PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

BÁCS-KUN SPORT

VII. évfolyam, 1. szám

2002. március 31.

2002. a sportoló nők éve

Délvidéki bajnokság Bácsbokod

Női kézilabda NB II. őszi bajnok Bácsbokod

Tanulás és sport egy életen át

BKS501.htm

BKS502.htm

BKS503.htm

BKS504.htm

BKS505.htm

BKS506.htm

BKS507.htm

BKS508.htm

BKS509.htm

BKS601.htm

BKS602.htm

BKS701.htm

BKS702.htm

BKS703.htm

BKS704.htm

BKS801.htm

BKS802.htm

BKS901.htm

BKS902.htm

BKS903.htm

VII. évfolyam, 1. szám

2002. a sportoló nők éve

Délvidéki Bajnokság Bácsbokod

Bácsbokodon, a sportcsarnokban február 2-án nyolc csapat részvételével női kézilabdatorna kezdődött. A március közepéig tartó Délvidéki Bajnokságot, Gál Géza irányításával a Hercegszántói Szabadidősport-egyesület keltette életre, kezdetben szabadtéren és csak bácskai csapatok számára. Bár a terembajnokságnak is van már múltja, ám az csak az idén történt meg először, hogy a Megyei Szabadidősport-szövetség és a Felső-Bácskai Önkormányzatok Szövetsége felkarolta és támogatja a céljában nemes kezdeményezést.

- Az idei év a nők sportéve és többek között, ezért támogatja a FEBÖSZ-szel karöltve, a Bács-Kiskun megyei Szabadidősport-szövetség a Bácskában meghirdetett kézilabdatornát. Továbbá azért is támogatjuk ezt a sporteseményt, mert a megyei kézilabda szakszövetség nem tudja felkarolni, azonban Kabók József sporttárs örömmel vette a kezdeményezést részünkről. - válaszolt Haász László, a megyei szabadidősport-szövetség elnöke, aki mellesleg a FEBÖSZ-nek is tagja.

- A FEBÖSZ bizottsági ülésein az a vélemény kristályosodott ki, hogy a térség 37 településének életében előforduló rendezvények közül azokra az eseményekre kell összpontosítani, amelyek a Felső-Bácska régiót vállalják, és ténylegesen képviselik ezt a nevet. Célunk a klasszikus értelembevett tömegsport illetve amatőr kulturális rendezvények koordinálása, támogatása. - mondja Kiss Csepregi Ákos, a FEBÖSZ képviselője, aki egyben a megyei szabadidősport-szövetség elnökhelyettese. - Immár tizenkét éve, hogy a sportterén is szívesen tevékenykedem, tehát van rálátásom a térség sportéletére. Bízom abban, hogy a jövőben is lesz olyan partner, akivel karöltve a térségi rendezvények sorát, magam is segíteni tudom.

A több mint 150 női kézilabdázónak rendszeres sportolási lehetőséget, a nézőknek jó szórakozást nyújtó sportesemény lebonyolításához Bácsbokod illetve a Hercz József vezetése alatt álló sportcsarnok, tökéletes helyszín.

 Az első játéknapon kiderült, hogy a rendezvény már túl mutat a bácskai tájegység határain. A nyolc csapat között ugyanis ott található Soltvadkert és Harkakötöny együttese is, azaz a kézilabdás eseményt, már ott is számon tartják. Harkakötönyben különösen, hiszen a frissen verbuválódott csapat játéklehetőség nélkül maradt. Meg kell ragadniuk minden lehetőséget, hogy kedvenc sportáguknak hódolhassanak, ugyanis a 2001-2002-es bajnoki évben, hosszú évek óta először, Bács-Kiskunban nem zajlik megyei női bajnokság(!). A többi, nem NB-s csapat, a szomszédos megyékhez való közelsége szerint, a Baranya (Hercegszántó), Tolna (Bácsalmás, Csávoly) és Jász-Nagykun-Szolnok megyei (Tiszakécske) bajnokságokban szerepelnek...

Eredmények: Soltvadkert - Jánoshalma 14-13 (7-6) Legjobb góldobók: Cseke 6 illetve Gémes 5. Forgó Erzsébet csapata egy jól eltalált, időn túli szabaddobásból elért góllal aratott győzelmet. Bácsbokod - Harkakötöny 31-16 (14-8). Ld: Romsics 9 illetve Schlironi 5. Negyedórás kiegyenlített játék után Racsmány Árpád csapata bizonyította, nem véletlenül állnak az NB. II. Déli csoportjában első helyen. Bácsalmás - Jánoshalma Iskola SC 21-19 (11-10) Ld: Máté 8 illetve Gémes 6. Karip Anna együttese szoros mérkőzésen szenvedett vereséget a Tolna megyében szereplő Bácsalmás ellen. Hercegszántó - Csávoly 28-11 (13-6) Ld: Bicka 8 illetve Mlinkovics 7.

A második játéknap eredményei: Hercegszántó - Bácsalmás 32-21 (12-11). Legjobb góldobók: László 12 illetve Fenyvesi 9. Soltvadkert - Harkakötöny 24-23 (9-9). Ld: Cseke 8 illetve Győrik 6. Bácsbokod - Soltvadkert 24-18 (11-8). Ld: Takács 7 illetve Décsi 4. Jánoshalma Hunyadi ÁI. - Bácsbokod 21-20 (8-7). Ld: Gémes 9 illetve Juhász 6. Bácsbokod - Csávoly 29-22 (18-8). Ld: Takács 7 illetve Fischer 5.

A harmadik játéknap eredményei: Hercegszántó - Harkakötöny 31-17 (17-10). Legjobb góldobók: Klár 10, László 7 illetve Győrik, Fajszi 4-4. Soltvadkert - Hercegszántó 22-19 (13-8). Ld: Tóth 4, Hirsch 3 illetve Klár, László 4-4. Jánoshalma - Harkakötöny 25-17 (13-7). Ld: Kovács 5, Terner 4 illetve Győrik, Tartóczki 4-4. Soltvadkert - Jánoshalma Hunyadi ÁI. 24-20 (13-8). Ld: Tóth 6, Cseke 5 illetve Terner 8, Halász 4. Bácsbokod - Jánoshalma 32-30 (18-14). Ld: Romsics 9, Schnábl 6 illetve Kovács 12, Terner 6. Bácsbokod - Bácsalmás 32-26 (18-14). Ld: Romsics, Juhász 7-7 illetve Fenyvesi 10, Lukács 7. -prókai-

VII. évfolyam, 1. szám

Felső-Bácskában is az élen

Felső-Bácska Női Kézilabda Kupa, Bácsbokod. A két hónapig tartó kézilabdatorna utolsó játéknapján, a Hercegszántó ellen aratott győzelmével, az NB II. Déli csoportjában listavezető Bácsbokod együttesének birtokába került a Bács-Kiskun megyei Szabadidősport Szövetség és a Felső-Bácskai Önkormányzatok Szövetsége által felajánlott díszes serleg.

A sportesemény a szabadidő hasznos eltöltése mellett, a különböző bajnoki osztályokban szereplő együtteseknek is jó szolgálatot tett az edzéseken elsajátított játékelemek mérkőzés közbeni gyakorlására. Amit jól példáz a Bácsbokod együttese, amely a tavaly kivívott bronzérem után, az idén, már a bajnoki címmel kacérkodik. Ennek megfelelően az időközben elkezdődött tavaszi bajnoki fordulók első mérkőzésén is diadalt arattak.

Az utolsó játéknap eredményei: Csávoly - Bácsalmás 21-25 (11-15). Legjobb góldobók: Fischer 7, Mlinkovics 7 illetve Fenyvesi 13, Máté 4. Bácsbokod - Hercegszántó 30-26 (16-14). Ld: Takács 7, Fodorné 6, illetve László 9, Hlavati 6. Harkakötöny - Bácsalmás 28-40 (11-17). Ld: Fajszi 9, Győrik 8, illetve Fenyvesi 13, Máté 9.

Felső-Bácskai Női Kézilabda Kupa végeredménye: 1. Bácsbokod, 2. Soltvadkert, 3. Hercegszántó, 4. Jánoshalma, 5. Bácsalmás, 6. Harkakötöny, 7. Hunyadi János ÁI. Jánoshalma, 8. Csávoly.

A rendezők által felajánlott különdíjakat, a legjobb kapus: Győri Ágnes (Soltvadkert), a legtechnikásabb játékos: László Eszter (Hercegszántó), a legeredményesebb játékos: Fenyvesi Éva (Bácsalmás), és a legsportszerűbb csapat: Harkakötöny érdemelte ki.  pk  VII. évfolyam, 1. szám

Sok jó között, a legjobb

_bacsbokod_2001._nb_ii._romsics_fodorne_manyai_maria_csore_es_manyus....jpg
Bácsbokod az első helyen 2002. március

Nyolc éve, hogy Bácsbokodon a Bácskában sok helyen irigyelt nagyszerű sportcsarnok megépült. Közel ugyanennyi idő telt el azóta is, hogy a labdarúgás mellett, a kézilabdasport is gyökeret vert a településen. Ez utóbbi labdajátékban a női együttes, kezdetben Babity Mihály, később Bátoríné Karip Anna, majd Pálfia Mihály, jelenleg Racsmány Árpád edző irányításával, egyre jobb eredményeket ért el és ez a fejlődés a mai napig tart. Három évig a megyei bajnokságban, majd az ideivel együtt már a negyedik NB II-es idényben. A nyolc évvel ezelőtti, akkor még tízcsapatos megyei bajnokság kilencedik helyéről induló gárda, tavaly már az NB II. Déli csoportjában kivívott bronzéremmel dicsekedhet. Azonban a bokodi lányok és asszonyok még mindig tudtak újítani. Az idén, a 2001-2002-es bajnokság után, ha nem vigyáznak, könnyen „romlásba" vihetik az egyesületet. Ugyanis, az őszi szezon mérkőzésein elért kiváló eredmények alapján Bácsbokod a mezőny élén várja a tavaszi folytatást, és az egyik nagy esélyese az NB I/B-be kerülésnek.

- Amikor az NB II-ben szereplő csapatot átvettem, első sorban a védőjátékot, benne a kapusok teljesítményét találtam sebezhetőnek. Ezen próbáltunk javítani. - nyilatkozta Racsmány Árpád az egykori BSK csapatának kapusa, a Bácsbokod csapatának edzője. - Ez végül olyan jól sikerült, hogy a mezőny második feléből a dobogó harmadik helyéig meneteltünk. Ebben döntő szerepet játszott a csapat három meghatározó játékosa: Romsics Erzsébet, Fodorné Mányai Mária és Juhász Mária, ám mellettük olyan játékosok is megállták a helyüket, mint Tettinger Judit, Banász Ildikó és Schnábl Zsuzsanna vagy a feltörekvő ifjúság képviseletében Takács, Kraschnics, Juhász Petronella, Füstös, Vajda, Annus és Steiner Dóra. A kapusok, Czifra és Tibainé is jó teljesítményt nyújtott.

- Aztán evés közben jön meg az étvágy, tartja a közmondás, és ez a csapatra is igaz. Ennek köszönhető, hogy az idei bajnokságra kitűzött négy közé kerülést, az igazi csapattá kovácsolódott gárda az őszi fordulók alapján teljes mértékben teljesítette. A Kiskunmajsával társbérletben az első helyen állunk, 17-17 ponttal. A mezőny játéktudását jelzi, hogy még a kiegyenlített mezőny nyolcadik helyezettje is bajnok lehet. A csapat idegenben szerepelt jobban, ahol csak két pontot vesztett. Hazai pályán viszont hármat, és ebből kettőt éppen a nagy rivális Kiskunmajsával szemben.

- Az őszi fordulók előtt lehetőségünk volt hétnapos edzőtáborozásra Káptalanfüreden, ami jól illeszkedett a felkészülésbe, segítette a jó csapatszellem kialakulását. Az igazi erősítésünk azonban az volt, hogy szinte a bronzérmes játékoskerettel kezdhettük az őszi idényt. Érdekes ellentét feszül a csapat eredményessége és a munkahelyi, valamint tanulmányi okok miatti hiányos edzéslátogatottság között. Ha ezen tudnánk változtatni egyértelműen a bajnoki cím lehetne a cél Bácsbokodon. Addig azonban a tudásuk maximumát nyújtó, rutinos, nagy hármast követő játékosok képességeinek felzárkóztatásával próbáljuk megtartani helyezésünket a tabella élén.

Bácsbokod kezdetben azért volt vonzó a kézilabdasport bácskai barátainak körében, hogy ott, olykor, élőben láthatták többek között az NB I-es Pick Szeged és Pécs férfi, továbbá a hírneves Ferencváros női csapatát. Ezeknek a csapatoknak ma sem kisebb a hírnevük, ám ma már inkább a bokodi csapat eredményeiről beszélgetnek. Sőt, különösen a bajnoki idényben, egyre többen iktatják programjukba a környező településeken is, a látványos játék kedvéért Bácsbokod bajnoki mérkőzéseit. Prókai Károly

VII. évfolyam, 1. szám

Tanulás és sport, mindörökké

701.2_gal_geza_2001..gif

Névjegy

Név: Gál Géza. Életkor: 53 éves. Munkahely: Hercegszántó, Dózsa Utcai Általános Iskola, testnevelő. Képesítés: Szeged, Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, orosz-testnevelés szak. Budapest, Műegyetem Közoktatási Vezető, posztgraduális képzés. Pécsi Tudományegyetem pedagógia szakos tanári egyetemi végzettség Családi állapot:: nős, 2 gyermek. Közéleti tevékenység: Délvidék Szabadidősport Egyesület igazgatója, Bácska Szabadidősport Egyesület kézilabda csapatainak edzője Hercegszántó.

Hercegszántó. Az elmúlt két évtizedben volt, amikor nem értettem egyet vele: mint játékos többször nehezményeztem, megvallom igazságos ítéletét, amit játékvezetőként hozott, a kézilabdapályán. Az viszont, amit Gál Géza a kézilabdasport érdekében tett és tesz, sok sportember elismerését váltja ki, nemcsak szűkebb hazájában, a Bácskában. A pedagógusi hívatását gyakorló, ízig-vérig sportemberről kiderült: a napjainak 24 óráját a sport, a kézilabda tölti ki. 

Kézenfekvő a kérdés: honnan örökölte a sport, példaértékű szeretetét? - Gyermekkorom óta rendszeresen sportolok. Apám labdarúgó tevékenysége és a kortárs csoportok lobbantották fel a mozgás iránti elkötelezettségem. Több sportágba is belekóstoltam, végül a választásom a kézilabdára esett.

- A család mennyire van „beoltva" a sporttal? - Feleségem, a tavalyi balesetéig rendszeresen folytatott rekreációs mozgást. Egyetértésben az életfilozófiámmal, Ő vállalta fel a család koordinálásának rám eső részét is. Így tehetem meg azt, amit a sport területén végzek. Fiam, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója testnevelés szakon, és a Szigetvár NB I/B-s csapatában kézilabdázik. Lányom az általános iskola 6. osztályába jár. Rendszeresen sportol, de ma azt gondolom, hogy ez a tevékenysége megmarad a biológiai tőke-befektetés szintjén.

- Nagy gondja van Hercegszántó verseny és szabadidősportjára. - Az 1980-90-es években az iskola fiú kézilabda csapatai jól szerepeltek Bács-Kiskun megye Diákolimpia versenyein. Sok tehetség kallódott el akkor, azért, mert a közeli középiskolák nem foglalkoztak a kézilabdával. Az iskolai csapatból kiöregedett játékosok kerestek meg azzal a szándékkal, hogy alakítsunk egy felnőtt férfi csapatot. Ez 1993-ban történt és beneveztünk a megyei férfi kézilabda bajnokságba, majd 1996-ban ugyancsak játékos kezdeményezésre, létrehoztuk a női szakosztályt is.

- Mi volt az oka, a nagy visszhangot kiváltó „tettüknek", hogy átneveztek a Baranya megyei bajnokságba? - A két csapat utazási költségei olyan magasak voltak Bács-Kiskun megyében, amit az egyesület költségvetése nem tudott finanszírozni. Kevesebb utazási költség, minimális nevezési díj és a női ágon lényegesen több csapat alapján úgy érzem, hogy anyagilag és szakmailag is jó döntést hozott a közgyűlésünk. A jelenlegi bajnoki évben a női és férfi csapat is esélyes az NB. II-es bajnokságban való indulásra.

- A helyi sportélet kiszélesítése érdekében további egyesületet is alakítottak. - A Délvidék Sportegyesületet, aminek az igazgatója vagyok, azzal a céllal hoztuk létre, hogy az aktívan már nem sportolók részére biztosítsunk játéklehetőséget kispályás labdarúgás, kézilabda és tenisz sportágakban. Célunk továbbá, az iskolai kézilabda csapatok játéklehetőségeinek bővítése is.

- Ebből alakult ki a szép pályát befutott Délvidék Női Kézilabda Bajnokság is? - Civil kezdeményezés alapján indítottuk el ezt a bajnokságot szabadtéren őszi-tavaszi fordulókkal, később télen teremben. Ebben a rendszerben az NB-s csapatok ifjúsági korú játékosai, a megyei csapatok alapcsapaton kívüli játékosai, az aktívan már nem sportolók és az általános iskolai tanulók alkotta csapatok kaptak rendszeres játéklehetőséget. Nagyon fontos eleme ennek a rendszernek a költségkímélés. Az utazási költség elviselhető, mert kis területre koncentrálódik. A játékvezetést az érintett edzők térítésmentesen oldják meg és nincs nevezési díj. Ezt a folyamatot azért tartom fontosnak, mert sikerült a rendszeres mozgásba bevonni a nőket, hiszen ezen a téren is egy kicsit hátrányban vannak a másik nemmel szemben.

- Hosszú távon milyen kilátások vannak a rendszer fenntartására? - Az idén már a FEBÖSZ és a Megyei Szabadidősport Szövetség is vállalta a teremkupa támogatását. Perspektivikusan segítséget kaphatunk tőlük a szabadtéri fordulók rendezéséhez is. A közeljövőben kerül sor a Megyei Kézilabda Szövetség, a Megyei Szabadidősport Szövetség és a Délvidék Női Bajnokságban szereplő csapatok képviseletében egy megbeszélésre, ahol reményeink szerint a minden résztvevő számára előnyös jövőt szeretnénk felvázolni.

 - A sport oktatása és szervezése mellett, mire jut ideje? - 1995-től egy cikluson át, igazgattam a jelenlegi iskolám. Értékorientált ember vagyok, így a politika nem tudott mit kezdeni velem. A következő ciklusban nem indultam az igazgatói pályázaton. Jelenleg kispályás labdarúgás, öregfiú kézilabda, tenisz és vadászat jelenti a sportot számomra, amikor időm engedi. Vallom az élethosszig tartó tanulás és sportolás létjogosultságát, ami egyben meghatározza a jövőbeni tevékenységeimet is, ha erőm engedi.

Köszönöm szépen a válaszokat, egyben azt kívánom, hogy még hosszú ideig legyen jó erő, egészség a szerteágazó sporttevékenységéhez, a saját és a sportközösségek örömére.

Prókai Károly

VII. évfolyam, 1. szám

Bács-Kun Sport 2002. március 31.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 335
Tegnapi: 517
Heti: 335
Havi: 5 769
Össz.: 1 252 821

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport VII./1.2002.03.31
PRO-SPORT - © 2008 - 2018 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: www.prosport.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »