtötte be a pontokat. A hazai együttesben nem kis meglepetésre, az előző mérkőzésen eléggé indiszponált teljesítményt nyújtó Banász Katalin helyét Lukács Zsuzsanna foglalta el, a kapuban. Hiányoztak a Prókai lányok, akik a kecskeméti KARC atlétáival Ausztriában edzőtáboroznak az őszi szünet idején. Itt volt viszont Rudics Zsuzsanna, aki az őszi idényben még nem szerepelt a csapatban. Igaz, most sem. Ő vezette a jegyzőkönyvet...

A mérkőzés előtt, nem kis meglepetést keltett Banász kapus bemelegítése. Már az a módi, hogy Lukács állt a kapuban és Banász iskolázott vele kintről. Mint kiderült, a szakvezetés úgy határozott, hogy a Halász Csilla hiányában, eddig biztos kezdőnek számító Banászt pihenteti, és Lukács védi a PVSE kapuját, akinek eddigi sportoló pályafutásától nem idegen a kapus poszt sem. Nos, a Zsibrek Zoltán - sportolói múltját nézve labdarúgó kapus - dirigálta újonc Vaskút nem igazán tette próbára a benne lakozó képességeket. Igaz, a Vaskút örömteli módon idén megalakult és a megyei bajnokságra benevező együtteséből, már hárman is kidőltek a sorból sérülések miatt és csak a vaskúti szurkolótábort erősítették.

Bácsalmás - Vaskút 30-15 (16-5) Bácsalmás, 50 néző. Vezette: Fenyvesi Ferencné, Komáromi Henrietta. Bácsalmás: Osztrogonáczné - Gertner Andrea 1, Kocsis Anett 7, Máté Tünde 4, Fenyvesi Éva 12, Bozóki Tímea 1, Horváth Adrienn 4. Csere: Banász Katalin, Szente Katalin 1. Edző: Osztrogonácz János. Vaskút: Horváth Noémi - Rendek Katalin, Matusek Zsuzsanna 5, Fehér Virág 1, Bárt Mariann 5, Joszt Diána, Vizhányóné Rekeczki Ildikó. Csere: Moóri Dorottya, Zsibrek Tímea, Zsibrek Anita 2, Rózsa Gitta 2. Edző: Zsibrek Zoltán. 7 méteres/gól: 6/5 illetve 6/4. Kiállítás: 6 perc illetve 2 perc. Az eredmény alakulása: 2.': 1-1. 9.': 7-1. 18.': 12-2. 30. ': 16-5. 39.': 20-7. 52.': 29-10. 60.': 30-15.

A tartalékos csapatok mérkőzésén, a rutinosabb hazai együttes ilyen különbséggel is megérdemelte a győzelmet, a sok technikai hibát vétő vendégek ellen. A hazai együttesben a játékszervező Máté, a gólerős Fenyvesi, valamint a fiatalabb évjáratból Kocsis, a vendégeknél Matusek és Bárth tűnt ki játékával.

Temesy László - így láttam a balszélről II.

Bácsalmás sportéletét 1913-tól, napjainkig bemutató kiadványban már leírtakat, Temesy László, a PVSE legidősebb tagja visszaemlékezéseivel korának sportéletét mutatja be árnyaltabban. A BSC és a MOVE egyesülése után, az 1936-37-es bajnoki év első mérkőzését, a Bajai SE elleni gólzáporos győzelmet kommentálja, és egy Dombóváron készült fotón látható játékosokról is közöl néhány jellemzőt.

„Jó eredmények a bácsalmási leventeversenyen Szépszámú közönség nézte végig vasárnap délelőtt a bácsalmási sporttéren megtartott járási levente sportversenyt. A versenyen különösen kitűntek a bácsalmási, a madarasi és katymári leventék, de jól szerepeltek a többi községek levente-atlétái is, tanújelét adva annak, hogy az egész éven át, végzett kitartó, de egyben fárasztó edzőmunka nem volt hiába való.

100 méteres síkfutásban első lett Temessy László (Bácsalmás) 11,5 másodperces idővel, második Nilsch Antal (Bácsalmás), harmadik Hasek Lajos (Madaras). 400 méteres síkfutás: 1. Babinyecz József Madaras 56,2 mp. 2. Elmer József Katymár 58,2 mp. 3. Ilkaházi Tibor Bácsalmás..."

- Ez a Felső-Bácskából származó kis cikk tisztázza, hogy a keresztnevem László és nem Zoltán. (Ezen a versenyen a 100 méteren győztes Temesy Lászlót, 1994-ben, a 80 év fekete-fehérben címmel megjelent kiadvány „elkeresztelte" Laci bácsit. pk.) Velem egykorú Zoltán, Almáson Zimándi Zoltán volt, akivel együtt érettségiztem 1935-ben Baján, a ciszterci atyák III. Béla Reálgimnáziumában. Zoli gyermekkori játszótársam volt. Sohasem sportolt. Zoliból pap lett, tudomásom szerint legutoljára Vaskúton volt plébános. Jóval 1956 után Németországba „távozott" és ott is halt meg már jó néhány éve.

- A fenti versenyen, talán 1936-ban, vagy 1937-ben, Bácsalmás nyerte a 4x100 méteres stafétafutást is: Temesy, Steiner, Gottlieb, Wendler összeállításban. Az előző évben ugyancsak elsők lettünk, ekkor: Temesy Steiner, Gottlieb, Szomolányi volt az összeállítás. Tornacipőben, vagy mezitláb futottunk. A szöges cipő csak álom volt számunkra.

- Steiner és Gottlieb zsidó fiúk voltak. Steiner túlélte a Holocaustot. Gottlieb Pista jó barátom volt, őt még láttam magyar katonaruhában később bizonyára munkaszolgálatos lett. További sorsa ismeretlen előttem...

MOVE Bácsalmási TSE - Bajai SE 5:1 (3:1) Felső-Bácska 1936. szeptember. 21. Baja. Bíró: Móder. A Move bemutatkozása nem várt sikert hozott, mert első mérkőzésén, a tavalyi bajnok BSE-t verte meg meglepő nagy gólaránnyal. A mérkőzésen - bár a BSE végig fölényben volt, ezt a fölényét azonban a tömörülő almási védelem ellen nem tudta gólokra váltani. Evvel szemben Bácsalmás gyors szélsői - különösen Romácz - gyors lefutásokkal egymásután érték el góljaikat. Góllövő Romácz 2 Temesi, Tóth, Horváth. A BSE egyetlen gólját Onódy lőtte tizenegyesből.

Nemzeti Sport 1936. szeptember 21. A BSE fölforgatott csapata hiába játszott fölényben, csatársora teljesen gólképtelennek bizonyult. A BTSE góljait lefutásokból érte el. Góllövő Romácz 2, Temesi, Tóth és Horváth, illetve Onódy tizenegyesből.

- Baján, a Patak-utcai széles pályán élvezet volt játszani. Gimnáziumi mérkőzéseink is itt folytak le annak idején. Tehát jól ismertem ezt a terepet. Egy kis saját vállveregetés: én rúgtam a MOVE első gólját, a kórház felé eső kapuba.

Kép helye Fotó: Alszegi J.

Dombóvári Vasutas SC - Bácsalmási MOVE 2:0

1936. szeptember 20. - A képen állnak, balról, jobbra: Száhl II., Milovai, Kovásznai, lovag Brandstetter (civil), Bédi (Bedics) József (civil), Rakonczay Mihály (civil) intézőnk, Horváth II., Temesy, Dörner. Térdelnek: Herold, Lajkó II., Romácz, Jaszenovics.

- Lovag Brandstetter és Bédi József Tamásiból (Somogy megye) jöttek át erre a mérkőzésre. Bédi a harmincas években, több éven keresztül a BSC intézője volt. Mindketten a bácsalmási járási adóhivataltól lettek áthelyezve Tamásiba, az ottani járási adóhivatalba.

- A csapatunk felállítása a következő volt: Herold - Dörner, Kovásznai - Lajkó II., Milovai, Jaszenovics - Smikál, Száhl II., Romácz, Horváth II., Temesy. A Dombovári Vasutas, nagyon jó csapat volt. A MÁV minden vasutas csapatot jól támogatott, országszerte. Ilyen kiváló vasutas csapat volt, a Pécsi VSK, a szolnoki MÁV, a szegedi, a soproni, debreceni és a budapesti vasutas csapatok. Első sorban állást biztosítottak, ami mindennél fontosabb volt. Aki annak idején a vasúthoz bekerült, ha csak valami balhét nem követett el, nyugdíjas koráig biztos állást évezhetett. Dombóvárnak is vagy két csapatra való jó játékosa volt. De Bácsalmáson megvertük őket, vagy legalább döntetlent játszottunk velük. Amikor felállításról beszélek az akkor szokásos, kapus szempontjából fordított gúlarendszerű felállításról van szó: kapus - előtte két hátvéd - majd a háromtagú fedezetsor - végül az öt játékosból álló csatársor következik. A csapatok felállása, ma persze egészen más.

- A dombóváron készült képen felsorolt játékosok születési éve, foglalkozás, kötődése Bácsalmáshoz: Száhl László - 1912-ben született, a Felső-Bácska nyomdásza. Milovai (Muity) Mátyás - 1907., járásbírósági irodatiszt, nős. Kovásznay Nándor - 1911., kereskedő, később sajnos, hősi halott, a II. világháborúban. Horváth Iván - 1918., kőfaragó segéd. Smikál (Solti) Mihály - 1914., ügyvédi irodában írnok, később hősi halott, a II. világháborúban. Temesy László - 1916., - II. éves joghallgató, Szegeden. Dörner Ferenc, becenevén Döri - 1910., szitakészítő iparos. Herold János - 1912., ácssegéd, és szorgos szőlőművelő. Lajkó Károly - 1911., irodista a szolgabíróságnál. Romácz István - 1913., a háború után a szerb Bácskában élt. Jaszenovitcs Lajos - 1913., tanító,  később a háború után az egyik bácsalmási általános iskola igazgatója lett.

A gólkirály biztosan ül a trónján

A kézilabda NB II. Dél-Nyugati csoport ifjúsági bajnokságának keretében, a PVSE együttese a Keszthely együttesét fogadta hazai pályán, Bácsbokodon, a bajnokság hatodik fordulójában. Az előző fordulóban Hercegszántó ellen győztes PVSE ismét győzelemre készült, ám szomorú csalódás, de a maréknyi játékosból álló vendég együttes fölényes, sőt kiütéses vereséget mért a házigazdákra. Némi öröm, az ürömben, hogy a csapat legjobb góllövője, Juhász János a most lőtt 17 góljával, a 6 mérkőzésen elért 79 találattal, listavezető.

A Biztató játék a bácskai rangadón címmel megjelent mérkőzésről szóló tudósítás hozzászólás rovatában vetette fel a kérdést kedves olvasónk Giku, hogy miért nem ejtett szót eddig a Bács-Kun Sport, az ifjúsági együttesről? Első sorban, azért mert nem volt tudósítás. Azért, mert még a helyi viszonylatban is sok sportesemény zajlik egyszerre, más-más helyszínen. Az a tézis pedig, hogy egy fenékkel egyszerre, hány lovat lehet megülni, az már az Árpád-kori idők óta ismeretes, de a tudósítás kérdése, az tényleg megoldásra vár - kapta a választ. Giku ezt követően billentyűzetet ragadott és önkritikusan, így számolt be, a Bácsalmás - Hercegszántó mérkőzésről: Ifjúsági csapatunk hozta mondhatni a kötelezőt. A csapat bár gyenge játékkal és nagyon sok kapott góllal, de nyert a hercegszántói csapat ellen 50-30 arányban. A dobott gól szép teljesítmény, ám a 30 kapott az nagyon zord. A következő fordulóban ismét egy verhető csapattal találkozik az ifjúsági együttes, de a védekezésben sokkal többet kell majd nyújtani." Válasz: " Gratula a szép eredményhez, és további sok sikert kíván a Bács-Kun Sport. Legközelebb meg, ha egy kicsit bővebben kifejted a mondandód, és elküldöd, a minden regisztrált tag számára elérhető módon, a mérkőzésről szóló írásból, még hír is lehet, és elfelejthetjük az általad felvetett kérdést is..." Nos, a Giku beszámolójának megérkezéséig, a magazin is élőben szerzett tapasztalatokat az október 22-én lezajlott újabb bajnoki fordulóban, Bácsbokodon.

Bácsalmás - Keszthely 26-40 (9-18) Bácsbokod, 50 néző. Vezette: Gyuris János, Kiss János. Bácsalmás: Ábel Tamás - Feidler Tibor 1, Eckert Tibor 2, Juhász János 17, Kubcsik Bálint 1, Valuck Márton 3, Róka Andor 1. Csere: Patocskai Csaba, Helle Dávid, Svegál Péter 1, Bánk Dávid, Molnár Károly, Szabados Attila, Tóth Ferenc. Edző: Osztrogonáczné Lukács Zsuzsanna. Keszthely: Németh Richárd - Juhász 1, Szelhoferr 17, Koleszár 6, Kiss 5, Csiszár 4, Cseh-Németh 4, Varga 3. Edző: Koleszár Zoltán. Az eredmény alakulása: 0-2, 3-2, 3-7, 4-12, 9-14, 9-18, 15-23, 18-29, 22-31, 24-36, 26-40.

A mérkőzésre szerény létszámmal érkező vendégek ellen, 5-1-es területvédekezéssel kezdett a PVSE. Juhász János zavaróban próbálta megszűrni az ellenfél támadásait, ami nem sok sikerrel járt. A Keszthely csapata átlövésekkel, majd a beállós megjátszásával zilálta szét a hazai védelmet, már amikor volt idő a hazai sorokat rendezni Támadásban a PVSE gyors játékra törekedett, ami inkább kapkodásra hasonlított, sok technikai hibával, melynek következményeként a vendégek juthattak számtalan könnyű gólhoz, a gyors lerohanásaik után.

A mérkőzésnek számtalan tanulsága akadt, ezekből most csak kettőt: 1/ a csapat két dicséretes haditettel, rendelkezik. Az egyik, az hogy minden mérkőzésre kiáll az előírt létszámmal, szemben az ellenfelekkel, ahol nem a „mennyiségre" törekednek. Lásd például Keszthelyt, amely csapat a mérkőzésre, csak hét játékossal, jelent meg - bár azok, lásd a végeredményt, tehetősek. A másik dicséretes dolog, hogy a csoportban, a góllövők mezőnyének élén bácsalmási játékos áll, Juhász János személyében, aki összesítve már 79 gólnál tart. 2/ Ez utóbbiból ered a csapatot jellemző negatív megállapítás is. A kézilabdajáték, egyénekre épülő csapatsportág. És mint ilyen, az egyének együttműködésére épül, úgy támadásban, mint védekezésben. Ezen a mérkőzésen ennek halványlila árnyalata sem tükröződött a PVSE játékában. Az tűnt ki a mutatott játékból, hogy a PVSE az NB II. Dél-Nyugati csoportjának a gólkirályi címére hajt. Ennek megfelelően, a védekezésben zavaró, támadásban irányító poszton szerepelt Juhász János a csapatjáték szervezése helyett, a saját pecsenyéjét „sütögette", de amikor a második félidőben félpályás letámadásra váltott a PVSE, nem mindenki tudta, hogy mi a feladata, ebben az esetben. A nézőtéren röviden az a vélemény fogalmazódott meg a csapat előnyére mondva, hogy létezik, és soraiból több jó játékos is kikerülhet, ha a képzést is magasabb színvonalra emelik az ebben illetékesek. A vendég együttes tagjain, pedig látszik, hogy a Csiszár, a Scheffer-testvérek, Somogyi József és a többi jeles elődök által bemutatott játékon „edződtek", bár e sorok szerzője azon egy kicsit csodálkozik, hogy mindössze egy csapatra való játékossal jelentek meg a mérkőzésen.

Bácsalmás - Baja rangadó

Megyei serdülő bajnokság, déli csoport. A Baja, Bácsalmás, Sükösd, Nemesnádudvar, Madaras, Jánoshalma, Vaskút, Gara, Nagybaracska-Csátalja, Érsekcsanád, Mélykút, Kelebia, Szeremle és Tompa csapatait felvonultató mezőnyben, november 5-én, 13 órakor, a csoport csúcsrangadóját Bácsalmáson rendezik. A PVSE gárdája, a listavezető Baja együttesét látja vendégül, a bajnokság őszi idényének utolsó előtti, 12. fordulójában. Bácsalmáson úgy látják az esélyeket, hogy a bajai együttes edzője Goretich sporttárs a néhány héttel korábban megesetthez képest, most nem utazik Bácsalmásra - hiába.

Most, jó kis mérkőzést láthat, ám a három pont, ha a rangadóhoz méltó módon óriási csatában is, de Bácsalmáson marad. Még akkor is, ha a bajai együttes az eddig lejátszott 11 mérkőzésén nem talált legyőzőre, míg a Bácsalmás gárdája Nemesnádudvaron, vitatható körülmények között szenvedte el egyetlen vereségét. A támadójátékban jeleskedő csapatok közül a listavezető Baja 82 illetve a második Bácsalmás 67 góllal terhelte meg az ellenfelek kapuját. A Baja védőjátékát 9, Bácsalmás védelmét 7 kapott gól jellemzi. Baja gólkülönbsége 73, Bácsalmásé 60. Pontjaik száma 33 illetve 30. Mely csapatnak szaporodik tovább pontszáma? Hát, ez a nagy kérdés. A 2004-2005-ös bajnoki év tavaszi fordulójában Baján 2-2-es döntetlent hozott a két csapat összecsapása. A Baja tavaszi csapata óriási változáson ment át, amit az őszi teljesítménye is igazol, míg a PVSE együtteséből, mint tudjuk, csak Lázár Viktor öregedett ki. Viszont nem olyan erősek, hogy olykor az ellenfél csapatán túl, még az eredményességük ellen ható, külső körülményekkel is eredményesen vegyék fel a harcot. Most azonban, ha hinni lehet a híreknek, csak a fociról szól majd a szombaton 13 órakor kezdődő rangadó.

Narancsik Máté a PVSE edzője - A Baja elleni mérkőzésre három edzéssel készülünk. Bízok a gyerekek szorgalmában, akaratukon érezni lehet a győzni akarást. Rónai Sándor BLSE szakágvezető: - A Bácsalmás - Baja mérkőzésen a megye két legjobb serdülő csapata lép majd pályára, amelyek eddig remek támadófutballt játszottak. A mérkőzésen sok múlik majd a védelmeken, a kulcsjátékosok pillanatnyi formájától, fegyelmezettségétől, ám az biztos, hogy nem lesz döntetlen.

Rónai sporttárs, aki mellesleg a megyei serdülő válogatott, 1991-es korosztályának az edzője is, jól látja az esélyeket, már ami a döntetlenre vonatkozik. A mérkőzés hazai győzelemmel végződik, bár Narancsik Máté a pénteki edzésen eléggé morcos hangulatban vezényelte az edzést, majd a kétkapus játékot, az ifjúsági együttes ellen. Ez persze jó jel is lehet...

Bács-Kun Sport 2005. október 31.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 174
Tegnapi: 546
Heti: 720
Havi: 6 154
Össz.: 1 253 206

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport X./11. 2005. október 31.
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »