PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.


Leporelló


1997. április hónap

2. évfolyam, 5. szám


Téma: Bácsalmás sportja

Téma: Múlt és jelen


Bácsalmási tavasz a fociban

Újabb kupasiker


A negyedik ellen éjjel kettőkor is

Jól sikerült a felkészülés


Két mérkőzés, két győzelem

Szabálymódosítás


Hírek

*****

Bács-Kun Sport II./01. 1997.02.01. Bács-Kun Sport II./02. 1997.02.28.
Bács-Kun Sport II./03. 1997.03.01. Bács-Kun Sport II./04. 1997.03.15.
Bács-Kun Sport II./05. 1997.03.23. Bács-Kun Sport II./06. 1997.03.30.
Bács-Kun Sport II./07. 1997.04.22. Bács-Kun Sport II./08. 1997.04.28.
Bács-Kun Sport II./10. 1997.05.12. Bács-Kun Sport II./10. 1997.05.12.
Bács-Kun Sport II./11. 1997.05.19. Bács-Kun Sport II./12. 1997.05.28.
Bács-Kun Sport II./13. 1997.06.04. Bács-Kun Sport II./14. 1997.06.10.

Bácsalmási tavasz a fociban

Hideget, meleget egyaránt érezhettek a PVSE labdarúgói az 1996-97-es megyei első osztályú bajnokság őszi szezonjában. Az első nyolc fordulóban csupán 1, azaz egy döntetlent sikerült elérni a hét vereség mellett. Majd a szezon második felében az amúgy mennyiségileg megfelelő létszámú játékos keret minőségileg is megerősödve, az utolsó hét mérkőzésen 12 pontot gyűjtött úgy, hogy közben csak 1, azaz egy vereséget szenvedtek. A jó hajrának köszönhetően a 14. Helyen zárták az őszi szezont.

Az akkori játékosállománnyal bizakodva várhatták volna a tavaszi folytatást, ám az erősítésként érkező játékosok, Szalai kivételével, a télen továbbálltak. Ez nem sok jóval kecsegtette a sikeres tavaszi folytatásban bizakodókat.

Palla Zoltán és Kovács Attila Mélykútra igazolt, Snyehola Balázs bevonult a seregbe. Mándity Róbert Tompára igazolt. Érkezett ugyan két labdarúgó, aki némileg enyhíthette volna a gondokat, ám Wettstein Róbert (Kunbaja) néhány edzés, Szabó Elek pedig néhány hét után továbbállt. Ezek következtében még az is kérdésessé vált, hogy a többiek maradnak-e, vagy ők is távoznak? Volt rá esély, hogy az ősszel sikeresen szereplő ifjúsági együttes legjobbjai alkotják majd a csapatot. A serdülők, az ifit, a serdülőt meg a Focisuli... Előre vetítve annak lehetőségét is, hogy a serdülő és ifjúsági bajnokságban élen álló csapataink dobogós reményeinek is befellegzett. Nem beszélve arról, hogy a felnőtt csapat is keserves tavasznak nézett volna elébe.

Hát ilyen körülmények között végezték a felkészülést a csapatok. A felkészülési mérkőzéseken elért eredményeken viszont nem tükröződött ez a bizonytalanság. Hazai pályán, Tompa, Katymár, Nemesnádudvar csapatait legyőzték, míg Mélykút ellen negyedórás rövidzárlatnak köszönhetően vereséget szenvedtek.

Összességében a számszerű eredményekből az tűnt ki, hogy nem lehet probléma a tavaszi folytatásban sem. Erre mondta tanult barátom, hogy az még egyszer sem biztos, az még nagyon sok mindentől függ. Nos, ez leginkább az ellenfelektől, ahol a téli szünetben nagy változások következtek be, úgy a játékosállományokban, mint a szakosztályok vezetésében, a csapatok szponzorálásában. Ezekről a Leporelló 3. számában már beszámoltam. Az ott olvasható nagy fogadkozásokhoz mérten valóban nem volt sok ok a bizakodásra. Ennek ellenére, a tavaszi első két fordulóban, az előjelekhez mérten kiváló eredmények születtek. Előbb idegenben a Hajós, majd hazai pályán a Nemesnádudvar ellen. A lap tetejére>>> *****

A negyedik ellen éjjel kettőkor is

Hajós - Bácsalmás 1-1 (0-1)

Megyei I. osztály, 16, forduló. Hajós, 450 néző. Vezette: Kazinczi, Bánfi, Narancsik. Hajós: Székely - Pechtinger (Gombkötő), Schindler, Rácz, Huber, Hepp, Sztankov, Fuszanecker, Hírt, dr. Koch, Gyurászovics (Majdanics). Edző: dr. Koch Róbert. Bácsalmás: Szőke - Popov, Káli, Serbanat, Száhl, Török, Szőcs R. (Martinovics), Szalai, Ónodi (Schneider), Hebők (Szőcs G.), Kővári Á. Edző: Szőcs Lázár. Gólszerzők: Huber illetve Török. Kitűntek: Huber illetve Török, Szalai. Kiállítva: Száhl második sárga lap után

A már vázolt „reménytelen" helyzetben a sors különös fintorának köszönhetően a tavaszi első fordulóban mindjárt a télen alaposan átszervezett, élmezőnyhöz tartozó Hajós otthonába kellett látogatnia a PVSE együttesének. A látottak alapján túlzás nélkül elmondható: A PVSE vesztett két pontot, amiből a Hajós megmentett egyet.

A Hajós alaposan átszervezett csapatát meglepte a felkészülés alatt kétségek között gyötrődő bácsalmási csapat. Az összeállításban három játékos neve kelthet meglepetést: Serbanat hosszú hónapok után visszatért Romániából. Száhl néhány napos mélykúti vendégeskedés után állt ismét a csapat rendelkezésére. Hebők Trontyó pedig, aki egykor a BFC-ben mint kapus, majd a csatársor tengelyében gólvágóként már bemutatkozott Bácsalmáson, most a PVSE támadóék egyik tagjaként lépett pályára. A lap tetejére>>> *****

Ismét négy gól

Bácsalmás - Nemesnádudvar 2-2 (2-2)

Megyei I. osztály, 17. Forduló. Bácsalmás, 350 néző. Vezette: Ignácz, ifj. Nyerges, Kövecses. Bácsalmás: Szőke - Borcsik, Száhl, Puskás, Popov, Káli, Serbanat, Szalai, Gombás (Ónodi), Kővári Á., (Martinovics), Hebők, (Szőcs G.). Edző: Szőcs Lázár. Nemesnádudvar: Varga - Jagicza (Mezőfi) Nébl. Morvai, Szabados, Schindler, Aranyos, Simon, Czvetnics, Pauk, Pesti. Szaktanácsadó: Rónai Sándor. Gólszerző: Hebők, Száhl illetve Pauk, Schindler. Kitűnt: Hebők, Száhl illetve Pauk, Pesti, Schindler.

A Hajós ellen pontszerző csapatban három helyen is változott az összeállítás. Most Borcsik és Puskás mellett helyet kapott, a Bácsalmáson már jól ismert Gombás Csaba is.

Az első gólt a Nádudvar érte el, Pauk révén, majd a nagyobb sebességre kapcsoló PVSE percei következtek. Előbb Hebők egyenlített, majd Száhl Imi felhőfejessel a vezetést is megszerezte. Mondhatnánk nagy meglepetésre, vezetett a Szőcs legénység. De nem meglepetés. A felkészülés alatt lejátszott mérkőzésen 3-1-re győzött a PVSE, tehát nincs ebben semmi rendkívüli. A továbbiakban azonban nem úgy folytatódott a mérkőzés, mint februárban. A hátrányba került vendégek Schindler góljával még a szünet előtt egyenlítettek. A második félidőben egyre idegesebb légkörben zajlott a mérkőzés, melynek során a győzelmet egyik csapat sem tudta kiharcolni. Amíg az első félidőt a gólok, addig a másodikat a sárga lapok színesítették.

Két mérkőzés, két döntetlen, három-három gól. Erre mondják: jó az, hogy veretlen maradt a PVSE, de egy győzelem többet ért volna. Bár a mérkőzés alakulásában a két győzelem is benne volt... Bácsalmáson, a hóval együtt, a gondok is elolvadtak?

A tavaszi első két-két mérkőzés alapján úgy tűnik, hogy a téli borús kilátások ellenére helyreállt a rend Bácsalmáson. Fiúk, csak így tovább! A lap tetejére>>> *****

Két mérkőzés, két győzelem

Babó és a Szőcs testvérek nélkül:

Hajós - Bácsalmás 1-3 (0-2)

Ifjúsági mérkőzés, Hajós. Vezette: Bánfi Zoltán.Bácsalmás: Takács - Stefanovics, Kovács, Igás, Török, Bögre, Rádi, Gergely, Farkas, Páhor, Frindrik. Csereként lépett pályára: Csőke, Simity, Tóth. Edző: Babó Károly, dr. Gergely Sándor.

Az őszi fordulók alapján, a PVSE egy ponttal lemaradva az elsőtől, a negyedik helyen zárta az idényt. A dobogós helyezés egyikének elérését a téli felkészülés idején szóba került elképzelés, mely szerint a hiányos felnőtt játékos keretet a legjobb ifistákkal töltik fel, majdnem lehetetlenné tette. Végül is alapjaiban nem forgácsolódott szét a szép eredményekkel az élcsoportban tanyázó fiatalok csapata. Változás azért történt, a Hajós elleni bajnokin. Babó Levente a télen a Ferencvároshoz igazolt és már ott rúgja a labdát, míg a Szőcs testvérek valóban a nagyok között lépetek pályára a tavaszi nyitányon. Az említettek ellenére, most sem maradt el a PVSE sikere.

Kiváló tavaszi rajt

Bácsalmás - Nemesnádudvar 2-1 (1-1)

Ifjúsági mérkőzés, Bácsalmás. Bácsalmás: Takács - Stefanovics, Kovács, Frindrik, Török, Szőcs R., Rádi, Gergely, Körmöczi, Páhor, Nagy. Csere: Simity, Igás. Edző: Babó Károly, dr. Gergely Sándor. Gólszerző: Nagy Lajos, Szőcs Róbert illetve Hostyánszky.

A Babó Károly, dr. Gergely Sándor irányította ifjúsági együttes két remek győzelemmel kezdte a tavaszi  szezont. A győzelmek értékét csak növeli, hogy Babó Levente nélkül, aki a Ferencvárosba igazolt. A lap tetejére>>> *****

Újabb kupasiker

Győzelmek Hercegszántón

Március 22-én, Hercegszántón rendeztek felkészülési tornát női csapatok részvételével. A PVSE és a Mohács NB II-es csapatai mellett a Csávoly és a házigazdák megyei bajnokságban szereplő együttesei körmérkőzéses formában döntötték el, ki nyeri a Medikálé Kupát. A PVSE együttese végül, pontveszteség nélkül hódította el a serleget, megelőzve a második Mohács, a harmadik Hercegszántó és a negyedik Csávoly együtteseit.

A mérkőzéseket az NB I-es játékvezetői keret tagjai, a Keszi Géza, Petrovácz Gyula páros vezette. A tornán az alábbi eredmények születtek.

Mohács - Hercegszántó 22-12 (12-7) (10-5)

Bácsalmás - Csávoly 19-8 (10-4) (9-4)

Góldobók: Marián 7, Giszinger 4, Tóth Sz., Patocskai 2-2, Kondor 1 illetve Bajai, Horváth 3-3, Pálfia 2, Fischer A., Horváth T. 1-1.

Nem okozott gondot a Csávoly együttesének legyőzése Marián Kata vezérletével.

Bácsalmás - Hercegszántó 17-14 (6-8) (11-6)

Góldobók: Marián, Giszinger 5-5, Patocskai 3, Tóth Sz. 2, Dibusz, Orbán 1-1 illetve Csámpi 4, Kovács, Lengyel 3-3, Szlanyinka 2, Usztyi, László 1-1. Az első félidőben a hazai csapat meglepte a PVSE együttesét, ám a folytatásban a vegyesvédekezés „megfogta" a Szlanyinka játékára épülő szántói csapatot.

Csávoly - Hercegszántó 17-20 (9-10) (8-10)

Mohács - Csávoly 18-15 (9-8) (9-7)

Bácsalmás - Mohács 14-10 (7-6) (7-4)

A PVSE góldobói: Patocskai 5, Marián, Tóth Sz. 4-4, Giszinger 1.

A Medikále Kupa végeredménye

1

Bácsalmás

50-32 gk

6 pont

2

Mohács

50-41 gk

4 pont

3

Hercegszántó

46-56 gk

2 pont

4

Csávoly

40-57 gk

0 pont

A két NB II-es csapat mérkőzésén kezdetben már-már a Mohácsi vészt idézte az eredmény. A 3. Percben: 1-3! Ezt követően azonban koncentráltabb játékkal 6-3-ra fordított a PVSE, majd a vezetést végig megtartva megérdemelten nyerte a mérkőzést, ezzel együtt pontveszteség nélkül a Medikále Kupa is a birtokába került.

A lap tetejére>>> *****

Jól sikerült a felkészülés

Elkészülni! Vigyázz! ...

A PVSE női kézilabdacsapata a szántói tornával zárta felkészülését a tavaszi bajnoki fordulókra. Ezt követően március 30-án, Szolnokon kezdi meg a tavaszi idényt. A felkészülés alatt 11 mérkőzést játszott a csapat, 9 győzelem mellett mindössze kétszer szenvedett vereséget. A teljesítmény 82 %-os. A gólkülönbség 180-133.

Tavasszal is legalább így

A legeredményesebb góllövők: Marián Katalin 59 gól/11 mérkőzés (5,36 gól/mérkőzés), Giszinger Andrea 20/11 (1,82), Patocskai Ilona 36/11 (3,27), Tóth Szilvia 27/11 (2,45). A kapuból egy percet sem hiányzott Tóth Zsuzsanna. Mérkőzésenként 12,09 gólt kapott. A mezőnyjátékosok között szerepelt még: Lukács Zsuzsanna 8/4 (2,00), Neupert Szilvia 13/8 (1,62), valamint Dibusz Ildikó, Szilágyi Jutka, Potyondi Csilla, Kerényi Réka, Rádi Katalin és a vendégjátékosok.

A felkészülés mérlege

Jánoshalmán 3. Helyezés, Bácsbokodon, és Hercegszántón tornagyőzelem pontveszteség nélkül. Amolyan kiegészítő sportágként, március 8-án, a Bácsalmáson rendezett Nőnapi teremfoci bajnokságon is indult a csapat, ahol harmadik helyen végzett. Bácsbokodon Marián Katalin a legeredményesebb góllövőnek, Patocskai Ilona pedig a legjobb szélsőnek bizonyult. Bár itt, a mi csapatunk kapusa Tóth Zsuzsanna volt a mezőny legjobb kapusa, a díjat nem ő kapta. Ez utóbbit leszámítva, tehát eddig minden rendben! A lap tetejére>>> *****

Szabálymódosítás

A Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége 1997. Február 18-ai határozata értelmében a Nemzeti Bajnokság valamennyi bajnoki osztályában és a Magyar Kupa mérkőzésein 1997. február 24-i hatállyal életbe lépteti az IHF által jóváhagyott 7 (hét) játékszabály-változtatást. A nyolcadik (a gól utáni kezdődobás elmaradása) csak 1997. augusztus 1-től lép hatályba.

A módosítások közül kettő már korábban bevezetésre került. Ezek a „kiállítási idő nyilvánossága" és a „holtidő kérése". A további változások a „Magatartás az ellenféllel szemben" szabály változására vonatkozik. Változás lesz a láb megítélésében is. Bár a láb továbbra is a térdkalács alsó szélétől számít. Szigorodik a passzívjáték megítélése. Ez azokra a támadásvezetésekre fog vonatkozni, amikor a támadók kapuralövési kísérlet nélkül csak adogatnak a védőfal előtt. A büntetődobások megítélésénél a játékvezetők mindig megállítják az órát. Változnak a szabálytalan cserékre vonatkozó szabályok. A változások az új Kézilabdázás játékszabályai és a játékvezetés átdolgozott kiadásában olvasható részletesen. A lap tetejére>>> *****

Hírek

Fonák. Az NB II. Déli csoportját szervező Tolna megyei Kézilabda Szövetség engedélyezte a Delfin KC együttesének, hogy a PVSE elleni hazai bajnoki mérkőzését, május 19-én játssza le. A megyei bajnokságban szereplő Delfin KC csapatának viszont ugyanezt nem engedélyezte a Bács-Kiskun megyei Kézilabda Szövetség, a soros ellenfél Hercegszántó kérésére.

Irány Spanyolország. A Focisuli csapata március 25-én tíznapos spanyolországi vendégszereplésre indul Kiss Baranyi Sándor vezetésével.

Kézilabda. A hideg időnek köszönhetően, Patocskai Ilona németországi „vendégszereplése" későbbre tolódott, így a Szolnok ellenit követően még további három mérkőzésen is a PVSE NB II. Déli csoportjában szereplő csapatának a rendelkezésére áll.

Mérkőzések, esélyek

Labdarúgás. A 18. Fordulóban Csengődre látogat a PVSE megyei I. osztályban szereplő együttese. Ha a Csengőd a 4. Helyre szeretne kerülni, könnyű volna a pontok számát megmondani, de a derék csengődiek, Pencz és Margit, volt bácsalmási játékosokkal az élen, a második helyen állnak. Tehát az egy pont nem segítené őket a negyedik helyre, (mint történt a Hajós és a Nemesnádudvar csapatával). Persze a győzelmükkel sem tudnák befogni a listavezető Kerekegyházát, de a mögöttük harmadik helyen álló Hajós sem tudná őket utolérni, ha csak egy pontot tartanának otthon. Bácsalmásnak viszont nagyon jól jönne az a döntetlen. De mi az, hogy jól jönne? Legalább egy pont jön! Az ifjúsági együttesnek pedig kötelező a győzelem.

Kézilabda. Az NB II. déli csoportjában szereplő PVSE női együttese Szolnokon kezdi meg a tavaszi pontvadászatot. Ahogy fogy a csapat, játékos állománya, úgy javul az eredményessége szezonról szezonra. Ha játékosok számát nézzük, most a Szolnok nagy-nagy zakót kap, de félre a tréfával. Ha most, Szolnokon nem győz a csapat idegenben, akkor mikor, és hol? Tipp: 2.

Labdarúgás. A megyei I. osztály állása a 17. forduló után. Felnőttek

1

Kerekegyháza

39

6

45/ 1

2

Csengőd

31

3

34/ 2

3

Kunszentmiklós

27

1

28/ 5

4

Hajós

26

2

28/ 3

5

Nemesnádudvar

24

4

28/ 4

6

Tompa

14

3

27/ 7

7

Solt

23

4

27/ 6

8

Dusnok

22

3

25/ 8

9

Hetényegyháza

20

3

23/10

10

Soltvadkert

19

4

23/ 9

11

Tiszaalpár

19

1

20/11

12

Kiskunhalas

16

3

19/12

13

Lakitelek

15

0

15/14

14

Bácsalmás

13

2

15/13

15

Helvécia

7

1

8/ 15

16

Izsák

4

3

7/ 16

Megjegyzés: az 1., 2., és a 3. Oszlopban a csapatok őszi idényben elért helyezése és pontszáma található. A 4. Oszlopban a tavasszal gyűjtött pontok, az 5. Oszlopban a bajnokság 17 fordulójában elért összes pont és a pillanatnyi helyezés látható.

Legközelebb, március 30-án, és a továbbiakban már heti kiadásban jelenik meg a Leporelló. Ezekben, a bácsalmási vonatkozású sporteredmények mellett, valószínűleg a megyei kézilabda bajnokság - női, férfi - eredményeit is közli, az egyéb sporttárgyú írásokkal együtt.

 A lap tetejére>>> *****

 Addig is reméljük:

Kellemes Húsvéti Ünnepeket

szereznek a csapatok!

Leporelló

Bácsalmás, 1997. Március 23.

9. Bács-Kun Sport 1996-2013.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 340
Tegnapi: 160
Heti: 500
Havi: 6 497
Össz.: 2 067 837

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport II./5. 1997.03.23.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »