PRO-SPORT

Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

BÁCS-KUN SPKirályRT

X. évfolyam, 4. szám 2005. augusztus 10.
Bácsalmás, Kunbaja Sportlapja


Az ezredvég sportja, megjelent

Nem akarom tovább csigázni a lankadatlanul érdeklődők figyelmét, a ma hajnali alvást leszámítva, már csak egyet kell aludni, és kézbe vehetik a sokak által várt, nem feltétlen csak Bácsalmáson érdeklődésre számottartó, Az ezredvég sportja címmel, megjelent kiadványt. Nos, hol is lehetne hozzájutni a könyvhöz, stílszerűen a témához?

Mielőtt a nyomda jeles képviselője megjelent Bácsalmáson a kész könyvvel, telefonon értesített, hogy megjelent: Az ezredvég sportja. A homlokomon azonnal megjelent a veríték, de mondom végre! Sokat vártunk rá. De most itt van! Nekem már a párnám alatt van, hogy elalvás előtt, még szemezgessek belőle egy-két érdekes mérkőzés leírást, vagy egy-egy év értékeléseiből néhányat. És ha Ön, erre a könyvre várt, akkor itt a remek alkalom, és megjelenik. Hol, és mikor?

A könyv bemutató, helye és ideje, dedikálással egybekötve: 2005. július 2., szombat, 8 órától, a PVSE pályán. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Nincs itt mese!

Győz, a PVSE!


Az első tesztmeccs

Gólzápor Kelebián

Bácsalmáson is javában tart a felkészülés a 2004-2005-ös bajnoki év küzdelmeire. Az első hét lezárásaként a PVSE is lejátszotta első felkészülési mérkőzését Kelebián, ahol a szurkolók is szemre vételezhették a csapatot, játék közben. Nos, a látottak azt bizonyították, hogy a góllövéssel semmi gond. Kelebia - Bácsalmás 4-4 (1-3).  Az ifjúsági mérkőzés a megbeszéltek ellenére elmaradt.

A felnőttek tavaszi bajnoki mérkőzésén, a hazai együttes 2-0-s előnyt szerzett az első félidőben a Zsemberi - Snyehola Á., Juhász, Berényi, Snyehola B., Mándity, Tóth, Majoros (Kővári P.), Varga (Marcsó), Párczen, Ámann Kővári Á., összeállítású PVSE csapatával szemben. Akkor, a második félidőben, Majoros Zsolt, Snyehola Balázs, és Kővári Ákos lőtték a PVSE góljait és huszáros hajrával sikerült megfordítani a mérkőzés állását. Végeredmény: 3-2, a PVSE javára. Folytatás a 2. oldalon..............

Az első tesztmeccs: gólzápor Kelebián.

Az 1. oldal folytatása. Minden mérkőzésből lehet tanulni. Az akkori hibákat szerették volna most elkerülni a vendégek, már csak azért is mert a tavaszi három gól szerzői közül egy sincs a játékosok között. Snyehola Balázs Tompán készül a megyei első osztályra, Kővári Ákos és Majoros Zsolt, pedig 20 éves pályafutásukat befejezve, a bajnokság után visszavonultak. Hiányzik továbbá Ámann Krisztián (Izsák) és Sáfár Csaba (Kunbaja) akik szintén eligazoltak. Továbbá hiányzott a csapatból az Afrikában „túrázó" Berényi Krisztián és Párczen Zoltán is.

Végül is a, Zsemberi - Ótott, Varga, Marcsó, Kubina, Juhász, Snyehola Á., Kővári P., Rudics, Mándity, Bögre (Krix) összeállításban pályára lépő PVSE, most azt szerette volna elkerülni, hogy az ellenfél tetemes előnyt szerezzen. Ennek ellenére, ez csak azt követően tudatosult a játékosokban, miután a Kelebia megszerezte a vezetést. 1-0. Ezt követően aztán már öröm volt a játékukat nézni.

1-1. Rudics János nagyszerű labdával indította Bögre Károlyt a baloldalon. Bögre egy lövő csellel lerázta őrzőjét, majd a kapu elé ívelte a labdát, és Snyehola Ákos 11 méterről a léc alá bombázta: 1-1. Ezt követően Mándity Robi percei következtek, akinek két góljával, (másodikat fejesből) a PVSE 3-1-es vezetéssel térhetett pihenőre.

Nos, a jó iramú mérkőzés első félideje után a vendégek hosszabb szünetet tartottak, mint az a hivatalos 10-15 perc.  A Kelebia aztán nem törődve a pihiző PVSE csapatával, átvette a játék irányítását és a vezetést: 4-3! Micsoda fordulat! A PVSE szív, és a csapat edzője aztán most sem hagyta cserbe a csapatot: Kővári Péter balról, a tizenhatos vonaláról, az ötössel egy magasságból lövésre szánta el magát és a labda a kapu bal alsó sarkában landolt: 4-4.

A mérkőzésen látottak azt igazolták, hogy nem a tavaszi gólszerzők hiányoztak a csapatból. A támadójátékban elfogadható volt a PVSE teljesítménye, ám a védőjátékban van még mit csiszolni. Persze a bajnokság kezdetéig van még idő a javításra. A következő gyakorló mérkőzésre Bácsalmáson kerül sor, július 27-én, szerdán, 18 órakor, a PVSE pályán, amikor a felnőtt együttes a PVSE ifjúsági csapatával, meccsel.

Sportműsor: 2005. július 31.-augusztus 6.

Bácsalmáson javában tart a felkészülés a 2004-2005-ös megyei I. osztályú bajnokság küzdelmeire. A második hét lezárásaként, július utolsó napján, a PVSE ezúttal Bácsbokodra látogat. Mint ismeretes, a PVSE első gyakorló mérkőzésén, Kelebián, 4-4-es döntetlen eredmény született. Az előző bajnokságban második helyezett Kelebia után, az ötödik helyezett Bácsbokod következik a felkészülési mérkőzések sorában.

A hazai együttesről már most elmondható, hogy a Kelebiához képest, gyengébb játékerőt képvisel. Ha a játékerőt Herz-ben mérjük, egy-egységgel, mindenképpen. Az újabb edzőmérkőzésen aztán az is kiderülhet, hogy a PVSE elfogadható támadójátéka mellett sikerült-e javítani a védőjátékán, továbbá az is, hogy a július 29-én lezáruló átigazolások során kik távoztak és kik érkeztek a csapatokhoz. 

A felnőttek tavaszi bajnoki mérkőzésén, miként az őszi idényben Bácsbokodon, Bácsalmáson is 2-2-es döntetlen eredmény született. Igaz, Bácsalmáson kettős emberhátrányban. Gólszerzők: Marcsó 1-0, Morvai, 1-1, Hercz (büntetőből) 1-2, Bögre (büntetőből) 2-2. Kiállítás: Zsemberi, Mándity.

Érdekes mérkőzés kerekedhet az újabb Bácsbokod - Bácsalmás mérkőzésen és csak az tudható, hogy Hercz biztosan nem juttatja vezetéshez a Bokod együttesét.

Bácsbokod - Bácsalmás (ifjúsági) 16 óra, Bácsbokod - Bácsalmás (felnőtt) 18 óra. A Bácsbokodi mérkőzést, augusztus 3-án, szerdán, 17 órakor a Bácsborsód, 6-án, szombaton, 11 órakor, a Bajai LSE elleni edzőmérkőzés követi, Bácsalmáson.

Biztos bácsalmási siker A felkészülési mérkőzések sorában Kelebia (4-4) és Bácsbokod (2-7) után Bácsborsód következett volna szerdán, ám ez az összecsapás elmaradt. Nem így, a hétközi gyakorló mérkőzés. A PVSE felnőtt csapata az ifjúsági együttes ellen lépett pályára augusztus 4-én, csütörtökön, Bácsalmáson. A mérkőzés elérte célját: az elképzelt hadrend gyakorlása megfelelő ellenfél ellenében jól sikerült. Sajnálatos esemény, hogy a mérkőzés első harmadában Dervaderics Donát, egy gyors irányváltoztatás közben súlyos térdsérülést szenvedett.

Bácsalmás felnőtt - Bácsalmás ifjúsági 7-0 Bácsalmás (felnőtt): Jaszenovics - Párczen, Rudics, Varga, Juhász, Berényi, Bögre, Hercz, Snyehola Á., Tóth, Mándity. Csereként lépett pályára: Zsemberi, Kubina, Ótott, Páncsics. Bácsalmás (ifjúsági): Prikidánovics T. - Szabó T., Barcsák E., Ótott, Csehó Kovács, Józsa N., Krix, Bartucz, Szabó Zs., Páncsics, Dervaderics D. Csere: Lázár Viktor, Barcsák Gábor, Kubina.

A felnőtt együttes magabiztos győzelmet aratott, és ami ennél biztatóbb, a várható taktikai variációkat a csapat maradék nélkül megvalósította. Sajnálatos, hogy a Dervaderics Donát fiatal, tehetséges játékost a mentőnek kellett elszállítani a pályáról, súlyos sérülése miatt.

Bajai győzelem a matinén

A felkészülési mérkőzések zárásaként került sor Bácsalmáson, a PVSE - BLSE mérkőzésre. A tartalékos csapatok találkozóján, a Nemzeti Bajnokság harmadik vonalában szereplő vendégek 3-0-s félidő után 7-1-re győztek, a megyei I. osztály újonca ellen. A vendégsiker ellenére, a hazai együttes is dicséretesen teljesített, ám a góllövés egy kivételével nem sikerült. A mérkőzés külön érdekessége volt, hogy azon bemutatkozott, a PVSE új játékosa, Szlavisa Sztojánovics, a söprögető posztján.

Bácsalmás - Baja 1-7 (0-3) Bácsalmás: Jaszenovics (Zsemberi) - Varga, Sztojánovics, Szilárd (Ótott), Rudics, Párczen, Juhász, (Kővári P.), Berényi, Hercz, Bögre, Tóth. Edző: Kővári Péter. Baja: Nuszpl Ádám - Faldum, Viszmeg B., Gyenei, Reitmann, Papp, Trucz, Hernádi, Nagy, Koch T., Tirpák. Edző: Raffai Rudolf.

A hazai csapatból hiányzott Mándity Róbert és Snyehola Ákos, a két alapember, de pályára lépett a PVSE legújabb szerzeménye, Szlavisa Sztojánovics a söprögető posztján. A vendégeknél Nagy Előd, Végh Gábor, Végh András, Viszmeg Zoltán, Kálmán Zoltán, Milassin, Teket, Glavaty hiánya okozott gondot az edzőnek.

A mérkőzés elején tetszetős támadások futottak a pályán, a kapukra veszélytelenül. A 15. percben jutott vezetéshez a Baja: Trucz egy baloldali beadást lekezelt a tizenhatos vonalán, majd egy cselt követően a labdát a kapu bal alsó sarkába lőtte: 0-1. A 28. percben egy szép Bögre - Berényi - Párczen akció végén Nuszpl Ádámnak akadt dolga. A 33. percben Hernádi lövését még bravúrosan védte Jaszenovics, ám a kipattanó labdát, Tirpák a kapuba helyezte: 0-2. A 38. percben Juhász remek labdával szöktette Tóthot, ám a gólhelyzetbe került Tóth a tizenhatos vonala előtt szépen fogalmazva, fennakadt a kapujából kifutó Nuszpl Ádámon. A 42. percben a Baja új szerzeménye is góllal mutatkozott be. Reitmann 25 méterről a jobb alsó sarokba vágta a labdát: 0-3.

Negyedórás kiegyenlített játékkal kezdődött a második félidő, majd az 59. percben Koch kapott remek labdát a jobbösszekötő helyén és egy lövő csel után a jobbra vetődő Zsemberi mellett a kapu bal alsó sarkába helyezte a labdát: 0-4. A PVSE együttese is szemre tetszetős játékot mutatott be, és a 64. percben megszületett az első hazai gól is. Jobbról Párczen adta be a labdát a kapu elé, ahol Tóth lekezelte, majd 14 méterről, ballal a kapu bal alsó sarkába lőtte: 1-4. A 65. percben Tóth akciózott a tizenhatoson belül két védő szorításában, ám a nyilvánvaló szabálytalanság miatt földre került Tóth akcióját nem méltányolta a játékvezető. A szegény embert még az ág is húzza alapon, az elmaradt büntető után a 69. percben Koch jobb oldali beadását, a menteni akaró Ótott pofozta a saját kapujába: 1-5. A 74. percben a szabadon hagyott Koch a kapujából kimozduló Zsemberi felett a kapuba emelte a labdát: 1-6. A mérkőzés vége előtt nem sokkal Kiss Bence állította be a végeredményt: 1-7.

Kővári Péter: - Az alapozás harmadik hetében tudtunk olyan létszámban összejönni, amelyben már a követendő hadrendet is érdemben tudtuk gyakorolni. Ennek jeleit az első félidőben már láthattuk, ám súlyos egyéni hibákból gólokat kaptunk. Sajnos a támadójátékunk sok kívánni valót hagy maga után. A védekezés túl sok energiánkat emésztette fel, de remélem, a ma hiányzó játékosokkal ez a problémánk megoldódik. A ma bemutatkozó Szlavisa Sztojánovics játékával elégedett vagyok, mindenképpen erősítést jelent a védelembe. A bajnoki rajt előtti hét feladata, a játékosok frissítése úgy fizikálisan, mint mentálisan. Raffai Rudolf: - A mai mérkőzésen látottakkal elégedett vagyok, ugyanakkor, ha a hiányzókra gondolok nem. Az előző bajnokságban elért hatodik helyezést követően nem álszerény a 2005-2006-os bajnoki évre kitűzött cél, a biztos bennmaradás. Ugyanis mi gyengültünk és az átszervezés nyomán, nagyon megerősödött az NB III. Dráva csoportja. Márton László a bajai klub elnöke, a csapat edzőjével összecsengően nyilatkozik, ám annyit még hozzátesz: a biztos bennmaradás, a 8-11. helyezést jelenti, a távozók miatt igencsak megfiatalodott gárda számára.

Vízitábor, a Tisza-tavon

Bácsalmáson, a Kígyós-patakhoz, illetve az ennek felduzzasztásából kialakított, horgász paradicsom vízfelületének nagyságához szokott, közel 50 iskolás gyereknek hatalmas élményt nyújtott a július első napjaiban, a Tisza-tónál eltöltött egyhetes vízitábor. Most kérdezhetnék: hogy jön, a vízitábor, az Ökoturizmus, egy sportmagazin oldalára? Nos, a hely, ahol a bácsalmási gyerekek megfordultak - az idén már második alkalommal - önmagában is megér egy misét, ám a programot látva jelentős szerepet kapott abban a sport is, természetesen a gondtalan pihenés és kirándulások mellett. A táborozók szerint, azért egy hibája is volt az egyhetes eseménynek: rövid volt...

Ökoturizmus Szívesen visszarepülne az időben és megismerné a Tisza szabályozása elõtti vadregényes, árvízjárta területeket, a természet nyújtotta harmóniát, az õsi állapotokat?...

Ha igen, látogasson el a Tisza-tóhoz, mely különleges természeti környezetével a letűnt idõk árvízjárta állapotait idézi, mely az élõhelyek és a fajok változatosságával hazánk és kontinensünk kiemelkedő ökoturisztikai területe! A 127 négyzetkilométernyi vízfelület kétharmada - kiemelt jelentõségű vizes élõhelyként - a Ramsari egyezmény hatálya alá tartozik, a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként, pedig a világörökségi rangot is elnyerte.

A Tisza-tó különleges vízvilágát csónakból érdemes felfedezni, a romantikus túráinkat nem csak szakértőknek, hanem a természet csodái iránt csak amatõrként érdeklõdõ vendégeinknek is ajánljuk. A csónakok hol keskeny csatornákon kanyarognak, hol pedig 1000 hektárnyi nyílt vízfelületek hullámain ringatóznak. Itt találhatóak Európa legnagyobb sulyom- és tündérfátyolmezõi, a holtágak tündérrózsaszõnyegei, és a csatornák szélén látható érdekességek: ágas békabuzogány, nyílfű, vagy a mocsaras részeken a tömegesen elõforduló ragadozó növényünk, a rence is. Ami azonban leginkább csónakba szállásra ösztönöz: a különleges madárvilág, mely nevet adott e paradicsomnak. A tavon eddig a Magyarországon elõforduló 380 madárfaj közül több mint 200 fajt figyeltek már meg. A madarak iránt érdeklõdõk számára különös érték az itt fészkelõk szelídsége, a vonuláskor itt idõzõ madarak tömegei, és az azok között elõforduló ritkaságok.

Tisza-tavi Ökoturisztikai Tanösvény A 2005-ös év nagy fejlesztését a régió ökoturizmusát illetõen a Poroszlói-medencében található Tisza-tavi Ökoturisztikai Tanösvény elkészülése jelenti, melynek segítségével a vendégek 1500 m-es vízi gyalogúton sétálva nyerhetnek betekintést a Tisza-tó csodálatos élõvilágába. A tanösvény kikötője csónakkal közelíthetõ meg, és a poroszlói kikötõktõl kb. 500 m-re található, de természetesen a Tisza-tó többi településének kikötõibõl is szabadon elérhetõ egy csodálatos csónaktúra keretében.

A tanösvényen elindulva a vendégek cölöpökre fektetett pallókon, azaz pallóúton tehetnek egy kirándulást a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területeire, melyet utuk során két madárvárta és egy 8 méter magas madármegfigyelõ torony varázsol még élményszerűbbé. A túra alatt bepillanthatunk a sulymos területekre, megismerkedhetünk a gyékényesek, a nádasok és az ártéri erdõk világával, s közben gyönyörködhetünk az itt élõ madár- és állatvilág sokszínűségében. A tanösvényen való tájékozódást és a természeti értékek megismerését nagyméretű képes információs táblák segítik, s a magas megfigyelõ kivételével kerekes székes közlekedésre is alkalmas.

Tisza-tavi Madárrezervátum Az ezernyi szépséggel váró Tisza-tó rejtett kincseit, páratlan értékeit azok számára tárja fel a "legszívesebben", akik valamilyen vízi járműrõl szeretnének vele megismerkedni. A tó északi területén, a Tiszavalki-öbölben található madárrezervátum szigorúan védett természeti érték, amelyet felvettek a nemzetközileg elismert vízimadár-élõhelyek sorába, és része az UNESCO által adományozott "Világörökség része" megtisztelõ címet elnyert Hortobágyi Nemzeti Parknak.

Evezővel vendégségben Megközelíteni csak csónakkal lehet - költési idõszakban ez is tilos -, de az evezés fáradalmáért bõven kárpótol a ránk váró élmény. A hivatásos és az amatõr ornitológusok legnagyobb örömére ugyanis európai viszonylatban egyedülálló madárvilág alakult itt ki a Tisza-tó létrejötte óta. A természet ismét birtokba vette azt, ami egykor az övé volt. Az élelemben, halban, bogarakban gazdag területre számos madárfaj telepedett vissza, és a vonuló fajok is boldogan fedezték fel a nyugodt pihenés lehetõségét, az ember által nem háborgatott "vízi oázist". Mielõtt útra kelnénk a nádrengeteg ösvényein, érdemes térképet vásárolnunk, hiszen valóságos labirintus ez a csodálatos vízi világ. Ha betartjuk vendéglátóink írott - és íratlan - szabályait, lélegzetelállító pillanatokban lehet részünk. Ezen a tájon alakult ki a hazai Tisza legszebb, leggazdagabb gémfaluja. Békésen él itt egymás mellett a méreteiben a gólyához közelítõ szürke gém, a varjú termetű, nyughatatlan természetű bakcsó, a fogyatkozó ritkaságok közé számító üstökös gém, a kiskócsag és a kanalas gém, de jól érzi közöttük magát a barna kánya és a fészkét féltõn óvó kerecsensólyom is. A gémfalut víz veszi körül, akár a középkori várakat a vizesárok, de itt még csónakkal sem tudunk elõrejutni a vízben felhalmozódott gallyak, kidõlt törzsek szövevényétõl. Érdemes tehát beevezni a nádrengeteg egyik belsõ tisztására, és csendben várni a szorgos madárnépség valamelyik élelmet keresõ tagjára. Kis szerencsével megpillanthatjuk a magyar természetvédelem címermadarát, a kiterjesztett szárnyakkal, szél hajtotta selyemfátyolként, repülõ hófehér nagykócsagot, megláthatjuk a közelünkben hatalmas sebességgel elszálló, kékeszölden csillogó jégmadarat, vagy a halászok, horgászok által nagy étvágya miatt kevésbé kedvelt, szorgalmasan halászó nagy kormoránt, közismertebb nevén a kárókatonát.

Egy jó tanács Vendégségbe jöttünk ezekhez a szárnyaló ritkaságokhoz, ne akarjunk hát tolakodón a nyomukba eredni, kutatásukra indulni a buja növényzettõl zöldellõ kis utakon, öblökben. Ez nemcsak tilos, hiszen a növények többsége védett, de kellemetlen meglepetésekben is részünk lehet. Ebben a madárzsivajtól hangos vízi birodalomban, pedig ritkán adódik emberi segítség. Az a legokosabb, ha szakavatott vezetõ kíséretében, indulunk "háztűznézõbe".

Gyógyító vizek, termálstrandok Ha az Alföldet járó ember vándorbotját kissé mélyebben szúrja a földbe, ott biztosan termálvíz tör a magasba, mondják Magyarországon. Mint minden népi bölcsességnek, ennek is van alapja, s különösen igaz ez itt, a Tisza-tó környékén. Termál- és gyógyfürdõk gyöngyszemei "sorakoznak" erre, egészségeseknek felüdülést, gyógyulni vágyóknak megkönnyebbülést kínálva.

Tiszafüred 39 fokos gyógyító vizét Európa távolabbi országaiból is sokan keresik fel, de termálfürdõt találhat a vendég a vadregényes szépségű Tisza-part közelében fekvõ Tiszacsegén, vagy Polgárban, ahol a termálfürdõ mellett csónakázótó is színesíti a kínálatot.

Tisza-tavi vízitábor 2005. július 2-9.

A tavalyi év sikere után idén is megrendezésre került a Tisza-tavon (a tiszafüredi holtág partján), a vízitábor. Programjainkat a tavalyi évhez képest színesebbé tudtuk varázsolni, mivel az anyagi oldal pozitívabb mérleget mutatott.

A tavalyi vonattal való utazás (4-szeri átszállás - idén ötszörös lett volna) helyett idén busszal volt megoldható, s így helyi mozgás is egyszerűbb volt - a távolabb fekvő természetvédelmi területek, kulturális nevezetességek is elérhetővé váltak.

Igaz az idő nem kedvezett annyira, mint az előzőekben, de mégis több vízi kilométert tudtunk le a hátunk mögött, mivel a tavalyi tanulók nagy százaléka jelentkezett újra és így „merészebbek" voltunk a hajózást (4-es kenuk) illetően.

Első nap: július 2., szombat A 11 óra körüli érkezés után a társaság elfoglalta szálláshelyét a kétszobás 8 ágyas faházakban, melyek a tavalyi évhez képest komfortosabbá váltak, így igényesebb körülmények között tehettük le holmijainkat.

Fél egykor ebédeltünk, majd látogatást tettünk a helyi rendezésű Tiszafüredi Halasnapok programzuhatagába, melynek házigazdája Soltész Rezső volt, s melyet a Back to Black együttes koncertje és tűzijáték zárt a fiatalok nagy örömére.

Második nap: július 3., vasárnap Az ébredést és a reggelit követően, busszal látogatást tettünk a Hortobágyi Nemzeti Parkban, ahol még mi a tábor szervezői is sok érdekes élménnyel gazdagodtunk.

Elsőként a versenylovakat járató „járomkereket" figyelhettük meg használat közben, majd egy 2 órás csoportos lovaskocsikázáson vettünk részt idegenvezető segítségével. A jellegzetes állatokat életközösségükben figyelhettük meg hatalmas vizuális élményt adva számunkra.

Rackajuhok, mangalicák, szürkemarhák, vízibivalyok és ménesek életét láthattuk saját környezetükben. Az itteni program erejét a csikósok műsora fokozta, ahol a „puszta ötöst" láthattuk vágtatni egy fantasztikus ügyességű csikós vezényletével, majd a „lófektetés" zárta a végig ostorcsattogástól hangos műsort.

Rövid kitérővel megtekintettük a Kilenclyukú Hidat a Hortobágy felett és utaztunk vissza Tiszafüredre, ahol kivirult időben való strandolás után meleg vacsora várt minket.

Harmadik nap: július 4., hétfő A kellemes és szélmentes időre tekintettel megkezdődhetett a „kenus" program, amely az „öreg" kenusoknál a Tisza-tavi madárrezervátum látogatásával (26 km, Haász László, Gombor István), a újoncoknál pedig szárazföldi és vízi evezésoktatással (Lázár Zoltán) folytatódott, s a sikeres tanulást követően már kenukapitányokat lehetett kinevezni az új hajósok közül is.

A következő túrákat, így már együtt tehettük meg - öregek és újak együtt. A kiadós ebédet követően a Tiszafüredi holtág strandján lazíthatta el a túrán ill. az oktatáson megfáradt izmait.

Negyedik nap: július 5., kedd Az evezős sereg most már együtt indulhatott útnak, s a kenukkal és kapitányaikkal karöltve az átkötő csatornákon át eleveztünk Tiszaörvényig, mely helyen egy veterán korú, de annál monumentálisabb öntözővíz átemelő szivattyú épült, egy sajátos vályúszerű csatornarendszerrel mely a „termékeny mezőgazdaság szolgálatában áll" - tudtuk meg Haász László túravezetőtől.

Majd egy helyi vendéglőben jégkrém és üdítő elfogyasztása után, indultunk útnak a vadregényes mocsárvilágon át a tiszafüredi partokig.

Délután ismét lehetőséget adtunk a pihenésre és fürdésre a tiszafüredi Termálfürdő négymedencés parkjában.

A napi fáradalmakért ismét kárpótolt minket a meleg, s finom vacsora - s persze a páratlan élmények.

Ötödik nap: július 6., szerda A reggelit követően közkívánatra kispályás labdarúgó bajnokságot rendeztünk, melyet egy teljes lány összeállítás is részt vett - dicséret a helytállásukért.

A délután 1 óra körüli befejezést követően, megebédelve, 2 órakor Debrecen felé vettünk utunk, melynek indoka elsősorban a változékonyra fordult idő volt.

A debreceni Plaza technikáját élvezve mozifilmet tekintettünk meg, majd a Kossuth tér és Piac utca nevezettességeit jártuk végig a Kossuth-szobortól az Aranybika Szállóig.

A 140 km autóbuszos utazást követően a fáradt gyermekhad, jó idő reményében és gyorsan dőlt ágynak.

Hatodik nap: július 7., csütörtök A remény beigazolódott és függetlenül a bácsalmási esős időtől, Tiszafüreden virult az ég, s újabb kenutúra előtt álltunk, mely talán a legnagyobb élmény volt az összes közül.

Poroszló felé vettünk „hajóutunk" (18 km), ahol 2005. év nagy fejlesztését követően (kb. 3 hete) adták át az ún. Ökoturisztikai Tanösvényt, melyet egy 1500 m-es mocsárvilág feletti vízi gyalogúton tekinthettük meg, kiegészítve egy 8 méter magas madárvártával. A Tanösvény jellegzetessége, hogy csak csónakkal közelíthető meg.

Ebédünket úticsomagból itt, az erre a célra kialakított fa kempingasztalokon fogyasztottunk el, csodálatos környezetben.

A természeti értékek megismerését itt nagyméretű információs táblák segítik, s madármegfigyelő tornyon kívül az egész kerekes székkel végigjárható. A különleges vízivilág és a közel 200 madárfaj külföldi szemeket is nagymértékben vonz, ahogyan ez ott jártunkkor is történt - az ingyenes katalógusokból már érkezésünkkor az összes elfogyott.

Délutáni programunkat ismételten a Tiszafüredi holtág strandjának hűsítő habjaiban zártuk.

Hetedik nap: július 8., péntek Utolsó napunkon az Élő-Tiszára merészkedtünk (6 km), melynek nem távja, hanem komolysága, az ott való közlekedés fegyelmezettsége biztosított új értéket a gyerekek számára. A kenukat összekapcsolva kaptunk bővebb információt a tiszai közlekedés és sajátosságok tekintetében túravezetőnktől.

A Tiszáig tartó és onnan visszavezető úton az öblítőcsatornák szintén széles skálájú élővilágának egységeivel ismerkedtünk, melyek után ismét a Tiszafüredi Termálfürdőben engedtük ki a gőzt.

Este mindenki fáklyalángok mellett, szobánkénti produkcióval kápráztatta el társait, melynek végén mindenki hajósinassá ill. hajóskapitánnyá avattatott.

Nyolcadik nap: július 9., szombat Összecsomagolást követően, mindenki kitakarította szobáit, majd jóízűen megreggelizett és fájó szívvel intett búcsút a tábornak, mely mindenkinek adott egy darabot magából.

Kelt: Bácsalmás, 2005. július 10.

Lázár Zoltán

A hibák felismerése már fél siker

Bácsalmáson a kézilabdázók is megkezdték a felkészülést, a 2005-2006-os bajnoki évre. A férfi - felnőtt és ifjúsági - csapatok az NB II. Dél-nyugati csoportjában, a női együttes a Bács-Kiskun megyei bajnokságban rajtol az új idényben is. Az NB II-ben második évét kezdő férfi gárda felkészüléséről, a célokról Lázár Zoltán edző nyilatkozott. Mondandójából kiderül: az elmúlt év hibáiból okultak, és eredményesebb évet szeretnének zárni. A hibák felismerése, már fél siker...

- A kézilabda Nemzeti Bajnokság második osztálya, a megyei bajnokságnál magasabb követelményeket támaszt a csapattal szemben. Ez az osztály már profi munkát vár el mind a játékosok, mind a szakmai oldal részéről. Ezzel a magasabb szinttel tavaly még csak ismerkedett a csapat, az idén viszont már a magasabb követelményeknek meg is kíván felelni, s ez által, a remélhetően nagyobb létszámú hazai közönségnek is több örömet szeretne nyújtani.

- Az új bajnokságra kitűzött cél, mindössze a bennmaradás. Az ennél kedvezőbb helyezés már csak hab lenne a tortán. Az előző év tanuló jelleggel bírt, ám a tapasztalatok alapján a csapattól nem áll távol, a cél teljesítésének a lehetősége. A képességeink, és lehetőségeink ismeretében a célunk nem lehet több, de kevesebb sem...

- A következő évtől eredményesebb szereplést várunk, képességeink függvényében, mely tudvalevően egy vegyes korosztályú csapatot jelent, amelynél a képességek fejlesztése az egyik oldalról behatárolt, azonban az utánpótlás vonal és huszonéves mag rejt magában tartalékokat. Az elmúlt bajnokságban elért eredmények elemzéséből kiderült: a lőtt és a kapott gólok különbsége nem mutatott kedvező képet. Ugyanakkor, ha a támadójátékunkat jellemző lőtt gólokat önmagában vizsgáljuk, akkor nem lehetünk elégedetlenek. Viszont a védőjátékunkat jellemző kapott gólok mennyisége sok, amely kijelölte számunkra a felkészülési időszakban elvégzendő munkát is. A védekezésünkre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk és a célunk megvalósítása, így nem lehetetlen. Ugyanakkor a támadásban szeretnénk, megfelelni a kor kihívásainak a gyorsindítások, lerohanások alkalmazásával, melynek bázisát a felkészülésünk igyekszik megteremteni. A játékosállományunk Kilián Zoltán (Győr), Márfi Ákos (Dunaújváros) és Kiss Attila (Martonvásár) leigazolásával, az előző évhez képest erősödik.

- A szakosztály keretében több mint 50 játékost tartunk nyilván - mondja Osztrogonácz János szakosztályvezető, egyben a női együttes edzője. - A férfi szakág tagjai: Bilinovics Ferenc, Csovcsics Zsolt, Dörmő Attila, Eckert Tibor, Gertner Csaba, Igás Andor, Juhász János, Kogyila Zoltán, Kovács Péter, Németh Balázs, Osztrogonácz János, Róka János, Szente Balázs, Vajda Zoltán, Vida Zoltán, Kilián Zoltán, Márfi Ákos, Kiss Attila, Czégány Norbert, Ispánovity Antal, Fiedler Tibor, Tóth Ferenc, Keller Tamás, Varga Ádám, Taszler Gábor, Kiss Tamás, Róka Andor, Molnár Károly, Ábel Tamás, Kubcsek György, Nahucz Ádám, Keller Péter, Szabó Csaba, Szakola Zoltán, Honti Zoltán. A női csapat tagjai: Halász Csilla, Banász Katalin, Gertner Andrea, Prókai Anett, Máté Tünde, Fenyvesi Éva, Rudics Zsuzsanna, Horváth Adrienn, Bozóki Tímea, Prókai Anna, Kocsis Anett, Szőke Anikó, Lukács Zsuzsanna, Mészárosné Zsoldi Mária.

Sportműsor 2005. augusztus 13.

Labdarúgás. A megyei első osztályban, a magyar labdarúgás nagyhete miatt, a szokásos vasárnapi mérkőzések az első fordulóban, már szombaton lejátszásra kerülnek. Mint ismeretes, augusztus 14-én, a Real Madrid, majd 17-én, az Argentin válogatott látogat Budapestre.

0 0
0 0

Bács-Kiskun megyei I. osztály, 1. forduló. 2005. augusztus 13. szombat, 17 óra. Bácsalmás - Soltvadkert Tipp: 1 Kalocsa - Tompa Tipp: 1x Nemesnádudvar - Akasztó Tipp: x2 Kiskőrös - Dusnok Tipp: 1 Tiszakécske - Harta Tipp: x1 Kiskunfélegyháza - Kerekegyháza Tipp: 1 Solt - Izsák Tipp: 2x Szabadszállás - Kunszállás Tipp: 1 Az ifjúsági együttesek két órával a felnőttek előtt lépnek pályára hasonló párosításban.

Új sportmagazin az Interneten

BÁCS-KUN SPORT

Bácsalmás, Kunbaja és környéke

Internetes sportmagazinja

www.bacskunsport.bacskaisport.hu

Bács-Kun Sport© 2005. Prókai Károly Minden jog fenntartva.
BÁCS-KUN SPORT

Bácsalmás, Kunbaja sportja

X. évfolyam, 4. szám, Bácsalmás, 2005. augusztus 10.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 418
Tegnapi: 160
Heti: 578
Havi: 6 575
Össz.: 2 067 915

Látogatottság növelés
Oldal: Bács-Kun Sport X./4. 2005.08.10.
PRO-SPORT - © 2008 - 2024 - pro-sport.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »